G’JUL

Tack för i år, vad fort det har gått. Inte för att jag minns så mycket. Eller om tiden verkligen är konformad, en spiral, och går snabbare och snabbare ju äldre vi blir. Tänk om åldrandet och förruttnelsen inte har med tid att göra. Tänk om tiden är ett flerhövdat monster. Att det här med åldrandet är en slags tid. Och att bussarna kommer i tid och att vi ses när vi bestämde oss för att ses är en annan. Och sen kanske det finns en massa annan tid, tid som varit, som kommer, som är nu. Och som bara pågår.

Är samtid och nutid samma sak. Det är i alla fall för mycket. Det betyder för mycket, begreppet tid är för vagt.

Det roligaste jag har gjort i år är Alla är sämst. Och Södra Sverigeskivan, Död musik heter den, som kommer i februari. Och soloskivan som kommer efter den, kanske till hösten, kanske 2020, vem vet, och turnén som började i september förra året och höll på tills i augusti i år. På skivan jag spelade in för två år sen. Fattar du, min tid är inte samma som din.

Det mesta jag tänkt på de senaste åren har jag i alla fall kondenserat ner och tryckt in i såväl Åtminstone artificiell intelligens och Alla är sämst. Vad gäller Död musik är det mer vad jag känt än tänkt. Och jag fattar ju det semantiska här, det språkliga. Att döpa tid, att prata om ”de senaste åren” för att liksom föra i bevis att det här inte några gamla skittankar jag tänkte när jag var i tjugoårsåldern. Även om jag kanske tänkte dem då med, det kan ju inte ni veta. Och jag minns inte. Eller påstår att jag inte minns. Och jag vet, eller vill att ni ska veta, att jag samtidigt som jag skriver om språk här försöker fucka upp det med. Hoppar mellan bisatser och associationer, skriver frågor utan frågetecken, använder punkter där det kanske borde vara komman, och tvärtom. För att förvirra kanske. För att vinna tid kanske.

I Alla är sämst pratas det en del om att undvika samtiden, att tänka lite mer på evigheten än på nuet. Väl medveten om att nuet är evigt. Det är alltid nu. Men hur undviker en samtiden. Kanske avinstallera sociala medier i telefonen. Kanske avfölja inte bara idioter utan även smarta. Sluta med nyheter. Börja läsa klassikerna. Tänka på framtiden. Sluta tro att man är viktig. Att nån är viktigt. Det här är bara funderingar alltså, inte förslag.

Varför har jag inte gjort några årsbästalistor i år, är det för att det är meningslöst eller tråkigt? Lite kanske, men mest är det för att jag inte fört bok.

Annars har det här med att undvika samtiden funkat rätt bra. Först visste jag inte hur jag skulle göra men att inte föra bok var bra. Att undvika samtiden innebär ju inte att gnälla på den, även om det finns mycket att gnälla på. Inte heller betyder det att avfärda allt gammalt som ej fungerande eller uttjänat. Eller att försöka uppfinna nåt nytt som ska ersätta det gamla. Jag bara sket i att dokumentera mina göranden, och/eller icke-göranden, på löpande basis. Till och med för mig själv. Som om någon annan skulle bry sig.

Några upptäckter har jag dock gjort till följd av detta. Till exempel att jag hade bäst musiksmak kring 2011-2013. Mina C-60 från då var i alla fall mycket bättre än de är nuförtiden. Låter kanske deppigt att tycka att ens bästa tid ligger bakom en. Men det är det inte. Eller kanske, men det skiter jag i. Hur jag mår nu är inte viktigare än hur jag mådde förut. Eller hur jag kommer att må sen. Att undvika samtiden har alltså gett mig en liten nihilistisk insikt som är härlig, om jag är ärlig. Och på rimhumör. Att tillskriva saker och ting (och folk) mindre, nära nog inget, värde innebär ju också en revalvering. För om alla är lika lite värda är ju alla lika mycket värda. Att riva för att bygga. Det är ju fint. Albert Speer och Hitler pratade mycket om motsatsen: att bygga för att riva. Att ruinerna efter tredje riket skulle vara lika ståtliga som tredje riket självt. Vilken jävla hybris! Och ändå. Det är ju inte fel. Hitler hade fel, såklart. Det är en eftergift till samtiden jag kan gå med på: förtydliga den sortens självklarheter, som att nazism är dåligt.

Men det handlar väl om perspektiv när allt kommer kring. Inte bara om vilket du har utan även, framförallt faktiskt, vilket du väljer att inta. För du måste välja. Du kan inte gå omkring på den här planeten utan att välja.

Här nedan får ni en julklapp, det var en julklapp här för en massa år sen om jag fattar det rätt. Jag minns det inte. Men om julen hela tiden återkommer är det väl inte så konstigt att somliga klappar gör det med. Hur många likadana strumpor har en inte fått genom åren. Det är bara inte alla år som Sara Granér slagit in dem.

God jul. Hörs på andra sidan 50. Jag fyller det snart alltså, om två veckor. Om tiden spelar nån roll.

228 kommentarer

Skriv en kommentar
 1. Hej Knekt skriver:

  Fint, gillade Alla är sämst mycket. Det hände nåt med mänskligheten när vi började mäta tid.

 2. Bjerg skriver:

  Va fint med nytt blogginlägg. Man vill ju ha högre frekvens på de här men att tjata lönar ju sig sällan.

  Dog Dag
  Don Gatt

 3. stalle skriver:

  jaha nu fattar jag hur du kan komma ihåg alla bra låtar till slutet på året. föra bok? sicket fubb. go jul och syns snart ❤️

 4. H skriver:

  Sådär mycket ord bara för att säga att Hitler hade fel. Jaja, god jul då!

 5. G skriver:

  Saknar redan sommaren. Men oj vad fin låt!

 6. sHrEdD, live and direct från Betlehem skriver:

  Vad fint. mattiasalkberg.se har som vanligt varit en outtömlig källa till glädje och musik för mig 2018. Ni ÄR viktiga!

 7. hjort skriver:

  God jul, alla!

  Hoppas ni har en fin helg! Kram på er!

 8. V skriver:

  God jul hörni! ni är bäst (eller sämst).

 9. TP skriver:

  För mycket ord, läser imorgon, menhåller med shredd, viktigt ställe det här. God jul också!

 10. stalle skriver:

  🎅🏼🎅🏼🎅🏼🎅🏼🎅🏼

 11. matti skriver:

  Helgtips, eller bara tips: se om The Leftovers.

 12. Thea skriver:

  God jul i efterskott kamrater! Jag gillar din trans-nihilism matti, alltså inte att du skulle vara nihilistisk i transfrågor, men du vet vad jag menar. Nästan buddhistiskt — Alla är sämst, alla är bäst; allt är inget, inget är allt. Fin låt också, Vacker och vemodig.

 13. Conny skriver:

  Bra text. Gul Jod! Hörs snart!

 14. matti skriver:

  Jag tror det är omöjligt att vara radikal i allt. Den konservativa sidan av en själv måste få lite syre den med.

 15. tp skriver:

  Gäller bara att välja vilka sidor som blir vad och hålla den konservativa sidan med så lite syre som möjligt eftersom ändå inget är bestående. Det radikala slukar mer syre, det konservativa är näst intill anaerobt.

 16. Conny skriver:

  Har ni lyssnat ordentligt på Merrie Land av The good, the bad & the Queen?
  Det låter löjligt mycket The Clash runt Conbat Rock. Alltså inte på ett dåligt sätt, tvärtom. Men ”Lady Boston” är som en spök-variant av ”Straight to Hell”, och till ”The Truth of Twilight” kan man nynna på ”The Call Up”. Har någon undrat över huruvida Paul Simonon bidrog musikaliskt till The Clash bör saken vara avgjord här – Omisskänliga baslinjer mest hela tiden.
  Överlag låter musiken som att bandet är en zombie-orkester från en nedlagd cirkus.
  Väldigt ambitiös skiva. Gissar att Albarn jobbat som ett litet svin på texterna. Vi har ju slutat med betyg, för det är konservativt, men betyget blir 11/10.

 17. H skriver:

  Skita i allt – radikalt eller konservativt?

 18. matti skriver:

  Exakt. Det är frågan.

 19. Thea skriver:

  Beror väl på om man verkligen skiter i allt allt eller om man bara skiter i allt som är jobbigt och nytt och som inte omedelbart påverkar en.

 20. tp skriver:

  Extremkonservativt om en alltid skiter i allt. Dessutom dumt, eller dumkonservativt iaf, ändå inte lika dumt som konservativdumt, om en säger.

 21. matti skriver:

  Nu är det slut med Alla är sämst. Tråkigt.

 22. Thea skriver:

  Fast då är väl både den som skiter i allt och skiter i det mesta konservativ? Hur går det radikala skitandet då till? Avslöja dina badrumshemligheter matti!

 23. H skriver:

  Läste att Pete Shelley inte tog sitt namn från P. B. Shelley, som man ju lätt tror, utan att Shelley var det namn hans föräldrar hade valt åt honom om han fötts som flicka. Fint.

 24. matti skriver:

  Om ni kan måste ni se dokumentären om Bros återförening. Finns på BBC iPlayer. Helt grym, på helt rätt eller fel sätt.

 25. Hr KBoi skriver:

  Instämmer med Conny 27/12 kl.12:51.

 26. matti skriver:

  Alla demos till Subterranean Jungle som finns, vilken grym skiva det hade kunnat bli, en av deras bästa. Obegripligt.

 27. tp skriver:

  Finns någon Alla är sämst-inspelning någonstans eller planeras något planerat? Missade alla spelningar i min närhet pga en jävla massa skit och några kul grejjer.

 28. stalle skriver:

  som tp.

 29. matti skriver:

  Eh, vi försökte filma sista nu men det blev bara andra akten som fastnade. Trösta er (jag tröstar mig iaf) med att det är/var teater, och att det inte dokumenterats är en av grundförutsättningarna. Det är bara live. Ska skriva nåt lite mer om det snart, när jag skeppat iväg årets dikt.

 30. H skriver:

  Mascara Snakes – Fullständiga rättigheter

  Årets enda skiva

 31. matti skriver:

  Instämmer med H.

 32. matti skriver:

  Snabb grej till om Alla är sämst. Det är inte heeeeelt omöjligt att vi repar upp den i vår och kör några föreställningar till.

 33. matti skriver:

  Och annan grej: fattade inte att ni pratade om en helt ny skiva med The Good The Bad And The Queen. Slog på nu, låter ju svinbra. Det är inte Rocket Juice, men det är svinbra ändå. Personligen har jag aldrig begripit det här massiva Clash-hatet som dykt upp senaste fem-tio åren.

 34. Hr KBoi skriver:

  Nä, en ann är ju gammal och mögig och älskar Clash. Upprättelse tack!

 35. matti skriver:

  Har lyssnat på skivan hela dan nu. Men så snubblade jag över en fet UK Drill-lista.

 36. G skriver:

  Var finns det här massiva Clash-hatet?

 37. H skriver:

  Jag tror det är mig han menar. Gillar inte Springsteen heller

 38. matti skriver:

  Det är H, det är många, särskilt skivsamlare.

 39. H skriver:

  Det är inget massivt hat från mig nuförtiden. Tycker de är helt okej när Mick Jones sjunger.

 40. G skriver:

  Åh fan, hade missat Clash-hatet. Både från H och från skivsamlare. Begriper ingenting, men det är väl som vanligt när det kommer till samtiden det.

 41. matti skriver:

  Med massivt menar jag mer att det är så många som hatar dem, inte att du hatar dem mer än krig och Horace Engdahl.

  Tio timmar, herregud, jag har nog inte ens hört tio timmar som gjorts i år. Men 2019, då!

 42. Skamsen skriver:

  Var e du Connyyy?

 43. matti skriver:

  Eller äh, en liten tevelista ändå, årets ca 20 bästa.

  Kiri
  The Expanse
  The Americans
  The Terror
  Homecoming
  Mr Inbetween
  Escape at Dannemora
  The Handmaid’s Tale
  Flowers
  The End of the Fucking World
  Glow
  Better Call Saul
  Condor
  Deuce
  Seven Seconds
  Barry
  Bosch
  Killing Eve
  Silicon Valley
  Sharp Objects

  Valde sista platsen mellan Sharp Objects (sjukt dåligt slut) och Fear the Walking Dead (började bra, och mycket bättre än The Walking Dead men ändå rätt dåligt men ändå… zombies). Såg kanske tio serier till (förutom att jag såg om/i kapp/enstaka säsonger rätt mycket också: TWD, GoT, Sopranos, BSG, Justified, Heimat, Heimat II, Breaking Bad, True Detective, Fargo, Hill Street Blues, West Wing, The Office, Parks and Rec, Mr. Robot, True Blood, The Leftovers) men av olika anledningar störde jag mig för mycket på somligt. Dessutom har jag faktiskt trappat ner lite.
  Jaja. I år ska jag försöka se Mad Men för första gången. Och försöka hitta nåt bra om första världskriget.

 44. Conny skriver:

  Kan ju inte förvänta mig att någon kommer lyssna på 10-timmarslistan. Men hur gick det här till tror ni?

  https://open.spotify.com/track/2dMigpD6d166hY9yCvd5Hi?si=IQgLvM-ORcS2yMD3G6kryQ

  30 sekunder in ca. Basen. Är det gjort ned flit, eller satt de bara höga som och blåste på med subbas och tyckte det var fett så de inte hörde vad som hände med tonaliteten?

 45. matti skriver:

  Hahahahaha! Sjukt tungt!

 46. tp skriver:

  Fattar inte den där lite tjatiga övervurmen för Ramones. Ett bra punkband, men inte mycket mer än så egentligen (maliciös smiley).

 47. H skriver:

  Stooges då, TP?

 48. matti skriver:

  Ramones är bäst. Först tyckte jag det i 10 år sen tyckte jag inte det i tjugo år men de åren var de sämsta i mitt liv.

 49. matti skriver:

  Har förresten svårt att jämföra Ramones med Stooges. Stooges (och t ex VU) får en (fick mig) att vilja göra egen musik, alltså EGEN. Ramones är mer som Sabbath och t ex Kraftwerk. Lätta att härma, omöjliga att få rätt. Om det är begripligt.

 50. matti skriver:

  Glömde en teveserie i natt: Black Earth Rising. Den var sjuk bra, topp fem. Allt som överskattade McMafia inte var.

 51. Tp skriver:

  Stooges är bäst, men tycker som matti att de spelar i annan liga. Alltså, tycker ju Ramones är bra, men tycker också att de t ex inte är lika bra som Clash. Handlar mest om tycke och smak naturligtvis, men det jag reagerar på är behovet att alltid påpeka ett bands/artists storhet och i det här fallet Ramones. Inser att jag är orättvis eftersom jag gör detsamma, dvs lyfter fram något som bäst då och då, men inte alltid samma gamla band och aldrig Ramones isf.

  Men alltså, hur kan jag börja 2019 med något så värdelöst gnäll? Sjukt ju. Bjuder på det iaf. Länge leve X-Ray spex också! My mind is like a ….

 52. Tp skriver:

  Tack för TVserielistan också! Den blir snorviktig för oss nu när även min yngsta flyttat hemifrån.

 53. H skriver:

  Jag säger inte att ingen tjatat om Ramones, men nu hade väl Ramones inte nämnts under det här inlägget i alla fall?

 54. matti skriver:

  Kanske i nån dikt… kanske nån skrev nåt om Subterranean Jungle här nyss…

  Men jag tycker Ramones är underskattade. På rikt alltså.

 55. matti skriver:

  Jag tycker inte Stooges är bättre än Ramones förresten. Ramones är monumentala. Stooges river monument. Båda är bäst.

 56. matti skriver:

  Älskar såklart Poly Styrene med!

 57. tp skriver:

  Gullnosar!

 58. matti skriver:

  Läste Your Band Sucks och blev helt tokig i Bitch Magnet igen. Och Honor Role, som jag inte ens hört talas om tidigare.

 59. matti skriver:

  Sen, på natten, hittade jag ny punk från Australien: ARSE. Svinbra det med.

 60. shredd skriver:

  Mäktig dikt.

  Ett tips: International Harvester-boxen är värd det. SÅÅÅÅ grym musik!

 61. G skriver:

  Kollade Lennon-dokumentären om Imagine på svtplay, reagerade lite på att alla bara tycker den ganska obehagliga låten Jealous Guy (av den välkänt våldsamme Lennon) är så himla fin.

  Två saker jag tycker är roliga i filmen: Lennons totala förvirring kring huruvida en låt är bra när han inte längre har tre pålitliga omdömen omkring sig (fyra med George M). Lennons totala ovana att spela med musiker som typ måste repa låtarna.

  Beatles repade som ni väl alla här vet aldrig inför inspelningar, den som skrivit låten gick igenom den och sen spelade de in, typ. Notera tex Lennons instruktioner till Harrison ”and then i stays on F a bit longer” och George bara nickar, för han fattar. Andra hade kanske frågat hur länge, hur många takter.

 62. H skriver:

  Apropå manliga svin så har jag börjat läsa Steve Jones självbiografi. Han är lite sådär sönderpsykoanalserad i att han alltid kan säga exakt vilken händelse i barndomen som lett till vilket personlighetsdrag hos honom (man kan, om man vill, associera till ”Spiderman in the flesh” med Country Teasers), men man får en rätt bra bild av hur det blev som det blev utan att han försöker snacka bort nånting. Han har inte haft det lätt. Nu har väl alla i Sex Pistols som kommer att skriva en självbiografi gjort det, och man läser såklart alla.

 63. matti skriver:

  Ska äta allt ni föreslår!
  Men jag sa ju Mad Men och nu är jag väl fast antar jag.

 64. G skriver:

  Härligt ändå att ha massa Mad Men framför sig.

 65. skånestalle skriver:

  härligt att ha en massa mad framför sig

 66. Tp skriver:

  Ok shredd, IH-box får det bli.

 67. matti skriver:

  Ser Lennon-dokun nu, hade sett den tidigare. Men alltså vad jag HATAR när de pratar om vad texten till Imagine betyder. Vill bomba allt. Världens sämsta låt, som sagt

  Hatar hela den där tiden pga den låten. ”Det var revolution övre hela världen. ”Jag spyr.

  Annars är allt bra.

 68. H skriver:

  Alla royalties för Imagine borde gå direkt till vapenindustrin.

 69. G skriver:

  ”Det var revolution övre hela världen.”
  Märks tydligt i att Nixon blev president och Torbjörn Fälldin statsminister.

 70. Tp skriver:

  Såg dig nog matti, nå’t med lyriskt, Stagnelius och Smiths. Fin kontrast. Och vilken gudomlig gitarr sedan!

 71. stalle skriver:

  ja gitarren 👌🏽

 72. matti skriver:

  Tack!
  Tror faktiskt jag skrev den gitarren. Om ni menar den Sara spelade? Plocket/melodin alltså. Jonas skrev några subtila ackordsbyten. Eller ”skrev”, förlåt: ”hittade på”. Gäller framförallt mig, Jonas kan lite mer teori än mig ändå.

  Däremot hatar jag att den finns på Spotify. Eller hatar men jag sjunger ju helt tondövt. Hatar att höra allt live med mig själv utom en fin Regnet i Södertälje som finns på YouTube, med Nerverna på nån festival på Gärdet. Fast det kanske inte är samma sak. Kanske är skillnad när man kan kolla på freakshowen samtidigt.

 73. stalle skriver:

  plocket! jag misstänkte långeman jag 😏

 74. tp skriver:

  Yep, plocket, sjuukt snyggt.

 75. matti skriver:

  Eller det kanske var Jonas ändå. Minns int.

 76. Tobais skriver:

  Tack för att du lyfte upp den Stina Nordenstamlåten!
  Fantastisk låt och text! Blev lite gråtig.

 77. Hr KBoi skriver:

  nyårslöfte: jobba som att jag jobbade i prepp-kök och bara lyssna på fall och ramones. vi hörs.

 78. Hr KBoi skriver:

  Äh, bröt det.

 79. H skriver:

  Oj, hur jobbade du istället?

 80. Jens skriver:

  Jag har jobbat som om jag jobbade på kontor hela dagen fast jag är lärare.

 81. Hr KBoi skriver:

  Förläggare. La ut en massa porrtidningar i skogen.

 82. matti skriver:

  Hr Kboi: hahahaha!

 83. matti skriver:

  Idag kom förresten första rörliga bilderna från Lindelofs Watchmen. Peppen större än väntat måste jag säga, min egen pepp alltså.

 84. stalle skriver:

  såg spider-man i går med 7-åring och 9-åring. gick mest hem hos den äldre men bägge pratade mer om trailern till lego 2 efteråt 🤓

 85. matti skriver:

  Hahaha. Vad tyckte du om filmen då?

 86. stalle skriver:

  rätt okej. somnade inte vilket är ett bra betyg. satt lite för nära duken för min smak, nästan svårt se allt som hände över hela fältet

 87. stalle skriver:

  matti: 🎂🍿🍰🧁🍺🥃🍹🍾🍷

 88. matti skriver:

  Stalle: ❤️

 89. V skriver:

  Grattis Matti! må du leva i hundrade år och musiken i miljoners biljoners.

 90. matti skriver:

  V: ❤️🎸

 91. matti skriver:

  I natt såg jag sista säsongen av Fortitude. Helt g a l e n blev den serien. Ändå rätt bra.

 92. tp skriver:

  Det har väl inte undgått herrn, men fett och hahaha ändå:
  ”En glad poplåt”, beskriver Alkberg själv sin version av ”Till förruttnelsen”. Och det stämmer, ta mig fan. Nästan för glad, med tanke på att dikten handlar om ett slags bildligt samlag mellan den döda och jorden hen begravs i. Men Alkberg är ju bra på det där. Att få sina texter och melodier att framstå som en manierad upplösning av världsalltet. Stagnelius, den gamle fyllskallen, hade säkert varit stolt.”

 93. G skriver:

  Nytt underbart apsnitt av Simon G:s Mina problem
  https://www.youtube.com/watch?v=l1XvrNCq9ZU

 94. G skriver:

  Och förresten ja, fan vad bra det är Helt lyriskt! Med Matti och faktiskt övrigt utan också.

 95. H skriver:

  TP: Vem sa det, Horace Engdahl?

 96. shredd skriver:

  Dagarna då blommorna blommar, eller vad skiten heter är nog det sämsta jag sett.

 97. tp skriver:

  Hahaha H, ja det hade suttit fint! Men, det var Kalle Berg på Hymn.

 98. H skriver:

  Är Smells like teen spirit den största hitten/kändaste låten som har en titel som inte alls finns med i låttexten? Låtar som heter nåt annat men har en officiell parentes med text från refrängen gills inte.

 99. H skriver:

  Kom på Sympathy for the Devil samtidigt som jag tryckte skicka.

 100. matti skriver:

  Fuck a Mod med Exploited? Nä just ja, den är exakt tvärtom.

 101. matti skriver:

  Kommer två nya låtar med Södra Sverige i morgon! En gammeldags hitsingel fast digitalt och överallt!

 102. H skriver:

  Aj FAN, intressepil rätt in i hjärnan.

 103. matti skriver:

  En låt utan titel i texten också! Samt världshit!

 104. stalle skriver:

  💪🏼🤠🖕

 105. stalle skriver:

  tycker ni jobbar på godkänt med dist etc 😀

 106. tp skriver:

  Ojojoj !!!! Och som stalle 🤩 och vad underbar b-sidan blev efter manglandet. Ojojojoj. Så sjuukt glad jag blir!

 107. stalle skriver:

  feta sabbath-vibbar på bägge!

 108. H skriver:

  Fint jobbat! Men sjukt, om jag har räknat rätt kommer Södra Sverige vara tio pers på sjunde skivan.

 109. Jens skriver:

  ja, mycket bra!!

 110. Bob Dylan skriver:

  Otroligt mysigt med lite tunggung

 111. matti skriver:

  Liveblogg från tevesoffan.

  Fan vad sur Kristersson var. Undra hur sur EBT kommer vara. Kul!

 112. matti skriver:

  Vad glad jag är för att ni gillar singeln förresten!

 113. G skriver:

  Härligt ändå att se Kristerssons bitterhet! Och Busch Thors.

  Den här listan över överenskommelserna är bitvis horribel läsning.
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/detta-vet-vi-om-s-mp-l-och-c-uppgorelsen

  Men känner ändå lite att det värt att fira att alliansen nu är definitivt död och att ytterligare två partier vägrat kompromissa med rasisterna.

 114. H skriver:

  Vet nån var man kan se Kristerbjörkman säga att han sällan blir förbannad?

 115. matti skriver:

  Ramones för alltid.

  https://vimeo.com/134542333

 116. G skriver:

  Fan vilken tuff singel Matti!

 117. matti skriver:

  Tack G!

  ”Bättre än SD i alla fall”, vilket Kalle Anka-argument. Vad är inte bättre än det då? Jag tycker V ska rösta ner det här. Nyval är bättre.

 118. G skriver:

  Fast ett extraval skulle vad det verkar inte förändra så mycket, något mandat hittan eller dittan kanske. Det sopiga är att svenska folket tycker ungefär så här, det här är den politik de röstat fram.
  I det fann jag igår ändå viss glädje i att alliansen är död och att partier kommer börja driva sin egen politik snarare än en fastlåst blockpolitik. Och jag finner fortfarande idag viss glädje i att där SD fram till nyligen blivit allt mer normaliserade så är det nu två partier kvar som inte tydligt förklarar att SDs rasism är fel väg att gå.

  De stora förloraren är nog tyvärr V tänker jag. Dels på kort sikt så klart, men även på lång sikt. Om man tänker att vi nu har ett antal mandatperioder framför oss med olika mittenkonstellationer så kommer det dröja mycket länge innan V får in en enda skrivning i budgetar. De kommer stå där som en bortopererad liten blindtarm.

 119. G skriver:

  Eller ja, den stora förloraren är väl alla som inte är rika.

 120. matti skriver:

  Jamen V kan ju inte rösta ja till att inte ha ngt inflytande alls, formulerat som det är nu i alla fall. Det är ju dels ett totalt självförringande, men framförallt en dödsstöt för (den parlamentariska) vänstern. För att inte tala om skiten i sig: en nyliberal regering deluxe.

 121. matti skriver:

  Men ja, skönt att Alliansen är väck. Hur skulle den se ut i en nyvalssituation? Om den inte finns så är ju högern i fritt fall, mer eller mindre. Är inte det bra?

 122. G skriver:

  Antar att V tyckte det här bättre än M+KD+SD eller liknande. Men näe kul är det inte med en nyliberal regering. Sossarna har ju vevat på det nyliberala projektet sen Göran Persson tillträdde så inget nytt under solen egentligen. Mer än att det blir värre och värre hela tiden.

 123. G skriver:

  Hehe en djävulusik plan från V vore ju att ha sagt en sak men sen rösta ner regeringen nu till veckan. Och sedan en gång till. I ett nyval med en havererad allians kan vad som helst hända.

 124. G skriver:

  Bra för V inför framtiden är väl att alla sossar som inte är nyliberaler (en helt normal svensk mening!) måste rösta på något, och det lär väl bli V då.

 125. stalle skriver:

  v kommer skrika högt men sen lägga ner sina röster.

 126. H skriver:

  Jag tycker den enda lilla ljusglimten är att Kristersson är arg. Hellre högerpolitik från en högerregering än en socialdemokratisk, och en arbetsmarknadspolitik (bland annat) som kanske inte utgår från rasistisk ideologi men som slår mot rasifierad arbetarklass. Jag tror också att extraval vore bättre, även om det givetvis inte skulle ge V egen majoritet.

 127. matti skriver:

  Drömmen är ju att V går framåt i ett nyval, och att sosseledningen för en gångs skull lyssnar till sin egen vänster.

 128. matti skriver:

  Men drömmar är ju till för att krossas. Källa: personlig empiri.

 129. G skriver:

  Eltandborste, är det bättre eller sämre för tänderna än en vanlig tandborste?

 130. stalle skriver:

  bättre.

 131. stalle skriver:

  eller vad säger shred?

 132. H skriver:

  Blir det tandläkarsnack nu blockar jag gästboken.

 133. tp skriver:

  Så mycket bättre. Annars: Nyval för att markera.

 134. shredd skriver:

  Finns ytterst lite evidens för att eltandborste skulle vara bättre. Om man inte är motoriskt nedsatt, that is.
  Den bästa tandborsten är dock den som används!! /Bror Duktig

 135. H skriver:

  Suck…

 136. G skriver:

  Tack Shredd! Och det ante mig.

 137. Anonym skriver:

  Popstjärnan Mattias Alkberg har trappat upp grannfejden med forne Mattias Alkberg-gitarristen Mattias Alkberg i västra London.

  Det påstår en person som säger sig bo granne med stjärnorna i ett brev till lokala fullmäktige, skriver The Telegraph.

  Enligt brevet kan Mattias Alkberg knappt lämna sitt hus utan att Mattias Alkberg spelar dånande musik ur utomhushögtalare. Låtvalet består av Mattias Alkberg, Mattias Alkberg och Mattias Alkberg – alla ärkerivaler till Mattias Alkberg på 1970-talet.

  ”Han vet uppenbarligen att detta gör herr Mattias Alkberg upprörd”, skriver grannen.

  Mattias Alkberg ska dessutom ha försökt få rockikonen ytterligare ur balans genom att klä ut sig själv till Mattias Alkbergs sångare Mattias Alkberg, med långhårig blond peruk och en kudde innanför tröjan.

  Osämjan startade 2015 då Mattias Alkberg ansökte om att få bygga ut sin fastighet med gym och pool. Mattias Alkberg motsatte sig då planerna och menade att bygget kunde skada det viktorianska hus som han bott i sedan 1972.

  En representant för Mattias Alkberg förnekar alla beskyllningar, enligt The Telegraph.

 138. stalle skriver:

  fan jag är motoriskt nedsatt

 139. stalle skriver:

  men vänta nu, det finns alltså liiiiiiite evidens för att el är bättre?!

 140. shredd skriver:

  Njae, vissa vill tolka resultaten så. Inte jag, men lita inte på mig, jag hatar mitt yrke.

  MEN! Det här var sist jag kollade. Ska undersöka saken närmare under veckan. Lovar återkomma i frågan. Ska maila mina fynd personligen till H också.

 141. stalle skriver:

  att hata sitt yrke är mitt jobb

 142. Thea skriver:

  En av de många fördelarna med att inte ha något jobb!

 143. tp skriver:

  Ändrat mig, bättre att ligga lågt och vara osynlig, släpp fram mpScl! En kdMsd skulle hinna nedmontera rubbet på 4 år och livet skulle bli fortsatt vidrigt långt därefter (till och med eltandborste).

 144. matti skriver:

  Men det blir ju nyval eller nyliberalerna. M/KD/SD finns väl inte ens på kartan va? Eller menar du att ett nyval skulle ge en sån kollation?

  (Haft fel förr, oftare än rätt, är min självklara reservation.)

 145. Jens skriver:

  Kontorslajvandet på mitt jobb är över nu, eleverna har kommit. Slut på Roedelius-maraton och sju timmar internet tills det var varvat.

 146. H skriver:

  Har för mig att Kurt Cobain sagt att man inte behöver borsta tänderna om man äter ett äpple på morgonen istället. Tror han visste det som är värt att veta om tandhygien.

 147. Tp skriver:

  Till och med med eltandborste ska det ju vara. Eftersom H plockat upp tandtråden så vill jag bara säga att hade sådana funnits på Curts tid hade han struntat i äpplen.

  Mest rädd för att nyval stärker SD och att M och KD är beredda att äta smutsiga kalsonger för att få regera. Även om V kan gå framåt sker det förmodligen på bekostnad av S och då förändras inte läget. Men alltså, svinsvårt att veta och sjukt segt att ens röst inte påverkar ett piss i sak.

 148. tp skriver:

  Jamen, jävla mobil och jävla jag, ”hade eltandborstar funnits på Curts tid” ska det vara. Tandtråden fanns när Curt levde vill jag minnas ((vad säger shredd?). Förlåt H, hoppas du inte stängt gästboken för gott men visst var det du som för en evighet sedan drog igång tandhygienaspekterna här i gästboken?

 149. matti skriver:

  Kurt Cobain försökte ju borsta med hagelbrakare också. Hans experimenterande med munhygien kan ifrågasättas tycker jag.

 150. tp skriver:

  Ja, men vad säger shredd ? Är hagel bättre än tandtråd?

 151. H skriver:

  Kuggfråga ju, vad är egentligen bättre än hagel i munnen?

 152. stalle skriver:

  en fördel med hagel är ju att du aldrig mer behöver oroa dig för din tandhälsa. eller nåt annat öht.

 153. H skriver:

  Apropå nåt annat öht, visst väntar vi in att Richie Ramones självbiografi kommer i mjukband innan vi köper?

 154. shredd skriver:

  Finns en ganska stor (4624 patienter) metaanalys från 2014 som säger:

  Powered toothbrushes reduce plaque and gingivitis more than manual toothbrushing in the short and long term. The clinical importance of these findings remains unclear. Observation of methodological guidelines and greater standardisation of design would benefit both future trials and meta-analyses.Cost, reliability and side effects were inconsistently reported. Any reported side effects were localised and only temporary.

  Angående hagel som instrument för munhygien har ingen som någonsin provat sen klagat. Rimligtvis borde det därför vara bäst.

 155. matti skriver:

  True Detective då? Jag tycker det är bra än så länge iaf.

 156. matti skriver:

  Håller på med Den stora Ramoneslistan nu, fem timmar och då har jag bara börjat lägga in demos. Gör den på mp3, så mycket som saknas på Spotify.

  Tycker de är bäst med Marky. De tre första (särskilt Leave Home) är ju iofs bortom tävlan, bortom allt mänskligt förstånd.

 157. H skriver:

  Hur gör du då, Matti, stoppar in datorn i munnen?

 158. H skriver:

  Svar på 18:14 alltså.

 159. H skriver:

  Marky är givetvis den fulländade Ramonestrummisen. Att säga att de var bäst med Marky är mer komplicerat.

 160. H skriver:

  Jag skulle säga att både Tommy och Marky är underskattade. Tommy kanske framför allt i bredare kretsar, där hans tidiga betydelse för bandet musikaliskt, konceptuellt och som manager och språkrör inte är allmänt känd. Marky helt enkelt för att han inte är originaltrummisen. Jag är inte helt säker, men något säger mig att det är lineupen med Tommy som står på i princip alla nyproducerade Ramoneströjor, trots att Marky är den ultimata Ramonestrummisen. Att jag sen inte önskar att han hade spelat på de första tre skivorna är en annan sak. Den här sortens komplexa samband är en av orsakerna till att man aldrig har pratat färdigt om Ramones.

 161. matti skriver:

  Ja, man skulle ha en Marky-tischa faktiskt. Alltså en Ramones, med Markys namn.

  De där flashiga fillsen han gör på She’s A Sensation är typ mitt bästa ögonblick med dem. Och Pleasant Dreams är deras bästa skiva, så han är bäst.
  MEN: Tommys crashar på tvåan på alla skivor är geniala, allihop. Och som sagt, det är mer än musik de tre första.

 162. H skriver:

  Ja, han spelar ju såna där majestätiska fills på hela Pleasant Dreams, bara äger hela skivan rätt igenom. Inte ett slag för mycket, men inte för lite heller.

  För övrigt bra poäng att det är först efter tredje som Ramones börjar spela vad vi kallar musik, i konventionell mening.

 163. H skriver:

  På Road to ruin förvaltar han Tommys komp. På Pleasant Dreams är Ramoneskompet hans.

 164. tp skriver:

  Underbart med lite Ramonessnack ändå.

 165. G skriver:

  (Jag har ändrat mig, tycker det vore lika bra om V fällde regeringsförslagen och det blir extraval. Ville bara säga det, fortsätt prata om Ramones nu.)

 166. matti skriver:

  Det är synd att aldrig Ramones kan bli statsminister. Eller bra. De kan inte det i alla fall.

 167. stalle skriver:

  matti: klart man inte kan bli statsminister om man redan är köng.

 168. matti skriver:

  Hahaha, sant!

 169. matti skriver:

  Stalle hade rättast.

 170. stalle skriver:

  frågan är väl om C och L accepterar att V nu ( enligt V iaf ) får inflytande? jag tror det, för alternativet är ju inte skoj för dom. ett extraval skulle väl betyda ajöss för iaf liberalerna?

 171. matti skriver:

  Allt är som vanligt. Man är pank och Ramones är bäst.

 172. stalle skriver:

  men hörni, har ni sett det här klippet med både verlaine och lloyd?

  https://www.youtube.com/watch?v=BKQHVAfkOzk

 173. matti skriver:

  ”Sena” Television, lite underskattade faktiskt.

 174. matti skriver:

  Obs, högst medveten om mitt farbrorskap på senaste tiden. Det är Ramones, det är Black Sabbath, det är Television, det är Can, det är VU, det är Dr Feelgood etc etc. Är ju officiellt gammal nu men jag tror inte det är det,

 175. stalle skriver:

  testa hitta film med ”tidiga” television vetja 😘

 176. Bullis skriver:

  Jag är så glad att vi inte har fått en högerregering på rasistisk grund. Samtidigt skär den nya regeringens politik i min vänstersjäl. Ovanpå allt är jag dödstrött pga jobbat med ovanstående non stop sedan i fredags förmiddags. Jag vet inte var jag ska ta vägen helt enkelt. Det var bara det.

 177. G skriver:

  Sak jag tycker är bra: Sen valnatten har det i princip varit helt slut på det här eviga gaggandet om invandring som dominerat politiken de senaste åtta åren.

 178. B skriver:

  Sant! Hade inte tänkt på det.

 179. shredd skriver:

  Bra poäng G!

 180. stalle skriver:

  så sant så

 181. matti skriver:

  Orkar inte säga det här på t ex FB, men den här recensionen i Arbetet som delas och gillas så mycket idag är vedervärdig. Sofia Lilly Jonsson skriver bra om varför:
  ”Det här är recensionens idé*: Om någon har gjort något dåligt, så är resultatet sitt eget straff. Det gäller då för kritikern bara att skriva fram det, så exakt som möjligt, och inte lägga till prygel, därför att det är grymt, det lämnar kvarvarande sår och smärta som sträcker sig längre än verket som föranledde de hårda orden, och det hjälper faktiskt inte.”

  *Hon menar recensionens idé i allmänhet, som utrycksform.

  PS, har säkert gjort mig skyldig till denna vidriga form av prygel nån gång. Jag mår illa av det. DS

 182. matti skriver:

  Obs har inget emot elakheter principiellt. Här ett bra exempel på bra elakheter.

  https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/jan/16/westminster-apocalypse-may-tories-opportunity

 183. stalle skriver:

  nu skäms jag för att jag skrattade lite åt recensionen.

 184. stalle skriver:

  ”the world’s most densely betwatted space at the best of times”

  hahahaha

 185. shredd skriver:

  Tönt.

 186. matti skriver:

  Shredd: spegel.

 187. matti skriver:

  Alltså, vad nu en sågning ska hjälpa nån med kan iofs ifrågasättas. Men den var för dålig. Är man sådär elak måste man skriva bättre.

 188. G skriver:

  Och DÄR var politiken tillbaka till att gagga om invandring igen! ”I aktuellt ikväll debatterar Johanna Jönsson och Jimmie Åkesson reglerna för anhörigingvandring i regeringsöverenskommelsen.”

  Menförihelvete!

 189. H skriver:

  Visst har det varit lite inne senaste, typ, fem åren att vara allmänt kolerisk? Lika delar Seinfeld och Thomas Bernhard, fast ingen gör det såklart lika bra som nån av dem. Spela superduperupprörd över nån typ av petitess, sen turas man om att applådera varandras utfall.

 190. H skriver:

  Apropå övervåldsrecensioner av nån putterprogram på tv alltså.

 191. tp skriver:

  Tror det är gruppdynamik bland mesar. Tror det alltid funnits, såsom Seinfeld.

 192. Jens skriver:

  Close-upsvenskan…

 193. matti skriver:

  H, Jens: Hahaha, och med tanke på vem som skrev recensionen helt on point. Hardcore, schmardcore. Så anabolt arg. Helt oproportioneligt.

 194. matti skriver:

  Fast det värsta är egentligen inte själva recensionen, utan folks gottande i den. Som blir helt våta i brallerna av att någon hatar på Lundgren/Haag. Pennalismen.

  Jag har inte sett programmet i fråga förresten. Och nu är jag upprörd över anne: att Frostenson går men Engdahl består t ex. Aldrig tar denna indignation slut.

 195. H skriver:

  Programmet börjar ju inte gå förrän om två veckor eller nåt (tror datumet som stod efter recensionen var i slutet av januari), dvs flera eoner på twitter, dvs ingen kan läsa och jämföra med sin egen uppfattning eller ens kolla i helgen dvs sågningen har ur redaktörens synvinkel ett publicistiskt egenvärde. Men som man säger: ”You dumb fucks don’t mean very much / I’ve got more important things to worry about”.

 196. shredd skriver:

  Det grymma svärdet-svenskan minus det grymma.

 197. matti skriver:

  shredd: Hahahaha, ja.

 198. shredd skriver:

  O’Sullivan! Herregud.

 199. tp skriver:

  Har inte läst själv men blev lite sugen efter:
  https://lundgrenmaja.blogspot.com/2019/01/framsynt-calvino.html?m=1

 200. tp skriver:

  Alltså det som nämns i kommentarerna.

 201. Bennyboxare skriver:

  Skrev ett grovt (ej sexuellt eller kriminellt) skämt, men jag vet ju inte vad som är legio här längre så jag strök det.

  Nån som vill sammanfatta 2018?

 202. stalle skriver:

  dra skämtet nu

 203. matti skriver:

  Ja, drare!

 204. G skriver:

  Jag tycker Matti borde blivit kulturminister jag. Eventuellt återkommer jag med en lista över hur hela regeringen borde sett ut. Om jag orkar.

  Ser fram emot Bennys Vitsue.

 205. stalle skriver:

  om matti hade blivit kulturminister hade vi ju sluppit frisyrgate.

 206. stalle skriver:

  ser ni high maintenance? inte? gör det!

 207. Benny skriver:

  Blev kär i en tjej med dreads från Ånge en gång, men det sprack ju givetvis.

 208. Benny skriver:

  Det där var inte skämtet. Minns det inte nu men det handlade om Greta Thunberg. Återkommer. Kanske.

 209. G skriver:

  Med Matti som kulturminister hade vi istället för frisyr-gate fått corpse paint-gate. Hade varit uppfriskande.

 210. stalle skriver:

  g: du har inte sett klippet med hennes man förstår jag.

 211. stalle skriver:

  på tal om corpse paint alltså

  https://youtu.be/wQ3auMClow0

 212. matti skriver:

  Två skilda saker.
  1. Har ni hört Robert Forsters nya singel? Bra som bara den. Men låter den som Velvet Underground eller som Magazine?

  2. Är det nån mening med mat som inte ingår i en sk engelsk frukost egentligen? I think not.

 213. Trötter skriver:

  ”om matti hade blivit kulturminister hade vi ju sluppit frisyrgate.”

  Inte så säkert? Minns när lasse anrell i tv4 morgon muttrade ’klipp dig å skaffa dig ett jobb’ eller liknande, när matti framförde reevolution.

 214. Trötter skriver:

  Inte lyssnat på Forsters nya än, men hamnade av ’slump’ i hans playlist ”What I’m listening to”, som till hälften bestod av hans egna låtar (relate ändå, till viss del)

 215. Trötter skriver:

  Så trött på allt slentrianmässigt hippiehat ang. paret Lind, men alltså du ber ju om det Björn-ola??

  https://lh3.googleusercontent.com/-QMu5PCuQols/XEh4oVwuc9I/AAAAAAAABZI/Gdhey4SZwDI4fL1WKZUkAt-uP2W8nngJACL0BGAYYCw/h640/2019-01-23.png

 216. matti skriver:

  – How do you really know you can trust me?
  – I don’t. That’s what trust is.

  Om jag ändå finge tappa minnet och se om BSG utan att veta vad som ska sägas och hända hela tiden.

 217. G skriver:

  Björn-maken intresserar mig inte det minsta. Utifrån vad jag läst hittills om den nya kulturministern så håller jag fast vid att Matti vore bättre på posten, men är så klart bjussig nog att se tiden an och ge henne lite tid att formulera sig ordentligt.

Skriv en kommentar

Din epostadress visas aldrig