BREV FRÅN KARANTÄNEN

Hej,

Vad har ni gjort i denna eländiga tid? Obs, på sätt och vis en helt retorisk fråga. I alla fall om ni är lika less som jag är på allt peppande snuteri som fyllt internet sen i somras. Ni behöver inte svara. Ni behöver inte ens läsa om vad jag har gjort

Men jag har skrivit klart tre fjärdedelar av en ny bok, en diktsamling alltså. Den kommer kanske hösten 21 eller våren 22 eller nåt.

Och så har jag gjort en ny skiva, fick master sent igår. Låter hur bra som helst. Den heter HÄXOR. Låtarna heter

All skräck väck
Gudrun och Andreas
Dagen bräcks
Mina drömmar är privata
Mommo
Du sökte en kvinna och fann ett vrak
Norrbotten-Man
Ingen framtid, tack
Sista snabba
Brända skepp

De som spelar och sjunger på den är: Anton Alamaa Nyström, Elin Sundström, Henke Palm, Mats Lundstedt och jag. Dessutom sjunger Anna Levander och Kristine Gulbrandsen en del. Den är producerad av Mig och Henrik Oja, som också spelat in den i sin studio Second Home, i Umeå. Hans Olsson Brookes har mastrat den i SGS, i Göteborg. Skivan släpps i vår, till påsk om allt går som de ska. Det är en rock- och popskiva.

Allt detta är fakta. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om fakta faktiskt. Jag menar, det är liksom allt allt handlar om nuförtiden. Och falsk fakta såklart. Men aldrig om poesi, eller musik eller konst och vad som händer när man tar in eller får ur sig det. Det finns ingen plats för fantasi och inlevelse längre. Det är väl inte så konstigt iofs, det är ju inte varje dag man får vara med om en pandemi. Även om det känns som det. Det är ju förvånansvärt lätt att acceptera det ändå, om man inte är idiot. Men allt jag läst och hört och sett under den här isoleringen, vad ska jag göra av det? Och du då?

Jag skriver nog något ytterligare här kring jul och/eller nyår. Det här är liksom en nyhet för er som hänger här. Sen faller den ner på sidan och ingen kommer se den, som inte hittar på den här sidan. Kanske glöms den rent av bort. Men sen, när det här blir verklighet, då kommer ni ihåg att jag skrev lite om det. Om ni inte tillhör idioterna. Men det gör ni väl inte.

Jaja, till dess: Krossa kapitalismen och allt det där!

/Matti

123 kommentarer

Skriv en kommentar
 1. stalle skriver:

  yeah baby

 2. Lenny skriver:

  Rock on Matti!

 3. simon skriver:

  Yes! Ännu roligare än listan.

 4. Leupoldcnd skriver:

  XVII century was Nicholas Jarry [fr].

 5. Sue skriver:

  Ser The Queens Gambit. Hennes missbrukarpersonlighet tilltalar min egen totalt. Det känns helt logiskt att hon satsar allt på att excellera i schack och i övrigt skiter i allt. Och när hon på slutet spårar har jag varit där, exakt där. På botten. Ska se sista avsnittet nu. Hur ska det gå.

 6. matti skriver:

  Sam Jayne 😔

 7. matti skriver:

  Här är en anna lista jag gjorde, väldigt poetisk, om jag får säga det själv. Och det får jag ju, vem ska hindra mig. Inte nån moderat i alla fall.

  https://open.spotify.com/playlist/70UhoqvRtQEiijY55CkmfV?si=PT4vIOBzSvKw8muR_I2Nqg

 8. Simon skriver:

  Wasabi, inte en tråkig låt 💕

 9. G skriver:

  Bra lista Matti! Körde den till morgonbestyren.

 10. stalle skriver:

  bra g, hämtar du den sen?

 11. G skriver:

  Nej, det räknar jag med att du gör.

 12. Simon skriver:

  Om ni tycker Mattis lista är fet skulle ni höra min.

 13. matti skriver:

  Har du en till?

 14. matti skriver:

  Hehehe, sorry, menade inte att din årsbästa var dålig. Jag trodde att jag redan prempade på den. Men det gjorde jag ju inte. Men nu gör jag, och lyssnar. Bra!

 15. Simon skriver:

  Ha! G menade ju senaste listan, inte årslistan. My bad! Försökte dra ett skämt.

  Men om någon frågar om jag har en lista är svaret alltid ja. Listan nedan är en spegling av Mattis senast postade lista. Logiken är inte självklar men har utgått från låtarna och associerat till artisten, genren, uttrycket etc och gjort en ny lista.

  https://open.spotify.com/playlist/794a8Athy2V98XsRbyyAO8?si=XVywa_n3RMaXToP4DbMdzA

 16. stalle skriver:

  finns det nån möjlighet att kunna dricka några kalla under julen i sällskap i luleå?

 17. matti skriver:

  Stalle: på eftermiddan den 27 kanske? Lobbyn på Clarion?

 18. stalle skriver:

  ja, det låter bra!

 19. H skriver:

  Finns det något mer irriterande än att få Greyhound Bus med Anders Glenmark på huvudet?

 20. matti skriver:

  H: Hahahahahaha, nä.

 21. stalle skriver:

  oavsett typ av buss eller chaufför så gör det säkert ont som attan.

 22. G skriver:

  Sett två apsnitt av The Crown nu (nya säsongen). Jag tycker det är dåligt.

 23. matti skriver:

  Jag med. Men god jul!

 24. H skriver:

  God jul, alla härliga gästbokare!

 25. Simon skriver:

  Ja, God Jul!

 26. stalle skriver:

  jag kollar iron fist och tar en jamare…. god jul 🎅🏼

 27. matti skriver:

  Nyårs-, inte löfte men i alla fall försök: sluta med, eller åtminstone använda med måtta: hjärtan och utropstecken.

 28. stalle skriver:

  go for it!!!!!!! ♥️♥️♥️♥️♥️

 29. H skriver:

  Rör inte mina utropstecken!

 30. matti skriver:

  Ok.

 31. Sue!!!!!!!! skriver:

  Är så
  satans
  frustrerad
  !!!!!!!!!!!

 32. stalle skriver:

  ahh vad?

 33. Sue :))))) skriver:

  Familjen Bridgerton är slut vad ska jag nu göra av all tid och min längtan efter spänning :)))))

 34. stalle skriver:

  hahaha

 35. V skriver:

  ”Jag vet inte om den ska spelas på 33 eller 45 varv, men oavsett låter det som om kapten Krok fingerpullar Margaret Thatcher.”

 36. stalle skriver:

  wow den ska ses.

 37. Magnus skriver:

  Gjorde också en 2020-lista om någon är intresserad. Sånt jag lyssnat på mycket i år blandat med relativt nyupptäckta grejer som är hur bra som helst. Gott nytt år på er!

  https://open.spotify.com/playlist/0GsFWWsmP4qXbvTqDWXtMs?si=37IMQMNlSSiQBp0CTFv4uw

 38. stalle skriver:

  septic cunts ✊🏻💯

 39. stalle skriver:

  hoppas ni har en bra nyårsafton och inte somnar för evigt i en snödriva eller hamnar i bråk eller så. jag har haft pyjamasbrallor hela dagen och så lär det förbli resten av dagen.

 40. matti skriver:

  Ja. Tack. Gott slut alla.

 41. tp skriver:

  Slutet gott allting gått. Nu jävlar!

 42. stalle skriver:

  ser nya nelly rapp. när monstren dansar slår det mig hur man kunde veta exakt vad som var på b-sidan på ett kassettband. man visste precis när det var dags att byta för hamna rätt på en låt.

 43. H skriver:

  Men idag lyssnar jag på Madvillainy och snyftar lite.

 44. G skriver:

  Gott nytt då gästis!

  Bryter ingen ny mark i år, kör på i exakt samma hjulspår som alltid.

  https://m.youtube.com/watch?v=mrS_COCKtQI

 45. Simon skriver:

  Ja, gud vad tråkigt

 46. Simon skriver:

  Förtydligande: med MF Doom alltså, inte Iggy.

  En frågeställning till er poeter/musiker här: jag antar att man som musiker vill ändra saker och ting i efterhand när man lyssnar tillbaka på sina tidiga alster? Lex Kanyes Life of Pablo där han hade nån tanke om att skivan skulle kunna ändras eftersom. Alltså inte att man ångrar hur man gjorde, men typ, ”idag hade jag gjort lite annorlunda”. Hur är det med dikter? Samma eller annorlunda?

 47. matti skriver:

  Simon: jo, lite samma. Men det är ingen som märker det. Men live händer det att jag kastar om nån ordföljd här och där. För mig är det samma som med musiken, det vill säga att det som funkar bäst är det som förändras liksom organiskt varje gång. Som t ex Ragnar eller Lys upp mig.

  Stig Larsson slutade aldrig skriva en dikt, minns jag att han berättade nån gång. Jag är väl lite så, jag med. En självhatare med narcissistiska tendenser.

 48. matti skriver:

  Mina tio bästa killar

  Ramones
  Velvet Underground
  Black Sabbath
  Frank Ocean
  The Stooges
  Sex Pistols
  Curtis Mayfield
  George Clinton
  The Kinks
  The Smiths

 49. H skriver:

  En andra resa av Stig Larsson är ju en omskrivning av hans första två böcker. Sen finns till exempel mexikanska Gloria Gerwitz vars författarskap består av en enda diktsamling som hon skriver om och skriver om. Finns väl också fler poeter som gjort mer eller mindre omfattande ändringar i sina dikter vid nyutgivning, men jag har ingen lista i huvudet. Tror i alla fall det är mycket vanligare i poesi än i prosa att man fortsätter ändra.

  I Kanyes fall handlar det väl egentligen mer om att han stressar ut en första version? Han har ju inte fortsatt ändra på Life of Pablo, trots allt.

 50. Simon skriver:

  Intressant. Tänker att poesi kräver eftertanke och övervägande i större utsträckning än (nåja) musik? Ovanstående resonemang är så klart väldigt förenklat men jag tror ni fattar.

  Sen är inte Luftslottet som sprängdes en omskrivning av Män som hatar kvinnor och Flickan som lekte med elden, bara mer av samma. Men H har ju en poäng angående Life of Pablo.

 51. stalle skriver:

  stig larsson, inte stieg larsson 😘

 52. Rockpoeten skriver:

  Jag kommer ju förneka detta i sten senare, men jag tycker att musik och poesi är samma sak. Men om jag tvingades välja skulle jag hellre lyssna på musik och skriva poesi än tvärtom.

 53. matti skriver:

  Mina tio bästa tjejer

  Stevie Nicks
  Whitney Houston
  Raincoats
  Nina Simone
  Miley Cyrus
  Mascara Snakes
  Allison Wolfe
  Kate Bush
  Madonna
  Julie Doiron

 54. matti skriver:

  Skönt att det är vardag och jag fick börja dikta igen. Som att dra ut en tagg av ångest ur den bitch som är jag. Usch, det är vad jag blivit: ännu en som skrivandet blivit terapeutiskt för. Men skrivandet som handling alltså, inte till innehåll.

 55. matti skriver:

  Tillbaka till Simons fråga.

  Finns ju många poeter som tar avstånd från sina tidiga arbeten. Som Werner Aspenström, han inkluderade väl inte sin första diktsamling i de Samlade dikter som gavs ut medan han levde?

  Sen tänker jag på det här med nya översättningar, t ex Räddaren i nöden. Lite orättvist att Salinger själv inte fick skriva om sin bok. Och om han fick men inte ville, vad motiverade då en nyöversättning?
  Principiellt kan jag. som läsare alltså, vara helt emot all form av revisionism. Men, överfört, är jag även motståndare till remixer och sånt? Det är jag ju inte. Om det inte är upphovshen själv som vill förändra sin historia. Då är jag emot. Men jag vet inte varför, det är nog bara en känsla.

 56. Jens skriver:

  Simon: maila jens snabel-a fripost.org, jag har gått på föräldraledighet

 57. stalle skriver:

  en liten sorg är ju ändå att det antingen är för kallt eller för ljust för drive in bio där jag bor.

 58. G skriver:

  Här i gästis finns bara vinnare.

 59. H skriver:

  Men Matti, menar du att bara en enda översättning av ett verk skulle tillåtas för varje språk?

  Dessutom är du ju visst emot nymixar.

 60. stalle skriver:

  finns det nån c-60 (eller längre!) med essensen av norsk black metal? ja matti, jag menar dig…

 61. H skriver:

  Då förstår jag inte.

 62. stalle skriver:

  🙏🏼

 63. matti skriver:

  Översättningar har jag ingen stark åsikt om, mer funderingar, i linje med vad samtalet rörde. Men rent allmänt får det såklart finnas hur många översättningar som helst. Nämnde Salinger för jag minns att Östergrens översättning sades vara en uppdatering. Nyare svordomar t ex. Men orginaltexten förblir ju oförändrad, ej uppdaterad. Det är en märklig grej bara.

  Jag gillar remixar. House, disco etc.
  Jag gillar inte när rockartister mixar om sina skivor för att separera trummorna eller nåt.

 64. tp skriver:

  Grattis i alla fall, matti.

 65. matti skriver:

  Åh, tack! ❤️

 66. Stellan skriver:

  Grattis Matti!

 67. tp skriver:

  Hehehe

 68. Lillis skriver:

  Sajten hade blitt infekterad med c-19 så fick återställa en databasbackup. Fick gå tillbaka till 9 januari för att hitta virusfri version. Här är kommentarerna som försvann:

  lördag 9 januari | 17:19
  matti skriver:
  Jag gjorde en lång lista av alla mina olika Ramoneslistor. Några låtar hade jag med på alla listor, men det spelar ingen roll.

  Ett tips är att sortera låtarna i bokstavsordning här, det blir rätt bra spridning på skivor och eror på det viset.

  Vet att det är ett s för för mycket i listans titel. Men jag älskar allitterationen för mycket för att göra rätt.

  https://open.spotify.com/playlist/5uSFpflPTR6x6JaIoC1EAQ?si=dCP5hvSVSheUALB2JWajUA

  lördag 9 januari | 21:11
  H skriver:
  Inspirerad av Matti gjorde jag en lista med allt med Ramones som inte är dåligt. Det vill säga endast de riktigt ruttna låtarna borttagna! Perfekt för festen!

  https://open.spotify.com/playlist/02OAESqQwfk7vMABmXx9U0?si=9ovhn8nVRxGQeqyhWpoqqQ

  måndag 11 januari | 20:23
  Simon skriver:
  Hellacopters dokun då? Tyckte den var stundtals bra, intervjuerna med de gamla gitarristerna tex, och fint och ärligt med Strängen.

  måndag 11 januari | 20:37
  stalle skriver:
  ja jo tyckte väl typ samma.

  tisdag 12 januari | 07:40
  matti skriver:
  Den var jättebra! Vilket liveband, ändå. Bra intervjuer också.

  tisdag 12 januari | 08:38
  tp skriver:
  Ja, men jag hade gärna sett längre liveklipp och därmed en längre doku. En timme blir för kort.

  tisdag 12 januari | 09:21
  matti skriver:
  Lyssnade lite på skivorna efteråt. Men tycker eg bara att Gotta Get Some Action verkligen funkar då. Live är det ju Union Carbide-klass, även på låtarna alltså. Så, jag började älska rock igen. Men sen var jag färdig med den igen. Lyssnade på Playboi Cartis nya hela dan igår. Och idag på Klaus Schulze, pga vädret. Vi har det ju inte lika härligt/överjävligt (det beror väl på ens preferenser) som ni, söderut.

 69. matti skriver:

  ❤️ Tack Lillis!

 70. G skriver:

  Tyckte det var sjukt roligt att det allra första som hörs i Hellacopters-dokumentären är Dave Grohls röst.

 71. Simon skriver:

  Nån som läst Suicideboken?

 72. Conny skriver:

  Hjälp, hörrni. Tror den här pandemin gjort mig galen till slut. Kan inte förklara annars hur jag nördade in på min stereo under någon av alla sitta-hemma-dagar. Köpte nya högtalare. Därefter en vinyl-tvätt. Sedan en vinyltvätt till. Och ett kassettdäck… sen köpte jag en gammal Hugh end CD-spelare från 1992 som väger ett ton. Vilken chock! Min gamla CD-spelare låter som en leksak i jämförelse. Just kassettdäcket fick mig att gå i barndom. Vet inte om kassettdäcks-resan nått sitt slut, men jag har köpt fem kassettdäck…(sic!!!) Det senaste är fortfarande på ingång… det kommer gå på 10 000 skr med moms och tull… 🙈 Men det gick inte att motstå frestelsen, jag köper det av en person som sägs vara den i världen som vet mest om kassettdäck av alla nu levande. Köpte också plastficlor och nya innerpåsar till mina skivor… Förstår ni hur uttråkad jag måste vara!

  Men jag gillar något av det här också. Vet inte om det är likadant för er, men åtminstone jag har cykler: Neil Young och Lou Reed-perioder kommer och går. Vart tionde år får jag panik över att min stereo inte låter som jag vill. De sista åren har möjligheten till att nörda ner sig i precis vad som helst blivit hur stor som helst. Discogs är ju helt sjukt! Gissa om jag köpt vinyler också under pandemin, hahaha! Och Bandcamp för den delen, Bandcamp är som My Space, fast man kan handla kassetter av mystiska noise-artister i Polen med ett litet klick… Vad jag försöker säga är att det är både kul, fascinerande men också skrämmande för en sån som mig hur lätt det är att nå till kärnan av vilket område som helst nuförtiden. Man går med i ett forum, en vecka senare chattar man med folk som är världsledande på ett område. Och det finns fler områden jag är intresserad av än jag skulle hinna utforska på 100 liv. Nu säger jag ju emot mig själv, för här säger jag ju att jag är motsatsen till uttråkad. Båda grekerna är sanna! Jag vill ut och trängas med folk! Har aldrig tidigare förstått att det är ett behov jag har. Samtidigt älskar jag mina nördbubblor. Hur bra låter inte min amerikanska första-press av Blue Mask som är mastrad av Greg Calbi på Sterling Sound! Dyr var den inte heller.

 73. Conny skriver:

  Båda grejerna. Båda grekerna är säkert sanna också.

 74. matti skriver:

  ❤️

 75. H skriver:

  Men tänk vad ensam hen måste känna sig, som är den som kan mest om kassettdäck i hela världen. Går ut på internet och finner bara okunnighet.

 76. stalle skriver:

  😘

 77. tp skriver:

  Tyckte det lät så sjukt coolt och lärt att säga ”båda grekerna är sanna”. Tänker sno det och blygsamt referera till dig Conny om någon undrar var jag fått min coolness ifrån.

 78. Fredrik B skriver:

  Conny: Vad för vinyltvättar (Loricraft?) och erfarenheter/synpunkter på dem?

 79. H skriver:

  Tycker det är svårt att prata om sånt här, eftersom jag skäms lite över den del av mig som är ”skivsamlare”, men… jag har också köpt en skivtvätt och nya innerfickor. Fixat och donat. Dessutom beställt skivor från Libanon för första gången i mitt liv.

 80. Conny skriver:

  H: Hahahaha! Eller hur! Det blir ”vit medelålders medelklassman bekänner” över det här med vinyltvätten. Som att man egentligen har levt färdigt om det inte vore för ens anhöriga. Men är man snäll mot sig själv så vad fan ska man annars göra instängd i lägenheten under pesten?

  Fredrik B: Köpte 1 Knosti. Blev först imponerad. Men sen märkte jag att skräp blir kvar i spåren – när jag spelade vissa tidigare skitiga skivor efter att jag tvättat dem samlades det massa skit på nålen. Så jag läste på på nördforum. Köpte en Knosti till. Så nu kör jag skivorna först i Knosti nr 1 med rengöringsvätska, sen i Knosti nr 2 med bara destillerat vatten i. Och så har jag slutat använda deras medföljande vätska. Det står bara att den innehåller etanol. Men den så mycket sprit att jag blir misstänksam. Tror den bara ska användas på typ begagnade reggae och punk och hårdrocksskivor man köper som är inrökta med nikotin och fett och olja i spåren. Nu gör jag min egen – billigare – mix, receptet kommer från London jazz collector: 1/5 99% Isopropanol, 4/5 destillerat vatten från apotek, och 5 ml Ilford vätmedel till 1 liter.

  https://londonjazzcollector.wordpress.com/for-audiophiles/home-brew-cleaner-for-vacuum-rcms/

  Det är lite sunt förnuft, använd inte starkare rengöringsmedel än som behövs. Vissa kör nya skivor bara i destillerat vatten, vidsa säger att alkohol förstör vinylens ytskikt. Något troll skrev på nån sajt att han använde diskborste och kranvatten ;)

 81. Conny skriver:

  Bra spottat TP, båda grekerna är sanna är ett ruskigt starkt argument på fyllan!

  Fredrik B: Loricraft! Hjälp, nä jag lägger inte 16 000 på en vinyltvätt… där är vansinnets gräns passerad för min del. Om man inte öppnade secondhand-skivaffär, då skulle det ju vara en självklar investering. Två stycken Knosti gen II kostar en tiondel av Loticraft… Gissar att Loricraft är mycket bättre. Men det här med dubbla Knostis funkar för mig!

  Det roligaste är ju alla skivor jag återupptäcker under sanerings-nätterna med dubbla Knostis. Steve Earle ”Copperhead Road” från 1988 är en av de bästa skivorna Bruce Springsteen inte har gjort. Väldigt gediget låtskrivande. Och Simple Minds ”Sparkle in the Rain”. Matti har berättat om att den är underskattad. Håller med fullständigt. Det är den enda skivan där Jim Kerr sjunger bra och inte låter manierad. Och… rik musik!

 82. Fredrik B skriver:

  Tack Conny!
  Nä, det blir ingen Loricraft för mig heller. Man kan ju drömma om en Moth byggsats eller en Pro-Ject kanske, men 5-6 tusen är ju också rätt galet. Göra egen tvättvätska är ju i alla fall billigt om man jobbar på kemlab. I receptet jag hittade var det 50/50 isopropanol – kändes mycket. Dina 20% såg vettigt ut. Ilford – ser miljöbättre ut än Triton X-100 som jag hittade (Triton X-100 ska man inte använda…).

 83. H skriver:

  Hmm, bra idé med egen vätska. Jag blir lite lullig av ångorna från den medföljande vätskan.

  Jag läste Vernon Subutex I i somras. Rekommenderas trots allt inte, jag blev väldigt mätt efter ungefär halva, men en bild i den har fastnat i mig. Det är en stammis i Vernons skivbutik som samlar på finsk black metal, och det beskrivs att han rör sig i butiken som en man som motvilligt besöker en porrbutik, som att han skäms över att vara där men inte kan hålla sig borta, han önskar att han hade ett annat, sundare intresse, men nu är det som det är. När jag möter en annan vit, medelålders man på postutlämningsgodisaffären i samma ärende som jag, med en skivkartong under armen, då vill jag alltid titta bort.

  Håller för övrigt med om att det bästa hade varit om Bruce Springsteen inte hade gjort några skivor.

 84. H skriver:

  Rekommenderar för övrigt tråden på Steve Hoffman-forumet om vilken som är den bästa mastringen av Pet Sounds. Jag har läst hela, och den är ju livsförändrande!

 85. matti skriver:

  Skivor, djävulens redskap. Jag hatar skivor.

 86. matti skriver:

  Men jag älskar Syl Sylvain. Och är ledsen, men lyssnar på hans skivor nu.

 87. Simon skriver:

  Fulländad komposition

  https://open.spotify.com/track/5wwszDhUP8JHSdqD5BcznW?si=Uy7kKpWmQ8ezilW2i6fSWg

  Den har ALLT. Struktur, frihet, en enkel melodi, sväng, mörsch, bra sång, repetetiv samtidigt som nya saker händer hela tiden, den låter som om Harvester dirigerat en jääävligt inspirerad skolorkester, den har ett budskap man lätt skriver under på (särskilt i januari), en basgång lika enkel som genial, trummor som både guidar och förvirrar.

  Vill nästan påstå att sån här musik inte görs längre? Alltså med samma övertygelse och ambition. Samt att det är så storslaget.

 88. Simon skriver:

  Oj, såg nu om Syl

 89. matti skriver:

  1. Jag läser Killer on the Road av James Ellroy.
  2. Hittade en Funkadeliclista som självaste Q-Tip gjort.
  3. Allt är såklart bra!

  https://open.spotify.com/playlist/4xFBrUGzXmkrpLVm6bmW8D?si=ESXU45ilSgC5ANeQ9XK4xw

 90. Conny skriver:

  Jag lyssnar på Crass ”Prnis Envy”. Ouch, vilken perfekt skiva. Tror det delvis har att göra med att det inte är bara grabbar i bandet, men älskar hur de är både hårdare och mjukare än nästan alka punkband. Hårda på det sättet att de är helt egna, och helt kompromisslösa. Med mjuka förstår ni mig bäst om ni lyssnar på hur Berketex Bruse och Health Surface låter, men det där anslaget finns hela tiden, de spelar med mjuka handleder.. Det är så genomfört, från idé till utförande. Det blir som att lyssna på Kraftwerk eller Velvet Ubderground – man tycker att alla andra band bara är slarviga snorungar som står och petar sig i näsan och inte ens vet varför de håller på. Men jag hade inget minne av att hela skivan var så här bra. Måste erkänna också att jag lyssnat för lite på Crass, det är bara det här albumet jag har lyssnat in mig på. Ni andra konnässörer, vilka andra skivor är oumbärliga?

 91. Conny skriver:

  Stavar ju som en kossa. Berketex Bride heter låten. Bruce Springsteen gästar inte på just den här Crass-skivan.

 92. Conny skriver:

  Bra Archie Shepp, Simon. Har jag också lyssnat gör lite på.

 93. H skriver:

  Jag tycker att Yes Sir I Will är Crass definitiva mästerverk.

 94. H skriver:

  Igår skrev jag till en kompis att utan Phil Spector hade all musik som gjorts de senaste 60 åren varit helt värdelös. Innebär det att jag ursäktar eller relativiserar att han också var en usel människa som till slut rentav tog livet av en annan? Nej, det tycker jag verkligen inte.

  Ronnie Spector skriver väldigt fint på instagram, och inte i närheten av ursäktande, om sin ex-make som gjorde magisk musik och var nära att slå ihjäl henne.

 95. matti skriver:

  H: ❤️ Håller helt med om Spectors, båda två.
  Crass: kommer inte på nåt jag gillar mindre än annat. Men kanske att Christ the Album är väl jobbig och att Who Dunnit? är väl banal.

 96. H skriver:

  Yes Sir I Will ger mig precis den där känslan att all annan musik är banal och ointressant. Efter den vill man inte lyssna på något annat. (Med risk för att låta pretto stör det mig att den är uppdelad på låtar på cd/streaming. För mig är det en enda, lång låt.)

 97. H skriver:

  EVERYTHING THAT WE WRITE IS A LOVE SONG!!!!!!!!

 98. Conny skriver:

  Ok, men då måste vi prata filosofi här H: hur låter nåde nya remastrade vinyl-pressningarna som släpptes härom året på Crass Records? Har de lagt till större frekvens-spektrum, som jag misstänker? Och – i då fall, är det historierevisionist, eller en bra sak (vi kunde inte då, det var så här vi ville haft det). Det var bäst som det var från början, va?

 99. H skriver:

  Det där kan du så att säga bättre än jag, men de är väl gjorda av Rimbaud från originaltapesen. Men gamla Crass-lp låter ju redan svinbra. Jag har bara hört min gamla lp som jag haft sen jag var 18-19 (lika chockerande musik då som nu!) och på Spotify.

 100. stalle skriver:

  pil spector producerade alltså crass? mäktigt!

 101. Conny skriver:

  De gamla låter svinbra, men Spotify-grejerna låter fetare. Så är det ju nästan jämt, och jag gillar det inte. Som Ramones. Låter bäst på gamla vinyler från US, UK, Tyskland och Japan… Alltså Japan-pressar… de har nog ruinerar mången medelålders farbror.

 102. Conny skriver:

  Ledsen för detta att jag inte kan skriva ett enda meddelande utan att skriva fel. Det är ögonen, fingrarna, autokorrekt och åldern!

 103. H skriver:

  Jag har aldrig fattat om det är Spotify som gör det fetare eller om man har en massa fuskbas i sina hörlurar/bluetooth-högtalare.

 104. Conny skriver:

  Men nu lyssnar jag på Live 69 med Velvet. Började för en gångs skull på skiva 2, brukar sällan komma så långt. Det kan vara bästa versionerna av både Ocean och Heroin. På skiva 1 finns bästa versionen av What goes on, men det vet väl alla?

 105. Sue skriver:

  Idag träffats jag en kille jag aldrig träffat förut. Som ba: ”Ah, det är du som är Sue i gästboken.” Det var verkligen två världar som krockade ☺️❤️

 106. Conny skriver:

  Haha, Sue, men Ven av alla tusen gästbokare var det du träffade????😄

 107. Sue skriver:

  En som bara läser tror jag. Hej om du läser det här 👋👋👋

 108. G skriver:

  Jag stod rygg mot rygg med Matti i baren på festen efter Henrik Berggrens spelning på Gröna Lund för några år sedan. Tänkte presentera mig men blev blyg.

 109. matti skriver:

  G: ååh ❤️
  Jag var där med Södra Sverige. Vi hade repat innan. Det var iaf därför vi var i Sthlm, alla.

  Mitt minne från den kvällen, alla föräldrar till Henriks fans som sa att de gillade mig.

 110. matti skriver:

  Har lyssnat igenom alla skivor med The Doors igen. Strange Days och Morrison Hotel är bäst.

 111. Simon skriver:

  ni följer väl den här jäveln?
  https://hasneafravund.tumblr.com

  förutom ett osunt intresse för mannen med tre lungor är det en mycket underhållande blog.

 112. matti skriver:

  Simon: Grym blogg!

 113. Simon skriver:

  Helt klart.

 114. stalle skriver:

  toppklass ju!

 115. matti skriver:

  Har haft på den här i 15 timmar nu, tröttnar inte.

  https://open.spotify.com/album/2gc9WOWqVRrGUENUjozcpY?si=EE_be6UhRSO8mAyIeDXC4Q

 116. Lenny skriver:

  Haha, kul att få ett ansikte på dig Sue!

Skriv en kommentar

Din epostadress visas aldrig