Hösten 19 osv

Läser en samlingsrecension i Aftonbladet, Gustav Borsgård har skrivit den, av en hel hög böcker skrivna av influencers. Han skriver att det är så himla lätt att avfärda dessa människor som ytliga och dumma i huvet. Men att det är även är en slags prekariatets motsvarighet till arbetarlitteraturen. Jag vet inte, för det första är det ju knappt litteratur som jag uppfattar det, alltså författarna har inget litterärt uppsåt. Mer självhjälpsböcker. Men å andra sidan påminner det mig om att man/jag alltid är på de sämstas sida och lag. DE säger verkligen något om den här tiden, men de SÄGER inget. De gillar läget liksom men har inga synpunkter på läget.

Vet inte ens vad jag vill säga med det. Mer än att ja, prekariatet är verklighet. Kanske finns det rent av ett trasprekariat. De arbetslösa utan följare på Insta, typ. De som går ner på ICA och köper nässpray och folköl för sina sista ören och tar sitt/tar tag i sitt liv i morgon i stället. I morgon, i morgon.

Jag minns, jag läste om, när klicken kring Bruno K Öijer och förlaget/konstnärsgruppen Vesuvius i början av 70-talet pratade om hur trasproletariatet skulle göra revolution, ett slags riktningslös revolution när hororna och pundarna skulle skära halsen av alla, borgare som r:are och andra marxister. Och sen kommer jag ihåg när nån, Clemens Altgård kanske, kände likadant 20 år senare.

Jag skrev en text för några år sen, ett förord till nån av de till svenska volymerna av The Walking Dead, om att det är det som är så fascinerande och mäktigt med zombies jämfört med t ex vampyrer och varulvar. Bristen på självinsikt kanske man kan säga. Bara drivas av hunger och fuck allt annat, liksom. Fast nu är zombies som allt annat. Bara ännu en grej i ens flöde. Men just ja, nu kommer jag ihåg vad jag ville säga: kapitalismen har vunnit. När jag börjar sympatisera med folk som skulle hata mig om de ens visste att jag fanns. En Jockiboi här, en Bianca Ingrosso där. En Raggarjävlar här, en Linnéa Claesson där. SD är näst största parti, och avståendet till sossarna är pyttelitet. De vinner ju valet nästa gång om inte Jimmie dör eller blir vänsterpartist typ. Och fast alla man känner slutar flyga och äta kött så blir det inte bättre. Glaciärerna smälter ändå. Extremhögern kan snart ta av sig kostymen och lägga upp foppatofflorna på ett bord i regeringskansliet. Ens egna futtiga kamp är så ynklig och meningslös. Men det finns ingen annan kamp heller, inte organiserad. Bara tips på hur man ska göra för att det inte ska synas att man gråter sig till sömns, gråter hela dagarna.

Jaja, ville bara skriva av mig lite 🙂

OM KÄNSLOR OCH SÅNT SKIT är i full gång. Snart kommer ni få se en svinläskig kortfilm/rawkvideo med Södra Sverige. Nästa år släpper jag soloskiva och ny diktsamling. Det är mitt bidrag till att locka Er och mig själv i en annan riktning än Självmordsbron, som Hurula diktade om tidigare i år.

Trevlig höst, hoppas vi ses nånstans.

74 kommentarer

Skriv en kommentar
 1. Thea skriver:

  Fan Matti, vet hur det känns. Ibland när allt bara känns för jävla hopplöst brukar jag försöka tänka att hopplöshetskänslan, att känslan av att allt redan är kört och att det inte är någon idé att försöka, bara är en ursäkt för att slippa göra sitt yttersta; en bekvämlig vanmakt eller dylikt. Men fy fan vad körda vi är och fy fan vad jag är rädd.

 2. stalle skriver:

  ❤️

 3. matti skriver:

  Jag vet att saker och tar längre tid än jag önskar men så gammal och så lite punk blir jag aldrig att jag inte vill ha förändring snabbt som You’re False med Deep Wound. Allt nu, liksom

 4. Sue skriver:

  SÅ uttråkad av allt. Ska ge mig på The Loudest Voice, HBO.

 5. Sue skriver:

  Full sympati med det du skriver ovan alltså. Tänker att vara snäll är det enda som hjälper litegrann.

 6. Sue skriver:

  Rapport efter ett avsnitt. TLV är svinbra!

 7. Pat skriver:

  Nu skulle en ju vilja lätta upp stämningen här genom att citera Glenn Hysén eller nåt. Men inte ens det kan en göra utan att känna lukten av extremhögervindar, populism och bruna skjortor. De E verkligen röva! Ha d gott.

 8. stalle skriver:

  har de bokstavskombinationer i gbg?

  adhd

 9. matti skriver:

  Hahaha, Glenn! Nä det gick inte!

  Jag hittade gamla Höökavsnitt på YouTube. Bättre än jag minns faktiskt. Skönt Luleåtempo och rätt brutalt.

 10. matti skriver:

  Det är ju svensk deckare från sent 00-tal, inte Sopranos precis. Det är vad det är liksom. Ändå kul.

 11. Conny skriver:

  Jaså, det är här ni är!

 12. Conny skriver:

  Ska lyssna på GC efter jobbet.

 13. Conny skriver:

  Men Beforigners! Den är ju både sjukt kul och bra! ”Vi använder inte V-ordet” 🙂 och när en viss karaktär ska rädda sin sushi-leverans i handtorken!!! Vilken loserstämnng!

 14. Conny skriver:

  Och 1800-tals-männskorna, så fisförnäma och irriterande!

 15. matti skriver:

  Hörde illa om den, så kollade ej. Men det verkar ju rätt grymt!

 16. matti skriver:

  Förresten, hon är tillbaka! Helt magiskt, gåshud, gråt, allt.

  https://youtu.be/5KuGUP-C9Ko

 17. stalle skriver:

  👌🏽

 18. V skriver:

  Sinead! <3

 19. H skriver:

  Jag ska enbart lyssna på Pastels resten av året, och sen hela 2020. Det är ett löfte.

 20. tp skriver:

  Ett C-60 Pastels, H? Har inte fastnat för dom förut, kanske nu?

 21. matti skriver:

  Jag hade tänkt samma H, men nu blev det Krokus hela förmiddagen.

 22. matti skriver:

  Svårt att göra en C-60 när Sittin’ Pretty inte finns på Spotify. Av princip svårt alltså. Nog finns det en timme ändå, men.

 23. matti skriver:

  Om man är lite sådär popteoretisk kan man om man lyssnar på Mobile Safari höra hur och varför Oasis är så värdelösa. Samma slags classic rock- gitarrer, till och med låtar ibland. Mobile Safari är hur bra som helst.

 24. H skriver:

  Fast man är inte popteoretisk.

 25. H skriver:

  Idealt skulle man göra två Pastels C60, ett med tidiga och ett med senare. Och då att allt fanns på spottet.

  Men som Matti säger, om man sänker ambitionsnivån är det inte direkt svårt att få till en timme musik, förutom det svåra att begränsa sig till en timme.

 26. matti skriver:

  Här är en fin intervju med The Pastels, de skulle precis släppa senaste skivan Slow Summits.
  https://thequietus.com/articles/11521-stephen-pastel-the-pastels-interviewed

  Sen gjorde jag ett, eh, C-130 i typ kronologisk ordning, med bara en låt från Sittin’ Pretty, det brukade vara min bästa skiva med dem.
  https://open.spotify.com/playlist/2WeWFNHYVzAeO5p5EAiOZF?si=EhnmoxalRAW0ZyYBsW-YOA

  En av grejerna med dem är att de var först med så mycket, många gånger även bäst. Omöjligt att tänka sig Teenage Fanclub eller Primal Scream utan The Pastels. Men även omöjligt att tänka sig Stereolab och High Llamas. Eller Comet Gain. Eller My Bloody Valentine, eller

  De är ett av de ”moderna” popbanden från Storbritannien som inte har några likar egentligen. Där uppe med Smiths och New Order. Och Gorky’s, kanske. Deras musik (inte de andra jag kallar ”moderna” heller) är inte unik genremässigt liksom, inte som The Fall eller The Mekons. Kanske de aldrig skulle låtit som de gjorde/gör utan kraut och och Beach Boys. Och Television Personalities, men de är så jävla bäst i alla fall. Av all skivsamlarmusik är de bäst. Jag tycker alltså inte det är något fel att göra musik och utgå från vad man lyssnar på och älskar. Om det är det som liksom upptar en, så är det så bara.
  Alla deras skivor är hur bra som helst.

 27. tp skriver:

  Det är i sådana här lägen jag förstår att jag inte fattar någonting. På ett bra sätt alltså. Ska brottas med C-130:t, får se vad som händer.

 28. matti skriver:

  Har lite dåligt samvete för att jag kapade Hs punkfria år nu…

 29. tp skriver:

  Fett grym början på C-100:t!!! Kul att kapa H också, fast H började.

 30. H skriver:

  Det var väl ändå jag som kapade din Krokus-förmiddag, Matti?

 31. shredd skriver:

  Beforeigners börjar starkt, men the Righteous Gemstones är min HBO-favvo nu.

  The Pastels är verkligen grymma!
  https://open.spotify.com/track/77uoW65gAKhfJQdzLakQql?si=jTdAjfU8Td2wFjCaneG5xQ

 32. matti skriver:

  H: Hahaha, iofs!

 33. matti skriver:

  Grym samling!
  Righeous Gemstones är bra, men min bästa hittills i år på HBO är Lambs of God. Sämst på HBO i år är Morgan i FTWD. Vilken tröttmössa!

 34. matti skriver:

  Alla mot alla på femman är bra tv tycker jag, bästa jag sett med Filip & Fredrik. Men de skriker väldigt mycket tycker jag. Roligaste deltagarparet är Cecilia Frode och Janne Josefsson.

 35. V skriver:

  Fan, inte Daniel Johnston också… snart finns det inga fina människor kvar i världen känns det som.

 36. Anonym skriver:

  Funeral home, funeral home
  Going to the funeral home
  Got me a coffin shiny and black
  I’m goin’ to the funeral and I’m never coming back
  Funeral home
  Funeral home

 37. matti skriver:

  Deppigt med DJ.

  Borde delat den här igår, men visste inte då, Martin Aagård delade på FB. Fatta att Moldy Peaches släppte sin skiva 010911, och att den här var med.

  https://open.spotify.com/track/4Lmc9oH7ZDw4USlqNBXXH1?si=BtSzvmQiQKanyH7Aai9V_g

 38. matti skriver:

  Förövrigt, vilken enorm skiva. Tycker den är bättre nu än då till och med.

 39. Conny skriver:

  Apsnitt 6 var säsongsavslutning på Fremvandrerne. Jag vill ha mer!!! Nu!!!

 40. G skriver:

  Jag vill ha mer Lykkeland jag! NU!

 41. matti skriver:

  Gillar ni nya Swanslåten då? Jag gillar den,

 42. stalle skriver:

  ser ni city on the hill? kevin bacon spelar över lite men överlag är det bra. 6/10!

 43. matti skriver:

  Hörni, höll vi inte på och göra listor (en lista?) med världens bästa covers här? Vad heter den? Jag hittar den inte, men skulle vilja lägga till en och annan bit.

 44. matti skriver:

  Äh, det var bara jag som började med en för typ två veckor sen, hahaha. Conny hade gjort en 2012 också.

 45. matti skriver:

  Men ändå en ordningsfråga: kan man ha med Dionne Warwicks Bacharach/David-låtar på en sån lista? De skrev ju typ för henne.

 46. shredd skriver:

  stalle: har sett City on a hill, håller med 6-7/10. Bacon är grym i den!

 47. shredd skriver:

  Men Beforeigners. Årets serie!

 48. stalle skriver:

  matti: nä. tycker inte det faller under kategorin cover.

 49. matti skriver:

  Ok! Skönt!

 50. Conny skriver:

  Schredd: väldigt kul i Beforigners är att klubbfixaren från 1800-talet påminner så mycket om Christian Gabel! Och, ja du vet han med sushileveranserna, är inte det Matti med minnesförlust?
  Också sjukt kul när stenålderfamiljen försöker begripa moderna städredskap!

 51. shredd skriver:

  Conny: du har rätt!

  Det jag gillar med serien är att den känns ny. Jag har aldrig sett nåt liknande i vart fall.

 52. Sue skriver:

  Vilken är den mysigaste och minst upprörande tv-serien som går att se? Den behöver jag.

 53. G skriver:

  Gilmore Girls! Men den har du väl kanske sett Sue.

 54. Sue skriver:

  Olive får det bli! Girlsen har jag sett, ja 🙂

 55. Torparn skriver:

  The Marvelous Mrs. Maisel borde falla sue i smaken. Mycket bra.

 56. stalle skriver:

  wooohooo! mr in between s2!

 57. matti skriver:

  Whut??? Yes!

 58. stalle skriver:

  lovande start får man säga.

 59. matti skriver:

  Hahaha, ja verkligen. Hade glömt hur, eh, pragmatisk han faktiskt var.

 60. stalle skriver:

  haha sant

 61. matti skriver:

  Men påminner om detta geni. Det är lördag och i Luleå skiner solen som en jävel. Påtår och den här på högt, Himlen har inget på mig.
  https://open.spotify.com/playlist/0fpl82KdRVWhWzaOuvIxFE?si=fZyaZPDaRBWZQqCoOheqZQ

 62. shredd skriver:

  Ugglan! Vad grym han var.

 63. G skriver:

  Blue Note-dokumentären på SVT, fan vad coolt! Och fint hur de inte blåste musiker, stod upp för medborgarrättsrörelsen osv.

 64. tp skriver:

  Söndag. Det hällregnar, avvaktar med Mr inbetween. Först S2,A1, sedan S1, fyra avsnitt in=Fett gott. Tänker mig lite Pastels senare. Bra med kronologisk ingång till det, matti. Senare låtar blir rikare och bättre med arvet av de äldre i minnet. Tidigare testade jag enstaka låtar på mobilen medan jag borstade tänderna. Kan ej rekommenderas. Lyssnade även på hela Slow summit när den kom och tyckte den var seg ointressant. Nu är den en annan femma och jag börjar förstå deras storhet. Kul.

 65. matti skriver:

  Jag såg Top Boy på Netflix i natt. Faktiskt skitbra. Var ytterst skeptisk i ungefär första halvan av första avsnittet. Men jag hade fel!

  Har även läst klart The Three Body Problem-trilogin för andra gången, den är så jävla, jävla bra. Det gjorde jag inte på en helg alltså, den tog några veckor, men jag blev klar i går kväll.

  Lyssnade på bluesrock hela dan igår: Canned Heat, Paul Butterfield Blues Band, John Mayal and the Bluesbreakers, ZZ Top etc. Samma idag, vad det verkar.

 66. H skriver:

  Jag tror det är rätt tänkt, TP.

 67. matti skriver:

  Skulle vilja ”upptäcka” Endless Boogie, men vet inte om det är värt det. Är det det?

 68. H skriver:

  Är det inte ett band man ska se live?

 69. matti skriver:

  Ja, men det kommer jag ju aldrig göra.

 70. shredd skriver:

  Jo, men det är de väl ändå? Förutom senaste skivan så är de ju rätt bra.

  Hipsterstämpeln är ju omöjlig att komma ifrån men man kan väl mena väl även om man är gallerist/har en flickvän som är modell och/eller har slokhatt?

 71. Conny skriver:

  Konsum måste stämma dem! De har ju snott deras logga!

 72. H skriver:

  Just nu och för första gången i mitt liv tycker jag att Arrival är Abbas bästa skiva.

Skriv en kommentar

Din epostadress visas aldrig