BREV FRÅN KARANTÄNEN

Hej,

Vad har ni gjort i denna eländiga tid? Obs, på sätt och vis en helt retorisk fråga. I alla fall om ni är lika less som jag är på allt peppande snuteri som fyllt internet sen i somras. Ni behöver inte svara. Ni behöver inte ens läsa om vad jag har gjort

Men jag har skrivit klart tre fjärdedelar av en ny bok, en diktsamling alltså. Den kommer kanske hösten 21 eller våren 22 eller nåt.

Och så har jag gjort en ny skiva, fick master sent igår. Låter hur bra som helst. Den heter HÄXOR. Låtarna heter

All skräck väck
Gudrun och Andreas
Dagen bräcks
Mina drömmar är privata
Mommo
Du sökte en kvinna och fann ett vrak
Norrbotten-Man
Ingen framtid, tack
Sista snabba
Brända skepp

De som spelar och sjunger på den är: Anton Alamaa Nyström, Elin Sundström, Henke Palm, Mats Lundstedt och jag. Dessutom sjunger Anna Levander och Kristine Gulbrandsen en del. Den är producerad av Mig och Henrik Oja, som också spelat in den i sin studio Second Home, i Umeå. Hans Olsson Brookes har mastrat den i SGS, i Göteborg. Skivan släpps i vår, till påsk om allt går som de ska. Det är en rock- och popskiva.

Allt detta är fakta. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om fakta faktiskt. Jag menar, det är liksom allt allt handlar om nuförtiden. Och falsk fakta såklart. Men aldrig om poesi, eller musik eller konst och vad som händer när man tar in eller får ur sig det. Det finns ingen plats för fantasi och inlevelse längre. Det är väl inte så konstigt iofs, det är ju inte varje dag man får vara med om en pandemi. Även om det känns som det. Det är ju förvånansvärt lätt att acceptera det ändå, om man inte är idiot. Men allt jag läst och hört och sett under den här isoleringen, vad ska jag göra av det? Och du då?

Jag skriver nog något ytterligare här kring jul och/eller nyår. Det här är liksom en nyhet för er som hänger här. Sen faller den ner på sidan och ingen kommer se den, som inte hittar på den här sidan. Kanske glöms den rent av bort. Men sen, när det här blir verklighet, då kommer ni ihåg att jag skrev lite om det. Om ni inte tillhör idioterna. Men det gör ni väl inte.

Jaja, till dess: Krossa kapitalismen och allt det där!

/Matti

199 kommentarer

Skriv en kommentar
 1. stalle skriver:

  yeah baby

 2. Lenny skriver:

  Rock on Matti!

 3. simon skriver:

  Yes! Ännu roligare än listan.

 4. Leupoldcnd skriver:

  XVII century was Nicholas Jarry [fr].

 5. Sue skriver:

  Ser The Queens Gambit. Hennes missbrukarpersonlighet tilltalar min egen totalt. Det känns helt logiskt att hon satsar allt på att excellera i schack och i övrigt skiter i allt. Och när hon på slutet spårar har jag varit där, exakt där. På botten. Ska se sista avsnittet nu. Hur ska det gå.

 6. matti skriver:

  Sam Jayne 😔

 7. matti skriver:

  Här är en anna lista jag gjorde, väldigt poetisk, om jag får säga det själv. Och det får jag ju, vem ska hindra mig. Inte nån moderat i alla fall.

  https://open.spotify.com/playlist/70UhoqvRtQEiijY55CkmfV?si=PT4vIOBzSvKw8muR_I2Nqg

 8. Simon skriver:

  Wasabi, inte en tråkig låt 💕

 9. G skriver:

  Bra lista Matti! Körde den till morgonbestyren.

 10. stalle skriver:

  bra g, hämtar du den sen?

 11. G skriver:

  Nej, det räknar jag med att du gör.

 12. Simon skriver:

  Om ni tycker Mattis lista är fet skulle ni höra min.

 13. matti skriver:

  Har du en till?

 14. matti skriver:

  Hehehe, sorry, menade inte att din årsbästa var dålig. Jag trodde att jag redan prempade på den. Men det gjorde jag ju inte. Men nu gör jag, och lyssnar. Bra!

 15. Simon skriver:

  Ha! G menade ju senaste listan, inte årslistan. My bad! Försökte dra ett skämt.

  Men om någon frågar om jag har en lista är svaret alltid ja. Listan nedan är en spegling av Mattis senast postade lista. Logiken är inte självklar men har utgått från låtarna och associerat till artisten, genren, uttrycket etc och gjort en ny lista.

  https://open.spotify.com/playlist/794a8Athy2V98XsRbyyAO8?si=XVywa_n3RMaXToP4DbMdzA

 16. stalle skriver:

  finns det nån möjlighet att kunna dricka några kalla under julen i sällskap i luleå?

 17. matti skriver:

  Stalle: på eftermiddan den 27 kanske? Lobbyn på Clarion?

 18. stalle skriver:

  ja, det låter bra!

 19. H skriver:

  Finns det något mer irriterande än att få Greyhound Bus med Anders Glenmark på huvudet?

 20. matti skriver:

  H: Hahahahahaha, nä.

 21. stalle skriver:

  oavsett typ av buss eller chaufför så gör det säkert ont som attan.

 22. G skriver:

  Sett två apsnitt av The Crown nu (nya säsongen). Jag tycker det är dåligt.

 23. matti skriver:

  Jag med. Men god jul!

 24. H skriver:

  God jul, alla härliga gästbokare!

 25. Simon skriver:

  Ja, God Jul!

 26. stalle skriver:

  jag kollar iron fist och tar en jamare…. god jul 🎅🏼

 27. matti skriver:

  Nyårs-, inte löfte men i alla fall försök: sluta med, eller åtminstone använda med måtta: hjärtan och utropstecken.

 28. stalle skriver:

  go for it!!!!!!! ♥️♥️♥️♥️♥️

 29. H skriver:

  Rör inte mina utropstecken!

 30. matti skriver:

  Ok.

 31. Sue!!!!!!!! skriver:

  Är så
  satans
  frustrerad
  !!!!!!!!!!!

 32. stalle skriver:

  ahh vad?

 33. Sue :))))) skriver:

  Familjen Bridgerton är slut vad ska jag nu göra av all tid och min längtan efter spänning :)))))

 34. stalle skriver:

  hahaha

 35. V skriver:

  ”Jag vet inte om den ska spelas på 33 eller 45 varv, men oavsett låter det som om kapten Krok fingerpullar Margaret Thatcher.”

 36. stalle skriver:

  wow den ska ses.

 37. Magnus skriver:

  Gjorde också en 2020-lista om någon är intresserad. Sånt jag lyssnat på mycket i år blandat med relativt nyupptäckta grejer som är hur bra som helst. Gott nytt år på er!

  https://open.spotify.com/playlist/0GsFWWsmP4qXbvTqDWXtMs?si=37IMQMNlSSiQBp0CTFv4uw

 38. stalle skriver:

  septic cunts ✊🏻💯

 39. stalle skriver:

  hoppas ni har en bra nyårsafton och inte somnar för evigt i en snödriva eller hamnar i bråk eller så. jag har haft pyjamasbrallor hela dagen och så lär det förbli resten av dagen.

 40. matti skriver:

  Ja. Tack. Gott slut alla.

 41. tp skriver:

  Slutet gott allting gått. Nu jävlar!

 42. stalle skriver:

  ser nya nelly rapp. när monstren dansar slår det mig hur man kunde veta exakt vad som var på b-sidan på ett kassettband. man visste precis när det var dags att byta för hamna rätt på en låt.

 43. H skriver:

  Men idag lyssnar jag på Madvillainy och snyftar lite.

 44. G skriver:

  Gott nytt då gästis!

  Bryter ingen ny mark i år, kör på i exakt samma hjulspår som alltid.

  https://m.youtube.com/watch?v=mrS_COCKtQI

 45. Simon skriver:

  Ja, gud vad tråkigt

 46. Simon skriver:

  Förtydligande: med MF Doom alltså, inte Iggy.

  En frågeställning till er poeter/musiker här: jag antar att man som musiker vill ändra saker och ting i efterhand när man lyssnar tillbaka på sina tidiga alster? Lex Kanyes Life of Pablo där han hade nån tanke om att skivan skulle kunna ändras eftersom. Alltså inte att man ångrar hur man gjorde, men typ, ”idag hade jag gjort lite annorlunda”. Hur är det med dikter? Samma eller annorlunda?

 47. matti skriver:

  Simon: jo, lite samma. Men det är ingen som märker det. Men live händer det att jag kastar om nån ordföljd här och där. För mig är det samma som med musiken, det vill säga att det som funkar bäst är det som förändras liksom organiskt varje gång. Som t ex Ragnar eller Lys upp mig.

  Stig Larsson slutade aldrig skriva en dikt, minns jag att han berättade nån gång. Jag är väl lite så, jag med. En självhatare med narcissistiska tendenser.

 48. matti skriver:

  Mina tio bästa killar

  Ramones
  Velvet Underground
  Black Sabbath
  Frank Ocean
  The Stooges
  Sex Pistols
  Curtis Mayfield
  George Clinton
  The Kinks
  The Smiths

 49. H skriver:

  En andra resa av Stig Larsson är ju en omskrivning av hans första två böcker. Sen finns till exempel mexikanska Gloria Gerwitz vars författarskap består av en enda diktsamling som hon skriver om och skriver om. Finns väl också fler poeter som gjort mer eller mindre omfattande ändringar i sina dikter vid nyutgivning, men jag har ingen lista i huvudet. Tror i alla fall det är mycket vanligare i poesi än i prosa att man fortsätter ändra.

  I Kanyes fall handlar det väl egentligen mer om att han stressar ut en första version? Han har ju inte fortsatt ändra på Life of Pablo, trots allt.

 50. Simon skriver:

  Intressant. Tänker att poesi kräver eftertanke och övervägande i större utsträckning än (nåja) musik? Ovanstående resonemang är så klart väldigt förenklat men jag tror ni fattar.

  Sen är inte Luftslottet som sprängdes en omskrivning av Män som hatar kvinnor och Flickan som lekte med elden, bara mer av samma. Men H har ju en poäng angående Life of Pablo.

 51. stalle skriver:

  stig larsson, inte stieg larsson 😘

 52. Rockpoeten skriver:

  Jag kommer ju förneka detta i sten senare, men jag tycker att musik och poesi är samma sak. Men om jag tvingades välja skulle jag hellre lyssna på musik och skriva poesi än tvärtom.

 53. matti skriver:

  Mina tio bästa tjejer

  Stevie Nicks
  Whitney Houston
  Raincoats
  Nina Simone
  Miley Cyrus
  Mascara Snakes
  Allison Wolfe
  Kate Bush
  Madonna
  Julie Doiron

 54. matti skriver:

  Skönt att det är vardag och jag fick börja dikta igen. Som att dra ut en tagg av ångest ur den bitch som är jag. Usch, det är vad jag blivit: ännu en som skrivandet blivit terapeutiskt för. Men skrivandet som handling alltså, inte till innehåll.

 55. matti skriver:

  Tillbaka till Simons fråga.

  Finns ju många poeter som tar avstånd från sina tidiga arbeten. Som Werner Aspenström, han inkluderade väl inte sin första diktsamling i de Samlade dikter som gavs ut medan han levde?

  Sen tänker jag på det här med nya översättningar, t ex Räddaren i nöden. Lite orättvist att Salinger själv inte fick skriva om sin bok. Och om han fick men inte ville, vad motiverade då en nyöversättning?
  Principiellt kan jag. som läsare alltså, vara helt emot all form av revisionism. Men, överfört, är jag även motståndare till remixer och sånt? Det är jag ju inte. Om det inte är upphovshen själv som vill förändra sin historia. Då är jag emot. Men jag vet inte varför, det är nog bara en känsla.

 56. Jens skriver:

  Simon: maila jens snabel-a fripost.org, jag har gått på föräldraledighet

 57. stalle skriver:

  en liten sorg är ju ändå att det antingen är för kallt eller för ljust för drive in bio där jag bor.

 58. G skriver:

  Här i gästis finns bara vinnare.

 59. H skriver:

  Men Matti, menar du att bara en enda översättning av ett verk skulle tillåtas för varje språk?

  Dessutom är du ju visst emot nymixar.

 60. stalle skriver:

  finns det nån c-60 (eller längre!) med essensen av norsk black metal? ja matti, jag menar dig…

 61. H skriver:

  Då förstår jag inte.

 62. stalle skriver:

  🙏🏼

 63. matti skriver:

  Översättningar har jag ingen stark åsikt om, mer funderingar, i linje med vad samtalet rörde. Men rent allmänt får det såklart finnas hur många översättningar som helst. Nämnde Salinger för jag minns att Östergrens översättning sades vara en uppdatering. Nyare svordomar t ex. Men orginaltexten förblir ju oförändrad, ej uppdaterad. Det är en märklig grej bara.

  Jag gillar remixar. House, disco etc.
  Jag gillar inte när rockartister mixar om sina skivor för att separera trummorna eller nåt.

 64. tp skriver:

  Grattis i alla fall, matti.

 65. matti skriver:

  Åh, tack! ❤️

 66. Stellan skriver:

  Grattis Matti!

 67. tp skriver:

  Hehehe

 68. Lillis skriver:

  Sajten hade blitt infekterad med c-19 så fick återställa en databasbackup. Fick gå tillbaka till 9 januari för att hitta virusfri version. Här är kommentarerna som försvann:

  lördag 9 januari | 17:19
  matti skriver:
  Jag gjorde en lång lista av alla mina olika Ramoneslistor. Några låtar hade jag med på alla listor, men det spelar ingen roll.

  Ett tips är att sortera låtarna i bokstavsordning här, det blir rätt bra spridning på skivor och eror på det viset.

  Vet att det är ett s för för mycket i listans titel. Men jag älskar allitterationen för mycket för att göra rätt.

  https://open.spotify.com/playlist/5uSFpflPTR6x6JaIoC1EAQ?si=dCP5hvSVSheUALB2JWajUA

  lördag 9 januari | 21:11
  H skriver:
  Inspirerad av Matti gjorde jag en lista med allt med Ramones som inte är dåligt. Det vill säga endast de riktigt ruttna låtarna borttagna! Perfekt för festen!

  https://open.spotify.com/playlist/02OAESqQwfk7vMABmXx9U0?si=9ovhn8nVRxGQeqyhWpoqqQ

  måndag 11 januari | 20:23
  Simon skriver:
  Hellacopters dokun då? Tyckte den var stundtals bra, intervjuerna med de gamla gitarristerna tex, och fint och ärligt med Strängen.

  måndag 11 januari | 20:37
  stalle skriver:
  ja jo tyckte väl typ samma.

  tisdag 12 januari | 07:40
  matti skriver:
  Den var jättebra! Vilket liveband, ändå. Bra intervjuer också.

  tisdag 12 januari | 08:38
  tp skriver:
  Ja, men jag hade gärna sett längre liveklipp och därmed en längre doku. En timme blir för kort.

  tisdag 12 januari | 09:21
  matti skriver:
  Lyssnade lite på skivorna efteråt. Men tycker eg bara att Gotta Get Some Action verkligen funkar då. Live är det ju Union Carbide-klass, även på låtarna alltså. Så, jag började älska rock igen. Men sen var jag färdig med den igen. Lyssnade på Playboi Cartis nya hela dan igår. Och idag på Klaus Schulze, pga vädret. Vi har det ju inte lika härligt/överjävligt (det beror väl på ens preferenser) som ni, söderut.

 69. matti skriver:

  ❤️ Tack Lillis!

 70. G skriver:

  Tyckte det var sjukt roligt att det allra första som hörs i Hellacopters-dokumentären är Dave Grohls röst.

 71. Simon skriver:

  Nån som läst Suicideboken?

 72. Conny skriver:

  Hjälp, hörrni. Tror den här pandemin gjort mig galen till slut. Kan inte förklara annars hur jag nördade in på min stereo under någon av alla sitta-hemma-dagar. Köpte nya högtalare. Därefter en vinyl-tvätt. Sedan en vinyltvätt till. Och ett kassettdäck… sen köpte jag en gammal Hugh end CD-spelare från 1992 som väger ett ton. Vilken chock! Min gamla CD-spelare låter som en leksak i jämförelse. Just kassettdäcket fick mig att gå i barndom. Vet inte om kassettdäcks-resan nått sitt slut, men jag har köpt fem kassettdäck…(sic!!!) Det senaste är fortfarande på ingång… det kommer gå på 10 000 skr med moms och tull… 🙈 Men det gick inte att motstå frestelsen, jag köper det av en person som sägs vara den i världen som vet mest om kassettdäck av alla nu levande. Köpte också plastficlor och nya innerpåsar till mina skivor… Förstår ni hur uttråkad jag måste vara!

  Men jag gillar något av det här också. Vet inte om det är likadant för er, men åtminstone jag har cykler: Neil Young och Lou Reed-perioder kommer och går. Vart tionde år får jag panik över att min stereo inte låter som jag vill. De sista åren har möjligheten till att nörda ner sig i precis vad som helst blivit hur stor som helst. Discogs är ju helt sjukt! Gissa om jag köpt vinyler också under pandemin, hahaha! Och Bandcamp för den delen, Bandcamp är som My Space, fast man kan handla kassetter av mystiska noise-artister i Polen med ett litet klick… Vad jag försöker säga är att det är både kul, fascinerande men också skrämmande för en sån som mig hur lätt det är att nå till kärnan av vilket område som helst nuförtiden. Man går med i ett forum, en vecka senare chattar man med folk som är världsledande på ett område. Och det finns fler områden jag är intresserad av än jag skulle hinna utforska på 100 liv. Nu säger jag ju emot mig själv, för här säger jag ju att jag är motsatsen till uttråkad. Båda grekerna är sanna! Jag vill ut och trängas med folk! Har aldrig tidigare förstått att det är ett behov jag har. Samtidigt älskar jag mina nördbubblor. Hur bra låter inte min amerikanska första-press av Blue Mask som är mastrad av Greg Calbi på Sterling Sound! Dyr var den inte heller.

 73. Conny skriver:

  Båda grejerna. Båda grekerna är säkert sanna också.

 74. matti skriver:

  ❤️

 75. H skriver:

  Men tänk vad ensam hen måste känna sig, som är den som kan mest om kassettdäck i hela världen. Går ut på internet och finner bara okunnighet.

 76. stalle skriver:

  😘

 77. tp skriver:

  Tyckte det lät så sjukt coolt och lärt att säga ”båda grekerna är sanna”. Tänker sno det och blygsamt referera till dig Conny om någon undrar var jag fått min coolness ifrån.

 78. Fredrik B skriver:

  Conny: Vad för vinyltvättar (Loricraft?) och erfarenheter/synpunkter på dem?

 79. H skriver:

  Tycker det är svårt att prata om sånt här, eftersom jag skäms lite över den del av mig som är ”skivsamlare”, men… jag har också köpt en skivtvätt och nya innerfickor. Fixat och donat. Dessutom beställt skivor från Libanon för första gången i mitt liv.

 80. Conny skriver:

  H: Hahahaha! Eller hur! Det blir ”vit medelålders medelklassman bekänner” över det här med vinyltvätten. Som att man egentligen har levt färdigt om det inte vore för ens anhöriga. Men är man snäll mot sig själv så vad fan ska man annars göra instängd i lägenheten under pesten?

  Fredrik B: Köpte 1 Knosti. Blev först imponerad. Men sen märkte jag att skräp blir kvar i spåren – när jag spelade vissa tidigare skitiga skivor efter att jag tvättat dem samlades det massa skit på nålen. Så jag läste på på nördforum. Köpte en Knosti till. Så nu kör jag skivorna först i Knosti nr 1 med rengöringsvätska, sen i Knosti nr 2 med bara destillerat vatten i. Och så har jag slutat använda deras medföljande vätska. Det står bara att den innehåller etanol. Men den så mycket sprit att jag blir misstänksam. Tror den bara ska användas på typ begagnade reggae och punk och hårdrocksskivor man köper som är inrökta med nikotin och fett och olja i spåren. Nu gör jag min egen – billigare – mix, receptet kommer från London jazz collector: 1/5 99% Isopropanol, 4/5 destillerat vatten från apotek, och 5 ml Ilford vätmedel till 1 liter.

  https://londonjazzcollector.wordpress.com/for-audiophiles/home-brew-cleaner-for-vacuum-rcms/

  Det är lite sunt förnuft, använd inte starkare rengöringsmedel än som behövs. Vissa kör nya skivor bara i destillerat vatten, vidsa säger att alkohol förstör vinylens ytskikt. Något troll skrev på nån sajt att han använde diskborste och kranvatten ;)

 81. Conny skriver:

  Bra spottat TP, båda grekerna är sanna är ett ruskigt starkt argument på fyllan!

  Fredrik B: Loricraft! Hjälp, nä jag lägger inte 16 000 på en vinyltvätt… där är vansinnets gräns passerad för min del. Om man inte öppnade secondhand-skivaffär, då skulle det ju vara en självklar investering. Två stycken Knosti gen II kostar en tiondel av Loticraft… Gissar att Loricraft är mycket bättre. Men det här med dubbla Knostis funkar för mig!

  Det roligaste är ju alla skivor jag återupptäcker under sanerings-nätterna med dubbla Knostis. Steve Earle ”Copperhead Road” från 1988 är en av de bästa skivorna Bruce Springsteen inte har gjort. Väldigt gediget låtskrivande. Och Simple Minds ”Sparkle in the Rain”. Matti har berättat om att den är underskattad. Håller med fullständigt. Det är den enda skivan där Jim Kerr sjunger bra och inte låter manierad. Och… rik musik!

 82. Fredrik B skriver:

  Tack Conny!
  Nä, det blir ingen Loricraft för mig heller. Man kan ju drömma om en Moth byggsats eller en Pro-Ject kanske, men 5-6 tusen är ju också rätt galet. Göra egen tvättvätska är ju i alla fall billigt om man jobbar på kemlab. I receptet jag hittade var det 50/50 isopropanol – kändes mycket. Dina 20% såg vettigt ut. Ilford – ser miljöbättre ut än Triton X-100 som jag hittade (Triton X-100 ska man inte använda…).

 83. H skriver:

  Hmm, bra idé med egen vätska. Jag blir lite lullig av ångorna från den medföljande vätskan.

  Jag läste Vernon Subutex I i somras. Rekommenderas trots allt inte, jag blev väldigt mätt efter ungefär halva, men en bild i den har fastnat i mig. Det är en stammis i Vernons skivbutik som samlar på finsk black metal, och det beskrivs att han rör sig i butiken som en man som motvilligt besöker en porrbutik, som att han skäms över att vara där men inte kan hålla sig borta, han önskar att han hade ett annat, sundare intresse, men nu är det som det är. När jag möter en annan vit, medelålders man på postutlämningsgodisaffären i samma ärende som jag, med en skivkartong under armen, då vill jag alltid titta bort.

  Håller för övrigt med om att det bästa hade varit om Bruce Springsteen inte hade gjort några skivor.

 84. H skriver:

  Rekommenderar för övrigt tråden på Steve Hoffman-forumet om vilken som är den bästa mastringen av Pet Sounds. Jag har läst hela, och den är ju livsförändrande!

 85. matti skriver:

  Skivor, djävulens redskap. Jag hatar skivor.

 86. matti skriver:

  Men jag älskar Syl Sylvain. Och är ledsen, men lyssnar på hans skivor nu.

 87. Simon skriver:

  Fulländad komposition

  https://open.spotify.com/track/5wwszDhUP8JHSdqD5BcznW?si=Uy7kKpWmQ8ezilW2i6fSWg

  Den har ALLT. Struktur, frihet, en enkel melodi, sväng, mörsch, bra sång, repetetiv samtidigt som nya saker händer hela tiden, den låter som om Harvester dirigerat en jääävligt inspirerad skolorkester, den har ett budskap man lätt skriver under på (särskilt i januari), en basgång lika enkel som genial, trummor som både guidar och förvirrar.

  Vill nästan påstå att sån här musik inte görs längre? Alltså med samma övertygelse och ambition. Samt att det är så storslaget.

 88. Simon skriver:

  Oj, såg nu om Syl

 89. matti skriver:

  1. Jag läser Killer on the Road av James Ellroy.
  2. Hittade en Funkadeliclista som självaste Q-Tip gjort.
  3. Allt är såklart bra!

  https://open.spotify.com/playlist/4xFBrUGzXmkrpLVm6bmW8D?si=ESXU45ilSgC5ANeQ9XK4xw

 90. Conny skriver:

  Jag lyssnar på Crass ”Prnis Envy”. Ouch, vilken perfekt skiva. Tror det delvis har att göra med att det inte är bara grabbar i bandet, men älskar hur de är både hårdare och mjukare än nästan alka punkband. Hårda på det sättet att de är helt egna, och helt kompromisslösa. Med mjuka förstår ni mig bäst om ni lyssnar på hur Berketex Bruse och Health Surface låter, men det där anslaget finns hela tiden, de spelar med mjuka handleder.. Det är så genomfört, från idé till utförande. Det blir som att lyssna på Kraftwerk eller Velvet Ubderground – man tycker att alla andra band bara är slarviga snorungar som står och petar sig i näsan och inte ens vet varför de håller på. Men jag hade inget minne av att hela skivan var så här bra. Måste erkänna också att jag lyssnat för lite på Crass, det är bara det här albumet jag har lyssnat in mig på. Ni andra konnässörer, vilka andra skivor är oumbärliga?

 91. Conny skriver:

  Stavar ju som en kossa. Berketex Bride heter låten. Bruce Springsteen gästar inte på just den här Crass-skivan.

 92. Conny skriver:

  Bra Archie Shepp, Simon. Har jag också lyssnat gör lite på.

 93. H skriver:

  Jag tycker att Yes Sir I Will är Crass definitiva mästerverk.

 94. H skriver:

  Igår skrev jag till en kompis att utan Phil Spector hade all musik som gjorts de senaste 60 åren varit helt värdelös. Innebär det att jag ursäktar eller relativiserar att han också var en usel människa som till slut rentav tog livet av en annan? Nej, det tycker jag verkligen inte.

  Ronnie Spector skriver väldigt fint på instagram, och inte i närheten av ursäktande, om sin ex-make som gjorde magisk musik och var nära att slå ihjäl henne.

 95. matti skriver:

  H: ❤️ Håller helt med om Spectors, båda två.
  Crass: kommer inte på nåt jag gillar mindre än annat. Men kanske att Christ the Album är väl jobbig och att Who Dunnit? är väl banal.

 96. H skriver:

  Yes Sir I Will ger mig precis den där känslan att all annan musik är banal och ointressant. Efter den vill man inte lyssna på något annat. (Med risk för att låta pretto stör det mig att den är uppdelad på låtar på cd/streaming. För mig är det en enda, lång låt.)

 97. H skriver:

  EVERYTHING THAT WE WRITE IS A LOVE SONG!!!!!!!!

 98. Conny skriver:

  Ok, men då måste vi prata filosofi här H: hur låter nåde nya remastrade vinyl-pressningarna som släpptes härom året på Crass Records? Har de lagt till större frekvens-spektrum, som jag misstänker? Och – i då fall, är det historierevisionist, eller en bra sak (vi kunde inte då, det var så här vi ville haft det). Det var bäst som det var från början, va?

 99. H skriver:

  Det där kan du så att säga bättre än jag, men de är väl gjorda av Rimbaud från originaltapesen. Men gamla Crass-lp låter ju redan svinbra. Jag har bara hört min gamla lp som jag haft sen jag var 18-19 (lika chockerande musik då som nu!) och på Spotify.

 100. stalle skriver:

  pil spector producerade alltså crass? mäktigt!

 101. Conny skriver:

  De gamla låter svinbra, men Spotify-grejerna låter fetare. Så är det ju nästan jämt, och jag gillar det inte. Som Ramones. Låter bäst på gamla vinyler från US, UK, Tyskland och Japan… Alltså Japan-pressar… de har nog ruinerar mången medelålders farbror.

 102. Conny skriver:

  Ledsen för detta att jag inte kan skriva ett enda meddelande utan att skriva fel. Det är ögonen, fingrarna, autokorrekt och åldern!

 103. H skriver:

  Jag har aldrig fattat om det är Spotify som gör det fetare eller om man har en massa fuskbas i sina hörlurar/bluetooth-högtalare.

 104. Conny skriver:

  Men nu lyssnar jag på Live 69 med Velvet. Började för en gångs skull på skiva 2, brukar sällan komma så långt. Det kan vara bästa versionerna av både Ocean och Heroin. På skiva 1 finns bästa versionen av What goes on, men det vet väl alla?

 105. Sue skriver:

  Idag träffats jag en kille jag aldrig träffat förut. Som ba: ”Ah, det är du som är Sue i gästboken.” Det var verkligen två världar som krockade ☺️❤️

 106. Conny skriver:

  Haha, Sue, men Ven av alla tusen gästbokare var det du träffade????😄

 107. Sue skriver:

  En som bara läser tror jag. Hej om du läser det här 👋👋👋

 108. G skriver:

  Jag stod rygg mot rygg med Matti i baren på festen efter Henrik Berggrens spelning på Gröna Lund för några år sedan. Tänkte presentera mig men blev blyg.

 109. matti skriver:

  G: ååh ❤️
  Jag var där med Södra Sverige. Vi hade repat innan. Det var iaf därför vi var i Sthlm, alla.

  Mitt minne från den kvällen, alla föräldrar till Henriks fans som sa att de gillade mig.

 110. matti skriver:

  Har lyssnat igenom alla skivor med The Doors igen. Strange Days och Morrison Hotel är bäst.

 111. Simon skriver:

  ni följer väl den här jäveln?
  https://hasneafravund.tumblr.com

  förutom ett osunt intresse för mannen med tre lungor är det en mycket underhållande blog.

 112. matti skriver:

  Simon: Grym blogg!

 113. Simon skriver:

  Helt klart.

 114. stalle skriver:

  toppklass ju!

 115. matti skriver:

  Har haft på den här i 15 timmar nu, tröttnar inte.

  https://open.spotify.com/album/2gc9WOWqVRrGUENUjozcpY?si=EE_be6UhRSO8mAyIeDXC4Q

 116. Lenny skriver:

  Haha, kul att få ett ansikte på dig Sue!

 117. matti skriver:

  MEN vad det har snöat!

 118. matti skriver:

  Lars Norén, bäst nånsin. Helt sjukt sorgligt att han är död.

 119. tp skriver:

  Jo, trist också.

 120. matti skriver:

  I kölvattnet på Norén ville jag lyssna på jazz och kom plötsligt ihåg att Magnus Nygren gjorde årslistor med jazz för länge sen. Mindes Jazz 68 som svinbra så jag letade rätt på den. Då såg jag att han hade gjort svinmånga helt bäst listor.
  Magnus skriver på en bok om Don Cherry nu och har varit, eller är, chefredaktör på Orkesterjournalen. Dessutom är han BQs första trummis och spelade på Penny Century, fast på den tiden hette han Olsson i efternamn. Följ honom på Spotify. Det är dagens tips. Möjligen hela årets tips, så bra är det.

  https://open.spotify.com/user/jazzdoris

 121. tp skriver:

  Alltså Norén. Rätt bra att han dog iaf. Alla ska ju det ändå. Och det sätter fart på sådana som mig som i stort inte alls läst eller sett hans verk, men som vet att de måste hinnas med innan det är min tur. Var ska jag börja?

 122. matti skriver:

  Mina favoriter (på SVT Play)

  Personkrets
  Löven i Valllmbrosa
  Kaos är granne med Gud
  Natten är dagens mor
  En sorts Hades
  Bobby Fisher
  Skuggpojkarna

  Alla är 5/5 på olika sätt. Men Personkrets är ju allra mäktigast. Börja med Natten och sen Kaos. Sen, om du tröttnat på borgligheten och familjen, se Personkrets. Fördjupa dig i Skuggpojkarna och Hades. Sen ser du resten.

  Sen: läs poesin, läs dagböckerna. ❤️

 123. matti skriver:

  Sen = dessutom: läs poesin och dagböckerna när som helst.

 124. tp skriver:

  ❤️❤️❤️ matti!

 125. Simon skriver:

  Vad kul med en bok om Don Cherry! Har många gånger önskat att ha en översikt av allt han gjorde. Hans 60-tal är ju nästan oöverskådligt. Och feta listor!

 126. Pat skriver:

  Tack för Noréntipsen Matti! Känns logiskt att börja med hans verk nu efter att Bergmans, Zetterlings och (nästan alla) Ekmans filmer har betats av. Alltid svårt att veta var en ska börja.

 127. Anonym skriver:

  Connys norske kusin Cnut H visar upp sin stereo i NRK:

  https://www.youtube.com/watch?v=rhuwfp0jaOw

 128. G skriver:

  Åh herregud vilken fin norrman!

  Lyssnat en del på Magnus Nygrens grymma listor, men hade verkligen ingen aning om hans förflutna!

  Ska följa TP i spåren och ta mig an Mattis Norén-lista. Oklart varför jag aldrig gett mig in i Norén-världen ordentligt. Eller det beror väl kanske på att jag var 47 innan jag började uppskatta teater. Minns att jag tyckte mycket om filmen Detaljer dock.

 129. Simon skriver:

  Fan vad grym den där Erykah Bado tapen är. Ljudbilden är 💕💕💕

 130. matti skriver:

  Nu är det det där vädret som folk inte tror på, söderut: klarblå himmel, 11 minus och snön yr från ingenstans. Som att den bildas i luften, liksom i utandningen, inte i molnen.
  Jag lyssnar på Waves of Fear med Lou Reed och andra classic classic rock classics och försöker få ihop ett manus, och det är svårt på ett oväntat sätt.

 131. Magnus skriver:

  Jag har lyssnat på senaste Sleaford Mods hela dagen. Den är bra. Låter ungefär likadant hela skivan igenom, men tröttnar ändå inte.

 132. V skriver:

  Jag drömde inatt att jag hade spelat in sex skivor med vad jag själv tyckte var grymma poplåtar (obs: jag är inte artist) men jag vågade inte spela upp dem för någon. Men så lade jag i alla fall upp en länk till en av låtarna här i gästboken och någon kommenterade att verserna var bra men att refrängen lät som att ”få en pinne inkörd i huvudet” (vet inte om det ska tolkas positivt eller negativt…), men jag blev i alla fall glad över att någon hade brytt sig om att lyssna.

  Sen vaknade jag halv fyra på natten med en textrad i huvudet och väldigt snabbt skrev jag faktiskt en låt, eller texten till en låt i alla fall.

  En fråga till Matti: har du någonsin fått en idé till en låt i sömnen och vaknat och känt att du måste skriva ner den?

 133. matti skriver:

  V: massor! Typ min bästa idébank, sömnen och (försök till att minnas) drömmen.

 134. V skriver:

  I natt drömde jag något om Kurt Vonnegut men har glömt vad. Det blev ingen sång i alla fall.

 135. Conny skriver:

  Måste meddela att jag tyvärr har köpt 3 olika vinylpressningar av Raw Power senaste månaden… undviker förstapressnibgarna från UK och US, för de kostar typ 4000 spänn, och skulke man köpa så dyra skivor vågade en ju inte spela dem. Helt meningslöst… amen återkommer med slutgiltigt omdöme UK 76 vs US 77 och Nederländerna… (skäms)

 136. stalle skriver:

  hahaha underbart conny 🙏🏼🥰

 137. H skriver:

  Blev du ekonomiskt oberoende på barnbidrag?

  Min är US -76. Gillar tanken på att det är samma press som fanns i skivaffärer när punken kom. Uppskattar skivor som historiska föremål på det sättet.

 138. Anonym skriver:

  Varför görs det så få livealbum nu för tiden? Är det ocoolt eller nått?

  Matti: ska inte du göra ett livealbum? Förut kunde man ju lyssna på tunaskolan, live från Skellefteå här på sidan. Det var kul

 139. Simon skriver:

  Slog på Grammar idag på väg hem. Herre Jesus vilken låt! Älskar BQ.

 140. matti skriver:

  Simon: ❤️på båda! Grammar är en av de BQ-texter jag är mest nöjd med. Av mina alltså, Peters var ju alltid bäst. Många är bäst i världen överhuvudtaget.

 141. Simon skriver:

  Helt allvarligt så var BQ bäst. För mig alltså, många andra födda -81, har säkert nån annan profet, men för mig var BQ en uppenbarelse. Innan det var mina favoriter Eddie Cochran, Nirvana, Chuck Berry och Machine Head. Randy & Rainbows är bara bäst. 💕

 142. Magnus skriver:

  Hörde Can’t Always Get What You Want med Rolling Stones och var helt säker på att det var typ Primal Scream eller liknande som spelades innan jag hörde refrängen. Säger väl ganska mycket om hur dålig koll jag har på både Stones och Primal Scream. Men det låter rätt likt ändå just på den låten i mina öron. Vilken är Stones bästa skiva? Blev sugen på gubbrock.

 143. G skriver:

  Let it Bleed som den låten är med på är bra. Beggars Banquet är också bra. Sticky Fingers och Exile on Main Street är inte heller så dumma.

 144. Conny skriver:

  Det var grymt spelat och sjunget ikväll på Reimersholmes hotell. Och varje hotellrum blev som ett tält på en festival. Vad man har saknat att hänga med folk…

 145. Conny skriver:

  G nämnde alka de fyra bästa skivorna med Stones. Men min favorit är engelska versionen av After Math. Det är den charmigaste skivan, och så snyggt arrade låtar. De spelar nästan ingenting ibland, så mycket pauser i det de spelar, som i reggae. Så tamburiner, handklapp och körer får plats på så fint sätt.

 146. G skriver:

  Det är fascinerande hur få bra skivor Stones faktiskt gjort, ändå är de världens bästa.

 147. H skriver:

  Svårt att prata om bästa Stones utan att väga in det här med pressningar och mastring.

 148. matti skriver:

  Ja vilken kväll! Men nu är det dag och ujujuj.

  Här är en perfekt C-120 med Rolling Stones.

  https://open.spotify.com/playlist/4YxLfnKNqPNu9VSOO0S0oA?si=VKT1TguFQfO6en96kK5gGg

 149. matti skriver:

  Fan vad bra nya skivan med Det jordiska är!

 150. Pat skriver:

  Tankar om Wandavision någon? Småmysigt tycker jag.

 151. matti skriver:

  Såg två första avsnitten och förstår väl att det är på väg nånstans. Men jag orkade inte vänta.

  Däremot: vad bra sista två säsongerna av Agents of SHIELD var! Äntligen har någon fått till det där megakomplexa världsbygget som Claremont introducerade (för mig iaf) i X-Men under det sena 80-talet.

 152. tp skriver:

  Robert Wyatt docun BBC4 finns nu på tuben! Passa på innan den försvinner igen om ni inte sett den.
  https://www.youtube.com/watch?v=dU0SnOVS4-A&fbclid=IwAR2OUgwt4RrvfW5nGW9DoB5OniNwIDHaTOdVhBY_TOlABCdmNRQDSvktYsE

 153. Andreas skriver:

  Vad är din insats på nya skivan med Jakob Hellman, Matti?

 154. Magnus skriver:

  Satte ihop en timme av det bästa med gästbokens favoritband: AC/DC!
  Ibland är det väl ändå ganska skönt att bara stänga av och fylla skallen med lite riff rock? För en liten stund åtminstone.

  https://open.spotify.com/playlist/1Nry7pLlFn5R7PH33Rlvy1?si=Sxpitz2EQSShPBc4NIT2tA

 155. stalle skriver:

  ja jag vet inte hur men jag kom att tänka på dr avalanche.

 156. Magnus skriver:

  Tycker det är roligt att göra spellistor med band/artister som har släppt mycket musik, men där en stor del av katalogen kanske inte är så bra, men de ändå har något man gillar. Eller att till och med en liten del är riktigt grymt, så man liksom får försöka skrapa ihop en timme. Plus att man sedan har allt gött på en lista och aldrig mer behöver gå igenom deras skivor. AC/DC är lite så för mig. Har ni några sådana exempel?

 157. stalle skriver:

  shred?

 158. Simon skriver:

  Prince är ju som gjord för en sån lista. Mycket soul är väl bra kandidater: James Brown, Marvin Gaye, Ann Peebles?

 159. Simon skriver:

  John Cale?

 160. Magnus skriver:

  Kanske Prince, men har lyssnat för lite för att kunna uttala mig. Samma med Ann Peebles, men det jag hört med henne har varit svinbra. Marvin Gaye och John Cale tycker jag har för mycket bra, framförallt att de har album som är bra, som man gärna kan plocka fram och lyssna på i sin helhet.

 161. tp skriver:

  Helt utanför Simon och Magnus funderingar har jag så här på alla hjärtans dag gjort en ”C-60 Robert Wyatt utan Rock Bottom” eftersom han alltid har haft mitt hjärta och alltid kommer att ha det. Rock Bottom slår ju annars det mesta som ni redan vet. Likaså vet ni ju att världens bästa och mest fenomenala låt/stycke finns på den skivan och att trumpet är underskattat i allt utom möjligen jazz.

  Nåja, mitt C-60 går inte helt av för hackor heller, trots att jag var tvungen att offra mängder av finingar.
  https://open.spotify.com/playlist/3e8cllA3Kv5N8QrywOKh70?si=7lE0q47xQRiV5mo2ZXKAkg

 162. matti skriver:

  Jag körar på När jag går in nånstans.(…)

  H har gjort en grym AC/DC har jag för mig.

  Jag har gjort såna med alla möjliga men Sabbath är nog bäst (de ÄR ju bäst, men de har gjort mycket dåligt också.: https://open.spotify.com/user/chops/playlist/7h0o0OvPYPdFyV3qnENYEn?si=EdU8nKnBTOmxYTslvHS9ww

  Och om det ändå inte gills har jag en svinbra med Kiss också.
  https://open.spotify.com/user/chops/playlist/5YZ0iqom1bu4XzeSrH06rN?si=sxcqzsU6QC-WHbn8iVQCIg

 163. Magnus skriver:

  Har också tänkt göra en med Kiss. Kul!

 164. matti skriver:

  Tänker annars oproportionerligt mycket på band som är nästan helt igenom perfekta men som inte är albumband, för mig alltså, som Blondie. Och Siouxsie and the Banshees, som inte riktigt är ett singelband heller, men: https://open.spotify.com/playlist/44JzB27Cq6sZQcypiTah4C

 165. stalle skriver:

  helt ovidkommande men jag lyssnar sjukt mycket på den här listan just nu. hopsatt av marissa nadler

  https://open.spotify.com/playlist/2ARubaFsUwCwoXd8cKARvL?si=zZbuICWHTq2EMZzsE7IMYA

 166. matti skriver:

  Rockfarfar says: När sena Beatles (efter, ca Help) spelar rawk, utom ett par låtar på vita, är det nästan alltid parodiskt, som t ex Come Together. Larviga riff på larviga riff. Det är inte kritik, det är beröm. T ex Wipers rockade också ofta så. Och tidigare (först av alla?) Sonics, såklart. Det är framförallt detta som skiljer Beatles från Rolling Stones. Stones hade mycket mer synkoper (ofrivilliga höftrörelser, eller iaf okontrollerade), var liksom naturligare, reaktivare, ur ett kroppsligt perspektiv. Men naturligt är bara naturligt. Det är inget som är bättre än något annat. Snarare: det är svårare och därför mer imponerande, att hålla tillbaka det naturliga. Inte jucka som en hund hela tiden, åt och på allt.

 167. Fredrik B skriver:

  Rätta mig om jag har fel, men hos mig lyckas många låta bli att jucka som hundar hela tiden. Visst, det kostar på, men ändå.

 168. Conny skriver:

  Mmm. Beatles står still och spelar, Stones rockar naturligt. Men Stones rockar löst! De nuddar knappt strängar och trummor. Mjuka handleder hela tiden. Juckandet, det är mer New York Dolls-skolan, som är en slags missuppfattning av Stones. Alltså, ingen kritik hör heller, missuppfattningar leder till innovationer inom konsten! Men Dolls tror att Stones rockar hårt. Och Hanoi Rocks försöker vara mer Dolls än Stones, och där nånstans blir juckande-rocken en genre i sig.

 169. Conny skriver:

  Sen är det det där med amerikaner och britter. Amerikanerna, de har ju ett mer högljutt grundläge i hur de pratar. Stooges hade aldrig kunnat vara något annat än ett amerikanskt band på 60-talet. Alltså, inga britter då kunde ha spelat då, eller uppfört sig så. Idag… gäller inte det längre.

 170. Conny skriver:

  För övrigt kan jag starkt rekommendera tredje franska pressningen av båda Stooges första skivor. De är från -72, och man går fina VG++ exemplar för 400-500 spänn. Det är de värda. De har Elektras fjärils-label. De tyska pressarna från runt -80 med röda Elektra-labels, de är inte alls lika bra. Låter i jämförelse som att det ligger glad-pack mellan nålen och skivan. Och det låter stelt och omusikaliskt. Att jag inte går på de franska första och andra-pressarna är för att de är för dyra. En knastrig skiva för 800, det är ju inget kul. Och en skiva som är bärs 2000 blir ju meningslös, den kan man kininet spela utan att tänka på att den sjunker i värde när man spelar den…

 171. matti skriver:

  Ett roligt och modernt terr/ret är att kalla nyliberaler för liberaler. Folk blir som galna, ovetandes att de (pga de är liberaler) var idioter redan innan.

 172. Sue skriver:

  Apropå liberaler, har ni läst den där texten på AB Kultur som klumpar ihop olika liberala män till livsstilsprofeter? Lite rolig eftersom jag delar skribentens ideologiska grundhållning. Men samtidigt så himla krystad. Ett klassiskt knep för att skapa debatt är att ta några kända skribenters texter och tolka ihop dem till en ”trend”. Jag anser mig veta för jag höll på med detta i ca 20 år.

 173. G skriver:

  Intressanta resonemang om handleder, juckande, missuppfattningar och amerikaner vs engelsmän Conny! Som en härlig motsägelse hade Ron Asheton en överraskande mjuk handled vill jag påstå, men inte som att han var mjuk som Stones direkt.
  För övrigt har jag just en sådan pressning av Fun House, köpt för 200 kr för ganska många år sedan. Låter fantastiskt.

 174. Simon skriver:

  Fan vad jag längtar hem för att kolla min press nu.

 175. Simon skriver:

  Vilken press har ni av Weirdness?

 176. G skriver:

  Haha!

 177. stalle skriver:

  jag har garanterat tysk press á la -80…

 178. Conny skriver:

  Lever som en pensionär. Har hur mycket tid som helst. Skillnaden är att jag är förbjuden att göra det jag vill (musik för folk).

  Så vad sysslar en med, förutom att köpa dyra kassettdäck? Bla lyssnar Hah igenom min vinylsamling. Kom till Detroit Spinners i soul-samlingen. Samlingsalbum, skitfult omslag, aldrig lyssnat på. Är det här nåt att ha? Jösses. Ghetto Child från -73. Och Could it be i’m falling in love, samma år. Det är phillysoulens husband som kompar. De gör det så bra att jag funderar på att skära av mig händerna och grilla dem och äta upp dem för att de är då dåliga i jämförelse.

 179. Conny skriver:

  Jag skäms för att jag är så dålig på att korrläsa mina inlägg innan jag postar dem. Skriver så erbarmligt uselt…

 180. H skriver:

  Haha, jag har samma franska som er. Gästbokspressen.

 181. Sue skriver:

  Äsch NU vet jag varför jag reagerar på den där texten. Av helt självcentrerade skäl. Jag var nämligen en sån som folk älskade att ta lösryckta citat från och göra bort. Särskilt Expressens kultursida och Svenskans ledarsida ägnade sig åt det. Så jag sympatiserar helt enkelt med Expressen-säden i det här fallet. Stackars!

 182. Anonym skriver:

  Hej!

  Är det nån här som vet om shogun är värd att se? Den gamla serien alltså. Håller den?

  Kan någon här något om fassbinder? Var ska man börja?

  Tacksam för hjälp

 183. Simon skriver:

  Vad är det han kallar dem, The Spinners, i Life is a Ripoff? Kings of the cocaine and heartache scene? Rätt träffsäker beskrivning ändå.

 184. G skriver:

  Fassbinder:
  Rädsla urholkar själen
  Maria Brauns äktenskap
  Veronika Voss längtan
  Matrosen och stjärnan.
  Samt så klart Berlin Alexanderplats

 185. G skriver:

  Hoho Sue, ”stackars Expressen-säden”!

 186. matti skriver:

  Ny tråd, denna är därmed låst. Eller låst, men.

 187. Jag skriver nog något ytterligare här kring jul och/eller nyår.

 188. Malmö skriver:

  Bra lista Matti!

Skriv en kommentar

Din epostadress visas aldrig