Vi är bäst

Nu är DÖD MUSIK här, tur för er att ni också är det.

Vi började i våras, jag och Anton spelade in teatermusik, hade bokat tre dagar i studio men blev klara efter en och en halv. Jag har några Södra Sverige-idéer, sa nån av oss. Jag med sa den andra. Och så brakade det igång. Vi ringde Henke och sa kom upp och så gjorde han det och sen åkte vi ner till Stockholm, till Svartsjölandet och gjorde ännu mer. Och så åkte vi tillbaka till Luleå och gjorde klart resten.

Vad tog det ? Sju dar kanske. Det låter ju vagt, men det var så det var, det är så det är. Vi samlas och gör grejer, får infall och efter ett kort, kort tag går det inte att veta vem som sagt eller gjort vad. Det är så dags nu att försöka förekomma den som lyssnar, men generellt är väl skivan mer hårdrock och mer pop än tidigare. Och mer punk. Mer helt enkelt. Mer av allt. Hur låter det med en tredje bas här? Såhär, bra. Till exempel.

Och om jag ska säga nåt kort om texterna så är det väl att jag har jobbat mer med dem än på tidigare Södra Sverige-skivor. Men eftersom vi är ett band är de ändå hur ska jag säga, snabbare. Beroende på metod och sammanhang. Vi gör det mesta samtidigt och tillsammans. Och om till exempel Henke vill ha sången på ett särskilt sätt, eller på ett annat sätt än hur jag tänkt och det är ett bättre sätt, så skriver jag ju om texten utifrån de invändningarna. Och så ska det ju vara.

Vinylversionen dyker upp i samband med första spelningen. Det är en ytterst liten upplaga, och helt sjukt mäktigt omslag som Elin Sundström har gjort. Ett psykotiskt collage i en hel massa delar, men ändå en berättelse. Ganska mycket som vi hoppas att skivan låter. Eller, vi tycker ju det, men att den som lyssnar också tycker det. Vi är helt nöjda. Börja banga!

// Matti
Benke, Johan, Henke, Frans och Anton hälsar.

PS. Alla låttexter finns att läsa här

130 kommentarer

Skriv en kommentar
 1. stalle skriver:

  men skriv upp mig på en vinyl vetja!

 2. CharlieDC skriver:

  Lyssnar på plattan i detta nu – satan vad bra den är. Hur stor är vinylupplagan? ”Ytterst liten”, skriver du. Men vad innebär det? Puzz

 3. matti skriver:

  200 ex. Teg ska släppa info om vinylen idag.

 4. Trötter skriver:

  Hann aldrig försvara Jonathan Leandoer i förra inlägget, recensenten har ju objektivt fel (”skoja”) – och ja Matti, stor skillnad mellan cloud-rap Yung Lean och hans andra projekt, Död Mark t.ex rör sig mer mot punk.
  https://www.youtube.com/watch?v=IUZarKGVDUc (om någon nu inte hört)

  Nååja punken e död, länge leve Södra Sverige!

 5. matti skriver:

  Död Mark har jag hört, lyssnat på och gillar!

 6. matti skriver:

  Här finns texterna till Död musik om nån hade missat.

  http://www.mattiasalkberg.se/sodra-sverige-dod-musik-texter/

 7. Jonas skriver:

  Skivan är helt fantastisk!
  Tack!

 8. Hr KBoi skriver:

  Richman menar ni. Stavas P-O-N-E-M-A-N.

 9. Hr KBoi skriver:

  Förlåt, här kommer jag och mopsar och stavar också fel. B-O-S-T-A-D-S-K-A-R-R-I-Ä-R stavas det såklart.

 10. matti skriver:

  Trump och hans mur. Om det inte hade varit MAGA-äcklen som suttit på arsenalen tror jag det hade varit revolution i USA nu. Nu blir det Gilead i stället.

 11. Magnus skriver:

  Fantastisk skiva på alla sätt och vis! ÄLSKAR hårdrocksinriktningen den tar. Kommer vinylen gå att beställa, eller säljs den bara på spelningar? Skulle gärna vilja boka ett ex om det nu är möjligt på något sätt. Tack!

 12. matti skriver:

  Vinylen. Tegs webshop flyttar, det skulle varit fixat i dag, men det sket sig. Måndag säger de nu. Där kan man boka/beställa vinylen.

 13. stalle skriver:

  om jag var tjej som kunde sjunga jazz och blues, då skulle jag hugga här på stört:

  https://www.vend.se/478970-sangerska

 14. Bjerg skriver:

  Som ett slag i magen. Jesus predikar igen. Messias är här. Halleluja. Helvete vad bra. Och texterna… ja texterna.

 15. matti skriver:

  Tack! <3

  Jag fortsätter med annat som inget har hänt. T ex har jag i helgen sett Dirigenten och de två första avsnitten av Bröllop, begravning och dop. Skulle kunna recensera ena och säga nåt om den andra, men inte utan spoilers. Så SPOILERVARNING.

  Dirigenten: Börjar bra, spännande, en internationell thriller, liksom. Det gillar man ju. Men jag har så svårt att tänka på Adam Pålsson som cool och handlingskraftig. Har dels med Torka inga tåra att göra, men mer hans rosiga uppsyn. Han är för söt. Efter ca sex avsnitt blir det plötsligt ursvennigt och Stieg Trenter av alltihop. Och det rycker aldrig upp sig igen.

  Bröllop begravning och dop:Ytterst kompetent och emellanåt lite roliga repliker. Men. Colin Nutleys jävla jättebudget och manus. Han är fan värre än Kjell Sundvall och nästan lika hemsk som Kay Pollack när det gäller att göra "sin grej". Det är svensk sommar, det är övre medelklass och produktplacering. Det är kända skådisar ner i varenda liten barnstatist. Och Helena Bergström spelar över nästan hela tiden. Redan i absolut första scenen blir hon blank i ögonen. Och sen skriker hon. Det är som att det aldrig kommer hända nåt med svensk film och tv (fast det har det ju gjort och det händer fortfarande). Somligt bara finns och finns och kostar övriga kultursverige miljoner kronor, liksom. Deprimerande, men nu är helgen slut och det blir äntligen zombies igen.

 16. Bjerg skriver:

  hahaha!

  dirty john bör man kolla på om man gillar true crime vilket man ju gör.

 17. G skriver:

  Fullkomlig lysande analys av svensk film Matti!

 18. Tp skriver:

  Hahaha, där fick jag vatten på min kran…

 19. matti skriver:

  Men nu är ju True Detective ändå sjukt spännande.

 20. stalle skriver:

  är väl sjukt gammal men jag tycker ingen sån där humor är kul. varken från ena håller det andra. jag skrattar egentligen bara åt fawlty towers och monty python typ.

 21. G skriver:

  Jag är nog lite som du Stalle. Men med tillägget att jag även tycker att David Liljemarks version att likfärden, ”Karl XII kukfärd” där han tipp-exat in en stor kuk på båren istället för kungen, är väldigt rolig.

 22. Bullis skriver:

  Det kan hända att jag tycker sån humor är kul för att jag har jour i sociala medier en gång i veckan. Ni kan ju tänka er vad jag sitter och svarar på då.

 23. G skriver:

  Gästboken är det närmaste jag kommer sociala medier så vad vet jag, men det låter som något av en prövning Bullis. Något helt annat: Jag håller på och läser Beastie Boys-boken och den är oerhört fängslande, kan inte tänka på något annat än New York i början på 80-talet. Verkar ha varit roligare att vara tonåring där än i ett villaområde i utkanten av Karlstad. Men kan så klart ha fel här.

 24. matti skriver:

  I dag fyller en Oasisskiva tydligen jämnt. Då vill jag påminna om att Don’t Look Back in Anger är världens näst sämsta låt, efter Imagine såklart.

 25. matti skriver:

  Jag har alltså en sån lista i mitt huvud. Country House med Blur är med på den. Om nån från 90-talet vill tjafsa om 90-talsgrejer.

 26. stalle skriver:

  jag är från 60-talet så jag slipper.

 27. G skriver:

  Om det inte handlar om Beastie Boys är jag för närvarande inte intresserad.

 28. matti skriver:

  Inga Beastie Boys-låtar med på den listan, nej.

 29. matti skriver:

  Alltså, det är ju låtar som ändå är vedertagna låtar alltså. Vedertagna av ”oss”. T ex Robert Wells eller Peter Jöback är inte med på listan. Inte heller Nanne Grönwall eller Charlotte Perrelli.

 30. H skriver:

  Jag lyssnar hellre på samtliga nyss nämnda än vad som helst med Blur.

 31. matti skriver:

  H: En Oasiskille? Det trodde jag ju inte.

 32. shredd skriver:

  Oväntat!

 33. H skriver:

  Är det nu gästbokens stora Blur eller Oasis-gräl bryter ut?

 34. matti skriver:

  Ja, om du muckar.

 35. stalle skriver:

  hade det på känn

 36. H skriver:

  Jag muckar bara om jag blir provocerad. Eller om du går på nån av mina polare alt. min tjej.

 37. matti skriver:

  Hatar du Blur så mycket att du inte ens har med nåt av dem på din sämsta låt-lista i ditt huvud?

 38. H skriver:

  Jag vill inte gräla om Blur annat än i relation till Oasis. Då blir det bara trubbel.

 39. matti skriver:

  Du svarade inte på min fråga, jag omformulerar den. Har du eller har du inte med några Blurlåtar på din lista?

 40. H skriver:

  JAG lyssnar hellre på Nanne Grönwall. I övrigt är det ENBART peace, love and understanding från mig i fråga om Blur. Släpp det nu.

 41. tp skriver:

  Nänänä, här släpps inget, herr H som i hal ål! Nå, Blur eller Oasis på sämstalistan?

  Jag ver vad jag tycker i alla fall.

 42. H skriver:

  Jamen Oasis, med alla deras fel och brister, är ju bättre än Blur.

 43. tp skriver:

  På sämstalistan?

 44. Anonym skriver:

  Hej gästboken

  Ibland är jag här och glor.

  Hur dum är jag om jag inte går och ser Robert Forster på Vega när jag nu har chansen? Hur dum? Är jag lika dum som när jag hade chansen men inte gick och såg Gil Scott-Heron? Så dum?

  Hur dum kan man bli.

 45. G skriver:

  Här är min topp två Oasis och Blur-lista:
  1. Oasis
  2. Blur

 46. matti skriver:

  G: är det sämsta- eller bästalistan? Och vilka två låtar är det du tänker på?

 47. G skriver:

  Bästa-listan, sämsta-listan kommer nästa vecka. Jag hängde på H:s bortdribbling av det egentliga ämnet och började lista vilket band som är bäst generellt.

 48. H skriver:

  Jag tror ev. jag har listat ut hur man kan utläsa G:s sämstalista utifrån bästalistan. Men lovar att inte spoila.

 49. matti skriver:

  Bästalistan: Painkiller med Judas Priest. Vilken 5/5-skiva. Den har nog allt.

 50. matti skriver:

  Förresten, minns ni att jag påstod att jag hade gjort en Awful Records-lista som jag inte hittade och ni ba, nä du ljuger ditt svin, och så slog ni mig vänskapligt men ändå för hårt.
  Jag hittade den!

  https://open.spotify.com/user/chops/playlist/5fC6Y2M0XIFOssGfqtfWde?si=04-mfdYWQ–kuYdhsIWqcQ

  Den har några år på nacken så det har säkert kommit mycket, mycket mer sen jag gjorde den. Men ändå.

 51. H skriver:

  Jag lyssnar på Mattis Awful records-lista i min nyköpta ”I’m a warrior I’m stronger than I’ve ever been”-tisha för bara 28 pund.

 52. matti skriver:

  Saker som är Ramones-bra, Hurriganes-bra, Judas Priest-bra. Kan det verkligen finnas så bra saker? Eller menar man bara att (t ex) Ramones, Hurriganes och Priest är kanon, att man inte jämför, utan helt enkelt placerar saker i kontext? Om du gillar Ramones kanske du gillar det här, säger man om kanske Shonen Knife eller Shangri-Las till ngn ej initierad. Men isf varför fungerar det inte på alla som är bäst på nåt. Om nån säger Motörhead-bra, då tänker iaf jag att det inte är det. För att inget kan låta som Motörhead utan att ha plagierat Motörhead. I somliga fall går det inte att använda det alls. Som när det kommer till D-beat t ex. För det är ju en hel genre som bygger på (ett av) Discharges trumkomp.
  Gud, det här är det meningslösaste jag skrivit på år och dag. Tror jag är nervös pga ska repa med ett band som inte spelat live eller ens ihop på 30 eller 31 år.

 53. Bullis skriver:

  H, så fin du måste va!

 54. stalle skriver:

  ”sluta gå runt runt, sätt dig ner och drick lite vin”

  min pappa alldeles nyss på tal om nervositet.

 55. H skriver:

  När jag var ung på 90-talet så började vissa band säga att de spelade ”Ramones-punk” eftersom skatepunkgenren hade fått dåligt rykte. Men de spelade ändå skate och var dåliga.

 56. tp skriver:

  Men när inte ens Stooges är stoogesbra då? Jag slog på The Stooges takes 2-16 och kände mig trött och uttråkad. Är jag allvarligt sjuk, doktorn?

 57. H skriver:

  Grym Chili Peppers-lista!

 58. matti skriver:

  Så länge inte Benmjöl, Disclose, Kranium och Dispose finns på Spotify blir det ingen D-beatlista. Det här är det närmaste jag kommer: https://open.spotify.com/user/chops/playlist/285hCv4gDwSpZN8RVC0GXc?si=6nJPb47cQDKQ3FTgqBWkmQ

 59. stalle skriver:

  gårdagskvällen ❤️❤️❤️❤️❤️❤️

 60. KUKEN HELLER skriver:

  Vad i helvete! Richard Branson använder Mattis ”Stockholm” för att samla massorna under en bandaid-gala i Norrböle!?! VAD I FETASTE HELVETE!!!

  https://www.youtube.com/watch?v=DQ2nv27hoX4

 61. matti skriver:

  Mark Hollis! 😭😭😭😭😭🥀

 62. shredd skriver:

  Verkligen 😔. Men sista TD: ++++

 63. Trötter skriver:

  KUKEN HELLER, och så återuppstår Bear Cash Quartet för en spelning i Göteborg också, mmm

 64. stalle skriver:

  en del nytt och nygammalt på spottan idag. marissa nadler ( m john cale!), teenage fanclub, stereolab, aldous harding etc men ändå blev det det här idag.

  my disco:
  https://mydisco.bandcamp.com/album/severe

 65. G skriver:

  Ujujuj! Har ni sett det här!!! Bilder från Radiums kakelklädda kontor i gamla Hagabadet och från Freddies lägenhet kan nämnas som teaser.
  https://youtu.be/rF2rm_z6RVQ

 66. G skriver:

  Samt Kristina Lugn.

 67. G skriver:

  Dock ej i Freddies lgh eller på Radiums kontor.

 68. stalle skriver:

  shredd: bwahahahahaha

  och tack för senast!

 69. shredd skriver:

  Detsamma! Mycket kul!

 70. matti skriver:

  Äntligen (cyniskt, I know) finns Laughing Stock på Spotify. Jag ska inte tråka ut er med recension. Men. Om en undrar hur den är så vill jag säga att det är omöjligt att beskriva, och att en fan inte får NI FÅR INTE lyssna på skivan (eller Spirit of Eden) från ”jag hatar Radiohead”-hållet. Det är inte omöjligt.

  https://open.spotify.com/album/7vqMpYHIqqWQQc0IVR03ue?si=H6XGOdhoTYu_XUxK8blY6w

 71. stalle skriver:

  ny dag nya möjligheter

  https://youtu.be/XMfGtmywEBw

 72. stalle skriver:

  gillar man mogwai är ju laughing stock 👌🏽

 73. H skriver:

  Jag har upplevt alldeles för många olika sorters väder sista veckorna. Nu räcker det. 1-2-3-4

 74. H skriver:

  Testade en och en halv minut Laughing Stock och förstod att här behövs tålamod. Vilket jag inte har mer än nittio sekunder av. 1-2-3-4

 75. H skriver:

  Jag säger inte att det var dåligt alltså. Och jag vet knappt hur Radiohead låter förutom Creep osv.

 76. H skriver:

  Förr blev man både bejublad och hatad i gästboken när man frypplade.

 77. stalle skriver:

  👏🏻🖕

 78. shredd skriver:

  Soloskivan finns också nu
  https://open.spotify.com/album/1r8M1X0QFZw0bMMnBvwOXA?si=_2YXxU3xRhqsYqL_ax4QiA
  Den låter ju lite som demoversionen av LS. Världens mest diskreta sång! 🥇

 79. matti skriver:

  Fryppel 4-ever

 80. stalle skriver:

  keith flint har dragit in årorna

 81. H skriver:

  Jag brukar lyssna på No Good med Prodigy cirka en till två gånger om året. Men den är han inte med på va?

 82. matti skriver:

  Franska Trions trummis 😭💔🥀

 83. G skriver:

  Men Fy! Så oerhört sorgligt.

 84. Trötter skriver:

  Mmm så jävla sorgligt att Thommy är död. Försiktig med att försöka beskriva folk i för breda adjektiv (vem platsar ens i något?) men åh vad fin han var – kommer aldrig glömma hans blick bakom trummorna.

 85. H skriver:

  Alla har väl redan sett kanske, men: https://www.youtube.com/watch?v=xoqtPtKUFHA

 86. matti skriver:

  Såg igår, åh vad fint och hemskt.

 87. Benny skriver:

  Asså nog för att Morrissey blitt tvär-dömihövve, men hans musik har ju blivit r i k t i g t dålig också. Lasse Stefanz.

 88. Trötter skriver:

  Exclusive: Ruben Östlund’s upcoming English language film will be partly set on a luxury boat and on an island, and will feature among others – top models, a Marxist captain, tycoons, and a Filipino cleaner.

  As in most Ruben Östlund films, the central theme will relate to group behaviour and dynamics, and social class hierarchy.

  snaaark

  (förlåt för negg men hade inget annat forum för detta)

 89. G skriver:

  Haha Trötter! Det här inte hans utlovade starka film om det spännande och fräscha ämnet plastikkirurgi som han talat så entusiastiskt om då?

  Nu ska jag också sluta negga. Ska istället luta mig tillbaka och äta en Pigall jag just köpte, trots att jag vet att det kommer vara ganska äckligt. Borde köpt en Dubbeldajm istället.

 90. stalle skriver:

  jaha sopprötter, syns på ss i kväll då?

 91. H skriver:

  Pigall, fy fan.

 92. Conny skriver:

  Jan/feb/mars. Tre gånger så dålig som ett vanligt c-60 m.a.o!

  https://open.spotify.com/user/cxxxy/playlist/1EB2DuZIhpg0WLyCwELhOW?si=OJtugzIxRzCOZ972ip7iEA

 93. Bullis skriver:

  Grattis på kvinnodagen alla mina favoritmän!!

 94. G skriver:

  Ja H, det var inget vidare med Pigall.

 95. Bullis skriver:

  Pigall är som anklever och gåslever som är det äckligaste jag vet. Det sätter sig som en vidrig fet hinna i gommen. Å andra sidan sympatiserar jag grymt mycket mer med dem som äter pigall än som köper gås- eller anklever. Så heja G ✨

 96. G skriver:

  Pigall må vara den minst goda styckebiten, men tycker det är en smula dramatiskt att jämföra med systematiskt djurplågeri.

 97. Bullis skriver:

  Haha ja

 98. Bullis skriver:

  Förresten är jag nykter sedan en dryg månad. Dramatiken kanske kommer på köpet.

 99. G skriver:

  Låter bra med nykterhet. Lycka till!

 100. stalle skriver:

  bra bullis!

 101. G skriver:

  Var det Rebecka Åhlund som övertygade dig?

 102. matti skriver:

  Nya Test Dept då? Tycker första låten är lite dålig men sen smäller det på bra.

 103. Bullis skriver:

  G: Ja, hon var avgörande för mig.

 104. G skriver:

  Inte läst boken själv men har förstått att den gjort stort avtryck på många som läst den. Själv har jag (så här långt) klarat mig undan att fastna. Trots, eller kanske på grund av, både arv och miljö och ett klart riskbeteende tidigare i livet.

 105. shredd skriver:

  The Terror är rätt bra.

 106. Bullis skriver:

  G: Fattar. För mig är det en fråga om hur jag bäst hanterar livet – med eller utan alkohol.

 107. Anonym skriver:

  Hej matti! För några år sen länka du till ett klipp med Marc bolan. En livekonsert, tror han spela på en v gitarr. Tror du skrev att det nästan var metall. Vet du vilket jag pratar om? Hittar inte själv igen det. Om du vet får du gärna re-posta. 😊

 108. matti skriver:

  Oj, nä minns inte det. Sorry.

 109. G skriver:

  Först sätter man galler för alla sina fönster, sen köper man gigantiska tomtar till balkongen, sen kommer Kronofogden.

  https://www.hemnet.se/bostad/15911301?utm_source=ios_app&utm_medium=link&utm_campaign=tipsa&utm_content=ipad

 110. V skriver:

  G: Haha! Det är ju nästan där jag bor! Men vad sjukt med tomtarna…

 111. V skriver:

  Alltså, nästan. Jag bor inte där vill jag förtydliga.

 112. matti skriver:

  Recept

  Soldatens burkärtsoppa är ju bäst. Men nu har jag lagt till, genom åren alltså, chili, parmesan, basilika, ingerfära och grönpeppar. Jag vet inte, men snart är att plocka bort soppan enda alternativet. Eller? Snälla hjälp mig, Bullen.

 113. stalle skriver:

  är ju inget större besvär koka ärtorna. gör storkok och frys in. ditt recept låter svingott.

 114. Hr KBoi skriver:

  Bästa sättet att äta, bara äta tillbehör. Syltlök, saltgurka, parmesan, senap, chili, karamelliserad lök. Toppa med flingsalt.

 115. stalle skriver:

  mums!

 116. G skriver:

  Jag har köpt en segelbåt jag! Jag är så glad så glad.

 117. matti skriver:

  Hr KBoi: Hahahahaha!

  G: Grymt! Grattis!

 118. Benny skriver:

  https://youtu.be/x1jv-I9BPeo

  Bra låt i bakgrunden.

 119. matti skriver:

  Hör inte vad det är, Benny.
  Lyssnar ändå bara på typ P2 nu.

 120. H skriver:

  Grattis på födelsedagen, hr CxxBoi!

 121. G skriver:

  Upptäckte en sjukt bra demoversion av en låt på en skiva jag inte lyssnat på på över 25 år. Mer Neubauten har han nog aldrig låtit, Thåström.

  http://open.spotify.com/track/32zuaq2vA5rK6lzGgI19Eb

 122. H skriver:

  ”Everybody talks about The Beatles…well, fine, but The Beatles had four of them that all were helping each other, and they had a producer who was helping them. And everybody was telling The Beatles that they were the best, and they were great. Everybody was telling Brian Wilson that he was an idiot and he was wasting his time.”

  Har David Thomas tydligen sagt.

 123. Bullis skriver:

  H du snurrade ihop det för mig igår. Jag råkade gratta Hr Kboi istället för Conny.

 124. H skriver:

  Hoppas Hr KBoi blev glad ändå!

 125. Conny Nimmerdjö skriver:

  Tack för grattis! Och hahaha på David Thomas om Beatles/Wilson.

  Något mindre hahaha på Ebba BT. Jag kokar av ilska.

Skriv en kommentar

Din epostadress visas aldrig