Hey Godfather turn around, there is soul Beyond James Brown

För två år sedan släppte amerikanska Merge en samling med Big Dipper. Vilka? Big Dipper. Ett band från Boston. Inte de märkvärdigaste, inte särskilt betydelsefulla och långt ifrån alltigenom bra, men när de var bra, jävlar vad bra de var då. De bildades ur orginaluppsättningen av Pete Prescots Volcano Suns. Prescot hade spelat med Mission of Burma och är således en legend. Big Dipper var dock bättre.
Om man tänker sig att samtidigt som The Smiths, exempelvis, härskade över jorden fanns det samtida band som var typ lika bra bara lite mindre omedelbara, lite för konstiga för att vinna massornas uppskattning, som Wedding Present. Eller Miracle Legion i förhållande till REM.
Eller, det är lite för långsökt att göra en sån koppling, en musikhistorisk. Det räcker om jag säger att på samma sätt som Go-Betweens inte var revolutionerande, bara oerhört bra så borde folk fatta lite.
Eller, det är inte så lätt med Big Dipper heller: de gjorde för mycket skräp mellan pärlorna. Å andra sidan är det inte helt ovanligt att man älskar band som gjorde ojämna album. Tänk Blondie, eller Ramones (jo, jag tycker det), som exempel. Däremot håller jag inte med om den historiska beskrivningen av Big Dipper, den som kan hittas på AMG och verkar vara allrådande. Big Dipper kunde verkligen inte spela rock däremot gjorde de grymma poplåtar och emellanåt fick de till någon slags hybrider mellan tidsandans alternativa rawk och gitarrpop. Inte helt olikt det som Mission of Burma gjort några år tidigare.
Vad jag vill säga med det är att Mergesamlingen är lite för lång och dessutom helt fokuserad på tiden innan sista skivan Slam, deras första och enda på ett majorbolag (Epic) som visserligen är lika ojämn som alla deras andra skivor men på det hela taget lika bra. Framförallt är andra skivan, Craps, underskattad. Kom ihåg att det inte var något revolutionerande med Big Dipper, mer än att de skrev helt underbara poplåtar och smått geniala texter när de lade manken till.
Jag märker nu, när jag lyssnar på det, att sångaren Bill Goffrier är en förebild för undertecknad. Hade glömt det. Gary Waleik är en suverän gitarrist. Jag minns när jag, Peter, Jari och Johan satt och lyssnade på Heavens och Craps i min etta på Tuna. Och på Homesteadsamlingen The Wailing Ultimate, det var på den jag hörde dem första gången. Men de lämnade alltså inget större avtryck, vare sig på mig eller i historien. För det är så här det funkar med minnen: jag minns när jag och Jari hade gjort något typ brottsligt och gick hem till mig och lyssnade på Craps en hel helg. Det är Jari jag minns, Craps är liksom bara något i bakgrunden. Det här tilldrog sig kanske ett år innan vi startade BQ men jag kan tänka mig att det på samma sätt som för mig lade sig i reptilminnet på Jari, Waleiks gitarrspel. Jag och Johan och Peter rökte 200 cigg var, drog folle, och nötte ut The Wailing Ultimate-samlingen medan vi pratade om, ja, sånt som brådmogna tonåringar pratar om: gitarrljud, Klas Östergren och döden. Det är samtalen, eller snarare det faktum att vi samtalade jag minns. Den tiden är ju över, skivorna finns dock kvar och jag tycker de är bättre nu än då, även om de inte betyder lika mycket som då. Eller snarare betyder de inte lika mycket i mina minnen längre för att jag plockar fram dem igen och lyssnar på dem utan att hålla på med allt som jag gjorde samtidigt när jag var yngre.
Det finns även en bonnig kvalitet hos Big Dipper som jag måste framhålla: gruppbilden på sista skivan Slam är tagen i något som ser ut som ett vardagsrum eller en gillestuga. Bandet ser lite tuffa och allvarliga ut. Han som sitter längst fram har inga skor på sig. Det har man ju inte inne. Man hör det i spelet litegrann också. Det är kompisar som spelar ihop, nåt dåligt trumkomp, töntig basgång, ni vet, såna där smågrejer som folk får göra för att man älskar dem. Småstadsgrej. Kompisgäng. Jag tycker det är underbart.
Jag gjorde en spellista med deras bästa låtar.
01. Big Dipper – You’re Not Patsy (2:34)
02. Big Dipper – Faith Healer (3:06)
03. Big Dipper – Ancers (2:30)
04. Big Dipper – Loch Ness Monster (2:59)
05. Big Dipper – She’s Fetching (2:44)
06. Big Dipper – All Going Out Together (3:01)
07. Big Dipper – Man O’ War (2:41)
08. Big Dipper – Humason (3:00)
09. Big Dipper – Wet Weekend (3:19)
10. Big Dipper – Younger Bums (2:58)
11. Big Dipper – When Men Were Trains (2:32)
12. Big Dipper – Meet the Witch (3:54)
13. Big Dipper – Bonnie (3:46)
14. Big Dipper – Hey! Mr. Lincoln (3:36)
15. Big Dipper – Semjase (4:39)
16. Big Dipper – Bells of Love (3:17)
17. Big Dipper – Bony Knees Of Nothing (3:32)
18. Big Dipper – Life Inside The Cemetery (4:09)
19. Big Dipper – Another Life (2:09)
20. Big Dipper – Father’s Day (2:37)
Självklart finns Big Dipper knappt alls på Spotify och jag tycker det är skandalöst. Så här borde de i alla fall låtit hela tiden: inte helt olikt Go-Betweens faktiskt, eller för den delen Smiths och minst lika bra som annat amerikanskt och betydligt mer ikoniserat: Db´s, Feelies, REM. Jag tycker ni bör köpa samlingen ifråga ändå, jag vet att det finns folk som gillar deras rockga grejer mer än vad jag gör. Dessutom får man demos och låtar från det som skulle bli deras sista skiva: Very Loud Array, men som Epic vägrade släppa av någon för mig okänd och säkerligen obegriplig anledning. Plus att medlemmarna själva uttalar sig om låtarna på samlingen. Och framförallt bör ni köpa den för att ni borde köpa skivor. Det är ju asmäktigt.
http://www.mergerecords.com/artists/bigdipper

326 kommentarer

Skriv en kommentar
 1. P skriver:

  Mission of Burma. Någonstans på tio av alla band över genom tiderna. Kanske på övre halvan till och med.

 2. P skriver:

  (överhuvudtaget genom tiderna)

 3. FRANS skriver:

  Who killed sgt. pepper?

 4. P skriver:

  Eller ja, topp hundra i alla fall. Men det är fan bra det med.

 5. matti skriver:

  Jag tycker ju alltså att Mission of Burma är lite överskattade. Kan ha fel, dock; tyckte många år detsamma om Husker Du och de är ju topp, tja, 50, i alla fall. Kanske bättre.

 6. w skriver:

  embarrassment då?

 7. matti skriver:

  Faktiskt aldrig lyssnat på. De borde vara bra.

 8. KBoi skriver:

  Jag gillar Beatles.

 9. skräddarn skriver:

  jag gillar the bongos.

 10. matti skriver:

  Jag gillar Fläsk. Och Smör.

 11. matti skriver:

  Och Big Bang Theory.

 12. martin h skriver:

  för mig är husker du nr 1. synd bara att de släppte candy apple grey och sista dubbeln. inte samma energi, de är gråare och tristare än resten. och harts låtkvalité på warehouse, rätt låg alltså. men zen arcade, new day och flip, vilken jävla triOlogi

 13. Benny skriver:

  Det här nya med Anders och Måns är rätt kewl.

 14. matti skriver:

  martin h: jag tänker mycket på Kommun när jag lyssnar på Big Dipper. Hur det kommer sig vet jag inte. Tror det är det där, vad säger man på svenska om understated, nedtonade? Det är inte rktigt så jag menar ändå. Men det är komplimang åt båda hållen.

 15. martin h skriver:

  matti: åfan, jag har aldrig hört big dipper så jag kan inte säga nåt om det. men jag blir ju sugen på att lyssna på dem. gillar ju verkligen amerikanskt 80-tal, den tiden som azerrad skriver om i our bands could be your life. typ den bästa musik jag vet

 16. Hans skriver:

  Hahahaha. Vinnare ändå.

  ”Årets barnalbum: Bröderna Lindgren – Presenterar meningen med livet”

 17. Joachim skriver:

  Herregud vad proggen går igen i Malmö för tillfället. Måste jag höra orden ”esoterisk” eller ”kosmisk” igen kommer jag skada någon. Fast den här låten är svingrym, hippiehat till trots.

  http://www.youtube.com/watch?v=1sF2LdPyd7o

 18. Hans skriver:

  Malmö är fullt av skäggiga haschare, ´s why.

 19. skräddarn skriver:

  vilken otroligt vacker låt benny.

 20. Benny skriver:

  And there’s plenty of more where that came from. Vilken hjälte.

 21. skräddarn skriver:

  helt klart. satan vilket band han hade på den där skivan också. varför har jag inte lyssnat på den tidigare? sämst av mig.

 22. Benny skriver:

  Jag har en god vän här i Uppsala som blev tvingad att säga vilken han tyckte var ’världens bästa skiva’, självklart av en Lulebo. Han svarade Ask the Ages med Sanders/Sharrock och Karma med Sanders. Jag kan såklart inget om frijazz, men det är två jävligt bra skivor.

 23. Benny skriver:

  Redaktörns korrektion – Luleåfödd, inte Lulebo.

 24. matti skriver:

  Ask The Ages är grym, men inte är det hans bästa. Jag tycker nog Paradise är bättre, Black Woman också. Av det lilla jag hört alltså. Pharoas bästa är kanske Karma. Fast allt han gjorde mellan, säg, 66 och 72 är ju sjukt bra. Det är väl egentligen de skivorna jag lyssnat på. Han kan ju gjort ännu bättre grejer efter det.

  Nu lyssnar jag på JuJu med Siouxsie, så fort den är klar blir det Killing Jokes första. Sen drar jag ner i den undervärld jag kallar hemma men som ni refererar till som The Bear Quartet. Kanske meddelar jag mig under veckan om hur det går med det.

 25. matti skriver:

  Alltså, Who Does She Hope To Be är ändå hans bästa låt, DET tycker jag i alla fall.

 26. stalle skriver:

  din svartrockare där

 27. gummo skriver:

  jag tycker Springsteen gjort en del bra.

 28. Benny skriver:

  Bra, någon slags syntpop: Washed Out – Life of Leisure

 29. skräddarn skriver:

  karma är ju som sagt jävligt grym den också. leon thomas sjunger så fint på the creator has a master plan.

 30. johan skriver:

  http://www.klicktrack.com/klicktrack/releases/pascal/orkanen-nrmar-sig/11

  nu finns den att köpa på klicktrack, men jag är för snål för det. men jag vill ju höra den nu!

 31. Sir Väz skriver:

  Ikväll gör Rubarth sensationell comeback!

 32. matti skriver:

  Theatre of Hate, det blev att jag lyssnade mer på dem än Killing Joke. Deras första, ar man sig bara förbi första låten så är den fan grym den skivan.

  Repandet går utmärkt bra. Två nya låtar igår.

 33. Billy skriver:

  Väldigt trevligt inlägg, bildande. Lägg därtill nostalgi, ciggromantik och Go-Betweens i samma text.

  Förresten finns det numera en fantastisk samling med Tant Strul på spotify.

 34. hans skriver:

  jag vet inte om det var inläggets fel, eller kommentarernas, eller något annat. men klockorna stannade.

  vi ses aldrig mer. tack för den här tiden.

 35. stalle skriver:

  simma lugnt hans

 36. Hans skriver:

  hans: Skönt. Ditt mähä.

 37. Hans skriver:

  Frans: Vansinnigt bra. Hör ni det alla jävla fuckers.

 38. Matti skriver:

  Frans: Grymt. Adrenalinstinn blir man.

 39. w skriver:

  brian jonestown massacre: överskattat.
  swans: underskattat.

 40. stalle skriver:

  w: så sant så.

 41. teg skriver:

  jag har aldrig vetat vad sigur ros sjunger om. nu vet jag.

  http://www.youtube.com/watch?v=0h-P0pD5DGo

 42. Benny skriver:

  Å gud vettu. Lamm, långkok. Det finns ingen anledning att dela med sig. Jag menar, vad vill ni att jag ska göra? Skicka det med post? Inte alls miljövänligt. Jag tänker på miljön.

 43. skräddarn skriver:

  nytt med swans på gång, men först måste vi köpa den här:

  http://younggodrecords.com/Releases/Detail.asp?C=2326

 44. matti skriver:

  Det är många år sedan jag tänke på det nu, säkert tio, men fan, Curtis Mayfield är ju som Beatles, lika bra och på liknande sätt också. Just nu är det Roots och There’s No Place. Kan inte sluta lyssna.

 45. matti skriver:

  Vad tycker man mest om med Swans då? Själv förordar jag nog Children of God, men gillar verkligen grejerna innan också. Time is Money Bastard exempelvis.

 46. R skriver:

  Jag vill lyssna på hård jävla rock med texter om att knulla, några tips?

 47. matti skriver:

  R: testa Swans: Raping A Slave. Från Young God.

 48. w skriver:

  public castration is good.

 49. KBoi skriver:

  Jag gillar the Beatles.

 50. KBoi skriver:

  Och Curtis. Det är typ samma.

 51. skräddarn skriver:

  min favorit är white light from the mouth of infinity. den är så mäktig.

 52. matti skriver:

  Min favorit är inte Linda Skugge på Newsmill.

 53. xaviers xylofon skriver:

  libertines ska återförenas, tjohoooo! (och) linda skugge är sämst. allt är i harmoni.

 54. matti skriver:

  Bäst just nu:
  Mercyful Fate – Nuns Have No Fun (låt)
  Curtis Mayfield – Roots (album, förutom sega bluesn Now You´re Gone)
  Curtis Mayfield – Short Eyes (album)
  Marvin Gaye – I Want You (album)
  Kiss – I Want You (låt)
  Pestilence – Bacterial Surgery (låt)
  Krypt – Jeg hater deg (låt, hela I Am God Epn, egentligen)

 55. matti skriver:

  Förresten: http://kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?articleid=5234933

  Det kan bli, eh, kul. Kom gärna förbi.

 56. Benny skriver:

  Du Matti, du har luggen i ögonen.

 57. stalle skriver:

  du ser så jävla skönt arrogant ut.

 58. w skriver:

  det ser ut som att du spelar i kent

 59. matti skriver:

  w: Det är bara för att jag är tjock.

 60. Sir Väz skriver:

  Jag får såna BQ-vibbar av gitarren på Johnossis singel ”Whats´s the point. Vet inte varför, då jag inte spelar gitarr själv, men det är nåt med gitarrljudet i versen. Bra låt förövrigt.

 61. Benny skriver:

  Tycker man inte att det här är roligt är man såklart dum ihuvudet, jock och mongoloid.

  http://www.youtube.com/watch?v=y9nkOPOlZU4

  http://www.youtube.com/watch?v=th5FUt9Z-E4

 62. matti skriver:

  Fan, man kan ju egentligen skicka vilket som helst. Stora Norrland till exempel. Just nu letar jag den när redrik Lindström säger ”Gerilla” roligt flera gånger.

  Bäst just nu
  Sex Gang Children (LP, två eps på ett album)

 63. matti skriver:

  Sex Gang Children – Beasts, heter skivan.

 64. skräddarn skriver:

  det var som fan.

 65. marcus skriver:

  Mayhem är ännu bättre, de vann det där priset.

 66. david skriver:

  Hassan finns på Spotify. De roligaste inkluderar oftast Fredrik Lindström. ”Ungdomsblocket” t.ex.

 67. matti skriver:

  marcus: Men tog de emot det?

 68. marcus skriver:

  Det antar jag väl eftersom annars borde de väl också ha tackat nej till en nominering? Om de inte ville ha det menar jag.

 69. matti skriver:

  Ja, de förstås. Alla gör som de vill, det är det som är grejen i alla fall.

 70. Fläskkotlettemannen skriver:

  Bäst just nu:
  House – s06
  Survivors – s02

  Mest irriterande:
  Big Love s04 – Soundtracket och graden av jobbighet just nu. Det är too much och jag vet inte om jag pallar mer.

 71. Joachim skriver:

  Big Love är en sån jävla katastrof. Hängigt.

  Jag kollar istället på det här nu. Mycket roligt.
  http://www.youtube.com/watch?v=yW4yAPpEwT0

 72. matti skriver:

  Vilken jävla dag. Total storm igår, minus 20 idag. Måste göra massa grejer. Handla, men jag måste gå till Örnäset i såna fall och jobb som bär emot. Inte ens Pestilences första hjälper och jag älskar ändå den skivan. Intressant period det där, thrash metal i slutet precis innan den blev till death- och black metal. Men just nu hjälps det inte att tänka på det. Gjort värsta grymma låten i alla fall: Ingen höll dig. Skulle kunna bli en singel om vi får till den. Tanken är att spela in en singel (två låtar) nästa helg. Alla SST-banden spelade in sina skivor på en till fyra dagar, allt live. Två låtar borde ju funka.

 73. matti skriver:

  Bäst just nu:
  Aura Noir (band)
  Specials (band)
  Madness (band)

 74. martin h skriver:

  bäst just nu:
  glen campbell – wichita lineman

 75. Benny skriver:

  Pest tjust tnu: Abdullah Ibrahim – Water from an Ancient Well

 76. Benny skriver:

  Pest tjust tnu: Abdullah Ibrahim – Water from an Ancient Well

 77. Oleg skriver:

  Älskar M.A Numminens version av Carry your weight. Hjärtskärande.Tycker det är fint att han vill ligga bredvid och inte ligga med. Lite svårt att urskilja alla textrader dock. Synpunkter eller pekpinnar mottages varmt. glad påsk

  Jag är så kär
  som tidigt mygg
  det känns så svårt
  jag viskar något dumt
  älskling

  vågar jag nu
  att älska ens
  att någon gång
  jag henne ska ta
  någonstans

  finns du i linköping
  finns du i torneådalen
  eller i lund
  om jag försöker
  kan du vara mohinder igen
  där i norr

  var inte argbigga
  ty jag vill tigga att ligga
  bredvid dig

  käraste kan jag dig omfamna
  inne i kumla
  lås o bom

  nog gör jag
  säger ut
  mitt objekt
  min amor
  och från min
  och mamma svea

 78. matti skriver:

  Bäst just nu
  Billy Paul – Ebony Woman

 79. kilotin skriver:

  Madness och Specials, får mig att tänka på Dance Craze. Ni har väl sett den? Annars här:
  https://download.yousendit.com/MVNjblRtRStwaFRIRGc9PQ
  https://download.yousendit.com/MVNjblRxa0RqY29LSkE9PQ

 80. kilotin skriver:

  …finns ju även här: http://thepiratebay.org/torrent/4356617/DANCE_CRAZE_THE_BEST_OF_BRITISH_SKA…LIVE__DVD
  Med bättre ljud och bild, rekommenderas. Trots 4GB. Känner en som seedar kvällen ut.

 81. matti skriver:

  Brett Easton Ellis… Det här handlar tydligen om Salinger http://twitter.com/eastonellis/statuses/8335981746 och det är inte i helt god smak. Men jag sprängdes nästan av skratt, eller om det var chock.

 82. kilotin skriver:

  Okej, okej, jag vet det börjar bli lite mycket nu, men vi säger så här: Glöm allt annat jag har sagt, pay no attention whatsoever. Ska ni göra någonting efter ni ögnat mina inlägg, ladda ner det här! Så fruktansvärt bra. The Field Mice – Peel Session 23-apr-1990 https://download.yousendit.com/MVNjK3BIcHZJMHNLSkE9PQ

 83. kilotin skriver:

  Ebony Woman med Grace Jones på omslaget? Jag tror du har en thang för Grace Jones! Fast låten är ju bra.

 84. matti skriver:

  Grace Jones? Det var som fan, du. Hade inte den blekaste. Jag menar hela albumet, framförallt Windmills of Your Mind och Everyday People. Lika bra som, ja, Nina Simone. Fan bra jämförelse överhuvudtaget.

  Jaja, det var igår. Bäst just nu.

  Superchunk – Mer eller mindre allt, sena skivorna är underskattade. Av mig alltså. Egentligen, med tanke på vad jag går igång på, vilken musik jag lyssnar mest på och helst spelar själv så borde allt annat än Superchunk vara pretto. Men pretentioner är bara ett annat ord för utopier och det är väl inget fel på såna? Kan nog bli en eller två covers i framtiden. Faktiskt, en tanke jag leker med mer och mer det där; coverskivan, jag översätter i såna fall allt som inte redan är på svenska. Om Det nu blir nåt svenskt, om det blir nåt alls. En form, en speciell sorts coverskiva, börjar ta form i skallen nu.

 85. erich skriver:

  oleg – som jag uppfattar det… ”som tidigt mygg”->”samtidigt blyg”, mohinder->måhända, ”och från min”->”åtrån min”

 86. Oleg skriver:

  makes more sense..ha ha

  Tack som fan erich. Kommer nog fortsätta skråla med ”som tidigt mygg” i a f.

 87. matti skriver:

  It begins. Pariledardebatten, snabb, lite bloggig, analys.

  The Sane: Sahlin, Ohly, Reinfeldt
  The Mundane: Hägglund
  The Insane: Eriksson, Olofsson, Björklund

  Eriksson var i alla fall roligast, Han gapade och gick på. Kul på en fest, mindre kul som minister kanske. Å andra sidan: Lidbom, Sträng. Det kan funka där med, den stilen.

 88. Benny skriver:

  Snarf.

 89. skräddarn skriver:

  g-p var ju den enda behållningen vid såna där tillställningar. men å andra sidan såg jag inte debatten igår, det kanske har artat sig igen?

  fick förresten 89-vinylen idag! så himla mysig. trasig sleeve, men va fan, man kan inte få allt.

 90. FRANS skriver:

  fuck me amadeus… Black angels idag var så otroligt bra.. bäasta jag sett på länge.

 91. vp skriver:

  hellre eriksson än ohly, det är då ett som är sant. ohly är nästa regerings svagaste länk. tätt fäljd av sahlin.

  kul också att alfons åberg hade så katastrofalt fel om sysselsättningen.

  i övrigt håller jag med. olofsson är en rolig filou.

 92. matti skriver:

  Kan inte någon statsvetare förklara varför Ohly är svagaste länken? Alla har alltid sagt det om Ohly/V, i alla fall från ”upplyst” håll” Jag tänker på intelligentian, jag tänker på Jan Guillou. Jag begriper inte varför. Han/de säger ju bra grejer. Precis som Schyman innan honom. Dessutom är de retoriskt begåvade båda två (O och S), påminner om pappa Åberg, talar lugnt och sakligt. Som till barn.

 93. Benny skriver:

  Saker som swingar:

  Stan Getz
  Toumani Diabate
  Kollektiv Turmstrasse
  kollektiv vetenskapssyn
  Kiki
  neurologi
  Lakatos
  inkommensurabilitetsproblem
  min ekonomi
  bossajazz
  Where the Wild Things Are på bio, över förväntan rent av

  Sånt som saknar takt:

  Politiker
  Ekonomer
  Journalister
  Rock

  ———

  Och så undrar jag vad Kboi gör idag.

 94. Benny skriver:

  Och så var jag på den där Knife-operan. Det var väl lite si och så med den. Men så har ju inte jag någon apparat för att kritisera varken dans eller opera eller ljus eller någon alls. Men säger det ändå, ’sådär’.

 95. jens skriver:

  benny: vad kan du säga om kollektiv turmstrasse? jag har en del nedladdat med dem och tycker att det är snorbra. vet inte var jag fick tipset från och jag kan typ inget om techno, förutom att de låter som jag gillar den.

  fick 89-lp’n igår, snygg! kul att den här var lite lyxig, saturday night var tråkig så.

 96. matti skriver:

  Bäst just nu:
  The Runaways – Waitin’ For The Night (LP, 1977)

 97. Bennyboxare skriver:

  Jag kan inte säga så mycket alls. Eller inte mer än vad the internets kan. Men techno kan jag ganska bra, man kan fildela och chatta med mig på slsk NS. Om inte det går för sig, kan jag slänga ihop en zipfil med bra grejer och skicka. Om så önskas, säg till.

 98. jens skriver:

  har aldrig använt den sociala funktionen i slsk till mer än att svara ”nej, tyvärr” när nån frågat efter nåt jag inte haft. det kan ju ändras på. tar gärna emot en fil med blandat tills dess, tack!

 99. Bennyboxare skriver:

  Will do.

  Jag postar en sprend här senare.

 100. matti skriver:

  Bäst just nu:
  Billy Stewart (sångare)
  Al Wilson (dito)
  Baby Ray (han med)

 101. matti skriver:

  Nya Pascal är verkligen deras bästa, allt jag hade svårt med tidigare är borta.
  Däremot är det jävligt slappa recensioner på den. Tutti Frutti är INTE (först och främst) en Elvislåt, det låter INTE som Joy Division, i den mån det påminner om Olle Ljungström så är det Reperbahn i såna fall och det finns fler band än Cramps som spelat rock med stora trummor och reverb och eko på gitarrerna. Fler band har spelat tvåackordsrefränger och låtit betydligt mer JAMC än så här. Och det där tjatet om Skriet, jag fattar ju varför det blir så, men jag tycker det är idiotiskt. Och framförallt är det alltså jävligt slappt.

 102. Bennyboxare skriver:

  Jens: Här har du lite techno och annat. Det är två zip-filer på ungefär 2 gb vardera. Det är mest album, plus en samling av enstaka filer.

  http://sprend.com/download.jsp?FileId=U3PkVt4rD8mve3JzSzEn

  http://sprend.com/download.jsp?FileId=CDJ25DdQEcCqnccNXa2d

  Jag behöver kanske inte säga det här eftersom alla här i forumet är så in i helvete smarta och ärliga människor, men filerna kan bara användas en gång och är således ämnade för Jens och bara Jens.

 103. KBoi skriver:

  JAMC? Står det för Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat? Musikalen alltså? Den som Jason Donovan spelade huvudrollen i?

 104. matti skriver:

  Ja. Precis det står det för.

 105. KBoi skriver:

  Borde inte förkortningen vara JATD då?

 106. matti skriver:

  Nej, JAMC. Det är verkligen konstigt.

  En grej jag hoppas ska komma på bolaget nästa jul: burkölsglögg.

 107. stalle skriver:

  minner mig om den eviga frågan: varför finns inte julmust på burk?

 108. jens skriver:

  benny: tack, det var snällt! har precis fått hem den andra filen, sitter och packar upp. återkommer med frågor och annat när jag lyssnat en del.

  stalle: det finns, tror det är apotekarnes. typ på korvmojjar.

 109. teg skriver:

  jag dör så kul. inge johansson som gjort detta hästjobb i konstens namn! eloge!

  http://www.youtube.com/watch?v=LimMVoxDfxA&feature=player_embedded

 110. kopps skriver:

  Jag vill gärna att Gummo skriver något om tågtrafiken i er konstiga del av Sverige, stockholmare och smålänningar och allt vad ni nu är.

 111. matti skriver:

  Bäst just nu
  Ted Gärdestad

 112. matti skriver:

  Äh, bäst just nu:
  Black Flag – Slip It In (album, titellåt)

 113. Benny skriver:

  Nu försvann ett viktigt inlägg jag gjorde. Hemskt viktigt.

 114. david skriver:

  Jag tänker alltid att det är Kim Gordon som sjunger på Slip it In. En trevlig illusion.

 115. Benny skriver:

  Jaja, min inlägg som försvann handlade om småbögar i LHF och Lil’ Wayne. No homo.

 116. Fjant skriver:

  Sjunger och spelar med ungefär samma koordination som när jag runkar och borstar tänderna!

  http://www.youtube.com/watch?v=l7B1OKdpTJo

 117. stalle skriver:

  alltså, death, vilket underbart band

 118. david skriver:

  Oj, tack för att du postade den där länken stalle. Postpunk innan punken typ. Synd bara att de finns så lite inspelat med dom, fast kanske inte så förvånande.

 119. stalle skriver:

  senast nåt slog ner så hårt på mig musikaliskt var nog nån gång mitten av 90-talet.typ vic chessnutt.

 120. Farseglarmästaren 2009 skriver:

  hej mattE har du hört den här hyllningscovern till dej?
  http://www.youtube.com/watch?v=zxqk7Ab2OJU

 121. Benny skriver:

  Düsseldorf. Düsseldorf.

 122. kilotin skriver:

  Bäst just nu
  roots reggae
  http://www.youtube.com/watch?v=dUJ9FqNWKA4

 123. Benny skriver:

  Soul Jazz Records har inte helt oväntat gjort väldigt bra roots-samlingar, en bra heter Studio One Roots. Den filodegar jag på andra sidan. Andra SJR-samlingar jag gillar i ämnet är Studio One Story, Studio One Women och Studio One Rude Boy.
  ’I wanna be black. Yeah, yeah, yeah, yeah, yeah, yeah, I wanna be black.’

 124. Benny skriver:

  Oh, och Studio One Dub. Dom är nog bäst.

 125. FRANS skriver:

  roots reggae… ha ha ha ha ha ha hoh oh ohho ho hoho. jävla missfoster.

 126. Benny skriver:

  Håhåja. Säger han som fortfarande behöver bilbarnstol.

 127. stalle skriver:

  tar fram popcornen till ett söndagsbattle online med f och b.

 128. matti skriver:

  Vi skulle spela in två låtar om vi hann. Det blev sex stycken. Återkommer med mer och utförligare info om detta i natt eller i morgon.

 129. skräddarn skriver:

  ha! verkar ju vara grym. dagens länk.

 130. matti skriver:

  Fast det är lite jobbigt att han är typ nazist.

 131. skräddarn skriver:

  man måste skilja på konst och konstnär.

 132. matti skriver:

  Ja, herregud, för mig behöver du inte berätta det två gånger precis. Men det är problematiskt att han är aktiv som både och. Alltså konstnär och (typ) nazist. För mig är det svårt, rent generellt, är det svårt.

 133. matti skriver:

  Men de låter fan rätt bra, de där snuttarna. Ännu jobbigare då.

 134. matti skriver:

  Fast jag lyssnar mest på Eurythmics idag. De är inte bäst just nu för det är Siouxsie and the Banshees. Men de är jävligt bra de tre, fyra första Eurythmicsskivorna.

 135. matti skriver:

  Just ja, Madonnas två första har jag också lyssnat på. Och nån Peel Session med Sonic Youth där de bara spelar The Fall-låtar och som är grymme jävla bra. Psycho Mafia låter helt HC.

 136. kilotin skriver:

  Räknar du ”1984 (For the Love of Big Brother)” som en av de fyra första? Annars får du lägga till den, tycker jag.

 137. matti skriver:

  Jag räknar den.

 138. kilotin skriver:

  Köpte lite skivor idag, men det fick bara bli billiga enna. Lloyd Cole and the Commotions – Rattlesnakes, Grace Jones – Nightclubbing, Pet Shop Boys två första, Simple Minds – New Gold Dream, New Order – Blue Monday (Maxi) och några till som jag inte nämner för då skrattar ni bara.

  Okej, bara EN då. Joe Bataan – Rap O Clap O (Maxi singel) från 1979. Fem spänn på återvinningen.
  http://www.youtube.com/watch?v=kNrPUCGhnpQ

 139. Alices pappa skriver:

  matti: Eurythmics?! Jag trodde jag var ensammen…

 140. matti skriver:

  Alices pappa: Hahahahaha! Närå, absolut inte ensammen. Men en grej jag tänker på är att hitsen är överlägset bäst på tvåan och trean. Resten är producerat ungefär som Anders Glennmark gjorde på 80-talet. En massa detaljer som kändes mossiga då och ännu mer så nu. Sweet Dreams, Here Comes the Rain, Who’s That Girl och ett par till är tommare, mer extrema och således bättre än de övriga. Första skivan är intressantare men där är det överlag lite sämre låtar. Fast kul hur indie det låter, stämmorna och ackordsföljderna. Minst ett par-tre år innan det soundet fanns. Borträknat det som lät så på 60-talet då.

  Annars lyssnar jag på det vi spelade in i helgen. Får jag bara till sången kommer det nog att släppas som det är. Vi ska göra typ fyra låtar till bara. Eller göra, jag har väl ungefär 20. Det handlar om att välja vilka som gör sig i sammanhanget och repa in dem bara.

 141. matti skriver:

  Bäst just nu

  Sonic Youth – Slow Revolution (låt)

 142. j skriver:

  Matti, det inspelade, ar det BQ eller solo?

 143. matti skriver:

  Solo.

 144. Anonym skriver:

  Bra skit på Spottan:

  Goblin(italiensk skräckfilmsmusik)”Suspiria”(album)
  John Cale ”I´m not the lovin kind” (låt)
  Nico ”Desertshore” (album) ”Vegas” (låt) En hel arbetsdag med Nico i lurarna är inte att rekommendera, blev fan helt knäckt.
  Hästpojken ”Från där jag ropar” (album)

 145. Alices pappa skriver:

  ”Annars lyssnar jag på det vi spelade in i helgen.”

  När får alla andra lyssna?

 146. matti skriver:

  När det är klart. Det är det kanske i… maj. Eller nåt.

 147. matti skriver:

  Och varför i maj? Jo för att vi spelar in en ny BQ-skiva om en dryg månad också och jag kan inte hålla fler än några bollar i luften på en och samma gång. Den bollen jag inte nämnt är en liten turné med Nerverna. Men somliga datum är inte helt spikade och det är meningslöst att säga något så länge det kan ändras.

 148. motvalskärring skriver:

  låter fantastiskt matti… om det det blir gbg igen, spela på vilket ställe som helst förutom på parken. inte för att du kanske får välja hejvilt hur och var du får spela, men parken är ju ett jävla ruttet ställe. usch, mår illa bara jag tänker på det.

 149. skräddarn skriver:

  vilka goda nyheter! ja men, hur låter det då? det nya?

 150. Joachim skriver:

  Bäst just nu: A tribe called quest, Midlakes nya, Pascals nya, Bronski Beat samt Fela Kuti.

  Pest just nu: Överskattad svensk töntpop, däribland Miike Snow och Taken By Trees.

 151. Benny skriver:

  Såg just den där Joy Division-dokumentären på SVT. Jag brukar sällan resonera kring musiks betydelse för mig, måhända i det avseendet av några band har fått mig att begripa musik bättre eller orientera mig (typ BQ eller Go-Betweens). Men jag är rätt övertygad om att inget band har betytt så mycket känslomässigt för mig, som Joy Division har gjort. Skönt att man inte är något vrak längre.

 152. matti skriver:

  Det är ganska arty och bredbent det nya.
  En annan grej. Jag tycker JD-dokun som gick på SVT ikväll är en av de bästa i genren och den överlägset bästa om Joy Division, men varför, varför var Genesis P Orridges ledsna utbrott bortklippt? När han gråter och säger att han ringde de andra i bandet samma kväll som Curtis hängde sig för att meddela sin oro, men att ingen svarade. Så jävla fin scen. Inte med nu. Sorgligt.

 153. matti skriver:

  Gäller båda banden, om hur det låter. Det är inte det minsta likt, men båda begreppen går att applicera på båda banden. Om nån stackare till journalist tycker sig ha ett scoop nu. Så verkar de mer insatta än stackarna som måste läsa det.

 154. kilotin skriver:

  Jag mår fan bara sämre med åren. Tonåren var en barnlek, bokstavligt.

 155. KBoi skriver:

  Matti – JD? Står det för Jason Donovan?

 156. matti skriver:

  Nej. Det står för The Jesus and Mary Chain.

 157. matti skriver:

  Av Darkthrones senare skivor så är nog The Cult Is Alive bäst. Eller Hate Them. Fast jag tror och hoppas mycket på den nya med.

 158. stalle skriver:

  rödhår: såg du death-länken?

 159. Benny skriver:

  Nu går jag till macken och hämtar ut en åttinia. Jag ser det som en skyldighet, långt större än att t.ex. rösta eller backa upp polare.

 160. Benny skriver:

  http://www.youtube.com/watch?v=L-8jjLA21wM

  Om man inte tycker att det här är svinroligt är man dum i huvudet och mongoloid.

 161. KBoi skriver:

  http://www.youtube.com/watch?v=K5le9sYdYkM

  Om man inte tycker att det här är svinroligt är man dum i huvudet och mongoloid.

 162. matti skriver:

  Två bra filmer:
  Whip It
  Role Models

 163. Benny skriver:

  Idag har jag druckit 70 pints kaffe och skrivit 30 avhandlingar. Och klockan är inte ens elva än.

 164. matti skriver:

  Jag har lyssnat på nya Liars och Lightspeed Champion i syfte att recensera dem. Just nu tar jag en paus, brygger kaffe och lyssnar på Drugged SS och Slöa Knivar. Sistnämnda ett av de bästa svenska banden jag vet just nu. Enorma låtar och framförallt enorm sångerska.

 165. skräddarn skriver:

  jag gillar nya liars.

 166. matti skriver:

  Den är bra. Men jag fastnade i tidiga Big Black nu, alla deras EPs. Och sen ska jag lyssna på Naked Raygun.
  Liars tar jag mig an igen i natt.

 167. KBoi skriver:

  Jag har skönstaxerat en jävla hora. Det ni, det kommer ni aldrig kunna göra.

 168. matti skriver:

  Jag är ingen hora.

 169. Joachim skriver:

  Kboi: Dina skattepengar finansierar mitt ”kulturarbete”, och i förlängning eventuella inköp av hora/horor. Så det går nog på ett ut det dära.

 170. Joachim skriver:

  Matti: Joho

 171. matti skriver:

  Några böcker jag vill ha: Julian Copes Krautrock Sampler, Cosmic Drams At Play, Throbbing Gristlebiografin och den där om Swedish Death Metal som kom för några år sen.
  Hör du det, Jultomten?

 172. Benny skriver:

  Jag vill ha Petra Mede. Bara.

 173. skräddarn skriver:

  om ni skulle tippa, vilken är nästa musiker som spelat in med BD att ställa upp i melodifestivalen?

 174. jens skriver:

  swedish death metal-boken är jättebra, läste den för ett tag sen. sjukt nördig, väldigt peppad. nu har det kommit en 3cd också, med låtar från alla band i boken. den hade inte jag när jag läste, jag fick förlita mig på slsk. där var det lite svårt att hitta demos med t ex macrodex från eskilstuna. bra koncept att ge ut samlingar med scenböcker.

 175. Benny skriver:

  skräddarn: Ramirent, med närmast hundraprocentig säkerhet. En chacha.

 176. matti skriver:

  skräddarn: jari

 177. skräddarn skriver:

  ja, vi får se vem som får rätt.

 178. Kre skriver:

  Lite om Cult of Luna-bluffandet: http://www.vk.se/Article.jsp?article=328069

 179. vesslan skriver:

  pst. gil-scott herons nya. första på sjutton år. värsta ångestackumulatorn. värsta bästa.

 180. matti skriver:

  Kre: Varför har du bestämt dig för att det är bluff? Tycker du det är viktigt att det är/inte är det? I sådana fall varför? Av de själ artikelförfattaren uppger eller andra eller ytterligare?

  Jag är uppriktigt nyfiken, inte polemisk bara för att jag spelat med Anders och älskar honom. Inte heller för att jag har gjort en intervju med honom om Eviga riket under förutsättningen att bakgrundshistorien var sann.

  Jag är patologiskt intresserad av det här med autenticitet.

 181. Joachim skriver:

  Lite mer om cult of luna-bluffandet, svar från Anders och Johannes:
  http://www.vk.se/Article.jsp?article=328146

 182. skräddarn skriver:

  håller med vesslan.

 183. Stål-Magnus skriver:

  Jag var ute och åkte på nyinköpta skridskor, från norra till södra hamn, kom hem, kokade kaffe och såg din krönika i Kuriren. Nu ska jag kasta dom rakt i sjön.

 184. matti skriver:

  Stål-Magnus: Hehehe. Bara om du vill.

 185. matti skriver:

  Ni pratar om Gil-Scott Heron. Jag pratar om Earhtride: som en blandning (kronologisk ordning, inte procentuell) mellan Sabbath, Motorhead, Black Flag och Fucked Up. Otroligt bra. Senaste skivan kom 2005.

 186. Kre skriver:

  matti: Att det är bluff är inget jag ”bestämt” mig för, utan det framgår av artikeln, som jag menar är väl underbyggd. Kan till och med påstå att bluffen är bevisad. Sen om det är viktigt att bakgrunden är sann eller ej är möjligen en annan sak. Det kan diskuteras. Hur som helst rider Cult of luna på en autenticitet de själva har hittat på och lägger locket på när någon har invändningar. Även i övrigt kommer Erik Jonsson med relevanta påpekanden, framför allt kring projektets cynism.

 187. Benny skriver:

  Kre: Har det inte hänt förr i historien, att något konstverk påståtts vara autentiskt när det inte varit det, och att det funnits poänger mellan konstverket och just denna kontext? Då blir ju hela det här ’avslöjandet’ satt i ett helt annat ljus. Jag bara hintar, jag tänker inte göra det mer. Men det kan vara den avgörande skillnaden mellan att ’fatta’ och ’inte fatta’. Mystik är himla spännande!

 188. matti skriver:

  Hm. Ja ok. Jag frågade om det verkligen var sant, det lät för bra för att vara det och A sa att det var det. Jag känner mig inte lurad ändå. Snarare faktiskt ärad. Jag kan utveckla det om du finner det intressant. Sanningen är hursomhelst inte så viktig för mig, inte när det gäller sånt här i alla fall. Och huruvida Erik Jonsson bevisat något: han har inte hittat bevis på att CoL hittat en dagbok eller på att någon Holger Nilsson mördat sin fru. Det kan också betyda att han inte hittat något men att det hänt ändå, även om jag inte finner de för troligt. En intressant grej är vad som händer när man för in musikens (brist på, anarkistiska) regler i litteraturens; det här är mig veterligen första gången någon/några gjort såhär. Den här sortens berättelser är ju inte det minsta ovanliga i den genre som Col verkar inom till vardags. I denna nya kontext är det dock sensationellt, på gränsen till ”skandalöst” och ”konstkupp”. Det är skitspännande och jag vill verkligen att det här ska ta fart som en Anna Odellsk snöboll. Framförallt vill jag att boken ska vara bra, det jag hört av ljudversionen är i alla fall bra, särskilt den svenska, dem som Sara Arnia läser.
  Vari ligger cynismen? I synen på psykvården för 100 år sedan eller det faktum att man farit med viss (jo, viss osanning)? Man bör minnas att Anders (och Johannes, vad jag förstår) hela tiden varit EXTREMT tydlig med att det är hans och Cult of Lunas intryck av det de läst som utgör det nu skrivna, att de tagit sig konstnärliga friheter, vilket man självklart har all rätt i världen att göra. Var går gränsen för det påhittade? Kanske mordet var en del av Nilssons vanföreställningar? Spelar kanske ingen roll. Vad som än händer nu blir det intressant.

 189. Benny skriver:

  Jag får inte nog av Alice Coltrane.

 190. stalle skriver:

  jag har fått nog av det mesta

 191. stalle skriver:

  http://www.youtube.com/user/TheGuardian#p/u/14/4BgsHb3jPMM

  aldrig har en skattesmitare vart så creddig

 192. ehh... skriver:

  Vilken dag spelar BQ under Umeå open?
  Enligt Umeå opens hemsida är det inte den 25/3

 193. skräddarn skriver:

  skattesmitare, harpspelare, erik jonsson och hustrumördare borde remmas upp.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/du-borde-remmas-upp-1.1046791

 194. skräddarn skriver:

  umeå open också för den delen.

 195. matti skriver:

  eeh…: jag ber till gud att jag får veta, jag med. Eller jag vet inte, är fruktansvärt frustrerad just nu. Borde hålla mun.
  Alltså, BQ ska spela på Umeå Open det är inte det, men Luger har dubbelbokat Nerverna någon annanstans. Vill så gärna se en lösning där alla får spela. Men beskedet dröjer. Och dröjer. Och dröjer ad infinitum.

  Kolla! Kunde skriva det utan att börja svära. Så är det att vara 41. Man mognar, man behärskar sig.

 196. skräddarn skriver:

  luger borde remmas upp.

 197. KBoi skriver:

  fan jävlar

 198. KBoi skriver:

  Förlåt, jag kunde inte behärska mig. Men så är jag inte 41 heller.

 199. Skamsen skriver:

  Jag såg Hästpojken ikväll. Så bra. Det är det mest blandade och splittrade bandet jag sett sedan Franke. SÅnt gillar jag. När de bara råkar stå där utan att ha någon uttänkt grej och så. Magister Lundberg på keyboard var kungen. När Shane McGowen kom bara han lutade sig tillbaka och drack lite pilsner. Karisma gånger tusen. Han är liksom en sån som man skulle vilja sitta ner och snacka socialdemokrati med. En underbar människa.

  Jag har frälst min kompis med en bq-spellista. Där hade jag bara plockat fram de vackra och sorgsna sångerna. Nu tänkte jag göra en till honom med lite svängigare och rockigare låtar. Jag ska försöka göra det utifrån samma princip med som med första listan: en låt från varje skiva. Vilka ska jag välja? Jag gapade texten till den där ”dear god it’s been a long time”-låten till honom och den började han älska utan att ha hört den. Men sen då?

 200. david skriver:

  Hrnn Hrnn
  Mountain
  Carsick
  Everlaster
  Second Halley
  Before the Trenches
  Volksblues
  What I Hate
  Capable
  Euthanasia
  All Your Life
  I Know My Owner
  The Repairing of the Red Sea
  Sweet Beef

  Typ…

 201. AC skriver:

  the supremes

 202. vp skriver:

  matti: jag har ett förslag. skicka bara calle till umeå. så kan han köra en låt från ny våg på repeat i 20 minuter.

 203. Steve Ignorant skriver:

  Bytte webläsare till Chrome. Då kommer jag in på pb igen.

 204. KBoi skriver:

  Vad hade du innan? Netscape? Stödde den inte ramarna?

 205. Sir Väs skriver:

  Ikväll ska jag se Hästpojken. Ska ta det där med socialdemokratin med Lundberg.

 206. matti skriver:

  Sir Väs: Hälsa. Då blir du populär…

  Till höger, i spelningskalendern, jag spelar alltså på Bomllsklubben. Fritt inträde, med jazztrio. Kommer att bli sjukt bra.

 207. skräddarn skriver:

  men seriöst, aura noir, gud vad bra.

 208. Sir Väs skriver:

  Den där Lundberg, antar det va den ljushårige som gick under benämningen Terminator 2 under konserten. Vågar inte prata med folk som har pilotbrillor inomhus. Konserten va förbannat bra. Helvete va bra det va.

 209. matti skriver:

  Hästpojken tror att vi har gjort en grej men det har vi inte, lika lite som de har gjort nåt.

 210. Benny skriver:

  Varför tar denna Hestpojke upp mer plats i gästboken, än exempelvis Television live at the Old Waldorf? Fattante.

 211. Benny skriver:

  Varför tar denna Hestpojke upp mer plats i gästboken, än exempelvis Television live at the Old Waldorf? Fattante.

 212. skräddarn skriver:

  är det nån som behöver remmas upp eller?

 213. Benny skriver:

  Ja, den där hästfösarn behöver sig en sittopp.

 214. Benny skriver:

  Ja, den där hästfösarn behöver sig en sittopp.

 215. Benny skriver:

  Jag har slagit på reverbet på mina inlägg, jag gillar effekten.

 216. Benny skriver:

  Jag har slagit på reverbet på mina inlägg, jag gillar effekten.

 217. Sir Väs skriver:

  Okay, enough said om Hästpojken. Vilken är Nicos bästa skiva?

 218. P skriver:

  Sir Väs: Chelsea Girl har de två-tre bästa låtarna, bästa album är dött lopp mellan The End och Desertshore. Tycker jag.

 219. matti skriver:

  Håller med P om Nico.

 220. matti skriver:

  Jävla helvete. Temper temper.

 221. Skamsen skriver:

  Sir Väs: Tyckte du att han i solglasögon såg ut som en magister? Lundberg var keyboardisten.

 222. KBoi skriver:

  Hästpojken? Hajpojken har jag sett, men hästpojken?

 223. Benny skriver:

  Sådär ja, nu snackar vi!

  Jag pratar vidare, http://www.youtube.com/watch?v=lh9VdRQO2i4

 224. matti skriver:

  Jag såg Glada Änkans röv i lördags och den var helt fantastiskt bra.

 225. Sir Väs skriver:

  Jag har ju numera yttrandeförbud här när det gäller Hästpojken, men ok.. Skamsen du har rätt, keybordisten liknade en magister, men han heter väl Ollikainen (med det nobla förnamnet Matti) eller?

 226. matti skriver:

  Ska man göra det roligaste för knappt några pengar eller nåt lite roligt för mycket?

 227. Benny skriver:

  Det beror på hur mycket man äter.

 228. Benny skriver:

  Angående att alltid ha kul, Matti: http://www.youtube.com/watch?v=ahhWksSmX6s

 229. matti skriver:

  Eller så skjuter man upp det roligaste till månaden efter.

 230. matti skriver:

  Adler ser ju helt väck ut. Coolt.

 231. skräddarn skriver:

  gnr. nån får gärna förklara.

 232. skräddarn skriver:

  visste väl att ingen kunde.

 233. Magnus skriver:

  Vilken är bästa skivan/låten med Sly & the Family Stone?

 234. matti skriver:

  skräddarn: Man vänder på dem, allt man inte gillar med rawk är det som är bra med gnr.

  Magnus: There’s A Riot Goin On och Stand. Eller, de innan är också bra. Bra band helt enkelt. De två sista, de jag skrev, är egentligen svåraste skivorna. Fast mest värt om man lyckas ta sig in i dem. Jag är ju en kritvit svennebananhipster så jag hade svårt först, men det var värt ansträngningen.

  Gud vad illa skrivet. Det värker i ögonen, det är därför. Kan inte koncentrera mig.

 235. matti skriver:

  Bästa låten är (självklart) Family Affair. Underdog, You Can Make If You Try, Somebody’s Watching You, Running Away är också perfekta. Om vi pratar poplåtarna.

 236. matti skriver:

  Jag kan knappt andas när jag tänker på nya Darkthrone. Jag längtar efter den mer än, ja vad som helst. Menar Joanna Newsom är grym och jag hade verkligen stt fram mot den. Men Darkthrone… Luft!

 237. KBoi skriver:

  Alltid när Matti pratar om Darkthrone och sånt bös tänker jag på hur mycket jag gillar Beatles. Jag är fan helt kär i Beatles.

 238. Fläskkotlettemannen skriver:

  Sly, alltså, de senare grejerna är inte helt värdelösa heller. Fresh är rätt bra. Det är inte Burzum, men det är bra. Jag lyssnar på Belus nu.

 239. skräddarn skriver:

  hur lät den då, belus? snuttarna som johan länkade lovade ju gott.

 240. johan skriver:

  simon. jag länkade en ju hel låt igår.

 241. matti skriver:

  Shredder: Lite störande men den är hur bra som helst.

 242. martin h skriver:

  matti: men alltså, darkthrones buskispunk på slutet kan du väl inte gilla? det tidiga är ju grymt, och jag gillar fenriz, han verkar ha bred musiksmak och va rätt vettig, men när han påstår att de fortfarande gör black metal nuförtin så blir jag skeptisk. ”hiking metal punks”, hade de inte en låt som hette så?

  burzum, synd att greven är som han är, visst, men hans black metal är bland den bästa som gjorts. kanske den allra bästa. bara rösten är ju fantastisk, han låter verkligen som att han lider alla helvetets kval.

 243. Benny skriver:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6641311.ab

  Det bästa med Carola är att hon fortfarande är förhållandevis ung. Hon kommer fortsätta på den inslagna banan i minst 40 år till. Det enda som talar emot det är att hon tar livet av sig 2012, eftersom hon sett filmen och tror att jorden kommer att gå under då.

  Det här inlägget är lite som South Park, och är därför också mycket underhållande.

 244. pat skriver:

  a place to bury strangers vårdar arvet av jofm/jd!
  http://www.youtube.com/watch?v=SfnnSnrOJ8k

 245. matti skriver:

  martin h: Det har släppts en låt från nya Darkthrone som heter Eyes Burst At Dawn. Den är helt enorm, men med det i åtanke så gillar jag verkligen deras metal när den blev thrash. Dock är de två senaste deras minst bästa. Fast den innan dem, The Cult Is Alive, är på deras topp tre-fyra. Jag har börjat tycka de är som Slayer eller Kate Bush eller Sex Pistols eller Bob Marley: det går liksom inte att bedöma dem utifrån något annat än att de är chefer i sin egen genre och följaktligen kan jag bara jämföra dem med dem själva.

  Jag blir mindre och mindre trve för var dag som går. Hela gårdagen lyssnade jag på Iron Maiden och Mercyful Fate. I natt och idag har jag lyssnat på Burzum och Nina Simone.

  Men alltså: Eyes Burst At Dawn. Vilken titel!

 246. martin h skriver:

  matti:

  har inte hört den där låten, var finns den nånstans?
  jag fattar vad du menar, med att bara jämföra med bandet självt. jag kan gilla cult is alive litegrann, men den tilltalar mig inte lika mycket som a blaze in… och några skivor framåt. gillar nog transylvanian hunger mest ändå, fantastiskt monoton lofi.

  gillar blandningen burzum och nina simone! på flera sätt är den spännande

 247. FRANS skriver:

  gillar verkligen inte bill callahans ”sometimes i wish i was en bajskorv”.

  Jävligt bra att ni vet det nu.

 248. matti skriver:

  Ja, Transilvanian (de stavar det så, sic) Hunger är bäst. En av världens bästa skivor alla katgorier.

  Annars: äntligen en vinterdag att skriva hem om. -13 (det har varit ned mot 30 i en vecka), klarblå himmel, solen står som ett djupfryst lik på himlen. Handlat mat, ätit av den och druckit kaffe. Lyssnar på Amanaz efter tips från Jari, grym skiva. Verkar ordna sig med jobb och spelningar och jag har skrivit klart en bok. Härligt.

 249. matti skriver:

  En annan sak, en demokratifråga: Är det inte dags att lägga ned det här med kommentarer på dagstidingarnas artiklar på nätet? Folk är så jävla dumma i huvet att man fan blir blind när man läser vad de skriver. Jag tror det spelar presumtiva diktaturer i händerna, det här att vi är ett idiotfolk med idiotåsikter om allt.

 250. FRANS skriver:

  En annan sak, varför läser vi dagstidningarna,?. jag har slutat.

 251. Benny skriver:

  matti: Det där är min huvudfråga här i livet. Men om det är en demokratifråga, det vet jag väl inte.

 252. matti skriver:

  Jag tycker det vore fint med ett inskränkande i yttrandefriheten här. Så på så vis är det en demokratifråga.

 253. Joachim skriver:

  Du kan ju föregå med gott exempel och inskränka yttrandefriheten här.

  I övrigt vill jag utfärda en varning till alla er forskare: Förvara inte er samlade forskning i baksätet på en bil på en bakgårdsparkering i centrala Malmö. Det kan verka lockande, men gör det inte.

  http://sydsvenskan.se/malmo/article633583/Sju-ars-forskning-borta-med-tjuven.html

 254. Benny skriver:

  Njae. Det finns säkert andra här som kan mer i ärendet, men jag har svårt att göra den kopplingen. Möjligen i avseendet att man kan uttala sig om varför tidningen skriver om bu eller bä, men det kan man yttra var som helst annars ändå. Om det hade varit ett unikt forum för politisk diskussion som tidningar försett läsarna med hade det varit en inskränkning om man tagit bort den, men så är det inte. Den politiska diskussionen sker någon annanstans, både före och efter kommentarsfunktionens intåg. Precis som att facebook och lunarstorm inte varit stora demokartiska språng, är inte kommentarsfunktionen ett litet heller. Om vi hade bott i Burma hade det varit en annan sak, men här är våra möjligheter till att y t t r a oss i det närmaste obegränsade.

  Tidningars funktion i demokrati och läsares åsikter är inte riktigt samma sak. Och om man ska prata om likriktning i utveckling av tidningars profiler och tillvägagångssätt, är det här interaktiva möget helt klart en del av problemet. Funktionen har med läsarantal att göra, inte feedback och opinion. Det är ganska uppenbart, givet dess form.

  Jag tror att kvaliteten på våra tidningar skulle vara högre, om inte kommenteringen fanns. En dålig tidning med många läsare är ett demokratiskt problem, men som snarare har att göra med folks intresse för samhället. Jag tillskriver inte kommentarsfunktionen alla problem med tidningar (eftersom jag inte är en idiot), I’m just sayin’.

 255. Benny skriver:

  Matti: Ett svar på din kommentar. Känner du att din personliga yttrandefrihet är inskränkt i varje situation du inte får yttra dig omedelbart och offentligt?

 256. matti skriver:

  Benny: Nej. Möjligen tvärtom, kanske har jag en åsikt om nånting men skulle jag framhäva den skulle jag tvingas göra det i ett forum bestående av halv- och helidioter och därmed förknippas med dessa.

  Allvarligt, jag skämtade. Jag vill inte förbjuda något, ville bara påpeka att många verkligen är hårresande dumma. Det är de ju förstås alldeles oavsett om de yttrar sig på Expressen/Norrbottenskuriren/whatever eller inte.
  Att med det som grund ropa på förbud och inskränkning i yttrandefriheten är lika dumt som att ropa på lobotomi.

  Roligt att ni unga, fina och smarta människor reagerade direkt och på allvar. Återväxten är säkrad.

 257. Stål-Magnus skriver:

  Obviously fake.

 258. Benny skriver:

  Kommentarsfunktionen är inget att skämta om, den är rent av livsfarlig.

 259. Benny skriver:

  F.ö. var det inte skämtet jag började gapa om, utan påståendet att det handlar om yttrandefrihet. Din skämtsamma ton var tydlig.

 260. matti skriver:

  Det gäller lite mer än så, än kommentarsfunktionen i/på diverse media iofs. Borde alla ha rätt att yttra sig? Som anarkist och allmänt härlig vänstermänniska tycker jag förstås det. Däremot är det jobbigt att bli så arg hela tiden. Någonstans i mig (kanske i dig och alla andra med) vilar det ett litet plutokratäckel som tycker att det som är bra för mig antagligen är det för alla andra med. Mindre skitsnack, färre idioter i offentligheten = större lycka. Emellanåt känner jag att det är det som är det enda rätta. Fullt medveten om att jag antagligen skulle beläggas med munkavle snabbare än jag hann vråla ”polisstat!”.

 261. Benny skriver:

  Äh, du svarar ju inte på det jag säger. Snipp snapp. Modo vann mot Färjestad med 10-3 ikväll.

 262. eskomo skriver:

  erik jonsson i radio norrbotten. om cult of lunas ljugbok. spola tjugo minuter in……

  http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=2225597&BroadcastDate=&IsBlock=

 263. Benny skriver:

  Haha, ljugbok! Hur kul som helst.

 264. Loveboy skriver:

  Alltså, den där låten ”hamlet” från senaste bq-skivan är ju rätt grym. Eller vad tycker ni?

 265. prkchps skriver:

  Jorå. Du verkar smart och påläst, så tänker jag, Loveboy.

 266. Pontus skriver:

  Jag gick på Pascal i fredags och gick från nyfiken strölyssnare till fullständigt hängiven. Sedan dess har jag nog lyssnat på Orkanen närmar sig 15 gånger, och min facination bara växer. Förälskad. Så ville jag se hur den mottagits och sökte runt. Ingen av recensenterna verkar fatta vad det är frågan om, utom Matti. Jag skulle också säga genialitet när man har låtar med fem, sex textrader som exploderar av innebörder och bilder i mitt huvud, till musik man bara vill skrika med i. Jävlar vad bra.

 267. vp skriver:

  Joachim: hahahaaaa. vicken dåre (eller vicket geni, om nu det hela är en påhittad händelse för att få slippa föreläsa några dagar). bra att du varnade. min samlade fosskning får iofs plats i innerfickan. gott och väl. såvida jag inte kört upp den i stolgången, vilket jag överväger just nu.

 268. Loveboy skriver:

  pokerchips:
  Tackar så ödmjukast, folk brukar typ tro att jag har biblotekaries. händer det Dig mä? lr att Du läst varenda blogg som finns?

  KRAMSI!

 269. Benny skriver:

  Joachim: Fuck.

 270. Benny skriver:

  Ett bra exempel på där kommentarsfunktionen är av värde, från GB-artikeln:

  ”Varför förstör feminismen alla trevliga minnen?
  Pether, 15:02, 2 mars 2010. Anmäl ”

  Egstremt roligt.

 271. Hjenny skriver:

  Hallå, när kommer nya skivan Matti patti?

 272. Love Boy skriver:

  Matti Dread:

  Du jag undrar hur jag kan få tag på ”om du vill dö” i om det nu var studioversion och alltså inte den liveversionen som ligger uppe på hemsidan. Minns att den fanns som b-sida eller nåt till nån singel på Spotify ett tag, då gick den varm kan jag tala om, då när de inte hade rätt att ha den där och så. Hursomhelst, Matti eller någon annan som vet, kan jag beställa? varifrån kan jag beställa? hur kan jag beställa? nätet? tipsa tipsa för din chans att vinna en hund!

  love’n’love

 273. Oskar skriver:

  Love Boy påminde mig om hur fantastisk den låten är. Även om jag bara hört liveversionen. Så ja, går den att få tag på, tipsa gärna!

 274. Joachim skriver:

  Dagens dubbel: Nazism + Reggae

  http://www.youtube.com/watch?v=sJDy1BhLtdY

 275. Benny skriver:

  Joachim: Å gud, jag orkar inte mer.

  Inatt kunde jag inte lägga mig för att jag var tvungen att lyssna en femtielfte gång på Another Green World. Det verkar vara samma lika idag också.

 276. matti skriver:

  Om du vill (dö) är väl b-sidan på Politix? Är det så? I såna fall har jag rätt många i en kartong. Konstigt om inte just den finns på Spotify, den borde det. Fast från den där eran skulle jag vilja lyfta fram Ragnar EPn. Där är det mina bästa b-sidor. den ena bättre än den andra.

  Vad gäller Om du vill (dö), jag kanske lägger upp den här då. Eller jag, jag ber Blondie med snäll och bestämd röst att göra det. Vi får se när det blir.

  Alltid när jag tänker på Another Green World tänker jag fel. Jag tänker på I Hear A New World med Rod Freeman and the Blue Men. Den är ju också fin.

 277. Benny skriver:

  Joe Meek.

 278. Love Boy skriver:

  Ja, den är b-sidan på politix. Med den hjälpen hittade jag den på

  http://www.bengans.se/Product.aspx?skivkod=768521&section=music

  tills vidare där alltså, tack så mycket. Jo, jag diggar ragnar-b-sidorna med, men de har jag ju hört förut.
  Nu vet ju inte jag vem den där Blondie är, men det hade varit kul om det hade varit en katt. Och du skrivit så där.

  Puzz

 279. matti skriver:

  Love Boy: Jag lägger upp den här, för NEDLADDNING, vad det lider. Jag blir så glad när folk bryr sig om de där udda grejerna, b-sidorna. Då känns det som förr i tiden. När folk köpte så mycket singlar/EPs att man fortfarande kunde ge ut sådana.

  Blondie är en jazzkatt, Jonas, Lillis, John Holmes. Han går under många namn. Det är han som gör allt på den här sidan. Lite som en gud, om en sådan verkligen funnits. Men det gör ju inte det. Han är bara en människa, världens bästa människa.

  Syftningsfel, schmyftingsfel, lev med det.

 280. matti skriver:

  Ja. Joe Meek, Benny.

 281. krissse skriver:

  fick äntligen hem plattan från nyvåg idag tillsammans med umeå vråljazzgiganter. det ska bli en förjävla trevlig eftermiddag asså. spisa vinyl och 2.8, samt drömma om ett kneg. mardrömmar, men kulorna måste ju in.

 282. krissse (igen) skriver:

  nu ska lyssnigen starta. schysst miami-referens på inserten. en av världens bästa plattor, ibland.

 283. skräddarn skriver:

  lite äckligt att köpa nåns moustache.

  fredag. det ska jag fira med att lyssna på da brat, dr dre och tlc.

 284. skräddarn skriver:

  men när vi ändå snackar gamla grejer: när ska allting är drömt släppas? för det borde den. den är bedst.

 285. skräddarn skriver:

  karl-gustav abramssons favoritrhymes med da brat:

  http://www.youtube.com/watch?v=1rstUfzTYtM&feature=related

 286. matti skriver:

  Allting är drömt: Jag vet inte. Det är en sån låt som svävar i ovisshet. Vill göra den på ett sätt jag inte behärska med människor jag inte har råd att betala. Och att MABD ska spela på just den.

 287. stalle skriver:

  bob hund har reducerats till ett gäng reklamare från söder i cheap monday jeans.

 288. Skamsen skriver:

  stalle: Utan att ha tänkt på det känner jag igen mig i tanken. Men de gör ju fortfarande bra musik.

 289. matti skriver:

  stalle: det tycker inte jag. jag tycker fortfarande det är mer excentriskt att sälja sin mustasch än reklamigt. hade de varit reklamare från söder hade de sålt bob hund-jeans i sammarbete med cheap monday (eller annat märke, jag vet fan inte vad som är hett och inte i den världen). inte delar av sig själva. och inte på ebay heller, föreställer jag mig

 290. stalle skriver:

  det blir iaf bra reklam i tidningarna men okej, du har en poäng.

 291. stalle skriver:

  lyssna på det här nu istället vetja http://www.youtube.com/watch?v=yDhcyBFC8vo

 292. matti skriver:

  Underbart, stalle. Tack för tipset.

 293. Simon skriver:

  Hej Matti

  Stämmer det att ni kör torsdag den 25:e på umeåopen? framgår icke på deras sida ännu? vore nice att köpa rätt dag innan nåt tar slut. Peppen är redan hög.

  Tack!

 294. elf skriver:

  En norrbottnisk och nykter röst om Eviga Riket: http://www.kuriren.nu/kultur/artikel.aspx?articleid=5286547

 295. Conny skriver:

  Stalle:

  Det är ju lite problematiskt det här, men det är allstå Jonas i bob hund som helt privat säljer sitt skägg på ebay. Man kan tycka vad man vill om det men det har ingenting med bob hund att göra. Men det fattar ju ingen, och just det är problematiskt. Om jag inte framstod som så jävla småsint om jag sa det skulle jag säga att jag tycker att han borde låtit bli att skriva Jonas Jonasson ”from bob hund” i annonsen.

  Sen kan jag ju berätta för dig att ingen i bob hund längre bor på Söder, förutom vår gamla trummis Mats. Men det var väl bildligt menat. Jag går ner och skjuter mig i källaren, tror jag.

Skriv en kommentar

Din epostadress visas aldrig