Ändra på allt

MABD finns inte längre. Det har känts som uppförsbacke lite för länge. Vi bor utspridda över hela landet, alla utom jag har andra grejer som de vill och/eller måste hålla på med. Vi har repat ordentligt två gånger senaste halvåret och kanske en gång halvåret innan.
För mig är det nu så, och har alltid varit, att jag håller på med musik i princip dygnet runt, jag gör låtar oavbrutet och har väl egentligen inte fått utlopp för det sedan, jag vet inte, Moby Dick med BQ, eller sedan Tunaskolan med MABD.
Det är lite som Björn Olsson sa på telefon häromveckan: ”man är inte 40 längre”. Jag vet att jag inte är så otroligt gammal som Björn och jag vet att jag själv försatt mig i situationen där jag varit beroende av Bandet som idé och verkställande organ. Men nu går det inte längre. Jag har förlikat mig med tanken på att The Bear Quartet är ett projekt snarare än ett traditionellt rockband, och jag vidhåller att vi hittills bara gjort bättre och bättre skivor: mina favoriter är i tur och ordning: Eternity Now, Ny Våg och Gay Icon. Men jag vill inte att MABD ska bli likadant.
Jag har så otroligt mycket idéer som kräver så mycket mer än att träffas i replokalen fem dagar om året för att gå igenom lite ackord. Vidare, eller om det är just därför, upplever jag det som att MABD musikaliskt nått vägs ände. Det går inte att (eller snarare- jag kan och vill inte) göra skivor i samma traditionella rock-ram, med trummor, bas, gitarr och orgel längre.
På samma sätt som vi med BQ fulländade någon slags gitarrmangelformel i och med Revisited Epn, och en elektronisk dito i och med Eternity Now är jag färdig med mitt Vuxenrock-på-svenska projekt i och med Ditt hjärta är en stjärna.
Jag vill göra en coverskiva, jag vill göra en hardcoreskiva, jag vill spela improvisationsmusik, jag vill spela femtiotalsrock och en massa andra grejer som jag känner att jag jinxar om jag pratar för mycket om. Jag menar att jag måste kunna fokusera så inihelvete, dra på mig skygglappar och helt stenhårt gå in för en sak åt gången, eller egentligen helt väsensskilda saker fast simultant, och det funkar inte så med MABD.
De andra har sitt och jag har inget annat. Inget jobb, ingen inkomst, ingen utbildning och inget att förlora. Jag vill och måste spela på heltid. Och det på en hel massa plan: ekonomiska, existentiella, konstnärliga. Och jag har en rätt stor familj att ta hand om, jag kan inte hänga upp mitt liv på andras tid och välvilja.

Jag önskar Cristian, Mats, Anders, Frans och Kalle lycka till med allt. Vi har haft extremt roligt när vi har träffats och jag tycker det är synd att det inte blev något av ett par av låtarna vi repade in, synd att det inte blev några skivor med den här sättningen.
Och det är en annan grej. Vi fick inga spelningar, vi kostade för mycket eller var för dåliga i andras ögon (jag vet uppriktigt inte), och hade således ingen naturlig anledning att träffas så mycket som vi borde ha gjort för att repa och verkligen vara ett band på det där sättet, ni vet, som när man är en familj liksom. Det hängde en massa grejer i luften, inspelningar, producenter, andra skivbolag, men jag orkade inte med att vänta och skjuta upp grejer ett halvår till och ett halvår till och så vidare.
Jag har väntat på andra hela livet känns det som. Och jag är inte purung längre. Jag kan spela alla nödvändiga instrument själv, jag har säkert 200 låtar som jag inte gjort något av ännu och det gör mig galen. Jag vill dessutom, som jag berörde ovan, göra flera olika grejer. Jag kan inte förvänta mig att andra vuxna människor (ja, ingen annan alls faktiskt) ska följa mig i allt som vore jag nån jävla sektledare. Jag vill spela punk i Skellefteå, som vi gjorde i början, när vi hette MA3. Samtidigt vill jag göra storslagen orkestrerad pop och spela på stora festivalscener. Jag tänker göra det och allt annat med olika människor hela tiden. Handplocka folk för olika tillfällen. För ingen jag känner kan (alltså, har tid likväl som KAN, rent tekniskt, eller hur man nu ska förklara) göra alla de här grejerna. Hela tiden. Som jag vill och tänker alltså.
Samtidigt, jag älskar ju alla jag spelat med i MABD, jag kommer säkert att spela med allihop igen, de kommer att finnas med, bara inte samtidigt och alltid.
Och jag har grejer på gång, det här är inget Ajöss och tack för fisken, tvärtom. Jag ska nå ut och jag ska ner i tunnlarna, det går att göra båda grejerna utan att kompromissa. Ok?

Matti

Allting är drömt

72 kommentarer

Skriv en kommentar
 1. Helmut skriver:

  Lycka till Alkberg!

 2. stalle skriver:

  ”jag vet att jag inte är så otroligt gammal som björn” hahaha låter som han är 74 eller nåt =) kör hårt mattimannen, det blir nog bra ska du se!

 3. stalle skriver:

  frågan är: var i helvette ska man pladdra nu då om mabd.se försvinner?

 4. matti skriver:

  Den här sidan försvinner INTE. Helt lugnt kommer den att byta namn, men inte adress eller nåt.
  Och vem vet, så småningom kanske gamla BQ-sidan börjar blinka igen…

 5. Benny skriver:

  Utan att säga för mycket: Jag gillar er, tack för alltihop. Ibland har det bara varit svinbra lyssning, ibland har det känns livsviktigt. Tacktack.

 6. Borka skriver:

  Talar enstämmigt, med Benny.

 7. Pontus skriver:

  Jag ser självklart fram emot framtida Alkberg-projekt. Oavsett om det är
  polka-kraut eller storbands jazz eller whatever. Men lite trist ändå att inte få höra mer av det här bandet som kommit att betyda minst lika mycket för mig som BQ.
  Hur blir det med texterna på svenska? Den stora saknaden kommer smygandes först om de försvinner ur ens liv. Huvva.

 8. matti skriver:

  Visst noterar folk att det finns en avskedslåt, en demo inspelad live i replokalen med absolut sista sättningen av bandet, under mitt tårfyllda farväl?

 9. petter skriver:

  Den är fantastisk. Hoppas vi snart får höra fler för det verkade ju som du hade stora saker på gång. Jag följer dig vart du än går.

 10. Adrian skriver:

  Ärligt talat, jag trodde man hade slutat bry sig om band, om strukturer. Vem fan lyssnar på band eller album ens, vi har ju playlists? Och tiden är ju så ur led att t.o.m. musiken är underordnad, att kunna rabbla flest hippa band och att ha en miljard giggabajt med über-populärkultur på hårdisken is the shit

  Just därför känns det jävligt bra att bli berörd. Jag är fan asledsen över att höra det här. Även fast det framgår att man kommer få dras med Matti-låtar i andra skepnader en tid framöver så var MABD ändå nått speciellt.

  Radio-punk, och sen rock, fast aldrig avsett för radio. Okomplicerad musik, löjligt omedelbar och lätt att ta till sig, men ändå helt omöjligt för de flesta verkar det som. Vafan, 3 sjukt bra skivor som borde finnas i varenda skivsamling i Sverige, men hur många plattor har sålts totalt? Spelningar i mellanstora städer som Sundsvall, men ingen jävel som är där och kollar. What?

  Tack för en himla massa. Inofficiell gravöl på AG i Stockholm, ska vi säga vid halv 9?

 11. Pär skriver:

  Jag bodde i Blekinge. Jag åkte till i tur och ordning Lund, Växjö och Kalmar. I sig inga häpnadsväckande sträckor. Men jag gjorde det för att se MABD. Som är något av det bästa jag sett, precis som skivorna är något av det bästa jag hört. Något som blev och förblir lika viktigt som BQ, som redan sagts.

  Det fanns andra gånger också när jag inte åkte så långt, i göteborg t.ex., och en annan gång när jag åkte längre än nånsin till skellefteå. Fast då var MABD bara lite av allt jag såg.

  Tack, men inte adjö.

 12. Benny skriver:

  Den finns ingen jag hatar så mycket som Wanja Lundby-Wedin när hon säger ’kamrater’. Ingen.

 13. hjort skriver:

  Jag ids inte dra nåt minnestal över hur mycket MABD betytt för mig eller hur bra ni var. Det har nog framgått genom mitt rövslickande och ivriga lyssnande genom åren. Men det har varit en fantastisk resa, fantastiska plattor och låtar, och jag kommer bära mina MABD-tröjor stolt för all framtid. Eller så länge de sitter ihop något sånär åtminstone.

  Men ändå: det är ju ingen som har dött. Det hade ju varit sorgligare om ni försökt klamra er fast vid MABD fast det inte gått. Jag ser fram emot all musik ni kommer göra i framtiden istället. Jag tror det blir skitgrymt. Jag vet att det blir det.

  Tack för Allting är drömt, en vacker och värdig avslutning på den här eran. Tack för den, och tack för allt, mina små snuttepluttar!

 14. skräddarn skriver:

  allting är drömt är ju bäst! man ska sluta på topp.

 15. Björn skriver:

  men matti, are there any news about bq. hälsingar fran norra tyskland.

 16. Mattias W skriver:

  Har prisat MABD som ett av världen absolut bästa band sedan Tunaskolan och blir verkligen lite nedstämd av att läsa det här. Men samtidigt hoppfull och förväntansfull på vad du skall hitta på i framtiden, Mattias. Lycka till med allt, du förtjänar det så jävla mycket. Viktigast i musiksverige är du och jag följer dig med spänning.

  // Mattias W från Umeå

 17. m skriver:

  Finns väl inte så mycket mer att säga än tack för tre fenomenala fullängdare och en hoper underbara spelningar!
  Särskilt Hultsfred 2005 var en riktig pärla!

  /martin i Linköping

 18. mullvaden skriver:

  protest and survive/Discharge

 19. synkkäperse skriver:

  Uhhuh…lycka till!

 20. Viita skriver:

  Hänger med dem flesta här i ”Tack men inte adjö” – kören. Mycket bra har ni gjort. Mycket som har varit mycket bra that is. Många fester har jag lyssnat på Ta helg och Fyllskalle. När jag haft mitt hjärta krossat har ”Vi lägger oss igen” tröstat mig. När jag skrivit något, vad som helst, har jag gärna lyssnat på ”fri vilja och press”.

  Ännu har jag inte älskat till någon MABD låt.
  Men kanske kan ”Haparanda here we come” bli min premiär.
  All the best. Det är ni det.

 21. m skriver:

  nu går jag och lägger mig igen

 22. Skamsen skriver:

  Det låter som ett bra beslut. För min del kan det bara innebära mer Alkberg åt folket. Underbart.
  Jag tycker alltid det är jobbigt att tänka på att favoritartisterna säkert har hur många låtar som helst gömda som man aldrig får höra. Men när du skriver om dina 200 låtar som du vill göra något av blir jag lycklig.
  Lycka till.

 23. vp skriver:

  lycka till. jag har slutat bli vemodig över grejer, men jag tycker det är synd. synd och skam. ni var bra, du är bra.

 24. Avi skriver:

  tack Johan, beat me to it

 25. hjort skriver:

  ”I understand that if I were to sing in English I could probably sell more records and tour more often and at a higher standard in Europe (since Sweden is kinda sick of me by now). But that line of thinking just triggers something profoundly Bear Quartet-ish in me, and I think fuck you, I’m gonna sing in Swedish anyway and even more. No compromise, not even in the face of armageddon, as they say in Alan Moore’s Watchmen. I think it’s a handicap, but I can’t really help it. I just can’t conform. Maybe when I grow up.”

  Handikapp, min roev. Det där tänkandet tycker jag är ett tecken på integritet, och nåt som jag beundrar. Skulle det te sig som ett handikapp eller försvåra för dig på något sätt så är det resten av världen som är åt helvete. Och det är den ju.

 26. matti skriver:

  Åh tack Hjort, Tack alla.
  Har gjort två asgrymma låtar i eftermiddag, värsta 50-talsrökarna. Ja, eller en är mer en ballad, fast lite 50-talsstuk på den med. En av dem kommer jag antagligen spela på Jazzomat nästa lördag, den 24 med Jonas. Jag tror det börjar 20 eller 21 och kommer att kosta 50 spänn och vi ska köra två set. Och kom tidigt om ni är sugna på att komma överhuvudtaget. Förra gången vi körde där fick folk vända i dörren. Det är litet, vettni.

 27. kilotin skriver:

  Synd. Det tycker jag att det är.
  Har funderat en tid nu vad jag ska skriva, men jag vet fan inte. Men synd, det tycker jag att det är.
  Och anledningen till att jag inte kan skriva något annat är förodligen att jag inte ska skriva något annat. Det är inte min sak.
  Men jag kan säga att allt runtikring MABD under de här åren, och även BQ tidigare, bidragit till radikala förändringar av mitt liv. Possitiva sådana, givetvis.
  Ja, man kan ju säga tack också. Så oavsett varför ni gjorde det: Tack, från mig.

  Jazzomat, jag är där. Lorentz också. Och Hans.

 28. Hans skriver:

  Stannar kvar i Medelpad och gråter en skvätt.

 29. Johanna skriver:

  Tack, klapp, kram.

 30. Larssthlm skriver:

  Lycka till. Skönt att du fortsätter iallafall!

 31. Christoffer skriver:

  Jag hoppas på ett MABD-coverband.
  Och är nöjd med att jag aldrig orkade lyssna in mig på Ditt hjärta.. när det begav sig. Kanske ska spara den lite så att jag kan få en ny MABD-skiva när jag vill.

 32. M-A skriver:

  Tack så oerhört hjärtligt för all fin musik. Lycka till i framtiden! Jag ser verkliien fram mot såväl BQ som dina egna framtida projekt.

 33. Benny skriver:

  Pax va Matti i coverbandet. Eller nej, förresten! Anders!

 34. bob skriver:

  jag kan skriva som jag skrev när jag gick i sjuan och bara lyssnade på hiphop och min kompis pappa dog och alla i vårt innebandylag fick skriva lappar till kompisen. ”Rest in Peace” och så ritade jag en gravsten.

  R.I.P. Mattias Alkbergs Broder Daniel

 35. Fredrik B skriver:

  Tråkigt att ni sluta, lycka till Matti…
  Finns det någon bra live-inspelning med hela sista uppsättningen av bandet, en schysst inspelning från Föreningsgatan 7 senast vore inte illa…

 36. bob skriver:

  tack för ännu en underbar låt

 37. Simon skriver:

  Trist, era två skivor är några av mina favoritskivor ifrån de senaste åren. Bra att du inte slutar med musik överhuvudtaget dock! Ser fram emot att få höra nya grejer.

 38. Olle skriver:

  Tack och bock för all musik. Senaste veckorna har jag uteslutande lyssnat på MABD. Med några få undantag. Så det kändes lite dystert då man med grus i ögon och kaffekoppen i näven slog upp Kuriren för att mötas av en artikel som meddelande slutet för er. Men jag misstänker att det kommer mer prylar. Kanske bara under annat namn och annan sättning.

  Som dryga 30-årig Bodensare uppväxt på cosy den och grumliga trästockfestivaler har din musik alltid haft en stor del i livet. Precis när jag börjat tappa intresset för BQ dök MABD upp. Med en pånyttfödd nerv sjöng och spelade ni om precis allt det man kände och tänkte. Så jag vill helt enkelt bara tacka för allt genialiskt och lycka till med allt som komma skall.

  Trist bara att man var för lat för att se er Live. Kör en avslutningskonstert till sommaren. Det tycker jag ni borde unna er själv och er publik. På en gräsplätt i svartöstan. Eller inte.

  Tack för 3 briljanta skivor.

 39. parker skriver:

  Tack för allt, ni har betytt så mycket så det fattar ni inte. Och tack för att du fortsätter Matti. Vi behöver dig.

 40. stalle skriver:

  benny: eller denna färska video: http://youtube.com/watch?v=K5le9sYdYkM

 41. kilotin skriver:

  spelar det någon roll? det går åt hellvete i alla fall.

 42. vp skriver:

  misströsta inte, alkberg har nya grejer på gång. sitter bakom trummorna i detta projekt: http://www.youtube.com/watch?v=4y_rIM8j8WY

 43. gummo skriver:

  Det låter ju prick som senaste BQ! Fast med Matti på trummor.

 44. vp skriver:

  här utvecklar de sina tankar om projektet. fast matti spelar lite svår.
  http://www.youtube.com/watch?v=P9kk6RlBvDE&feature=related

 45. matti skriver:

  Hon är ändå förjävla rolig. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2230&a=770976
  bra intervju.

 46. Stalle skriver:

  visst hoppas man lite att hon ska gå in i väggen.

 47. hjort skriver:

  Orkar inte läsa den, tål inte människan.

 48. Stellan skriver:

  Först går MABD i graven, och idag blev man uppsagd. Vilken vecka.

 49. Benny skriver:

  http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendID=83714551

  Fet metal. Kolla gärna intervjun. Och lyssna gärna på Suffer Through the Pain.

 50. Benny skriver:

  Fan, intervjun är borttagen. Ja, den var i alla fall svinkul.

 51. matti skriver:

  Benny: Var det han som hade en HEEELT grym Mayhem-cover på You Tube tidigare?

 52. matti skriver:

  Fan, jag menade Dark Throne: http://www.youtube.com/watch?v=XdETLii7sIY&feature=related
  fat det är inte samma snubbe. Men grymt.

 53. gurkan skriver:

  Men fy fan! Har haft en rätt dålig dag (vilket dock bara innefattade en skyhög mobilräkning) men nu blev jag riktigt jävla ledsen… MABD har i mina ögon gjort tre 5-poängare, och jag såg ju så sjukt mycket fram emot den fjärde som man hade läst om här. För jävla dålig stil av dig matti…
  Jävla teaser!

 54. Danne skriver:

  För jävla tråkig, men du lär väl förmodligen göra nåt mer grymt! En simpel fråga: Är det överhuvudtaget möjligt att någonstans i universum få tag på någon av dina diktsamlingar?

 55. kilotin skriver:

  Benny: Öva i tre år på en trasig gitarr med en sträng!? Respekt till denna trettioåriga straighta man utan skivkontrakt. Men det, det är ju bara fråga om tid.

 56. kilotin skriver:

  Bodysnatchers. Skugge somnade.

 57. matti skriver:

  Jaru Gurkan. Sorry. Är du Gurkan as in Gröndahls och Älvsbyns egen Gurkan?

 58. Inlandsmännen skriver:

  ”De bor i den norrländska glesbygden, de som blir kvar när
  arbetsmarknaden viker och kvinnorna drar söderut. Många lever på bidrag i en ständig karusell av olika åtgärdsjobb och tillfälliga påhugg. Få kan tänka sig ett liv bortanför bygden. Varför flyttar de inte? Vardagen i Hoting kan kännas grå och hopplös, som på många andra håll där arbetslösheten dominerar. Men under den småtrista ytan finns också en vardag med värme och mening. Vad får dem att stanna kvar? Möt Mikael, Lars och Jouni. Tre män, tre berättelser om livet och drömmarna på en liten ort i norrlands inland.
  Reporter Johanna Gadd”

 59. stalle skriver:

  Inlandsmännen: jaaa?

 60. gurkan skriver:

  Matti: Nej, gröndahls (studion?) och Älvsbyns gurkan är jag inte. Jag bor i stockholm, och känner inte dig.

  Sorry? Givetvis, jag kan ju inte vara arg på en person som har skrivit den bästa låten som har skrivits på svenska: Stockholm, som jag älskar och lyssnar på ofta, och som till skillnad från vissa andra som kommenterat, HAR knullat till hehe

  Får helt enkelt hoppas på att du dyker upp i nån ny skepnad snart. Och då får du spela mer i stockholm…

 61. matti skriver:

  Ja, studion. Trodde du spelade bas i Randy, men det är en annan Gurkan då.
  Jag dyker upp. Som ett skott på posten, som en sa häromsistens.

 62. Benny skriver:

  Klart du har knullat, du är ju Gurkan.

 63. Stellan skriver:

  Dags att slänga på Sture Bergman Lo-fi?

  ”Sture Bergman blir ny chefredaktör på Västerbottenskuriren. Han tar över efter Thorbjörn Bergmark.”

 64. Daniel S skriver:

  Ja det var ju trisst det var ett sjukt bra band. Men skönt att du inte ska sluta göra saker matti, det hade varit mycketmycket trisstare! Det blir nog bra det här i slutändan.

 65. Alex skriver:

  Tack för tre helt underbara och inspirerande skivor, och du har berört nästan allt! Politik, vänskap och barndom…hade ju hoppats på en fjärde skiva med kärlek men jag tror jag kan stå ut med att vänta på nya projekt.
  Lycka till med allt!

  //Alex

 66. matti skriver:

  Portait Painters? Låter bra tycker jag.

 67. Alex skriver:

  Tack så mycket Matti! Nu snurrar det lite i min skalel så där som det alltid gör när en gammal idol säger något snällt. Jag spelar in en demo tillsammans med Adam Bolmeus och Kalle von Hall just nu, kanske blir en Björn Olsson inspelning senare…

 68. Alex skriver:

  Kan ju även tillägga att Porrait Painters är taget från just ”Portrait Painter” som är en utav de allra vackraste låtar som skrivits och som förmedlar just den känsla som jag vill åt i min egen musik. Förmodligen inte alls den känsla som låten egentligen handlar om men det gör det samma, för när jag lyssnar på den förflyttas jag bakåt i tiden. Då jag var sju år och satt en sen sommarkväll under en varm filt och lyssnade på surret av de vuxnas samtal. Om tider som aldrig kommer tillbaka.

 69. hjon skriver:

  Kågge glömde (eller hittade inte, vem minns?) första EPn den där gången jag skulle fika med honom i Stockholm. Sen när tredje MABD-skivan skulle komma var jag liksom helt säker på att ”Med Satan” skulle komma på den för de två andra hade varit med på de två första. Ja, fan. Fan också.

Skriv en kommentar

Din epostadress visas aldrig