Då, nu, sen, forever

David Guterson är en författare man aldrig pratar om. Jag vet inte varför.
Han skrev den där Snö faller på Cederträden som blev en helt habil men inte banbrytande film med samma namn. Max Von Sydow var med i den, och han från framtiden, han som inte behövde glasögon (eller om det var han som behövde, jag minns inte), vad heter han Ethan Hawke, eller nåt. Gattaca. Så hette den filmen.
Hursom, Guterson har skrivit ett par böcker till, två av dem är översatta till svenska och av dem har jag läst Skogsmadonnan. Jag gillade den. Nu läser jag hans senaste, The Other, och jag älskar den men den tar tid att läsa. Jag vet inte om det är sättet han skriver: inte helt olikt vissa av Philip Roths senare romaner. Richard Ford skriver också så; det är liksom bisatserna, återblickarna som utgör hela berättelserna. Det kanske jag som är trög men jag har lite svårt att hitta tillbaka till nutiden i dessa böcker. Som i verkligheten i och för sig. Allt är nu hela tiden för mig, då som nu som sen. Det är förresten en av de stora skillnaderna på mig och Jari, men det är en helt annan femma och dessutom vet jag inte om någon har med det att göra.
Jag tycker det är grymt och skulle vilja behärska formen själv, alltså att kunna skriva så. Liksom ha en ramberättelse, något som, om inte annat så på grund av konstruktionen, är den viktigaste rent narrativt, men som vore helt obegriplig utan alla sidospår. Dessa böcker har nästan alltid ett moraliskt budskap, eller om jag bara uppfattar dem som moraliska.
Lite som när man hör eller läser ett riktigt bra religiöst argument: man blir lurad. Eller, man och man, jag blir det i alla fall. Det kommer med en massa information så att säga bakvägen.

Jag är en enkel människa i det avseendet. Jag tycker Små och stora brott och Whatever Works är VIKTIGA filmer, filmer som säger mig något viktigt, bekräftar mig och vissa ställningstaganden jag gjort eller tvingats göra. Kanske är för att jag är lite gammal, men om man har Woody Allen som främste filosof här i livet så är man nog lite grund. Jag vet inte.

Vi spelar in en BQ-skiva under våren och sommaren och troligen åtminstone en singel med Nerverna. Album med BQ i höst. Nerverna-singel så fort som möjligt. Ja, och såklart ett album med. För att förtydliga. Förhoppningsvis hinner vi även komma och spela i de städerna vi missade senast. Med Nerverna alltså. Det uppdaterar jag och Jonas här till höger allteftersom det blir klart.

Annars känner jag, som synes nedan, mest riffglädje en dag som denna, min sista som 40-åring. Jag gjorde ingen Spotifylista, blir bara arg när saker inte finns där och det känns i den här underjordiska kylan som slöseri med energi. Kelvin Morris diktade pricksäkert 1982 ”The nightmare continues”, och det stämmer ju. Hoppas det aldrig tar slut.

01. Tom Verlaine – The Grip of Love (3:55)
02. AC/DC – Problem Child (5:44)
03. The Clash – Clash City Rockers (3:49)
04. Black Sabbath – A National Acrobat (6:13)
05. Television – Foxhole (4:48)
06. The Kinks – Till The End Of The Day (2:21)
07. The Velvet Underground – Sweet Jane (4:08)
08. The Troggs – Wild Thing (2:38)
09. Alice Cooper – Is It My Body (2:39)
10. Sex Pistols – Substitute (3:06)
11. Roky Erickson – Click Your Fingers Applauding the Play (2:34)
12. John Lennon – Cold Turkey (5:03)
13. Mattias Alkberg BD – Ta helg (hos Göran) (3:10)
14. Pixies – Gigantic (3:12)
15. Hole – Celebrity Skin (2:42)
16. The Rolling Stones – Rocks Off (4:33)
17. Flesh For Lulu – Baby Hurricane (3:19)
18. Kiss – Strutter (3:11)
19. The Stooges – Loose (3:33)
20. The Beatles – Everybody’s Got Something Hide Except For Me And My Monkey (2:24)
21. Happy Mondays – God’s Cop (4:58)
22. T Rex – Bang A Gong (Get It On) (4:27)
23. Union Carbide Productions – Be Myself Again (3:33)
24. Tant Strul – Slicka Mej Ren (3:37)
25. Led Zeppelin – Whole Lotta Love (5:34)
26. Mudhoney – Who You Drivin’ Now (2:21)
27. Jimi Hendrix – If 6 Was 9 (5:35)
28. Hawkwind – Master Of The Universe (6:16)
29. Rapeman – Just Got Paid (3:35)
30. Neil Young & Crazy Horse – Hey Hey, My My (Into the Black) (5:14)

82 kommentarer

Skriv en kommentar
 1. georg osthyvel skriver:

  vad hände med Fläsket som ni försökte undvika med umeåbandet nerverna? :-D oavsett, fullkomligt fantastiskt att det kommer en ny singel snart. kan behövas när vi knatar framåt via dolorosa.

 2. matti skriver:

  Vi heter fortfarande inte Nerverna. Det är bara för att signalera att det är samma människor som spelar på den skivan. Som heter Nerverna. Som bekant.

  I Umeå får man heta vad man vill, vem är jag att lägga mig i det?

  Via Dolorosa. Vilket fantastisk uttryck! Nytt för mig. Jag kan inte mycket men jag lär mig nåt varje dag.

 3. frans skriver:

  grattis,,

 4. Christobal skriver:

  Jahaja, grattis. Helvete du är gammal.

 5. Benny skriver:

  Jag skulle nog vilja hävda att det inte riktigt följer att man är en ’enkel människa’, om man gillar regissörer med pretentioner.

  Själv tycker jag att det är en nödvändighet för en film att innehålla något pissviktigt, men det får jag med all rätt späk för att jag tycker.

 6. matti skriver:

  Jag menar ”enkel” för att det är Woody Allen och inte, säg Ingmar Bergman eller Tarkovskilj. SÅ gammal är jag. För si, förr i tiden var det sån skillnad i status på olika utövare inom en konstform…

 7. matti skriver:

  Snygg stavning på ryssen där. Jaja. Man fattar nog.

 8. woody skriver:

  I felt a lot better when I gave up hope

 9. KBoi skriver:

  Jag gillar Will Ferrell. Och bullar.

 10. stalle skriver:

  grym låtlista. philip roth och liknande författare måste jag ha lugn och ro för att kunna ta till mig numera, vilket har lett till att mest läser serierna i ÖP istället.för det tredje så köpte jag 89 häromdagen. fan vilka kärlekstexter.

 11. Benny skriver:

  Fattar inte vad du menar. Men jag antar att det till syvende och sidst handlar om den gamla Sinn und Bedeutung-grejen om konstverk och upphovsman. Oavsett Bergman eller Allen, högt eller lågt: Min poäng var att det ska finnas NÅGON slags pretention, annars mög. Jaja, blablabla. Vi ses imorgon.

 12. Benny skriver:

  Det blir kul att ses imorgon!

 13. stalle skriver:

  för det fjärde, grattis.

 14. Erika, Olov och Nila skriver:

  Grattis Matti. och sjukt kul att det kommer nya plattor redan under 2010.

 15. georg osthyvel skriver:

  kul att man kan tillföra något till vokabuläret! man är ju blott gästbokslärjunge! :-D

  här har alla en födelsedagspresent:

  http://open.spotify.com/user/naeverluren/playlist/0PYwxQVx8Thr7lGr5rotpO

 16. gummo skriver:

  här är min födelsedagspresent.

  http://www.youtube.com/watch?v=C1_scjrB3zo

  han var kung redan då, den gode gw.

 17. matti skriver:

  Jonas Hallberg är rätt vass också. Tack så mycket Gee.
  Vilken skönt lång intervju. Det var bättre förr.

  Tack för alla grattis, alla.

  Äh, Benny, jag menar bara att, äh ,du fattar. Ja vi ses. I Stockholm alltså, på Strand, i morgon kväll. Alla får komma. Alla över 18 eller 20 eller vad det är i alla fall. Är det värt att ta med sig en bunt vinyler att sälja?

 18. Benny skriver:

  Om du har får du gärna ta med en kvartett-skiva, om det finns. Jag vill köpa en.

 19. gummo skriver:

  håller med, hallberg är störtskön i den intervjun. men vad har hänt med honom sedan, egentligen? hör honom bara på spanarna, och visst, han är oftast trevligast att lyssna på, men när man ser sådana här gamla klipp tycker man att det borde blivit mer. typ att han blitt chäf eller så.

 20. matti skriver:

  Han var väl chef för nåt? SR, SVT. Nåt sånt.

  jens: Word på den.

 21. Benny skriver:

  http://www.youtube.com/watch?v=PxByjsWPY8E Jag lyssnar på pop ibland.

 22. matti skriver:

  Benny: Vilken fantastisk låt. Aldrig hört tidigare. Eller talas om.

 23. stalle skriver:

  grym låt

 24. KBoi skriver:

  http://www.youtube.com/watch?v=K5le9sYdYkM

  Jag lyssnar på Park Hotell ibland.

 25. skräddarn skriver:

  det blir som sagt kul i morgon, och appropå bqvinylen kan jag informera att den kommer att komma någon gång runt den 15 januari. för er som beställt alltså. allt enligt konkret själva. nu tar vi helg.

 26. Joachim skriver:

  extremt jävla bra. vilka är dom? jag hittade deras blogg men blev inte så mycket klokare.

  http://bestycoasty.blogspot.com/

 27. Joachim skriver:

  kommer osökt att tänka på det här gänget, som spelade i umeå nån gång för tusen år sedan.

  http://www.youtube.com/watch?v=LuBIz0G_pls

 28. w skriver:

  glasögon, det var precis vad han behövde. ok film den där gattaca:

  http://www.youtube.com/watch?v=K5le9sYdYkM

 29. kilotin skriver:

  Grattis schmattis

 30. Skamsen skriver:

  Har det varit födelsedag? Grattis.

  Trevliga nyheter. 89 släpptes väl 090909. Släpps nästa 101010? En bekant sa att den ska heta Nasty Teen.

 31. Charlie Palm skriver:

  Hej Matti!

  Vill bara tacka för spelning på strand igår.
  Ditt hjärta är en stjärna.

 32. Benny skriver:

  Jävlar vad kul! 100%!

 33. aard skriver:

  tack för igår!

 34. Skamsen skriver:

  En skiva som har glömts bort när det talas om 00-talet är Hell on Wheels mästerverk Oh My God! What have I done? som är en av de bästa svenska rockskivorna någonsin. Jag glömmer ofta bort den, men fastnar i den varje gång jag drar fram den. Lyssnar på den för fjärde gången i dag.

 35. Pejtur skriver:

  Then we bounce, into the whiskey!

  Fredrik Norberg (popsicle) producerade det mästerverket. Fett med bra grymma låtar på den skivan, som ungdomarna brukar säga!

 36. Skamsen skriver:

  Jo. Men The Soda finns med på debuten som är riktigt tråkig och dålig i jämförelse med skivan jag talar om.

 37. Lotta skriver:

  Tack för en fantastisk spelning igår!

 38. matti skriver:

  Tack själva. Det var fantastiskt roligt trots lite tekniskt strul med kaggepedal och strängar och skit. Ledsen att det inte blev nåt riktigt extranummer, men det är curfew klockan 00.00 på Strand.

 39. Skamsen skriver:

  Jag har kommit hem från Allsång med Doherty. Han gör det fn inte svårt för sig. Med en gång när han kommer in på scenen sätter han ribban lågt genom att köra en Libertineslåt. Sen blir det den där om Katie och några balettdansöser hoppar runt på scenen. Många låtar från soloskivan blir det inte. Om publiken skriker efter Albion blir det liksom Albion. Det kan inte vara annat än pengar som driver den mannen. Jag trodde det skulle bli åtta låtar från nya skivan, något osläppt, en eller två Libertines och Babyshambles. Det blev tvärtom.

  Lite som Tomas Ledin eller nån sån. Släpper en ny skiva, men spelar de gamla som publiken vill höra.

 40. Skamsen skriver:

  Och efter konserten stod han utanför KB som en zombie medan han lät publiken fotografera sig med honom. Ganska sorgligt.

  När kommer Nervernas singel? Det är mer spännande. Stod och tänkte mer på sånt under konserten.

 41. Marco skriver:

  Det blev inga vinyler till Strand spelningen? Hade ju ändå trotsat kylan och tagit ut kontanters. Tack för en fin spelning ändå. Synd för att mikrofonen inte gick igång för acapella-Stockholm på slutet. Den låten känns så tornedals-romantisk att mitt Juoksengi hjärta slår ett extra slag.

 42. matti skriver:

  Jag hade med mig vinyler. Du skulle ha frågat Marco. Fast det kunde ju inte du veta. Sorry.

 43. matti skriver:

  Vad har hänt med Lynda La Plante? Menar, Above Suspicion, båda säsongerna, det är ju värsta genomsnittliga magplasket. Eller värre. Fallet är så mycket högre i hennes fall.

 44. frans skriver:

  skamsen du är lite pinsam,,

 45. Skamsen skriver:

  På vilket sätt?

 46. Skamsen skriver:

  Glöm frågan förresten. Den kan bara leda till ett svar som gör mig ledsen.

 47. Hans skriver:

  Skamsen: Han vill ligga med Pete Doherty så du sårade hans känslor.

 48. Matti skriver:

  Vem är bäst i Big Love då? Se det här som en enkät.

 49. Magnus skriver:

  Kort och gott så gillar jag Sarah och Roman bäst. Nya säsongen borde väl börja nu i dagarna? Den förra var helt suverän.

 50. Matti skriver:

  Började i söndags. Jag gillar Alby.

 51. KBoi skriver:

  Jag föredrar Botkyrka.

 52. Matti skriver:

  Jag bara väntade på det där, Boyeee.

 53. dahlberg skriver:

  Matti:jag lyssnar på Million Dead nu och jag förstår inte poängen,känns verkligen helt menlöst.Dessutom ser jag inte kopplingen till UkHc,utveckla gärna i ett bloginlägg(tar sån jävla tid att läsa dessa kommentarer)

  Känns tryggt att det är fler än familjen Dahlberg/Sunna som följer Big love med förtjusning. Min favorit är självklart Roman.

  stenchcorelistan?

 54. Matti skriver:

  Helt menlöst? Tja, gillar du inte så gillar du inte. Jag tycker det är så grymt med några som spelar (spelade, de lade av för några år sen).
  Jag tycker det är framförallt två grejer som är bra med dem:
  1.att de spelar sån där gammal emo, innan det blev annekterat av ungar med luggar och gör det bra fast de kommer från England. Jämför med exempelvis A Hundred Words, eller vad de hette, de var ju värdelösa. 2. Kopplingen UKHC är kanske inte musikaliskt helt uppenbar, men de har lika långa texter som Crass, lika politiska med om än inte lika dogmatiska. Tycker det är coolt.

  Musikaliskt påminner de om de här, vad de nu hette Stupids? Skate HC från England som fan var lika bra som Descendents eller tidiga Bad Religion. Lite grann i alla fall. Inget jag ids utveckla till ett helt långt inlägg i alla fall.
  Men jag kan säga att som jag uppfattar det så är den brittiska HC:n mycket mer besläktad med sin egen inhemska tidiga punk. Kanske för att den brittiska tidiga punken var bra mycket mer politisk än den amerikanska. Lite generaliserande men ändå sant. Man glömmer lätt att Crass (och Sham 69) faktiskt var typ samtida med Clash, de började bara typ två år senare. Vilket iofs kanske är ett enormt tidsspann för somliga men inte för mig.
  Det lät inte så olikt heller. I USA var det aldrig lika homogent, Ingen kan ju med bästa vilja påstå att Ramones, Television, Minor Threath, Dead Kennedys och Black Flag har något musikaliskt gemensamt. Däremot kan jag tänka mig att man med otränade öron kan ta fel på, säg, tidiga Clash, tidiga Crass, Sham, Rejects, Subhumans, ATV, Adverts etc.
  Och jag vet att jag drar in en massa för HCn otypiska brittiska band här men på den tiden, innan typ 84, var alla de här indelningarna i genrer inte på långa vägar lika vanliga som nu. Det fanns råpunk (dvs:Hardcore, HC), det fanns Oi. Men även där var gränserna klart otydliga. Lyssna på Evil eller One Law For Them med 4 Skins, lyssna på GBHs tidiga singlar, Never Surrender med Blitz, till och med Discharges första singlar. Inte är det mycket som skiljer dem åt vad gäller hur det LÅTER inte.
  Det här går förstås åt andra hållet med och därför ser jag en tydlig koppling mellan Million Dead och UKHC.
  Jag väljer alltså MEDVETET bort det som kom senare än 84. Million Dead låter inte som Napalm Death, de låter inte som ENT. Men det påminner om de andra banden jag nämner ovan, de ännu äldre (särskilt de som spelade snabb fyrtakt, som var någonstans i gränslandet mellan 77 och framtiden: Court Martial, Partisans, Alternative, Riot Clone, som MUSIKALISKT inte gick/går att genredefiniera lika lätt som exempelvis Disorder eller Last Resort). Och en massa samtida, dvs 90- och 00-talsband.
  Inte heller ska man förringa hur mycket den amerikanska Post-HCn betydde för Emo, hell, det var ju det emo var till en början: Fugazi, Rites of Spring, Quicksand och i viss mån Big Black/Rapeman/Shellac. Lite senare i Sverige: Fireside, i England: Million Dead, McLusky.
  Fan kanske skulle skrivit ett helt inlägg i stället. Jaja.

 55. Matti skriver:

  Jag skrev Court Martial, men jag tänkte på External Menace.

 56. husbävern skriver:

  det där var det nördigaste inlägget jag har läst på länge! :-D and I like it alot.

 57. g skriver:

  matti, kan du inte komma till götet igen? fast spela på något trevligare ställe än parken? kom hit med alla nya låtar. vi behöver dig.

 58. dahlberg skriver:

  Sure jag köper argumentet att riktig emo har en poäng till skillnad från fashioncoretramset.
  Ingen vettig människa kan ju förneka Minor Threath>Fugazi. Förlängningen av brttisk punk däremot;via stenchcore blir ju trash/death slutet av 80-talet,inte emo?
  Engelsk emo,slutet av 90-talet således klart mer besläktad med amerikansk än engelsk hc.
  Ren musikaliskt alltså hör jag ingenting som ens anstryker en brittisk koppling.

  Textmässigt vet jag inte,stör mig mest på sångaren så jag lyssnar inte in.

 59. Billy skriver:

  adverts är bra!

 60. Matti skriver:

  Husbävern: Vassego.

  D-Berg: Stenchcore är ett ord jag aldrig hört tidigare. Är det tidig grincore eller sen anarko? Kan föreställa mig att båda dess utövare förtjänar epitetet.

  g: Ok.

  Billy: Ja, fast det finns bättre. Har en lista här på 60 band som jag kan allt om, vänta jag ska bar… Skämtar.

 61. Matti skriver:

  Jaha. Crust alltså. Jag tänkte väl det.

 62. skräddarn skriver:

  jag gillar lois lite grann. hon är så skönt störig. fast sjöberg är väl bäst av alla på tv just nu? eller?

 63. Benny skriver:

  Jag kan ju inget om punk, men jag vill gärna hävda det ändå. Om ni inte kan säga ett band som är bättre än Crass, har jag läst färdigt.

 64. Benny skriver:

  Okej alla Svt Play-lovers. Jag har lärt mig hur man kopierar SVT Play-materialet, och har det som egna filer på hårrdisken, i meget bra kvalitet. Det här är bra, eftersom mycket av det som finns där försvinner efter 30 dagar, en del redan efter en vecka.

  Ladda hem Replay Media Catcher 3.01 (3.02 funkar inte i Vista) från Pirate Bay eller fråga mig. Det här är hemskt göttigt, eftersom man kan ha hela Solens Mat på datan, eller Ebbe Carlsson-dokumentären. Det har jag, om man vill fildela med mig.

  Om inte sånt här haxxor är kosher i det här forumet frå väl någon ta bort det.

 65. Benny skriver:

  Okej alla Svt Play-lovers. Jag har lärt mig hur man kopierar SVT Play-materialet, och har det som egna filer på hårrdisken, i meget bra kvalitet. Det här är bra, eftersom mycket av det som finns där försvinner efter 30 dagar, en del redan efter en vecka.

  Ladda hem Replay Media Catcher 3.01 (3.02 funkar inte i Vista) från Pirate Bay eller fråga mig. Det här är hemskt göttigt, eftersom man kan ha hela Solens Mat på datan, eller Ebbe Carlsson-dokumentären. Det har jag, om man vill fildela med mig.

  Om inte sånt här haxxor är kosher i det här forumet frå väl någon ta bort det.

 66. Steve Ignorant skriver:

  Maggot Brain i House! Som julafton en gång till!

 67. Joachim skriver:

  Benny: Chef. Jag älskar mest att du skriver att du lärt dig att kopiera SVT Play-material, och inte streamade grejer i allmänhet. Sådana är dom, kultureliten, slavar under sin egen ideologi.

 68. KBoi skriver:

  Jag älskar Benny. Har jag sagt det nån gång förut?

 69. Benny skriver:

  Jocke: Du gör en överanalys, det är bara ord. Gör som Kboi istället, han har mig veterligen aldrig gjort fel.

 70. matti skriver:

  Jag fattar inte vad Benny menar. Jag menar inte det här om SVT. Jag menar om Crass. Gillar du dem eller inte?

 71. Benny skriver:

  Hatar Crass älskar mat solens mat.

 72. Benny skriver:

  Nickknyck!

 73. Benny skriver:

  Jag gillar Crass massor, och kan inget om punk.

 74. Joachim skriver:

  Benny: Då antar jag att Kboi redan sagt att installationen du tipsade om innehöll en trojan?

 75. Benny skriver:

  Sluta haxx0r-skämta Jocke, ingen förstår.

 76. WaReZ-JoCkE skriver:

  Benny: Hohoho, cracken är iaf en trojan. Slå upp det. Grymt program utöver det.

 77. KBoi skriver:

  Trojan eller inte, vem vill inte ha det här klippet med Park Hotell på sin hårddisk?

  http://www.youtube.com/watch?v=K5le9sYdYkM

 78. Josef skriver:

  Åh, Skogsmadonnan är grym! Tjejen där blir jag alltid lite småförälskad i när jag läser boken. Det sker inte så lätt i böcker annars.

  Roligt att Hell On Wheels kom upp på tapeten! De förtjänar lite uppmärksamhet.

 79. Josef skriver:

  Just det, glömde: Hell on Wheels första skiva slår deras andra av den enkla anledningen att Nemozob är med på första. Jesus vad bra den är!

Skriv en kommentar

Din epostadress visas aldrig