Lillan med mera

Asså, vi spelade på Lillan i Luleå i kväll. Jag glömde att skriva det här, men det gick i alla fall bra även om jag saknade Anders så jag nästan dör.

En annan anledning till att det inte skrevs in är att det kändes som att typ alla som var intresserade ändå visste om det: otroligt bra med folk för att vara Luleå.
Stort tack till Anna och ni andra som arrade. Grym spelning.

Vi spelar  (med Anders) i Luleå den 12/1. Jag och Mats spelar akustiskt 2/2 eller om det var 3/2. Dagen efter läser jag dikter och spelar skivor i Umeå.

I  Malmö spelar vi den 19 (eller 20)/2, i Lund (igen och tyvärr) utan Anders dagen efter i Lund.

Sen fick jag ett mail från Dennis Lyxzén som sa att vi tydligen är klara för Umeå Open och det känns ju skitabra, men när Umeå Open verkligen infaller har jag ingen aning om.

I övrigt så börjar de här strax 38 åren verkligen ta ut sin rätt. Kroppen tål fan ingenting. Vekt, men jag hatar den så till den milda grad att jag inte tänker ge den nån uppmärksamhet alls. God jul eller nåt.

Matti

49 kommentarer

Skriv en kommentar
 1. KBoi skriver:

  Jag tänkte ta mig till Luleå den 12 januari för att lyssna lite på konsären. Hyrbil går från Härnösand på morgonen den 12:e och tillbaka den 14:e. Benny, du som är från sundsvall, har inte du några polare som man kan dela kostnaderna med?

 2. vp skriver:

  här är lunds universitets officiella julhälsning till mabd och alla dess suppleanter:

  http://www.elfyourself.com/?userid=16e3fe17aff1e63f35bfa9fG06122102

 3. awh skriver:

  spelningen var super på lillan,vi ses igen den 12

 4. Ragnar skriver:

  Jag var bäst igår. Suverän version av mig faktiskt.

 5. Jonas skriver:

  Mats, erkänn att det är du och dina gitarreffekter som skriver under pseudonymen Ragnar.

 6. matti skriver:

  erik hjärtberg, nsd: vilken jävla skitrecension. kan utveckla om du/nån vill.

 7. Haha skriver:

  http://www.nsd.se/artikel.aspx?artid=45144&cat=5&pageIndex=0&arkiv=False

  Det bästa med recensionen är ändå att den illustreras med en bild på Idol-Markus.

 8. matti skriver:

  i tidningen är det fina bilder på mig och frans.

 9. gummo skriver:

  Mycket intressant recension. Nästan poetisk. Den kanske är korrekt? Jag var ju inte där, så att, jorå, nämen.

 10. vp skriver:

  om han går dit utan en droppe alkohol i blodet och dessutom har en avog inställning till bas-sodomi så får han fan skylla sig själv. inte ens beatles hade kunnat råda bot på en sådan dysterkvist.

 11. Ragnar skriver:

  Jag syftade på låten.

  Bas-sodomi osv. i all ära, men på vilket vis blir en recension bättre av att den som skriver artikeln lägger in en upplysning om sin egen promillehalt? Har väl inte såå mycket att göra med hur det lät eller såg ut. Är ute och cyklar.

 12. gummo skriver:

  Utan tvekan ett dåligt jobb.

  Men du glömde en viktig info: Hjärtberg hatar att MABD, Fireside och BQ är stora i fosskarsverige.

 13. Jonas skriver:

  Matti: Jag tror inte att du har rätt när det gäller Hjärtberg och MABD (som ju är en stor del av ditt resonemang). Jag är ganska säker på att Hjärtberg gillar MABD och kanske tom BQ.
  Jag har ingenting mer att säga om det eller recensionen, men jag tror bara att du har fel på just den punkten. Bland annat.

 14. teg skriver:

  jag tycker på nåt sätt att det var underhållande att läsa den här surrecensionen. underhållande på så sätt att den var sur och pyrde av något…
  det var lågt att såga frans för hans rörelsemönster. jamenar förihelvete. man ser ju ut som man ser ut på en scen och det är ju inget som man kan såga (tur att inte jag var där, själv vet jag om att jag ser ut som ett psykfall). frans ser ju f ö bäst ut på scenen och det är ju sen gammalt.

  att han tycker att jag borde sälja mer korv, tar jag ganska lätt på. det kändes mer som ett sätt att säga att det var bra utan bögsynthar och bögpianon.

  vad fint, matti, det kändes att jag fick en låt tillägnat mig. och att du saknade mig. sånt får en att säga upp sig på bensinmackar. sista dagen idag.

 15. deamon skriver:

  problemet var väl att hjärtberg hade fått ett teckenantal att uppfylla. efter 400 tecken finns det inte så mycket eldigt att skriva om en spelning på lillan. i synnerhet inte när man gjorde samma sak förra veckan, och veckan innan den.
  ett sätt att döda tecken är ju att testa lite resonemang och berätta om personerna på scenen.
  och matti, sluta för fan hacka på porsögården.

 16. Kricke skriver:

  Kan det här vara det mest interna bögeri jag läst i hela mitt bögliv? Troligen.

 17. matti skriver:

  kricke: troligen. men jag hatar mobbning och översitteri, och jag anade något sådant i undertexten. om någon ger sig på någon som inte ens var där går jag i svarsmål. det hade kunnat vara i karesuando eller i kalmar, det är samma skit för mig. luleå och stockholm med. så att det internt är snarare en slump. jag grälar gärna med vem som helst. har du problem med det kan ju du starta en egen jävla blogg och skriva om allmängiltiga saker tills fingrarna trillar av?

  jonas: men han hoppade på fireside på ett sätt som var lågt och helt saknade relevans. samma där. han tjafsar med mina kompisar, jag tål det inte.
  och sant eller inte, han intervjuade mig när skivan kom och det handlade mest om min politiska korekthet, även om texten inte såg ut så. det handlade snarare om redaktionell, hur ska jag säga, vägledning, än verkligheten.

  deamon: precis det vi (met du egentligen) pratade om på väg till lime (i ditt fall) och taxi hem (mitt fall): ingen ger sig på ens bästisar.
  ifall de inte ger sig på varandra. då blåser det kring tjockskallen.

  och allra sist: jag har inga problem med hjärtberg och jag tror inte han har det med mig heller. han testade lite idéer eller nåt, jag gjorde detsamma. slut och alla är vänner. eller?

 18. buffy skriver:

  tack för spelningen säger jag.
  med spöken kan nog vara den bästa och mest förbisedda låten.. på länge…

  nu är ”Lillan” stäng för det här året och när vi öppnar igen 2007 hoppas jag att människorna i vårt kära luleå vaknat ur sin cleosömn och börjar gå på livekonserter.. 125 pers på lillan det har bara dialog och smackdown klarat av det sista året.

  för er som tänker komma till kulturhuset å se MABD mfl säger jag bara KÖP BILJETT! 20:- http://www.ticnet.se

  å du anderz jag saknade ditt bögpiano.

  kräm

 19. matti skriver:

  och förtydligat: jag tillskriver inte erik alla de egenskaper jag skriver om. erik kanske gillar punk lite mer än vad han gillar oss, det tillskriver jag honom och det är helt ok med mig.
  det finns en allmän inställning bland somliga (jag vet inte om erik hör dit, troligen inte, han är ju smart) i framförallt luleå att fireside och i viss mån bq är karriärister, baserat på ingenting alls mer än att vi skiter i luleå likaväl som vi skiter i alla andra städer. att vi är snobbar för att vi kräver hotell på turnéer och vägrar sova i tyska haschares garage. jag tycker recensionen gav utryck för den inställningen och jag tycker den är trist, även om jag medger att erik inte själv skrev så ordagrant, jag kanske läste in för mycket i texten, som deamon säger.
  den här spelningen har det varit en massa strul (politiskt faktiskt) med och jag kanske är lite överkänslig därför. att hela tiden känna en tagg av misstro från, ja, olika håll. det ber jag i såna fall om ursäkt för, för det vet ingen annan om. turerna kring konsertens existens överhuvudtaget. och jag tänker inte dra dem här, ingen idé att ens fråga.

 20. frans skriver:

  Erik : If someone beats you with a whip and you love the whip, what’s he doing? He’s making a fool out of himself.. tack för lillan.

 21. gummo skriver:

  från där jag sitter… har jag väldigt svårt att förstå hur du, matthew, kan anklagas för att vara politiskt korrekt.

 22. teg skriver:

  matti: det där med snobberi för att man vill ha lite standard är hemskt. så fort man vill ha betalt eller i alla fall få sova anklagas man för att vara en diva. eller om man vill ha rökfritt i logen för att sångaren har astma. med cultofluna stöter vi på sånt hela tiden. vi är ju ändå från umeå och hälsar och tackar och grisar inget. ändå får man höra av nån tysk jävla punkare att man beter sig som om man vore en diva.
  när vi var ute på en 6v turné hade vi som princip att inte låna ut backline (för att vi inte hade tid med att nåt skulle paja). ett förband tyckte att det var så dålig stil att de skällde ut oss från scenen på tyska och kallade oss rockstars och skit. vi hade gjort 40 spelningar i krigsförhållanden då så det var inte nå lyxlir. vi fattade ju inte vad de sa, men fick höra det sen.
  det förstörde lite av min goda bild av tyskland som fördomsfritt….

  jag ser så klart detta som ett yrke bland andra. jag är med i musikerförbundet och jobbar extremt hårt. hade inte en ledig dag i fjol och knappt i år heller. det sista man vill höra då är ju att man är en glidare.
  (vem pratar jag med nu? det känns som att jag är full och tompratar nåt slags bitterhetsresonemang på en nattbuss. nåja, ni som orkade läsa. grattis. ni som sket i det: ännu mer grattis)

 23. teg skriver:

  och har man som bq och fireside hållt på med detta i 20 år förtjänar man ju hotell. ingen tycker nog nåt annat egentligen.

 24. jag såg tyvärr inte spelningen i onsdags… jag o nyström spelade tv-spel o slogs haha… men jag måste dock säga att MABD är ett av Sveriges bästa band.. Har sett dem åtskilliga gånger i Sverige… O jag gillar dem skarpt mycket och Fireside är världens bästa.-….. med BQ. Kalla mig patriotisk, men så är dock fallet. Hoppas verkligen att jag får se er igen. Svårt kul med legender som matti o frans i samma band. Jag bugar o bockar!!!

 25. Hjärtberg skriver:

  Matti,
  Att MABD håller på med trumpeter och pianon är någonting som jag ogillar, dock är det en estetisk, inte en politisk värdering. Jag föredrar gitarrer framför klaviatur, men det är givetvis en smaksak, inte någonting annat.

  Att jag anser att MABD låter bättre utan synt är givetvis inte ett angrepp på Teglund som person, men en ytterst subjektiv åsikt om gruppens musikaliska inriktning. Jag tycker bättre om låtarna utan ”bögsynthar och bögpianon”, för att använda Teglunds uttryck.

  Vad som är ”kreddigt” i Luleå har jag för övrigt ingen aning om. Vilka kretsar som MABD hänger i har på intet sätt påverkat min kritik.

  Att jag skulle syssla med någon sorts dold kritik är felaktigt. Sedan grammofonen uppfanns har även det visuella intrycket varit viktigt för ett rockband. MABDs basists visuella intryck tilltalade dock inte just mig.

  Jag känner inte till huruvida MABD kräver hotell för sina spelningar eller inte, så det har givetvis ingenting med saken att göra.

  För övrigt har jag ständigt fått skit för allt jag gjort och sagt, hela mitt liv igenom. Nu är jag däremot stor och stark och behöver inte bocka och buga för någon. Slå mig hårt!

  Frans,
  Tyst med dig, emopojken! *smack*

 26. teg skriver:

  hjärtberg: word.

 27. matti skriver:

  Erik,

  Ok. Då fattar jag. Det var som jag skrev sist då, jag var överkänslig.

  Jag menade självklart inte att dina åsikter om trumpeterna var en politisk invändning. Men tycker du det är så konstigt om jag tror dig ha en dold (politisk) agenda som färgar dina estestiska (din smak, alltså) värderingar? Och att då jag inte tycker exakt som du, att det färgar hur du ser/lyssnar på mig och min musik?
  Jag tycker inte det är fel om det är så, jag är själv så och gör så, och jag avkräver dig ingen objektivitet i frågan, men det känns som om du åberopar en sådan i ditt svar. Det är inget konstigt med det heller.
  Och när jag ovan skriver dold agenda, menar jag att den kan vara dold även för dig.

  De syrliga inpassen mot Anders och Frans tycker jag fortfarande inte om. Men du gillar ju inte mina trumpeter heller, så det är väl som det ska antar jag.

  Det här är problemet: du skriver i ett mainstreammedium, använder dig av ett mainstreamspråk och för fram åsikter som passar bättre annorstädes, i en mer tillåtande miljö. Det gör dina texter, men inte nödvändigtvis dina åsikter, kontroversiella. Typ som att fisa (naturligt annorstädes) ljudligt på en begravning.
  Hade du uppmanat Anders att jobba någon annanstans, i ett fanzine, eller till och med i Nöjesguiden, hade det varit en annan sak.
  Texter som publiceras i NSD läses på ett annat sätt.
  Sen kan man ju förstås tycka att det är fel (jag tycker det) men det är fortfarande ett faktum.
  Man kan iofs försöka förändra samhället inifrån, men du vet såklart hur det är med det. Man får hålla på att tjafsa om sånt här i stället för att göra nåt vettigare, mer konstruktivt.

  Det där om alkoholen är för övrigt det bästa jag läst i lokalpress på flera år. Äntligen skriver någon något personligt. Hoppas det blir mer sånt, och mindre värdelösa jävla krönikor om erotik och Så ska det låta.

  Vänligen,
  Matti

 28. Hjärtberg skriver:

  Matti,
  Jag är, precis som alla andra, en produkt av arv och miljö. Dock är det svårt för mig att veta exakt varför jag värderar saker si eller så. Den diskussionen är därmed avslutad.

  Min ambition är däremot inte att ha någon dold agenda, utan att spela med så öppna kort det bara går.

  Själva problemet med dagens nöjesjournalistik som jag ser det, är just det förnumstiga förljugna hycklandet, där läsaren idiotförklaras. Fast det är klart, med tanke på reaktionerna just nu kanske det är det enda rätta.

 29. Kricke skriver:

  Fortfarande bögigt.

 30. Redaktören skriver:

  Hurra! Äntligen fick indie-Luleå sin egen Staffan Valdemar Holm vs. Leif Zern-följetong, perfekt att avnjuta mellan glöggklunkarna.
  Och vilken uppfriskande debatt det blev, pojkar!
  Betydligt mer klargörande än just Dramatendebaclet, om ni minns.
  Eriks välsskrivna svar går inte att misstolka, tycker jag.
  Tyvärr var han inte alls lika tydlig i sin recension och kanske borde jag, så här i eftertankens kranka blekhet, ha resonerat med honom ang texten innan publicering. Partierna om Frans och Teglund hade givetvis gått att nyansera.
  Ironi i redaktionella texter innebär en knepig balansgång och sarkasmer missuppfattas nästan undantagslöst – allra mest i den lokala dagspressen (du har rätt där, Matti).
  Samtidigt försöker jag ge tillräckligt högt i tak för utrymme åt just det personliga, smarta, egensinniga.
  Det är därför som Matti skriver för mig emellanåt, liksom Erik.
  Alltmedan jag själv går på julkonsert med tangokungen Jari Sillanpää i stället för Lillangig med MABD.
  Sånt är livet för en simpel nöjesredaktör på rutinens brant.

  För övrigt anser jag att Anders Teglund har lyft MABD ännu några snäpp ovan övriga svenska band. Satieklangerna i Helg igen rör mig till tårar och orgelslingorna i Reevolution är det bästa jag har hört i den vägen, sedan den där Primal Scream-killen (vad hette han?) spelade med Lawrence of Felt på 80-talet.
  Och apropå Primal Scream: Frans Johansson är Sveriges självskrivna motsvarighet till Mani, som alla vet är världens coolaste basist (just nu tillsammans med Paul Chambers och George Riedel).
  God jul på er alla!

  Nils Johansson
  NSD, ex-MABD

 31. Tryckfels-Nisse skriver:

  … och ”välskrivna” ska stavas just så.
  Annars är det ju inte välskrivet.

  /Nils

 32. Kricke skriver:

  Nej, nu är det ill-rosa.

 33. matti skriver:

  Erik,

  Jag håller med dig i allt: nöjesjournalistiken, arv och miljö, vägran till självanalys.
  Däremot tyckte jag det här var extremt roligt. Att skriva om det här och bråka lite.
  Ambitionen med att inte ha någon dold agenda har jag med. Men den innehåller en komplikation precis som i fallet arv och miljö, nämligen den att man inte alltid vet varför man tycker vissa grejer. Ibland inte ens varför man skriver som man gör. Då kan man få reaktioner emellanåt, till och med oförutsedda. Men det är väl det man vill med allt? Lära sig nåt, helst om sig själv.
  Så jag tycker inte du (eller nån) ska skriva ”förnumstiga förljugna” texter ”där läsaren idiotförklaras”.
  Men då får du räkna med mothugg. Fast det är väl lugnt?

  Nyss, på bussen hem, fick jag ett telefonsamtal där uppringaren/juristen/roadien frågade om jag har blivit Ulf Lundell nu, klagar på kritiker och så? Varför inte? Ulf Lundell kanske inte är vassaste rabladet i självmordskittet, men särskilt medlöpande är han inte. Dessutom är själva mängden han producerar imponerande. Så vill jag vara. Innehåll är överskattat. Produktivitet är underskattat. Typ. Det bästa är ju att göra skitmycket svinbra grejer i motsats till skitmycket grejer. Det är Luther, det är arbetsmoral, det är punkrock, det är gruvtolvan-68. Det är No Sleep ’til Brooklyn.

  Redaktörn: tack för komplimangerna.

  Kricke: du kan ändå inte hålla dig borta? Lite sugen va?

 34. Kricke skriver:

  Nej. Helt jävla omöjligt.

 35. Hjärtberg skriver:

  Matti,
  Som du nämner anses det som mycket oförskämt att svara på recensioner (vore jag kvinna skulle jag här plocka några feministiska poäng).

  Dock, slår det mig, måste det följaktligen räknas som att sjunka ännu lägre att replikera svaret på recensionen.

  Alltså,
  den här konversationen…
  …är över.

 36. matti skriver:

  Erik,

  Yes. God jul.

 37. gummo skriver:

  Jag tycker att det här är fint på något sätt. Erik väljer att vara lite nydanande i sin recension, det ska man ge honom. Det blir på gränsen till poesi, lite beatnik sådär. Men upphöjer man recenserandet till en konstform blir den konstformen omedelbart också föremål för kritik, därav den här långa, interna och högst underhållande dialogen.

 38. KBoi skriver:

  För övrigt blir det jul även nästa år. Kan vi inte göra detta till en tradition?

 39. KBoi skriver:

  Och dessutom kvarstår min förfrågan om att dela hyrbilskostnader från Sundsvall/Härnösand för att åka till Luleå den 12 januari. Hoppas Erik Hjärtberg kommer på spelningen!

 40. deamon skriver:

  nästa spelning i luleå med mabd tycker jag att mats wikström ska recensera.
  han är mig veterligen den enda männsika i norrbotten som hanterar den balansgång som redaktören skriver om. dessutom är han medelålders och ointern. vilket bör premieras då den överflödiga nepotismen är det största problemet med nöjesjournalistiken i norrbotten. och där är redaktörens tidning betydligt bättre än sin konkurrent.
  det är överhuvudtaget väldigt konstigt att det gnids så pass mycket för en inre krets på nöjessidorna i luleå.
  kollar man på annan nöjeslokalpress så handlar det snarare om gymansieungdomar som berättar om hur svårt det är att vara kär och fråga-svar med lambrettalinda som kommer till stan.
  och i de fall där man även där uteslutande skickar passningar till sina kompisar och flickvänner i årsbästalistor och bakfyllerecensioner heter tidningen typ nöjesguiden eller så är det en blogg.
  men jag är ju verkligen inte rätt person att moralisera i detta ärende – dock: jag hjärta mats.

 41. vp skriver:

  nu kan vi väl prata om vädret? här i skåne är det otroligt varmt för att vara 27 december.

 42. stalle skriver:

  tyska haschargarage lockar fortfarande mig

 43. Anonym skriver:

  Jag har tänkt se MABD på både KB och Mejeriet. Får man samma spelning båda dagarna?

 44. vp skriver:

  nej, det är olika. den ena är på kb och den andra på mejeriet. den ena i malmö och den andra i lund. dessutom äger de, som du själv påpekar, rum på olika dagar.

 45. Anonym skriver:

  och jag syftade givetvis på låtlistan. viktig-petter!

 46. matti skriver:

  Det blir olika spelningar. Till exempel är Anders med i Malmö men inte i Lund. Så Lund blir mer punkrock.

 47. mullvaden skriver:

  ”frågade om jag har blivit Ulf Lundell ”
  mardrömmen har blivit sann?

  ”nästa spelning i luleå med mabd tycker jag att mats wikström ska recensera.”
  föreslog i ett mail till kurirens redaktion att han får över både den så kallade kultursidan och ledarsidan,detta efter fantastiska sågningar av två andra norrbottensikoner.

 48. Indian skriver:

  NHpQ8K Very true! Makes a change to see smoneoe spell it out like that. :)

Skriv en kommentar

Din epostadress visas aldrig