G’JUL

Tack för i år, vad fort det har gått. Inte för att jag minns så mycket. Eller om tiden verkligen är konformad, en spiral, och går snabbare och snabbare ju äldre vi blir. Tänk om åldrandet och förruttnelsen inte har med tid att göra. Tänk om tiden är ett flerhövdat monster. Att det här med åldrandet är en slags tid. Och att bussarna kommer i tid och att vi ses när vi bestämde oss för att ses är en annan. Och sen kanske det finns en massa annan tid, tid som varit, som kommer, som är nu. Och som bara pågår.

Är samtid och nutid samma sak. Det är i alla fall för mycket. Det betyder för mycket, begreppet tid är för vagt.

Det roligaste jag har gjort i år är Alla är sämst. Och Södra Sverigeskivan, Död musik heter den, som kommer i februari. Och soloskivan som kommer efter den, kanske till hösten, kanske 2020, vem vet, och turnén som började i september förra året och höll på tills i augusti i år. På skivan jag spelade in för två år sen. Fattar du, min tid är inte samma som din.

Det mesta jag tänkt på de senaste åren har jag i alla fall kondenserat ner och tryckt in i såväl Åtminstone artificiell intelligens och Alla är sämst. Vad gäller Död musik är det mer vad jag känt än tänkt. Och jag fattar ju det semantiska här, det språkliga. Att döpa tid, att prata om ”de senaste åren” för att liksom föra i bevis att det här inte några gamla skittankar jag tänkte när jag var i tjugoårsåldern. Även om jag kanske tänkte dem då med, det kan ju inte ni veta. Och jag minns inte. Eller påstår att jag inte minns. Och jag vet, eller vill att ni ska veta, att jag samtidigt som jag skriver om språk här försöker fucka upp det med. Hoppar mellan bisatser och associationer, skriver frågor utan frågetecken, använder punkter där det kanske borde vara komman, och tvärtom. För att förvirra kanske. För att vinna tid kanske.

I Alla är sämst pratas det en del om att undvika samtiden, att tänka lite mer på evigheten än på nuet. Väl medveten om att nuet är evigt. Det är alltid nu. Men hur undviker en samtiden. Kanske avinstallera sociala medier i telefonen. Kanske avfölja inte bara idioter utan även smarta. Sluta med nyheter. Börja läsa klassikerna. Tänka på framtiden. Sluta tro att man är viktig. Att nån är viktigt. Det här är bara funderingar alltså, inte förslag.

Varför har jag inte gjort några årsbästalistor i år, är det för att det är meningslöst eller tråkigt? Lite kanske, men mest är det för att jag inte fört bok.

Annars har det här med att undvika samtiden funkat rätt bra. Först visste jag inte hur jag skulle göra men att inte föra bok var bra. Att undvika samtiden innebär ju inte att gnälla på den, även om det finns mycket att gnälla på. Inte heller betyder det att avfärda allt gammalt som ej fungerande eller uttjänat. Eller att försöka uppfinna nåt nytt som ska ersätta det gamla. Jag bara sket i att dokumentera mina göranden, och/eller icke-göranden, på löpande basis. Till och med för mig själv. Som om någon annan skulle bry sig.

Några upptäckter har jag dock gjort till följd av detta. Till exempel att jag hade bäst musiksmak kring 2011-2013. Mina C-60 från då var i alla fall mycket bättre än de är nuförtiden. Låter kanske deppigt att tycka att ens bästa tid ligger bakom en. Men det är det inte. Eller kanske, men det skiter jag i. Hur jag mår nu är inte viktigare än hur jag mådde förut. Eller hur jag kommer att må sen. Att undvika samtiden har alltså gett mig en liten nihilistisk insikt som är härlig, om jag är ärlig. Och på rimhumör. Att tillskriva saker och ting (och folk) mindre, nära nog inget, värde innebär ju också en revalvering. För om alla är lika lite värda är ju alla lika mycket värda. Att riva för att bygga. Det är ju fint. Albert Speer och Hitler pratade mycket om motsatsen: att bygga för att riva. Att ruinerna efter tredje riket skulle vara lika ståtliga som tredje riket självt. Vilken jävla hybris! Och ändå. Det är ju inte fel. Hitler hade fel, såklart. Det är en eftergift till samtiden jag kan gå med på: förtydliga den sortens självklarheter, som att nazism är dåligt.

Men det handlar väl om perspektiv när allt kommer kring. Inte bara om vilket du har utan även, framförallt faktiskt, vilket du väljer att inta. För du måste välja. Du kan inte gå omkring på den här planeten utan att välja.

Här nedan får ni en julklapp, det var en julklapp här för en massa år sen om jag fattar det rätt. Jag minns det inte. Men om julen hela tiden återkommer är det väl inte så konstigt att somliga klappar gör det med. Hur många likadana strumpor har en inte fått genom åren. Det är bara inte alla år som Sara Granér slagit in dem.

God jul. Hörs på andra sidan 50. Jag fyller det snart alltså, om två veckor. Om tiden spelar nån roll.

375 kommentarer

Skriv en kommentar
 1. Hej Knekt skriver:

  Fint, gillade Alla är sämst mycket. Det hände nåt med mänskligheten när vi började mäta tid.

 2. Bjerg skriver:

  Va fint med nytt blogginlägg. Man vill ju ha högre frekvens på de här men att tjata lönar ju sig sällan.

  Dog Dag
  Don Gatt

 3. stalle skriver:

  jaha nu fattar jag hur du kan komma ihåg alla bra låtar till slutet på året. föra bok? sicket fubb. go jul och syns snart ❤️

 4. H skriver:

  Sådär mycket ord bara för att säga att Hitler hade fel. Jaja, god jul då!

 5. G skriver:

  Saknar redan sommaren. Men oj vad fin låt!

 6. sHrEdD, live and direct från Betlehem skriver:

  Vad fint. mattiasalkberg.se har som vanligt varit en outtömlig källa till glädje och musik för mig 2018. Ni ÄR viktiga!

 7. hjort skriver:

  God jul, alla!

  Hoppas ni har en fin helg! Kram på er!

 8. V skriver:

  God jul hörni! ni är bäst (eller sämst).

 9. TP skriver:

  För mycket ord, läser imorgon, menhåller med shredd, viktigt ställe det här. God jul också!

 10. stalle skriver:

  ??????????

 11. matti skriver:

  Helgtips, eller bara tips: se om The Leftovers.

 12. Thea skriver:

  God jul i efterskott kamrater! Jag gillar din trans-nihilism matti, alltså inte att du skulle vara nihilistisk i transfrågor, men du vet vad jag menar. Nästan buddhistiskt — Alla är sämst, alla är bäst; allt är inget, inget är allt. Fin låt också, Vacker och vemodig.

 13. Conny skriver:

  Bra text. Gul Jod! Hörs snart!

 14. matti skriver:

  Jag tror det är omöjligt att vara radikal i allt. Den konservativa sidan av en själv måste få lite syre den med.

 15. tp skriver:

  Gäller bara att välja vilka sidor som blir vad och hålla den konservativa sidan med så lite syre som möjligt eftersom ändå inget är bestående. Det radikala slukar mer syre, det konservativa är näst intill anaerobt.

 16. Conny skriver:

  Har ni lyssnat ordentligt på Merrie Land av The good, the bad & the Queen?
  Det låter löjligt mycket The Clash runt Conbat Rock. Alltså inte på ett dåligt sätt, tvärtom. Men ”Lady Boston” är som en spök-variant av ”Straight to Hell”, och till ”The Truth of Twilight” kan man nynna på ”The Call Up”. Har någon undrat över huruvida Paul Simonon bidrog musikaliskt till The Clash bör saken vara avgjord här – Omisskänliga baslinjer mest hela tiden.
  Överlag låter musiken som att bandet är en zombie-orkester från en nedlagd cirkus.
  Väldigt ambitiös skiva. Gissar att Albarn jobbat som ett litet svin på texterna. Vi har ju slutat med betyg, för det är konservativt, men betyget blir 11/10.

 17. H skriver:

  Skita i allt – radikalt eller konservativt?

 18. matti skriver:

  Exakt. Det är frågan.

 19. Thea skriver:

  Beror väl på om man verkligen skiter i allt allt eller om man bara skiter i allt som är jobbigt och nytt och som inte omedelbart påverkar en.

 20. tp skriver:

  Extremkonservativt om en alltid skiter i allt. Dessutom dumt, eller dumkonservativt iaf, ändå inte lika dumt som konservativdumt, om en säger.

 21. matti skriver:

  Nu är det slut med Alla är sämst. Tråkigt.

 22. Thea skriver:

  Fast då är väl både den som skiter i allt och skiter i det mesta konservativ? Hur går det radikala skitandet då till? Avslöja dina badrumshemligheter matti!

 23. H skriver:

  Läste att Pete Shelley inte tog sitt namn från P. B. Shelley, som man ju lätt tror, utan att Shelley var det namn hans föräldrar hade valt åt honom om han fötts som flicka. Fint.

 24. matti skriver:

  Om ni kan måste ni se dokumentären om Bros återförening. Finns på BBC iPlayer. Helt grym, på helt rätt eller fel sätt.

 25. Hr KBoi skriver:

  Instämmer med Conny 27/12 kl.12:51.

 26. matti skriver:

  Alla demos till Subterranean Jungle som finns, vilken grym skiva det hade kunnat bli, en av deras bästa. Obegripligt.

 27. tp skriver:

  Finns någon Alla är sämst-inspelning någonstans eller planeras något planerat? Missade alla spelningar i min närhet pga en jävla massa skit och några kul grejjer.

 28. stalle skriver:

  som tp.

 29. matti skriver:

  Eh, vi försökte filma sista nu men det blev bara andra akten som fastnade. Trösta er (jag tröstar mig iaf) med att det är/var teater, och att det inte dokumenterats är en av grundförutsättningarna. Det är bara live. Ska skriva nåt lite mer om det snart, när jag skeppat iväg årets dikt.

 30. H skriver:

  Mascara Snakes – Fullständiga rättigheter

  Årets enda skiva

 31. matti skriver:

  Instämmer med H.

 32. matti skriver:

  Snabb grej till om Alla är sämst. Det är inte heeeeelt omöjligt att vi repar upp den i vår och kör några föreställningar till.

 33. matti skriver:

  Och annan grej: fattade inte att ni pratade om en helt ny skiva med The Good The Bad And The Queen. Slog på nu, låter ju svinbra. Det är inte Rocket Juice, men det är svinbra ändå. Personligen har jag aldrig begripit det här massiva Clash-hatet som dykt upp senaste fem-tio åren.

 34. Hr KBoi skriver:

  Nä, en ann är ju gammal och mögig och älskar Clash. Upprättelse tack!

 35. matti skriver:

  Har lyssnat på skivan hela dan nu. Men så snubblade jag över en fet UK Drill-lista.

 36. G skriver:

  Var finns det här massiva Clash-hatet?

 37. H skriver:

  Jag tror det är mig han menar. Gillar inte Springsteen heller

 38. matti skriver:

  Det är H, det är många, särskilt skivsamlare.

 39. H skriver:

  Det är inget massivt hat från mig nuförtiden. Tycker de är helt okej när Mick Jones sjunger.

 40. G skriver:

  Åh fan, hade missat Clash-hatet. Både från H och från skivsamlare. Begriper ingenting, men det är väl som vanligt när det kommer till samtiden det.

 41. matti skriver:

  Med massivt menar jag mer att det är så många som hatar dem, inte att du hatar dem mer än krig och Horace Engdahl.

  Tio timmar, herregud, jag har nog inte ens hört tio timmar som gjorts i år. Men 2019, då!

 42. Skamsen skriver:

  Var e du Connyyy?

 43. matti skriver:

  Eller äh, en liten tevelista ändå, årets ca 20 bästa.

  Kiri
  The Expanse
  The Americans
  The Terror
  Homecoming
  Mr Inbetween
  Escape at Dannemora
  The Handmaid’s Tale
  Flowers
  The End of the Fucking World
  Glow
  Better Call Saul
  Condor
  Deuce
  Seven Seconds
  Barry
  Bosch
  Killing Eve
  Silicon Valley
  Sharp Objects

  Valde sista platsen mellan Sharp Objects (sjukt dåligt slut) och Fear the Walking Dead (började bra, och mycket bättre än The Walking Dead men ändå rätt dåligt men ändå… zombies). Såg kanske tio serier till (förutom att jag såg om/i kapp/enstaka säsonger rätt mycket också: TWD, GoT, Sopranos, BSG, Justified, Heimat, Heimat II, Breaking Bad, True Detective, Fargo, Hill Street Blues, West Wing, The Office, Parks and Rec, Mr. Robot, True Blood, The Leftovers) men av olika anledningar störde jag mig för mycket på somligt. Dessutom har jag faktiskt trappat ner lite.
  Jaja. I år ska jag försöka se Mad Men för första gången. Och försöka hitta nåt bra om första världskriget.

 44. Conny skriver:

  Kan ju inte förvänta mig att någon kommer lyssna på 10-timmarslistan. Men hur gick det här till tror ni?

  https://open.spotify.com/track/2dMigpD6d166hY9yCvd5Hi?si=IQgLvM-ORcS2yMD3G6kryQ

  30 sekunder in ca. Basen. Är det gjort ned flit, eller satt de bara höga som och blåste på med subbas och tyckte det var fett så de inte hörde vad som hände med tonaliteten?

 45. matti skriver:

  Hahahahaha! Sjukt tungt!

 46. tp skriver:

  Fattar inte den där lite tjatiga övervurmen för Ramones. Ett bra punkband, men inte mycket mer än så egentligen (maliciös smiley).

 47. H skriver:

  Stooges då, TP?

 48. matti skriver:

  Ramones är bäst. Först tyckte jag det i 10 år sen tyckte jag inte det i tjugo år men de åren var de sämsta i mitt liv.

 49. matti skriver:

  Har förresten svårt att jämföra Ramones med Stooges. Stooges (och t ex VU) får en (fick mig) att vilja göra egen musik, alltså EGEN. Ramones är mer som Sabbath och t ex Kraftwerk. Lätta att härma, omöjliga att få rätt. Om det är begripligt.

 50. matti skriver:

  Glömde en teveserie i natt: Black Earth Rising. Den var sjuk bra, topp fem. Allt som överskattade McMafia inte var.

 51. Tp skriver:

  Stooges är bäst, men tycker som matti att de spelar i annan liga. Alltså, tycker ju Ramones är bra, men tycker också att de t ex inte är lika bra som Clash. Handlar mest om tycke och smak naturligtvis, men det jag reagerar på är behovet att alltid påpeka ett bands/artists storhet och i det här fallet Ramones. Inser att jag är orättvis eftersom jag gör detsamma, dvs lyfter fram något som bäst då och då, men inte alltid samma gamla band och aldrig Ramones isf.

  Men alltså, hur kan jag börja 2019 med något så värdelöst gnäll? Sjukt ju. Bjuder på det iaf. Länge leve X-Ray spex också! My mind is like a ….

 52. Tp skriver:

  Tack för TVserielistan också! Den blir snorviktig för oss nu när även min yngsta flyttat hemifrån.

 53. H skriver:

  Jag säger inte att ingen tjatat om Ramones, men nu hade väl Ramones inte nämnts under det här inlägget i alla fall?

 54. matti skriver:

  Kanske i nån dikt… kanske nån skrev nåt om Subterranean Jungle här nyss…

  Men jag tycker Ramones är underskattade. På rikt alltså.

 55. matti skriver:

  Jag tycker inte Stooges är bättre än Ramones förresten. Ramones är monumentala. Stooges river monument. Båda är bäst.

 56. matti skriver:

  Älskar såklart Poly Styrene med!

 57. tp skriver:

  Gullnosar!

 58. matti skriver:

  Läste Your Band Sucks och blev helt tokig i Bitch Magnet igen. Och Honor Role, som jag inte ens hört talas om tidigare.

 59. matti skriver:

  Sen, på natten, hittade jag ny punk från Australien: ARSE. Svinbra det med.

 60. shredd skriver:

  Mäktig dikt.

  Ett tips: International Harvester-boxen är värd det. SÅÅÅÅ grym musik!

 61. G skriver:

  Kollade Lennon-dokumentären om Imagine på svtplay, reagerade lite på att alla bara tycker den ganska obehagliga låten Jealous Guy (av den välkänt våldsamme Lennon) är så himla fin.

  Två saker jag tycker är roliga i filmen: Lennons totala förvirring kring huruvida en låt är bra när han inte längre har tre pålitliga omdömen omkring sig (fyra med George M). Lennons totala ovana att spela med musiker som typ måste repa låtarna.

  Beatles repade som ni väl alla här vet aldrig inför inspelningar, den som skrivit låten gick igenom den och sen spelade de in, typ. Notera tex Lennons instruktioner till Harrison ”and then i stays on F a bit longer” och George bara nickar, för han fattar. Andra hade kanske frågat hur länge, hur många takter.

 62. H skriver:

  Apropå manliga svin så har jag börjat läsa Steve Jones självbiografi. Han är lite sådär sönderpsykoanalserad i att han alltid kan säga exakt vilken händelse i barndomen som lett till vilket personlighetsdrag hos honom (man kan, om man vill, associera till ”Spiderman in the flesh” med Country Teasers), men man får en rätt bra bild av hur det blev som det blev utan att han försöker snacka bort nånting. Han har inte haft det lätt. Nu har väl alla i Sex Pistols som kommer att skriva en självbiografi gjort det, och man läser såklart alla.

 63. matti skriver:

  Ska äta allt ni föreslår!
  Men jag sa ju Mad Men och nu är jag väl fast antar jag.

 64. G skriver:

  Härligt ändå att ha massa Mad Men framför sig.

 65. skånestalle skriver:

  härligt att ha en massa mad framför sig

 66. Tp skriver:

  Ok shredd, IH-box får det bli.

 67. matti skriver:

  Ser Lennon-dokun nu, hade sett den tidigare. Men alltså vad jag HATAR när de pratar om vad texten till Imagine betyder. Vill bomba allt. Världens sämsta låt, som sagt

  Hatar hela den där tiden pga den låten. ”Det var revolution övre hela världen. ”Jag spyr.

  Annars är allt bra.

 68. H skriver:

  Alla royalties för Imagine borde gå direkt till vapenindustrin.

 69. G skriver:

  ”Det var revolution övre hela världen.”
  Märks tydligt i att Nixon blev president och Torbjörn Fälldin statsminister.

 70. Tp skriver:

  Såg dig nog matti, nå’t med lyriskt, Stagnelius och Smiths. Fin kontrast. Och vilken gudomlig gitarr sedan!

 71. stalle skriver:

  ja gitarren ??

 72. matti skriver:

  Tack!
  Tror faktiskt jag skrev den gitarren. Om ni menar den Sara spelade? Plocket/melodin alltså. Jonas skrev några subtila ackordsbyten. Eller ”skrev”, förlåt: ”hittade på”. Gäller framförallt mig, Jonas kan lite mer teori än mig ändå.

  Däremot hatar jag att den finns på Spotify. Eller hatar men jag sjunger ju helt tondövt. Hatar att höra allt live med mig själv utom en fin Regnet i Södertälje som finns på YouTube, med Nerverna på nån festival på Gärdet. Fast det kanske inte är samma sak. Kanske är skillnad när man kan kolla på freakshowen samtidigt.

 73. stalle skriver:

  plocket! jag misstänkte långeman jag ?

 74. tp skriver:

  Yep, plocket, sjuukt snyggt.

 75. matti skriver:

  Eller det kanske var Jonas ändå. Minns int.

 76. Tobais skriver:

  Tack för att du lyfte upp den Stina Nordenstamlåten!
  Fantastisk låt och text! Blev lite gråtig.

 77. Hr KBoi skriver:

  nyårslöfte: jobba som att jag jobbade i prepp-kök och bara lyssna på fall och ramones. vi hörs.

 78. Hr KBoi skriver:

  Äh, bröt det.

 79. H skriver:

  Oj, hur jobbade du istället?

 80. Jens skriver:

  Jag har jobbat som om jag jobbade på kontor hela dagen fast jag är lärare.

 81. Hr KBoi skriver:

  Förläggare. La ut en massa porrtidningar i skogen.

 82. matti skriver:

  Hr Kboi: hahahaha!

 83. matti skriver:

  Idag kom förresten första rörliga bilderna från Lindelofs Watchmen. Peppen större än väntat måste jag säga, min egen pepp alltså.

 84. stalle skriver:

  såg spider-man i går med 7-åring och 9-åring. gick mest hem hos den äldre men bägge pratade mer om trailern till lego 2 efteråt ?

 85. matti skriver:

  Hahaha. Vad tyckte du om filmen då?

 86. stalle skriver:

  rätt okej. somnade inte vilket är ett bra betyg. satt lite för nära duken för min smak, nästan svårt se allt som hände över hela fältet

 87. stalle skriver:

  matti: ?????????

 88. matti skriver:

  Stalle: ❤️

 89. V skriver:

  Grattis Matti! må du leva i hundrade år och musiken i miljoners biljoners.

 90. matti skriver:

  V: ❤️?

 91. matti skriver:

  I natt såg jag sista säsongen av Fortitude. Helt g a l e n blev den serien. Ändå rätt bra.

 92. tp skriver:

  Det har väl inte undgått herrn, men fett och hahaha ändå:
  ”En glad poplåt”, beskriver Alkberg själv sin version av ”Till förruttnelsen”. Och det stämmer, ta mig fan. Nästan för glad, med tanke på att dikten handlar om ett slags bildligt samlag mellan den döda och jorden hen begravs i. Men Alkberg är ju bra på det där. Att få sina texter och melodier att framstå som en manierad upplösning av världsalltet. Stagnelius, den gamle fyllskallen, hade säkert varit stolt.”

 93. G skriver:

  Nytt underbart apsnitt av Simon G:s Mina problem
  https://www.youtube.com/watch?v=l1XvrNCq9ZU

 94. G skriver:

  Och förresten ja, fan vad bra det är Helt lyriskt! Med Matti och faktiskt övrigt utan också.

 95. H skriver:

  TP: Vem sa det, Horace Engdahl?

 96. shredd skriver:

  Dagarna då blommorna blommar, eller vad skiten heter är nog det sämsta jag sett.

 97. tp skriver:

  Hahaha H, ja det hade suttit fint! Men, det var Kalle Berg på Hymn.

 98. H skriver:

  Är Smells like teen spirit den största hitten/kändaste låten som har en titel som inte alls finns med i låttexten? Låtar som heter nåt annat men har en officiell parentes med text från refrängen gills inte.

 99. H skriver:

  Kom på Sympathy for the Devil samtidigt som jag tryckte skicka.

 100. matti skriver:

  Fuck a Mod med Exploited? Nä just ja, den är exakt tvärtom.

 101. matti skriver:

  Kommer två nya låtar med Södra Sverige i morgon! En gammeldags hitsingel fast digitalt och överallt!

 102. H skriver:

  Aj FAN, intressepil rätt in i hjärnan.

 103. matti skriver:

  En låt utan titel i texten också! Samt världshit!

 104. stalle skriver:

  ????

 105. stalle skriver:

  tycker ni jobbar på godkänt med dist etc :D

 106. tp skriver:

  Ojojoj !!!! Och som stalle ? och vad underbar b-sidan blev efter manglandet. Ojojojoj. Så sjuukt glad jag blir!

 107. stalle skriver:

  feta sabbath-vibbar på bägge!

 108. H skriver:

  Fint jobbat! Men sjukt, om jag har räknat rätt kommer Södra Sverige vara tio pers på sjunde skivan.

 109. Jens skriver:

  ja, mycket bra!!

 110. Bob Dylan skriver:

  Otroligt mysigt med lite tunggung

 111. matti skriver:

  Liveblogg från tevesoffan.

  Fan vad sur Kristersson var. Undra hur sur EBT kommer vara. Kul!

 112. matti skriver:

  Vad glad jag är för att ni gillar singeln förresten!

 113. G skriver:

  Härligt ändå att se Kristerssons bitterhet! Och Busch Thors.

  Den här listan över överenskommelserna är bitvis horribel läsning.
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/detta-vet-vi-om-s-mp-l-och-c-uppgorelsen

  Men känner ändå lite att det värt att fira att alliansen nu är definitivt död och att ytterligare två partier vägrat kompromissa med rasisterna.

 114. H skriver:

  Vet nån var man kan se Kristerbjörkman säga att han sällan blir förbannad?

 115. matti skriver:

  Ramones för alltid.

  https://vimeo.com/134542333

 116. G skriver:

  Fan vilken tuff singel Matti!

 117. matti skriver:

  Tack G!

  ”Bättre än SD i alla fall”, vilket Kalle Anka-argument. Vad är inte bättre än det då? Jag tycker V ska rösta ner det här. Nyval är bättre.

 118. G skriver:

  Fast ett extraval skulle vad det verkar inte förändra så mycket, något mandat hittan eller dittan kanske. Det sopiga är att svenska folket tycker ungefär så här, det här är den politik de röstat fram.
  I det fann jag igår ändå viss glädje i att alliansen är död och att partier kommer börja driva sin egen politik snarare än en fastlåst blockpolitik. Och jag finner fortfarande idag viss glädje i att där SD fram till nyligen blivit allt mer normaliserade så är det nu två partier kvar som inte tydligt förklarar att SDs rasism är fel väg att gå.

  De stora förloraren är nog tyvärr V tänker jag. Dels på kort sikt så klart, men även på lång sikt. Om man tänker att vi nu har ett antal mandatperioder framför oss med olika mittenkonstellationer så kommer det dröja mycket länge innan V får in en enda skrivning i budgetar. De kommer stå där som en bortopererad liten blindtarm.

 119. G skriver:

  Eller ja, den stora förloraren är väl alla som inte är rika.

 120. matti skriver:

  Jamen V kan ju inte rösta ja till att inte ha ngt inflytande alls, formulerat som det är nu i alla fall. Det är ju dels ett totalt självförringande, men framförallt en dödsstöt för (den parlamentariska) vänstern. För att inte tala om skiten i sig: en nyliberal regering deluxe.

 121. matti skriver:

  Men ja, skönt att Alliansen är väck. Hur skulle den se ut i en nyvalssituation? Om den inte finns så är ju högern i fritt fall, mer eller mindre. Är inte det bra?

 122. G skriver:

  Antar att V tyckte det här bättre än M+KD+SD eller liknande. Men näe kul är det inte med en nyliberal regering. Sossarna har ju vevat på det nyliberala projektet sen Göran Persson tillträdde så inget nytt under solen egentligen. Mer än att det blir värre och värre hela tiden.

 123. G skriver:

  Hehe en djävulusik plan från V vore ju att ha sagt en sak men sen rösta ner regeringen nu till veckan. Och sedan en gång till. I ett nyval med en havererad allians kan vad som helst hända.

 124. G skriver:

  Bra för V inför framtiden är väl att alla sossar som inte är nyliberaler (en helt normal svensk mening!) måste rösta på något, och det lär väl bli V då.

 125. stalle skriver:

  v kommer skrika högt men sen lägga ner sina röster.

 126. H skriver:

  Jag tycker den enda lilla ljusglimten är att Kristersson är arg. Hellre högerpolitik från en högerregering än en socialdemokratisk, och en arbetsmarknadspolitik (bland annat) som kanske inte utgår från rasistisk ideologi men som slår mot rasifierad arbetarklass. Jag tror också att extraval vore bättre, även om det givetvis inte skulle ge V egen majoritet.

 127. matti skriver:

  Drömmen är ju att V går framåt i ett nyval, och att sosseledningen för en gångs skull lyssnar till sin egen vänster.

 128. matti skriver:

  Men drömmar är ju till för att krossas. Källa: personlig empiri.

 129. G skriver:

  Eltandborste, är det bättre eller sämre för tänderna än en vanlig tandborste?

 130. stalle skriver:

  bättre.

 131. stalle skriver:

  eller vad säger shred?

 132. H skriver:

  Blir det tandläkarsnack nu blockar jag gästboken.

 133. tp skriver:

  Så mycket bättre. Annars: Nyval för att markera.

 134. shredd skriver:

  Finns ytterst lite evidens för att eltandborste skulle vara bättre. Om man inte är motoriskt nedsatt, that is.
  Den bästa tandborsten är dock den som används!! /Bror Duktig

 135. H skriver:

  Suck…

 136. G skriver:

  Tack Shredd! Och det ante mig.

 137. Anonym skriver:

  Popstjärnan Mattias Alkberg har trappat upp grannfejden med forne Mattias Alkberg-gitarristen Mattias Alkberg i västra London.

  Det påstår en person som säger sig bo granne med stjärnorna i ett brev till lokala fullmäktige, skriver The Telegraph.

  Enligt brevet kan Mattias Alkberg knappt lämna sitt hus utan att Mattias Alkberg spelar dånande musik ur utomhushögtalare. Låtvalet består av Mattias Alkberg, Mattias Alkberg och Mattias Alkberg – alla ärkerivaler till Mattias Alkberg på 1970-talet.

  ”Han vet uppenbarligen att detta gör herr Mattias Alkberg upprörd”, skriver grannen.

  Mattias Alkberg ska dessutom ha försökt få rockikonen ytterligare ur balans genom att klä ut sig själv till Mattias Alkbergs sångare Mattias Alkberg, med långhårig blond peruk och en kudde innanför tröjan.

  Osämjan startade 2015 då Mattias Alkberg ansökte om att få bygga ut sin fastighet med gym och pool. Mattias Alkberg motsatte sig då planerna och menade att bygget kunde skada det viktorianska hus som han bott i sedan 1972.

  En representant för Mattias Alkberg förnekar alla beskyllningar, enligt The Telegraph.

 138. stalle skriver:

  fan jag är motoriskt nedsatt

 139. stalle skriver:

  men vänta nu, det finns alltså liiiiiiite evidens för att el är bättre?!

 140. shredd skriver:

  Njae, vissa vill tolka resultaten så. Inte jag, men lita inte på mig, jag hatar mitt yrke.

  MEN! Det här var sist jag kollade. Ska undersöka saken närmare under veckan. Lovar återkomma i frågan. Ska maila mina fynd personligen till H också.

 141. stalle skriver:

  att hata sitt yrke är mitt jobb

 142. Thea skriver:

  En av de många fördelarna med att inte ha något jobb!

 143. tp skriver:

  Ändrat mig, bättre att ligga lågt och vara osynlig, släpp fram mpScl! En kdMsd skulle hinna nedmontera rubbet på 4 år och livet skulle bli fortsatt vidrigt långt därefter (till och med eltandborste).

 144. matti skriver:

  Men det blir ju nyval eller nyliberalerna. M/KD/SD finns väl inte ens på kartan va? Eller menar du att ett nyval skulle ge en sån kollation?

  (Haft fel förr, oftare än rätt, är min självklara reservation.)

 145. Jens skriver:

  Kontorslajvandet på mitt jobb är över nu, eleverna har kommit. Slut på Roedelius-maraton och sju timmar internet tills det var varvat.

 146. H skriver:

  Har för mig att Kurt Cobain sagt att man inte behöver borsta tänderna om man äter ett äpple på morgonen istället. Tror han visste det som är värt att veta om tandhygien.

 147. Tp skriver:

  Till och med med eltandborste ska det ju vara. Eftersom H plockat upp tandtråden så vill jag bara säga att hade sådana funnits på Curts tid hade han struntat i äpplen.

  Mest rädd för att nyval stärker SD och att M och KD är beredda att äta smutsiga kalsonger för att få regera. Även om V kan gå framåt sker det förmodligen på bekostnad av S och då förändras inte läget. Men alltså, svinsvårt att veta och sjukt segt att ens röst inte påverkar ett piss i sak.

 148. tp skriver:

  Jamen, jävla mobil och jävla jag, ”hade eltandborstar funnits på Curts tid” ska det vara. Tandtråden fanns när Curt levde vill jag minnas ((vad säger shredd?). Förlåt H, hoppas du inte stängt gästboken för gott men visst var det du som för en evighet sedan drog igång tandhygienaspekterna här i gästboken?

 149. matti skriver:

  Kurt Cobain försökte ju borsta med hagelbrakare också. Hans experimenterande med munhygien kan ifrågasättas tycker jag.

 150. tp skriver:

  Ja, men vad säger shredd ? Är hagel bättre än tandtråd?

 151. H skriver:

  Kuggfråga ju, vad är egentligen bättre än hagel i munnen?

 152. stalle skriver:

  en fördel med hagel är ju att du aldrig mer behöver oroa dig för din tandhälsa. eller nåt annat öht.

 153. H skriver:

  Apropå nåt annat öht, visst väntar vi in att Richie Ramones självbiografi kommer i mjukband innan vi köper?

 154. shredd skriver:

  Finns en ganska stor (4624 patienter) metaanalys från 2014 som säger:

  Powered toothbrushes reduce plaque and gingivitis more than manual toothbrushing in the short and long term. The clinical importance of these findings remains unclear. Observation of methodological guidelines and greater standardisation of design would benefit both future trials and meta-analyses.Cost, reliability and side effects were inconsistently reported. Any reported side effects were localised and only temporary.

  Angående hagel som instrument för munhygien har ingen som någonsin provat sen klagat. Rimligtvis borde det därför vara bäst.

 155. matti skriver:

  True Detective då? Jag tycker det är bra än så länge iaf.

 156. matti skriver:

  Håller på med Den stora Ramoneslistan nu, fem timmar och då har jag bara börjat lägga in demos. Gör den på mp3, så mycket som saknas på Spotify.

  Tycker de är bäst med Marky. De tre första (särskilt Leave Home) är ju iofs bortom tävlan, bortom allt mänskligt förstånd.

 157. H skriver:

  Hur gör du då, Matti, stoppar in datorn i munnen?

 158. H skriver:

  Svar på 18:14 alltså.

 159. H skriver:

  Marky är givetvis den fulländade Ramonestrummisen. Att säga att de var bäst med Marky är mer komplicerat.

 160. H skriver:

  Jag skulle säga att både Tommy och Marky är underskattade. Tommy kanske framför allt i bredare kretsar, där hans tidiga betydelse för bandet musikaliskt, konceptuellt och som manager och språkrör inte är allmänt känd. Marky helt enkelt för att han inte är originaltrummisen. Jag är inte helt säker, men något säger mig att det är lineupen med Tommy som står på i princip alla nyproducerade Ramoneströjor, trots att Marky är den ultimata Ramonestrummisen. Att jag sen inte önskar att han hade spelat på de första tre skivorna är en annan sak. Den här sortens komplexa samband är en av orsakerna till att man aldrig har pratat färdigt om Ramones.

 161. matti skriver:

  Ja, man skulle ha en Marky-tischa faktiskt. Alltså en Ramones, med Markys namn.

  De där flashiga fillsen han gör på She’s A Sensation är typ mitt bästa ögonblick med dem. Och Pleasant Dreams är deras bästa skiva, så han är bäst.
  MEN: Tommys crashar på tvåan på alla skivor är geniala, allihop. Och som sagt, det är mer än musik de tre första.

 162. H skriver:

  Ja, han spelar ju såna där majestätiska fills på hela Pleasant Dreams, bara äger hela skivan rätt igenom. Inte ett slag för mycket, men inte för lite heller.

  För övrigt bra poäng att det är först efter tredje som Ramones börjar spela vad vi kallar musik, i konventionell mening.

 163. H skriver:

  På Road to ruin förvaltar han Tommys komp. På Pleasant Dreams är Ramoneskompet hans.

 164. tp skriver:

  Underbart med lite Ramonessnack ändå.

 165. G skriver:

  (Jag har ändrat mig, tycker det vore lika bra om V fällde regeringsförslagen och det blir extraval. Ville bara säga det, fortsätt prata om Ramones nu.)

 166. matti skriver:

  Det är synd att aldrig Ramones kan bli statsminister. Eller bra. De kan inte det i alla fall.

 167. stalle skriver:

  matti: klart man inte kan bli statsminister om man redan är köng.

 168. matti skriver:

  Hahaha, sant!

 169. matti skriver:

  Stalle hade rättast.

 170. stalle skriver:

  frågan är väl om C och L accepterar att V nu ( enligt V iaf ) får inflytande? jag tror det, för alternativet är ju inte skoj för dom. ett extraval skulle väl betyda ajöss för iaf liberalerna?

 171. matti skriver:

  Allt är som vanligt. Man är pank och Ramones är bäst.

 172. stalle skriver:

  men hörni, har ni sett det här klippet med både verlaine och lloyd?

  https://www.youtube.com/watch?v=BKQHVAfkOzk

 173. matti skriver:

  ”Sena” Television, lite underskattade faktiskt.

 174. matti skriver:

  Obs, högst medveten om mitt farbrorskap på senaste tiden. Det är Ramones, det är Black Sabbath, det är Television, det är Can, det är VU, det är Dr Feelgood etc etc. Är ju officiellt gammal nu men jag tror inte det är det,

 175. stalle skriver:

  testa hitta film med ”tidiga” television vetja ?

 176. Bullis skriver:

  Jag är så glad att vi inte har fått en högerregering på rasistisk grund. Samtidigt skär den nya regeringens politik i min vänstersjäl. Ovanpå allt är jag dödstrött pga jobbat med ovanstående non stop sedan i fredags förmiddags. Jag vet inte var jag ska ta vägen helt enkelt. Det var bara det.

 177. G skriver:

  Sak jag tycker är bra: Sen valnatten har det i princip varit helt slut på det här eviga gaggandet om invandring som dominerat politiken de senaste åtta åren.

 178. B skriver:

  Sant! Hade inte tänkt på det.

 179. shredd skriver:

  Bra poäng G!

 180. stalle skriver:

  så sant så

 181. matti skriver:

  Orkar inte säga det här på t ex FB, men den här recensionen i Arbetet som delas och gillas så mycket idag är vedervärdig. Sofia Lilly Jonsson skriver bra om varför:
  ”Det här är recensionens idé*: Om någon har gjort något dåligt, så är resultatet sitt eget straff. Det gäller då för kritikern bara att skriva fram det, så exakt som möjligt, och inte lägga till prygel, därför att det är grymt, det lämnar kvarvarande sår och smärta som sträcker sig längre än verket som föranledde de hårda orden, och det hjälper faktiskt inte.”

  *Hon menar recensionens idé i allmänhet, som utrycksform.

  PS, har säkert gjort mig skyldig till denna vidriga form av prygel nån gång. Jag mår illa av det. DS

 182. matti skriver:

  Obs har inget emot elakheter principiellt. Här ett bra exempel på bra elakheter.

  https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/jan/16/westminster-apocalypse-may-tories-opportunity

 183. stalle skriver:

  nu skäms jag för att jag skrattade lite åt recensionen.

 184. stalle skriver:

  ”the world’s most densely betwatted space at the best of times”

  hahahaha

 185. shredd skriver:

  Tönt.

 186. matti skriver:

  Shredd: spegel.

 187. matti skriver:

  Alltså, vad nu en sågning ska hjälpa nån med kan iofs ifrågasättas. Men den var för dålig. Är man sådär elak måste man skriva bättre.

 188. G skriver:

  Och DÄR var politiken tillbaka till att gagga om invandring igen! ”I aktuellt ikväll debatterar Johanna Jönsson och Jimmie Åkesson reglerna för anhörigingvandring i regeringsöverenskommelsen.”

  Menförihelvete!

 189. H skriver:

  Visst har det varit lite inne senaste, typ, fem åren att vara allmänt kolerisk? Lika delar Seinfeld och Thomas Bernhard, fast ingen gör det såklart lika bra som nån av dem. Spela superduperupprörd över nån typ av petitess, sen turas man om att applådera varandras utfall.

 190. H skriver:

  Apropå övervåldsrecensioner av nån putterprogram på tv alltså.

 191. tp skriver:

  Tror det är gruppdynamik bland mesar. Tror det alltid funnits, såsom Seinfeld.

 192. Jens skriver:

  Close-upsvenskan…

 193. matti skriver:

  H, Jens: Hahaha, och med tanke på vem som skrev recensionen helt on point. Hardcore, schmardcore. Så anabolt arg. Helt oproportioneligt.

 194. matti skriver:

  Fast det värsta är egentligen inte själva recensionen, utan folks gottande i den. Som blir helt våta i brallerna av att någon hatar på Lundgren/Haag. Pennalismen.

  Jag har inte sett programmet i fråga förresten. Och nu är jag upprörd över anne: att Frostenson går men Engdahl består t ex. Aldrig tar denna indignation slut.

 195. H skriver:

  Programmet börjar ju inte gå förrän om två veckor eller nåt (tror datumet som stod efter recensionen var i slutet av januari), dvs flera eoner på twitter, dvs ingen kan läsa och jämföra med sin egen uppfattning eller ens kolla i helgen dvs sågningen har ur redaktörens synvinkel ett publicistiskt egenvärde. Men som man säger: ”You dumb fucks don’t mean very much / I’ve got more important things to worry about”.

 196. shredd skriver:

  Det grymma svärdet-svenskan minus det grymma.

 197. matti skriver:

  shredd: Hahahaha, ja.

 198. shredd skriver:

  O’Sullivan! Herregud.

 199. tp skriver:

  Har inte läst själv men blev lite sugen efter:
  https://lundgrenmaja.blogspot.com/2019/01/framsynt-calvino.html?m=1

 200. tp skriver:

  Alltså det som nämns i kommentarerna.

 201. Bennyboxare skriver:

  Skrev ett grovt (ej sexuellt eller kriminellt) skämt, men jag vet ju inte vad som är legio här längre så jag strök det.

  Nån som vill sammanfatta 2018?

 202. stalle skriver:

  dra skämtet nu

 203. matti skriver:

  Ja, drare!

 204. G skriver:

  Jag tycker Matti borde blivit kulturminister jag. Eventuellt återkommer jag med en lista över hur hela regeringen borde sett ut. Om jag orkar.

  Ser fram emot Bennys Vitsue.

 205. stalle skriver:

  om matti hade blivit kulturminister hade vi ju sluppit frisyrgate.

 206. stalle skriver:

  ser ni high maintenance? inte? gör det!

 207. Benny skriver:

  Blev kär i en tjej med dreads från Ånge en gång, men det sprack ju givetvis.

 208. Benny skriver:

  Det där var inte skämtet. Minns det inte nu men det handlade om Greta Thunberg. Återkommer. Kanske.

 209. G skriver:

  Med Matti som kulturminister hade vi istället för frisyr-gate fått corpse paint-gate. Hade varit uppfriskande.

 210. stalle skriver:

  g: du har inte sett klippet med hennes man förstår jag.

 211. stalle skriver:

  på tal om corpse paint alltså

  https://youtu.be/wQ3auMClow0

 212. matti skriver:

  Två skilda saker.
  1. Har ni hört Robert Forsters nya singel? Bra som bara den. Men låter den som Velvet Underground eller som Magazine?

  2. Är det nån mening med mat som inte ingår i en sk engelsk frukost egentligen? I think not.

 213. Trötter skriver:

  ”om matti hade blivit kulturminister hade vi ju sluppit frisyrgate.”

  Inte så säkert? Minns när lasse anrell i tv4 morgon muttrade ’klipp dig å skaffa dig ett jobb’ eller liknande, när matti framförde reevolution.

 214. Trötter skriver:

  Inte lyssnat på Forsters nya än, men hamnade av ’slump’ i hans playlist ”What I’m listening to”, som till hälften bestod av hans egna låtar (relate ändå, till viss del)

 215. Trötter skriver:

  Så trött på allt slentrianmässigt hippiehat ang. paret Lind, men alltså du ber ju om det Björn-ola??

  https://lh3.googleusercontent.com/-QMu5PCuQols/XEh4oVwuc9I/AAAAAAAABZI/Gdhey4SZwDI4fL1WKZUkAt-uP2W8nngJACL0BGAYYCw/h640/2019-01-23.png

 216. matti skriver:

  – How do you really know you can trust me?
  – I don’t. That’s what trust is.

  Om jag ändå finge tappa minnet och se om BSG utan att veta vad som ska sägas och hända hela tiden.

 217. G skriver:

  Björn-maken intresserar mig inte det minsta. Utifrån vad jag läst hittills om den nya kulturministern så håller jag fast vid att Matti vore bättre på posten, men är så klart bjussig nog att se tiden an och ge henne lite tid att formulera sig ordentligt.

 218. matti skriver:

  Du fattar att jag skulle ansvara för pengar då va? Jag borde inte ha hand om låssisar ens.

 219. stalle skriver:

  mer magazine tycker jag.

 220. G skriver:

  Ja, skattepengarna kommer spruta åt alla håll över kulturen.

  Men om jag ska sluta tjöta om just Matti så tycker jag det är så rolig tanke att sätta någon med inte bara en fot utan merparten av sin själ i det som vi väl för enkelhetens skull kan kalla för alternativkultur. Tex Pontus Lundkvist är en annan person rolig att tänka sig på den ministerposten.

 221. tp skriver:

  Skit i allt och kolla på I trollkarlens hatt på svtplay istället.

 222. H skriver:

  Mina två senaste googlingar: ”robert forster new single” och ”english breakfast”. Återkommer om jag har nåt vettigt att säga och/eller nåt jag vill säga.

 223. tp skriver:

  Andres Lokko i SvD!
  ”Men jag känner bara en djup tacksamhet för att just den här duon blev vårt nya kulturministerpar. Inte av ideologiska eller kulturpolitiska skäl, snarare rent estetiska. Ibland är det nämligen just bara estetik som besitter förmågan att visa oss hur gränslöst sorgliga vi har blivit, vilket intolerant litet pissland vi sakta men oerhört säkert har förvandlats till.”

 224. stalle skriver:

  lokkos text var bra. men jag förbehåller mig rätten att fnissa.

 225. H skriver:

  Jag läste Lokko som att man får och ska fnissa åt varandra och att det är bra att fnissa.

 226. matti skriver:

  Vi, alltså jag och andra som jobbar med/är mer intresserade av kultur än genomsnittet, känner oss lite som de som gått Livets hårda i stället för Kulturskolan typ bara när det blir kulturministerbyte. Raljerande och allmänt häftiga och som att våra åsikter är värda nåt. Det är väl mänskligt antar jag. Men jag tycker ändå att hon måste göra nåt eller låta bli att göra nåt innan jag spekulerar. Att hon hejar på Luleå hockey eller tutar näverlur bryr jag mig absolut inget om.

 227. Åsa skriver:

  Intressant! Jag läste Lokko som att reaktionerna på kulturministerparets estetik visar vilket reaktionärt pissland vi blivit. Läste ni annorlunda?

 228. H skriver:

  Men det är ju internet. Att alla måste tycka hela hela tiden.

 229. H skriver:

  Om jag verkligen ska uttyda Lokko skulle jag behöva läsa den igen och SÅ bra var det inte. Men fnissa åt VARandra är ju inte samma sak som att håna andra. Jag sitter med telefonen. Tänker lite på punk och spela apa. Och att den som själv saknar humor kanske tror att andra också gör det, och då skrattar man elakt istället för glatt.

 230. H skriver:

  Kanske borde ha väntat med att skriva.

 231. Åsa skriver:

  Sant H, skillnaden mellan att fnissa och håna. Då är jag med.

 232. tp skriver:

  Spelar bara Fallskivor från och med nu till midnatt, längtar efter MES och gråter.

 233. matti skriver:

  Såg Trollkarlens hatt, fin film. Sen såg jag Fimpen. Den är ju magisk ändå. Såg den på bio när jag var sex år typ, inte sett den sen dess. Verkligen inte som barnfilm nuförtiden. Skönt.

 234. tp skriver:

  Fimpen, åh!

 235. matti skriver:

  Helg. Igen.

 236. matti skriver:

  Sjuk grej, eller det är såklart relativt men, Sonic Nurse finns inte på Spotify. Min värld är ovanligt liten och innehållslös för tillfället.

 237. H skriver:

  Inget internet?

 238. G skriver:

  Man kan i alla fall njuta av Fresh fruit for rotting vegetables på Spotify. Fast den kanske funnits för ett tag bara att jag missat den.

 239. tp skriver:

  Eller inte. Borde kollat först, men lite kul ibland iaf.

 240. matti skriver:

  Det här är antagligen för bra för att vara sant. Men det är å andra sidan så bra att det inte spelar nån roll. Alla måste läsa, alla måste scrolla. Nissepediaklass.

  https://truththeory.com/2018/11/22/ai-that-was-supposed-to-generate-inspirational-quotes-goes-horribly-and-hilariously-wrong/

 241. stalle skriver:

  punisher s2. ??

 242. Åsa skriver:

  En sjuk grej ör att jag alltid ber om att bli älskad. Jag är ju redan jätteälskad.

  Men jag harar mig själv jättemycket.

 243. Åsa skriver:

  *är
  *hatad

 244. Thea skriver:

  Åsa: Kanske det mest menlösa man kan komma med, men det ska du sluta upp med!

 245. Åsa skriver:

  Ja, det borde jag verkligen. Jobbar på det.

 246. G skriver:

  Åsa: ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

 247. Åsa skriver:

  Om jag får anta en något mer resonerade hållning till känslosvallet ovan, så läser jag Rebecka Åhlunds bok nu. Förutom att den tvingar en att stirra sina alkoholvanor i vitögat, så har hon ett befriande sätt att skriva om självförakt. Hon analyserar det inte, hon försöker inte bli kvitt det. Hon behandlar det som en självklar sak att leva och handskas med. Det är skönt för mig att läsa det från en kvinna. Annars brukar det mest vara manliga författare som erkänner sitt självförakt, inte sällan på ett koketterande vis.

 248. Åsa skriver:

  ”EN DEL DAGAR är skammen och skulden så tung att den blir fysisk. Det blir svårt att andas, strupen snörs ihop. Hjärtat slår snett. Huvudet väger ett ton. Tankarna skenar och jag kan inte få någon rätsida på något, det är en panikkänsla jag tidigare druckit bort men den går inte att döva med lättare droger, som mat eller klänningar från internet.”

 249. Åsa skriver:

  ”Det händer fortfarande att jag avundas författare som inte har någon beroendeproblematik. De som kan ta till extravapnet mot skrivkrampen. Berusning dövar självkritiken som alla som är förmögna till god text känner. Det är bara mediokra skribenter som ”älskar att skriva”, för resten av oss är det ett jävla sjå. Jag behövde få tyst på min inre kritiker, min största kritiker, som satt på min axel och viskade att jag är en usel människa och författare. Där kom vinet in.”

 250. G skriver:

  Apropå Nissepedia så ska en av mina vänner ha sitt första barn till sommaren. Han är en del år yngre än mig, själv är jag 47 och har just skaffat läsglasögon. Jag har uttryckt en förhoppning om att bli en:

  http://www.nissepedia.com/index.php/Nära_vän_till_familjen

 251. matti skriver:

  True Detective, det är inte bra alltså. Det är liksom gjort så man ska tro det är bra. Alla pratar tyst och mörkt. Som att varje replik har ytterligare laddning. Men så är det inte. Pretentiöst, sa Bull.

 252. matti skriver:

  Fast Scoot McNairy är bra såklart.

 253. Bjerg skriver:

  Så jävla sant om True Detective.

  Däremot Escape from Dannemora på HBO. MYS.

 254. Anonym skriver:

  Matti:exakt samma i sharp objects. Snygg smörja.

 255. matti skriver:

  Bjerg, anonym: håller med!

 256. Anonym skriver:

  Men tycker ändå det är bra. Underhållande. Om man bortser från pretantionerna från skaparen funkar det.

  Allt kan inte vara this is England, sopranos…

 257. H skriver:

  Men SOM jag hatades här på forumet när jag talade sanning om True Detective redan på säsong ett.

 258. matti skriver:

  Ja, gud. Det hatet kommer jag aldrig släppa helt.
  Såg om första säsongen i höstas, den var bra.

 259. matti skriver:

  Nu är jag liiiite sugen på att se om Breaking Bad igen. Början iaf. Eller så kollar jag lite GoT-recaps.
  Förbeställde den där Sopranosboken men den kommer fan aldrig. Till mig alltså, den är släppt.

 260. tp skriver:

  Om True Detective. Inte trodde jag på vad du skrev matti, även om jag tyckte avsnitt tre var lite blek. Tyckte de första två avsnitten var grymma, t. ex. nerven innan händelserna, scenen när polisen träffade barnens lärare första gången – kärlek vid första ögonkastet, utan att något sades, knappt något visades. Dialogen i dessa avsnitt var ju riktigt vass ibland (vill jag minnas), men ni har ju alla helt rätt om avsnitt fyra, helt sjukt uselt på flera sätt och vis. Vad trist.

  Alltså, är Escape from Dannemora något att se? GoT recaps är för lamt och att sitta framför avstängd TV och bara hata H känns lite andefattigt. Hjälp!

 261. stalle skriver:

  kommer ge td en chans, ej sett senaste avsnittet ännu. frossar i punisher s2.

 262. matti skriver:

  Punisher är bra!
  Escape at Dannemora är ännu bättre!

 263. matti skriver:

  Det är lite problematiskt för, jag vet inte, samvetet kanske, att bli gammal när man hela sitt liv hatat gammalt. Pratar inte nödvändigtvis om mig själv nu. Eller om teveserier.

 264. tp skriver:

  Det är fett jobbigt att bli gammal på alldeles för många sätt. Pratar om mig själv nu. Hatar det på alla sätt, gjorde det inte för några år sedan, men gör det nu. Hatar tröttheten, hatar bristen på förstånd, hatar avsaknad av vilja, hatar tankens sega rörelse, hatar den fejkade visdomen, hatar när det ibland blixtrar till, hatar minnet om när det ofta gjorde så, hatar tönteriet i att lista alla dessa jävla hat. Men spy det kan jag fortfarande.

 265. H skriver:

  Jag tycker det är jobbigt att inte vara gammal. Innan dess var det jobbigt att vara ung och dessförinnan att vara barn.

 266. matti skriver:

  Är jag gammal nu? 50 vårar.

 267. H skriver:

  Kanske inte gammal, men passé.

 268. matti skriver:

  Hahaha, tur!

 269. matti skriver:

  Jag såg den svenska katastrof-/krigsfilmen Den blomstertid nu kommer. Har ni sett den? Det är ju inte en helt vanlig film om man säger, den är liksom gjord av effektteamet. Snygg, mestadels. Men t ex personregin är totalt undermålig. Så märkligt ickeberättad att den kan tänkas vara ett grepp. Jag gillar den lite. Skönt att se Sthlm explodera, och landsbygden. Alltså inte skönt pga Sthlmshat eller nåt, men för att det är miljöer man känner igen. Det är så märkligt bakvänt att man känner nåt för typ riksdagshuset och inget för människorna. Intressant. Hoppas på en uppföljare.

 270. stalle skriver:

  jag har sett många svenska katastroffilmer.

 271. matti skriver:

  Fatta att det är 40 år sen Nervous Breakdown släpptes. På tal om gammal och det.

 272. H skriver:

  Kampanjen Fatta! fanns ju till och med i Sverige för att få män att begripa när Nervous Breakdown släpptes. Jag tror att lagstiftningen behöver ses över, men även hur vi pratar om det i t.ex. skolor och idrottsföreningar.

 273. matti skriver:

  Nu såg jag äntligen Stefan Jarls Innan vintern kommer, också en krigsfilm, men hej du vilka andra bullar jämförst med Den blomstertid nu kommer. Jarl är Jarl och det är såklart yxigt och som vanligt fullkomligt rasande, men den borde visas varje dag på vanlig tv. Enorm film på många sätt, men kort. Se den om ni kan.

 274. bjerg skriver:

  Tack för tips! såg dom kallar oss mods här igen här om dagen. den är fin och schaskig minus kvinnosyn.

 275. matti skriver:

  Jag känner en rätt stark TWD-pepp faktiskt.

 276. matti skriver:

  Lyssnar på en sån där spotifylista som heter Ny pop, som Spotify gjort själva. Tänker på hur indie jag är. För mig är pop Smiths, Shop Assistants, Beatles osv. Det här är alltså dagens, jag vet inte men Bros, Wham, Mariah Carey etc etc. Det är klart att det är pop, vad skulle det annars vara, men jag har alltid tänkt på det som inget alls, som ickemusik. Så är det ju fortfarande. Det är så menlöst det mesta, jag fattar inte varför det finns. Obs gillar en del (t ex Julia Michaels), precis som jag gillade en del (t ex Wham), men skulle aldrig sakna det eller leta efter det. Det finns bara när man tittar på det liksom. Jag fattar antagligen inte popmusik. Det var bara det. Rätt stor insikt för min del.

 277. tp skriver:

  För min del också lyssnar på Jukka Nousiainen, har väl gjorts ett hundratal liknande låtar, men jag bara älskar det.
  https://open.spotify.com/track/1WpSsrzvev4RZfaK3BY3sE?si=vQokXm51RrCpFxUv2fuhVA

 278. Tp skriver:

  ”. Lyssnar på….” ska det vara.

 279. Trötter skriver:

  Jag hade velat ge Torkel Rasmusson ett pris. Eller en ny kropp. Så att han kan börja om. På nytt alltså. Åh.

 280. tp skriver:

  Håller med, Trötter. Torkel Rasmusson ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

 281. matti skriver:

  Rånördig grej kanske men klingonerna i Star Trek Discovery är så jävla sämst. Förra säsongen som slutade så bra. Deppigt.

 282. matti skriver:

  Torkel! ❤️

 283. H skriver:

  Shop Assistants är ju punk.

 284. Anonym skriver:

  TWD-feber? Du har stavat fel. This Perfect Day-feber förkortas TPD-feber.

 285. Trötter skriver:

  Mmm, så svag för ’socialism’ till discobeats (tänk John Holms främmande natt) – Lyssnar på Peter Ivers nu, otrolig människa ändå. Upptäckt mkt nytt via New Wave Theater och drömmer om en renessans för musik-tv. PSL gjorde väl ett tappert försök med Popcirkus … kanske måste inse att formatet e lika dött som min insida, första februari.

  men Peter <3

  https://www.youtube.com/watch?v=NeomLQfkpXY

 286. matti skriver:

  Shop Assistants är pop. Och punk. Som Buzzcocks. Jag menar inte poppunk, som du älskar.

 287. matti skriver:

  En död insida är den bästa huvudkudden. ?

 288. G skriver:

  Då tycks jag nog ha en helt död insida, för jävlar vad jag har sovit. Somnade framför tvn strax innan På spåret, vaknade vid midnatt och åt en semla och sov sedan till strax innan nio nu på morgonen. Och jag har inte ens känt mig som att jag har sömnbrist, är sjuk eller på annat vis som att jag skulle ha ett förhöjt sömnbehov (ej heller småbarnsförälder),

 289. matti skriver:

  Död insida och utsida: idag är det 40 år sen Sid dog.

 290. H skriver:

  Fyrtio år sen punken dog med andra ord! Hur firar ni?

 291. tp skriver:

  Skottar snö- gammelpunk!

 292. matti skriver:

  Firar såklart med

  1. Pleasant Dreams
  2. Leave Home
  3. The Ramones
  4. Rocket to Russia
  5. Road to Ruin
  6. End of The Century
  7. Ca tre timmar Ramoneslåtar som inte är med på 1-6
  8. MABD MES 60 X 7

 293. stalle skriver:

  som tp??

 294. H skriver:

  Jag städar.

 295. matti skriver:

  Jag borde gå till Coop men det är -14 och blåser och jag är förkyld, de där kilometrarna känns extra långa.

 296. stalle skriver:

  själv har jag precis kommit på ett skitcoolt riff som jag ska spela in i kväll när alla andra somnat. eller ja ett rätt okej riff i alla fall.

 297. stalle skriver:

  matti, ta bilen!

 298. matti skriver:

  Ids ju inte räkna och forska men jag tänker att ett sätt att rent kliniskt bestämma vilka som är världens bästa band så kan man tänka sig att de gjort en perfekt debut och sedan fortsatt göra perfekta skivor, och de som gjort flest i följd är bäst.

  Som sagt, inte räknat så noga men nåt sånt här:

  The Fall (31)
  The Go-Betweens (7)
  Ramones (6)
  A Tribe Called Quest (6)
  Black Flag (6)
  Black Sabbath (5)

  Bubblare: Wu-Tang (4 perfekta på raken, men om man räknar in alla soloskivorna [som ju är Wu-skivor, bara nån annan än RZA i klanen som kör] inom samma tidsrymd, ojojoj)
  Band jag inte kan så bra, som Comet Gain, The Pastels, Felt.Och ny hip hop.
  Dylan, Neil Young, The Beatles, Rolling Stones, Kinks, Beach Boys platsade inte.

  Och alldeles bortsett från att det finns band som kanske är bättre ändå, som gjort bättre skivor, fler eller färre men kanske inte direkt efter första. Och kommer inte på några kvinnliga artister som kvalar in enligt dessa, såvitt jag kan se, könsneutrala förutsättningar.

  Jaja, bara nåt jag tänker på medan jag förtränger Coop.

 299. matti skriver:

  Gick till Coop. Gode kallt var det.

 300. matti skriver:

  En ny Bob Hund-låt, Vårt lilla hörn av er värld, cirkulerar på www. Helt magisk!

 301. stalle skriver:

  verkligen en finfin låt!

 302. tp skriver:

  Finfin var ordet sa Bull

 303. H skriver:

  Men inte gjorde The Fall 31 perfekta skivor? Vad är ens en perfekt skiva förresten? Tur att du kom iväg till Coop.

 304. Gud skriver:

  Nu ska du inte vara sån, H. Nämn några skivor som inte är perfekta till att börja med, dra sedan av dessa från totalen och, vips, du landar på 31! Matti har rätt denna gång.

 305. G skriver:

  God februarimåndag på er. Här är tips på några olika östtyska frisyrer https://pbs.twimg.com/media/Dyad1-SXQAI3fzW.jpg:large
  Ajöken

 306. H skriver:

  Snyggt försök, Gud, men jag har gått i skolan och märker DIREKT att du rundade min andra fråga om vad en perfekt skiva ens är. Just det!

 307. matti skriver:

  TYP SPOILERVARNING, TYP

  En grej som kanske hade varit kul med True Detective hade varit om man bara fått se snutarna när de var gamla och suttit och varit otrevliga med varandra och tjutit lite. Om de hade valt BARA det perspektivet alltså, eller åtminstone utgått från det. Det här avsnittet var bättre än de tidigare.

 308. stalle skriver:

  ja det här med tre tidsperioder suger.

 309. matti skriver:

  Fick Star Trek NG i present av några av barnen. Det är ju skitbra ändå. Har verkligen börjat gilla Star Trek nu. Och på tal om det så är Nightflyer på Netflix helt otroligt dåligt. Men jag kollar lite till ändå. För er skull.

 310. stalle skriver:

  jag är trots min avsmak för sci-fi ändå rätt sugen på aniara

 311. matti skriver:

  Bästa discolåten som inte finns på Spotify är den här: https://www.youtube.com/watch?v=OXJYscwvM6I

 312. G skriver:

  Såg Aniara i söndags, jag tyckte om den. Men har inte läst boken. Draget att spela in på en Finlandsfärja tycker jag är genialt. Blev också lite drabbad av själva plotten, att människan förstört jorden och gjort den obeboelig.
  Vid två tillfällen blev filmen dock jättedålig, vid båda spelades det technomusik. Få saker känns så gubbiga som svenska filmare som vill skapa lite edgy och alternativ stämning genom att det spelas techno och folk typ blir lite utflippade.

 313. Bjerg skriver:

  Såg Brexit på HBO igår. Sevärd men inte mer. Cumberbumbel gjorde en habil insats som vanligt.

  Men kolla serien om Patrick Melrose istället. Om du vill vaggas.

 314. H skriver:

  Min tur att länka till Sofia Lilly Jönsson: https://sofialillyjonsson.com/2019/02/06/odlingsbaddar/

 315. matti skriver:

  Det där är ju en värld jag av olika anledningar aldrig varit i. Men han verkar varit grym, Izzy Young. Och Sofia Lilly Jönsson har tyvärr rätt i mycket av det hon skriver om svenska möjliggörare. Gud, egentligen har jag mycket att säga om det men det tar för lång tid i telefonen. Och i tanken. Hoppas kunna komma tillbaka till det.

  Jag spelar kort och akustiskt i Sthlm i morgon torsdag. Linus Gårdfeldt har släppfest för sin nya diktsamling på galleri Magnus Karlsson. Från 18-20 håller det på om nån vill komma.

 316. H skriver:

  Hä, inte som att jag varit i folkmusikvärldar heller. Men jag tyckte mycket av det hon skrev var/är applicerbart på världar där jag (och säkert ni också, men det känns för anspråksfullt att skriva ”vi”) på olika sätt befinner mig och/eller bryr mig om. Och +1 att han verkar ha varit grym. Kan inte minnas att vi ens hälsat, men under rätt många år såg jag honom dagligen.

 317. stalle skriver:

  en grej jag stör mig på. när folk säger exempelvis ”jag ställdes inför två val, antingen äta makaroner eller tårta”

  det där är ju ett val. ok, tack och hej.

 318. Thea skriver:

  https://www.youtube.com/watch?v=di18hTFTwIw

  Alexander Bard må vara ett kukhuvud av rang men kan vi ta ett ögonblick och uppskatta crucified? Är rätt säker på att det är det bästa som någonsin hänt mig.

 319. stalle skriver:

  cruxified by the cystem

 320. matti skriver:

  Caroline Ringskog Ferrada-Noli skriver om R Kelly i Aftonbladet.

  ”Det finns en internet-trend nu, att influencerkvinnor i godhetens namn uppmanar sina följare att ta bort saker. I Sverige har vi Elaine Ekswärd som tycker att vi ska bojkotta Stig Larsson. Hon blandar alltså ihop verk och person, och gör bara listan ännu längre på allt som kvinnor inte får göra.

  R Kellys musik är underbar. Stig Larsson är en av Sveriges bästa författare. Mr Cool är en halvbra komiker.

  Kvinnor behöver inte fler begränsningar. Det är makten som måste omfördelas, inte kulturkonsumtionen. ”

  Håller med om detta. Men undrar, får män lyssna på R Kelly och gilla Stig Larsson? Eller får, får de/vi såklart. Men borde de/vi? Det är inte en retorisk fråga, det är inget debattinlägg.

 321. Åsa skriver:

  Hurra för dig Stalle! Idag har du två val, antingen äta tårta eller åka karusell ?

 322. H skriver:

  Det här, i stycket ovanför däremot: ”Flickors låga status är ett samhällsproblem, att projicera det på en mans eventuella brott förändrar ingenting. Det är såklart maktordningen det är fel på och den beror inte på R Kelly. Han beror på den maktordningen. Han var bara en av dem som utnyttjar läget.”

  Eeeeeehhhh?????

 323. stalle skriver:

  åsa ❤️ det blev tårta

 324. Bjerg skriver:

  Ja men det är väl vad som är att skilja på verk och person. När jag läser Autisterna är det inte samma som att hålla med om vad som sägs i Stig och Cyrils Podd. Han har ju producerat. Men som person? Nej. Som poddare? Nej.

  Antar att det är samma med Weinstein. Ingen gillar honom eftersom att han inte har någon intressant produktion.

  Och som med vad heter han amerikanska komikern… ja, ni vet. Loui Ck. Ingen gillar ju personen efter allt detta. Som komiker dock? Ja han var bra. Hur är han nu? Vet inte, skulle förmodligen gå och se honom.

  Hade Horace skrivit nåt intressant hade jag läst det. Synd att han inte gör det bara.

 325. matti skriver:

  Ja, gud, så fort jag hade skrivit det där tröttnade jag på framförallt mig själv.
  Nu lyssnar jag på Substance med Joy Division och tänker på dels vad sjukt egna, bortom sin egen tid liksom, de var hela tiden, även de tidiga Warsawgrejerna. Men sen tänker jag även på hur de kunde bli stora överhuvudtaget. Inte är det ofta de verkligt egensinniga blir det. Och så tänker jag på att jag inte kunde begripa hur Nirvana blev stora heller. Och på det där jag skrev om popmusik förra veckan eller när det var. Att det kanske är jag som är konstig, inte världen och alla andra.

 326. tp skriver:

  Yep, där satt den! Men himla trevligt konstig isf. På tal om det, dvs om konst och alla andra: https://open.spotify.com/album/0vDE5Ih8hBgox36lqGNBpc?si=wwph63reTdSBHR6pqBwDoA

 327. matti skriver:

  tp: Oj!

 328. matti skriver:

  Förresten, har stött på ordet ”bostadskarriär” flera gånger idag. Det är ju verkligen ett av de sämsta orden.

 329. Hr KBoi skriver:

  Det tycker du ju bara för att du inte gjort en.

 330. matti skriver:

  Ja. Jag är avundsjuk. Det är verkligen en jättebra ord egentligen. Verkligen.

 331. shredd skriver:

  Tp: gud vad fet nya Tutti är!

 332. tp skriver:

  Shredd: javisst!
  Märklig dam det där. Läser ”art, sex, music” just nu och återkommer när jag är klar. Läsvärd på flera sätt.

 333. shredd skriver:

  Hen är liite vidrig, P-Orridge va? Har han kommenterat boken?

 334. tp skriver:

  Tror inte Gen P-O har kommenterat boken, hon beskriver hen mest som sjukt egocentrisk, styrande och vidrigt vidrig i sina koleriska stunder. Den psykiska och fysiska misshandeln beskriver hon relativt kort, sakligt och märkligt nog inte allt för fördömande. Hon vet liksom att action speaks louder than words. Gillar också att hon inte tycker och dömer så mycket. Alltså, hon körde och kör sitt helt egna race och en hel del av det är i en helt annan del av galaxen för mig, men kul att få del av.

 335. matti skriver:

  Livet. Det bara trycker ner sin revolver i käften på en och trycker av, hela tiden, utan slut.

 336. stalle skriver:

  meh kram matti

 337. matti skriver:

  ❤️

 338. stalle skriver:

  ryan adams asså.

 339. matti skriver:

  Vad är det med folk egentligen? Här skriver Linus Gårdfeldt en av de bästa och roligaste diktsamlingarna på år och dag, sen Bodil Malmsten, kanske. Men så kommer recensionerna och i varenda en så ska det vara poesidebatt, och inget får vara roligt längre. Folk är idioter.

 340. Trötter skriver:

  Har inte hunnit läsa Den råttan än, men ser att DN satt rubriken ”Charmlöst gnäll” så man blir ju lite sugen.

  Har lyssnat rätt mkt på jonatan leandoers senaste, ganska otrolig ändå,
  även om Wadling såklart gjorde typ samma grej redan 1989 (lyssnar på Something Wicked This Way Comes i skrivande stund), nästan anmärkningsvärt likt unge Lean då Freddie pratrappar i t.ex. Mondo Sinistro. Nååja.

  Saknar Freddie. Men inte Göteborg. Brukade springa på honom på olika thairestauranger och barer 2009-2010, ibland ville han spå en, om han var på bra humör. Spådde att min vän Jonas skulle dö i en bilolycka ca. en vecka innan Jonas hade lovat köra mig till Stockholm för en spelning. Bytte chaufför. Usch förlåt för den här typen av anekdot men jag har tråkigt på kontoret.

  puss

 341. shredd skriver:

  Har också lyssnat på Leandoer. Tycker den är rätt bra! Halv fin pop med bra sånginsats.

 342. shredd skriver:

  Skulle även kunna stå halvfin ovan, men halv fin blev ändå bra i sammanhanget.

 343. matti skriver:

  Är det skillnad på yung lean och grejerna under eget namn?

 344. shredd skriver:

  Alltså den här senaste skivan under namnet Jonathan Leandoer127

  https://open.spotify.com/album/2vnVRkxvdKfmlb1KilRerN?si=68cXhZQZSAG57dv5okodpQ

  är ju inte sån ledsen rap som Yung Lean i alla fall.

 345. H skriver:

  Haha, jag tänkte att ni kallade honom för dopnamnet pga lite pretto typ. Som när folk kallar Bob Dylan för Zimmerman för att visa sig på styva linan.

  Ang. poesigrejen så behöver jag poesin. För egen del alltså, alla måste inte behöva poesi. Jag behöver däremot inte poesikritiken. Tycker alla som skriver i tidningen (kultursidorna) får justera sin självbild. Men skitsamma. (Ang. det där sista: jag vet, man BLIR Matti ibland av att skriva i den här gästboken.)

 346. matti skriver:

  Hehehe. My work here is done.

 347. H skriver:

  Ingen, ingen kan som Comet Gain få en egentligen halvbra låt att vara helt fantastisk, om ni förstår hur jag menar. Och det är något bra alltså.

 348. H skriver:

  Fast obs, ibland är deras halvbra låtar riktigt mediokra istället. Det är fascinerande det med.

 349. Hr KBoi skriver:

  Jonathan Leandoer? Ni stavar så himla konstigt. Jonathan Richman stavas det ju!

 350. H skriver:

  Det roliga är ju att Sup pop-grundaren heter Jonathan Poneman, inte Richman. Pinigt för Hr KBoi att försöka mästra fast han har så dålig koll tydligen. Men varför pratar ni ens om honom, det fattar jag faktiskt inte.

 351. matti skriver:

  Tur att du finns nu, när den här finns. Tur för dig.

  https://open.spotify.com/album/1ZrFP0phroqygfEWofifok?si=UUuMLK96TT6c7zyuk3-bZw

  (Lillis skulle ha publicerat en längre text om skivan här vid det här laget men han har nog somnat, hjärtat.)

 352. G skriver:

  Men jävla sossar! Trodde faktiskt aldrig det skulle bli verklighet https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7155611

 353. G skriver:

  Two cool rock chicks listening to crass, haha!

 354. matti skriver:

  Nytt inlägg. Så denna tråd är död. Ses där!

Skriv en kommentar

Din epostadress visas aldrig