Mattias_Alkberg-2-Foto_Par_Olofsson

 

Mattias Alkberg är född 1969 och bosatt i Luleå. Som författare och låtskrivare gör Alkberg ofta en slags balansakt vid ruinens brant, på både ett personligt och ett samhälleligt plan. Inför detta intar han dubbla positioner: han välkomnar katastrofen men gör det med ett envetet motstånd. Han ger sig aldrig när det kommer till att ge upp ännu en gång.

Alkberg var sångare och gitarrist i The Bear Quartet som skivdebuterade 1992, samma år publicerades hans första diktsamling “Separerade ägg”. På senare tid är han framförallt känd för sina soloalbum. Sammanlagt har han gett ut 25 album och 26 EPs i eget namn och med The Bear Quartet.

2013 släpptes albumet “Mattias Alkbergs Begravning” som också var en föreställning som sattes upp på Dramaten i Stockholm och blev en konsertfilm på SVT. 2015 kom senaste albumet “Personer” som spelades in i Ingmar Bergman-gårdarna på Fårö.

Alkberg har fått stipendium av Svenska Akademin 2004 och 2015, och bland annat tilldelats Rubus Arcticus, Rörlings stipendium och VK:s Kulturpris.

Den 1 september 2016 släpps “Ön”, hans sjunde diktsamling.