NY SINGEL! FÖRSTA SPRÅKET! NY SINGEL! FÖRSTA SPRÅKET! NY SINGEL!

Eller ja, om ni sett mig och Jonatan live under hösten eller våren är den inte precis ny, vi har kört den på alla spelningar. Men inspelningen är ny. För er alltså. Första språket heter den. Den kan ni köra på repeat när ni ligger och profylaxar och funderar på om det är något ni glömt att bunkra. Äntligen är det ok att göra och tänka så.

Mattias Alkbergs nya album Bodensia släpps den 24 april.
Albumet är producerat av Jonas Teglund.
Omslag av Eva Wilsson, målning av Graham Samuels.

Förhandsbeställ LP / CD här:
http://bit.ly/bodensia

128 kommentarer

Skriv en kommentar
 1. KBoi skriver:

  Jaså, är det här ni är??

 2. Bob Dylan skriver:

  Gud vilken bra fredag

 3. stalle skriver:

  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

 4. Jag skriver:

  Tack! Så bra.

  Min femåring undrar dock om det är någon som dött med den här låten. Fint att även de små reflekterar kring sådant de hör.

  Fin helg på er!

 5. matti skriver:

  Jag: Men åh!

  Ni andra: Tack från botten av mitt arma hjärta!

 6. shredd skriver:

  Fan vilken fin låt

 7. tp skriver:

  Yep

 8. matti skriver:

  Divine Songs med Alice Coltrane är en av de bästa skivor jag någonsin lyssnat på. Jag hittade den på slsk, ni vet, andra sidan. Jag uppmanar alla levande att söka upp den.

 9. Daniel skriver:

  Uppe där med Capital Breath och Roads Home och 80 vårar. Fy fan vad den slog omkull mig. Fina, fina Matti.

 10. Caoul skriver:

  NI MÅSTE KOMMA IHÅG ATT FÖRSTÖRA HJÄRNAN PÅ DE SMITTADE!

 11. Magnus skriver:

  Svinbra singel! Som vanligt.

  Förutom Mattis singel så har jag bara lyssnat på Velvet Underground (och Lou Reed) de senaste dagarna. Typ allt är ju grymt med VU, men har någon här gjort en lista med en timme av det bästa? Vore kul att lyssna på isåfall.
  Tack på förhand!

 12. shredd skriver:

  Genesis 😔

 13. matti skriver:

  Ja, 😢

 14. matti skriver:

  Vill lägga upp en låt men vet inte vilken. Stolen Kisses eller Zyklon-B Zombie.

 15. stalle skriver:

  två av fem däckade…

 16. matti skriver:

  I Corona?

 17. matti skriver:

  (Det är ju lite av överkurs, den listan, men.)

 18. stalle skriver:

  vet ej. men flunsa av nån typ iaf.

 19. Magnus skriver:

  matti: Jag förstod det. Att du hade flera VU-listor i rockärmen alltså. Lyckades inte hitta dem bara. Tack för den!

 20. Magnus skriver:

  Jag har säkert drömt, men kan det vara så att någon gjort en lista med musik som låter typ som VU, men som inte är det? Mest troligt drömt (eller någon annanstans ifrån). Tänkte på det när jag hörde Xian Man av Stephen Malkmus häromdagen och han hade sagt något i stil med att när bandet började spela så tyckte han att han befann sig i en Velvet Underground låt. Och det låter ju som det.

 21. stalle skriver:

  bra idé för en lista om den inte redan finns 👊🏻

 22. H skriver:

  Ingen lista, men Les Rallizes Dénudés låter som jag önskar att Velvet Underground lät.

 23. stalle skriver:

  h: hur kan man önska att vu lät annorlunda?

 24. matti skriver:

  Har en Iggy utan Iggy-lista men den är inte så bra. Ska göra en VU utan VU också.

 25. H skriver:

  Stalle: genom att låta mer som VU än VU själva.

 26. stalle skriver:

  det låter sig ju inte göras.

 27. stalle skriver:

  men ser fram mot lyssning 👍🏻

 28. matti skriver:

  Man ska ju inte politisera krisen, som det heter men när en Wallenbergare hyllar regeringens hjälppaket till honom och hans paddkompisar samtidigt som folk sägs upp i parti och minut, alltså pisset kokar ju.

 29. Sue skriver:

  Jag känner mig lite koko.
  Jag bor vid en av söders livligaste korsningar och nu har det varit knäpptyst i två dygn.
  Mitt jobb går ut på att bevaka nyhetsflödet och förbereda kommentarer på det, så jag ser varenda statlig presskonferens.
  Jag har en lätt förkylning och en föraning feber så jag kan inte röra mig på stan.
  Jag bor ensam.
  Och jag är alkis så det sämsta som finns för mig är att isolera mig, att fastna i mitt eget huvud och mina egna hemligheter.
  Jag ringer, textar, laddar ner nya appar för digitala möten.
  Men ensamheten är ju ändå inte värst. Det värsta är vad denna shut down ska göra med vårt samhälle och de värst utsatta.

 30. stalle skriver:

  självklart kan du röra dig på stan. gå promenader och ring samtal etc, men strunta i buss etc. you can do it! jag och sambon är däckade och hemma med tre pigga barn 😬

 31. Sue skriver:

  Jag menar mer att jag inte kan fika och äta ute och shoppa och sånt jag brukar förströ mig med 😊 Krya ❤️

 32. stalle skriver:

  fattar 🙏🏼

 33. H skriver:

  Jag funderar på att köpa nåt dataspel.

 34. matti skriver:

  Jag slog på senaste Chad VanGaalen (Light Information) och upptäckte att den ju är megabra.

 35. stalle skriver:

  det är den verkligen. fy för afs-människan som procentar på munskydd 🤮

 36. matti skriver:

  Har ni sett när en massa Hollywoodfilmstjärnor går samman och sjunger Imagine på instagram? Fy fan, vi förtjänar verkligen att dö nu. De i alla fall.

 37. Bob Dylan skriver:

  Jag såg den nyss och det var den värsta tågkrasch jag sett, ville rusa in i svampmolnet utan att se bakåt.

 38. shredd skriver:

  Fet låt

 39. tp skriver:

  Hahaha. Så fint.

 40. Sue skriver:

  Fy fan vad jag älskar RASCAL-låten du la ut Matti.

 41. Sue skriver:

  Eller RMR-låten? Inte vad jag vad som är vad.

 42. matti skriver:

  Gjorde en klassiker igår: hittade Gå och se, köpte den. Ryskt tal. Punkt. Inga undertexter alls. Varför är det en klassiker?
  Jo för att för nåt år sen hittade jag till sist Julian Copes Krautrocksampler och köpte den. Översatt till tyska. Har även hittat och köpt Heimat III och köpt den. Bara franska undertexter. Jag kan alltså bara engelska. Knappt svenska. Classic!

 43. stalle skriver:

  hahahaha

 44. matti skriver:

  C-60! Svinbra på repeat, vilket numer är det enda jag tänker medvetet på när jag gör de här listorna. Bra att jobba till, bra att läsa till. Ibland, när ens jobb är att läsa, är världen fortfarande bäst.

  https://open.spotify.com/playlist/0YtBOzca5oo8RDEPSwwGAT?si=G-1hcHfSQOmUcY6wC4RKCA

 45. stalle skriver:

  moz nya. imbecilla b-rim och plattityder. han blir ju om möjligt dummare?!

 46. stalle skriver:

  nya nap eyes däremot ❤️❤️❤️❤️❤️

 47. stalle skriver:

  cold beat ändå. du gick igång på dom matti!?

 48. matti skriver:

  Cold Beat, ja men det är väl hon från Grass Widow? Har du tipsat om dem stalle? Lyssnat en del, men namnet är ju sådär modernt anonymt att man glömmer bort vikka de är mellan gångerna man lyssnar på dem. Iofs cool känsla att upptäcka nåt bra flera gånger om.

  Annars går det ju inflation bland de som låter ungefär som Cold Beat. Tänker på Destroyer, Radio Dept , Chromatics m fl. Men ibland bara, wow.

 49. stalle skriver:

  skrev i förra tråden men ingen hakade på. kände självhat och så vidare. jag tycker inte de sticker ut så särskilt ändå bland allt det där, men de har nåt litet visst ändå.

  nap eyes 😘

 50. matti skriver:

  Wooooowh

 51. matti skriver:

  Det här är världens bästa låt ibland. Man hör vad lyckat det blev, tid som stämde, liksom. De måste kollat på varandra efteråt och ba: yes!

  https://open.spotify.com/track/4L0P68t2Vvelccft9LGkit?si=hrDJ3B17RbS6H08–Ncuxg

 52. shredd skriver:

  Replokalsmagi! Asså inte för att de lär ha repat så mycket men tja.. studiomagi då.

 53. stalle skriver:

  svinbra.

 54. shredd skriver:

  Mars
  https://open.spotify.com/playlist/0e6rb4u7VaoTTOHl9xmP1W?si=OhjuMu0JRcuHPlVXKnOipQ

  Kan varmt rekommendera de här sundaze olzone-listorna som finns på spottan.

 55. matti skriver:

  Vad bra Träden-skivan är!

 56. shredd skriver:

  Eller hur? Oväntat bra.

 57. Anonym skriver:

  Ni har väl inte missat dokumentären på SVT. Angående Träden…. Som från en annan värld.

 58. Sue skriver:

  Nu tycker jag att vi tar en liten runda. Hur mår alla? ❤️

 59. stalle skriver:

  rätt okej, men sliten efter flunsa hos bägge vuxna, men där bara ett av tre barn var sjuka (fast ändå hemma!)…

 60. Sue skriver:

  Och hur känns det? Jag skulle verkligen vilja veta ❤️

 61. matti skriver:

  Småfökyld: lite halsont, lite täppt, lite huvudvärk men ingen feber. Pågått en dryg vecka.

 62. stalle skriver:

  men å andra sidan så ska vi ju flytta tillbaka till luleå. så det känns ju asmäktigt.

 63. matti skriver:

  Whut? Ska ni?

 64. H skriver:

  Frisk men orolig/nedstämd.

 65. stalle skriver:

  läste:

  finsk men orolig/nedstämd

 66. G skriver:

  Frisk men mycket pollen. Folk tittar på mig som vore jag en idiot när jag sitter och snörvlar och nyser på tunnelbanan. Oroväckande lite orolig, men har oroat mig för olika katastrofer en stor del av livet så jag är väl vältränad för det här.

 67. G skriver:

  Men du själv då Sue?

 68. Sue skriver:

  Fint att höra av er. Känner mig isolerad så det betyder massor.

  Hm ja. Jag är hängig och lite illamående. Hoppas att det beror på den extrema situationen. Jobbar hemifrån med krishantering och så fort jag inte jobbar börjar jag tänka på existensen. Hur det ska bli med samhället, hur blev mitt liv som det blev, etc.

  Skrev mig första dikt på flera år igår. Sen kom det en till inatt. Då blev jag glad. Mitt eget språk chockas fram?

 69. G skriver:

  Jag är på jobbet för det mesta, så inte speciellt isolerad även om det är störigt att inte kunna leva sitt vanliga välfärdsliv. Hade nog varit ganska annorlunda om myndigheten jag arbetar på följt FHMs rekommendation att alla i Sthlm som kan ska jobba hemma. Då hade jag varit fett uttråkad.

 70. G skriver:

  Glad att jag inte är narkoman, måste bli ont om varor så småningom med alla stängda gränser.

 71. Sue skriver:

  Jag tänker mycket på alla mina alkiskompisar. Återfallsrisken är ju hög när folk sitter hemma ensam och oroar sig för allt från hälsan till försörjningen. Och alkoholism är minst lika dödligt som corona.

  Det är typ gud att jag fick bli nykter och stabil innan det här hände. Annars hade jag varit riktigt illa ute nu.

 72. G skriver:

  Ja fy fan, det borde finnas i Regeringsformen att inskränkningen av mötesfriheten för att motverka farsot i 2 kap. 24 paragrafen aldrig kan gälla AA-möten.

 73. Sue skriver:

  ❤️ Vi kämpar på. Med en meter mellan stolarna och utan att hålla händerna under Sinnesrobönen. Och så har vi börjat köra online. Men fysiska möten är väldigt viktiga för nykomlingar och de som mår riktigt dåligt. Hoppas det inte blir olagligt att mötas även i små grupper, som i andra länder.

 74. Sir Sue skriver:

  Ofta blir det Sir när jag ska skriva Sue. Är ju ganska coolt.

 75. stalle skriver:

  yes sir!

 76. Anonym skriver:

  What she said med The Smiths. Låter som Iron Maiden med morrissey på sång. Plus att gitarristerna glömde trampa ner på distpedalerna.

 77. matti skriver:

  Jag är nog klar med min Velvet Underground utan Velvet Undergroundlista nu.

  https://open.spotify.com/playlist/4casM1fwrBlhBX0Yv8tv6I?si=rT_pzfA7QcaWmoCUE5rFRw

 78. matti skriver:

  Svårt att få med alla aspekter, eller ja. Jag fokuserade nog mest på att nästan alla VUs låtar går i durskala. Försökte få med det där experimentella, industriella också. Och det litterära, förstås. Det svåraste var när de spelar rock som ingen annan, som i I Heard Her Call My Name t ex, eller Sister Ray. Åh, om bara Very Friendly med TG funnits i studioversion på Spotify.

 79. Magnus skriver:

  Åh, grymt! Då vet jag vad jag ska lyssna på idag alltså.

 80. matti skriver:

  Igår såg jag Här har du ditt liv för första gången sen högstadiet eller nåt. Jävlar vad den är bra. Troell där, hans första filmer, han är ju bäst då, bättre än Bergman. Som är bäst, tycker jag.

 81. stalle skriver:

  bra lista matti. saknar kanske en ”nico”?!

 82. matti skriver:

  Ja, jo. Ska tänka lite. Kan ta en stund pga inte så van.

 83. matti skriver:

  Har lyssnat på nytt i dag.

  Nap Eyes, album – Lyxigt som sent 80-tal/tidigt 90-tal: reverbiga trummor, högt mixad sång, delaygitarrer utan att låta som U2. Mer Robin Guthrie, Tom Verlaine (kring Flashlight), och Mary Margret O’ Hara. Och Luna. Gillar!

  Håkansingeln – Bästa på flera, flera år. Får lite gåshud men börjar inte gråta. Men det kan lika gärna vara jag, liksom.

  Chats, nytt album – Svinbra 77-punk/Oi. En hit.

  Kelly Moran – två nya låtar. Särskilt den första är asbra. Andra är lite liksom pop. Gillar hennes konstmusik mycket mer.

  Waxahatchee, nytt album – Ja alltså, tycker hon är svinbra fast alla låtar inte är så bra. Det är rösten. Det är lite som med Miley Cyrus och Stevie Nicks. Fast mer traddig rocktjej än dem. Men ändå bra. Inte lika bra som Stevie Nicks men vem är det då? Ingen enda alls.

  Nolay, singel – Bra som vanligt. Älskar engelsk rap nuförtiden. Alltså, den är bra nuförtiden, det är inte jag som plötsligt börjat omvärdera en massa shite.

  Shabazz Palaces, ny singel – Svinbra. Nya skivan verkar bli hur grym som helst.

  645AR, singel – 1.33 lång och på sitt sätt ett mästerverk. Precis som

  Bladee – Ännu konstigare på sätt och vis, mindre trap än 645AR och 20 sekunder längre. Men asbra.

  The Orb, nytt album – (antar jag, de låter typ likadant som de alltid gjort, och alla låtar heter Nånting Mix inom parentes). Men det är såklart bra om man inte orkar tänka. Eller orkar/kan/vill bli helt väck på nånting. Eller om man är det.

  Run The Jewels, singel – De håller på att bli bäst inom genren Boomer Rap. Dvs, traditionell hip hop. Jag hittade på genren själv prick nu, varsågoda!

 84. matti skriver:

  Nolay/NoLay, vill passa på att påminna om hennes första singel Unorthodox Daugher från 2005. En av mina absoluta grimefavoriter.

  https://www.youtube.com/watch?v=C3Pp3V0N0hk

 85. H skriver:

  Boomer Rap, ibland får du till det!

 86. H skriver:

  Boomer Bap rentav?

 87. shredd skriver:

  Köpte You want it darker med Cohen i veckan och lyssnar nu. Appropå boomer och corona alltså. Skivan blir ju omöjlig att lyssna på med neutrala öron när man vet att han dog två veckor efter release, men om det är bra social distancing-musik om man är liiite goth? Svar: ja.

 88. stalle skriver:

  lyssnade på recent songs idag ❤️

 89. stalle skriver:

  åhhhhprecisnärvihämtatossfrånflunsansåkommerdetdärhärligandravirusetsombörjarpåcochhälsarpå. ☠️☠️☠️☠️☠️☠️☠️

 90. matti skriver:

  Stalle: :(

 91. stalle skriver:

  det var nog inte calici ändå. bara en liten kräksession

 92. tp skriver:

  Puh, små kräksessioner är ju ändå hemmaplan, skönt.

 93. H skriver:

  Jag tyckte också Silencedokumentären var bra förresten. Ett tag lite väl idyllisk men ändå fin. Och tänk, det gick att göra en musikdokumentär utan olika nutida kändisar som ska prata.

 94. G skriver:

  Jag tyckte ändå man saknade Dave Grohl.

 95. stalle skriver:

  hahahahaha g

 96. matti skriver:

  Tycker såklart inte det minsta synd om folk som inte får åka på t ex skidsemester i dessa tider. Men med allt vi vet om att närapå 100 % av mänskligheten är idioter (jämfört med en själv, alltså), är det inte ett semantiskt problem i grunden. Alltså, är nåt inte förbjudet så är det per definition tillåtet. Förespråkar vare sig det ena eller andra här, bara sitter och lyssnar på trap eller vad det kan vara och tänker. Som alla andra dagar. Skriver lite, och läser.

 97. Sue skriver:

  Det roligaste jag vet är när nån ska använda peka uppåt-emojin (👆) och råkat skicka kukfingret (🖕) istället.

 98. stalle skriver:

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

 99. tp skriver:

  Är jag helt ute och cyklar om jag tycker att Trädens Kung Karlsson låter som Tom Verlaine ?
  https://open.spotify.com/track/0lx5uSjRzB13YK1D64ZifF?si=h_o0MZ37QUOYhsRjMfbuEQ

 100. matti skriver:

  Du är inte ute och cyklar!

 101. tp skriver:

  Skönt.

 102. matti skriver:

  Glöm inte att Crass finns på Spotify.

 103. Bob Dylan skriver:

  Flikar in att mitt 17 minuters epos är årets största praktverk, en fabulös fresk att gona in sig i i isoleringen. Fyfan vad bra den är.

 104. Anonym skriver:

  Innan fredag iaf. Då kommer den annan episk grej.

 105. matti skriver:

  Lämnade såklart öppet för en Stoogeslåt på min Velvet Underground utan Velvet Uderground-lista. Och nu valde jag till sist. Det blev Your Pretty Face Is Going To Hell.
  Hade kunnat bli We Will Fall, men just den sortens låt (Venus in Furs/All Tomrrow’s Parties) saknade jag inte lika mycket. Man KAN argumentera för att iom Iggy så är även Nico-kvoten fylld. Men jag vill inte vara så teoretisk.

 106. matti skriver:

  Så det blev Judee Sill – The Donor alltså.

 107. stalle skriver:

  fint hörrö!

 108. matti skriver:

  Fick så många bra tips till Velvetlistan att jag öppnade den. Lägg till vad ni vill. Helst bara en låt per artist. Helst alltså. Pga anarki. ❤️

 109. Anonym skriver:

  Ok, kometen kommer snart!! Ses på det vanliga stället!!!

  https://www.youtube.com/watch?v=pe19S5wGkRA&t=130s

 110. shredd skriver:

  Grymma ni var igår

 111. stalle skriver:

  ja det var fint som snus

 112. matti skriver:

  Tack!

  Vilken låt är bäst med Frank Ocean? Biking, den med gäster, tycker jag. Nya låtarna är ju också grymma.

 113. stalle skriver:

  drömde i natt att jag var på nån slags releasefest med bq. det var med forsling och ubbe, fast i dagens ålder. som vanligt tog det slut precis när drömmen tog en härlig vändning. i detta fallet var det när matti visade hur nya skivan såg ut. det var en förpackning med grillkorv med en cd i ett hemligt fack. jaja.

 114. matti skriver:

  Hahaha. Jag drömde att man upptäckt en ny varelse på jorden. Det var en liksom kub, brun och luddig med ett cirkelformat mönster på en av sidorna och en rätt imponerande plym högst upp. Det var en blandning mellan ett djur och ett te.

 115. Sue skriver:

  Jaja men jag drömde att Matti blev skitkär och ihop med en kille. Nån i kretsen runt Teddybears. I en messengertråd skämtade Matti om sig själv och skrev ”JA SE KARLAR” om nåt killen hade gjort.

 116. Sue skriver:

  Var även på tjejmiddag ikväll och skapade mitt alterego rosen_76. Hon hanterar coronakrisen genom att gympa i joggingoverall och röda pumps framför SVT Play, med en gul blend i mungipan.

 117. stalle skriver:

  haha sue

 118. Sue skriver:

  Det kan även vara så att rosen_76 unnar sig några glas mörkt sött rosé och en vända på match.com på fredagskvällarna.

 119. G skriver:

  Kan man hoppas på att rosen_76 kommer skriva ett par inlägg i gästboken sen och återrapportera efter sin runda på match.com?

 120. rosen_76 skriver:

  Ska se vad jag kan göra pysen.

 121. G skriver:

  🤙

 122. matti skriver:

  Fan vad jobbigt det var att koppla i dvdspelaren och hitta fjärren men nu ser jag iaf om slutet på BSG. Äntligen.

 123. Malmö skriver:

  Svinbra singel! Som vanligt.

Skriv en kommentar

Din epostadress visas aldrig