Napalm- och hjärnskadad

Ibland är det skönt att betrakta världen med storögd förundran, lite som hade man fått en hjärnskada. Som att det mesta är nytt. Man står och till exempel diskar och tänker att gud ändå att det finns fettlösande medel. Och rinnande vatten. Det är skönt, det är väl på sätt och vis en flykt men ändå.
Jag stod och just diskade och lyssnade på Scum med Napalm Death och föreställde mig hur det gick till. Man hör ju att de kommer på blastbeats då. I första låten, Instinct of Survival (om man tänker på Multi National Corporations som ett intro) är det ett fill in i den raka fyrtakten. Som senare övergår i det blastbeatparti som är, antar jag, versen. Jag föreställer mig hur de tittade på varandra i replokalen. Hur Nik Bullen eller Justin Broadrick säger ”Vad mäktigt det vore om du körde det där fillet i en hel låt.” till Mick Harris. Och vips hade man uppfunnit en ny trumtakt. Entakten. Som ju är ett fusk egentligen, man spelar inte hi-hat på alla slag utan vartannat. Men om man spelar med öppen hi-hat och har dubbla baskaggar, eller en sjukt stark fotled så hörs det knappt at det är ”fusk”.
Jag tänker ibland att blastbeatet/entakten är den sista musikaliska inovation när det gäller västerländsk populärmusik framförd på fysiska instrument. Allt annat var redan gjort. Alla ackordsföljder på vår tolvtonsskala, alla melodiska kombinationer, allt som kan ses som grundläggande element var variationer på annat grundläggande. Innan blastbeats hade allt gjorts och i och med dess intåg på (framförallt) punk- och metalscenen så var det fulländat. Eller fullständigt i alla fall. Inte för att det spelar någon roll egentligen, vem som uppfann det, men Napalm Death skulle åtmintone kunna göra anspråk på det om de ville.
På b-sidan hör man att Napalm Death nu är ett färdigt band. De gör låtar och riff som går lika fort som trummorna, något som bara låter som en slump på a-sidan. Man kan höra ekon av annan musik, självklart, Anti Cimex-hommagen i Prison Without Walls till exempel. Men de låter ändå inte som någon innan. Lee Dorians growlande, Mick Harris gälla skikande. Mängden distortion på Jim Withelys bas. Det är ju helt suveränt. Men det är nåt med a-sidan, charm kanske, som gör att jag älskar den mer. Och då älskar jag verkligen Napalm Death, tycker det mesta de gjort är mer eller mindre fantastiskt, gillar till exempel den generellt illa sedda tredje skivan Harmony Corruption fast Barney inte på långa vägar sjunger lika bra som Lee Dorian ännu (eller för den delen Nik Bullen, som sjunger på a-sidan på Scum). Deras allra bästa tycker jag nog är Smear Campain från 2006. Fast de tre-fyra senaste är svinbra allihop.
Inte för att jag hade tänkt skriva om Napalm Death egentligen, mer bara det här om att stå och diska och fantisera om deras replokal och vad de pratade om. Och om att förundras lite sådär hjärnskadat. Se ut över Svartöstan och havet och bara tycka att det är vackert. För nu är det höst och rönnbär och alla färger.

Ön är släppt och jag kan mycket väl vara i en stad nära dig när du läser det här. För nu åker jag på turné i hundra år. Soloskivan är mixad och strax mastrad, Södra Sverige-skivan blir klar innan jul hoppas jag och vi.

See you in the pit.

806 kommentarer

Skriv en kommentar
  1. hjort skriver:

    Sisten in berättar för KBoi var vi är.

  2. Jens skriver:

    Lärde mig ikväll att biskop tutu är vicerektor på skolan i svartöstan.

  3. matti skriver:

    Jo. Fast vi har ju ingen skola längre. :(

  4. Jens skriver:

    Aj fan, det utelämnades ur historien…

  5. matti skriver:

    Som tidigare nämnts har jag köpt och nu även läst TV: the Book (googla den om ni är intresserade av upplägget, jag ids inte skriva om det). En bra bok, ett upprättande av kanon kan man nog hävda. Det enda jag har att invända är att författarna inte en enda gång nämmer Big Love. Två helt suveräna säsonger, en rutten och en avslutande helt ok med tanke på att man ändå var tvungen att förhålla sig till den undermåliga tredje. Varför är den totalt ignorerad? Jag vet inte, det är obegripligt.

  6. G skriver:

    Ungefär en gång om året brukar jag ägna en dag åt att lyssna på Sandinista, idag var den dagen.

    För övrigt verkar jag vara ungefär den enda i Sverige som inte är vidare intresserad av att läsa Schunnessons Triprapporter.

  7. Hr KBoi skriver:

    Jaja, är det här ni är…

  8. Trötter skriver:

    Är tv SÅ kul? Verkar iofs mysigt med tjock bok om TV. Annars är bland det mysigaste jag sett Mark Cousins Story of Cinema, ni har sett den va? Cousins röst är ju atarax för själen. Är Schunnessons Triprapporter bra? Jag vill tro hajpen, ska köpa när jag är i Sverige. Och ÖN såklart. Annars vill jag bara läsa Fredrik Nyberg just nu. God natt.

  9. H skriver:

    Undrar hur mycket och på vilket sätt saker hade varit annorlunda om Napalm Death hade varit kryptofascister och Varg Vikernes hade varit pk-vegetarian.

  10. matti skriver:

    Alltså vill inte låta som ”kom igen farfar!”, men tv är väl lika intressant som vad som helst: böcker, skivor, filmer, serietidningar, bildkonst etc. Jag har ett par tjocka böcker om tv, kanske jag ska tillägga, sen tidigare. Skulle fö gärna skriva mer om tv än vad jag gör.

  11. matti skriver:

    H: tror vare sig grindcore eller norsk black metal varit lika stort. Pga galjonsfigurer.

  12. H skriver:

    Du menar att grindcore inte hade kunnat bli lika stort med högerideologi? Tänkbart förstås (och skulle kanske i praktiken ha krävt att Crass hade varit högerlibertanianer istället). Jag tänkte mest att det är två banbrytande musikaliska riktningar som även haft stort ideologiskt inflytande på sina efterföljare, och vars ideologier inte går att bortse ifrån (åtminstone inte om man rör sig från rent casual ”det svänger (inte)”-lyssning). Men bara en tanke, jag har egentligen inget djupt eller smart att säga.

  13. Trötter skriver:

    haha, du får gärna ”kom igen farfar”:a mig hur mycket du vill. Jag drabbas bara av stress inför mängden serier och vill typ tro att det inte finns SÅ mkt bra. Men Heimat, Sopranos och till viss del TP är ju bland de största kulturupplevelser jag haft.

  14. matti skriver:

    Ja. Tror att personkulten är minst lika stark när det kommer till extrem metal som Idol. Och just de du nämner definierade/personifierade sina respektive genrer rätt fundamentalt.

  15. matti skriver:

    Hahaha! Boken berör bara amerikanska serier. Av anledningar som jag inte kan återge här, i telefonen hos tandläkaren, hur som helst.

  16. matti skriver:

    Vad gäller höger-vänster så har ju GC och BM sina rötter käng och death. Så tror att det hade varit omöjligt, precis som du säger, H. Alltså punk och hårdrock är ju rätt konservativt på det sättet.

  17. skräddarn skriver:

    Bästa tandläkarskivan: Carcass, Tools of the trade.

  18. Anonym skriver:

    Btw. Vilka är Svenska Nyhetsbyrån?

  19. Trötter skriver:

    Jens: Och nu är Biskop Tutu död?

  20. H skriver:

    Big Love: en tv-serie om en man som är gift med flera stycken personer, och de förvecklingar som därmed uppstår.

  21. Jens skriver:

    Trötter: verkar inte så!

  22. matti skriver:

    H: tack då vet jag.

  23. Stellan skriver:

    Kommer du signera böcker på Bokmässan?

  24. greven skriver:

    Tandläkarn…huvva! Håller på att modellera ihop en bettskena. Ekulf night guard. Går sissådär. Ska man sova med den här i käften?

    Håller på med lite rotfyllning och sånt efter en sommar med tandvärk 2.0 XXL

    Få saker får mig så ur gängorna som tandbesvär.

    Tv är ju bäst. Ska beställa boken. Bjud gärna på en spoiler. Vilken är bästa serien enligt dom? Top 10?

    Hur går det för The Shield? BSG? Deadwood?

  25. matti skriver:

    Stellan: jajjemensan.

  26. matti skriver:

    Topp tio

    The Simpsons
    The Sopranos
    The Wire
    Cheers
    Breaking Bad
    Mad Men
    Seinfeld
    I Love Lucy
    Deadwood
    All in the Family

  27. matti skriver:

    Enligt boken alltså, mina tio bästa (amerikanska) är inte helt samma, eller i samma ordning.

  28. matti skriver:

    Jag hade nog haft med BSG, Freaks and Geeks och Hill Street Blues (alla med på topp 50). Och kanske till och med Caprica (inte med öh, men det kan jag iaf fatta). Annat (som inte är med alls) som jag nog åtminstone övervägt är House och Chicago Hope.

  29. hjort skriver:

    Inget Twin Peaks? Instafail.

  30. matti skriver:

    Twin Peaks på topp 50. Alltså, det mesta är verkligen med. Och de flestas placeringar är välmotiverade, till och med om man inte håller med. Pågående serier har en egen avdelning, miniserier likaså.

  31. hjort skriver:

    Låt gå dårå. Kanske en fånig fråga, men är animerade serier med? Överhuvudtaget alltså, inte nödvändigtvis på topp 50. Kan förstå om en inte vill diskutera exempelvis Batman The Animated Series och The Wire is samma andetag, men både Warner Bros och Disney satsade ganska hårt på animerad TV i slutet av 80-talet/början av 90-talet.

  32. hjort skriver:

    Eller, jag ser ju att Simpsons är där, men det brukar ju få slinka in eftersom det inte uppfattas som barn-TV.

  33. skräddarn skriver:

    Han sångarn i Franska Trion. Som en blandning av Stureson och Yow.

  34. Stellan skriver:

    Ofullständig fråga om Bokmässan av mig: När signerar du?

  35. G skriver:

    Skräddarn, har du läst här när han beskriver sitt jobb http://blogg.djungeltrumman.se/matti/mitt-kneg/

  36. matti skriver:

    Batman The Animated Series är med! Även Svampbob och en del andra, så ja. Rena barnprogram är inte med.

  37. hjort skriver:

    Men då är jag lite impad! Kul!

  38. matti skriver:

    Men FtWD (SPOILER! SPOILER! SPOILER!):

    Hur gick det med psyksonen???

  39. H skriver:

    Man fick väl bara förstå att pappan dratt? Eller åtminstone som det såg ut.

  40. Trötter skriver:

    Skräddarn: matti ollikainen är en av mina favoritpoeter. lade ner två veckor på att översätta hans enda diktsamling till engelska. varför ska gudarna veta men gjort är gjort. försök komma överoriginalet om du får chansen.

  41. matti skriver:

    H: ja, jo. Men jag vill veta! Nån som sett Quarry då? Börjar bra tycker jag.

  42. H skriver:

    Tripprapporter är rätt fin men rätt enerverande, tycker jag. Läst halva ungefär. Den går snabbt att läsa.

  43. stalle skriver:

    bjuder på en lista med riktigt bra skräckfilmer:

  44. Benny skriver:

    Visste väl att det hela tiden var matti som var Hans.

  45. stalle skriver:

    https://www.merchbar.com/vinyl-records/velvet-underground-nico/velvet-underground-nico-scepter-studios-acetate-ogv

    ”has never been touched by human hands” hahahahahaa. ok, jag har tråkigt.

  46. Strolle skriver:

    Lite variationer på blastbeats:
    https://www.youtube.com/watch?v=B4KNXi-SWWc

  47. matti skriver:

    Bra Strolle!

  48. stalle skriver:

    är det bara jag eller saknas det album ( exempelvis velvets another view )när man spotifyar från mobil?

  49. stalle skriver:

    gravity bomb ftw!

  50. matti skriver:

    Jag hittar Another View i telespot. Det är bara du vännen. :(

  51. stalle skriver:

    vad fan är telespot?

  52. stalle skriver:

    å nu hittar jag den. märkligt märkligt.

  53. backlund skriver:

    Topp 10 utan inbördes ordning:

    The Hour
    The West Wing
    Sherlock
    The Wire
    Seinfeld
    Peaky Blinders
    The Office
    Band of Brothers
    Arrested Development
    Fawlty Towers

    Sopranos är inte med pga har inte sett hela serien. Det är som att säga att jag inte lyssnat på alla Bob Dylans skivor, och det har jag inte heller.
    Inser att jag har serier med nästan bara manliga huvudroller dock. Pinigt.

  54. backlund skriver:

    Ang fTWD så tänker jag vi kommer få flashback som i det senaste avsnittet som ska förklara vad som hänt med psychoboy.

  55. matti skriver:

    Coolt med lista! Jag tog ju bara upp amerikanska serier (för att boken gör så). Men har all respekt för din lista, och tog jag med europeiska skulle min topptio se annorlunda den med.

  56. matti skriver:

    Heimat, Heimat II, The Thick of It t ex. Ett annat kriterium var ju att de var tvugna att vara avslutade.

  57. matti skriver:

    Telespot = Spotify i telefonen. Egen förkortning.

  58. Trötter skriver:

    Oj nu lipade jag nästan lite: https://www.youtube.com/watch?v=UivZrL2znh0

  59. backlund skriver:

    Okej. Missade att det var amerikanska serier. Blev bara pepp på lista.
    Men här, amerikanska:

    The Wire
    The West Wing
    Seinfeld
    Arrested Development
    Oz
    Band of Brothers
    Breaking Bad
    30 Rock
    Homicide: Life on the street
    The Simpsons

    (Jag räknar inte miniserier men vill slå ett slag för John Adams. )
    Och nu, engelska:

    Sherlock
    Black Mirror
    The Hour
    Fawlty Towers
    The Office
    Cold Feet
    Peaky Blinders
    Luther
    Black Books
    The Adventures of Sherlock Holmes (med Jeremy Brett)

    …och Absolutely Fabulous

    Franska:
    Les Revenants.

    TV for life.

  60. matti skriver:

    Nya säsongen av Agents of SHIELD har börjat. Den kommer aldrig att finnas på min lista. Ändå…

  61. hjort skriver:

    Vet inte varför jag envisas med att försöka gilla The Grifters, men nu gör jag ett nytt försök med Crappin’ You Negative. Vad gör jag med mitt liv egentligen?

  62. Benny skriver:

    Men allvarligt, skärp er. Can är ju helt överlägset bäst genom tiderna. Håll er till det.

  63. Trötter skriver:

    Jag undrar hur många gymnasiekillar som hittills har stoppat sin penis genom hålet på Ön.

  64. Conny skriver:

    I morgon får Thomas och jag spela och prata om fem låtar var i norsk riksradio. Kul tema, musik som betytt olika saker för en.
    Jag kommer bl.a. spela Mattias Alkberg och Burning Kitchen.

  65. Trötter skriver:

    Hoppas många, vi behöver verkligen råda på unga mäns lässvårigheter.

  66. Trötter skriver:

    bot bot bot
    Conny: jag behöver ny hip-hop snart.

  67. stalle skriver:

    can kommer efter velvet underground. punkt. stjärnstopp.

  68. matti skriver:

    Allt kommer efter Velvet Underground. Till och med Raincoats.

  69. matti skriver:

    Vet ni vad som kommer sist? Benny vet.

  70. matti skriver:

    Men nu till nånting allvarligare, nämligen den här skitlistan:

    http://www.expressen.se/kultur/kultursveriges-75-maktigaste-2016/

    Vad har Robyn för ”makt”? Alicia Vikander? Säger inte att det inte borde ha makt, men nu, över vad och vem? Och männen: Knausgård? Eirik Stubø? Den sistnämnde har onekligen stort inflytande på sin egen institution och Knausgård kan väl köpa kärnvapen för sina pengar om han vill men annars då? De gör väl inte ett jota för nån, och betyder ingenting. Igen, säger inte att det inte borde betyda nåt eller att ingen eller någon annan borde bestämma på Dramaten. Men det är ju bara bludder. Makt över vad? Vem? Och framförallt, varför bryr jag mig?

    Sorry. Är på enormt dåligt humör. Antagligen resfeber. Skingra er, här finns inget att se.

  71. Conny skriver:

    Trötter: det dröjer aldrig länge!

  72. Conny skriver:

    Gqong!!!!
    kontemporär polyeytmusk sydafrikansk förstadselectro!
    Underbar liten film! De kör rave-taxi! Alla måste se och lyssna!

    https://m.youtube.com/watch?feature=em-share_video_user&v=xgHxtE4uzdY

    Och samlingsalbumet:

    https://open.spotify.com/album/5no4Poemq5u9bzSxvV2ywb

  73. Conny skriver:

    Lyssna på hur de uttalar Gqong! Jag övar hemma!

  74. matti skriver:

    Hahaha, så jävla bra tid på dygnet att lyssna på stenhård, sydafrikansk elektro, Conny!

  75. Trötter skriver:

    Hahahaha Conny.

    ps. om nån sagt till mig tidigt 00-tal att han gitarristen i bob hund kommer va den som förser dig med ny hip hop och trap skulle jag … säga ”jag längtar”.

  76. TP skriver:

    Jamen matti, skitlistan lyfter väl ändå lite av Fan Hårsvall!
    Gqong, gquong, cgqoång, kcqong…. jävla Gqonny!

  77. Conny skriver:

    Haha! Alltså, gick upp 04.15 igår för att flyga till Oslo. Självklart lyssnar jag då på stenhård ghetto-electro…. Gör inte alla det…?

  78. matti skriver:

    Bokmässan, det är ju kul.

  79. matti skriver:

    Kom då nån gång, natt.

  80. Trötter skriver:

    Den som gapar efter mycket …

  81. Trötter skriver:

    var försiktig med vad du önskar dig … osv osv.

  82. matti skriver:

    Det gick bra! Dagen tog slut, natten var lugn och nu mastrar vi pop starkare än chili och Pippi Långstrump.

  83. Trötter skriver:

    shit det är rätt starkt ju!
    just idag är jag också stark, fick just mail av förlag som vill ge ut min
    första diktsamling. kan en helt oblygt kalla sig poet nu då?

  84. Jens skriver:

    Trötter: Grattis! Och poet kan du oblygt kalla dig när du vill, tycker jag.

  85. matti skriver:

    Men du! Roligt och grattis!

  86. Trötter skriver:

    Tack! Inte i min egen hemstad, men ändå.

  87. H skriver:

    Spotify blir ju bara bättre och bättre, nu finns första Räserbajs-sjuan!

  88. Skamsen skriver:

    Kan en som inte talar svenska ha utbyte av tillställningen på Inkonst? Endast låtar på svenska?

  89. matti skriver:

    Ja, jo det blir ju på svenska. Möjligen nån engelsk låt, typ en. Och dikter på svenska.

  90. Skamsen skriver:

    Tack för svar.

  91. G skriver:

    Grymt Trötter! Gratulerar.

  92. matti skriver:

    Senaste FtWD, sämst hittills. Det är Farmen all over. Farmen på TV4 pga Pga Naken-Travis.

  93. Benny skriver:

    På tal om postapokalyps, jag börjar nästan gråta när jag ser amerikanska debatten.

  94. H skriver:

    Inte mycket till zombieaction. Mest känslosnack.

  95. matti skriver:

    Exakt noll zombieaction till och med. Måste vara rekord?

  96. H skriver:

    Jag funderade lite på om jag glömt någon scen (man är ju så van att man kanske inte ens registrerar att någon får en kniv inkörd i pannan), men de enda zombies jag kan minnas var ett par, tre stycken som knallade runt nere på stranden när mamman skulle ha The Talk med dottern. Måste vara rekord.

  97. Benny skriver:

    Nu när Po:s grej rullar, ska vi inte börja bråka om Norrland igen då? Jag har inte fått något svar på min utläggning.

  98. H skriver:

    stalle, det var det roligaste jag har sett i hela mitt liv.

  99. stalle skriver:

    det är jag i vilda musen.

  100. matti skriver:

    Benny, nope. Pga håller med dig för mycket. Plus ingen idé/inte nå kul att gräla med en som har verkliga argument isf känslo-.

    Weeeeeeee! LOL!

  101. hjort skriver:

    stalle: BWAHAHAHAHA!

  102. Benny skriver:

    Aha. Har trott att du hatat mig besinningslöst i en månad nu.

  103. hjort skriver:

    Missar tillställningen i Oskessamm ikväll. Så jävla typiskt, när det äntligen händer nåt i närheten.

  104. matti skriver:

    Men Hjort!

  105. H skriver:

    Jag har haft signaturmelodin till Pippi Pelikan på huvudet hela dagen.

  106. matti skriver:

    Ok, nu minns jag såklart inte hela din långa argumentation Benny mer än att jag höll med i det mesta och jag tycker INTE att vi ska begära utträde ur Sverige. Men min egen åsikt, helt generellt alltså, är att Norrlandsfrågan bör vara principiell snarare än styrd av ekonomisk pragmatism. Södra Sverige (inte bandet) får fan börja betala tillbaka lite. I form av vård, skola, service, underhåll och kulturstöd till exempel.
    Dessutom är det svårt att diskutera det för mig av andra anledningar med. Jag vill t ex upplösa nationalstaten helt och hållet och jag hatar hela det jävla ”debattklimatet” och normaliseringen av fucking nazism (och SD ÄR nazister de med). Jag menar, varför skulle jag vilja delta i projektet Sverige när det med en ruskig fart glider ner i helvetet?

  107. G skriver:

    Läser två bra saker på svt:
    – Helin argumenterar någorlunda rimligt om Nya Tider.
    – ”Punkpoeten” har fått pris, grattis Matti!

  108. K skriver:

    Grattis!
    Och jag vill bara påpeka att Skåne har dragit sitt strå till stacken: en jävla massa raps, potatis och sockerbetor. Och Thomas Öberg.
    Och Absolut.
    Varsågoda!

  109. Benny skriver:

    Om att ge tillbaka:
    Vi har ett skattejämkningssystem för Sveriges kommuner och landsting. Inom de områden du nämner betalar ”Södra Sverige” tillbaka. Sen att det för vissa områden går på röven (typ fysisk infrastruktur), är för att det är statligt underhåll som är nerdraget och därför ger utslag på geografiskt gigantiska Norrland. Men det är Trump-logik att peka på den och den fläcken och sedan säga att allt är bajs. Sett till samhällsservice har den 1/10 av befolkningen som är Norrland redan svinbra skor på fötterna. Jämfört med andra länder med samma geografiska förutsättningar får norrlänningen smörgåstårta till frukost lunch och middag. Med avec. Här ska man dessutom inte göra landsbygdens sak till Norrlands sak: det är i termer av service ytterligare ett 1 till 10 förrhållande mellan de människor som bor i Docksta och Råne, jämfört med dem som bor i Luleå och Sundsvall. Så funkar fördelningspolitik, det är en fråga om täckningsgrad. Det är svinsvårt att leverera smörgåstårta till Jonke i skogen. Och såhär kan man inte resonera om service, det finns alltid ojämlikheter. Vi har ett system som bygger på att minska sådan ojämlikhet. Det finns annan ojämlikhet som det här systemet har att beakta, jag skulle exempelvis tusen gånger hellre bryta lårbenshalsen eller få hjärtsvikt i Luleå än i Uppsala just nu, till följd av hur sjukhusen sköts. Vem ska betala tillbaka till vem för att få ordning på sån ojämlikhet? Ingen till ingen, är mitt svar.

    Om varför du ska vara med:
    1. Du har inget val.
    2. Det är inget projekt. Du vill ha en massa grejer av dem som vill vara med, då får du ställa upp på reglerna.
    3. För landet Sverige, sett till de grejer du pekar på som service, har det aldrig gått bättre (med några undantag, typ järnvägarna). Nazist-vinden blåser inte mindre någon annanstans i Europa. Det blåser åt höger just nu. Det är inte samma sak som att allt går åt helvete. ”I can wait”.

  110. Benny skriver:

    Förlåt, nu ser jag att du skrev ”vilja delta”. På den frågan svarar jag istället:

    Nä, det går ju inte tvinga nån att vilja nåt.

  111. matti skriver:

    Klart det är fördelningspolitik, allt är väl fördelningspolitik. Och visst är det fel att säga Norrland när man menar Inlandet, jag raljerade och generaliserade. Det finns inga alternativ. Vänstern vill diskutera om det är rätt eller fel att nassar får vara med på (den megamegamega kapitalistiska) Bokmässan (de ska självklart inte få) hellre än att rasa över att barn har flera timmars restid till och från skolan varje dag. Jag vill inte vara med. Det jag försöker säga är att Norrlandsfrågan, oavsett om du (eller jag) har helt rätt är ett symptom och bör behandlas innan det här blir Balkan och 90-tal. Du säger Trump som vore det Kalle Anka, men det är på jävlart allvar.

  112. skräddarn skriver:

    K, du glömde tidelag.

  113. matti skriver:

    Vem ska betala tillbaka? ”Makten.” Till vem? ”Folket”. Men jag vet, det kan man ju glömma så jävla hårt att man får blåmärken på hjärnan.

  114. K skriver:

    Skräddaren: Trodde att det mer var en småländsk företeelse. Men vi för upp det på listan!

  115. matti skriver:

    Tack för grattis förresten!

  116. Benny skriver:

    Jag säger Trunp som i en trasig logik, att bara för att man kan peka på saker som inte funkar så funkar inget. Så är det inte, Sverige håller inte på att falla sönder. Har inget att göra med mitt resonemang alls mer än som liknelse.

  117. Fredrik B skriver:

    Fan, Benny: Går det att rösta på dig. Som i typ ett riksdagsval. Efter några nätters dålig sömn och en öl låter du som förnuftet röst. Ingen disrespekt eller något för Mattias, förstås.

  118. matti skriver:

    Nä, jag vet det såklart Benny. Missförstod dig inte, eller lite med flit. Jag menar bara att folk är så himla arga och när ingen lyssnar på dem driver de mot SD etc.

  119. G skriver:

    Och Matti kan man inte rösta på för han är anarkist och vill väl inte ha representativ demokrati (eller nationalstat för den delan). Kanske gör det ändå, röstar på Matti alltså.

    Janne Josefsson, eventuellt är han inte så intelligent va? http://www.svt.se/nyheter/inrikes/janne-josefsson-ska-inte-sd-fa-debattera-i-svt-langre

  120. Benny skriver:

    Jag finns att kryssa i nästa val, för Kometen-partiet.

    matti: Hör dig. Vill bara mena att striden inte står mellan Syd/Nord, stad/landsbygd, hur användbart det än må vara när man vill måla med breda penseldrag.

    Har sett Pos program nu. Blev rejält besviken, stundtals rent av heligt förbannad på det insinuanta, förutfattade och de ofta falska polemikerna. Inte okej, ens som underhållning.

  121. Conny skriver:

    Oktober vol. 1 lovas senast lördag.
    Tills dess, gaaaaah, lyssna på

    Danny Brown – Atrocity Exhibition!

    https://open.spotify.com/album/3e7vtKJ3m1zVh38VGq2g3H

    Ytterligare ett helt grymt album, lika stort utropstecken som höstens andra bästa…
    Frank Ocean – Blonde
    Young Thug – JEFFERY
    Vince Staples – Prima Donna

  122. matti skriver:

    Jag tycker att Jonke och hans barn i skogen har rätt till smörgåstårta. De kan skicka en från t ex Odenplan eller Örnäset, de har för mycket smörgåstårta där. För många bilar också, och för många som skulle vilja köra den till Jonke men som inte får det för då får de inga pengar från försäkringskassan. Om vägen dit är dålig kan Jonkes chaufför ta med sig en väglagare också. Osv osv.

  123. Benny skriver:

    Min poäng: Jonkes barn flyttade in till stan i mitten av 60-talet för att äta hamburgare. De har idag egna barn, där hälften av dem flyttade till en ännu större stad, vissa i grannkommunen och vissa började läsa på högskola långt bort. En har flyttat tillbaka. Att Jonke bygger en egen hamburgerestaurang i skogen kommer inte få någon av dem att flytta tillbaka ”hem”.

  124. Benny skriver:

    Fördelningsprincipen ta från di rike å ge till di fattie har jag noll och inga invändningar mot.

  125. Benny skriver:

    Det där klippet med Janne, Nike och Jan är ta mig fan det värsta jag sett. Helt oacceptabelt.

  126. G skriver:

    Benny, gillar du inte personalmöten i direktsändning?

  127. Benny skriver:

    Låter iofs inte helt oävet.

    ”It’s a show about nothing.”

  128. H skriver:

    Jag vill veta mer om Jonke. Föredrog han Elvis eller Tommy Steele?

  129. matti skriver:

    Spelar ingen roll, de har en skola i skogen och skogens fyra barn går där. Att den kostar en del för Landstinget är ingen anledning att lägga ned den. Det är den principen jag talar om.

    Tror Tommy Steele.

  130. matti skriver:

    Obs: ”Landstinget”.

  131. matti skriver:

    Alltså Benny: du grälar med fel personer. Gräla med såssar och mobberater och inte med mig eller Po. Du liksom: ”er frågeställning eller problembeskrivning är felaktig”, men du vill, som vi, att landsbygden ska leva. Att vi målar med feldimensionerade penslar är inte helt viktigt tycker jag. Om du tycker att vi har fel, fine. Men säg vad vi ska göra då. Gör nåt själv (menar inte att du inte gör det och jag säger inte ”men du då”). Ge oss penslar! Eller hjälp oss måla!
    Effekten av ditt debatteri är densamma som den som råder inom t ex antirasismen eller feminismen. Man (jag) orkar fan inte säga vad man tycker då man riskerar att bli nedgjord av de som läst/förstått fler böcker eller tillhör än mer utsatta minoriteter, gått i fler demos etc etc. Det är sånt som diskuteras i trådar på Facebook av starkt profilerade vänsteraktivister. Där man fan inte törs kommentera. Jag vill, i den mån jag vill nåt alls, få fler att rikta sin frustration åt rätt håll och sluta tro att t ex SD är ett alternativ. Att säga att deras skor visst passar när de upplever det som att de inte alls gör det, var leder det? Inte till att de kämpar vidare i de skorna i alla fall, däremot till ytterligare en idiotförklaring. Denna gång av dig. Obs, jag idiotförklarar inte dig. Och menar inte att du har fel, bara efterlyser en mer pedagogisk (den behöver inte vara poulistisk bara för att jag är
    ”Trump”) approach.

  132. H skriver:

    Det finns ju en ny Raring-låt på Spottefan, ”det kommer nog inte vara lika bra som förra” tänkte jag för säkerhets skull. Men det var det! En hel minut långt och skitfint gitarrsolo dessutom.

  133. S skriver:

    Alltså. Jag bor i ”inlandet” och nyttjar stan för shopping & kultur/nöje. Vissa som bor i stan nyttjar/utnyttjar ”landet” för sina varor & nöjen. Men det är landsorterna som måste försvara sin existens, som får höra att vi inte har något värde. Tycker inte det är vi mot dom eller att Sverige glidit isär. Men det går ju åt det hållet. Tycker Pos prpgram var bra. Inte alls aggresivt i tonen. Utan mer att det lyfter en fråga.

  134. matti skriver:

    Tycker som dig S. Fast bor i stan.

  135. matti skriver:

    Jag fattar ju det här att om man tävlar i vem det är syndast om så blir det plättar av allt förr eller senare. Tycker inte Po gör det, eller de i Pajala. Jag däremot…

  136. Benny skriver:

    Jag håller inte med dig/er i sak. Jag ifrågasätter idén att ”landsbygden ska leva”, för jag förstår inte vad det ska betyda. Jag tycker inte att folk kan bo var som helst för att människor tidigare har bott på den platsen. Jag tycker att det är en rimlig utveckling att folk flyttar ihop i större samhällen. Då härjar jag med er, istället för politiker. Härjar med dem om äldreomsorgen istället. Jag har lagt mina pengar i ett husbygge på landsbygden, det är det enda jag kan göra för att den ska kunna omformas till en rimlig plats att bo på eller besöka, eftersom jag själv aldrig kommer bo där. Nu flyttar jag från storstad till mindre stad, och den mest avgörande faktorn är om jag har ett jobb där.

    Och vadå idiotförklarar? Du säger ju för fan att du missförstår mig med flit, då förklarar jag väl för fan vad jag menar. Det hade väl varit rejält förmätet av mig att säga åt någon annan hur den ska formulera sin frustration och säga vad man ska göra? Jag fattar faktiskt inte vad det är t.ex. Po vill uppnå, när han utgår ifrån att ”allt faller samman och ingen säger nåt” när det inte är sant. Jag tycker att det är Trump-logik att säga att allt går åt helvete för att man kan peka på vissa deppiga delar i samhället, typ tomma hus där det en gång bodde folk. Det säger jag inte för att vara elak, utan för att det är samma typ av resonemang.

    Om det är den utvecklingen han/ni vill begränsa, är vi inte i samma lag. Folk som bor kvar på sin hemort och är förbannade över att saker läggs ner har tyvärr inget alternativ. Man framhåller det här som en politisk reformistisk idé att folk ska till stan, men det är inte sant. Det är snarare att förlika sig med en utveckling som inte går att angripa med politiska medel. Reformen var att Sverige övergick från industri till tjänsteproduktion, det är 30 år sen. Är orten inte tillräckligt stor tynar den bort, finns inte sågen kvar i byn får man åka till grannbyn och jobba där. Lägger Ericsson/facebook-hallen ner får man kanske flytta. Så har det alltid varit, och det är inte politikernas fel. Man flyttar till Öset, Sundsvall, Umeå och Luleå för att kunna fortsätta sätta mat i truten på ungarna och må bra. Hälften av Sveriges kommuner har en avfolkningstrend, alla kommuner kan inte växa och det är helt rimligt att man som kommun istället planerar utifrån den prognosen. Annat är totalt oansvarigt. Det är en helt annan fråga än exempelvis skolnedläggningen som du/ni har drabbats av, eftersom Luleå är en tillflyttningsort. Det är inte samma problem som avfolkning av landsbygden. Och folk är inte mer SD på landsbygden än inne i stan. Kallar du den här utläggningen för en idiotförklaring brinner jag upp.

  137. stalle skriver:

    enda jag känner när jag läser allt det här är man borde sitta vid ett bord och dricka vin och prata. kanske kramas när man skiljs åt. men det är jag det.

  138. Benny skriver:

    *idiotförklarar Stalle*

  139. Benny skriver:

    *skoja*

  140. S skriver:

    Men har inte landsbyggden ett egenvärde? Som inte går att mäta? På samma sätt som konst? Varför ska vi betala skattepengar till konstnärer eller samisk kultur när de flesta bara vill se fotboll och dricka öl?

    Vet inte om det går att jämföra. Men det är lite så jag ser det. Att det handlar om en ide. Att allt ska slimmas ner och vara effektivt. Blir vi för effektiva kommer ju norrland att försvinna. Bli ett enda arbetsläger.

  141. matti skriver:

    Jag tycker INTE att du idiotförklarar nån, jag tror att andra idiotförklarar dig för att du inte tycker att de borde få bo kvar där de vill. På vilket sätt är urbaniseringen (och gentrifieringen) inte en politisk fråga? Folk flyttar för att de lägger ner skolor. Eller menar du att de lägger ner skolor för att folk flyttar? Eller är det prick det här vi bråkar om? Hönan eller ägget?
    Jag tycker landsbygden ska leva, och att det är
    för trångt i städerna. Och att det är en politisk fråga.
    Skolorna i Luleå: ja, vår skola i Svö ligger i ”stan”. Jag pratar om t ex skolan i Pos teveserie, eller den i Vitå. Jag pratar om teveprogrammet. Men ok, det är mig du ska bråka med, jag är game.

  142. matti skriver:

    Landsbygden har ett egenvärde. Ja. Jag tycker det. Som dikt och konstfilm och jazz och opera etc etc.

  143. matti skriver:

    Jag vill inte bråka alltså. Men du har kommit rätt.

  144. skräddarn skriver:

    Fast inte opera!

    Tycker mest att det är synd att inte väl fungerande samhällen med skolor, sporthalllar och grejer utnyttjas i denna tid av bostadsbrist. Där tycker jag nog att det är politik. Folk vill ju inte bo i Sthlm, men måste pga jobb. En del statliga verk är ju utflyttade och kanske är det bara en tidsfråga innan kapitalet tröttnar på hyror i storstan och upptäcker tex Arbro? Hoppas!

  145. Trötter skriver:

    Jag kommer också från en döende landsbygd och kan bli nedstämd när jag tänker på urbaniseringen, på samma sätt som när jag tänker på typ … digitalisering och … artificiell intelligens.

    Asså, på ett större plan – rent politiskt tycker jag det är rimligt att köra nån Robin Hood-ekonomi tills landsbygden dragit sin sista suck. Men att ”rädda landsbygden” till varje pris… känns lite som att klia upp ett nostalgiskt sår.

    Är inte allt bara en kamp mot den absoluta meningslösheten i mänsklig strävan? Vetskapen att universum (och Sverige, både norra och södra) bara består av elementarpartiklar i ett tillstånd påväg mot kaos. Mot vetskapen att allt mänskligt liv (inte bara det på landsbygden) ska försvinna, att andra raser i sin tur kommer resa sig och de i sin tur försvinna. Att himlarna ska stå tomma, svagt upplysta av döende stjärnor. Att dom också ska försvinna. Att allt ska försvinna. Eller?

  146. Trötter skriver:

    Förlåt, blir så nedstämd av jobbet, torsdag förmiddag.

  147. Jens skriver:

    Benny: Att kommun hemma (Ragunda) är en Sveriges fattigaste trots nio kraftverk, tycker du det är rimligt med tanke på utjämningssystemet vi har, alltså att det (systemet) funkar och är i sin ordning? (OBS, inte en aggressivt ställd fråga, vill jag förtydliga) Jag tycker inte att det är bra.

  148. H skriver:

    Trötter: ja, och då undrar jag hur det blir med jazzens och operans egenvärde. Eller var det egenvärdet ändå kopplat till tid och rum? Var det i så fall ett egenvärde?

  149. Trötter skriver:

    Tror absolut inte på egenvärde som koncept. Men gillar jazz. Opera, ok.

  150. H skriver:

    Jag är på din linje.

  151. Benny skriver:

    matti, S: Jag snackar inte om egenvärde, jag pratar om försörjning och prioriteringar av begränsade resurser. Jag är ju inte sjuk i huvudet och säger att allt som inte går att mäta och väga inte har värde. Det är inte en jämförelse av en fin utsikt och en IKEA-affär vi gör, det är en skola här och en skola där. Om skolan inne i stan (där det går 10 gånger fler elever) får mindre resurser för att en skola (där det går 10 gånger förre elever) också ska finnas kvar, då är det hårda grejer som jämförs. Högst reellt och inga teorier om kulturvärden.

    S, matti, lite shredd: Givetvis är landsbygdsfrågan en politisk fråga, i egenskap av prioriteringsproblemet ovan. Det jag menar är att hur vi än robinhoodar oss till bättre förutsättningar på landsbygden, kommer ändå männsker själva välja var de vill bo. Det är alltså inte en politisk fråga att avgöra vem som ska bo var. Om det gick att flytta människor på grundval av att de är många där och få här, skulle det vara en politisk fråga.

    Politiska frågor som berör ämnet (från toppen av huvet):
    -gratis kollektivtrafik (alla former) (jag är för förstatligande och 10 spänn i biljettpris oavsett var man ska).
    – utbyggd järnväg (istället för vägnät) (jag är för tvingande lagstiftning i bl.a. transportnäringen).
    – bensinskatt (skatta bort skiten, typ)
    – storregioner och fri rörlighet för patienter (jag är för det också)

    Man kan inte flytta folk, men man kan få dem att flytta på sig (jag är jävligt sosse här).

    Jens: Jag förstår hur du menar. Såhär ser jag på den typen av resonemang: Kommunen är inte en avgränsad och suverän ministat, att likna vid ett land/en stat. Kommunen är en administrativ enhet (en myndighet) avsedd att fördela och producera vissa av tjänsterna i ett område. Landstingen är samma sak, men de har att ta hand om sjukvård och infrastruktur. Länsstyrelserna har typ inget att göra längre. Kommunen har inget anspråk på naturtillgångar i det område som de utför grejer i, naturtillgångarna är statens (om de inte är privata, gubevars). På många ställen, typ Skellefteå, Norrköping, Göteborg, blablabla, har kommunen varit en del av den drift och den näring som förmedlar nationella intressen: elnät, hamnar, etc. Då har man fått en del av kakan, och det är så att säga en oväntad konsekvens. Här görs ofta märkliga jämförelser med exempelvis Norge, som inte funkar på samma sätt (plus att dom har som inihelvete med stålars i staten att de inte vet var de ska putta in härnäst).

    Med en fördelningslogik där kommunerna erhåller en del av kakan som fyndigheterna spottar ur sig på grundval av geografi, skulle övre Jokkmokk och Gällivare erhålla en extremt ojämlik fördelning, sett till hur många som bor i landet. Det går inte ihop. Skulle kommunerna dessutom äga de fyndigheter som finns i det geografiska områden de gör grejer i, skulle vi se utnyttjande av dessa små församlingar och orter av stora bolag. Det är inget låtsas-scenario, det är det som händer. Risken för korruption och felaktiga är oerhört överhängande. Som i Pajala, som i Haparanda, som typ överallt i Nordamerika och i Twin Peaks. I Sverige har man valt att ha värdefulla grejer förvaltade direkt av staten, för att den är stark och kommunerna är svaga.
    Kommuner saknar dessutom den kompetens och ekonomi som krävs för att hantera dylika åbäken, och för jämlikheten skulle det vara en katastrof om 290 kommuner tilläts hantera stora fyndigheter lite som de låg utkastade i landet. Det skulle inte gå att ha en sådan indelning i kommuner i så fall, det skulle bli krig mellan exempelvis Timrå och Sundsvall för att Timrå har Bergeforsen och Sundsvall inte har ett skit att komma med. Kommunala bostadsbolag är en sådan fråga där korruptionen gjort sig påmind. Strängt taget i hela landet, ett jättebra exempel är Luleå och utförsäljningen av Lulebo. Där har större intressen lyckas ta sig under huden på politiker som vill tjäna sig en egen hacka, och så blir folk utan bostad.

    Så, som summering. Kommunerna äger inte området, de är en fördelningspolitisk administrativ enhet för att ge service åt befolkningen där. Men det är staten som bestämmer, sån är konstitutionen. Kommunen och dess invånare har inget anspråk på fyndigheter för att de bor nära dem, fyndigheterna och uttaget ur dem fördelas istället till hela befolkningen. Lite som att militären och dess kanoner inte är bodensarnas om det skulle bli krig. Jag tycker det är en rimligare princip. Och jag tycker inte att det ska blandas ihop med avfolkning och samhällsservicen, som är angelägenheter för kommun och landsting.

  152. TP skriver:

    Norge verkar ju ha en medicin för att göra landsbygden intressant och levande. Ja, levande.
    T ex. http://www.dagenssamhalle.se/debatt/norge-visar-hur-hela-sverige-kan-leva-15511

  153. TP skriver:

    Var för övrigt och såg opera för första gången i mitt liv. Har osett avskytt det tidigare, blev inte så imponerad nu, men ändå lite coolt med sången och hela operasettingen om en säger.

  154. K skriver:

    Jag tycker att frågan om egenvärde är intressant (oavsett om vi snackar konst eller landsbygd). Men dilemmat är väl att vi även då, i realiteten, måste slå fast vad det värdet är? T ex, så här mycket skattemedel vill vi lägga på att finansiera Kungliga Operan, eller Dramaten, eller begåvade poeter.

    Men pengar är ju en ändlig resurs, och de ska fördelas på något sätt. När vi spenderar på ett område blir det (om vi inte höjer skatterna (vilket inte vore fel)) mindre till ett annat. Någonstans hamnar man då i ett dilemma: visst vore det önskvärt att skolan x får finnas kvar, men är kostnaden rimlig i förhållande till våra behov på andra områden? Kan det vara så att vi istället bör lägga de här pengarna på vägunderhåll (eller på poeter)?

    Jag vet inget om de skolor ni diskuterar, det här är ett helt hypotetiskt resonemang. Så jag pekar inte finger åt någon, eller tar ställning. Jag är bara intresserad av principen. För så som samhället är ordnat måste vi ju göra den här typen av avvägningar hela tiden. Och de är inte lätta.

    Vart är jag på väg med det här? Fan vet. Jag antar att jag är nyfiken på att höra vad alla tänker om det här. Själv tycker jag att landsbygden har ett egenvärde i någon mån, men när man ställer det värdet mot andra värden kan man ju tvingas till oönskade kompromisser. Eller? Hur löser man det annars?

    Och för att svara på frågan själv först: jag tror att det finns betydligt större resurser i det här landet, men att de inte utnyttjas på rätt sätt. Det behövs bättre beskattning av de som har mest och ett bättre utnyttjande av resurserna. Men så länge vi inte radikalt ändrar systemet, är det svårt att se att vi inte kommer att få se skolnedläggningar osv.

  155. S skriver:

    Benny: jag fattar. Håller med en del. Men det sker i princip en utplåning av inlandet. Det är sorgligt. Utan att vara sentimental. Det leder till tankar om att det var bättre förr. Vilket det givetvis inte var.

    Som norrlänning uppvuxen på 80 talet har man blivit upplärd med att vi bara är bidragstagare. ”Man” har tagit avecklingen för givet. Iaf jag. Men behöver det vara så? Jag tror imte det. Allt detta leder till en besvikelse och allmän ilska. Vet dock inte om det per automatik leder till SD. Tror

  156. G skriver:

    För första gånger i den här debatuen förstod jag hur du menar nu Benny, och håller i stort med. Inte minst om förstatligande av kollektivtrafik.

    Tycker diskussionen om att folk flyttar från landsbyggden till stan ibland liknar när man pratar om gentrifiering av storstäder. Mekanismerna framställs som vore de givna, att vi inte kan göra något åt dem. Jag menar att motsatsen till gentrifiering är demokratiska processer. Kanske kan man föra liknande resonemang om landsbygd-stad? Kan avgjort mindre om det ämnet men det är väl tex nån som tjänar på att arbetskraften flyttar på sig?

    I Norge har man kommunala biografer, bara en sån sak!

  157. S skriver:

    … Inte för att du sagt det. Tror i grund och botten att SD lockar till sig folk som är arga och bittra. Och desdutom är rassar.

  158. K skriver:

    Jag tror att det är så att SD har blivit duktiga på att fånga upp just den där ilskan och bitterheten. Och sedan jobbat på att ytterligare underblåsa den, samt rikta den mot ett viss håll: invandrarna.

    I praktiken skulle dock inte SD:s politik göra särskilt mycket gott för de som är arga och bittra.

    De borde så klart istället rikta blickarna vänsterut och lägga sina röster på något alternativ på den kanten. Problemet är att vänstern inte är alls lika bra som SD på att fånga upp det här. Jag håller med Nina Björk: medan vänstern irrar runt i identitetspolitiska resonemang har SD tillåtits ta kommando i de frågor där vänstern borde gå i främsta ledet. Eller det i alla fall så jag tolkar henne från de intervjuer jag läst.

  159. matti skriver:

    Exempel Norrbotten: ta pengar från t ex ALLT som syftar till att ”stärka kommunens ( t ex Luleås) varumärke” och lägg de pengarna på skolor (i länet, men även i Luleå) och bl a akutvård, förlossningsavdelningar etc.
    Tillåt inte staten och kommunen/kommunerna att spekulera på/bete sig som den ”fria” marknaden överhuvudtaget. Krossa kapitalismen. Norrbotten ut ur Austin.

    Jag vet, vi gör alla eftergifter varenda dag, hundratals säkert, pga skitsystemet vi lever i, men jag står inte ut med tanken på att det inte går att ha det på något annat sätt. Framförallt står jag inte ut med tanken på att all sammhälleig utveckling/rörelse är organisk och ostoppbar.

    Jag tycker det är en mänsklig rättighet att inte behöva ryckas upp med rötterna. Och gör någon ändå det så ska Allmännyttan (stat, kommun, landsting etc) besörja för att den uppryckte tas om hand och integreras samt tillåts ha kvar sina egna regionala särarter (det bör gälla människor från såväl Vitå, Bromölla, Grums, Timrå, Luleå, Damaskus, Kiev, Tornio, Aleppo etc etc). OBS ÅSIKT!

    Jag tror inte det är urbaniseringen som är anledningen till att folk röstar på SD och andra nassar. Jag är inte ens säker på att det är rasismen som någon slags ideologi. MEN jag tror att missnöjet med de etablerade partierna den märkliga oförmågan att lyssna på folk i (bland annat) glesbygden och i alla fall göra en ansats till att stilla deras oro, lösa deras problem, är en rätt stor anledning till det. I Luleå kommer sossarna inte ha egen majoritet i nästa val pga detta i alla fall, det är jag övertygad om. Tyvärr kommer ju inte folk att rösta vänster för det. Jag förutspår en långt värre tid än den otäcka vi lever i nu. Det finns ingen vänster. Men en höger som äter upp oss som Pac Man.

    ”Men det är staten som bestämmer, sån är konstitutionen.” Skitstat. Krossa.
    OBS SKÄMT! (eller?)

  160. K skriver:

    Men vad göra för att vitalisera vänstern?

  161. K skriver:

    Samtidigt: är det inte, åtminstone till viss del, en medial myt att sossarna inte åstadkommer något vettigt? Jämfört med förra regeringen då, eller?

    Är den nuvarande regeringen verkligen så usel? Och skulle alternativet vara bättre?

    Men jag håller med Matti: man måste våga tänka att det skulle kunna vara annorlunda. Men då behövs det nog en stark samlande kraft på vänstersidan. SD levererar någon form av lösning (hur idiotisk den än är), men vad levererar vänstern? Var är visionen?

  162. S skriver:

    Med att de är bittra och rassar menar jag bara att folk på riktigt är rädd för muslimer. Min uppfattning är att ”folk” tycker att muslimer är ett djävla pack. Kanske med något undantag. ”Muslimen som bor i grannhuset är rätt trevlig men resten vill vi inte ha hit”.

    Men det är ju bara ett sidospår i den här diskussionen

  163. K skriver:

    S: Tror du att åtminstone en del av den här rasismen kan förklaras med att det finns ett parti som väldigt tydligt talar om för folk att muslimerna är problemet?

  164. matti skriver:

    Den nuvarande regeringen, njaej. Alltså arbetslösheten sjunker väl t ex. Fas 3 har ju gått till kross. Men jag är ju inte precis sosse dårå.
    De sossar jag framförallt har problem är de som bestämmer i Luleå kommun. De är moderater.

  165. S skriver:

    Ja . Absolut. Allt hör nog ihop Men tror inte man ska underskatta ”vardagsrasismen”. Jimmy Åkesson är en hatpredikant som piskar upp ett latent hat hos bittra kränkta män. Ja, som 90 tal och Balkan kanske.
    Men jag tycker mig komma ihåg ett hat mot muslimer, främst araber innan 2001.

    Jag är ovan att formulera mig skriftligt. Stavar dåligt och kan inte riktigt få fram det jag vill ha sagt. Drar mig gärna tillbaka nu och läser vad ni skriver. Ville inte heller prata om SD.

  166. TP skriver:

    Alltså Benny, såg inte ditt inlägg innan mitt Norgepåpekande. Håller med om att staten bestämmer över större naturresurser, men tycker att mycket av det du säger baseras på antagandet att inget kan bli annorlunda än vad historien redan visat, dvs att sakernas tillstånd är hugget i sten och att det sätter spelreglerna för framtida samhällsutveckling. Jag tycker annorlunda.

    Tycker till exempel argumentet om att korruptionsrisken förhindrar lokal förvaltning av resurser är direkt dåligt. Varför göra korruptionsrisk till en naturlag? Att kommuner idag saknar kompetens att hantera och delvis förvalta delar av naturresurser betyder inte heller att de alltid kommer sakna denna kompetens. Att alla vill, i all evighet, alltid flytta in till större städer är ju också en mycket konservativ syn på saken som är baserad mest på extrapolering. Orsaken till den trenden är väl bl. a. just en bristande fördelnings- och regionalpolitik som gjort utvecklingen av landsbygden mindre intressant. Den trenden kommer säkert att brytas någon gång eftersom inget är helt oföränderligt pga en massa orsaker (t. ex. säkerhetspolitik, andra slumpmässiga faktorer som styr ekonomi, mode och generella trender). Vad händer om vi försöker förändra hur pengar från våra större naturresurser fördelas över landet så att en lite större del av den kakan stannar kvar lokalt i landsbygdskommuner på ett sådant sätt att inte Timrå och Sundsvall börjar kriga. Vad händer om vi faktiskt på allvar funderar kring en ny, mer proaktiv, fördelningsmodell för landsbygdsutveckling? Jag menar, dagens fördelningsmodell är en i sin kärna ganska föråldrad modell som bl. a. kopplas till befintligt invånarantal i kommunen. Så varför låsa sig till en sådan delvis reaktiv modell och inte ens försöka fundera kring nya alternativa och mer proaktiva modeller med tydliga visioner och mål att långsiktigt utveckla landsbygdskommuner och göra de mer intressanta som alternativ till storstaden? Jag fattar inte det, men jag kanske är för okunnig. Jag undrar också varför vi inte kan lära oss något av Norge (även om jag fattar att de har stålars). Har inte sett Pos program.

  167. matti skriver:

    Word TP! ❤️

  168. TP skriver:

    Har nu sett programmet: 90% bra. Malin R speciellt bra. VU-tischan i Pajala fin också.

  169. Benny skriver:

    Tp: Fast nu hoppade du äver mitt huvudargument, om vad kommunen är och vad den är avsedd för. Du kan inte ta resten utan att ta in det i förklaringen.

    Kommunen som föråldrad modell för fördelning? Motivera. Jag vill inte ha någon annan fördelningsprincip än att räkna mänsker (kapitering). Allt annat är per definition en ojämlik grund. I så fall får du förklara hur en annan princip skulle kunna ge ett jämlikt utfall. Det ska också sägas att regional-fördelning med lokala och regionala administrativa enheter är avslout gängse i demokratiska samhällen. Du får gärna ge exempel på stater där man fördelar på annat sätt, som inte finansieras direkt av individen via försäkring. Alla fördelningsprinciper som bygger på kapitering är proaktiva, jag har svårt att förstå hur den skulle fungera reaktivt. Folk bor där, och de gör det över ganska lång tid. Då går det att planera samhället och ekonomin efter det.

    Sverige har därtill världens kanske mest decentraliserade och autnoma kommuner och landsting. På gott och ont. Men gör inte kommunen till självbestämmande eller ägande för det.

    Korruptionsrisken är en naturlag i förvaltning. Ställs en liten organisation inför att besluta om stora egenintressen för organisationen och dess verksamhetsområde, är risken större att människor med formell makt i organisationen kan påverkas. Dessutom har kommunen att besluta om sådant som berör området, inte nationella intressen. Du kan inte hoppa över den delen, att det inte är kommunen som äger fyndigheterna. Hänvisar gärna till Gissur Erlingssons forskning, mer känd som mannen som orkesterade Money Talks-skivan.

  170. Trötter skriver:

    … spelades just på radion medan jag drack kaffe och läste era inlägg.

  171. Benny skriver:

    Kan även tipsa om Gissurs kollega Josefina Syssner, som också är med i programmet (men klippts ner till typ femton sekunder pga narrativet).

    https://www.isak.liu.se/cks/js/josefina?l=sv

  172. Benny skriver:

    Just det, så att det inte blir några missförstånd: Jag tycker att räkna mänsker som fördelning av resurser (kapitering) är den bästa GRUNDEN för fördelning. I Sverige har vi ett skattejämkningssystem på det, som lägger alla landstingets och kommunernas inrakade skattepengar i en påse och fördelar det tillbaka till kommunerna, viktade olika behovsområden, framför allt den åldrande befolkningen. Det här har bl.a. Sthlms läns landsting velat ta bort sedan Adam, eftersom det så starkt fördelar pengar norrut. Så det här med att ha en annan grund för fördelning för att det är orättvist, får någonhär i gästisen gärna ge andra förslag på, mer än att vi måste våga tänka att en annan värld är möjlig. Som sagt, vi diskuterar verkliga pengar, skolor och människor, inte idéer om landsbygdens egenvärde och hur det ska formuleras.

  173. H skriver:

    När den här glesbygdsdiskussionen är färdig (obs, ta den tid som behövs, jag menar inget annat!) så skulle jag vilja att vi allesammans listar Stooges-medlemmarna i coolhetsordning.

  174. TP skriver:

    Benny: ok, men kort:
    Jag kan inte det här, har förmodligen läst tonvis mindre i ämnet än du, men jag fortsätter att tycka och ifrågasätta. Tycker ditt huvudargument om kommunen är kanske sann idag, men just den synen tror jag är samtidigt grunden till problemet eftersom kommunens roll blir passiv – ”att ge service åt befolkningen” via fördelningspolitiska pengar. Skulle vilja se en mer aktiv roll, att utveckla snarare än att överleva.

    Tycker fortfarande att kommuner kan vara enheter i en framtida fördelningsmodell men att modellen inte ska räkna människor som bor där idag. Att säga att ”allt annat är per definition en ojämlik grund” får du förklara. Tror inte alls på det. Tror inte heller att det är den bästa GRUNDEN för fördelning (se nedan) Och förresten varför låser du dig vid ett jämlikt utfall som ett måste när det idag inte är det, vad menar du med jämlikt förresten, är det skattesatser, service eller vad?

    Håller inte med om att status idag (t. ex. antal boende eller skatteintäkt) fungerar som en vettig variabel i en samhällsekonomisk modell syftar till att utveckla kommunen. Klart att antalet invånare idag är en indikator för hur många det kommer att vara om fem år, men den modellen bygger inte in en möjlighet att växa, bara att stå kvar eller minska. Tror jag alltså, vet ej, ska jag tillägga. Statsvetarna får säga vad de vet, eller tror sig veta.

    Någon Gissrurare har sett och läst av nyfikenhet förr och visst, korruptionsrisken är stor när egenintressen ligger nära, men finns det verkligen ingen bot på denna naturlag? Klart det måste finnas.

    Slutligen menar jag inte att kommuner äger allt och alla frågor. Vissa delar är helt klart av nationellt intresse och ska ägas av staten. Vissa frågor är av en nationell omfattning och ska inte läggas ut på kommuner eller ens län. Håller ju med dig i det! Men jag menar att det borde vara möjligt att ge en något större del av den statliga kakan till naturresursrika kommuner så att det ges en möjlighet att bygga upp och utveckla istället för att med dagens modell avveckla kommunen.

    Benny, jag inser att jag gör lätt för mig när jag ifrågasätter och tycker lite utan att kunna lyfta fram goda exempel, men ärligt talat skiter jag i det. Tycker om diskussionen och lär mig av den.

  175. stalle skriver:

    h:
    ron asheton
    scott asheton
    dave alexander
    james williamson
    iggy

  176. K skriver:

    Jag håller med Benny: att utgå från något annat än folkmängd vid fördelning av resurser vore ju väldigt ojämlikt. Särskilt om vi tar i beaktande att vi har ett system som dessutom tillför extra pengar till kommuner med stora behov. Med andra ord: rika kommuner i Sthlm förlorar en del av sina pengar, medan fattigare kommuner runt om i landet får mer än de betalar. Funkar det inte så? I mina öron låter det som ett vettigt system byggt på sunda principer. Sedan är det säkert inte felfritt, och det går säkert att göra det bättre.

    Men om man inte utgår från folkmängd, hur ska vi räkna då? Om utgångspunkten är 1 kr/invånare. Skulle man i så fall istället fördela 2 kr till kommuner som råkar ha stora naturtillgångar t ex? Varför då? På vilket sätt är det rättvist?

    Och mer makt till kommunerna? I vissa frågor, möjligen. Men min erfarenhet säger att kommunpolitiker är långt ifrån de vassaste knivarna i lådan alltid. Ibland kanske vi ska vara tacksamma att vissa saker beslutas på en central nivå av folk som (i bästa fall) faktiskt vet vad fan de sysslar med. Jag anför Mattis rant om Luleås kommunpolitiker som bevis. Mer makt till dem?

    Jag erkänner mig djupt okunnig om förhållandena i Norrland, men utifrån era diskussioner tycker jag inte att det är svårt att se likheter med något som pågår även i andra delar av landet. När man reser runt lite inser man snabbt att Sverige utanför de större städerna är … eftersatt? Sovande? Jag vet inte. Men så särskilt levande känns inte den svenska landsbygden, tyvärr.

  177. H skriver:

    Jag hade inte vågat sätta Iggy sist, men Ashetons ska så klart vara först, i den ordningen.

  178. stalle skriver:

    h: din lista då?

  179. matti skriver:

    Iggy Pop
    Ron Asheton
    Scott Asheton
    James Williamson
    Dave Alexander

    Mike Watt
    Steve Mackay

  180. Benny skriver:

    Om naturlagen korruption:
    Själva poängen med att kalla något naturlag är att man inte kan förändra den, bara anpassa sig efter den. Som att ta på sig långkalsonger på vintern. Människor i organ med makt är påverkbara. Så är det bara. Ändra på det är att ändra människans natur, skulle jag närmast kalla det. Det man istället gör är att bygga in mekanismer och incitament i samhällsstrukturen som motverkar korruption. Coping strategies. Det blir inte sommar bara för att tillräckligt många vill det. Det går inte att bota korruption, det går att behandla den. Och det gör vi i Sverige, men jag tycker att det av en del anledningar blir svårare och svårare.

    Om att räkna utifrån invånare:
    Jag skulle säga att du helt enkelt har fel i sak. Du måste ge mig något alternativ till att fördela med kapitering som grund, vad som helst. Det funkar som en bra fördelningsgrund, med både inkomstutjämning (robinhoodare) och strukturbidrag (långt mellan mänskerna i landsbygden). Man använder pengar per mänska just för att kunna avgöra vad som händer om fem år. Självklart kan kommunen prognostisera att de kommer växa (flera kommuner gör det, Luleå t.ex.), det ligger i deras samhällsansvar att planera för framtiden (se kommunallagen). Men om inget tyder på det så har man inte, på laglig grund, rätt att planera för det. Faktum är att det är ett enormt problem i Sverige att fler kommuner ”ser sig” som tillväxtkommuner, medan prognosen säger annorlunda – hälften är avfolkningskommuner, och fler kommer det troligen bli. Man kan inte, som mannen i Västerbottens inland sa ”försöka tänka lite positivt”, man måste tänka utifrån vad som är ett troligt scenario. Annars går kommuner med underskott. Om man istället råkar prognostisera fel av välvilja (det finns starka incitament för kommunpolitiker och förvaltning att göra det), går det åt helvete för kommunens invånare. Stora arena-byggen är ett sånt problem.

    Jag låser mig vid jämlikt utfall på grund av två saker:
    1. Vi har det inskrivet i de lagar som styr offentlig service till medborgarna (SoL och HSL framför allt). Det är K och L:s ansvar att servicen ges utifrån behov. Jag älskar den principen, om jag ska vara ärlig.

    2. Det är det man vill ha. Man vill att människor ska få efter behov, inte efter resurser eller tillgångar. Det är inte ”allt åt alla”, det är att ge till dem som behöver det mest och fördela så att det gör så mycket nytta som möjligt. Jag tycker att det är svinkonstigt att så många socialister tycker att man ska frångå den här principen, på grundval av att någon bor på ett visst ställe. Samhällsplanering är typ det mest socialistiska jag kan tänka mig.

  181. K skriver:

    John
    George
    Paul
    Ringo

  182. matti skriver:

    Ja alltså. Jag ger upp och allt är skit. Bara att bita i kudden igen då. Städerna får allt för att de ska få det. Jag hatar städerna, Luleå med, så det är väl bara att dra åt helvete då. See you in the bottomless pit.

  183. K skriver:

    Benny: Hur ser du på frågan att decentralisera makten, och lägga mer makt hos kommunerna?

  184. K skriver:

    Matti: Du inser väl att alla försöker försätta dig i detta tillstånd av bottenlös förtvivlan bara för att få höra låtarna som kommer ut ur det?

  185. Benny skriver:

    Sverige är ett av världens mest decentraliserade system. Jag tycker att det är meget bra. Vad som utöver detta skulle kunna föras ner på en mer lokal nivå vet jag inte. Men om det ska bli storregioner av landsting och länsstyrelser uppgifter, kommer kommuner och kommunala regionförbund behöva stärkas. Makten i sig utgår ju ifrån folket genom val på tre nivåer (nåja, där har jag en del egna åsikter om hur bra det funkar). Men jag tycker inte kommuner ska ha särskilt mycket större befogenheter än idag, för demokratin skull. Hade däremot gärna sett en större grad av direkta val i sakfrågor. Dock inte sådant som är av nationellt intresse.

    En effekt av att kommuner och landsting har så stark ställning i Sverige är att deras gemensamma intresseorgan SKL är ett monster och ett otyg som borde härjas sönder. Men det snackas det lite om. I dagsläget sker inte mycket vertikala göromål mellan stat och K/L, allt filtreras genom SKL. Pengar, åsikter, ideologi, allt. SKL sitter på Hornsgatan och gör allmänna överenskommelser på K & L:s områden med regering och departement. Det är ingen vidare ordning, och jävligt dåligt för det kommunala självstyret, tror jag.

  186. G skriver:

    Ron Asheton
    Scott Asheton
    James Williamsson
    Dave Alexander
    Iggy

  187. matti skriver:

    Skjut av de få som bor i skogen, elda med dem i städerna. Ät upp alla djur och alla grödor. All energi till kusten nu.
    Stäng gränserna, vi har ingen plats och i skogen får ingen fattig vara. Men där finns ändå ingen ström, ingen asfalt, inget bränsle och ingen att prata med.

  188. stalle skriver:

    hallå?!

  189. H skriver:

    Min lista:

    Ron Asheton
    Iggy
    Scott Asheton
    James Williamson
    Dave Alexander

    Tar emot lite att sätta Iggy före Scott, men det kändes ännu konstigare att sätta Igy som trea när jag provade. Steve Mackay känns svår att lista, men han ska väl ligga efter Dave Alexander. Mike Watt vill jag inte lista, men han är ju delad etta i Minutemen.

  190. H skriver:

    Det här var skitkul, med Ron och Iggy: https://www.youtube.com/watch?v=cM_9xOT1DQs

  191. Benny skriver:

    Hur många här är det som bor på landsbygden, alternativt äger eller är där mycket?

    Hus utanför utanför tullarna i en storstadskommun gills inte.

  192. matti skriver:

    Vill men kan inte bo där.
    Bor utanför tullarna, arg som ett bi. I en annan periferi.

  193. matti skriver:

    Äger inget.

  194. TP skriver:

    Ok, ok ok. Näe det går inte att bota korruption men precis som du säger det går att göra det svårare. Långsiktigt kanske det också går att göra det socialt oacceptabelt trots att det strider mot människans natur. Avundsjuka och lokal orättvisa är starka krafter i en grupp. Social kontroll är kanske the name of the game. Fast det är klart, det kräver möjligen nya politiska vindar.

    Kapiteringen borde dekapiteras (kunde inte hålla mig), eller ok, klart antal människor måste vara med i modellen, men håller du inte med om att dagens modell är trög och har svårt att lyfta kommuner som faller, trots att det finns naturresurser i närheten, trots att husen är fulla och full service krävs under sommarmånaderna . Jag känner bara att något nytt måste man kunna klura ut, att kapiteringen är en del bland flera delar i modellen. Vägrar tro att dagens modell är den enda fungerande. En stor del av din argumentation utgår just från det antagandet – dagens modell är den enda rätta och den bästa, att samhällsutvecklingen är som den är och kommer så att vara. Allt det vet jag är fel och trots det kan jag inte kasta upp en trovärdig alternativ modell för regional fördelningspolitik. Alternativen får istället komma från forskande statsvetare som just har som uppgift att fundera på sånt. Om det inte finns sådana underkänner jag statsvetenskap som forskningsämne, åtminstone den delen av statsvetenskapen.

  195. TP skriver:

    Är hyfsat mycket på landsbygden men älskar stan. Är naturfreak, gillar skog sådär, hav mycket.

    Min lista:
    Iggy – tycker det är coolt att han kan vara så mesig privat
    Ron Asheton
    Scott Asheton
    James Williamson
    Dave Alexander

  196. Hr KBoi skriver:

    Facit:
    Iggy
    Iggy
    Iggy
    Ron&Scott
    James Williamson
    Dave Alexander

  197. H skriver:

    Apropå mesig privat så läste jag en intervju med Niagara (Destroy All Monsters) där hon sa något fint om att det var så jobbigt för alla osäkra rockpojkar som måste knarka så mycket för att orka spela så tuffa som de förväntades vara. Fast nu låter det ju bara som en diss, men hon sa det liksom ömsint.

  198. H skriver:

    Vore snällt om nån kan korra Hr KBois inlägg, han råkade skriva Iggy tre gånger.

  199. stalle skriver:

    bor på landet. en mil till närmsta affär = okq8

  200. matti skriver:

    Mäktigt klipp H!

  201. Benny skriver:

    TP: Som jag skrev tycker jag inte att det är rimligt att alla kommuner ska förväntas bli större till antalet människor. Jag tycker inte heller att de naturtillgångar som finns inom det geografiska området kommunen tillhör dem som bor där. De tillhör i s t ä l l e t alla svenskar. Bara för att du bor nära en guldgruva är den inte din. Blanda inte korten.

    Jag säger inte att samhällsutveckling är deterministisk eller att man inte kan påverka det som händer. Därav demokrati istället för marknadslogik, till exempel. Därför gillar jag också storregionsreformen. Men just när det gäller avflyttningen tycker jag inte att man ska göra annat än hjälpa folk att ha så bra liv som möjligt där de bor, och om de förväntas flytta någon annanstans ska man planera även för detta.

    Jag säger heller inte att den här formen är den enda som fungerar, men sett till de system jag har jämfört Sverige med (i forskning om hälso- och sjukvård, framför allt äldreomsorg och gruppen de mest sjuka äldre), är det här det bästa jag har sett när det kommer till jämlikhet och rural hälsa. Vi har helt enkelt ett jämlikt utfall, som är oöverträffat. Och det är det bästa betyg i alla fall jag kan ge ett samhälle, hur väl vi tar hand om de som behöver det mest. Sen att det för oss själva ser ut som att allt brinner och kometen snart är här, det är en annan sak. Du lever i ett land med världens mest jämlika fördelning av resurser till grundläggande samhällsservice, deal with it.

    Det finns länder där det är ännu längre mellan samhällena. Ta områden i Ryssland, Kanada och USA, där det är hundrafaldigt längre mellan grannarna. Är deras samhällsstruktur och deras landsbygd sämre, för att det är så in i helvete lite folk på stor yta? Klart det blir bökigt med skolgång och primärvård om du bor på kalfjället, det är en del av dealen. Jag tycker att det är en konstig normering i den här debatten, att landsbygden förväntas vara på ett visst sätt, som jag inte känner igen alls från min egen hemort. De åker 4 mil till skolan, men lever svinbra liv. I byn bodde 200 pers för 50 år sen, nu runt 30. Det finns ingen gamling, och jag har fan pratat med varenda gubbkärring om det, som tycker att den nya tiden de lever i är hemsk. De hade inte förväntat sig något annat, när man inte kan leva på jordbruk och fiske längre. De åker till Umeå och Sundsvall om de har något där att göra. Klart sjukvården är kass, men det beror på ett uselt landsting och en generellt illa prioriterad vård i HELA landet. Det är en helt annan fråga.

  202. Benny skriver:

    Stalle: en mil klipper ju du på 45 minuter.

  203. G skriver:

    Få man ångra sig? I så fall:
    Ron Asheton
    Iggy
    Scott Asheton
    James Williamsson
    Dave Alexander

  204. Jens skriver:

    Benny m fl: Nu har det hänt så mycket sen sist jag läste och ställde en fråga att jag inte kommer att skriva så mycket. Hade lite tankar om t ex kommunal fastighetsskatt på industrifastigheter, för- och nackdelar. Benny, jag är med på det mesta du skriver. Står lite kluven mellan pragmatism och utopi, alltså jag. Men i den fördelning vi har av dagens resurser tycker jag att det ändå är rimligt om den som bor vid till exempel älven i någon mån får något för att den inte kan ta sig fram på den om den skulle vilja. Till skillnad från den som tar del av produkten (elen) och varken vet eller direkt bryr sig om att älven finns. Och förmodligen kommer du svara att den kompensationen redan sker. Och jag förstår det, men jag tror du förstår mig med.

    Om SKL kan sägas mycket, t ex att de som facklig motpart är långt jävligare än de flesta företag. En del jag läst här om kommuner skulle jag säga handlar om New public management, effekterna av det. Men det är så många inlägg så jag kan inte riktigt hitta/säga nåt smartare om det.

    Jag är från centralort (Hammarstrand) i liten kommun, givetvis inte byn i kommun som har det sämst. Bor i Göteborg men spenderar mycket tid i Nordingrå i Ångermanland. Kommer köpa stället där om inget väldigt oförutsett händer.

  205. matti skriver:

    ”Därav demokrati istället för marknadslogik, till exempel.”
    Är ju den, som en säger, den springande punkten. För mig i alla fall. För det verkar vara marknadslogiken som styr. Sen om det är stat, landsting eller kommun som är skyldiga till detta är mig egalt. Man ger efter för marknaden. Men man måste ha råd med olika förutsättningar och olika behov. Har vi råd med gamla på Hornstull måste vi väl ha råd med Jonke i Jörn.

  206. matti skriver:

    Det är inte systemet i sig alltså, som jag bitchar om (just nu), utan att det är politiskt vanskött.

  207. Benny skriver:

    matti: Där är vi tusen procent överens. Jag tycker också att man kan ge mer pengar till infrastruktur och gudvet allt i landsbygden, i pengar och satsningar räknat. Men det är INTE samma sak som att med politiska medel försöka stoppa en pågående avflyttning.

  208. Benny skriver:

    Jens: ang. Älven och elen och att ta sig fram. Jag håller med dig där med. På det hela taget tycker jag att samhällsservicen är åt helvete på landsbygden (och i viss utsträckning även schtan).

    Och så ska vi byta nummer, Jens. Jag är i Käxed (typ vid Skuleberget) titta som tätt. Hela nästa vecka, om nån har vägarna förbi.

  209. TP skriver:

    Jag är ju helt med matti om den springande punkten därför tydligen helt med dig också Benny.

  210. stalle skriver:

    bättre kvalla på det klippet här: https://vimeo.com/166044050

  211. H skriver:

    Och mycket längre! Vilken fest!

  212. matti skriver:

    http://mobil.nsd.se/insandare/varfor-alskar-nordstrom-austin-10245125.aspx

    Såg detta på Stalles vägg på FB. Så här, t ex, har vi det i Luleå. Det är en korrekt beskrivning av verkligheten.

  213. matti skriver:

    Och denna granskning:

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=6440096

    Skulle skämmas om jag inte var så arg.

  214. Benny skriver:

    Ett härligt och smaskigt exempel på den korruptionrisk som ovan ansetts vara ett ”direkt dåligt argument” mot att kommuners förmåga att hantera stora intressen. Om man kan bete sig sådär för skattemedel för att man har en polare som har nåt larvigt företag, är det tänkvärt att större företag kan köra skiten ur Nordström-figurer rätt lätt. Politiker är mänsker och 98% av mänskerna är skit.

  215. Benny skriver:

    Vilka jävla argument:

    1. Universitetets intressen är inte kommunens ansvar.
    2. Ansvar för näringslivet är stolpe-stolpe-stolpe in kommunens ansvar. Ifrågasatt i andra sammanhang. Rimligt om näringslivet betalar sina förutsättningar själva.
    3. Bra att de främjar kulturlivet. Extremt tveksam till att Austin-projektet varit avgörande för enskilda musiker (tänker att de blivit större av egen kraft, men vet inget om det).

  216. Jens skriver:

    Benny: Ja, kul! Jag åker upp på torsdag. Maila nummer till jens snabela fripost punkt org

  217. TP skriver:

    Hehehe Benny, fortfarande ett jävligt dåligt argument som det skrevs först. Det får du ta. Senare nyanserade du det något. Det kan jag ta.

  218. TP skriver:

    Stalle! Kvällen är räddad, vilken fest som sagt!

  219. Benny skriver:

    TP: Haha. Aldrig, bra argument. Men förmodligen helt värdelöst formulerat. Ni vet väl att jag skriver alla inlägg här när jag är på toaletten, medelst telefonen uppochner? Gnnnngnnn.

  220. matti skriver:

    3. Definitivt.

  221. matti skriver:

    Förtydligande: de främjar inte kulturlivet, men jag gillar Magnettes och tycker det är roligt att de får åka till USA. Men de är ju lite Nordströms gisslan i folks ögon pga det.

  222. hjort skriver:

    De skriver fint om dig i dagens Barometern/OT, matti. Synd att jag inte var där. Skulle länka till texten på nätet, men den ligger bakom betalvägg. Såklart.

  223. Jens skriver:

    Han Nordström, det är samma jeppe som läckte papper i förra valrörelsen va?

  224. matti skriver:

    Ja, densamme.

  225. matti skriver:

    2. Tycker det är helt stört att sossekommunen ska locka business med ena handen och stänga skolor och sälja ut allmännyttan med andra. Men vad vet jag, jag är ju vänster.

  226. Benny skriver:

    ”Niklas Nordström, ryggradslös fascist”

  227. Benny skriver:

    Världens bästa låt när man är dyng: Born Slippy, utan omsvep

  228. skräddarn skriver:

    1.Moe
    2.Larry
    .
    .
    .
    17. Curly

  229. skräddarn skriver:

    Sen tycker jag det är jävligt oförskämt att hålla på som ni gör. Just det, jag talar till A,B, C, D, E, F, BENNY, TP, H och alla andra. Håller man inte med med M, eller Mattias Alkberg, som vi födda innan 1997 kallar hen, kan man hålla K. Det här är inget forum för politiskt upplysta, här postar man spotifylistor och kanske, på sin höjd, rankar sin Televisionsamling. Skärpning.

    Jag ska jobba i morgon.

  230. skräddarn skriver:

    Exakt.

  231. Trötter skriver:

    Vad glad jag blev att detta LA Beatlesmys ändå https://open.spotify.com/album/7sE5BL81qaw47AiiH9rV2H

  232. Conny skriver:

    Jag är orolig för hur ni ska kunna och hinna lyssna ordentligt på Danny Brown – Atrocity Exhibition (ja, den är svinigt influerad av Joy Division) när ni skriver och tänker så här mycket.

  233. Benny skriver:

    Conny: Oron är befogad. Vidare tycker jag ungefär som skräddarn – varför can ni inte bara hålla er till ämnet?!

  234. Benny skriver:

    Jag är också på jobbet. Gör en ny mapp i mitt Spotify-bibliotek som jag kallar för Ambient, inte helt problemfritt.

  235. matti skriver:

    Ska faktiskt lyssna in mig på den under dagen Conny pga en del flyg o grejer.

  236. H skriver:

    Jag lyssnade på Danny Brown igår på annat tips än Connys. Skulle så gärna vilja hitta nån hiphop jag gillade. Mitt problem är att jag inte pallar refränger (det är illa nog med refränger i rockmusik). Finns det nån ren liksom friformshiphop? Det vore jag intresserad av. Med det sagt tyckte jag Danny Brown var rätt bra (särskilt första låten eller om det var första två låtarna), åt rätt håll mot det jag föreställer mig. Men äh. Det är väl ovana vid hela genren förstås.

  237. Conny skriver:

    Oktober.

    Det börjar och slutar med sydafrikansk polyrytmisk techno från förstäderna.
    Danny Brown har jag ju pratat om.
    Lil Silk är en helt ny bekantskap.
    Nya singeln med Ab-Soul kom igår!

  238. hjort skriver:

    H: Antar att du vill ha rap och hela grejen. Lite rått, sådär. Sånt kan jag inget om, men refränglös, fantastisk instrumentalhiphop får du om du lyssnar på Donuts med J Dilla. Den har jag tjatat om härinne förut, men jag gör det igen.

  239. hjort skriver:

    Men alltså, varför har det tagit mig såhär många år att upptäcka Enter the Magical Mystery Chambers?

  240. matti skriver:

    Du vill ha ny rap, antar jag?
    Friform: Shabazz Palaces, kanske. Finns dessutom mycket knepig lo-fi, typ Slug Christ, Lord Sarf m fl. Det är nog den hip hopen jag gillar mest just nu.

  241. matti skriver:

    Det är så mycket flugor på Gotland. Är jag död elöer bara rutten?

  242. G skriver:

    Folk tror att det är ryssen som är faran för Gotland, så var det i själva verket en vandrande död från Norrbotten.

  243. Löpgraven skriver:

    H: Jag tycker att Earl Sweatshirt är relativt refrängfri, särskilt då skivan I don’t like things, I don’t go outside

  244. Löpgraven skriver:

    I don’t like shit, I don’t go outside ska det ju förstås vara

  245. Conny skriver:

    I don’t like dead matti, i don’t go to Gotland ska det vara.

  246. matti skriver:

    Haha. I like nya Seremonia! Bättre än förra! Finsk på Spotify.

  247. H skriver:

    Tack för hiphoptipsen! J Dilla och Shabazz Palaces kändes för laid back för mig, men Slug Christ tyckte jag var skitbra, åtminstone enstaka låtar. Lyssnade på Earl Sweatshirt på tåget in i morse och tyckte bättre om det nu än jag gjorde när jag provade i somras. Än och igen blir det väl ingen hiphoppare av mig dock. Spelar nya Seremonia nu och upptäcker att det även finns en förra (tredje) Seremonia-skiva som jag hade missat förra året. Nämnde ingen här den?

  248. H skriver:

    Gah, Seremonia är så jävla bra!

  249. H skriver:

    Jag har förstått det som att riktiga hårdrockare tycker att Seremonia är lättviktare. Det gör dem bara ännu bättre.

  250. TP skriver:

    Seremonia? Ska bli grymt som lunch.

  251. H skriver:

    Förra Seremonia, alltså den från förra året, var ju inte särskilt bra alls. Byter tillbaka till nyaste igen.

  252. TP skriver:

    Njaejomen, mest lite ojämn snarare än dålig H. Nya efter en lyssning, ok, mer lik Ihminen igen. Kräver fler lyssningar innan jag tycker, men togs av storm av Riudut ja kuolet efter 2.37. Såå sjukt bra, bara.

  253. TP skriver:

    Med storm ?

  254. TP skriver:

    Allt låter ju fel. Tur att jag inte har språk som min livsuppgift.

  255. Conny skriver:

    Ny Seremonia? Då ska jag lyssna.

    Apptopå Finland så spelar vi med djeflaskånebsndet i Wasa och Oulo i november. Närmare Norrland blir det inte i höst. Förstör en helg, ta färjan och sup med mig vettja!

  256. Conny skriver:

    Men Vince Staples nya 7-spårs-skiva då, H? Ingen jävla tut-jazz, tyvärr, för din del, finns det låtstrukturer och så, men det är i alla fall inte refrängburet:

    https://open.spotify.com/album/3HWbPFe9rkYloHbhbhqo44

  257. Jarmo skriver:

    Inte en refräng i sikte. Kanske ännu svårare att ta till sig hiphop på svenska dock.

    https://open.spotify.com/track/7lRfTToInaRyTK4WCtOmAI

  258. TP skriver:

    Hur jag än gör hamnar jag alltsomoftast ändå här till sist:
    http://www.factmag.com/2013/09/15/20-best-krautrock-records-ever-made/

  259. Anonym skriver:

    Från att man blev retad på skolgården har allt varit meningslöst
    Sedan han tog ditt huvud och dunkade det i asfalten har allt varit dött
    allt har varit dött inombords
    Sedan den dagen du började stapla lögner inom dig för att överleva
    Att du inte gråter när du läser _________
    för det är precis så där
    gråten har redan urholkat kroppen
    När du var tjugo och din ”kamrat” hade hittat ditt avskedsbrev på en sajt på internet
    han skrev ut det och visade upp det för folk du inte känner
    Han skrattade, han log
    Sedan tar din ____ en överdos och dör
    Sedan din ____
    Sedan dom andra
    Som att det skulle vara normalt
    Bara vänta ut att mamma dör, så kan du försvinna
    Bara vänta ut att mamma dör, så kan du försvinna
    Bara vänta ut att mamma dör, så kan du försvinna
    Bara vänta ut att mamma dör, så kan du försvinna
    Bara vänta ut att mamma dör, så kan du försvinna
    Bara vänta ut att mamma dör, så kan du försvinna
    Bara vänta ut att mamma dör, så kan du försvinna
    Bara vänta ut att mamma dör, så kan du försvinna
    Bara vänta ut att mamma dör, så kan du försvinna
    Bara vänta ut att mamma dör, så kan du försvinna
    Bara vänta ut att mamma dör, så kan du försvinna
    Bara vänta ut att mamma dör, så kan du försvinna
    Bara vänta ut att mamma dör, så kan du försvinna
    Bara vänta ut att mamma dör, så kan du försvinna
    Bara vänta ut att mamma dör, så kan du försvinna
    Bara vänta ut att mamma dör, så kan du försvinna
    Bara vänta ut att mamma dör, så kan du försvinna
    Bara vänta ut att mamma dör, så kan du försvinna
    Bara vänta ut att mamma dör, så kan du försvinna
    Du är alldeles för gammal nu, du kan omöjligen vända på den här skutan
    Du gör ingen nytta
    Du är ful
    Du kommer inte få en krona i pension
    Du har ingen riktig bostad, har aldrig haft
    Ingen vill ha dig
    Ingen hör av sig
    Du arbetar och står i men allt är bara lögn
    Ditt inre potential har ruttnat
    Människor skyr dom som mår dåligt: jag gör det också, det gör för ont
    DET ÄR SYND OM MÄÄÄÄÄNNISKAN: tänk att inte bry sig om något, att bara få slockna, att aldrig behöva vakna igen
    Din ruttnande lekamen gör nytta, den föder ett helt ekosystem av maskar
    ”Nobody Knows You When You’re Down and Out” is a blues standard written by Jimmy Cox
    6 Irritating Things Insecure People Do
    Maddison Jensen
    View Comments
    Du har verkligen försökt
    Du har verkligen försökt
    Du har verkligen försökt
    Du har verkligen försökt
    Du har verkligen försökt
    I Guy Dubords skådespelssamhälle: där har du försökt
    I Guy Dubords skådespelssamhälle: där har du försökt
    I Guy Dubords skådespelssamhälle: där har du försökt
    I Guy Dubords skådespelssamhälle: där har du försökt
    När du tar bussen dit ser du dig hänga där högt upp i den ståtliga tallen
    Du passerar den varje dag
    Tallen är säkert 30 meter hög
    Du kan ta dig upp där med klätterutrustning
    Du blundar och hänger där
    Allt är slut, kan något nånsin ta slut
    (Vad skulle hända om du sa allt detta till en vän? Det går inte, ingen skulle förstå, du vet inte var du ska börja, och när du väl har börjat avviker dom: DET HAR HÄNT FÖRUT. Därför måste vi kväva oss med lögner)

  260. TP skriver:

    Anonym: Håll dig från tallar, fortsätt skriv! Gigamånga ❤️ !

  261. K skriver:

    Nej, inga tallar. Fler ord!

  262. H skriver:

    Vad gulliga ni är med hiphoptipsen. Jag får dåligt samvete över att jag inte gillar mer (”snälla ge mig tips… äääeeeh allt ni tipsar om är dåligt!”).

    Vince Staples gillade jag rätt mycket, men som sagt överlag helt låtbaserat. Det svenska hade jag svårt för just pga svenska, ja (men jag är inte otacksam för förslaget). Skulle gärna ha en hel skiva som lät som första låten på senaste Danny Brown (som jag tyckte påminde en del om ”Alton Towers” med The Fall, men den låter ju inte heller som något annat).

    Men vill man lära sig att uppskatta något får man ju utsätta sig för det, inte sitta och vänta på att bli sondmatad.

  263. Hr KBoi skriver:

    Är det nu det vänder?

    http://www.dn.se/ledare/signerat/erik-helmerson-svenska-liberaler-sviker-i-antirasismen/

    Ju mer jag tänker på det, desto mer tycker jag att politisk korrekthet är det finaste som finns.

  264. H skriver:

    Lite svårt är det väl att imponeras över en krönika som halvt motvilligt erkänner att vardagsrasism existerar. (även om det givetvis är att föredra framför det allt vanligare motsatta och jag förstår din poäng, Hr Kboi)

  265. H skriver:

    Eller, det kanske är för att jag har gått ett par dagar och irriterat mig på Helmersons ledare från i helgen där han förklarade att han inte vill se en utställning om astma på medeltiden bara för att han själv råkar ha astma (och därmed med en halmgubbe ville skåpa ut de så kallade identitetspolitiska perspektiven) för att dagen efter skriva tårdrypande om hur viktigt det är att förhålla sig till motståndarens bästa argument (jag hyser misstankar om hur den formuleringen ger alla liberala ledarskribenter självrättfärdighetens gåshud; en uppgradering av den numera oanvändbara ”jag håller inte med dig men är beredd att dö för…”). Det kanske är därför jag känner mig så cynisk.

  266. Hr KBoi skriver:

    Jag tänker att det är ett enormt signalvärde i att just han skriver just den här krönikan, mot bakgrund av vad han tjafsat om hela sin karriär. Om han nu vänder, då kanske också den ”sunda falangen” i Liberalerna, för att citera JÅ, kan omvärdera.

  267. G skriver:

    H: En riktig liberal får aldrig försitta ett tillfälle att felcitera Voltaire.

  268. H skriver:

    Hr KBoi: Jag tänker att risken med signalvärden är att de stannar vid att vara signaler, och det går lika snabbt att vända kappan igen. Börjar det inte också bli ett liberalt mantra, att nu måste vi ta tillbaka antirasismen från vänstern. Men med det sagt, som sagt: jag sympatiserar med det du skriver och jag hoppas att du har rätt.

  269. Hr KBoi skriver:

    Ja, så kan det kanske vara. Hoppas att det ändå är en vändpunkt och att Ivar Arpi och Alice Teodoresceu hakar på.

  270. H skriver:

    Bara de hakar på på riktigt i såna fall.

  271. Trötter skriver:

    Anonym: Fint, hugg ner talljäveln, du får vila sen.
    Matti: Såg att du är i GBG imorgon, landar strax innan och kommer nog förbi. Bara ett samtal eller läser du något?

  272. matti skriver:

    Jag läser i morgon i GBG. Spelar däremot inte.

  273. Trötter skriver:

    Fint fint

  274. skräddarn skriver:

    ”Bara ett samtal, eller läser du något?”, en ny podserie av skaparna bakom Conny & Mattis tågluff. Ibland samtal, ibland läser nån nåt. Vingar fälls ut. Finns där poddar finns!

  275. matti skriver:

    Hahaha. Tågluff LOL.

  276. matti skriver:

    Ryms det två par vingar i kupén?

  277. matti skriver:

    Pos teveserie: ett politiskt initiativ en/man/jag kan skriva under på. Äntligen! Jag tycker inte man ska blanda ihop det med ”modern” journalistik, då blir man såklart besviken och vrålar ”Socialism!” i kör med Maud. Ingen jävla debatt och alla idioter som ska komma till tals pga ”yttrandefrihet” etc lyser med sin frånvaro. Äntligen!

  278. G skriver:

    Blixa och Dror Feiler, det var väl lite oväntat ändå http://sites.arte.tv/square/fr/blixa-bargeld-musicien-square

  279. hjort skriver:

    Jag kan inte se Dror Feiler utan att tänka på Bill Bailey. ”I’ve swallowed The Little Book of Calm!!” Men det är ju alltså ett plus i min bok.

  280. Benny skriver:

    matti: Jag blir så arg av serien att jag brinner upp. Men det vet du ju redan.

  281. H skriver:

    Okej, kort tv-serieuppdatering då: Fear the Walking dead, två avsnitt som hade varit bättre som ett, skönt med säsongsavslutning och riktiga Walking Dead tillbaka sen, trist tapp sista gänget med avsnitt, det började ju så bra efter sommaren; Quarry tycker jag verkar kul, raffel och pangpang, men bara sett två avsnitt hittills; Westworld kan nog bli okej, även om jag misstänker att den häftiga plotten inte kommer hålla ens en säsong utan att bli pajig.

  282. matti skriver:

    Benny: jo, vet.

    I senaste Quarry händer det en väldigt ovanlig grej jag gärna skulle diskutera när ni sett den. Kan inte säga pga spoiler. Säg till.

  283. H skriver:

    Okej, apsnitt fyra då. Jag tror fem kommer hinna gå innan jag är ikapp.

  284. Benny skriver:

    Tycker att Po kan komma till gästisen och diskutera. Men han har väl bara 56.6 modem och E på mobilen där han bor.

  285. stalle skriver:

    mouhahahahahaaaa

  286. Jens skriver:

    Göteborgs kommun: Sveriges bakstjärt. (Apropå kommundiskussionen tidigare. Är på utbildningsdag med jobbet.)

  287. matti skriver:

    FtWD: Bra säsongsavslutning med rätt hård gore!

    Westworld: Tror det kan bli nåt. Mina två favoritgrejer är med: Groundhog Day-tid och AI. Plus vilda västern (inte en favorit precis, men topp 10-15 på actiondramalistan i alla fall).

  288. matti skriver:

    Just ja, inte hunnit se senaste, två senaste kanske, av Atlanta, men det är en grym serie. Lite som ett hip hop-baskets. Lågmält, seriöst, svinroligt och annorlunda.

    Halt & Catch Fire: samma där, inte hunnit med men det är en grymt bra säsong, det vet ju alla.

  289. H skriver:

    Jag trodde det var nåt avsnitt kvar av FtWD? Minns inte ens hur det slutade, då är jag ännu mer besviken.

    Hr KBoi: ja, du ser.

  290. hjort skriver:

    Ni är väl för coola för att syssla med CD-skivor, men vet någon var en kan köpa tomma EP-fodral? Alltså såna där tunna, heltransparenta plastfodral som bara rymmer skivan och ett omslag. Letar, men hittar mest vanliga fodral och plastfickor.

  291. Benny skriver:

    Det vakar så in i helvete här på landsbygden, ska lägga nät ikväll. Ja, jag är där och hälsar på bara. Var är ni då? AW på Riche?

    / skrivet med 50 Mbit

  292. matti skriver:

    Sitter på Pustervik och reppar ”landet”. 4G in da club.

  293. hjort skriver:

    Fan ska du lägga nät för när du redan har nät på 50Mbit.

  294. H skriver:

    Just ikväll hade inte Riche varit helt fel ställe eftersom Mascara Snakes spelar. Inte för att jag är där eller vill vara, men nästan!

  295. matti skriver:

    Lol hjort!

  296. skräddarn skriver:

    H, du glömde din nätkabel på Riche. La in den i baren, bara att hämta i morgon!

  297. Benny skriver:

    I rest my case.

  298. Trötter skriver:

    Fint det kvar ikväll Matti!

  299. skräddarn skriver:

    Yes, vill ni höra antitesen till solot på Helgen v. 51?
    https://open.spotify.com/track/3Zer3wrKnG1D3NLIATpyVR

    Ni som kör funkfritt kan med fördel spola fram till 03:00.

  300. H skriver:

    Första Go-Go’s, världens bästa skiva, fuck off.

  301. matti skriver:

    Tack Trötter!

  302. matti skriver:

    Anton nyss: man måste göra som det står. Man måste följa Djungelboken.

    Han är vis, på nästa turné får han köra föraforismer.

  303. TP skriver:

    Åh, så föll jag, inte klar än. Fever Ray forever. Forever and ever, and ever, and ever and there is nothing to be afraid of. Forever, nothing to be.

  304. H skriver:

    Sett avsnitt fyra av Quarry nu. Men vad var den ovanliga grejen?

  305. Benny skriver:

    Blir inte Pascal större än Kent efter det här kan Sverige dra åt helvete.

  306. Benny skriver:

    Björklund gör ju fan sitt yttersta för att ta sig längst upp på min politikerförakt-lista.

  307. K skriver:

    I väntan på nästa Alkberg, det enda album ni behöver (i alla fall idag): https://open.spotify.com/album/4o0kSCMAKIHCOOsxYb5KuA

    Dagens arbete är inställt.

  308. TP skriver:

    Jamen K, det är ju bara sååå mycket förra veckan ju.

  309. H skriver:

    Jag tycker cool den här Lord Narf som Matti tipsade om, tog några dagar extra att hitta eftersom Matti skrev Lord Sarf, egentligen vill jag mest lyssna på den nya Dow Jones & The Industrials-samlingen, jag tror inte ni fattar fast ni borde fatta hur stört bra, men jag vill försöka vara lite modern och samtida och inte fastna helt i ett gubblyssnande.

  310. K skriver:

    TP: Det är sååå nästa vecka, skulle jag säga.

  311. K skriver:

    När dagens arbete nu ändå är inställt. Hip hop typ: https://open.spotify.com/album/20IHNtzCY3uYpWolidiIDb

  312. TP skriver:

    HipHop får det bli, satsar på Lord Smurf om jag bara kan hitta den.

  313. matti skriver:

    Let Me Kill

  314. matti skriver:

    Jag tror på Westworld tror jag. Det skulle kunna vara så att jag har sån extrem BSG-abstinens att jag nöjer mig med vad dyr skit som helst men jag tror inte det. Avsnitt 2 på HBO sen igår.

  315. Hej! skriver:

    Ön på Spotify?

    Uppläst av Göran Persson.

    Bara en tanke.

  316. matti skriver:

    Fortsätt tänka!

  317. matti skriver:

    Men ja, ljudbok vore rätt grymt.

  318. matti skriver:

    En grej med Sthlm denna tid på året (och tills det blir varmt ute igen) är att det är så kallt inomhus. Visst vet ni att ni bor typ norrut ni med?

  319. K skriver:

    Förnekelsen håller oss varma.

  320. H skriver:

    Södra Sverige borde lösgöra sig från myspysarna i norr som kräver tropiska innetemperaturer. Självständighet nu!

  321. skräddarn skriver:

    Fredrik Strage reser runt i det urbana Sverige 2016 och fryser. Talar med bloggare och ADs som är tvugna att sitta med halsduk och smedmössa inomhus då Schellefftekraft strypt tillgångarna från älven i norr. En roadmovie i tre delar.

  322. matti skriver:

    Hahaha. Men inget funkar ju här nere (i Sthlm)! Det är så jävla dåligt, jag fattar att ni tycker synd om er själva. Ingen annan gör ju det.

  323. H skriver:

    Ingen vill ha dig här, punkpoeten. Åk hem. Här vill vi inte ha något jojkande.

  324. H skriver:

    Westworld, jag kanske ger det två avsnitt till. Hypotes: kass tv-serie.

  325. matti skriver:

    Vem bryr sig om det amerikanska presidentvalet förutom journalister? Svar: ingen. Men journalister ska också få ha roligt nån gång.

  326. stalle skriver:

    billions på svt. nån som ser?

  327. Benny skriver:

    matti: Fel. Det upptar typ hälften av min vakna lediga tid. Så är det för stora delar av min umgängeskrets också, journos undantagna.

    Det är rent objektivt det viktigaste valet som händer oss det här decenniet. Det är dessutom lika intressant som t.ex. atombomber.

  328. stalle skriver:

    let it bleed är ju bättre än exile.

  329. G skriver:

    Tänker nästan inte på någonting annat än amerikanska presidentvalet. Som om Jimmie Åkessons långt värre bror var på väg att bli världens mäktigaste person.

    Sett två apsnitt av Billions. Ok men inte lika bra som Let it Bleed, inte heller i klass med Exile som är snäppet sämre.

  330. H skriver:

    Jag håller med, stalle.

  331. G skriver:

    Är inte journalist.

  332. Benny skriver:

    CAN är bättre än VU.

  333. K skriver:

    Nej, inget funkar i Sthlm. Sluta skäll på oss.

  334. G skriver:

    Can är bättre än Exile men VU är bättre Let it Bleed.

  335. hjort skriver:

    Har suttit och följt amerikanska d’battuer och skandaler hela helgen, av samma anledningar som G och Benny. Käftat emot folk som ursäktar Trumps rasism och kvinnosyn. Kan inte låta svinen få som de vill, var de än må svina, och särskilt inte när de kan bli världens mäktigaste svin. Sen är jag ju iofs journalist, om än icke verksam.

  336. Benny skriver:

    Bor du fortfarande i Kahmah, hjort? Vi får anledning att komma tillbaka till detta senare.

  337. hjort skriver:

    Äeh, men ja e fottfaande i Smålann.

  338. H skriver:

    Fast Let It Bleed är inte lika bra nu som senast jag lyssnade på den. Förutom Gimme Shelter.

  339. matti skriver:

    USA. Jo jag fattar. Men de kommer diktera våra liv oavsett vad vi tycker. De enda jag kan se har ut nåt av deras skit är milis-människor, hoarders, som planerar för den stundande undergången. Jag tycker det är irriterande med alla 35-åringar med slips/knytblus som vill få mig att hata Trump. Jag hatar redan Trump. Jag kollar en miljard gånger hellre på Wahlströms värld eller vad det heter på femman än nån debatt mitt i natten. Eller folk som ska analysera dessa debatter i morgonteve. Jag är inte intresserad. Men jag hade tydligen fel om att ingen annan är det.

  340. matti skriver:

    Wahlgrens värld kanske det heter. Pernilla Wahlgren.

  341. matti skriver:

    ”rent objektivt”? Tsss. Härskarteknik.

  342. Benny skriver:

    Matti: Tssskojar

  343. matti skriver:

    Benny:Jag med! <3

  344. G skriver:

    Men också att vi i Sverige (lite generaliserande så där) gillar att prata om Trump i morgonsoffor och lunchrum för att det är fri åkning att tycka illa om honom.

  345. skräddarn skriver:

    intressantare då är ju trumpet eller sax? jag är team sax.

  346. hjort skriver:

    Ni kanske säger att jag kastar bort min röst på ett smalare instrument, men jag röstar fagott! Det progressiva alternativet!

  347. matti skriver:

    Hahaha. Jag är en saxman. Men även tvärflöjt.

  348. TP skriver:

    Trumpets, I can hear trumpets…
    Från vilken skiva?

  349. matti skriver:

    1. Stephen King
    2. Astrid Lindgren
    3. Inte jag

  350. Benny skriver:

    Bwahahahahaha. Devalverat pris.

  351. matti skriver:

    Inte jag men närmast hittills.

  352. K skriver:

    Bob, ja, varför inte?

  353. K skriver:

    Men DeLillo hade varit ett bättre val.

  354. K skriver:

    Och Stephen King roligare.

  355. skräddarn skriver:

    Till skillnad från många andra, ser jag fram emot förklarande texter angående Dylans storhet. Älskar ju hitsen som vem som helst, men vad är grejen? Ska bli kul att läsa!

  356. H skriver:

    En säkert rätt banal grej, men jag tycker mig se en generationsklyfta där de som är lite äldre och har fått höra av sin generations vuxenvärld att rocktexter inte är riktig litteratur upplever en revansch, medan många yngre (och många kvinnor, oavsett ålder) istället redan upplever sig gång på gång ha fått Dylan slagen i huvudet av bättre vetande, och nu får se övergreppet upprepas.

  357. matti skriver:

    Ja, tror lite samma som H. Sen, som en spinn på PSLs åsikt om di hele tycker jag det är lite förminskande för Dylan. Som vore han endast text. Eller ens i synnerhet text.

  358. matti skriver:

    Känner även som P att jag hatar Dylan lite nu. Och som Ujje Brandelius att det är rörande att låttexter uppmärlsammas på det här sättet. Och att om man ändå skulle ge det till en ”gränsöverskridare” borde gett det till Alan Moore. Och fattar lite Benny som tycler att Aphex Twin borde fått det.

    Jag är kluven menar jag.

  359. skräddarn skriver:

    I längden borde ju det här innebära ännu fler Dylanfans. Frågan är om det är bra för Sverige?

  360. matti skriver:

    Hahaha. Nåt ska Sverige gilla nu när de inte har Kent längre.

  361. H skriver:

    Jag har lyssnat skitmycket, nästan uteslutande, på hiphop sen jag frågade om det. Det bara hände. Jag vågar inte säga vad och vilka, för det blir lite som ”den här Blonde on Blonde är ju faktiskt bra”. För mig är det mesta nytt.

  362. Sir Väs skriver:

    Höstmörkret lägger sig, tiden är kommen för lite…Transilvanian Hunger.

  363. hjort skriver:

    H: Namedroppa du lite! Tror de flesta här har varit i samma sits, fast kanske med olika genrer. Jag kände mig säkert minst lika efter när KBoi guidade mig in i hiphopen via De La Soul och Atmosphere och grejer. Men det kan ju vara kul att snacka om i alla fall.

  364. hjort skriver:

    Inte för att ge sken av att jag skulle vara särskilt uppdaterad eller påläst vad gäller hiphop. Jag vill gärna höra vad du har upptäckt delvis för att jag själv fortfarande behöver upptäcka en hel del, både stort och smått.

  365. H skriver:

    Nä, och jag menade verkligen inte att man inte får uttala sig om musik man kan väldigt lite om, utan mer att det kändes väl mycket goddag yxskaft att komma ba’ ”vet ni, Straight Outta Compton är en cool skiva, har ni hört den?”

    Några skivor jag lyssnat på och gillar är Method Man ”Tical”, Gravediggaz ”6 Feet Deep”, Geto Boys ”We can’t be stopped”, Ice Cube ”Amerikkka’s Most Wanted”. Jag verkar gilla bäst när det är rätt (relativt dock) avskalat.

  366. Hr KBoi skriver:

    Lyssna på Boogie Down Productions och Schoolly D också! Lagom mix av riktig old school och lite mer lull lull.

  367. skräddarn skriver:

    n00b

  368. H skriver:

    Lyssnar på Boogie Down Productions samtidigt som jag skriver detta, och känner att det är sån hiphop som jag inte gillar, eller åtminstone inte gillar ännu, för mycket gung och scratchglädje, Fresh Prince liksom. Aha, det är KRS One? Det vet man ju vem det är till namnet. Har inte tänkt i termerna att jag gillar gangsta eller så, men det kanske är det jag gör? Jag har inte riktigt ringat in än för mig själv. Lyssnade på Eric B & Rakim förut, det vet man ju också är en rapklassiker, men gillade inte alls. Gillade inte heller senare 90-talsproduktioner jag hörde, när det verkar poppis att sampla klassisk musik och mer intrikata arrangemang. Gillar när det är ganska rått. Jaja, hej från lyssningsdagboken! / n00b

  369. H skriver:

    Alltså skratta gärna åt min naiva okunnighet och grunda insikter och så, men det är ju helt olika sorts rap som t.ex. Wu Tang kör och de här glada sneakerskillarna som kör mer ”the hip the hop, the hiphop in my feet, I’m not very discreet”.

  370. G skriver:

    Fortsätt gärna med lyssningsdagboken!

  371. skräddarn skriver:

    Skoja ju bara H!

  372. H skriver:

    Men jag är ju en n00b. Det är därför ni är så fascinerade av min hiphopresa.

  373. Benny skriver:

    CAN är anrtitesen ill BOb Dulan

  374. Benny skriver:

    Förutom rock, men nu pratar jag inom rockopop. OK Hade

  375. Benny skriver:

    Platser jag besökte inatt:

    Krog som endast serverar shots
    Gästboken
    Mitt köksgolv

  376. H skriver:

    Tror ni att hoppet har väckts hos Gruvstund att Max Martin en dag ska få Nobelpriset?

  377. Anonym skriver:

    Hahaha. När jag ändå har dig på tråden (och feel free att inte plocka upp denna smash), men vem är kingen jo Po.

    Såg (halva) sista avsnittet nyss och tycker han plockar sönder argumenten om skatteutjämning med (systemet är obegripligt, det misstolkas och missbrukas etc). Så nu får du börja om.

    Men grattis!

  378. matti skriver:

    Ödixkkfifk

  379. matti skriver:

    Test. Det var jag som råkade vara anonym igår, sen kunde jag inte skriva mer. Men nu verkar det funka.

  380. matti skriver:

    Jakobstad är sjukt fint, Vasa inte lika.

  381. Benny skriver:

    Anonym: Jag plockar gärna upp bollen men underkänner din smash: att säga att någon är bäst eller att något är sämst är inget argument.

    Ge mig ett argument, så kan jag spela boll. Obs, säger du att jag ska se Pos serie eller hänvisar till hans argument utan att återge dem, blir det inget bollspel.

  382. G skriver:

    Hoho, tänkte som den anonyme Matti när jag såg Pos program. Men sen tänkte jag att Po kanske å andra sidan borde tillbringa lite tid i gästboken.

  383. skräddarn skriver:

    Är det bara jag som tycker det är skönt att Matti slipper spela eller läsa ikväll? Bara vara hemma och mysa.

  384. H skriver:

    Jag tycker det känns slappt. Som att han inte tror på något längre. Kebabhjärna.

  385. matti skriver:

    Jag HAR spelat ikväll. Turnéguiden var inte uppdaterad. Igår spelade jag inte, men turade till Vasa. Kom fram 12 på natten. Genom och till Kaurismäki-sorrow.

  386. matti skriver:

    Det var jag som råkade bli anonym. Nä, ids inte dra nån annans argument. Vill inte bråka.

  387. matti skriver:

    Och jag menade ju såklart att jag la upp en smash till dig, Benny!

  388. skräddarn skriver:

    Man kan inte lita på nåt längre.

  389. matti skriver:

    I Jakobstad ingen sorrow alls. Helt grymt ställe i helt grym stad.

  390. Benny skriver:

    Haha. Du ville ju visst bråka. Sen ville du det inte längre.

  391. matti skriver:

    Hahaha, nä jag var bara beredd.

  392. H skriver:

    Rätt märkligt ändå att Bob Dylan i debatten, i olika sorters argument från båda lägren, nu plötsligt blivit som symbol för den ultimata folkligheten. Det är ju liksom inte Bruce Springsteen eller Stefan och Krister som fått Nobelpriset.

  393. H skriver:

    Inget likhetstecken mellan Springsteen och Stefan & Krister alltså.

  394. H skriver:

    Springsteen = Stefan & Krister

  395. Anonym skriver:

    Det var jag.

  396. H skriver:

    Rapresan: lyssnade på en skiva med Kool Keith, Matthew – valde just den på slump, vet inte hur den förhåller sig till övriga diskografin eller så – och det var nog rätt likt nåt sånt jag tänkte på när jag först frågade om hiphop: enkla och rätt monotona beats (inte så mycket ”stämning”) med jättemycket rap över, och rätt fritt från hookar. Bra! Ps, jag har väldigt roligt.

  397. skräddarn skriver:

    Har du hört Just D?

  398. hjort skriver:

    Ännu en teaser för Twin Peaks.
    https://www.youtube.com/watch?v=C8c0LIYWyaM
    Hype.

  399. matti skriver:

    Men alltså. Börja nån gång då Twin Peaks-jävel.

  400. matti skriver:

    Det här är ju en av de råaste raplåtarna ever: https://open.spotify.com/track/2RpVKdX9sOLpirQLUYY7j2

    Bra skiva, bra scen öh det där, då.

  401. matti skriver:

    Annat ”nytt” i hip hop-diskussionen är att den här klassikern äntligen finns på

    Spotify: https://open.spotify.com/album/7jvuTIYaBYqbTcLZZwXlIZ

    Antagligen inte din stil H, men det är en bortglömd klassiker, ständigt i skuggan av den legendariska debuten The Sun Rises In The East, men jag har lyssnat mycket mer på den här. Jeru har märklig stil, liksom stel och jobbig men härlig. Och Premier är ju Premier. Faktum är att han var som bäst här, eller runt här i alla fall. Såväl jazzsampletung som monton, lite i RZAs anda (som ju jobbade ihop med Prince Paul i/med Gravediggaz typ samtidigt, det här var liksom en grej just då). Tiden hade liksom hunnit ikapp och om Premier lite, men han fixade den här grejen lika bra.

  402. H skriver:

    Det är nog för tidigt att säga att jag har en stil. Jag befinner mig ju på nivån som motsvarar ungefär ”har ni tänkt på att Ramones och Sex Pistols låter ganska olika?” Idag överraskade jag mig själv med att gilla Cannibal Ox, sen återvände jag till det gamla Earl Sweatshirt-tipset och tyckte nu att det var jättebra. Jag kanske växer ifrån ur min gangsta-fas?

  403. skräddarn skriver:

    Från att ha hatat alla i Transparent älskar jag nu ca 80% av karaktärerna.

  404. TP skriver:

    Westworld – riktigt creepy efter 2, men lite typisk att 3an tappar stinget något. Hoppas 4an tar sig. Vidrig idé med vidriga människor, bra därför.

  405. matti skriver:

    Gillar Westworld fortfarande. Fast bäst just nu (inte hängt med så bra pga spelat) är The Fall.

  406. H skriver:

    Creepy, crappy. Tomejto, tomato.

  407. Bob Dylan skriver:

    H: Tre härliga hiphoptips;
    Vince Staples – Summertime ’06
    Ka – Honor Killed The Samurai
    Roc Marciano – Marcberg

  408. H skriver:

    Jag är jätteglad över alla hiphoptipsen. Det är inget jag bara säger artigt, utan jag lyssnar på allt (utom Just D) med stort intresse.

  409. TP skriver:

    Vad artigt, H.
    Men alltså, finns det inget annat kul än en massa hiphop?
    Känner mig bara så le på allt. Ändå hade jag en BQ-session nyligen, men den hjälpte inte. Försökte med bombsäkra the Fall (bandet alltså) men inte då, endast en kortvarig effekt. Systraskaps singlar får mig lite på humör ändå, men bara lite, det är ju så lite, bara två singlar. Omni hade en och annan kul låt men jag vill inte bli påmind om en svunnen tid. Iggy orkade inte lyfta mig heller, men jag blev ett med Nicos Desertshore. Ni förstår väl, så kan jag inte fortsätta. Jävla skithöst!

  410. Anonym skriver:

    Så jävla jävla skit

    Troligen bara Jackson C Frank som fattar vilken skit det är

    https://www.youtube.com/watch?v=5OVA9CrO8Hc

  411. TP skriver:

    tack,
    på riktigt.

  412. Fredrik B skriver:

    Sida 3 på nya Wolfhounds är riktigt bra…

  413. Trötter skriver:

    Conny, lyssnar om Skörheten nu, tar mig tillbaks till en så jävla jobbig tid och minns hur mycket sämre och bättre jag mådde när jag lyssnade på den. Så fin.

  414. TP skriver:

    Tackar, det här är världens bästa ställe att uggla på.

  415. hjort skriver:

    Har inga musiktips till dig, TP, men jag erbjuder genuina hjortkramar. De är som vanliga kramar, fast lite klövigare.

  416. TP skriver:

    Guldhjort!

  417. stalle skriver:

    fireside!

  418. Anonym skriver:

    Måste bara berätta att Conny var så himla fin i går, som en lindansare. Inga genvägar, allt för konsten.

  419. H skriver:

    TP: Head, Blitzkrieg Boys, tidiga Donnas. Doktorns order!

  420. matti skriver:

    När snön kommer blir det bättre.

  421. H skriver:

    Varför vill poeter prata om naturen hela tiden?

  422. skräddarn skriver:

    TP: barnbidraget!!!!!

  423. TP skriver:

    Jamen lugna er! Skäms ju. Men sjukt bra rulle på förslagen.

  424. Jens skriver:

    H: Vill de? (Tänker iofs på dansken som läste före Matti i Göteborg. Han läste fem-sex dikter om detaljer i naturen, så jag förstår dig.)

  425. matti skriver:

    Hahaha, snön är inte naturen precis. Det är bara utomhus, mer allmänt.

  426. matti skriver:

    Det finns uppenbara likheter, Ebba snodde till och med en del (Alternative Ulster>We’re only in it for the drugs), men Jake Burns sjöng bättre än såväl Thåström som Kurt Cobain. Stiff Little Fingers första, kanske till och med de tre-fyra första, är så jävla bäst skiva/skivor.

  427. Benny skriver:

    Kollade upp, visar sig att snö visst är en del av naturen.

    http://www.nok.se/Allmanlitteratur/Bocker/Sakprosa/Sakprosa/Sno/

    #FactCheck2016

  428. Jens skriver:

    Tror att snö t o m är både natur och ”kultur”.

  429. Petra B skriver:

    Och här sitter de och häckar: Alkbergmännen! Gubbar! Ok vi drar vidare, #gubbsafari, mot Höglunds gästbok.

  430. matti skriver:

    Benny: Men snö är även i stor grad en utomhusgrej, även utanför naturen. Om man med naturen menar en plats.

    Petra: tack för att ni tittade förbi.

  431. H skriver:

    Vad är skillnaden mellan naturen och utomhusgrejer?

  432. matti skriver:

    Mina två (enda) dåliga grejer med Interstellar är det där överdrivna användandet av Dylan Thomas-dikten och det där med kärleken som en naturkraft, som en egen dimension. Pretentiöst och flummigt i annars perfekt romantisk äventyrsrulle i stil med såväl Titanic som Kontakt.

    Obs har sett den tre gånger, senaste var i natt.

  433. matti skriver:

    Jag vet inte, naturen tänker jag som skogen eller så. Men att det kan ligga snö på t ex Odenplan eller Loet med. Dvs i stan, många meter från stubbar och moss.

  434. H skriver:

    Men om det snöar på en toppmodern skogsbruksmaskin, parkerad ute i skogen (bland stubbar och moss): natur eller utomhusgrej?

  435. Idioten skriver:

    Men natur finns väl även i stan? Och i kroppen? Din kropp är natur? Även om du förment försöker tämja den? Du sitter och skiter? Dvs du har socialiserats in i ett sittande, och möjligen hukar du för att inte få en pilspets i fejjan, inte står du och skiter som de gamla grekerna? Även om de menade att det var det mest kultiverade? Är inte blodet i dina ådror både natur och kultur? Nikotinet grasserar i förstockade och naturligt kultiverade ådror? Är inte en stock natur? En holme? Men är det inte också kultur? Är inte snö främst ett fenomen och som sådant både kultur och natur? Bor det verkligen naturfolk i skogen och kulturfolk i staden? Är det inte koloniala påståenden? Härskartekniker? Har Herrarnas språk sipprat ner till dig? Är det deras folkliga självdisciplinering som manifesterar sig här och nu? Är du Herrarnas papegoja?

  436. H skriver:

    Idioten ställer intressanta frågor, men jag är just nu mest intresserad av ”utomhusgrej”, detta tredje som varken är natur eller kultur, och som blir vad det är beroende på yttre faktorer som till exempel att något annat är ett torg.

  437. Benny skriver:

    Inte sett Interstellar, gräner mig fortfarande över att hag inte gick såg den. Men vi snackade om det så sent som igår, att se den.

    Listar här tre-fyra utomhusgrejer:

    Cykel
    Brygga
    Picnic
    Materialet fleece

  438. Benny skriver:

    Cigg också. Cigg e utomhusgrej.

  439. hjort skriver:

    Se den, Benny. Jag var sen på den bollen jag med, men jag gick och köpte den på Blu-Ray för ett par veckor sen. Bra film. Har typ samma invändningar som matti, fast jag är inte lika känslig för kärlek-som-naturkraft-grejen, eftersom den kändes mer som en av karaktärernas tolkningar av verkligheten snarare än filmskaparnas.

  440. Greven skriver:

    Cigg är ju en garagegrej.

  441. Hr KBoi skriver:

    Benny – Jag har den på dcc och minidisc, mycket bättre än hjorts blueray.

  442. Stig Dagerman skriver:

    Och kolmonoxiden!

  443. hjort skriver:

    Lite pinsamt att en skrev ut det stiliserat eller vad en ska kalla det, som ’Blu-Ray’. Usch.

  444. TP skriver:

    Jamen, det är vers, refräng, brygga två gånger, sen är den slut ju!

  445. K skriver:

    Alla talar svenska!!!

  446. K skriver:

    Men vilken jävla refräng!

  447. skräddarn skriver:

    Fredag! Fredag! Fredag! (Åhh!!!)

    https://open.spotify.com/track/2aSfBOHlbIgbxAfEGUGtiJ

  448. matti skriver:

    Umeå: för mycket Ebba för lite Hurriganes.

  449. matti skriver:

    Att cigg är en utomhusgrej och inte ens en underfläktengrej ser jag som ett bevis på helvetet.

  450. G skriver:

    18 år sedan jag slutade röka och kan ibland bli sugen att börja igen bara på ren trots. Inomhus.

    Det här var ju bra om hur Trumps väljare ofta beskrivs http://www.vox.com/policy-and-politics/2016/10/15/13286498/donald-trump-voters-race-economic-anxiety

    SD och Sverige får till och med vara med på ett hörn.

  451. matti skriver:

    Snutvänstern. Är det ett existerande begrepp eller är det ok om jag använder det lite fritt?

  452. Benny skriver:

    Tycker kränikan lider av samma problem som Pos serie. Det som framhävs som ett specifikt problem för Norrland (i relation till södra Sverige) är inte ett Norrlandsproblem, och glesbygdsproblemet är inte heller ett Norrlandsproblem.

    http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/haer-aer-industrikrisens-mest-sarbara-kommuner-28307

  453. G skriver:

    Oj, vad jag kan hålla med om den invändningen Benny. Den landsbygd som jag har koll på är Bohuslän, Dalsland och Värmland och där är problemen delvis andra med närhet till Norge som trissar upp huspriser, massiv turism (Bohuslän) som inte alls bara är av godo med mera. Men också väldigt samma med industrier som lägger ner.
    Men tänkte när jag såg serien (som jag gillade jättemycket) att det blev Norrland dels för att Po bor där och dels för att det är tydligast där med alla långa avstånd och så. Att barnen flyttar från Fjällbacka till Gbg verkar kanske inte så dramatiskt.

  454. H skriver:

    Är glesbygd en utomhusgrej?

  455. H skriver:

    Furious George – Gets A Record är den skivan som är mest punk.

  456. TP skriver:

    Nä, verkligen inte bara norrland. Gör det mer ekonomiskt fördelaktigt för företagsetablering på landsbygden då säger jag efter att ha läst Bennys länk. Lägre arbetsgivaravgift är ju ett sätt i en marknadsstyrd ekonomi.

  457. TP skriver:

    H: snarare grejjen.

  458. matti skriver:

    Snö kan vara, men inte alltid, ett väder och därför mer en utomhusgrej än en naturgrej.
    Tycker Idioten skrev en rätt bra dikt men att det inte borde varit så mycket frågetecken. Pga fult alltså, inte pga maktspråk.

    PS
    Har lite svårt med överbyggande betydelser ibland. T ex att ALLT skulle vara kultur: mat, sport, porr etc. Eller att ALLT skulle vara natur. Väljer vi den språkliga vägen får vi diskutera semantik tills kometen kommer, eller Trump eller Åkesson. Att på allvar diskutera vad som är natur och inte har jag inte tid med.
    DS

  459. G skriver:

    Den äckligaste överbyggande betydelsen tycker jag är när ALLT kan vara ”punk”. Som när en PR-strateg pratar om sitt ”punkiga” arbetssätt och sin attityd.

  460. Jens skriver:

    Benny, TP, G: Tyckte texten mer tog avstamp i det för att leda det till att prata om att det inte är oschysst fördelning det handlar om utan större (andra) saker än så. Men ja, inget till Norrland isolerat fenomen, där är jag med.

  461. matti skriver:

    Suck, alla jävla idioter. Håller med Andres Lokko om det här.

    http://www.svd.se/skams-och-avga–ni-ar-dumma-i-huvudet

  462. G skriver:

    Åh Andres ändå!
    Matti du var väl nyligen inne på liknande tankar när du skrev om hur typ Britney inte blir viktig bara för att en skribent lyssnade på henne och inte Polly Styrene när vederbörande växte upp?

  463. H skriver:

    Jag har väl egentligen två invändningar. Den första är att jag kanske hellre hade läst en initierad och fördjupande text om Phil Chess istället för en metatext om hur viktigt det är med kunskap. Det hade varit ett motstånd i sig. Den andra är att Joycemän naturligtvis finns (Lokko skriver Joycekvinna, gissningsvis för att komma undan könsaspekten), och att jag inte vet hur himla lätt de har att hävda sig i offentligheten heller. Nån skulle till och med kunna hävda att det är skojiga popkillar som Andres Lokko som har petat ut dem.

    Jag har en kompis som är med i ett Joycesällskap. Han är runt 40 och överlägset yngst. Det är bara män, inte på grund av en regel utan, eh, andra skäl, och de läser på riktigt en mening i taget av Finnegan’s Wake som de sedan vrider och vänder på vid sina träffar. Det är ju inte som att detta på något sätt anses MINDRE kufigt än att samla på Dylan-bootlegs.

    Med det sagt saknar hans text inte poänger.

  464. matti skriver:

    Tack, känns som en komplimang!
    Inte vet jag om det var precis nyligen, men jo. Alltså, säger inte att Britney INTE är viktig bara för det. Kanske jag sa det då, men jag har kanske ändrat mig lite nu :)

    Allt börjar och slutar inte med ens egen historia. Särskilt inom populärkulturen och särskilt just nu är det som att det glömts bort.

  465. matti skriver:

    H: Men Joycesällskapen syns ju inte i media på samma sätt. Andres text måste ju ses i skenet av alla är såna jävla ”experter” på Dylan just nu, ur ett populärkulturellt perspektiv och inte ett litterärt, inte ens ett musikaliskt.
    Kan fö tänka mig att Andres Lokko (eller Gravdal eller salig Lennart Persson) redan skrivit 50 000 tecken om Phil Chess. I typ Pop på typ 90-talet.
    Kunskap, historia, blir bara sämre och sämre som valuta för varje dag som går.

  466. matti skriver:

    Och en av hans poänger är väl just att den motståndshandling en sådan text skulle innebära är sällsynt ovälkommen just nu.

    Mitt problem med Dylan som nobelpristagare är så jävla popnördigt att jag skäms för det: jag tycker att det finns andra (verksamma inom samma eller liknade [populärkulturella] fält som är mer värda att få det. Akademien har öppnat en burk de inte visste vad den innehöll. Men ingen bryr sig, det är det jag tycker Lokko försöker formulera.

  467. matti skriver:

    Till exempel Alan Moore, Mark E Smith, Julie Doiron, Morrissey, Yoko Ono, David Simon, David Chase, Edgar Reitz, Gilberto Hernandez, Joan Baez, Ghostface Killah, GZA, Eminem, Lydia Lunch, PJ Harvey, Nick Cave, Tom Verlaine, Nico, Missy Elliot, Patti Smith, Kristin Hersh, Robert Forster, Q-Tip, John Lydon, Ray Davies, Diamanda Galas, Mary Margaret O’Hara, David Tibet och Blixa Bargeld, har samtliga gjort grejer som lätt har samma verkshöjd som Dylan, i ett par fall är de till och med bättre i bemärkelsen mer nyskapande. Ett par av dem har till och med gjort mer. Dessutom förenklade jag det lite och nämner bara nu levande (sist jag kollade i alla fall) och fortfarande verksamma. Dessutom anglo-saxiska. Nu när vidgandet av litteraturbegreppet ändå är gjort menar jag.

  468. matti skriver:

    Blev plötsligt osäker på hur mycket text Nico skrev egentligen. Men jaja.

  469. H skriver:

    Ja, jag försökte skriva nån sorts svar på dina invändningar mot mina invändningar, men det blir knappast mer konstruktivt än nä!/jo!/nä!/jo!/nä! osv. Det som är synd är ju att ingen riktigt förklarat ännu hur och på vilka sätt Bob Dylan är en sådan litterär gigant. Eller så har jag bara tittat på fel ställen. ”Verkar i en bardtradition” känns vagt och allmänt. ”Extremt bra på att rimma” går ju inte ens att ta på allvar.

  470. H skriver:

    Och Nico är ju jättedöd.

  471. matti skriver:

    Haha, dessutom.

  472. matti skriver:

    Allvarligt, Bob Dylan är väl grym men det är Stephen King med och han har iaf inte gjort nån värdelös jävla Live at Budokan.

  473. Anonym skriver:

    Blev plötsligt osäker på om inte Stephen King ändå gjort det.

  474. K skriver:

    Ska inte priset till Dylan ses som att han är dörröppnaren, föregångaren (när det gäller por/rock-lyrik)? Kanske hade många av de personer Matti nämner aldrig gjort det de gjort, utan Dylan? (Omöjligt att svara på, men ni förstår vad jag menar.) Eller?

    Frågorna hopar sig.

  475. matti skriver:

    Ja kanske? Som en guldklocka liksom, menar du?

  476. H skriver:

    Helt fucked up efter två avsnitt av Black Mirror säsong tre. Kollar ni?

  477. matti skriver:

    Inte än men ska. Sett ikapp och klart Halt and Catch Fire i helgen. Åh vad bra. Och sen en krigsfilm med Brad Pitt, Fury heter den. Helt ok men jag älskar krig.

  478. K skriver:

    Lite som en guldklocka, ja.

    För att citera Luke Haines:
    People getting uppity about Bob Dylan getting a prize. He’s Bob. He invented modern rock lyrics. He made life better.

  479. matti skriver:

    Finns det nåt pris av rang för att man visar världen vilket jävla skithål den egentligen är? Inte för att jag borde få det (eller nåt annat), men att saker ska vara upplyftande tål jag inte egentligen. Obs lol.

  480. K skriver:

    Det nyinstiftade Alkbergpriset!
    Tilldelas konstnärer som på ett förtjänstfullt sätt fått oss att tappa allt hopp om den här jävla världen.

  481. H skriver:

    Elfriede Jelinek fick Nobelpriset till exempel.

  482. hjort skriver:

    Nobelpriset till Robert Jelinek, ja.

  483. matti skriver:

    Jo jag vet H. Reagerade mest på den annars så pålitlige misantropen Luke Haines uttalande.

  484. matti skriver:

    TWD, ser det på nian nu. Härligt ändå med vanlig TV. Säg till när ni sett!

  485. backlund skriver:

    TWD. Alltså.

  486. matti skriver:

    Negan är ändå lite nedtonad jämfört med tecknade. Ändå, han är ju bäst/värst hittills. Jag köpte allt eller det mesta i alla fall. Trodde det skulle vara ett länge avsnitt bara.

  487. H skriver:

    Alltså

  488. backlund skriver:

    Tycker det var riktigt riktigt starkt.

  489. Frukoloder skriver:

    TWD slet min själ i småbitar

  490. K skriver:

    Menade inte att raljera ang det föreslagna Alkbergpriset.
    Jag tenderar också att söka mig till konst/kultur som ser ganska mörkt på världen.
    Och ironiskt nog för att den skänker ett visst hopp.
    Vilket man ju behöver.

  491. H skriver:

    Jag är kluven till TWD ändå. Det var ju mäktigt. De tar i så de spricker för att göra en illa berörd, resten av serien ska kännas som barnprogram i jämförelse, och de lyckas utan att det riktigt blir over the top a la Banshee. Samtidigt, det är inte en timmes totalsadistpsykotortyr jag är ute efter med TWD. Jag tyckte att avsnittets höjdpunkt var när Rick klamrade sig fast i en hängd men levande zombie för att komma undan en superäcklig zombiehord – i dimma och vitt gryningsljus. DET är zombieaction.

  492. skräddarn skriver:

    Gillar inte Lostvibbarna i Westworld, men annars är jag positiv.

  493. matti skriver:

    Såg aldrig Lost, tröttnade efter första säsongen. Men Westworld älskar jag även om det kan vara i brist på annat.

    TWD är ju blahablaha egentligen. Men med en schysst spikklubba osv.

    K: Ingen fara, jag tog det inte på nåt särskilt sätt. Tyckte fö Lundell skrev rätt bra om Dylan i Aftonbladet eller var det var idag. Jag har helt ärligt aldrig brytt mig om Nobelpriset tidigare, inte så här mycket i alla fall (möjligen Tranströmer, men det berodde mer på att han fick Erik Lindegrenpriset alldeles före, och jag sitter i den juryn). Och jag vet inte om det är bra eller dåligt och jag skiter i det. Jag gillar att prata om (populär-)kultur i största allmänhet bara och den här gången kolliderade två världar jag nosar på mer separat annars.

  494. hjort skriver:

    Själv sitter jag här i min ensamhet och följer Ash vs Evil Dead. Det är ju trams, men så är jag ju en tramsig jävel.

  495. H skriver:

    Fast såhär känner jag: ännu en skithöst.

  496. H skriver:

    Är Light User Syndrome den bästa skithöstskivan?

  497. K skriver:

    Är det bara jag som börjar tröttna på att varannan artikel på svenska kultursidor tycks handla om att någon har skrivit en artikel på någon annan kultursida? Vissa skribenter tycks inte göra så mycket annat än att läsa konkurrenterna för att hitta något att bråka om. Vad sägs om att bedriva lite kulturjournalistik istället?

  498. skräddarn skriver:

    H: ja!

  499. skräddarn skriver:

    Lyssnar på LUS nu och lite kan man ju fatta kritiken mot nutida MES ändå. Visst, sena Fall är ju en helt annan best men den (LUS) låter ju så vital! Måste läsa Brix bok snart.

  500. H skriver:

    Vital… och med grav tjackparanoia plus begynnande psykos.

  501. skräddarn skriver:

    men hitta ett bättre ord då!

  502. matti skriver:

    K: Det är samma överallt tänker jag. Folk bara jävla piper och ska vara snutar. MEN GÖR NÅT BÄTTRE SJÄLV DÅ, vill jag skrika. Men jag försöker göra nåt i stället.

  503. matti skriver:

    Fast såhär är det lite varenda gång det är val kanske. Svenskt eller Nordamerikanskt.

  504. Benny skriver:

    Paper boi, paper boi, it’s all bout that paper, boi.

  505. matti skriver:

    Svinbra serie. Som jag sa först av alla.

  506. matti skriver:

    Tycker den påminner mer om Baskets än om Twin Peaks.

  507. K skriver:

    Matti: Och det hedrar dig. Att du gör nåt.

  508. Benny skriver:

    matti: #lifegoals

  509. K skriver:

    Henrik Schyffert i DN-intervju:

    Det finns ett annat ord för pk – det är hyfs. Folk säger i dag att de är ”sanningssägare”. Eller så är du bara ett jävla rövhål?

  510. Hr KBoi skriver:

    Ja, jävligt väl formulerat!

  511. H skriver:

    skräddarn: Näe, men jag menade mer att komplettera än att korrigera. Oavsett vad man läser sig till om omständigheterna kring inspelningen, de låter så förbannade på LUS, men det är nåt annat än på till exempel Hex som jämförelse, ingen valpig charm utan vuxna, fula och förtvivlade (”slowly, painfully, we become disillusioned”). Basen på ”Das Vulture…” säger ALLT, bland det mest uttrycksfulla som har spelats in. Allt är för sent.

  512. skräddarn skriver:

    Skeppet gick inte att vända. Rätt in i stormens öga bara. LUS alltså.

    Bra av Schyffert!

  513. H skriver:

    ”Här vill ingen vettig va”, tänkte jag och stapplade ner för trapporna, iväg. Jag gick raka vägen hem.

  514. matti skriver:

    Benny: sorry att jag drygade.

  515. H skriver:

    Jag började skriva nåt om begreppet politiskt korrekt, men insåg att jag inte hade mycket att komma med.

    Läs istället den här dikten av Adrienne Rich, en av de bästa dikter jag har läst (om man nu kan säga så). Jag kan ha länkat den förut här i gästboken, förlåt i så fall.

    http://arbetet.se/2012/10/20/nordamerikansk-tid/

  516. matti skriver:

    Själv blir jag lite förbannad pga det här behovet att förenkla saker och begrepp. Hyfs är hyfs och Politiskt korrekt är Politiskt korrekt. Dessutom kan man väl säga sanningen emellanåt, uppföra sig hyfsat emellanåt och vara ett jävla rövhål emellanåt? Ingetdera korrelerar väl helt automatiskt? Plus att om nån storviltsjägare till smygmobbare från Bromma ska komma och vara skenhelig så blir jag extremt misstänksam. Obs, ingen diss mot Schyffert i övrigt: han är väldigt rolig väldigt ofta. Han är bra på sitt jobb. Och inget personligt mot er som tycker det där uttalandet var särskilt mäktigt. Har heller inte läst intervjun så jag borde antagligen hålla käft. Förlåt. Är på dåligt humör, hungrig och lite krasslig.

  517. matti skriver:

    Det var en superbra dikt!

  518. Benny skriver:

    http://www.unt.se/kultur-noje/lat-h-vara-h-i-musiken-107664.aspx

    ”Åh nej”, att jag ska behöva flytta härifrån.

  519. Benny skriver:

    Jag tänker väl att man, när man vill göra likhetstecken mellan ”PK” och ”hyfs” menar att det som anses vara PK istället kanske kan värderas som hyfs. Det tycker jag verkar stämma ganska ofta, om sådant som avfärdas som PK. Hyfs å andra sidan, konnoterar väl både med ”sådant som är utryck för att vi lever på ett civilserat samhälle; att vi beter oss civiliserat”, och ”Magdalena Ribbing och gubbkärringars normerande och konformism”. Det är liksom både härligt och pestigt på samma gång.

  520. Benny skriver:

    Länken från UNT är väl ett uttryck för det mer negativa uttrycket för ’hyfs’.

    ”Djävulen bor i jazz och pop!”

  521. matti skriver:

    Jag är helt för att vara politiskt korrekt och hoppas att jag är det själv, någorlunda iaf. Men det här med att tycka att man har hyfs (är… hyfsad?) tycker jag är självgott och malligt. Borgerligt nästan, typ ”väluppfostrad”. Av militärer. Nåt som moderater kan få hålla på och känna sig, med bordsskick och besticken rätt placerade.

  522. matti skriver:

    Och med politiskt korrekt menar jag vad som helst, allt, som random SD-idiot uppfattar som fel.

  523. Benny skriver:

    Ja. Så kan det nog vara. Jag gillar oftast hyfs (hålla upp dörrn och sånt), men kanske inte att bli pådyvlad hyfs. Men det där är väl en fallande skala, eller en kurva som ska möta en kurva av när det är okej att påpeka andras beteende. Jag tror att jag rör mig ganska nära gränsen för vad som anses vara kränkande där. Nudge nudge.

  524. matti skriver:

    Hahaha, och det är precis där jag tycker du ska vara också.

  525. H skriver:

    Jag diskuterade ”hyfs” med en kompis en gång. Jag menade att frågan om hur man beter sig ska komma inifrån, ungefär (hur är man en bra människa?), inte utifrån regler kring god uppfostran (man vet hur man gör men vet inte varför = ”politiskt korrekt”). Min kompis menade i sin tur att ett system utan inlärda normer (”så gör man inte!”) gynnade mobbning och att en gemensam uppfattning om ”hyfs” bidrog till jämlikhet och motverkar maktmissbruk och godtycklighet. Jag tänker på det ibland. Skriver på telefonen.

  526. H skriver:

    Det var nån som skrev, kanske här?, apropå Lufs förslag om att legalisera nekrofili, att ibland får vi helt enkelt acceptera äldre generationers slutsats: det är ingen bra idé, utan att pröva tesen på nytt. Tabut finns av en orsak, det är inte bara sexualmoral.

    Det var å ena sidan. Det finns ett å andra sidan, men jag pallar inte skriva mer på telefon. Läs första satsen i Adrienne Rich-dikten igen (eller hela).

  527. Benny skriver:

    Okej, om man nu analytiskt separerar dom två kompasserna, vad händer i så fall när en norm stämmer överens med vad man själv uppfattar som rätt sätt att vara på? För det är väl i allra högsta grad så man socialiserar, typ, umgås med dem man tycker beter sig vettigt.

    Nä, jag säger tillbaka till ritbordet, om man vill hävda att något ”kommer inifrån”.

  528. H skriver:

    Min poäng var inte att det var jag som hade rätt alltså.

  529. Benny skriver:

    Var din poäng att du hade fel?

  530. matti skriver:

    Vi definierar kanske olika. Jag menade nog att ”man vet hur man gör men vet inte varför = hyfs”.

    Eller, nu kom nån slags feber eller stark trötthet över mig. Jag vet inte, jag hänger inte med längre. Blandar kanske ihop hyfs med nåt annat.

  531. matti skriver:

    Kanske med vett och etikett.

  532. K skriver:

    Hyfs = att uppföra sig schysst mot andra människor, att bemöta folk med respekt
    Ribbings vett och etikett är en annan sak.

  533. K skriver:

    NE:
    hyfs subst., ingen böjning, n-genus
    • förmåga att uppträda hövligt

    (T ex att inte kalla ngn för rövhål?)

  534. matti skriver:

    Ja, jag tänkte nog fel. Och Shyffert kallade nån, hyfslöst, ett rövhål.

  535. H skriver:

    Är ni säkra på att det är vattentäta skott mellan hyfs och vett & etikett? Det är inte jag.

  536. H skriver:

    Det här är en jättebra text på ämnet. Av Hynek Pallas, från tidigare i år.

    http://www.svd.se/viss-sorts-tolerans-gynnar-rasism

  537. Benny skriver:

    Så in i helvete bra text det där. Det där tror jag helt och hållet på, och är applicerbart på en hel del andra ohärliga grejer. Viss sorts tolerans gynnar sexism.

  538. matti skriver:

    Jag tycker också det är en suverän text. Och vad gäller romerna så finns det gott om inhemska exempel på hur jävla outsägligt illa de behandlas. T ex i Umeå.

    Jag tror inte det är vattentäta skott. Jag tror det väldigt lätt spiller över i varandra. Men jag hade fel, det hade jag.

  539. skräddarn skriver:

    Tror inte Schyffert är upprörd över rassarnas dåliga bordsskick.

  540. H skriver:

    En jag känner har fått en tillsägelse av Björn Söder för att hon inte plockade undan sin lunchbricka när hon gick från bordet. Så hyfs har han allt!

  541. matti skriver:

    Såg Tjuvheder till sist och antagligen sist. Bästa svenska filmen sen Fucking Åmål, minst.

  542. K skriver:

    Sedan kan man väl uppvisa ett stort mått av hyfs (och vett & etikett) inom vissa områden, samtidigt som man har total brist på det inom andra?

    Vilket får mig att undra om hyfs är rätt måttstock att använda trots allt … Om man är ute efter en persons relativa godhet. Det är kanske något djupare än så vi söker? (Och det är kanske det Matti var inne på tidigare, inser jag nu.) #pudel

  543. TP skriver:

    Hur många använder ordet hyfs i vardagligt tal? Jag gör det aldrig och kommer aldrig att göra. För mig stinker ordet av normtänkande som ibland gränsar till förtryck (avsändare definerar vad som är hyfs, oftast för att gynna sig själv?). Å andra sidan kan jag hålla med H’s kompis om att vissa hyfsade normer är bra, men det betyder ju inte att ordet hyfs har ensamrätt på sådana normer.

  544. H skriver:

    Normer finns ju överallt, förväntan kring bemötande från andra. Och det vi kanske kallar god uppfostran går ju att lära ut och att lära sig. Outtalade regler är svårare att förhålla sig till. Och den sociala kontrollen minskar ju knappast för att det finns en gemensam föreställning om att man får göra som man vill. Kolla på punkscenen.

    Visst känns det som att vi pratar om en massa olika saker samtidigt och om vartannat? Jag tycker att det är ganska kul, men det hjälper oss nog att missförstå varandra också.

  545. TP skriver:

    H: håller med, har nog missförstått lite av det som skrevs ovan (som vanligt) men kände bara att ordet hyfs har en besk smak på min tunga. Hängde inte heller med på ditt likhetstecken av ”politisk korrekt” med det är väl citationstecknen som rör till det, kan tro.

    Fokuserar på annat istället. Förresten, LUS-skivan hade jag ju hoppat över i min tidigare iver att hårdplugga the FALL. Grym skiva ju, så vital, liksom.

  546. matti skriver:

    Det finns ju olika lager här. Inte ens PK är ju beständigt och helt lätt att definiera. Det är ju nåt vi upplysta försöker sno från mörkermännen (oftast män, men långt ifrån alltid), göra till vårt eget och till något bra. Det som Hynek Pallas skriver om är ju en sak, där håller jag med. Men om någon säger fitta utan att först försäkra omvärlden om att det minsann är det finaste som finns och att hen (oftast en han, men långt ifrån alltid) använder det ordet ironiskt eller för att visa på en maktordning en helt enkelt inte ställer upp på så är det inte helt säkert att fittsägaren kommer helskinnad ur det. Eller kan säga något annat efteråt utan att vara misstänkt chauvinist eller sexist. Och gör hen det flera gånger så är det ännu värre. Men tänk om hen har tourettes då? Ska vi verkligen diskriminera mot de med diagnoser?
    Jag försöker skämta lite här. Men jag har så himla svårt för tanken på personligt ansvar för strukturella problem, på att dömmas för att man inte är helt på tårna varenda gång. Och kan inte tänka mig att leva i en värld där Onkel Kånkel inte är välkommen.

    Dessutom: härinne i den här gästboksbubblan är vi alla hyfsat överens i alla fall. Det är ju skillnad på om vi pratar om det här, än om man sitter och ryar med kokande piss på nån gammal moderatkompis bekants SD-vänliga facebookstatus. Eller?

  547. hjort skriver:

    Hur många använder ordet Skifs i vardagligt tal? Jag gör det aldrig och kommer aldrig att göra. För mig stinker ordet av normtänkande som ibland gränsar till förtryck.

  548. Hr KBoi skriver:

    De som är stumma då? Men som man vet tänker en massa grejer som inte alls är pk? Hur gör vi med dem?

  549. G skriver:

    Fast är inte en poäng med Onkel att han inte är välkommen i den här världen? Så har jag alltid tänkt Och ibland försvarat honom med att tjusningen delvis ligger i att det finns något litet som aldrig kommer kunna bli jeansreklam.

    En annan sak, är inte det här väldigt roligt/sorgligt från ett bolag och en regissör som gärna pratar mansroller http://www.gp.se/n%C3%B6je/turist-producent-anm%C3%A4ler-diskriminering-1.3904389

  550. matti skriver:

    Jo, men det är ju en ocean emellan jeansreklam och att såna som jag själv ska sluta/aldrig börja lyssna på Onkel för att han skulle vara (ha varit) homofob eller rasist eller sexist etc. Jag älskar Onkel Kånkel.
    Obs, fattar ju att det är ett extremt exempel. Att många kan tycka att det inte är roligt alls. Eller att musiken är värdelös, att könsrock rent generellt är värdelöst. Men just för att det är extremt så är det lätt att exemplifiera med.

  551. matti skriver:

    De stumma: Vi projicerar deras tankar på en skärm sen får de livstids dödsstraff.

  552. G skriver:

    Jag älskar också Onkel.

  553. skräddarn skriver:

    Utskälld av Björn Skifs för att man spillt en shotsbricka över hans dövstumma onkel. Snacka helkväll!

  554. matti skriver:

    Hur var det, hade nån här sett The VVitch? Tycker den var bra. Även mäktigt hur The Satanic Temple resonerade när de rekomenderade den.

  555. H skriver:

    Det är viktigt med värdelösa saker. Det är det sista vapnet mot fascismen.

  556. H skriver:

    Ordet viktigt känns fel.

  557. H skriver:

    Jag ångrar mitt inlägg.

  558. TP skriver:

    Kära gästbok,
    Såg John Holm idag.
    Han var bra, ofta riktigt bra.
    Hejdå.

  559. stalle skriver:

    grymt tp!

  560. H skriver:

    Träffade just en kille i min egen ålder som aldrig hade hört talas om NWA.

  561. K skriver:

    Han kanske var mer east coast?

  562. matti skriver:

    Skriver mot deadline och det går åt helvete. Ovan känsla ändå. Obehagligt. Fjärde dagen och det lossnar liksom inte. Har idé, en klar bild i huvet, men det blir bara prickar och streck. Skriver detta för att skriva nåt alls.

  563. matti skriver:

    K: HAHAHAHAHAHA!!

  564. stalle skriver:

    matti: drick.

  565. matti skriver:

    Stalle: d e såre måste bli

  566. Greven skriver:

    https://open.spotify.com/album/5dJbYruKqC38JNvfjxV7xZ

    Iiiiris!

    ”Du har ett lasersvärd och du svischar det i mörkret”

  567. skräddarn skriver:

    Död Mark är alltså rockens räddning?

  568. matti skriver:

    Hela säsong tre av The Fall finns på Netflix. Så väldigt, väldigt mörkt.

  569. matti skriver:

    Dessutom har sista säsongen av Rectify börjat. Och den, ja herre.

  570. H skriver:

    Idag ska jag på två spelningar: Dolly Style och Holly Golightly.

  571. H skriver:

    Mycket y.

  572. matti skriver:

    Anon: Det är (bl a) det där jag menar. Nån snut som ska sätta dit Schyffert för nåt gammalt.

  573. H skriver:

    En annan tolkning är att det visar att självbilden ”jag är pk” inte kan ersätta egen reflektion och analys.

    Och rent allmänt, ”jag är emot rasism” är ju trevligt, men säger i sig ingenting om hur du vill motverka diskriminering och segregation.

  574. matti skriver:

    Pendlar här, vet det, men just nu är jag jätteglad för Bob Dylans skull.

  575. Benny skriver:

    H: Behöver man veta hur det ska gå till för att man ska sägas hålla en tillräcklig eller godtagbar ståndpunkt?

  576. Benny skriver:

    skräddarn: Du gör, generellt, för få jazzsamlingar på t.ex. Spotify. Det finns människor därute i etern som behöver input. I have spoken.

  577. H skriver:

    Benny: Verkligen inte. Jag menade att det var ett exempel på att man trots goda avsikter kan hamna alldeles fel.

  578. matti skriver:

    H: jag menade inte Hubinette, jag menade Anon (tror jag). Ser det här rätt ofta i diverse läger på Facebook, särskilt hos folk som håller på med förhållandevis få frågor, t ex ”bara” feminism eller ”bara” antirasism. De är ofta rätt konservativa och dömmande i andra sammanhang. Eller ofta, jag blir åtminstone förvånad när de är så okänsliga för kontext i andra sammanhang, utanför deras egna. Har jag fel om jag säger att det är där de flesta snutarna finns? Om det beror på att de är så allmänt radikala och stenhårda. Eller om det är jag som förväntar mig ”mer”, att de skulle vara mer förstående för andras premisser, än vad de är.

  579. matti skriver:

    Och jag då. Med mina stipendier och plattformar mitt i såväl fin- och fulkultur, sitter här och hatar snutar och tjallare. Patetiskt, jag vet det.

  580. Benny skriver:

    shredd: Men ditt senaste c60 är fan rätt i nian!

  581. Benny skriver:

    *äter mitt livs sorgligaste matlåda på jobbet*

  582. Jens skriver:

    Benny: Vad innehåller den?

  583. G skriver:

    John Lydon ändå https://youtu.be/pY6S2TzytVY
    Läs böcker, gå och rösta!

  584. Benny skriver:

    Ibland kommer jag att tänka på när Mats sa att han spelade i Mats Anders Rojas Ramirez AB. Det är topp tre det roligaste någon någonsin sagt.

  585. Benny skriver:

    Stod inte det i nåt konvolut eller nåt också?

  586. skräddarn skriver:

    Jag ska skärpa mig Benny. Ska försöka slänga ihop en lista. Kul att du gillade förra!

  587. Benny skriver:

    Jens:

    Igår: en stor potatis (delad), några kvistar broccoli, ca 10 g korv av sämre sort (felberäknat efter middag), två svårt underkokta ägg. Vatten, automatkaffe.

    Idag: Fyra mindre potatisar, en hel korv av ännu sämre sort. Ingen ketchup. Vatten, automatkaffe.

  588. Benny skriver:

    Matti: Om Clinton vinner, är det inte läge att spela in den där live-versionen av ”Women of the world, take over”. Jamenar, Merkel, May och Clinton, vad mer kräver du?

  589. matti skriver:

    Hahaha!

    Tid, ork, lust. T ex.

  590. Jens skriver:

    Benny: förstår. Den första är lite deppigare tycker jag. Pga inneboende ambitioner.

  591. hjort skriver:

    Ska vi snacka deppig lunch så ska jag käka mina hemgjorda BLT-mackor nu. BLT utan L.

  592. matti skriver:

    Ändå lite härligt när de kommer till ett helt nytt samhälle i TWD. Extremt coolt när de högg ansiktet av en zombie också.

  593. H skriver:

    Helt okej avsnitt!

  594. TP skriver:

    n o v e m b e r

  595. G skriver:

    r a i n

  596. TP skriver:

    g y t t j a

  597. backlund skriver:

    Benny: Bor du nära Svanö? Jag spelar där på lördag nämlgn. Där matti spelade tillsammans med Systraskap förra året. I år spelar jag tillsammans med These heavy clouds, som är Sabina Wärme som är en del av Systraskap. Så det borde innebära att jag är en del av matti. Det är logik yo.
    Men det för mig till min fråga: Vilken del av matti vill ni vara?

  598. matti skriver:

    Tack, inte hjärnan i alla fall. Ingen del alls om jag slipper faktiskt.

  599. G skriver:

    Hjärtat -rött och placerat på rätt ställe efter vad jag kan bedöma.

  600. backlund skriver:

    matti: Vänta. Tog du det om nåt nedsättande det jag skrev? Isåfall bugar jag mig djupt och ber om ursäkt.

  601. Benny skriver:

    Jens: Erkänn att du bara gick på mängden körv, att det var därför söndagen var bäst.

    Backlund: Njaeaaaee. Jag bor i Pruppsala, men har feriehus i Docksta. Inte heller helt nära Svanö, men i alla fall närmare. Om en månad flyttar jag till Blekinge.

  602. backlund skriver:

    Benny: Just ja. Så är det!

  603. matti skriver:

    backlund: nä, jag bara drog ett självhatarskämt av låg kvalitet. :)

  604. stalle skriver:

    ??????

  605. G skriver:

    Tycker nog det var ett självhatarskämt av medelkvalitet, minst. Man ska inte nedvärdera sina självhatarskämt.

  606. Jens skriver:

    Benny: Du vet att jag gillar korvfest.

  607. TP skriver:

    Don’t look back ses på svt-play, men det visste ni väl redan. Bra doku iaf.

  608. Benny skriver:

    Jens: Hence, gästboken.

  609. matti skriver:

    Underbar känsla: bara 950 låtar på 1000-listan så man får/måste fylla på.

  610. H skriver:

    Hmm, minns att ni snackade så jäkla mycket om de där 1000-listorna när jag började skriva här och att jag dissade då. Men sen dess har ni nog slipat ner mig. Jag kanske gör en. Ska det vara 1000 bästa, eller räcker det med 1000 bra och att man slipar till efter hand?

  611. matti skriver:

    Det ska vara 1000 olika artister/låtar. Målet är ju de 1000 allra bästa men det går inte, pga svinmycket finns inte på Spotify. Dina 1000 bästa som finns på Spotify. Du publicerar när du är klar och får bara ändra i efterhand om något du har listat plockas ner från Spotify.

  612. hjort skriver:

    Min 1000-lista över bästa talen 1-1000, utan inbördes ordning. Del 1.

    1. 3
    2. 64
    3. 798
    4. 1
    5. 212
    6. 997
    7. 14
    8. 603
    9. 65
    10. 333

  613. matti skriver:

    Man vill ju bara veta på vilken plats 666 kommer. Spännande!

  614. matti skriver:

    Fatta att nästa vecka kommer en ny skiva med A Tribe Called Quest. Fatta!

  615. Benny skriver:

    Åh nej, inte ”reglerna för 1000-listan”-bråket igen…

  616. matti skriver:

    Benny: HAHAHAHA!

    Men det är inget att bråka om, reglerna är tydliga som en kniv i varmt smör.

    H: Glöm inte Velvet Underground bara, då pikas du till graven.

  617. H skriver:

    Tänkte bara om man kunde börja med att möla in låtar och sen förbättra efter hand, men okej: rätt från början. Jag sätter igång så får vi se när jag är klar. VU härmed portade från listan för all framtid.

  618. matti skriver:

    Du får såklart redigera den hur mycket du vill innan du gör den offentlig.

  619. matti skriver:

    Och den får inte göras offentlig förrän du har 1000 låtar med 1000 artister.

  620. matti skriver:

    MEN: det finns på min lista några undantag. T ex har jag två Orbital-låtar då jag anser att de två låtarna är en och samma. Plus två låtar som är taggade Iggy Pop, men en är Stooges och en är det inte. Spotify har fel ibland.

  621. hjort skriver:

    Jag borde inte lägga mig i listandet, men: Om du har två Orbital-låtar för att du tycker att de är en och samma, har du då tekniskt sett 1001 låtar med 1000 artister på din lista? Om en bortser från att du har två som står i Iggys namn och hela den biten.

  622. G skriver:

    Jag förstår Iggy-argumentet. Men samtidigt lite samma artist ändå, och hur blir det då med duetter? Är det tillåtet att ha med både Close my eyes forever och Kiss me deadly?

  623. matti skriver:

    Skulle vilja be er scrolla lite bland 5000 tidigare kommentarer i ämnet där ett tydligt regelverk faktiskt lobbats fram. Men så fräck är jag inte. Menar bara att det finns ett visst utrymme för personligt uttryck hos den som gör listan.

    Duetter: Om jag gör en duett med Amanda Werne och den är med på min skiva men inte på Slowgolds så kan du välja den och ändå ha kvar en låt med Slowgold att lägga in. Då har du däremot ingen annan du kan välja med mig. Förutom en BQ-låt t ex.
    Du kan, för att förekomma lite här, ha med en Smiths-låt OCH en Morrisseylåt. En Lou Reed-låt, en John Cale-låt OCH White Light/White Heat.

  624. matti skriver:

    Tekniskt sett har jag med 1001 låtar med 1000 artister. I praktiken är det dock bara 950 låtar för tillfället.

  625. matti skriver:

    Och jag vet att jag är ute på juridiskt tunn is med Orbital. Menmen.

  626. TP skriver:

    Finns det ingen jurist i gästboken som kan finslipa språket i regelverket så det blir juridiskt oantastligt och alla kryphål täpps till utom de för personliga uttryck på tunn is?

  627. H skriver:

    Så lurigt att skilja på The Orb, Orbital och Obituary. Skulle inte våga ha med dem alla tre på listan.

  628. skräddarn skriver:

    Enklast är ju att göra en 1000-lista för varje bokstav.

  629. K skriver:

    Räknas Mattias Alkberg BD som separat från Mattias Alkberg? Och Södra Sverige?

  630. G skriver:

    Skivan med Pascal?

  631. Ny skriver:

    Har Crosby, Stills, Nash and Young utan Crosby, Stills och Nash funnits länge på Spotify eller har han nyligen dykt upp? Hade för mig att han var en sån bojkottare.

    https://open.spotify.com/album/5EVlXlHbRQI8ybuNt4ArXI

  632. matti skriver:

    Den låten jag sjunger ned Pascal är en Pascallåt.

  633. matti skriver:

    Alla mina skivor, suffix eller ej, räknas som skivor av en och samma artist.

  634. Benny skriver:

    Som Wu Tang sa, ”It’s the eternal fight. It s never ending!”

  635. K skriver:

    Jaha. Det visade sig ändå bara vara början på mina problem …

  636. Benny skriver:

    matti: Och den artisten heter Mats Anders Rojas Ramirez AB.

  637. skräddarn skriver:

    Benny, hoppas du hittar nåt att glädjas åt.

    https://open.spotify.com/user/1112545332/playlist/3nrFrPHASfexEBcZ2I85Do

    Obs, inte alltför genomarbetad lista, men du har väntat länge nog nu.

  638. H skriver:

    Svårt med sån här hiphop där man ska sitta och bli imponerad av beatsen/produktionen, kanske av rappen och texterna också. Visst liksom, jag kan bli imponerad. Men vad ska man göra sen då? ”Imponerande” är ingen estetisk kategori. Tomhetskänslor. Eazy-E är fortfarande min favoritrappare.

  639. Benny skriver:

    H: Hear hear.

  640. Benny skriver:

    Tack Skrädds!

  641. matti skriver:

    Benny: HAHAHAHAHAHA!

    H: Men vadå, man kan väl bli annat än imponerad?

  642. K skriver:

    The Fall: Var börjar man?

  643. Greven skriver:

    Säsong 1 känns väl mest naturligt att börja med.

  644. K skriver:

    En aning fantasilöst, om du frågar mig.

  645. H skriver:

    matti: Jag syftade på att jag bländats av ett antal hiphop-skivor nu, och sen när bländet avtagit (jag försöker inte vara poetisk nu) så har det inte funnits så mycket kvar. Det låter snyggt, verkar svårt, men lämnar mig oberörd. Obs, personlig åsikt, det ska man väl inte behöva säga varje gång man yttrar en sån. Det kan väl för vissa finnas ett värde just i att bli imponerad också, och inget fel på det.

    K: Börja med Slates-tian.

  646. K skriver:

    Will do.

  647. matti skriver:

    H: då förstår jag hur du menar. Trodde du var liksom ej imponerad och neggade på de som såg annat liksom utöver det.

    Bra med Slates! Är nog bästa vägen in.

    Jag tänkte att gillar man Indusrrial Estate, Bingo Masters Breakout, Edinburgh Man och What About Us så gillar man det mesta med The Fall. Men din väg är bättre.

  648. Hans skriver:

    Alltså,The Monochrome Set-He´s Frank, så jäkla bra! jag äger original singeln förresten
    https://www.youtube.com/watch?v=7jSqLJsDJgw

  649. skräddarn skriver:

    Seriöst, börja med Imperial Wax Solvent.

  650. skräddarn skriver:

    Alla ska bara börja med Slates för att Benny sa det en gång!

  651. matti skriver:

    Har varit och kollat på Kristofer Åström. Han spelade i tre och en halv timme. Fyra med paus.

  652. G skriver:

    Hahahahahahahaaa https://youtu.be/WwsQ_5Wm4oo

    Bra där BBC!

  653. matti skriver:

    ”It is less an insult to litterature than it is to pop music.”

    Om Nobelpriset, av Everett True.

  654. Benny skriver:

    skräddarn: Tack för att du minns/finns!

    Jag vågar inte säga nåt om The Fall längre, efter att Kboi gjorde ner mig om vilken första skivan är.

    Jag har köpt hus. Är det nån som kan låna mig en skruvdragare? Man får komma och hälsa på hur mycket man vill.

  655. Benny skriver:

    Vad vet vi om det här? Är det hipster eller är det genuint gött? Det har alla ingredienserna för att jag ska vilja börja röka igen och dricka folköl i en tredjehandslägenhet bakom en mack i centrala Luleå.

    https://open.spotify.com/track/1UPIET6QG2fHyvoXUlyobg

  656. H skriver:

    Vad spännande det är med semantik. Får man besöka Benny hur mycket man vill om man lånar honom en skruvdragare eller får man besöka honom hur mycket man vill, och så undrar han om någon kan låna honom en skruvdragare?

  657. H skriver:

    PS, Slates först för att den visar upp The Falls allra bästa sättning på toppen av sin förmåga och innehåller allt som gör The Fall bäst på kortast tid + bara innehåller hits. Gillar man den finns det ingen anledning att inte fortsätta sen för egen maskin.

  658. Benny skriver:

    H: Logik och/eller pragmatik, inte semantik.

  659. Benny skriver:

    Men för att svara på din fråga: Ja.

  660. H skriver:

    Jag trodde semantik var paraplyet för allt det. Sorry!

  661. hjort skriver:

    Grattis till huset, Benny!

  662. matti skriver:

    Alltså gud vad mycket bra svensk musik det kommer just nu.

    Grymt Benny! Blekinge?

  663. Benny skriver:

    Man kan se det som en hamburgare:

    Logik (bröd)
    Grammatik (sallad)
    Semantik (kött/vehetere ompf
    Pragmatik (bröd igen)

  664. Benny skriver:

    Matti: Tipsa gärna.

    Hus i Blekinge. Som ska renoveras så till den milda grad att vi skiljer oss.

  665. matti skriver:

    Först ett annat tips; The Expanse på Netflix. Om det är storpolitiken, patinan och livet i rymden man saknar från BSG snarare än det existentiella i Westworld.

  666. H skriver:

    Benny, är semantik typ enbart hardcore syntax eller?

    PS, Westworld suger

  667. H skriver:

    Danny Brown i Stockholm 1 dec, nån som ska?

  668. hjort skriver:

    H: Varför suger Westworld? Har funderat på om jag ska ge det en chans eller inte.

  669. Hr KBoi skriver:

    TP – jomen, jag skulle kunna skriva de däringa reglerna vattentäta. Men de skulle bara gynna mig pga. egen agenda.

  670. H skriver:

    Det är ju många som gillar det. Jag tycker att de existentiella frågorna är fjantiga, spänningen ospännande, mysteriet ointressant.

  671. matti skriver:

    hjort: tror du kan gilla det! Tänk BSG, första och sista säsongen.

  672. Benny skriver:

    H: Nä. Syntax är väl i nån mån en del av semantiken, men det är i stora delar en ren villfarelse. Tryck # om du vill att jag ska utveckla.

  673. H skriver:

    *
    Nej, fel.
    9
    Fan!
    #

    Så!

  674. Benny skriver:

    Din förfrågan är placerad i kö, jag besvarar den så snart jag kan. Jag är på jobbet idag och vill dö.

  675. hjort skriver:

    matti: Dags att erkänna ett par luckor i min nördighet. Jag har knappt sett BSG. Det mesta jag vet om det har jag fått från kompisar som gillar’t.

  676. backlund skriver:

    Rapport från landet: På Svanö har de en kulturförening som borde stå modell för resten av Sverige i stort. Skulle så gärna vilja spela i fina föreningshus och folkets hus osv, varje vecka. Satan så fint där är. Fint både i huset och i själva idén och drivkrafterna bakom. Öppna och kärleksfulla människor som förstår värdet av kultur.

  677. matti skriver:

    Backlund: håller helt med!

    Benny: Nytt bra svenskt senaste veckan: Slowgold, Iiris Viljanen, Frida Hyvönen, Kitok, Zacke. Säkert ännu mer som jag inte kommer på just nu.

  678. skräddarn skriver:

    Nya Goat är ju rätt bra.

  679. hjort skriver:

    Broder Daniel på Allt för Sverige. Märkligt hur saker förändras.

  680. Anonym skriver:

    har ni tänkt på vad bra och spännande solstorm är? och visst har den en spännande och originell titel? att skådisarna har djup och timing? visst har ni det?

  681. Anonym skriver:

    midnattssol heter den till och med. hahahaha

  682. stalle skriver:

    och stalle heter jag.

  683. matti skriver:

    Har ni sett Dr Strange? Den är bra! Men jag vet inte, jag tycker Luke Cage var så dålig att den gjort mig allmänt Marvelskeptisk. Och ni känner kanske mig, det är ganska så oerhört att jag skulle vara det.

    Såg inte Midnattssol igår pga orsaker men den är ju ändå bättre än Tjockare än vatten: svensk spänning när den är som sämst.

  684. Benny skriver:

    Matti: Ville egentligen mest veta om du tyckte att en specifik svensk skiva var bra eller inte. Och nu vet jag det.

  685. H skriver:

    Jag tyckte Luke Cage var kul. Som ett dåligt The Wire med en osårbar superhjälte i huvudrollen.

  686. stalle skriver:

    helvete benny, ett hus? wohooo!

  687. Benny skriver:

    Thnx m8

  688. matti skriver:

    H: ja, hm, alltså. Luke Cage var en av de sämsta Marvelgrejerna hittills. Sämre än Agents of SHIELD till och med. Sämre än X-Men 1, än Spider-Man 1 (och den allra senaste Spidermanfilmen, som verkligen var usel), sämre än båda Hulk-filmerna. Ok, kanske inte sämre än Fantastic 4-filmerna, men nära. Sämre än Daredevil säsong 2.
    Jag har varit Marvel-älskare, lite olika stort engagemang genom åren såklart, sen jag var sex år och läste min första Spindelmannen. 26/4 1975 för att vara exakt.

    OBS underkänner inte din åsikt, säger bara att vi inte har samma måttstock.

    Vad jag menar med Dr Strange (och de andra filmatiseringarna) är att denna kanon börjar ta över serietidningarna och DET tycker jag vore svintråkigt. Det gäller inte minst Age of Ultron och Civil War. Det är så nördigt att tycka så, jag tycker det är lite pinsamt. Men men.

  689. H skriver:

    Obs att jag inte sa bra, utan jag sa kul. Det funkar för mig. Daredevil är varken bra eller kul. Obs 2 är att jag inte är någon Marvel-älskare, har viss grundkoll på världen på ren allmänbildningsnivå, men det är allt. Så för mig känns det inte så mycket som att jag sätter mig och kollar på just en MARVEL-serie om du fattar, jag relaterar inte till annat i samma universum som du säkert gör. Så din bedömning är säkert alldeles riktig, men vanligt folk som jag pissar på expertisen. Det är ungefär som att alla som kan något om svensk rock skulle säga att Stiftelsen är den sämsta svenska rocken hittills, men deras publik vill bara ha lite bygdegårdsmys och skiter i såväl argument som rockhistoria.

  690. stalle skriver:

    och neil young är tillbaka på spottan. så kan det gå.

  691. matti skriver:

    Hahaha, jo. Jag tycker ju din bedömningsgrund eller vad man ska säga är sundare än min.

  692. matti skriver:

    Försökte sd klart Luke Cage i helgen men det gick fan inte.

  693. TP skriver:

    Gubbrapport från burken:
    Fan vad jag vacklar om Westworld. Bryr mig inte så mycket om det existentiella som H, vill ju mest ha kul, och tyckte mig se potential för något riktigt omvälvande vidrigt, men fick se lite skattjakt istället. Visserligen robotar, men besviken och desillusionerad transporttittar jag på 6an och, så, under de sista minuterna lyfter det igen.

    Expanse: avsnitten 1, 2 och såg jag 3?: Åtminstone stör jag mig sjukt mycket på vissa av karaktärerna samt den ofta usla dialogen. Får för mycket Steven Seagal-vibbar, men action och röriga rymdmiljöer kompenserar. Rymden är ju alltid rymden och fler avsnitt finns, alltid något tycker jag. När jag tar tid.

    Midnattssol: Har undvikit den till igår. Fick allt bekräftat. Ska aldrig upp till fjälls.

  694. backlund skriver:

    TWD?

  695. H skriver:

    Nja? Lost-vibbar.

  696. TP skriver:

    Aj, då slutar jag.

  697. H skriver:

    Gör inte det!

  698. H skriver:

    Tror detta kan vara årets bästa svenska för mig:
    https://www.youtube.com/watch?v=zZieCv_eKdk

  699. hjort skriver:

    Jävla presidentval. Ischlo pischlo. Patetiskt, men jag är lite nervös.

  700. matti skriver:

    The Expanse tog sig. Efter fjärde var jag helt fast.

    TWD var sådär igår. För lite blod och sådär ädelt, du vet.

  701. matti skriver:

    Nya Dim Out-låten är ju också svinbra. På tal om nytt svenskt.

  702. hjort skriver:

    Härmed uppdaterar jag min lista på saker som jag hatar.

    1. Fascism (1)
    2. Sladdar (2)
    3. Inbäddade videor med autoplay (bubblare)

  703. TP skriver:

    Klart jag inte gör, H.

  704. Benny skriver:

    Eftersom jag (ju) vann Norrlands-diskussionen och Po aldrig dök upp, får jag posta nostalgiska grejer här. Jag gillar verkligen den här bilddagboken. Hemma i Käxed står väl en tio-femton ödehus, där man kunde leka spöke (själv) som barn. Det bästa som kunde hända var när byn bestämde sig för att elda upp nån gammal lada eller kornbod. Om man är intresserad av eld är brinnande hus det bästa.

    http://glesbygdsbilder.blogspot.se/search?updated-min=2012-01-01T00:00:00-08:00&updated-max=2013-01-01T00:00:00-08:00&max-results=13

  705. hjort skriver:

    Benny: Nostalgiskt och sorgligt. Tidens gång skrämmer mig. Tiden och döden.

  706. TP skriver:

    Hehehe, Benny Benny, bra försök. Men vad värre är att du tillhörde uppsalasvikarna i kväll när Skator och Rock&Waves spelade för 25 närmast sörjande och mig. Men fint för tusen var det.

  707. TP skriver:

    Rocks & Waves Song Circle ska det va.

  708. Mattias talkberg skriver:

    Fuck off

  709. matti skriver:

    Alkberghd: Du med.

    Men alltså, vinner han idioten bo.1?

  710. G skriver:

    Saknar ord

  711. H skriver:

    Åh för helvete.

  712. G skriver:

    Men ser fram emot att höra folkpartisterna fortsätta prata om att Sverige borde gå med i Nato.

  713. hjort skriver:

    Jag kommer aldrig att förlåta USA för detta.

  714. Åsa skriver:

    Skriker hjärtat ur kroppen. Inte ett ljud hörs.

  715. stalle skriver:

    g: hahaha ( fast med skrattet i halsen)

  716. H skriver:

    Som om det inte räckte med hemska nyheter så är tydligen Charlie Megira död. Jag vet inget mer och hittar inget på nätet.

  717. Benny skriver:

    TP: Hade jag vetat, hade jag nog gått.

  718. TP skriver:

    Benny: Ja, uselt annonserat. Tyst i tidningar.

  719. Benny skriver:

    Och på universitetets intranät Medarbetarportalen. Jag bor där nu.

  720. G skriver:

    Bättre eller sämre än gästboken?

  721. vp skriver:

    jag var tvungen att gå på dass så jag missade de senaste 5000 inläggen, kan någon sammanfatta?

  722. skräddarn skriver:

    Är inte det här nåt för dig H? Noll produktion att impas av, bara tuuungt läspande

    https://open.spotify.com/album/1pZ5Yqc1jseqvmFrAg2sVR

  723. G skriver:

    Lyssnar på Ny Våg lite halvt av en slump. Tänker på mitt liv då när den kom. Tjejen jag var ihop med, lägenheten jag bodde i, cykeln jag cyklade runt på. Och så klart den enastående spelningen BQ gjorde på Pustan i den vevan. Den gamla scenen i hörnet med en stor pelare mitt framför samt trappsteg för publiken att ramla baklänges i.

    Bra skiva!

  724. G skriver:

    Men asså satan vad bra den är, hade glömt. Vilken fin kväll det blev.
    Tack Matti!

  725. matti skriver:

    Tack G!

    Helt annan grej. Har ni sett det här kollaget från Twitter där folk raporterar om första dagen med Trump? Folk delar det lite varstans på facebook. Så sjukt deppigt. Blir helt förstörd när jag läser det.

  726. hjort skriver:

    Jo, såg det där. Det är så jävla deppigt alltihop. Funderar på att börja dricka bärs igen för att döva känslorna och töja ut blåsan riktigt ordentligt. Kommer bli många gravar jag vill pissa på i framtiden.

    Jag har en kompis i Texas som knappt vågar gå ut nu. Hon är trans och mexikan. Jävligt dålig kombination. Plus att hon hänger med bl.a. bögar och muslimska kvinnor. Men äntligen tar någon alla oroliga vita män på allvar, så det är ju en tröst.

  727. hjort skriver:

    Det sista där var alltså sarkasm. Borde inte vara sådär otydlig när jag trots allt är taleshjort för tokvänstern.

  728. G skriver:

    Började läsa den där sammanställningen nu men blev så otroligt nedstämd så jag fick lägga ner. Bodde i södra Alabama 89-90 och känner igen så mycket av tongångarna, rasismen som var både stark och nästan helt öppen.
    Har nog omedvetet inbillat mig att saker har utvecklats sedan dess, med Obama som president och så. Trots att jag egentligen vet att det inte är så.

    Leonard Cohen orkade helt uppenbart inte med skiten.

  729. G skriver:

    Det här att SVT väljer att hylla Cohen med ett klipp ur Fräcka Fredag ”Den musikaliska erotikens grå eminens”?

  730. H skriver:

    RIP Ethan Cohen

  731. Conny skriver:

    Vaddå Twitter firat dag med Trump, länkar tack!

  732. Hr KBoi skriver:

    Nej, inte Åke Cato också! Nu får det vara slut!

  733. V skriver:

    Tack för spelningen på Jazzhuset igår, Matti! Fint som snus.

  734. backlund skriver:

    Lyssna på Broder John – Cool, som släpptes i veckan. Svinbra.

  735. backlund skriver:

    Spelar skivor i Umeå ikväll. Trummisen i Eterkropp är här så det blev Lule-tema. Jaja.

  736. matti skriver:

    Hittade den här. http://mobil.kuriren.nu/noje/lim-droger-och-kaospunk-5571000.aspx

    Tycker jag skrev rätt bra förr, ibland. Som den där texten om krigsfilm som finns länkad här nånstans.

  737. Jens skriver:

    Påminns: gud vad jag älskar Electro Hippies

  738. Bob Dylan skriver:

    Sjukt vad bra ATCQ:s sista skiva är, lixom lite overkligt

  739. Benny skriver:

    Vad är atcqxswefzzs för nåt?

  740. H skriver:

    Fått hem skolkatalogen. Kollar som vanligt om det går några punkare i högstadiet. Lika besviken varje år.

  741. H skriver:

    Nu hittade jag en lärare i Smiths-tröja.

  742. hjort skriver:

    Visste inte att Smiths-tröja var ett ämne! Dags att skola om sig!

  743. matti skriver:

    Inte hunnit lyssna på ATCQ ännu.

  744. Bob Dylan skriver:

    Benny: ursäkta min villfarelse att det var en hushållsetablerad akronym, det är ’a tribe called quest’

  745. H skriver:

    Jag läser en bok om Ol’ Dirty Bastard som jag inte riktigt rekommenderar. Den är skriven av en i hans rap crew, som mest vill berätta om sig själv. Typisk grej som händer: ”Japp, nu var det dags för Wu-Tang att spela in sin första skiva och Dirty spelade in sin första soloskiva, men då satt jag in i fängelse så atteeehhhhh. Aja, men i alla fall, när jag kom ut från fängelset var Wu-Tang skitstora! Dirty sa åt mig att om jag ansträngde mig skulle jag göra ännu bättre beats än RZA.”

  746. matti skriver:

    De har gjort Negan till nån slags comic relief ju. Han ska vara värst gånger tio, mörda folk helt random utan minsta eftertanke. Och så ska han ha minst två fuck i varje mening. Jag är besviken. Fast är van vid det.

  747. stalle skriver:

    gun hellsvik har lämnat oss.

  748. H skriver:

    Tycker också Negan är trälig och tröttsam. Vore kul om han dog i förtid, det vill säga före sista avsnittet i säsongen, men det ska man nog inte hoppas på.

  749. H skriver:

    Tre skivor jag spelat idag:
    Black Uhuru – Sinsemilla
    Black Flag – The Process of Weeding Out
    Black Time – Blackout

    Ibland behöver man inte flytta blicken mer än nån centimeter för att det ska bli rätt.

  750. Benny skriver:

    Då föreslår jag att du fortsätter med Black Dog. https://open.spotify.com/track/1a0pkuPsOBEt8nKUjWxKfk

    Imorgon ska jag se Autechre i totalt mörker. Det kommer bli en helt överjävlig upplevelse.

  751. Benny skriver:

    Vidare, vad har du för teckensnitt på dina apparater, H? Verkar stort.

  752. H skriver:

    Teckensnitt? Jag har spelat schiver. Jobbar hemma. Konceptet påminner om det mer kända ”jobbar hemma”, med den skillnaden att jag faktiskt jobbar.

  753. skräddarn skriver:

    Om nu läsa om ODB och spela skivor är ett ”jobb”.

  754. H skriver:

    Jag tror att du just beskrev mattis jobb.

  755. matti skriver:

    HAHAHAHAHAHAHA!!

  756. matti skriver:

    Nu har jag lyssnat på nya A Tribe Called Quest, och den är ju helt magiskt bra. Årets skiva just nu.

  757. Flamingon skriver:

    ATCQs farväl. Värdigt+

  758. Benny skriver:

    Om man förkortar eller säger A Tribe Called Quest blir det Autechre. Coincidence? I thnk nt.

  759. stalle skriver:

    Ou-täckt.

  760. Heidi skriver:

    Detta har inget med inlägget att göra. Bara lovebombing. Älskar det faktum att du var i min födelsestad, Jakobstad 15 oktober. Vet inte hur det var eller hur det gick men själva faktumet gjorde mig glad.
    Det va allt.
    PS kom tillbaka t Göteborg.

  761. G skriver:

    Är besviken på att Matti inte blev årets julvärd.

  762. K skriver:

    G: valet var riggat

  763. skräddarn skriver:

    Hur va Åteker?

  764. Tor Nissa skriver:

    Hej och välkomna!

    Kände mig nästan tvungen att återvända till detta med blast beats.
    De kanske har nämnts tidigare, men jag vill lyfta fram dalkarlarna i Asocial. Lyss till deras tidigare alster (ca. 1982-84). Måste vara bland de första när det kommer till denna trumistiska snabbhet.

    Djävlighet i musiken!/
    Tor Nissa

Skriv en kommentar

Din epostadress visas aldrig