Pop, då och nu

Den här texten är även publicerad i Norrbottenskuriren (100727). Funderar lite på att lägga upp gamla krönikor och sånt ibland. För att uppdatera oftare. Kan det va nå, eller är det astråkigt?
Annat som hänt är att jag spelat in två låtar med Raketen, en av mina: Bullar, och en av deras: Aning. Hur bra som helst. Jag skulle vilja lägga upp en slaskmix av någon av dem här men jag kanske inte får. Jag vet inte riktigt vad de ska göra med inspelningarna. Ett album ska de göra, gör de, men om det är detta kan jag inte säga. Nåja. Vi hörs ju eftersom. Här kommer texten.

Jag tänkte skriva något lättsamt om mitt eviga Sommartoppen-projekt. Evigt är kanske en överdrift, men sedan slutet av 80-talet har jag fört någon slags dagbok med hjälp av musik. På den tiden gjorde man ju inga playlists, man gjorde blandband.
Jag var ung och spelade in låtar på kassett innan jag gick ut och när jag kom hem. Det hände, när jag fyllt ett C-90, att jag tog med mig mitt värv och drog bort till ödetomten mellan Notviksverkstan och stranden nedanför. Satt där och kände mig ung, härlig och cool. Det kunde vara vad som helst. Wilmer X, Dinosaur Jr, Madonna och Slayer trängdes i högtalarna. Jag har fortsatt denna dokumentation till dags dato. Tycker det är intressant hur mycket som är samma och vad som förändrats. På årets lista, en spellista i iTunes istället för på kassett, är inte Sators version av Lili & Susies Oh Mama med, men däremot Ghosts of War från Slayers South of Heaven. Den var med redan 1988. Det var inte Raketen eller Stornoway. Eller Burzum eller Pharoah Sanders. Den sistnämnda hittar jag däremot på en lista från 2005. Och så minns jag hur det var just den sommaren. Jag tänkte alltså skriva något om svunna somrar, om mig själv och krydda det med musiktips.
Men så snubblar jag över tidningen Pop. Eller snarare, en blogg som gjort till sin uppgift att publicera gamla tiders texter ur den tidningen på nätet. Och hittar en intervju med mitt band the Bear Quartet som Terry Ericsson gjorde 1997 och blir, ja, arg faktiskt. Och känner mig nödgad att skriva om något annat, fortfarande om mig själv givetvis, det är ingen pose det här narcissistiska.
För det är illa skrivet om ett skitnödigt band. Eller snarare är det så att jag inte tror vi var sådär uppfyllda av oss själva och humorlösa. Jag gillade artikeln när den kom, men jag tror det var ren fåfänga från min sida. Dessutom innehåller den en massa små faktafel som bygger på felcitat och ett romantiserande av oss som landsortsfreaks. Jag blir arg, inte så mycket på hur vi var, eller ens på hur Terry var. Mer på hur DET var på den tiden, hur Pop var som tidning, som bärare av en ideologi. En slags konsensus om vad intervjuer och annat skulle innehålla och se ut.
Finns en intervju med Brainpool där också, som Kjell Häglund skrivit, som är likadan i sitt uppsåt och till sin form; exotisk miljö, vi skiter väl i vad folk tycker, det och det bandet är värdelöst och så vidare. Ett slags projicerande från journalistens (och Pops) sida om hur man skulle beskriva ett band man gillade. Det går att härleda detta till britpopen, till Oasis och längre bak till Madchester, punken och ännu längre. Något osvenskt i bemärkelsen anglofilt och irriterande. Vi (jag kan tänka mig att detta gäller Brainpool och en massa andra band med) kände på riktigt ingen som helst samhörighet med andra svenska popband ändå framstår vi som precis all annan Swindie från den tiden. För att somliga ville vi skulle vara så, det var enda sättet att göra oss begripliga.
Bob Hund klarade sig från den här generaliseringen bättre än andra band och det tror jag beror på att de kom från Stockholm, att folk som skrev för Pop och DN etc såg dem och deras autenticitet (det som hos hos oss blev landsortsfreakigt) på nära håll. Band från annorstädes skapades liksom på Pops (och i något mindre mån på Sound Affects, Nöjesguidens och Expressen Fredags) redaktion. Åtminstone skapades bilden av andra band där, de konflikter som sades skulle existerat också. Och vi spelade glatt med. Det var fåfängt gjort och jag stör mig på att vi gick på det.
När man läser Pop såhär i efterhand framstår den som betydligt sämre än vad den var då. De hade åsikter och egentligen var det bara det som utgjorde någon slags kvalitet, för det var nästan ingen annan som hade det då, men de där åsikterna var grunda och ärligt talat inte särskilt bra. Och tidningen Pops agenda är fortfarande den rådande när det kommer till hur vi uppfattar populärkultur i det här landet. Dess främsta skribenter är fortfarande opinionsbildande i svensk media: Andres Lokko, Fredrik Strage, nämnde Häglund och så vidare. Det vore förmätet av mig att säga att dessa inte har sina poänger, inte minst stilistiskt är de till och med bättre än vad de var då, och en del av deras ideologiska gärning är fortfarande relevant. Exempelvis hur viktigt det är att ha en eklektisk smak. Och hur de lyckades få finkulturen och ful-diton att närma sig varandra. Men man ska inte glömma det här polemiska arvet de lämnat efter sig. Ryggdunkeriet, översitteriet. Storstadsperspektivet och landsortsföraktet. Plocka upp en Nöjesguiden nästa gång ni är i någon av de tre stora städerna så förstår ni vad jag menar om ni inte gör det nu.
Vad det kanske handlar mest om är väl att tiden gått och går och att det är sorgligt hur lite som förändras. Gaphalsarna och mobbarna är alltid de som sätter agendan och vi andra spelar med bara för att vi blir inbjudna. Det går att omsätta detta i snart nog alla andra sammanhang med. Något att tänka på i valtider.

943 kommentarer

Skriv en kommentar
 1. Stålet skriver:

  Ja, lägg upp gammalt.

 2. skräddarn skriver:

  håller med stålet.

  men det där citatet med ”…blod i skorna”, eler vad ni nu sa, är ju fortfarande kul.

 3. matti skriver:

  Ja, det är väl lite kul. Fast jag tycker det är en bra textrad, jag tyckte nog det då med. På samma sätt som jag tycker Ditt dystra hotell med Tant Strul är en bra text. Holländskt porslin och Jag kan inte leva utan dig med Imperiet är det samma med. Det var bara det där med att man skulle tycka nåt dåligt om nån. Så kom jag på en bra textrad, för det var såklart det enda jag visste om Kent. Eller, visste, jag kom ihåg något som jag gillade. I övrigt brydde jag mig inte ett smack. Det var alltså en icke-åsikt som provocerades fram till ett ställningstagande. Jag provocerade mig själv – inget om om Terry i det avseendet – mera tidsandan. Fanns ju en miljard grejer jag hatade mer. Moderater, chauvinismen, patriarkatet, Tomas Ledin etc redan då och alltid. Jag ville passa in, antar jag. Vara en del av nåt.

  Det här gillade jag då http://open.spotify.com/user/%7ebjorvy%7e/playlist/6lTnGzzaeIOLcBP0utHY2n

  Notera att det är två låtar med Brainpool och att jag var kompis med folk i alla band UTOM just Brainpool. Och Souls. Och det var antagligen bara för att jag aldrig hade träffat dem. Notera även att jag gillade det DÅ. Allt känns inte helt självklart nu.
  Popsicle, jag har ett minne av hur de soundcheckade med Cortez The Killer på Dalarocken och det var magiskt bra. Cardigans spelade vi med en gång i Linköping, jag minns inte hur de lät, men det var nåt med Rise and shine my sister i en låt, kommer jag ihåg.
  Bob Hund var i en helt egen värld, oändligt mycket bättre än alla vi andra. Till vårt försvar kan jag bara säga att vi hade Peter Nuottaniemi och det hade fan ingen annan. Även om jag gjorde texten till I Robert, I Human som är med på listan.
  Jag menar bara att vi kunde verka höra hemma i ett sammanhang som jag aldrig ens uppfattade. Jag vet inte. Jag skäms för att jag uttalade mig om grejer som jag sket helt och hållet i. Broder Daniel (då, alltså) registrerade jag knappt, inget i den scenen; Silverbullet (som de hette då), Mazarine Street. För det var väl Swindie det med, även om de spelade lite mer rock och lite färre majackord än de andra. Honey Is Cool gjorde en del bra grejer, men de finns inte på Spotify.

 4. matti skriver:

  Just ja, en gång spelade vi med ett grymt band i Hässleholm som hette, fan jag minns inte. Men de släppte en kassett tror jag, som hette You Only Live Thrice. De hade satt hängpukan upp och ned på stativet, och hade lött på extra delar på sina gitarrer så de såg ut som de där gynekologinstrumenten i Dead Ringers ungefär. De var coola. Fan att jag inte minns.

 5. Conny skriver:

  Krönikan behöver betänketid.

  Att lägga upp fler krönikor är en mycket god idé. Inte alls tråkigt. Tvärtom.

  Men vad fan är en eklektisk smak för nåt? Slog upp ordet men fattar inte vad du menar ändå.

  http://sv.wiktionary.org/wiki/eklektisk

 6. Conny skriver:

  En äggkläcktisk smak är när man gillar musikens innehåll mer än dess yta.

 7. matti skriver:

  Eklektisk smak, alltså att kunna uppskatta saker, i det här fallet musik, utifrån dess inneboende kvaliteter, snarare än att vara bara och enbart synthare eller crustpunkare. Det var ingen självklarhet när Pop kom att man gillade Bee Gees OCH Anti Cimex, liksom. Eller Rude Kids OCH Hurriganes. Det är klart, var man i en viss ålder, eller snarare nog gammal, hade man väl redan börjat skita i sånt. Men vad gäller ungdomskultur, vilket popmusiken var då, innan internet, var det inte så. Sen tror jag iofs att Anti Cimex inte föll Pop-ideologerna i smaken överhuvudtaget. Men det är en annan grej, det där med att de inte hade så helt igenom bra åsikter i sig.

  http://www.ne.se/eklektisk
  På vilket sätt behövs det betänketid, Cee?

 8. Conny skriver:

  Funderar kring det du skriver, bara. Fick blandade känslor av pop-intervjun och din krönika.

  När jag läste Terrys intervju så blev jag rätt lycklig. Tycker det ni sade, och det han skrev är rätt charmigt. Känner igen mig – från då – en hel del. Och det är inget fel – tycker jag – inte ens som gammal, att försöka sticka ut hakan och vija göra en poäng när man blir intervjuad. Hellre det än att bara jamsa med och sitta och vara trevlig inför journalister.

  Samtidigt förstår jag dina poänger väldigt väl. Och det gör mig lite deprimerad. Att nästan allt gränsskiljande som var så viktigt då inte längre har någon betydelse alls för mig. Bryr mig inte om Lo-Fi. Bryr mig inte om saker är indie eller mainstream. Jag känner mig helt enkelt inte speciellt utanför längre. Och det kan göra att man blir lite vilse. Vem är jag som musiker om jag inte är indiepunkare?

  Så har jag funderat. Bland annat. Men då har jag ju bara berört en aspekt av din krönika. Mer betänketid!

  Eklektisk. Nu greppar jag det ordet bättre. Och, ja, det var ju det tidningen pop gjorde till norm.

 9. matti skriver:

  Som vanligt inget på Spotify, men håll med om att han är en av de allra bästa. Tipsad om videon blev jag av Anna, tackar tackar.

  http://www.metacafe.com/watch/1707415/chad_vangaalen_molten_light/

 10. Jonas skriver:

  Jag tycker nästan det här är hans bästa låt. Kanske inte helt, men nästan:

  http://www.youtube.com/watch?v=cEESe41e2ro

 11. skräddarn skriver:

  apropå chad så kan jag meddela att nya women, precis som förra, är grym.

  http://www.youtube.com/watch?v=SEXQNSwrWZI

 12. Tony skriver:

  Lägg ut dina krönikor. Det är svinjobbigt för en stockholmare att komma ihåg att läsa norrbottenskuriren

 13. Skamsen skriver:

  Vem är den här Chad? Jag älskar det. Underbart vacker och skör röst.

 14. matti skriver:

  Chad vanGaalen. På Sub Pop.

 15. Benny skriver:

  Han e fan galen.

  Nu har jag åkt hem, ska vara hemma hela augusti. Alla som åker förbi är vamt välkomna, men det är appselut ingen uppmaning. Kilotin och Jonas är de mest välkomna, bland de minst välkomna bör Kboi nämnas (hastigt beslut i kommunfullmäktige).

 16. Le KBoi skriver:

  Ha! Som att jag nånsin skulle få för mig att åka till Västernorrland, Sveriges anus.

 17. matti skriver:

  Vilken skiva, vilken svensexa. Zombieläge.

 18. Conny skriver:

  De jag känner från Helsinki säger om Turku (Åbo) ”Turku is not really Finland. It’s more like the asshole of Finland”. Rent geografiskt har jag lättare att förstå denna liknelse än den strax ovan av högt ärade Le KBoi torgförda. Motsvarigheten i Sverige torde väl tyvärr – vare sig man så önskar eller ej – bli ganska exakt Göteborg? Eller menar högt ärade Le KBoi att hela Sverige står på ända?

 19. Conny skriver:

  För övrigt trodde jag B bodde i huvudstaden.

 20. Mörn skriver:

  Bra skrivet! Strage klarar sig för att han är så sjukt rolig och duktig på att skriva, ser hans krönikor som mera skönlitteratur än musikjournalistik. Lokko känns tunnare och tunnare ju mer tiden går. En grej att han är menlös idag, men när man ser tillbaka på pop så börjar man fatta hur menlös han var redan då. Hans mest kända text handlar om att Radiohead är sämre än Van Morrisson. Inte så uppseendeväckande i efterhand.

  Dessutom känns hans smak inte ärlig på samma sätt som Strages.

 21. Conny skriver:

  Nu har jag läst krönikan igen, och lite nogrannare. Kanske har du en poäng i att vi ibland blev bemötta med mer respekt för att vi bildades i Stockholm. Men vi var också rätt stenhårda. Expressen Fredag ringde och ville göra ett fotorepotage med oss. Vi frågade vad de skulle ta för bilder. De ville plåta när vi roddade. Det låter som en väldigt dålig idé, sa vi, och så blev det iingenting. Eller det blev en grej! Expressen Fredags redaktion kände sig kränkta, och bestämde sig för att bojkotta oss, för att vi var så elaka!!! Det var väldigt många stackars osäkra människor med stora bekräftelsebehov som jobbade på de där ’hoppas-nu-att-jag-har-rätt-frisyr-redaktionerna’.

 22. Conny skriver:

  Lokko är ingen fejk. Han jobbar stenhårt. Man har rätt att reta sig på honom, och behöver inte alls ha samma smak som han, men att hans smak skulle vara ’oärlig’ eller påhittad, det finner jag föga troligt.

 23. Le KBoi skriver:

  Conny – efter två år i Härnösand vet jag vad jag talar om. Hela Sverige står på ända, eller så är det ett mer abstrakt skithål.

  Lokko är skarpast i lådan av de gamla popskribenterna. Om man bortser från Per Bjurman såklart.

  Bwaaah!!!

 24. matti skriver:

  Alltså, jag älskar Lokko och Häglund, på lite olika sätt och så. Strage lite mindre, men han är bra.
  Och Bob Hund, ni var och är stenhårda. Jag tänker på det där med att det som var autenticitet i somligas ögon, blev ett lyte hos oss. För att de inte visste nåt om oss egentligen. Er såg de live och säkert på krogen ibland, ni var verkliga människor, om ju fattar. Jag menar inte nepotism eller så. Det är ju bara så det blir: det man inte kan förklara projicerar man en egen bild på, liksom. Och de var skickliga när det kom till det.

 25. Benny skriver:

  C: B bor i Uppsala, men jag säger ’hem’ om Docksta-trakten. För övrigt går det inte prata om annat än appstrakta grejer med Le Kboi, han är ju lagman. Sveriges anus är f.ö. Öland.

 26. Mörn skriver:

  Jag har aldrig sett Lokko, kanske därför jag tycker han känns oäkta. En översittartyp är han ju helt klart (alltså utifrån den bild han skapat genom skrivandet, något annat går ju inte att uttala sig om) så därför mår jag illa när han slänger ur sig vänsterromantiska formuleringar då och då.

  Jag är så less på kritiker som ständigt ska positionera sig. Det handlar ju mest om att bygga varumärke, har inget med musiken att göra.

 27. skräddarn skriver:

  jag gillar både strage och lokko. fast mer strage. utom när han tar kokain. kokain tycker jag inte om.

 28. Conny skriver:

  B: Öland kan omöjligen vara Sveriges anus. Anus svävar inte utanför kroppen. Möjligen skulle Öland kunna vara Sveriges bajskorv. (Vad detta innebär för Gotlands vidkommande vägrar jag spekulera vidare i).

 29. Le KBoi skriver:

  Men är inte hela grejen med kritiker att de ska positionera sig? Tydligt visa var de står så att man vet att om Nils Hansson gillar Radiohead så vet jag säkert att jag inte ska köpa skiten. Eller om Lokko gillar nya Jens Lekman så kommer jag förmodligen också göra det.

  Både Gotland och Öland är bajs, sprunget ur Dockstatrakten. Västernorrland – Sverige anus. De använder det till och med som slogan. Bästa sloganen efter Södertälyeah.

 30. Benny skriver:

  Another Brian Eno classic.

  http://www.youtube.com/watch?v=RSpXEPl3zeU

 31. Benny skriver:

  Ja, du ser ju. Bara system och grammatik och paradigm skiter han ur sig.

  C: För mig är Sverige så mycket mer än en tvådimensionell karta. Det är kärlek, uppfostran och ett stolt folk. På så vis är Öland röven; där finns bara kälkborgare och baktaktshippies.

 32. Marco skriver:

  Appropå banan.
  Luleåkalaset, ingen spelning där?
  Finns det överhuvudtaget något att se där, förutom Dee Snider.

  Minns att BD pop hade tält där en gång i tiden, men hela BD pop kanske har gått i stöpet? Jag hänger inte riktigt med i svängarna nu för tiden.

 33. Benny skriver:

  Som om BD pop någonsin varit ’svängen’.

 34. matti skriver:

  BD Pop drog sig ur Lulekalaset och kör i stället en egen festival på Gultzaudden 23/8 eller vad det är. Jag spelar, Eldkvarn spelar, Familjen etc etc.

 35. Marco skriver:

  Benny: Syftade i och för sig på något jag läste om någon projektledare som verkade ha kommit på kant med alla, eller hur det var, och allting var på väg att läggas ned om jag fattat saker rätt?
  Fäll in taggarna.

  Jag har valt fel vecka att fara upp. Får hålla till godo med idol-ola och takida.

 36. Benny skriver:

  Marco: Hey, coolers. Det var inte alls ämnat som någon tagg. Jag fortsatte bara på det du sa. Ber om ursäkt.

 37. martin skriver:

  Matti: Jag skulle tippa på att bandet ni spelade med i Hässleholm var The Nooners? De hade nämligen en låt på deras kassett ”Bark at the noon” som heter ”You only live thrice”. Det där med gitarrerna stämmer också bra. Märkliga rymdskeppsgitarrer med än märkligare stämningar. Minns att jag med stor glädje fick provspela en av dom på Emmabodafestivalen 96. Jag har förövrigt på senare år haft lite kontakt med en av medlemmarna i bandet, och vad jag förstått så existerar de fortfarande.
  De släppte ju ett ”riktigt” album 97 som heter ”The Dator Years” på Linköpingsbolaget L-Style som jag vill minnas drevs av trummisen eller möjligtvis basisten i Cloudberry Jam. Min personliga favorit är deras 9-spårskassett ”Play Bellman”. Helt fantastisk. Minns att jag spelade den där kassetten under bildlektionerna på gymnasiet och att min danska bildlärare tyckte det påminde om Yes. Det kanske ligger nån liten sanning i det. En blandning av BQ, Sonic Youth, Yes och Black Sabbath men ändå inte i närheten skulle jag nog säga.

 38. martin skriver:

  the, vhe, zhe, theu, très, kloöbaklop, yukmáani

 39. Conny skriver:

  Överlevde Nerverna? Överlevde björnarna?

  I Jejos jävla skitstad till hemstad blåste det så man fick hålla i sig på scenen som de placerat vid havet… Spelningen blev bra, vi försökte koncentrera oss på svänget, men för egen del har jag trivts bättre.

 40. teg skriver:

  stabilt joachim. stabilt koll på flödet! och en så fantastisk text, sagan om sverige!

 41. matti skriver:

  Nerverna överlevde. Björnar med, typ.
  Det är alltid kul att spela i Östersund, så mycket kan jag säga i alla fall.

 42. frans skriver:

  GILLA..!

 43. skräddarn skriver:

  en gång bodde jag i östersund men nu är jag frisk.

 44. frans skriver:

  Gilla..

 45. Jonas skriver:

  Frans: Det är nästan så att man borde bygga en ”Gilla”-knapp åt dig här på mabd.se.

 46. frans skriver:

  Ja, funkar det?.

 47. hjort skriver:

  Jag är tebakes. Va? Jo, jag var borta ett tag. Jaja.

  Har inte lyssnat så mycket på det norska jag drog med mig på semester, bara lite Burzum. Softare än jag förväntade mig, stämningsfyllt. Dunkelheit och Rundgang Um Die Tranzendental var inte svåra för mig att tycka om.

  I övrigt har det mest blivit Primal Scream. Grävde, på tal om Pop och Primal Scream, fram det sista numret (har jag för mig) där de listar indie-klassiker. Insåg att jag aldrig hade hört Velocity Girl och snokade upp den. Det gjorde jag rätt i. Annars har XTRMNTR många fina bitar. Tycker jag.

  http://www.youtube.com/watch?v=CQWTpWWTgfI

  Benny: Fick du i dig nåt kaffe sen eller?

 48. Benny skriver:

  Ja då, på ett hörn närmast stationen. Pisskaffe.

 49. hjort skriver:

  Ah, tror jag vet var du menar. Det stället hade jag förträngt.

 50. Conny skriver:

  Fan. De La Soul is Dead-plattan var för repig för att kunna spelas. Får skaffa ett nytt ex.

  Är det fortfarande hip hop-vecka? Den har videon är ju fan inte bra. Varje bild visar vad som sägs i texten. Det finns väl ett uttryck för det?.

  Hur som helst, Geto Boys – ’My Mind Playing Tricks On Me’. Scarface, Willie D och Bushwick Bill lägger maskerna åt sidan. På topp 10 över alla hip hop-låtar någonsin.

  http://www.youtube.com/watch?v=KutXyPEEbQs

 51. hjort skriver:

  Conny: Apelsin-TV är uttrycket jag tror att du letar efter.

 52. gummo skriver:

  Conny, du kan vara stolt över vad Matti et al gjorde med Regnet i Södertälje i Östersund. Inte som orginalet, månne, men fint vare.

  Annars, Yran. Fannies & Josh Rouse. Fina saker.

 53. vn skriver:

  apelsin-tv?

 54. vn skriver:

  oj, jag var långsam där.

 55. matti skriver:

  Mind Playing Tricks: det var en av alla de låtar som inte fanns på spottan. Lätt topp tio, lätt.

 56. matti skriver:

  Till somliga. Jag hör inte av mig som jag borde. Jag krisar. Mer om det när jag pallar. Sorry.

 57. hjort skriver:

  Krisa och inte palla låter inget vidare. Såklart. Hoppas du tar dig upp och ut, snabbt och smärtfritt. Vi är förvisso inte de tajtaste tu, men du har inte varit annat än hygglig och generös mot undertecknad, så om det är nåt jag kan göra, och så vidare och så vidare.

  Jetzt: läggdags. Måste upp och se om det finns ett jobb att gå till i morgon. Det gjorde det inte idag. Steg upp vid fem och åkte dit bara för att upptäcka att alla lokaler var låsta och hela området var folktomt. Har en ny helgdag inrättats, undviker alla mig, eller har alla dött i en tragisk olycka under min semester? Kan i och för sig vara alla tre. hjorts vilsna resa genom livet fortsätter.

 58. Joachim skriver:

  Geto Boys känns sorgligt underskattade, i alla fall i Sverige. Sen vet jag inte om maskerna är väck på mind playing tricks, riktigt. Hiphopdepp är nästan som en egen genre, fast ändå ganska machoposerande. Gör iofs inte så mycket.

  Jag håller nog t.ex Suicidal Thoughts med Biggie Smalls(eller 2pacs Lord Knows) lika högt, även om man klarat sig utan Diddys tjatter.

  Däremot, på tal om suveränt, Prodigy från Mobb Deeps cover, från den lika fantastiska Return of the Mac: http://www.youtube.com/watch?v=0WJp_hJYyvU

 59. Backlund skriver:

  Mycket bra med BQ i Östersund. Bear Quartet är ju som bekant världens bästa band. Men vaaaarför inte Fist or hand?

 60. matti skriver:

  Nån fick feeling. Fel feeling. Det brummade i en förstärkare eller vad det var.

 61. hjort skriver:

  Proffs-tips: Om ni arbetar upp en rejäl bonnbränna medan ni har någorlunda långt hår, gå inte och klipp er kort strax därefter. Jag ser ut som om jag har smetat in mig med brun utan sås och missat ett par ställen i nacken och pannan. Eller som om jag har satt peruken snett.

 62. Backlund skriver:

  Surt med fel feeling. Blev det någon efterfest för dig i lördags?

 63. matti skriver:

  Eh, inte precis… Efterspel, men ingen direkt fest.

 64. Backlund skriver:

  Jag förstår. Den var hursomhelst inte alls lika bra som i fredags kan du trösta dig med. Jag tröstade mig med det. Och öl.

 65. Conny skriver:

  skräddarn: Hohohoho!

 66. Conny skriver:

  En annan grej. Vad gillar ni Johan Hellqvist? Jag är väldigt svag för några av låtarna på Organismens ’Om gud vill och vädret tillåter’. Bäst är ’Den vita kaninen’ och ’Försök förstå mig’. Asså produktionen är inte som jag hade velat höra den. Men rapen är trovärdig. Rapen är rent av oemotståndelig, tycker jag.

  På liknande sätt reagerar jag på Mohammed Ali’s ’Processen’ (Vad hände med uppföljaren som de sa att den var klar för över ett år sedan?). ’Hinna, hinna’ är fullt jubel i mina öron. Men resten av skivan är full av såna där Steely Dan-licks som är menade att låta amerikansk västkust men bara låter svenska musikskolan.

  Lite samma med Maskinen. Rapen är fantastisk, musiken är något mindre fantastisk.

  Går det inte att producera hip hop i Sverige???

 67. Conny skriver:

  Maskinen är ändå bra även musikaliskt, bör tilläggas. Det är bara en liten finish i produktionen jag saknar; något organiskt skit istället för b-a-r-a fyrkantig digitaldist, tokkomprimering och limitering.

 68. matti skriver:

  Conny: du hör grejer so jag inte och det saknar jag hos mi gsjälv. Det är onsdag eller vad det är. det spöreganar och jag är spöfull efter en trevlig rep.middsg. alltså jag blrv reppad, jag gjorde inget, men tack.

  Å fuck you fucking depp.

  Allt jag kyssnar på ärmonty python, allt,

 69. frans skriver:

  GILLA:!!!

 70. matti skriver:

  Åhå. God morgon. Jag låter det stå det där. Ser roligt ut. Inte så deppigt som det verkar. JAG är inte så deppig som jag verkar. Jag var bortbjuden igår, därav alkoholen. Satt inte hemma och grinade eller nåt.

 71. Halland skriver:

  Jari förbjuden i Iran? Bild nummer 2

 72. matti skriver:

  Och jag lyssnar på Chet Baker och mår som en prins, nyhemkommen, på väg att inviga en park eller ett dagis för första gången. Och liiite bakis. Kvällen ska spenderas med Nels och Weirdo på restaurang. Men jag ska tare lugnt. Alltså, jag ska’t, säkert.

 73. matti skriver:

  Halland: Du, det där var absurt. Roligt och lite läskigt.

 74. Backlund skriver:

  Ahmadinejad vill höra er spela Moby Dick och Personality Crisis istället för det nya säkert. Jag tror hans favoritlåt är Mom and Dad.

 75. KBoi skriver:

  Sverige är ett fint, fint land.

 76. w skriver:

  it was the night. not. not this time. det var luleåkalaset och allt därtill. förövrigt är det underbart att jari förbjuds någonstans, typ i iran. smog is a sign of progress. reaktion motreaktion. benny, hur länge är du kvar på höga kusten? var du där någonsin?
  sug big cock frans. thats all. over and out.

 77. w skriver:

  fjärta.

 78. w skriver:

  det var egentligen allt jag ville skriva.

 79. matti skriver:

  Jag har ju börjat lira lite gitarr med Raketen. Spelar med dem på Mosebacke den 17/8, eller vad det är. Se här bredvid. Tror det blir ett par spelningar till, uppdaterar eftersom. Vi har gjort en grym version av Bullar tillsammans, den lär vi spela. De är sjukt bra utan mig. Anna är bäst i Sverige på att sjunga. Har tänkt på det några veckor, och hon sjunger fan lika bra som Janis Joplin. En ära att få vara i närheten av ett geni. Händer ju inte helt ofta, eller hur?

 80. frans skriver:

  W : Din farsas ”LE BIG COCK” var upptagen av kapten klänning, så jag orkade inte vänta.

 81. Anonym skriver:

  w: Jag är på kusten nu. Är här två veckor till typ, Granberg kommer hit nästa vecka. Har du vägarna förbi? Förstod jag det rätt, att jag skulle suga av Frans? Jag ska höra med min pojkvän om det är okej, han är trots allt ett stort Fireside-fan.

 82. Conny skriver:

  Hahaha! ’Jag är offret, jag ville sjunga men han, producenten, gav mig inget tillträde till studion’! En klassiker!

  För övrigt hade jag idag tre timmars väntan på Gardemoen. Åt en enkel lunch med en öl till, för en så där 300 pix på O’Leary´s.
  Musikmixen i högtalarna var horribel. Massa rutten 80-tals-hårdrock. Nån sen AC/DC, Guns ’N’ Roses och annat ännu värre. Så, efter en timme ca, åker en annan bland-cd(?) på. Television ’Marquee Moon’. Jubel i vårt sällskap. Och efter den några kusligt välbekanta toner. Rysning längs ryggraden; det är ’Med spöken’! PÅ något sätt kände jag mig stolt över att de spelade en låt från mitt absoluta favoritband i Skandinavien.

 83. matti skriver:

  Jag med. För att de gjorde det och för att du tycker det.

 84. Conny skriver:

  Nu är jag i Bergen, Nordens vackraste stad. Tyvärr har jag på hotellrummet utsikt mot gården istället för mot fjorden.

 85. Benny skriver:

  Och så idag då: Björnskit kan knäcka vilken bjässe som helst.

 86. KBoi skriver:

  Conny och Matti – om ni behöver ses och manskramas kan ni få låna mitt cykelförråd i Hammarbyhöjden.

 87. Benny skriver:

  http://svtplay.se/t/102863/kulturnyheterna Perfekt kulturpolitik. Det som är mest intressant är dock att Adelson-whatshername helt uppenbart är döv, det hörs på hur hon pratar.

 88. matti skriver:

  Har inte sett Mad Men ännu, mer än några lösryckta avsnitt ur säsong ett. Däremot har jag med nöje och fascination följt sommarens debatt i ämnet, främst via Weird Science, Erratta och Expressen. Caroline Ferrada Ringström-Noli skriver sent omsider en bra text i Expressen: http://www.expressen.se/kultur/1.2081520/sasom-i-norden
  där hon påstår att TV är litteratur. Right on! Det har jag tänkt på länge och kommer nog formulera någonstans inom en överskådlig framtid. Sett ur ett konsumeristiskt perspektiv, mitt högst personliga åtminstone, är det nämligen så. Den eviga diskussionen om fin- och fulkultur lyfts ytterligare ett snäpp (i CRF-Ns text). Vikten, nödvändigheten, av att behandla och skriva om de nyare konstformerna (nyare än grejer gjorde innan 1945 åtminstone) på ett seriöst och begripligt sätt.
  Minst lika bra som Aase Bergs text om litteraturdebatten i kritikernumret (#30-31, 2009, hittar inte själva texten på nätet) av 00-tal, även om det då var det motsatta, alltså finkultur, som behandlades. Det personliga vs det allmängiltiga. Upphovsman/kvinna vs ämne. Ingångarna är många. Läs det!

 89. matti skriver:

  Adelson whatshername är döv på en massa andra plan också. Men hon är längre än Pagrotsky!

 90. Chromosomes Damages skriver:

  Om någon fortfarande bryr sig om The Nooners som nämns längre upp i kommentarerna finns det lite att lyssna på och läsa här:

  http://themongonautspeaks.wordpress.com/2008/09/24/i-prefer-to-drink-in-a-hotel-in-nottingham-tonight/

 91. Conny skriver:

  Fan. Nu har jag köpt skivor för mina sista pengar igen.

 92. Conny skriver:

  Mad Men ligger 4 säsonger Wire och en säsong Treme framför mig. Men mina musikerkollegor hyllar den.

  matti: Om du ska skriva artikel om temat TV-serier = litteratur, så antar jag att du läste Thentes artikel i ämnet:

  http://www.dn.se/dnbok/medelklassens-nya-roman-ar-har-1.1111585

  och detta av den påföljande debatten:

  http://www.dn.se/blogg/bokbloggen/2010/06/09/manual-for-handhavandet-av-en-poanglos-litteraturdebatt-7487

  Han är skarp, Thente, tycker jag.

 93. matti skriver:

  Jag har läst och han är skarp, men mitt och CRF-Ns perspektiv är andra, ett annat, eller mitt i alla fall: som en som länge tyckt det här, som kollat på teve simultant med att jag läst (mängder med) böcker (även om jag började brådmoget med det som femåring) sedan, tja, jag vet inte, 1982 kanske, eller när det nu var Hill Street Blues började gå i Sverige. I Carolines (Ringskog Ferrada-Noli heter hon i efternamn, jag skrev fel tidigare) fall tror jag det är annorlunda, hon är, jag vet inte tio år yngre än mig, kanske lite mer, och hon har säkert allt det här gratis, jag menar att blanda medier, ta det för givet, skriva lite här och lite där. Blogg och Twitter och SMS. Sånt som blev nytt för mig lite för sent för att det ska kännas som en självklar del av mina, hur ska jag säga, kommunikationsmönster kanske. Och även om jag avundas henne och hennes generation allt det där så betyder det inte att mina erfarenheter skulle var mindre unika och värdefulla. Hon skriver så självklart en grej som jag tänkt på ett bra tag och känt mig lite ensam och lite trög i. Ett bildningskomplex kanske. Jag menar, jag fattar inte det här när Thente och Malte Persson (och Kjell Häglund litegrann, fast från andra hållet) jämför själva uttrycksformerna, väger de mot varandra. För mig ÄR det samma sak. Hill Street, Twin Peaks, Heimat, Sopranos, House, Berlin Alexanderplatz, Scener ur ett äktenskap, Ett äktenskap i kris etc etc har betytt lika mycket för mig som Klas Östergren, Ed McBain, Barbro Lindgren, John Fowles, Werner Aspenström, Mark Strand, Ekelöf. etc, etc. Jag menar inte att det de gör är fel, jag menar att jag bokstavligt talat inte förstår skillnaden, därför att för mig är det ingen skillnad. Som konsument, som mottagare/deltagare av någon annans fiktion/känsloliv/åsikter etc etc är det ingen skillnad.

 94. Conny skriver:

  Jo. Både och.

  Jag håller med Thente om att TV-serierna har blivit bättre. Bra TV har blivit bättre. Twin Peaks var kanske den första TV-serien som sändes i Sverige som hade ambitionen att vara konst, och inte bara underhållning.

  För jag vill mena att det finns skillnad mellan konst och underhållning, men ingen skillnad mellan finkultur och s.k. skräpkultur. Konst är det som görs med annat för ögonen än att bara smeka medhårs. Ramones är konst. Noice är underhållning. Spindelmannen och Dostojevskij är konst. Rederiet och Varuhuset är underhållning.

  Vidare kan underhållning vara bra, och konst dålig.

  Men du har en poäng i att när Thente skriver att det tagit televisionen 50 år att berätta lika bra som romanen, så kanske sanningen snarare ligger där att det tog Thente 20 år att kunna förstå TV-serien som en roman.

 95. matti skriver:

  Ja, exakt så. Men Thente har ju inte fel i sak, bara att det tagit honom lite tid att se det, och han har läst betydligt mer böcker än vad jag gjort, och säkert mer konst än underhållning. För mig har det sedan innan jag blev tonåring varit en självklarhet. Som internet är för de som är yngre än mig.

 96. matti skriver:

  Men om Twin Peaks är den första teveserien med konstnärliga ambitioner vet jag inte. Möjligen den första av en viss typ amerikanska teveserier som behandlades som konst. Edgar Reitz gjorde Heimat 1981. Zweite Heimat (bästa teveserien någonsin) 92. Sedan tänker jag på Dennis Potter: Pennies from Heaven kom 78, Singing Detective 86.
  Och, även om jag inte sett den, Ulrike Meinhofs Bambule. Den är väl från typ 1970?

  Men i den mån man KAN tala om fin- och fulkultur så är Twin Peaks antagligen den första serien som tog det sistnämnda in i det förstnämnda. And I love it.

 97. F skriver:

  Jag tror att ni drar för stora växlar på att Thente inte knarkar TV-serier. Det finns ju annat också. Han var länge (är?)spelredaktör i DN pionjär med att skriva om datorspel. Jag minns särskilt en essä för ungefär sju, åtta år sedan, där han jämförde ett datorspel med Illiaden och i samma veva visade på post-koloniala inslag i spelet. Vidare har han skrivit mycket och initierat om (tecknade)serier (ofta amerikanska och inte prettosjälvbiografiska svenska dito).

  Conny: Du syftar säkert på amerikanska TV-serier, om inte vill jag bara peka på: Heimat(Mattis exempel) Scener ur ett äktenskap, Brideshead och att det just nu går en serie på kunskapskanalen om det svenska TV-dramat, och en hel del under 60 och 70-talen tycks ha haft högst konstnärliga ambitioner.

 98. F skriver:

  Ok, Matti hann före…

 99. Jonas skriver:

  Jag gillar Thente men fick lite DN Söndag-vibbar av den där artikeln. Alltså, DN Söndag har ett sätt att skriva om en trend där själva poängen med artikeln är just bara det: att berätta att det nu finns en ny trend. Fast att de alltid gör det liiite för sent. Typ som att det vore typiskt om de skulle göra ett uppslag nu på söndag om den stora vampyr-trenden och hur bra det har gått för Alexander Skarsgård i USA. Det är lite seg läsning, tycker jag. Liksom, är det inte nog med att den sortens trendbevakning är rätt lam från första början så blir det inte mycket bättre av att den dessutom är för sent ute. Ska man skriva om trender på ett sätt där poängen är att berätta att trenden finns, då får man fan se till att hålla sig uppdaterad.

  Och lite så var det också med Thentes text, tyckte jag. Att det var lite som att det han hade att berätta var att HBO helt plötsligt har börjat göra kvalitets-tv.

  Men såklart handlar det framförallt om målgrupper, vem de riktar sig till, och att jag inte är en av dom. Alltså jag förstår ju att det för Thente själv, som läst tusen böcker men inte sett tusen avsnitt, kommer som nåt nytt. Och att det är dom personerna som är som Thente som han riktar sig till. De personer som läser litteratursidorna men aldrig tv-krönikorna. Men för mig är det ju lite tvärtom, och därför blir det en sån icke-nyhet för mig att det finns inte. Nån borde skriva en artikel om att det nu har kommit böcker som är nästan lika bra som TV-serier, att man nästan kan likna litteratur vid filmisk dramaturgi, och att bilderna de framkallar i huvet är nästan lika vackra som fotot är på TV. Den artikeln skulle jag haja till av och tänka att det är något jag måste kolla upp.

  För övrigt avskyr jag trender överhuvudtaget. Fy fan vad tråkigt det är. Ids ens.

  Croneman skrev förresten en rätt kul artikel i dagens DN (dagens Dagens nyheter), som han avslutade med: ”Jan Björklund borde bli utbildningsminister”. Det var kul.

 100. Conny skriver:

  F och matti: självklart har ni rätt i att det gjordes kvalitets-TV innan ’Twin Peaks’. Och ni har också rätt i vad jag försökte formulera, ’Twin Peaks’ var kanske först med att ta trash in i finrummet.

  F: Tycker inte att det är vi som drar växlar på det Thente skriver, utan det märkliga är att han – som recenserat dataspel – känner sig nödgad att formulera meningar i sin blogg som:

  ”/…/ I övrigt har jag lämnat tv-formatet till de lägre stående primaterna, och då syftar jag på tonåringar och mindre förståndsbemedlade s k vuxna. /…/.”

  Men det är ju bara detaljer. Han har som sagt inte fel i sak.

  Jonas: Det du är inne på tycker jag handlar mer om en övergripande kritik av småborgerligheten som dominerar hela vårt medieklimat, för att inte säga hela vårt jävla samhälle. Du tangerar det Stig Larsson menar när han säger typ ’DNs kulturredaktion: de jävlarna, om de kunde skulle de döda mig! De önskar inget hellre än att döda mig’.

 101. matti skriver:

  Ja du Jonas. Spot on. Jag (och, föreställer jag mig, Conny) är liksom mittemellan dig och Thente. Vad gäller målgrupp alltså. Som vanligt är man mittemellan. Min generation är fan genetiska folkpartister och högersossar när det kommer till det här: form och teknik. Å ena sidan, å andra sidan Vi mumlar det i sömnen, precis som när vi är vakna. Fruktansvärt egentligen. Det enda vi har gratis och mer av är förvirringen, prestationsångesten och bildningskomplexen. ”Vad då Facebook? Gilla? Jag tycker det bara är sådär.” ”Friends på MySpace? Jag känner dig inte hur skulle vi kunna vara vänner?” Så mycket allvar, så lite tid. Så mycket ironi att tråckla sig igenom. Alltid lite skämmig och bortgjord.

  Men du har rätt Jonas. F, Conny och jag med. Vi ser inte skogen för träden. Det handlar om målgrupper, om generationer helt enkelt. Om klass, faktiskt.

 102. matti skriver:

  Klart småborgerligheten styr kultursidorna i allmänhet och hela DN i synnerhet. Men det rör inte mig faktiskt. DN är inte min tidning. Det är en klassfråga. Land vs stad. Metropolis vs Heimat.
  Inte för att jag skulle ha något emot ett bättre alternativ, jag har då sannerligen inte sett något, men tills dess kan somliga som jag respekterar i övrigt skriva långa indignerade drapor om Stockholmsk arkitektur och dagspress, blickandes ut över Sveavägen bäst de vill. It says nothing to me about my life. Hang the DJ.
  Jag tycker Thente står en rätt bra bit utanför det här till vardags, kanske jag bör tillägga. Fel att hoppa på honom för att han inte hänger med. För att han spelar med på DNs villkor och beskriver trender såsom Jonas beskriver och rätteligen föraktar.

 103. matti skriver:

  Förresten Jonas, artiklarna du eftersöker tycker jag finns i gratistidningarna redan, de här man kan plocka upp på typ Teknikmagasinet eller Gamestop. Det är inte så häftigt, tycker jag.
  Eller, hela tiden hänger det där finkulturella över artikelförfattarna. De har fortfarande inte positionerat sig MOT litteraturen, fortfarande låtsas de att de läser böcker. Men det är bara en tidsfråga…

 104. Conny skriver:

  Precis så. Taskigt om Thente får skyllen, han tillhör de bättre. Men Jonas har rätt. Och jag känner mig genetiskt mossig.

 105. Conny skriver:

  När de genetiskt mossiga (jag och matti) skriver, är det sällan med laserns precision, utan mer som när en lätt synskadad avlossar sin hagelbössa. Grejen är att jag gillat det.

 106. Conny skriver:

  Grejen är att jag gillar det. Skulle det stå. Men jag hittar ju inte på tangentbordet heller…

 107. Jonas skriver:

  Ja alltså, jag ville inte stå kasta överdrivet massa skit på Thente heller. Oftast är han bra, och han skrev ju om det i sin blogg, att han fick uppdraget och gjorde det han blev ombedd att göra. Och det gör man ju. Det är ett jobb som måste göras även om artikelidén inte är världens bästa. Det där vet jag allt om. När jag jobbade på lokaltidning gjorde jag allt jag blev ombedd om, och genomförde massvis med dåliga idéer. Skämde ut mig otaliga gånger. Vad gör man liksom, när man väl står där i duschen och det ligger en tvål inslagen i en tjugolapp på golvet framför ens fötter, det är klart man böjer sig ner för att plocka upp den.

  Matti: vilka artiklar menar du finns i Metro? De om trender som är rätt i tiden, eller de som handlar om att böcker är nästan som TV?

 108. matti skriver:

  De artiklarna folk skriver där de pissar på sig av lycka av att ha sett typ Avatar på hemmabioanläggningen och glömmer bort att själva storyn är skriven en miljard gånger av alla från de gamla grekerna till nån i fyrfemman på mellanstadiet i Husum. Jag menar inte Metro, mer den där sortens gratistidningar där de testar mobiltelefoner.

 109. matti skriver:

  Och jag kastade alltså ingen skit på Jonas i förra inlägget, han har rätt i allt. Som vanligt.

 110. gummo skriver:

  Jonas: Croneman. Jag dör. Vilken entertainer.

 111. KBoi skriver:

  Jag känner mig lite påhoppad bara, annars är han rolig Croneman.

 112. Conny skriver:

  hohoho. Croneman kan vara slentrianmässigt och trött elak, men det här var ju fantastiskt!

 113. Conny skriver:

  Har en lite jobbig situation. Vill sjunga högt när jag gör demos. Liksom kolla om texten ska viskas eller skrikas… Det blir ju lite jobbigt då när man bor i lägenhet med grannar under och på sidan, speciellt när man sjunger på svenska. Tycker ibland att jag hör sirener, tror att grannarna ringt psykakuten.

 114. Backlund skriver:

  Conny: Även brukar jag tro att människor klampar omkring förbannat när jag spelar in gitarr, eller sång för den delen. Som att dom är på väg att argt ringa på dörrklockan och ge mig en avhyvling. Att känna sig tvungen att anpassa sin feeling efter grannars dygnsrytmer är ett helvete för en konflikträdd. I am nocturnal för fan.

 115. Conny skriver:

  hehe. Nocturnal, sa Bull.

 116. Lindshammar skriver:

  Conny: HaHa , Dom utgår härifrån bolidensplan, men det är ambulanser,kanske med bältessäng.

 117. matti skriver:

  Skräddarn: Hahahahahahahahahaha!!! Valår! Det är för kul. Jag fick precis en aneurysm, för jag var inte beredd på att ha så roligt idag.

 118. matti skriver:

  Har uppdaterat sidan med spelningar litegrann.

 119. skräddarn skriver:

  den där ”låten” är helt sjuk. är det på riktigt?

 120. matti skriver:

  Ja, alltså. Den är nog det. Tänk vad de ska tappa röster på den! Eller är folk idioter?

 121. matti skriver:

  Den här kan ni slå på när ni inte kan sova men inte får sjunga, you creatures of the night. http://open.spotify.com/user/%7ebjorvy%7e/playlist/36qmdPySo6alMqOJaK2bLv

 122. Conny skriver:

  Skräddarn: Jag dör! Jag dör!!! HHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!! Sverige jobbar. Hoppas, hoppas, hoppas att det är på riktigt!

 123. Conny skriver:

  matti: det förefaller vara en grym nattlista!

 124. johan skriver:

  skräddarn> så djäfvla gött att han mimar oxå!
  vid 1:01 när han ropar kom igen nu eller nåt, smälter verkligen in…

 125. hjort skriver:

  HAHAHAHAHAHAHAHAHAAA! Moderater.

 126. johan skriver:

  ooh, bäst är ändå att: ”Det går inte att kommentera det här videoklippet.” trist att den där killen inte kan få alla hyllningar för den där kanonlåten.

  mer hits!
  http://www.myspace.com/jakobhemming

 127. matti skriver:

  Alltså, samplingarna i DJ Shadows Transmission 3 (sist på listan ovan): jag dog när jag hörde dem första gången, köpte skivan när vi gjorde Moby Dick har jag för mig, satt och ryste hos Magnus Olsson i nattmörkret i Majorna och trodde inte mina öron. Det sista är ju lättknäckt, men den första, nån som tar den? För mig var det som att han klivit rätt in i mitt minne och plockat ut dem. Men det är lite obskyrt, det är det. Och jag dör fortfarande.

 128. hjort skriver:

  johan: Ja, herrejävlar.

  Men jag vill faktiskt ge honom lite credd för att han åtminstone försöker framföra lite av moderaternas politiska tänkande i texten. Piece of Schmidts låt var ju bara full av en massa osammanhängande fluff som inte sa ett jävla skit.

 129. Skamsen skriver:

  Conny: Det värsta skulle ju vara om grannarna ringer på mitt i en tagning och ber en att vara lite tystare. Ganska förnedrande. Har aldrig hänt mig, men när jag precis köpt lite hemutrustning och skulle testa den undrade min kompis flickvän (som bor ovanpå) om jag hade supit mig full och låg och skrek för mig själv på soffan.

 130. Conny skriver:

  Appropå att det ringer mitt i en tagning. 2.59 in i ’Ay Distress’ med The Baptist Generals:

  http://inyourspeakers.com/content/features/track-one-side-one-ay-distress-08022010

 131. Backlund skriver:

  Skamsen: Det är då du säger ”You don’t get it man!” till henne och fortsätter. Jag gav en inspelning jag hade gjort till en granne en gång och fick tillbaka en lapp i brevlådan där det stod ”Jahaaa. Det är såhär du vill att det ska låta.” Ha!

 132. Conny skriver:

  Backlund: Haha! Grannar ska man aldrig spela upp sin egen musik för. Bättre då att spela TG högt.

  Kanske om jag spelar TG högt i stereon, då kan jag ju lyssna på mina demos i hörlurar och sjunga utan att grannarna hör mig. Låter det som en bra plan?

 133. Backlund skriver:

  Conny: Näe. Hon gav igen med att renovera i ett halvår. Känslan man får i huvudet av spärrfärgsdoft genom ventilationen är inte angenäm att vakna till.

  Svinbra. Alternativt sjunga i mikrofon med medhörning i lurarna och demosarna på svinhög volym. Då hör man varken till eller från. Då får man brev istället kanske dock.

 134. skräddarn skriver:

  bra gonattlista det där. men samplingarna knäcker jag icket. kom där emot att tänka på wadlings fina tolkning av jennifer från den mörka blomman. finns på spotify.

 135. Joachim skriver:

  Jag har tittat på muf-reklam i i 30 minuter nu. Tycks inte kunna sluta. Snälla bullen, hjälp mig.

 136. matti skriver:

  Den sista är ju jätten i Twin Peaks, när Maddy blir mördad. Den första, den i bruset, är från Prince of Darkness, John Carpenter. En film jag såg på bio när jag var typ 18 och som jag ser om med jämna mellanrum. Alice Cooper spelar uteliggare och spetsar en snubbe med en halv cykel. Bra skräckfilm om vetenskap och religion. Som vanligt med Carpenter brister det ju lite i skådespeleriet, framförallt i huvudrollerna (tänk Attack, Flykten etc), men tanken är god. Eller, god, intressant i alla fall.

 137. Conny skriver:

  Ah. Det är jätten i Twin Peaks! Kunde inte placera den.

 138. skräddarn skriver:

  jag klarade inte samplingarna eftersom jag hellre jobbar över än kollar tv.
  men ay distress! vad förbannad han blir.

 139. matti skriver:

  En fråga, ställd rakt ut: hur värt är Spotify Premium?

 140. gummo skriver:

  värt.

 141. Jonas skriver:

  Matti: om du lyssnar i stereo hör du faktiskt kvalitätsskillnad.

 142. skräddarn skriver:

  mest värt är systemdek IIX.

 143. matti skriver:

  Ja herr Skräddare. Visst är de så. Du vet att jag vet det.

 144. Conny skriver:

  Spotify premium är säkert helt klart värt sitt pris om man har en modern mobil. Jag har ju blivit bestulen på min iphone, efter att jag tappat den i golvet så hela displayen sprack… Så jag har bestämt att jag inte får ha någon mer dyr mobil förrän bindningstiden går ut, typ 2083 på hösten.

  Har ändå premium på datorn, tjejen har det i mobilen. Så när hon I-N-T-E använder det på mobilen, då kan jag köra på hennes abonemang i datorn. Så det blir ju bara 50 pix var i månaden för oss två.

  Det är meningen att man inte ska förstå vad en systemdek IIX är för nåt antar jag. Är det en dildo?

 145. Conny skriver:

  Skräddarn: jo, lite obalanserad förefaller han, sångaren i The Baptist Generals. hehehe.

 146. Backlund skriver:

  P (kamratskap pontus) har semester hos mig i Umeå. Då dricker man öl tidigt och sedan vin. Bara så ni vet allihopa.

 147. Skamsen skriver:

  Tack för tipset om Prince of darkness. Har alltid trott att det var en skitfilm. Det är någonting med omslaget tror jag.
  It is happening again. It is happening again.

 148. matti skriver:

  http://digilander.libero.it/bellocaddo/turntablesgalleryRZ.htm

  conny, audiotips, scrolla nedåt för systemdek iix.

 149. Conny skriver:

  skräddarn & matti: Ok. Då är jag med. Jag her en Rega P3. Tycker den är väldigt prisvärd också. Min är några år äldre, och lite snyggare, än den på bilden här:

  http://www.ljudmakarn.se/view.asp?art_id=1293&menu=2

 150. KBoi skriver:

  Jag har en P1, den är ohyggligt prisvärd och bra.

 151. KBoi skriver:

  Fråga: det står två datum här på sidan om raketen och matti på mosebacke, men det går inte att hitta info om det någonannanstans. Är det hittepå?

 152. Conny skriver:

  Satan hörrni. Den är ju asgrym, ’The Suburbs’, tycker jag nu under tredje genomlyssningen. Det är texterna, sången och låtskrivandet som lyfter skivan. Lite rädd att det går för lätt bara. Att jag kommer tröttna när 16 låtar är så här pass lättsmälta. Och produktionen är lite så där Interpool, Kent, Coldplay-lagom och duktig. Dessbättre är Arcade Fire aldrig coola som nyss nämnda band älskar att vara.

  Men när man får gåshud av en låt, då ska man väl i alla fall ge den 4 stjärnor i Itunes? Nästan hela skivan vill jag klicka på 4 stjärnor.

  Men än så länge finns det ingen låt jag tycker förtjänar 5 stjärnor. Och det är väl för att lågan på hela skivan brinner med lite lägre intensitet än på de två föregångarna. Ingen riktig ’Intervention’ eller ’No Cars Go’.

  Skivan är väldigt jämn. Inga riktiga toppar, inga djupa dalar. Det låter ju tråkigt när man säger så. Och så har det stått i de flesta recentionerna. Därför hade jag låga förväntningar, och därför är jag nu omvänt positivt överraskad.

 153. matti skriver:

  Inte hittepå. Förband till Oskar Linnros.

 154. Backlund skriver:

  Jag och Anna såg dom i dalhalla. De nya låtarna stod ut som att dom var liksom självklara fast nya. Svårt att förklara. The Suburbs har ju en klassisk kvalitet som är svår att värja sig mot samtidigt dom det är på gränsen till trivialt kan jag tycka. We used to wait och Rococo var de låtar som lämnade spår hos mig. Men det blir svårt att förstå en spelning med ett band som vill vara rock i vad som visade sig vara ett hipstermöte i dalarna. Jag ville mörda.

 155. Benny skriver:

  Grattis Kajboj, på namnsdagen.

 156. matti skriver:

  Det här är min http://www.grammofonmuseum.no/Recordplayer/garrard/gar_sp25mkiv.htm
  Kilotin pimpade den, gjorde den helt manuell och bytte ut lite kablar. Sen gav han den till mig när jag fyllde 40. Jag är oändligt nöjd och tacksam. Just nu spelar den Festen är över med bob hund, det låter underbart av alla tänkbara anledningar.

 157. matti skriver:

  Omringad av hjälp låter lite som Camouflage och Fra Lippo Lippi. Det är en komplimang, alltså.

  http://www.youtube.com/watch?v=Wd2NMmgoMqc
  http://www.youtube.com/watch?v=9ICMtjPJEbQ
  http://www.youtube.com/watch?v=9ICMtjPJEbQ

 158. skräddarn skriver:

  snygg! spelarn menar jag.

 159. matti skriver:

  Tack! Tack Kilo!

 160. kilo skriver:

  Äsch. Du är egentligen värd oändligt mer. Trodde ärligt att du skulle tycka jag var dum i huvet.

  Så här ser min ut
  http://www.youtube.com/watch?v=9KA1le5iIxg
  Fräck med touchknappar i grönt tycker jag.

 161. matti skriver:

  Alltså, sitter här och repar Raketen-låtar för mig själv. Det är ju sjukt bra egentligen. Hur hon sjunger, man får komplex. Ännu mer komplex.

 162. Conny skriver:

  matti: ’Omringad av hjälp’, den bygger på ackord och riff som jag gjorde 1999 på hösten. Johnny och Hacke var med och dema och göra refrängmelodin då. Efter tio år i byrålådan tog vi upp den igen. Sen vände Per Sunding melodin upp och ner, och Thomas fixade med versen, plus att han har skrev all text och sångmelodi. Trevligt att du associerar till de där hjärtevärmande sakerna.

 163. skogensmoder skriver:

  Ojdå, råkade visst släppa en till Ep :

  http://www.mediafire.com/?uaohqebev0jju2b

 164. matti skriver:

  Det är en enorm låt, Conny. Det är kanske mest basspelet/ljudet jag tänker på. Och att jag tycker det där är Camouflages finaste stund. Precis den låten den gången, när jag såg den på tv. De gjorde rätt mycket bra, även om de verkar ha något slags dåligt rykte bland de jag känner i Gbg, folk kring Carbide och så.

  Finns även enorma livegrejer med Cortex från samma tid där. Tycker nog Wadling peakade där, hur de var live, hur han sjöng kring You Can’t Kill the Boogeyman. Även om han gjorde/gjort bättre låtar både innan och efter. Freaks, Flowers of Evil från första, Jesus i betong. Hans versioner av Over The Rainbow (Blue For Two) och Jennifer på senaste soloskivan.

 165. Conny skriver:

  Ok, så det var skivspelarna. Högtalarna då? Jag håller mig med renoverade Carlsson OA14.

  Är man intresserad av att bygga själv är det övervärt att köpa ett par såna burkar på blocket, och sen rusta upp dem.

  All info finns på den här sektsidan. Jag prenumererar på nyhetsbrevet. Det är såååååå sjukt nördigt att jag blir hänförd och stum varje gång det kommer.

  http://www.carlssonplanet.com/index.php?lang=sv&

 166. matti skriver:

  Word Pojo!

 167. matti skriver:

  Några gamla Paradigm som jag köpte en gång när jag fick ett stipendium. Pelle Gunnerfeldt hade likadana i sin första studio, kom jag ihåg. Alltså, jag är helt sjukt onördig när det kommer till sånt här. Hade jag inte haft högtalarna i ansiktet as we speak hade jag inte haft en aning om det. Kollar på förstärkaren. Denon heter den, CD-spelaren samma. Är det bra? Jag har svintjocka kablar till allt, det är bra va?

 168. kilo skriver:

  OA14 här också. Så du har ett par OA14.3 mao =O)

 169. matti skriver:

  Jag hade ett par jättelika Philipshögtalare, eller om det var Sony, nåt från 70-talet i alla fall, på 90-talet. Så gjorde vi en mix på Tibet med BQ som skulle vara dubbelt så jobbig som den här: http://www.youtube.com/watch?v=YzOFxwdmlx8&feature=related
  Väggarna i studion vibrerade, bokstavligt, puts föll från taket.
  Sagt och gjort: jag kom hem från Ske-å, drog på mixen och PANG! så rök båda basarna. Så jävla grymt! Men West Side vägrade ge ut den, i stället blev det töntig jävla indiedisco av den. Synd.

 170. matti skriver:

  Fast jag lyssnade precis på Tibet och den har sina poänger, fina ackord i refrängen och texten är jag nöjd med, särskilt när jag i efterhand kom på titeln. Då blev den ännu bättre; en allegori över maktmissbruk. Minns att jag grälade lite med Peter om det då, han tyckte folk höll alldeles för lättvindigt på Tibet. Jag minns inte hur det var, säkert hade han rätt. Jag tyckte säkert mest att det lät bra, at det var n bättre titel än Rapist, eller Soweto/Palestine, China/USA. Eller något annan koloniserat pytteland/koloniserande stormakt. Fan, den borde ha hetat Palestine i stället.

 171. hjort skriver:

  Det är mycket fint på Holy Holy. Tibet. Hawser, Tugboat. Hela resten. Fi fan.

  Var det den där Tibet-mixen som släpptes som Red Star, eller är den fortfarande outgiven?

  För övrigt tycker jag Tibet är bästa titeln. Palestine hade känts lite förutsägbart, tycker jag. Plus att, jag vet inte, men när Tibet nämns börjar jag göra lite spirituella associationer som är sköna. På något sätt. Vad det nu är jag pratar om, jag vet inte riktigt. Jag tar mig en grogg och återkommer. Eller inte. Jag vet inte det heller.

 172. wild bill hickock skriver:

  Fan Vetni, Krogshow sprattlar till. Klart kasst, men ett tillsprattel är ett tillsprattel.

 173. matti skriver:

  Red Star var en annan låt. Tibetmixen outgiven, troligen för all framtid.

 174. skräddarn skriver:

  fredagkväll, ramones andra men ingen öl för jag ska jobba i morgon. hur som helst jag har en sansui AU-5500

  http://web.comhem.se/~u70416639/grafik/sansui_au5500.jpg

  och ett par mission högtalare från tidigt 90-tal. men ingen öl.

 175. hjort skriver:

  Äehmenvafan, skräddarn! Ta dig en öl nu och skärp till dig. Jobb schmobb.

 176. hjort skriver:

  Nu lät jag aggressiv här, men det är jag inte. Bara väldigt ölglad.

 177. matti skriver:

  Samma här. No beer. Fan då.

 178. Jonas skriver:

  Jag har en sån här: http://www.beoworld.org/prod_details.asp?pid=717

  Fast med en sån här vinylspelare: http://www.beoworld.org/prod_details.asp?pid=277

  Och har inte heller den där stora rymdskeppet till fjärrkontroll. Har en liten.

  Sedan har jag två högtalare av svart färg och dåliga sladdar på vägen.

 179. Conny skriver:

  Sorry, har inte kunnat vara med er ikväll, vi hade gig på Gröna Lund. Faktiskt väldigt kul. Bra stämning.

  matti: Denon är nog jättebra. Jag är inte heller så nördig, men har blivit mer nogrann med åren, vad gäller ljud. Tror det är för att jag har lite lätt hörselskada, så elak diskant gör mig omedelbart döv.

  Och Wadling live runt då var grymt. Intervjuade honom för Länstidningen i Södertälje på Kolingsborg 1984. Tjongan var ju med honom på percusion då, typ 16 år gammal.

  Kilo: Tyvärr har jag inte hunnit fixa de nya diskanterna, bara basarna bytta av elementen. Så därför kan jag inte spela högt utan att det börjar låta illa. Men det är OA14.3 jag har, tror jag.

 180. KBoi skriver:

  Jag har en sån här som jag håller mot nålen.

  http://www.smorgasbord.com/images/k070s.jpg

 181. matti skriver:

  Några gånger om året gör jag en ny. Det innebär mest att jag byter ordning på samma skit hela tiden. Ändå: http://open.spotify.com/user/%7ebjorvy%7e/playlist/5DLKe1mk7OSIUsTijx3Mu0

 182. matti skriver:

  Premier Leaguepremiär. Jag hatar honom för att han spelar med City, men alltså Joe Hart är fan magisk. Som tagen ur nån gammal Buster. Greppet direkt. Gordon Stewart, eller hans lika begåvade son Rick.

 183. Conny skriver:

  va? trodde inte du hade något fotbollsintresse, matti. vilka håller du på då? jag har aldrig känt att något brittiskt lag är mitt. skulle jag välja idag skulle det väl bli just man city. bara för att det väl både var ian curtis och är mark e. smiths lag.

 184. Conny skriver:

  här är någon som behöver din hjälp, matti!

  http://lyrics.wikia.com/Mattias_Alkberg_BD:Eld_I_Berget

 185. Conny skriver:

  http://www.youtube.com/watch?v=et1M_rQW5ts

  Fy fan. Som att resa med blixtens hastighet tillbaka till när jag är 16. Nästan otäckt.

 186. matti skriver:

  Man U, sedan barnsben. Försökte byta för några år sen, till Fulham, för att Lurkers kom därifrån. Men det gick ju inte. Skulle önska att jag inte höll på nåt, att det var som med politiken, de politiska partierna.

 187. matti skriver:

  Var de så där unga??? Brända barn alltså. Själv kände jag mest igen mig i punkaren som drack sprit och fick stryk. Även om det inte var av snuten, i mitt fall alltså.

 188. matti skriver:

  ”bob hund springer långsammare in i väggen idag.” http://www.youtube.com/watch?v=yOc7HHIGlHM&feature=related
  fantastisk intervju!

 189. matti skriver:

  Jag har inte läst Ruben Wättes bok, men han verkar vara en grym snubbe. Allmogekonstnär kan man kanske säga. På gott alltså, inte på ont. http://rubenwatte.com/samhallsproblem.html

  Finfin recension av Thente i DN också.

  http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/ruben-watte-visit-norrtuna-1.1150627

 190. gummo skriver:

  Bodde på/i Norrtuna i något år på 1980-talet. Det måste ha ändrats dramatiskt. Känner e n t e igen mig i beskrivningarna i recensionen och vad fan är Södertuna?

 191. Conny skriver:

  Cool där, Wätte! Oj, vad jag vill ha tag på den där boken.

 192. david skriver:

  En fisk

 193. david skriver:

  Om man grämer sig över att man missade Pavement på WoW så gör det här inte saken bättre:

  http://www.youtube.com/watch?v=0ojx4PfmgoE

 194. frg skriver:

  Någon som vet var man kan få tag på Heikki-låtar?

 195. Joachim skriver:

  frg: soulseek

  Är det här på rikt? Känns som klassiskt första april-skämt. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/s-vill-ha-tunnelbanebutler_5139595.svd

 196. hans skriver:

  Varför hyllar alla MIA? Det låter ju ba som en brud som gör UB40-covers.

 197. Benny skriver:

  http://www.dn.se/nyheter/valet2010/sabuni-kortad-ledighet-och-lag-lon-1.1154837

  Jag kommer inte säga så mycket inför valet, främst på grund av var jag står politiskt, MEN: Man är seriöst helt dum i huvudet och mongoloid om man inte fattar att det här är brun politik. Vad fan är det frågan om, fattar folk inte det här? Nog för att Folkpartiets marknadsföring är helt vansinnig, med slogans som är minst 50 år gamla, det kanske inte är så genomskinligt. Men sånt här? Upprörd till tusen.

 198. hjort skriver:

  Jag håller med du, Benny. Bindgalna jävla as. Sabuni alltså. Inte du. Folkpartiet och deras röstfiske på senare tid har blivit allt otäckare. Jag blir fan ledsen när jag läser sånt där. Uppgiven.

 199. teg skriver:

  ja verkligen hemskt. att de inte ens behöver förklä den där politiken!

  är inte detta något som borde polisanmälas för hets mot folkgrupp?

  kboi? går det?

 200. Benny skriver:

  Går inte, Sabuni är svart. Hon kan således inte fällas för brott mot ’nysvenskar’. Jag tycker att vi måste få ut bögarna och de utvecklingstörda i arbete, lägre löner och längre arbetsdagar!

 201. gummo skriver:

  Småfestligt, ändå.

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/snart-ar-det-dags-for-heterohatets-dag_5145027.svd

  …även om jag inte är hundra på att han har alla hästar hemma på vem som har varit förkämpe för vad på slutet; lätt att rita upp en dumfiende om KPML(r) alltid får vara symbolen för ”vänster”.

 202. teg skriver:

  nya moderaterna pratar så mycket nyspråk att orwell satt kaffet i halsen! och det värsta är ju så klart: DET FUNKAR!!!!

 203. stalle skriver:

  de måste väck.

 204. KBoi skriver:

  70-talet var en fin tid.

 205. stalle skriver:

  högern har nästan till 100 procent genomfört saker som gjort mitt liv bättre, ändå vill jag ha bort dom. konstigt va?

 206. gummo skriver:

  stalle, jag skulle ge bort veckopengen och lite till om bara MÅD kunde försvinna under 4-procentsspärren. liksom Kd. däremot VETTE FAN om jag vill se mona, ibbe och bodström vid rodret. tricky business det här. tur att jag inte får rösta i riksdass.

 207. hjort skriver:

  Det är ju det som är grejen med svensk politik: det är alltid en fråga om pest eller kolera, Skylla eller Karybdis, E-Type eller Da Buzz. Jag ställer mig aldrig bakom någon, jag försöker bara ställa mig i vägen så gott det går, för de som jag har minst sympatier för. Det brukar gå sådär. ”Jävla fitt-Sverige. Kuken!”

 208. gummo skriver:

  såhär: i praktiken tycker jag att sosseskutan är ett mycket vackert fartyg, men när besättningen är en binge vettlösa gökar, ja, då är jag rädd att skiten kapsejsar.

 209. hjort skriver:

  När senast kände du dig trygg med skutan då, gummo?

 210. gummo skriver:

  du lockar mig då inte in i sd-fällan, genom att säga ”på 1950-talet”… jag säger ingalunda att jag ä l s k a r såssarna, men av det vi hade att välja på under en period, kan jag för böfvelen sakna patron Persson, men även Ingvar (som f.ö. är en hedersknyffel privat av det lilla jag erfarit). palme är jag för, ehm, ung för att relatera till. men tja, såssarna pre-sahlin; där fanns ändå en viss pragmatisk kombinerad med intellektualism.

  men nu tänker jag inte hamna i försvarsposition – jag svarar på frågan, och säger stjärnstopp. tänker du bråka med mig, hjort, får du själv bekänna färg och tala om vad för slags partipolitik du känner dig trygg med, hjort.

 211. hjort skriver:

  Ta det lugnt, gummo. Jag är inte ute efter bråk eller att gillra några fällor, jag var bara genuint nyfiken på om du hade något exempel på vad som går hem hos dig, ’s all. Så tack för det. Vill du sen ha något slags förklaring av var jag själv står så får du såklart det. Men inte nu, för nu ska jag sova.

 212. matti skriver:

  Det kommer ändå alltid till samvetet. För mig alltså. Det lutar åt FI nu. Och alla röster som inte hamnar på SD är ju värdefulla röster. För övrigt anser jag alliansen vara en högerextrem kult som kan dra helt åt helvete.

 213. skräddarn skriver:

  hur gick spelningarna då? när jag skulle gå i tisdags var det slutsålt.

 214. frans skriver:

  jag ska rösta på folkpartiet,, Bra om dom där jävla ungarna lär sig något i skolan,

 215. gummo skriver:

  frans – precis, jag tycker att vi måste komma tillrätta med överanvändningen av kommatering i Sverige!

  hjort – förlåt, jag är lite shell-schocked efter otaliga ”politiska” diskussioner med slentrianvänstermänniskor som har andra premisser än vad jag har i samtalet, nämligen att de vill skapa den bästa av alla utopiska världar (”inför direktdemokrati eller anarki NU!”; ”om rättvisepartiet styrde Sverige skulle allt bli finemang!”; mitt ingångsvärde är oftast – vad kan vi fått/vad har vi fått, givet de realistiska politiska alternativ vi har/haft just här och nu/där och då?).

 216. matti skriver:

  Hehehehe, gummo. Aj, den tog! Särskilt citationstecknen kring ”politiska”.
  Men visst stavas det shell-shocked?
  Nån får allt ta med sig mamma till skolan i fortsättningen!

  //Jan Björklund

 217. matti skriver:

  Spelningarna var utsökta, särskilt tisdagen.

 218. Backlund skriver:

  http://www.dn.se/debatt/bra-studieresultat-ska-ge-skolor-mer-statliga-bidrag-1.1155822

  Äckligt! Skolan är marknad tydligen. ”Ekonomiska incitament” för bättre presterande barn??? Skjut mig i mitt ansikte.

 219. gummo skriver:

  Jag stavat som kaffe vill efter tre hinkar konferens island ice teaq.

 220. hjort skriver:

  gummo: Då skulle du nog inte gilla att diskutera med mig heller. Jag tror inte på revolution eller förändring över en natt, men jag siktar fortfarande på utopin. Om jag inte kan förespråka den, och våga hoppas på den, då ser jag allt som meningslöst. Realismen har jag gett upp. Jag är medveten om hur saker funkar, och vilka problem som man skulle mötas av, men jag blundar för det just nu. Inte för att det inte är viktigt, utan för att det är så vansinnigt långt borta. Var sak har sin tid om man frågar mig, och först och främst måste attityder och människosyn förändras. Förmodligen människorna också. Men nu blundar vi lite, tycker jag.

 221. matti skriver:

  For the record: Det finns ingen, jag vet ingen, som kan lika mycket om politik och socialdemokrati som gummo. Han är min fyr i natten när det kommer till det. He the man.

  Men jag är jag och tycker för närvarande fuck allt.

 222. hjort skriver:

  Det är därför det är lite extra kul att gummo trodde jag ville mucka politiskt gräl med honom. Det skulle ju bara slutat som den där scenen i första Indiana Jones.

  http://www.youtube.com/watch?v=JMLIOtBLqoU

 223. gummo skriver:

  hjort: det är fullt, fullt legitimt, helt ok för mig. men, som jag antydde, när man har så olika ingångsvärden i en politisk diskussion öppnar man för missförstånd, förlöjligande och pajkastning från båda håll, så då är det lika bra att låta bli, eller boka undan ett konferensrum, 48 timmar och en cistern med starköl och dra iväg på ett äventyr.

 224. frans skriver:

  jaa imorgon. bodö.http://www.youtube.com/watch?v=VIe4-sGZiio

  undra vem denna låten handlar om ?? ha ha ha

 225. Backlund skriver:

  hur utbildad är du gummo?

 226. Benny skriver:

  Haha. Ja, hur utbildad är du egentligen gummo? Tycker det är rätt mycket hål i väven.

 227. gummo skriver:

  Benny,

  låt mig försöka vara trevlig i min replik mot din otrevlighet (det var ungefär det här tonläget jag var rädd för i mitt initiala svar till hjort, och, mycket riktigt, ett hugg, helt utan argument, men genomsyrat av, tja, otrevlighet?):

  Jag vet inte om det här är rätt forum att nörda ned sig i metoder för goda samtal, men det jag gav uttryck för var en preferens för den s.k. ”institutionella metoden”*, dvs., att man tar det nuvarande politiska spelfältet, spelarna och institutionerna för givna, som de är idag, och utifrån det konstruktivt diskuterar vad som är möjligt att göra. Man KAN lika gärna ha som utgångspunkt att världen är en tabula rasa att fylla i med allt det man önskar, och det ÄR roligt att föra sådana samtal, no doubt, men då bör man vara överens om vad utgångspunkten är. Det blir typiskt väsentligt olika diskussioner om två personer möts i ett samtal, om det ser ut såhär:

  ”inst metod” vs. ”inst metod” = god förutsättning för ett gott samtal.

  ”tabula rasa-ansats” vs. ”tabula rasa-ansats” = god förutsättning för ett gott samtal.

  ”inst metod” vs. ”tabula rasa” = recept för missförstånd och pajkastning.

  Innan du nu blir otrevlig igen, föreslår jag att du kollar på länken nedan, 5.40 in:

  http://www.axess.se/tv/player.aspx?id=1890

  Här recenserar Andreas Bergh Lars Ohlys Almedalstal, med en s.a.s. institutionell metod enligt definitionen ovan. Du ser senare, att Ali Esbati, menar att det är djupt orättvist, för att Ohly talar om långsiktiga visioner. Det är, m.a.o., en krock mellan de två ansatserna ovan och de kommer aldrig att kunna föra ett ”gott samtal”.

  ————-
  * Om du vill läsa mer om skillnaderna mellan dessa metoder, kan du alltid läsa på, här är två tips:

  Blake, Michael, »Distributive Justice, State Coercion, and Autonomy», Philosophy and Public Affairs, vol. 30, nr 3, 2002, s. 257–296.

  Buchanan, James, »The Status of the Status Quo», Constitutional Political Economy, vol. 15, nr 2, 2004, s. 133–144.

 228. stalle skriver:

  that is how fuckin utbildad gummo is.

 229. Benny skriver:

  Men gummo, det var ju låtsas för bövelen! Jag vet hur utbildad du är, det var ett ironiskt utspel på det faktum att du är ohyggligt utbildad. Det kanske inte var så transparent, beklagar.

 230. Benny skriver:

  För att förtydliga ytterligare: Det jag sa var alltså en parentes, ren ämnesdigression, jag är inte med i den här politiska diskussionen (eller vad ni nu gör). Länkkarna var toppen, brabra.

 231. hjort skriver:

  gummo: Du har så rätt, så rätt. Men den där cisternen stark och kånfarunsrummet låter rätt kul, tycker jag. Jag har stor respekt för ditt kunnande och skulle gärna ta ett civiliserat, avslappnat snack en vacker dag.

 232. gummo skriver:

  benny och jag har rett ut den här grejen nu. det var ett missförstånd. men i alla fall. nu fick jag fram min poäng lite tydligare. och med ett exempel också.

 233. Backlund skriver:

  nu vet jag nästan mer om din utbildningsgrad gummo. tack. frågan var faktiskt rakt ställd, även fast forumet är lite krokigt.

 234. gummo skriver:

  Backlund: okej, lång förklaring till att jag helt plötsligt använde en kanon på något visade sig vara mygg. (a) frågan var rakt ställd, från dig. (b) det var tillägget i Bennys fråga, om att det var rätt mycket hål i väven, som fick mig att studsa lite. och här krävs kontext: (c) benny och jag har beefat förut, så det skulle inte varit konstigt om han körde en sådan stil igen, även om det nu var eoner sedan sist. (d) jag tolkade det som ett ifrågasättande av logiken i mitt sätt att resonera, och hit hör att även jag vet vem benny är, och hur smart han är (på rikt), så jag trodde uppriktigt att han inte såg logiken i mitt sätt att resonera, eller, gud förbjude, faktiskt hittade en mängd luckor som han så småningom tänkte slå ned på i senare inlägg.

  schååå….

 235. Benny skriver:

  Hi 5, laget runt! Nu drar vi på gymet/puben!

 236. Backlund skriver:

  Hi 5! I Umeå blir det tv-spel, folköl och sedan Scharinska. Jag uppskattar förklaringen och jag ifrågasätter på inget sätt ditt sätt att resonera eller ditt kunnande om vare sig metod eller teori, och var verkligen inte ute efter nå tjuvspel. Jag gissar dock Statsvetenskap/Socionom eller liknande.

 237. gummo skriver:

  Backlund: jo, det är bra gissningar. Men, ett gott råd för att behålla den långsiktiga hälsan: du bör i framtiden låta bli att förväxla statsvetare och socionomer. De förra kan bli lite stingsliga över den jämförelsen, medan de senare snarare borde bli ganska smickrade.

 238. Backlund skriver:

  Gummo: De förra är min nuvarande klan och jag la ut nätet brett så de senare kanske kunde fångas in också. Men statsvetare kändes bäst.

 239. KBoi skriver:

  Jag röstar med hjärtat i en tabula rasa. Så mycket att jag röstar v även fast jag hatar Lars Ohly. Eftersom jag hatar personvalstanken ännu mer.

 240. gummo skriver:

  Kboi: kollade du på klippet? Bergh är faktiskt ganska rolig när han härjar med Ohly 05:40 in i klippet.

  Apropos Ohly, cudos till honom för att han, helt emot partiets övriga linje, önskar se skattelättnader för fotbollsspelare. Hans önskan är att få bättre fotboll i allsvenskan. I fucking hear him.

 241. hjort skriver:

  Jag vill ha min barndom tillbaka.

 242. marcus skriver:

  Kommer det komma någon singel, på typ Klicktrack eller liknande, innan Monty Python släpps? När i så fall? Är så otroligt uttråkad.

 243. Conny skriver:

  Det ni pratar om är inte ointressant. Jag måste ta en paus från gästboken. Det handlar om privata angelägenheter. Vi hörs framöver.

 244. matti skriver:

  Så fort nån säger ”privata angelägenheter” blir jag nervös.

 245. hjort skriver:

  http://www.youtube.com/watch?v=P_22IE2ZTiE&feature=player_embedded#!

  Jag är impad.

  Conny: Sköt om dig. Hoppas det inte är nåt allvarligt.

 246. Le KBoi skriver:

  Je suis le KBoi igen. Ni fattar om ni fattar.

 247. Benny skriver:

  Jag älskar slutet i No Country For Old Men. München-klass.

 248. matti skriver:

  Ja. No Country. Grym film, en favorit.

 249. matti skriver:

  Jaha. Alla ens småbarn i skolan. Man vill bara gråta.

 250. stalle skriver:

  jag har en 1-åring här som driver mig till vansinne. man vill bara gråta. av lycka.

 251. martin h skriver:

  hej på er. jag och johan har gjort en ny demo. tuffa grejer. som vanligt kan man ladda ner gratis på vår sida:

  http://www.hospitalet.se/

 252. matti skriver:

  Och bra är den också, Martin!

 253. martin skriver:

  Jag räknar dagarna!

  http://www.amazon.de/Monty-Python/dp/B003UQNL48

  Det lilla som går att lyssna på låter helt fantastiskt.

 254. Benny skriver:

  Ja, jg vet ingenting jag. Men när det vankas politik brukar BQ-skivorna åka på oftare än vanligt. Ska försöka att inte tänka så mycket på det

 255. hjort skriver:

  De där smakproven ger mig ingenting. För kort. Hur väljs de där segmenten ut, egentligen?

 256. P skriver:

  Martin h & Johan: Det är ruskigt bra, demon. Och din P3 Rock-debut på köpet!

 257. P skriver:

  Er kanske man ska säga.

 258. matti skriver:

  hjort: Det vet inte ens Lund.

 259. matti skriver:

  Kategorin underskattat, bortglömt: Cans skivor på 70-talet, efter Ege Bamyasi och Tago Mago. Särskilt Saw Delight från 77.

 260. martin h skriver:

  matti och p: tack!

  vi gör en ny jättesnart också. har flyt nu

 261. Benny skriver:

  matti: Jaha, nu passar det.

 262. matti skriver:

  Vad är det som passar?

 263. matti skriver:

  För inte är det tighta kläder alla fall.

 264. stalle skriver:

  tajta kläder passar ju allra bäst på oss som är feta.

 265. matti skriver:

  Hehe. På er ja…

 266. Benny skriver:

  matti: För några veckor sen menade jag att vi bara skulle prata om Can, gärna sena Can. Men då ville du mena att jag var ’störd i huvet’. Det i sak är riktigt, men där och då hade jag förmodligen ändå rätt.

 267. matti skriver:

  Jag var väl wasted. Jo, men EB och TM kan man ju aldrig sluta prata om. Och med sena kan man ju lika gärna mena det de gjorde på typ 90-talet. Dit har jag inte hunnit i min musikaliska utveckling ännu. Inte för att just det gör dig särskilt störd, mer mig efterbliven. Men anfall är bästa förlåt, eller hur man säger.

 268. Benny skriver:

  Jag, eh, var väl lite otydlig igen. Med sena tänker jag på tiden efter Damo, och då inte heller senare än slutet 70-talet. Jag har för övrigt inte grammatiken för att prata Can.

 269. gummo skriver:

  Mustafa Can?

 270. matti skriver:

  Tak Stale.

 271. frans skriver:

  SAMP SAMP…Aldrig får man vara glad,, men vilken match det var, fy fan för rosenberg , jävla tur mål. PAlombo for president,

 272. matti skriver:

  Men Benny, Future Days är bättre. Damos sista.

 273. matti skriver:

  kilo: en grym grej är att jag faktiskt hade det där numret av The Eye. Grymma bilder på LN, där. I tidningen alltså. De borde ha scannat in dem med.

 274. Benny skriver:

  Future Days er nog den bedste, men jag är mycket förtjust i Soon over Babaluma. Du ser ju, jag har inte grammatik för det här ämnet.

 275. matti skriver:

  Av ”de senare” gillar jag Saw Delight bäst. Mest Animal Waves. Ett mästerverk. Fast det har jag ju redan sagt. Ska lyssna mer på Soon Over Babaluma. Inte där ännu. Det kommer sig av att jag hittade många av de sena på vinyl för en tia styck på Svartöstadan för, tja, åtta nånting, år sedan, och har mest lyssnat på dem på det sättet. Landed, den med skiftnyckeln och nån till, men inte Soon(…). Har hittat Can bakifrån, liksom. Nu älskar jag dem som jag älskar FLÄSK.

 276. marcus skriver:

  ja!

 277. hjort skriver:

  BQ gör min dag. Som så många dagar förut. Jag borde räkna på det där. Hur många dagar man sovit, jobbat, lyssnat på BQ. Väsentligheterna. Efter det naturligtvis få ångest över att man inte gjort något med all tid man haft.

  Jaja, fantastisk låt i varje fall. Coolt med Foster och Cyrus också. Inte lika coolt som Numminen, men coolt. Får mig att vilja gräva fram de där Trojan-boxarna jag köpte mest för att ha dem, för länge sen.

 278. Benny skriver:

  Ågud, FLÄSK. Var och storhandlade för en vecka sen; FLÄSKdiet. Två finska 2-kiloskarréer in i frysen, och 1,5 kilo skivad svensk i kylen. Rosmarin, honung, flytande rök och så salt och peppar. Har snart bara en fryst kvar.

 279. Benny skriver:

  Självklart köpte jag även BACON, till carbonaran. Men det är ju självskrivet.

 280. hjort skriver:

  Jag snackade med en amerikan som hade köpt värsta fläskmonstret till maträtt inför super bowl förra året. Ska ha varit runt tio-femton olika sorters bacon, ihopsnodda till en enda stor, grillad köttklump. Ingenting till, bara kött. Drygt ett kilo, har jag för mig. Fick bildbevis på spektaklet, men tror inte jag har dem kvar. Hittar jag dem så ska ni jävlar få se på fläsk.

 281. hjort skriver:

  Jajaja, stavade med gemener och hejvaregår. Stäm mig.

  Eh…Le KBoi, ja…jag tar tillbaka.

 282. Benny skriver:

  I fought Le Kboi, and Le Kboi won.

 283. martin skriver:

  hjort: vad jag hört så är det killen i det här klippet som väljer ut smakproven på tyska amazon:
  http://www.youtube.com/watch?v=K5le9sYdYkM

 284. matti skriver:

  martin: Äntligen!!!!

 285. hjort skriver:

  Den svalde man ju. Någon som vill låna pengar av mig? Sälja en begagnad Opel?

 286. johan skriver:

  dagsfärs ny cover på hospitalet.se

 287. johan skriver:

  dagsfärsk ska det givetvis stå.

 288. jens skriver:

  hjort: du kan få köpa en begagnad opel av mig, står på en presenning i gränna.

 289. kilo skriver:

  matti: ”Jonas berättar:

  Det hela började med att jag började känna Genesis P Orridge i Throbbing Gristle 1977.”

  Ja ba’, men guuuud!

  ”Vart ska ni med dom där instrumenten?” ”Vi ska hit och spela med några kompisar.” Gert och jag stod på andra sidan tullen och hörde det där och var skitnojiga på att dom inte skulle komma igenom (man måste ha arbetstillstånd mm för att få lira i England).

  hehe

 290. matti skriver:

  kilo: Ja, herregud. Been there, done that.

 291. matti skriver:

  Problemet med Soon Over Babaluma, med alla skivor efter Damon egentligen, är att en dimension försvinner. Melodierna kanske. Eller snarare rösten som unikt instrument. Karoli och Schmidt sjunger bra, det är inte det. Damon gjorde dock mer än bara det. Lite på samma sätt som att Mayhem med Atilla är ett helt unikt band som transcenderar black metal. Med andra är det mest ett sjukt mörs, bättre än de flestas sjuka mörs, men ändå. Damon Suzuki är det som verkligen gör Can lika bra som vad som helst med Velvet eller Funkadelic. Jag älskar Soon over Babaluma mest av de sena skivorna, men inte är det lika bra som skivorna innan. Rytmiskt och intellektuellt lika intressanta men de rycker inte upp hjärtat ur munnen på mig. På det där härliga sättet alltså.

 292. Benny skriver:

  Jag gillar gitarrerna jag. Inom Can tycker jag att Come Sta är något helt unikt. Det jag gillar mest med Can är rytmen, och Soon Over Babaluma har flera stora påsar med rytm. Jag gillar elfiol också.

  Om nu Moonshake inte vill föda mina barn, kan Splash få göra det istället, även om jag fortfarande skulle tänka på Moonshake då och då.

 293. matti skriver:

  Skrev en krönika igår, där jag utgår från en repeatlyssning av Future Days, gitarrspelet på Bel Air tar rätt stor plats i texten.

  Men ska inte glömma hur grymma de var som renodlat popband heller:

  http://open.spotify.com/track/6iVp8pECqefrhsuiThZfCB

  Renodlat popband är kanske att ta i. Men allting är ju relativt.

 294. albin skriver:

  den här gästboken är förmodligen det finaste som finns på internet

 295. albin skriver:

  fast det är ju fan ingen gästbok, ledsen.

 296. Benny skriver:

  Nej, det är Jonas blogg.

 297. matti skriver:

  Det är en gästbok, en mikroblogg. Bättre än Twitter. Dessutom lite hemlig. Vi gillar att du gillar, Albin.

  //Old School Matti

 298. Le KBoi skriver:

  Jag ser det mer som en kloak att spotta tvetydiga spydigheter i då och då.

 299. Joachim skriver:

  provokatiooooon.

 300. hjort skriver:

  jens: Har du inget bättre för dig än att stå på en presenning i Gränna?

 301. matti skriver:

  Den finns! jag har fått den! Monty Python! Den ser fin ut och låter finare.

 302. hjort skriver:

  Ta kort. Visa upp. Eller berätta lite hur den ser ut, bara. Digipack? Jewelcase? Wiener melange?

 303. matti skriver:

  Lyxig digipack. Ingen booklet. Och jag har bara upptäckt ett enda korrfel såhär långt. Det är fan rekord.

 304. hjort skriver:

  Härligt. Ser fram emot att få tag i ett eget ex vad det lider. Känna den där nytryckt-digipack-doften.

  Vadå, som att ni aldrig luktar på era nyköpta plattor.

 305. marcus skriver:

  Om du gillar att lukta på skivor, hjort, så ska du inte köpa darkthrones senaste, specialutgåvan i kartongfodral. Asgrym på alla sätt, visst, men den liktar inte gott alltså.

 306. hjort skriver:

  Tur för mig att jag inte kommit in i Darkthrone än då. Sitter fortfarande och smuttar på Filosofem med Burzum. Jag kan vara långsammast i norra Europa med att ta in nya grejer.

  Det kanske inte är så förvånande att plattan luktar kack, i och för sig. Black metal ska väl inte lukta syrén och solvarm gräsmatta.

 307. Le KBoi skriver:

  Kommer skiten på ellpee?

 308. Skamsen skriver:

  Hur säger man till en person att han är fullkomligt inkompetent och borde byta jobb? Jag börjar hata fackförbunden som gör det möjligt för en idiot att förstöra en klass nioåringar.

 309. hjort skriver:

  Skamsen: Har du tagit upp något konkret exempel på vederbörandes inkompetens med personen i fråga?

 310. Skamsen skriver:

  Jag vet inte riktigt hur man ska börja med en man som kommenterar ett barns frånvaro efter sommaren med ”I don’t give a shit”. Då är liksom allting fel från början. Han är en sån som inte bryr sig om struktur och regler men sedan exploderar när situationen, som jag menar att han framkallat i sitt oengagemang, urartar.

  Jag försökte påtala ett problem när vi var ute och gick med klassen i dag, men han hade fullt upp med att flippra med sin mobil.

 311. hjort skriver:

  Aha. Då fattar jag lite bättre. Låter verkligen inte som en bra attityd för en lärare eller vem som helst som har ansvar för barn eller ungdomar. Har rektorn någon aning om hur det är ställt?

 312. Skamsen skriver:

  De måste vara medvetna eftersom han jobbat där så länge. Men när jag pratade med mannens gamla arbetskamrat i dag blev det väldigt tydligt att skolan fungerar lite som polisen. Man skyddar sina kollegor och bryr sig inte om att verksamheten ska bli bra för barnen. Jag är trött på att vara den som alltid påtala skit som händer. Känner mig som en skvallerbytta. Ni skulle sett så märklig stämningen blev när jag inför all personal påpekade det ironiska i att vi satt och pratade om respekt medan flera närvarande satt och skickade sms och höjde ögonbrynen när deras arbetskamrater framförde sina åsikter. Många som inte hälsat på mig sedan dess.
  Jag orkar inte vara den som bryr mig när ingen annan gör det. Ändå är det omöjligt för mig att stänga av. Jag har återigen börjat jobba med en kvinna som för några år sedan kunde komma och skälla ut mig när jag spelade bordtennis med ungarna. Tydligen var jag tråkig och osocial som inte kunde sitta och dricka en kopp kaffe med de andra som ”arbetade”. Så hade jag det dagligen i två år.

  Ursäkta att jag skriver av mig här. Jag längtar också efter MP, men just nu är det annat som snurrar i huvudet.

 313. matti skriver:

  Skamsen: Du skriver ju om viktiga grejer, verkliga. inget mög om konstrockfarbröder från landet. Skulle önska vi hade dig på våra ungars skolor. Inte för att det är dåligt där, men en bra till kan man alltid klämma in. Fast vem skulle då behandla dina nioåringar med respekt?

 314. Skamsen skriver:

  Jag försöker också tänka så. Men det är svårt och tyvärr tror jag att det ser ut så här på betydligt fler skolor än man kan tro. De senaste två åren har jag jobbat i klassen tillsammans med en ruskigt bra lärare som har skapat en fantastiskt god stämning med mjuka och härliga ungar som verkligen skiljer ut sig från andra klasser på skolan. Ungarna kommer från samma problemområde som alla andra på skolan men tack vare att vi vuxna legat på samma våglängd har vi med små medel nått ett väldigt bra resultat. Det har börjat raseras nu och det är så jävla ledsamt.

  Jag är för fan en simpel barnskötare. Inte fan ska jag behöva säga till en lärare att man inte kan ge samma elev frågan hela tiden och påpeka att tjejerna också behöver uppmärksamhet.

 315. hjort skriver:

  Det låter förjävligt, Skamsen. Helt åt helvete, på alla sätt och vis. Men, för vad det är värt, jag tycker att du verkar representera de sunda värderingarna. Åt helvete med de andra. Åt helvete med dem allihop. Gör ditt jobb som du känner är rätt, för dig själv, och framför allt för ungarna. Så länge du orkar, vill säga. Måste vara förbannat påfrestande att umgås med människor som beter sig på det där viset.

  Jag önskar jag kunde ge dig goda råd, men jag har knappast erfarenhet eller insikt nog för att göra någon skillnad, är jag rädd. Allt jag kan säga är att jag håller på dig. Om jag en vacker dag får egna barn hoppas jag att de också får ha att göra med vuxna som tar sig tid att spela lite pingis med dem på kafferasterna.

 316. hjort skriver:

  Hur är det med föräldrarnas insyn, förresten? Hur är din kontakt med dem?

 317. Skamsen skriver:

  Spela bordtennis på kafferasterna? Aldrig! Jag vill dricka mitt kaffe i lugn och ro. Men på fritids spelar jag gärna bordtennis, spel och musik med ungarna. Många andra sitter gärna och dricker kaffe och snackar då i stället.
  Men ni ska inte tro att jag är någon supermänniska som är fantastisk. Jag ryter till och är väldigt sträng.

  Föräldrarna? Jo. Jag hoppas att de ska engagera sig och kontakta rektorn.

 318. jens skriver:

  hjort: lämnade presenningen idag för att arbeta min första dag på två och en halv månad. blandade känslor har det varit. lärde mig en fräckis av en ny elev.

  skamsen: jag tycker inte att du ska se dig själv som barnskötaren som inte kan säga till om nåt fundamentalt. behövs det så behövs det, det är bara bra om du pallar. för det finns ju en kåranda som du beskriver, typ efter akademiska poäng. jag har pluggat med folk som kommer att vara bedrövligt dåliga lärare, och tanken på att det eventuellt påpekas för dem av deras kollegor värmer. så även tanken på att jag kommer att få skit om jag ska ha det.

 319. kilo skriver:

  Skolans värld. Herregud, don’t get me started. Jag har varit med om lärare som har talat illa om barnen, ibland riktigt nedlåtande grejjer, medan barnen varit i rummet.
  En lärare använde hockeyregler i uppfostringssyfte (hennes man var hockeyproffs och barnens idol), slagsmål med knytnäve gav ”matchstraff” som ju var lite häftigt att få ändå, det togs ”time out” och var man stökig i klassrummet blev det utvisning i två minuter. Det var den mest otäcka stämning jag varit med om i en klass och läraren grät och undrade varför hon hade en så bråkig klass…
  I en lågstadieklass fick de barn som varit snälla en guldstjärna i pannan.
  På en annan skola var jag elevassistent åt två elever som hade enormt behov av stöd i undervisningen. Jag frågade upprört en gång i lärarrummet varför de inte har hjälp av en speciallärare, något som de utan tvekan behövde. En av dem kunde knappt läsa eller räkna och gick i årskurs fyra. Det visade sig att deras speciallärare satt bredvid mig i soffan! Hon ville inte hjälpa dem mer, tyckte inte att det gav någonting… -Men blir de bättre nu då, halvskrek jag. Sen tittade alla i sina kaffekoppar resten av den rasten. Men det sket jag i, jag hade redan bestämt att jag skulle därifrån. Sen lyckades arbetsgivarna med sin propagandalist att det var lärarbrist när det i själva verket var tvärt om, vilket är bra för löneutvecklingen. Så jag blev arbetslös och skaffade ett annat jobb.

 320. Skamsen skriver:

  Jo. Någon lärarbist är det inte tal om. Det är ont om bra och engagerade lärare men det är en helt annan sak.

 321. Benny skriver:

  Man ska inte hata facket för det mänskliga medelsnittet.

 322. Benny skriver:

  Skulle skriva mer också: Alla är inte kalifer och pungkrockare. Men att hoppas att yrket lärare ska befrias från muppar är nog en omöjlighet. Har inte att göra med låg lön, det är bara ett taskigt faktum att den mänskliga genpoolen är full med halvfärdiga. Både före och efter födseln, så att säga.

 323. matti skriver:

  Har rätt bra insyn hur utbildningsväsendet fungerar i Luleå och nog är det lärarbrist nog. För eleverna alltså. Kommunen verkar tycka att det finns för mycket. Dessutom kan man med fog argumentera för att kvaliteten på lärarna sjunker i takt med kvantiteten. I form av orimliga arbetsbördor.

  De tre sämsta grejerna, det som gör att vi har en borgerlig regering i dag är att pensionen mer eller mindre beror på lottning, att staten flyttade över ansvaret för vården på kommunerna och att man gjorde det samma med skolan.

  Den fjärde sämsta grejen är att Damon Suzuki hoppade av Can. Den femte är att Kajsa Grytt inte får något skivkontrakt.

  De två sista är inte anledningen till att vi styrs av mongon, men en stark och sund stat hade nog gjort att det sistnämnda varit åtgärdat åtminstone. Att somliga, fler, möjligen andra, hade haft inkomstgaranti i egenskap av konstnärer.

  Sedan, som Bee säger, är vi fucked. För risiga människor som ska sysselsättas med fel saker.

 324. Benny skriver:

  Varför envisas du med att kalla honom Damon? Han heter Deamon, alternativt Damo

 325. matti skriver:

  Hehe. Förlåt. Speaking of, sitter och kollar på No Distance Left To Run. När Damon Albarn gråter på Glastonbury, jag dör vad fint det är. En av de bästa rockumentärerna jag sett faktiskt.

 326. Le KBoi skriver:

  Ja, den är bra. Jag gillar den.

 327. hjort skriver:

  Skamsen: Äeh, supermänniska schmuperschmänniska. Det du skriver tyder på engagemang och det var liksom det som var grejen, tyckte jag. Kafferast eller fritids spelar ingen roll.

  jens: Enda anledningen till att jag överhuvudtaget skulle vilja vara lärartypen. Sommarlov.

 328. Joachim skriver:

  http://www.youtube.com/v/XkRRdth8AHc?fs=1&hl=sv_SE

  Eheh. Det här hade varit ganska roligt om inte en ansenlig del av sagda genpool faktiskt tycker så.

 329. hjort skriver:

  Värsta skräckfilmen. På fel sätt. Men det där skyller jag inte på genpoolen, det är SDs egen bag. Jag skyller på ekonomisk och utbildningsmässig snedfördelning. Reaktionerna på det i sin tur härstammar nog i och för sig från ett slam på bassängbotten någonstans, men det är en annan femma.

 330. gummo. skriver:

  inte jag som kom på´t, men jag tror att sd torskar på det:

  http://andreasjohanssonheino.blogspot.com/2010/08/taktiskt-misstag-av-sverigedemokraterna.html

  förövrigt var Jimmie David Brent-rolig på P1 nyss. typ: ”men vi har ju lagt ut jättemycket pengar på den här reklamen. vi vill ha kompensation om tv4 inte tänker visa den”.

  bwahahaha. idiot-tönt-fyllo-leebaxter.

 331. stalle skriver:

  SVT1 21.00 Stonesdoku.

 332. Skamsen skriver:

  Möjligt det är helt annorlunda i Luleå men utifrån vad jag får för signaler från andra skolor i Skåne, rapporter från skolverket och genom media verkar min arbetsplats inte speciellt unik. Titta på skolgårdar när ni går förbi dem vid rasttid. Ser ni några lärare? Om ni gör det kan jag garantera att de flesta kommer att se hur lärarna står i en grupp och snackar och dricker kaffe. Några engagerade står möjligtvis och vevar ett hopprep lite avskillt så de ska slippa se eventuella bråk. Sånt är ju jobbigt att ta tag i. Jag brukar säga att jag minglar när jag rastvaktar och förutom de obligatoriska konflikterna på fotbollsplanen (den håller VERKLIGEN de vuxna sig ifrån) brukar det inte vara så mycket bråk när jag är ute. I och med minglandet hinner man uppfatta var det eventuellt är konflikter på gång och kan mingla där lite oftare än på andra ställen. Om man trycker i en hörna och snackar med kollegor upptäcker man konflikter först när de gått för långt. Jag KAN inte respektera dessa individer. Barnen är tvingade att gå i skolan och det är fan vår skyldighet att se till att de ska känna sig trygga och att det känns meningsfullt.

 333. Jonas skriver:

  Imorrn lördag är det Tegfest i Stockholm. Farsan har akvarellutställning på Café Agueli vid mariatorget med målningar från Porsön i Luleå. Samtidigt släpper jag en bok med tavlorna och en text skriven av Anders, om just Porsön och att flytta därifrån. Vernissage och boksläpp imorrn, kl 12-17. Välkomna, alla ni som inte är på Movits-basistens bröllop.

 334. Flamingon skriver:

  matti: det var HSB (Göran Persson) som kommunaliserade skolan. Och det vara bara Vänsterpartiet som stödde reformen i riksdagen. För övrigt är du välkommen att bränna ditt kraut i ume; vi har en klubb som behöver någon som kan dra en röd tråd mellan Future Days, Low End Theory och Gene Vincent.

 335. matti skriver:

  Jag vet att det var sossarna, det är lite min poäng. Man bäddade och nu ligger Alliansen där och klagar på roomservicen.

  Vad gäller det andra, så är det bara att höra av sig. Har inte hemligt.

 336. Skamsen skriver:

  Vilken fantastisk lördag det verkar bli. Den började inte helt bra när jag vaknade i soffan och min näsa var helt igenproppad. Efter treo och otaliga snytningar sov jag mig igenom filmen Goldkompassen. Nu känns allt bättre. Jag har köpt Monty Python och tio kanelbullar. Allting känns underbart. Och dessutom går Bo Widerbergs Strindbergdrama på teve i kväll. Om jag någonsin har klagat på livet tar jag tillbaka det.

 337. matti skriver:

  Vänta nu, har du KÖPT Monty Python? In the flesh?

 338. Skamsen skriver:

  Ja. Den är en intressant upplevelse när man har feber. Har legat och halvsovit och varit halvvaken till den i flera timmar nu. Efter en av genomlyssningarna trodde jag att skivan hade ett gömt spår, en snabb låt på svenska. Konstaterade precis att så inte var fallet. Gillar främst den första kvartetten så här långt. Och avslutningen på Escape from Promille Hill hade ju kunnat få vara en egen låt, det var så jag uppfattade den i Hässleholm.

 339. hjort skriver:

  Skamsen. Var i hela friden har du fått tag i plattan? Antar att jag få ta ett tåg ner till Skåne och tillbaka.

 340. Skamsen skriver:

  Rundgång i Malmö. Den finns t o m i skyltfönstret.

 341. hjort skriver:

  Aldrig är man på rätt plats vid rätt tid.

 342. gummo. skriver:

  fan vad sjukt. är den släppt alltså, officiellt? sygt, sa mats mave.

 343. matti skriver:

  ja jag vwt inte. jg sögervnej
  kalle är gift, o linda. allt som räknas.

 344. matti skriver:

  Och: bli aldrig DN. Inte ens om DN gillar dig. Men det är ju kanske jag då.

 345. Skamsen skriver:

  Bröllop med gratis sprit? Jag älskar sånt.

 346. Benny skriver:

  Men fy fan och hällvete. Det finns inte ord för det här.

 347. hjort skriver:

  Fylleinlägg. Få saker är så fina.

  Benny: Vad står på?

 348. Benny skriver:

  Jag drack 300 liter konjak igår, plus fem termosar Leopold Sachs. Sen gick jag på stan, där jag drack upp två ölfontäner och två pallar danskt piss. Och när man väl vaknar, förstår man att man har spytt ner klädhängaren och skohyllan i hallen, samt hela badrummet. Såg som Poltava till för någon timme sen. Nu återgår jag till dödsriket.

 349. ljqwjdkjefjew skriver:

  det är söndag. suicidal-söndag. ted gärdestad-söndag.

 350. hjort skriver:

  Fi fan, Benny, jag vill då inte byta med dig. Länge sen man var spyfull. Ännu längre sen man spydde ner sitt badrum, tack och lov. Men den morgonen man upptäckte det blev man i varje fall glatt överraskad av att fylle-hjort – på något outgrundligt vis – under natten hade gjort samtliga inlämningsuppgifter som baksmälle-hjort skulle lämna in samma dag, men hade glömt bort. Kompenserade för städandet.

 351. kilo skriver:

  Du korrekturläste det va, hjort, innan du lämnade in…
  http://www.youtube.com/watch?v=-V8m_maYGis

 352. david skriver:

  Haha! I början låter det lite som Jonathan Richman.

 353. skräddarn skriver:

  ha! lyssnade precis på hit the north. vilken ytterst sjuk version.

 354. Benny skriver:

  ’Hit the north! And hit the arcades’

 355. P skriver:

  Läser i intervjun i nya Gaffa att det är osäkert om BQ finns längre på grund av bråk i somras. Vafalls? Så kan vi ju inte ha det. Vad hände? Man blir ju orolig…

 356. kilo skriver:

  Jag tänker att den dan det, gud förbjude, händer och blir officiellt så är vi nog bland de första att få veta. Eller det hoppas jag iaf. Men vaffan kommigen, BQ har, om nu så är fallet, legat nere förr men har rest sig på fem.

 357. stalle skriver:

  länk till artikeln på gaffa?

 358. P skriver:

  Hittade den i fysisk form på mitt skrivbord. Kan leta runt.

 359. Alexander skriver:

  Är det augustinummret vi pratar om?

 360. P skriver:

  Vi snackar september

 361. gummo. skriver:

  Armageddon, ragnarök och Roms sista dagar, i ett. BQ bommar igen och Conny har lämnat gästboken.

  Hej hej, lilla cyanidkapsel.

 362. Skamsen skriver:

  Men nä! Var det detta Matti talade om när han skrev att det inte blev efterfest utan efterspel efter någon spelning? Jag var rädd för att det var något sånt, men tänkte att BQ var för vuxna för sånt numera. Var det inte så de beskrev det i Sonic? Snälla. Say it ain’t so!

 363. skräddarn skriver:

  de kanske drog en P, la ner och återuppstod. hoppas.

 364. hjort skriver:

  Officiella hemsidans formulering vad gäller spelningen i Östersund verkar plötsligt mycket mindre oskyldig än vad jag tyckte tidigare.

  ”[…]going to play one last show in 2010.”

  ”play one last show”

  ”one last show”

  ”last show”

  hjälp…!

 365. matti skriver:

  Äh, tare lugnt.

 366. Backlund skriver:

  Jag tar det lugnt på inrådan av högre auktoritet.

 367. Skamsen skriver:

  Okej då.

  Eftersom jag fick tag på MP så oväntat hann jag inte göra som jag brukar och lyssna igenom alla BQ-plattor kronologiskt innan jag lyssnar på den nya. I stället vände jag på alltihop och avslutade i kväll med Penny Century. Det blev lustigt det också.

  Jag funderade på om jag skulle säga en massa dumma saker om de gamla skivorna i hopp om att Matti skulle försvara dem (jag har fortfarande svårt att smälta att han kallade mellanlåtarna från spelningen i Hässleholm för ”gammalt mög”) men det går inte. Jag älskar dem och blev helt besatt av Everybody Else i går. Tidigare har jag inte förstått hur folk kan föredra den framför Holy Holy. Plötsligt upptäckte jag att Tugboat kanske inte är så bra som jag tror. Eller den är kanske en av de finaste låtarna någonsin, men introt kändes easy listeningsmörigt i går.
  Hur många har förresten råkat lägga Everybody Else i omslaget till Holy Holy och tvärtom? Det blev förvirrande när jag letade efter texten till Flashlight i Holy Holy.
  Sen började jag försöka lära mig några av klassikerna igen. Det fanns en tid då jag kunde säkert 30 BQ-låtar utantill som jag satt och spelade för mig själv. Nästan alla hade försvunnit ur minnet.

  MP tänker jag inte skriva om förrän den släppts på riktigt. Men fin är den. De flesta låtarna i alla fall.

 368. matti skriver:

  Själv lyssnade jag igenom 89 och Monty Python i går igen och kan omöjligt begripa hur man kan göra så bra skivor efter varandra. Och dessutom ha gjort Eternity Now som prequel. Det är fan sjukt och svårt att toppa.

 369. matti skriver:

  Vad BQ är för vuxna för är att hålla lemmarna i rörelse på ett lik. Men om nån eller vad eller vem som är död har vi ingen aning om.

 370. hjort skriver:

  Tugboat är precis så bra som du tror. Förmodligen ännu bättre.

 371. Skamsen skriver:

  89 nådde en topp i höstas innan jag glömde bort den ett tag. Men varje gång jag har tagit fram den har den varit bättre än vad jag trott. Inte minst i söndags. Skrev jag om när en DJ lyckades tömma ett dansgolv med hjälp av Halmet? Det var jättekul när 20 pers försökte dansa till den i början. Jag tycker den är lätt att dansa till. Men man kanske blir lite mer medveten om koreografin när man dansar offentligt. Hemma i vardagsrummet går den bra att dansa till i alla fall.

 372. Conny skriver:

  gummo: har inte lämnat. måste bara prioritera det allra närmaste ett tag. saknar er. återkommer. ska bara bygga om alla legobitar i universum först.

 373. Conny skriver:

  I morgon kväll tar jag en paus i legobyggandet, och är på Strand och firar Conny& Stefans 100-årsfest.

 374. matti skriver:

  ”I’ve been nothing but good to you people and you pay me back with non-stop ass rape”. Vem, i vilken teveserie?

 375. stalle skriver:

  willy strid i hem till byn.

 376. Le KBoi skriver:

  Nej, det är ju Iris i Goda Grannar.

 377. skräddarn skriver:

  maud olofsson i val 2010.

 378. matti skriver:

  Hahahaha! Vad roliga ni är. Jag säger inget ännu. Det här var för roligt.

 379. david skriver:

  Jag kör en helgardering: Daniel Forsell i Varuhuset, Bill Rawls i The Wire, Tony Soprano i The Sopranos.

 380. matti skriver:

  david: nu är du nära, men det är inte tony.

 381. hjort skriver:

  Är det Junior då? Vad han nu heter egentligen. Minns inte.

 382. matti skriver:

  Skulle kunna vara Junior, men det är det inte.

 383. hjort skriver:

  Dagnabbit.

 384. Le KBoi skriver:

  Han den där gangstern i Sopranos, inte Tony alltså utan han den andra. Italienarn.

 385. Henry skriver:

  Restaurangmannen

 386. hjort skriver:

  Hästmannen

 387. Le KBoi skriver:

  Lantmännen.

 388. Joel skriver:

  Det är Artie på Vesuvio som säger till sin personal när hans nån blåser honom genom att kopiera kontokortsnummer.

 389. Joel skriver:

  ”när nån blåser honom” skulle det såklart va…

 390. Le KBoi skriver:

  Fan, inte visste jag att det var gästbokens egen hans som blåste Artie. Mäktigt!

 391. Jonas skriver:

  Joel: Välkommen in i spelet.

 392. david skriver:

  Ah, Artie alltså. Kanske den sista man hade gissat på. Grattis Joel!

 393. matti skriver:

  snyggt Jay, mycket snyggt.

  Annars, jag kan bara ta in tre grejer nu, fyra. Can (Future Days och Soundtracks), Miles (Sketches of Spain av nån körstig anledning), den där In Dreams-listan jag la upp här för några veckor sen (fast jag tog bort Night Nurse och la dit Bel Air istället) och Sopranos, s06. En grej till: Rubicon.

 394. Le KBoi skriver:

  snyggt matti, mycket snyggt.

  Annars, jag kan bara ta in tre grejer nu, fyra. Burken(kurragömmaleken från mellanstadiet), Kicki(Bra vibrationer av nån körstig anledning), den där In Flames-listan jag la upp här för några veckor sen (fast jag tog bort och la dit lite) och barnporr, s06. En grej till: trollporr.

 395. matti skriver:

  Sliter med Watain idag igen. De spelar ju i Luleå på söndag. Men alltså, jag vet inte. De tidigare skivorna är roligare, men ändå. Jag vet inte. Kanske grymt live.

 396. frans skriver:

  conny : tack för igår . trevligt att ses, drog hem ganska tidigt, men vilka tvillingar

 397. Stellan skriver:

  Ska BQ ut och spela efter skivsläppet? Vore kul att se er söderöver.

 398. matti skriver:

  Stellan: Vi får se. Ingen överhängande risk, om man säger.

 399. Benny skriver:

  When the fuel runs out, världsbäst.

 400. Benny skriver:

  Ja, och så var det det här med hemlängtan. http://norran.se/nyheter/norrochvasterbotten/article212110.ece

 401. gummo. skriver:

  matti med veckans understatement, om man läser tråden i sin fulla längd, sista sjättedelen i vart fall.

 402. matti skriver:

  Benny: Nu får du en fin presang.

 403. matti skriver:

  Gummo: Jag fattar inte.
  Benny: När det kommer till det, min discosmak är väldigt konservativ. Mer som soul än house, om man säger. Men det är inget fel på house heller.

  Synd att I’m Ready For Your Love med Anita Ward finns på Spotify. Det är nog min bästa discolåt.

 404. kilo skriver:

  Harold Melvin & The Blue Notes, tänkte skriva nått så jag började leta skivan men hittar den inte. Har letat i en halvtimme nu…fan. Nu hinner jag inte skriva, listar några tidlösa:

  Blondie – Heart of glass
  http://www.youtube.com/watch?v=8CmhqoB1lNE
  La Belle Epoque – Miss Broadway
  http://www.youtube.com/watch?v=nGf2NJUpK6Q
  Norma Jean Wright – Saturday
  http://www.youtube.com/watch?v=VsESz9qCHBE

  Universal robot band, wow.

 405. Le KBoi skriver:

  Hej alla. Jag brukar skriva på matti alkbergs gästbok. Den här gästboken ser likadan ut, folk har likadana nick och diskussionen är likadan som där. Skillnaden är att ni här pratar disco och på matti alkbergs gästbok pratar vi rock. Fucking hipsters!

 406. Benny skriver:

  matti: Tack för fin pressäng!

 407. gummo. skriver:

  matti: var det så subtilt? att folk i omgångar resonerat kring dödförklarandet av orkestern, och att du sedan skriver, på frågan om orkestern ska turnera, ”Ingen överhängande risk, om man säger.”

 408. matti skriver:

  Ja, du menar det. Jag var dock också liiite subtil. Skrev om risk, men inte om hur stor chans det är. Den kan ju vara större än risken. Kanske.

  Och att vi möjligen inte turnerar, det har vi ju gjort förr. Eller alltså, INTE gjort tidigare med. Det är ju ingen nyhet precis.

 409. Benny skriver:

  Vad gäller BQ säger min hermeneutiska ådra: ”Jag förstår.”

 410. Benny skriver:

  Oskar Köttros.

 411. hjort skriver:

  matti: Det här med risk kontra chans. Frågan handlade om hur troligt det var med en BQ-turné, och oavsett vilket ord man väljer att använda i sitt svar så måste väl själva sannolikheten för turné vara densamma? Det enda som förändras beroende på vilket ord som används borde väl vara hur vi som läser uttalandet tolkar din inställning till turnérandet?

  Jag är inte ute efter att fiska fram nyheter om vare sig BQs död eller motsatsen, jag är bara sysslolös, bitter och uttråkad. Kanske lite överanalyserande. Eller lite trög. Förmodligen båda. Hursom, skriver mest för att jag kan, och för diskussionens skull.

 412. gummo. skriver:

  allt är så jävla subtilt att jag nu måste dricka huvudet i ordning.

 413. david skriver:

  Le KBoi: Word

 414. matti skriver:

  Ja hjort, så är det förstås. Men min inställning till turnerandet är inte densamma som somliga andras. Jag VILL turnera.

 415. hjort skriver:

  Aj aj, då fattar jag. Kul med intervjun förresten. Blir nog intressantare att läsa när man väl lagt labbarna på MP.

 416. Conny skriver:

  Tack Frans för i förrgår! Har inte känt mig så ung på lokal på 10 år!

 417. david skriver:

  Äntligen nån som hittat på en vettig frukost http://www.dn.se/nyheter/varlden/kock-skapade-friterad-ol-1.1163189

 418. hjort skriver:

  I med lite bacon också så är jag game.

 419. jättegöran skriver:

  vafan? hänger ni fortfarande här? bacon?

  http://open.spotify.com/track/57X3GMzpEfHxwlMNFo7sVL

 420. hjort skriver:

  Herrejävlar, farligast på Borgmästarn!

 421. matti skriver:

  Fick en mix på en Mother of the Forest-låt som jag sjunger lite på. Grymt! Varför jag nu berättar det. Ingen rast ingen ro, kanske?

 422. Benny skriver:

  Om man inte tycker att Peter Apelgren är roligast i världen är man helt dum i huvudet och mongoloid.

  http://www.youtube.com/watch?v=5tsn0XaEwSE

 423. hjort skriver:

  Jag skulle kunna gifta mig med Peter Apelgren.

 424. hjort skriver:

  Nästan relaterat: Riskradion.
  http://www.youtube.com/watch?v=ffCw5ZpXRBY

 425. hjort skriver:

  Någonting som jag älskar med Peter Apelgren är hans oerhörda sinne för detaljer. Små, triviala saker som han kan spinna igång på, till världens ände och tillbaka. Man får intrycket av att han tar in så fantastiskt mycket av allt som är omkring honom att han nästan måste uppskatta livet på ett helt annat sätt än man själv gör. Blir lite ödmjuk inför det, och känner mig av någon anledning väldigt positiv. Känner också att det här är en sån där grej som jag skulle kunna skriva när jag är full, och som jag förmodligen borde påstå att jag är full när jag skriver med tanke på hur patetiskt och illa formulerat det är, men jag är spik nykter.

 426. Benny skriver:

  Jag är bombsäker på att karln har ADHD, i övrigt tycker jag att han verkar ha rätt bra kablage. Har streckkollat på den gamla millenieskiftesklassikern ’Parasit TV’ nu. Fy farsan vad roligt. Man blir ju avundsjuk, han är både rolig och gift med Anna Mannheimer.

 427. Le KBoi skriver:

  david: fucking xenophob

 428. Joachim skriver:

  jävla dundergrejer de har mot huvudvärk här i amerikat. tog två och tappade känseln i ansiktet. det i kombination med jetlag, i kombination med det här klippet, resulterade i en roflcopter.

  http://www.youtube.com/watch?v=L8CtWUY7nvg

 429. david skriver:

  Le KBoi: Bra att nån ser till att även dom får ligga.

  http://www.youtube.com/watch?v=QdBKoiPE78Y

 430. johan skriver:

  matti>> du funderade i veckan. missa inte watain! sundsvallsgiget igår var så djäfvla bra.

 431. matti skriver:

  Peter Apelgren. Ja herre vad rolig.
  http://www.youtube.com/watch?v=9icyJagG0OM

  Alla Västkustsångar-grejer också. Jag har sett dem 2000 gånger nu.

 432. hjort skriver:

  HAHAHAHA! ”Tor…de France..!” Jag dör!

 433. jättegöran skriver:

  va? tjockhuvun! va hänger ni här för? gör som jag! bli vän med ulf på facebook. han kan skriva. han är vår sanne nationalskald.

  http://www.angelfire.com/ab/ulflundell/diktkuk.html

 434. jättegöran skriver:

  ulf. ingen annan kan beskriva en hals, som ulf.

  http://www.angelfire.com/ab/ulflundell/dikthals.html

 435. Benny skriver:

  Tänk att vara så rolig, att man kan skratta åt sina egna skämt. Fy fan, det vore ju himlen. Skulle aldrig gå utanför dörren.

 436. hjort skriver:

  Jag skrattar alltid åt mina egna skämt. Inte för att de är roliga, utan mest för att vara artig.

 437. matti skriver:

  Äh. Jag missade Watain. Så går det när man är 41 och hänger på svartklubb med unga till fem på morgnarna.

 438. Le KBoi skriver:

  Monika, Katja är här!

 439. Benny skriver:

  ”Kommentarerna på dags- och kvällstidningarnas sajter är, för att citera brittiska The Word, ”det bästa argumentet mot demokrati sedan Platons ’Staten’”.”

 440. Benny skriver:

  Rök på du, du är rolig.

 441. matti skriver:

  Va äärde å berätta?

 442. gummo. skriver:

  äre sant å ni har disel i vattne i svartöstan? vem dog och gjorde er till nordöstra ryssland?

 443. matti skriver:

  Det är sant och nu dör vi.

 444. frans skriver:

  ha ha.. äntligen får man kanske se lite mutationer i luleå.. jävla tråkig stad,

 445. matti skriver:

  Via Fenriz (Engangsgrill-skivan) upptäcker jag till sist Pentagram. Vilken skatt. Som att höra Sabbath eller Roky Ericson för första gången. Fan, man hatar ju själva begreppet stoner rock lika mycket som man hatar grunge och Soundgarden (på pappret alltså, inte så verkliga livet), men när det är bra så är det ju jävligt bra. Men hur bra?
  Ok, vid sidan av Sabbath är antagligen Penatgram bäst. Bättre än Saint Vitus, bättre än Cathedral, Sleep, The Sword och, High On Fire. Bättre än Hawkwind till och med.

 446. matti skriver:

  Och när vi ändå talar (hård-) rock som låter 70-tal som ingen av er bryr er om: jag gillar verkligen, VERKLIGEN, svenska Witchcraft, särskilt deras andra, Firewood. Från 2005. Finns på Spotify.

 447. Le KBoi skriver:

  Jag gillar Beatles. Och Karen Dalton.

 448. frans skriver:

  lyssna på the ghost matti.. det är bästa hårdrocken, finns på reissue vinyl.
  JAg hittade den för några år sedan, dom är från birmingham oxå, http://www.youtube.com/watch?v=QTviwOIXJPI

 449. matti skriver:

  Jag gillar The Ghost, men tänker lite för mycket på Deep Purple och garagerock. Borde ju inte vara nåt fel för det, men just nu är jag mer inne på http://open.spotify.com/track/1QBiJWV8vxs4tAosho7nMB

 450. frans skriver:

  har inte spotify..

 451. Tråkigt på jobbet skriver:

  Missa inte Bedemon. Pentagram agerar kompband åt en kompis, inspelat i risig källare typ 1973.

  http://www.youtube.com/watch?v=d85ufpJP9Nc

 452. Benny skriver:

  gummo: Du måste visa mig den här Vidarkliniken någon gång, verkar spännande.

 453. Benny skriver:

  Igår såg jag en bootleg-video med Prince från 1983, några månader innan Purple Rain. Svår erektion.

 454. matti skriver:

  I såna fall, frans, borde du skaffa det inte för att det är så jävla grymt, men du skulle kunna lyssna på Engangsgrill utan att behöva köpa den. Nattefrosts sida är inte lika bra som Fenriz Red Planets.

 455. skräddarn skriver:

  asså nya bq! jag har fått låna ett recensionsex av en god vän och jag kan säga att den fan är helt magisk. alla kommer att bli nöjda! ni som tycker att bq var bäst på 90-talet kommer att lipa när ni får höra melodierna och vi som tycker att de bara blir bättre och bättre har rätt. det är liksom helt ny rock som man ändå känner igen, blir glad av, inte riktigt fattar men inte kan sluta nynna på.
  apropå svår erektion har jag tvärtemot jättelätt att få erektion till avslutningen på escape from promille hill. B-Ä-S-T!!!!!

 456. frans skriver:

  JAg gillar att köpa. Köper minst 3 skivor varje dag. om det är bra alltså. har precis spelat för 7000 studenter .. svinkul.. verkligen,, äntligen hemma.. Jag verkar känna som att ni inte köper skivor längre, stämmer det ?. och det är något som vi borde ta upp på detta forum..

  jag vill köpa
  jag vill köpa skvior..

 457. gris-doris skriver:

  det är verkligen få människor som kan prata med röven med en sådan stringens

 458. gummo. skriver:

  asså. lill-lördag. det innebär att det var lill-fredag igår. då är det ok att inte vara helt jävla i toppform. tappra försök att samtala med simon bank gick på röven.

 459. stalle skriver:

  journalister har ju svårt att föra civiliserade samtal så det ska du inte vara ledsen för.

 460. matti skriver:

  Äh skit i det där. Lyssna på det här i stället: http://www.myspace.com/martinstenso

  Jag älskar det. Älskar.

 461. P skriver:

  Oj! Det var bra! Verkligen. Är det Fint Tillsammans-snubben?

 462. matti skriver:

  Japp.

 463. P skriver:

  Bara en sådan sak.

 464. Conny skriver:

  Har fortfarande inte kunnat ta in något nytt efter Raketen. Fortfarande knäckt.

  Men appropå Fint Tillsammans, så är Psykakuten upplyftande att lyssna på tycker jag. Henrik Svensson och hans tjejs nya band. Hade jag fått bestämma hade det varit på svenska, men men… Det är tur att inte jag får bestämma så mycket.

 465. Conny skriver:

  Någon som har ett rum att hyra ut från nu till jul? Tre – fyra dagar i veckan skulle jag sova där. Luleå är lite långt bort… Tänkte mer Stockolm med södra förorter…

 466. matti skriver:

  Sam Cro är tillbaka. På tv alltså, amerikansk tv.

  Skickade jag Raketen, C? Eller glömde jag?

 467. Sir Vezz skriver:

  Kul med Fist or hand i lite sömnig Reaggeversion. För att inte tala om orginalet, det låter jättebra. Älskar det där samplade ljudet som dyker upp då och då. Låter som någon som sågar nåt.

 468. gummo. skriver:

  Conny: Järna? För långt bort?

 469. gummo. skriver:

  Conny: you´ve got msg, och priset kan nog förhandlas lite om.

 470. matti skriver:

  Sir Vezz: Det är ingen sampling. Det är Jari som spelar Quica ( http://www.objectlessons.org/index.php?mod=PageMod.showComponent&component_id=48 ).
  Och det är underbart.

 471. Benny skriver:

  Conny: Ta in på Vidarkliniken i Järna, där har dom örtte och riskakor.

 472. matti skriver:

  Jag kan allvarligt talat inte gå in på den där bloggen. Jag dör av spya. Färserat vitkålsshuvud. Brrrrrrrrr.

 473. Conny skriver:

  gummo: vad är msg???
  matti: still no rocket i min mail.

 474. skräddarn skriver:

  den bruna maten…mmmmmmm.

 475. Benny skriver:

  Conny: Matsmältningsgonorré.

  Jag älskar Norrlandsbussen, tåg suger roev.

 476. Benny skriver:

  Nån som vet någon bra one-liner till SD:are så att de reviderar sin åsikt? Tror att jag har ett gäng i mitt fotbollslag.

 477. Skamsen skriver:

  Jag tänker lite på det där med vänsterhänthet (om det ens är ett ord). Visst är väl du Matti vänsterhänt? Råkade du någonsin ut för hemska gitarrlärare i barndomen som tvingade dig att spela på en högersträngad (om det ens är ett ord) gitarr? Jag har hamnat i ett dilemma på jobb. Vi har såna där miniatyr elgitarrer och en elbas och dessa är givetvis högersträngade (om det nu var ett ord). Några ungar har börjat spela i band nu och jag låtsas som att det inte finns något alternativ till det högersträngade. Basisten är vänsterhänt och jag är orolig för att mitt ”tvång” ska påverka hans spelande negativt. Han spelar väldigt bra men tänk om det hade kunnat vara ännu bättre. Förstör jag för honom? Han tycker det är kul i alla fall och går runt och hoppas att det ska vara måndag så han kan få spela i morgon.

 478. Conny skriver:

  Skamsen: Jag är vänsterhänt! Tog spontant upp gitarren upp och ner när jag var liten. Min första och enda gitarrlärare tvingade mig att spela högerhänt. Av denna anledning tog det mig tio år att lära mig spela ens nästan hyggligt. Jag är tekniskt sämre än alla andra i högerhanden. Jag har hatat min gitarrlärare i efterhand. Å andra sidan: kanske är det just därför jag spelar så avigt och annorlunda, och har så lätt med fingersättningen till knepiga ackord? Kanske just det gjorde att så många galningar valt att vilja ha min knepgitarr i sin musik? Upplys gärna dina adepter om för och nackdelar!

 479. Skamsen skriver:

  Men nu fick jag ångest. Känner mig taskig. Men ingenting verkar hugget i sten när det komemr till instrument heller. En jag spelade med var vänsterhänt och spelade högergitarr men vände trumsetet när han satte sig där. Jag har hört någonting om att Cobain var högerhänt, men spelade vänstergitarr.
  Pojken i fråga spelar ändå bättre bas än jag fått någon annan 8-åring att spela.

 480. matti skriver:

  Jag har aldrig tagit lektioner, min pappa strängade om en gitarr till mig när jag var tio eller nåt och på den vägen är det. Men jag kan spela upp och ner också. Fixar enkla komp med E-ettan högst upp.

  Men annars är det som Conny säger: det finns fördelar med att vara CP-hänt också!

 481. Le KBoi skriver:

  Jag är högerhänt och började spela gitarr uppochner. Minns inte vem som sa till mig att det var fel, men nån gjorde det och jag vände på gitarren. Sen gick jag på universitetet istället. Det gick som det gick.

 482. gummo skriver:

  conny, meddelande. på facebook.

 483. matti skriver:

  Bra recension, tycker jag. Annars verkar det genomgående denna gång vara att de som recenserar inte hunnit lyssna in sig, att de till och med skriver det. Tidens tempo och såna asshole-argument.

  Men det finns bara typ fem recensioner såhär långt. Annat nästa vecka, kanske.

 484. P skriver:

  Box, bah!

  Fy fan vad avundsjuk man blir att en massa pajsare har fått Monty Python i brevlådan medan man själv sitter och lider. Det är inte lätt det här.

 485. chopstah skriver:

  Stilla dig, P. För övrigt har du mail.

 486. Backlund skriver:

  Jag tänker åka till Frankrike bara för jag inte fått tag på Monty Python än. På riktigt. Eller så råkar jag bara bli bjuden på bandresa och är girig och vinsugen.

 487. matti skriver:

  Jag tänker rätt mycket på att Håkan släpper singel i morgon. Gör ni det med? Tänker alltså, på det alltså.

 488. axel skriver:

  spelades på radio idag, den var fin! men, viktigast av allt, när kommer DIN skiva?

 489. Le KBoi skriver:

  Backlund – jag har redan åkt till Frankrike, men av helt andra anledningar. Monty Python. Tvi vale.

 490. Backlund skriver:

  Äh. Vi har en liten hyrbil och ett litet hus i fyra dagar. Det får duga. Jag tänker att det kommer att bli som att vara i sommarstugan i Köttsjön. Fast i Azille. Hej då svenskar.

 491. Skamsen skriver:

  Hade man inte kunant göra något roligare som kulturminister? Jag tycker det hade varit bättre om medlemmarna i bq hade fått en hygglig statlig lön så de kunde släppa två skivor om året. Och den där deluxelådan med My War och Gay Icon som Matti drömde om för en tid sedan. Det hade varit mycket roligare. Sen hade ju Roy Andersson kunnat få en massa pengar också. Och Eggstone hade fått välja mellan att utvisas eller släppa en ny skiva.

 492. matti skriver:

  Ja boxar means nothing to me. Jag skrev precis en nöjes (ehhh…) artikel om Västtyskland på 70-talet. Statlig lön vill jag ha, ja tack. En skiva är under allvarlig planering. Innan jul bör den vara inspelad i alla fall.

 493. Skamsen skriver:

  Soloskiva eller en till med BQ? Jag förmodar det är solo, men man vet ju aldrig. BQ verkar ha ett jävla flyt just nu. Lyssnade på You(x6) när jag cyklade hem från jobb och tänkte på vilka överjävliga öppningslåtar BQ alltid har på sina skivor. Saturday Night kan vara ett undantag eftersom jag inte ens kommer på vilken låt som ligger först där och den instrumentala snutten på Holy Holy brukar jag hoppa över.

 494. matti skriver:

  Solo.
  Saturday Night har ju en av de bästa: I Know My Owner. Hardcorekraut så öronen vecklar ihop sig. Lyssna, du vet att jag har rätt.

 495. Skamsen skriver:

  Just det. Det är den som har en text, men man hör typ aldrig sången. Har jag för mig. Får lyssna i morgon. Ska titta på Dobidou. Tydligen ska Peter Wahlbeck vara med i kväll. Vad ska han göra där? Min nyfikenhet är enorm.

 496. Skamsen skriver:

  Sitter folk verkligen och tittar på sånt här? Kändisar som spelar memory och en nerbantad Kronér i blåjeans. Jag tycker att livet borde erbjuda mer.

 497. Skamsen skriver:

  Jag har i snart tio timmar gått runt och funderat över vilken tjej det var som sa ”du kan ta din färgglada kuk och dra åt helvete” till någon på 90-talet. Var det i något tv-program hon sa det eller var det någon jag kände? Kul var det i alla fall.

 498. matti skriver:

  Jävla val och block och partipolitik. Jag vill ha noll timmars arbetsdag, vem driver den frågan? Jag vill ha ett systemskifte, alltså ett verkligt systemskifte, vem ska jag vända mig till? Varför ska jag tvingas rösta taktiskt när jag hatar allt lika mycket? Varför uppfattas dessa synpunkter som naiva och idiotiska? Va?

  Annars, en underbar dag i norr, bröllops- och allt.

 499. matti skriver:

  Gillar ni Håkansingeln då? Finns på iTunes. Jag gillar. Saknade te havs är så fiiiin. Stämmorna. River en vacker dröm är väl hitten antar jag, men jag känner mig inte ung (eller om det är gammal) nog i dag.

 500. matti skriver:

  Äh, jag gillar mest skånsk punk. Men som jag gillar det.

  http://www.myspace.com/baddatfortrubbel

  Dessutom nya låtar, från LPn (som jag fan inte köpt ännu, men jag ska) antar jag: http://www.myspace.com/sloaknivar

 501. P skriver:

  chopstah: Tack! Vilken present!

 502. matti skriver:

  Folke! Som förr! Tältprojekt! Oasen!
  Allvarligt, hur grymt som helst!

 503. all makt åt folke skriver:

  ingen vallåt, men brabrabra:

  http://www.youtube.com/watch?v=jU_YHHCbYrc

 504. kilo skriver:

  farväl nu jävla allians

  Man måste rösta taktiskt om man vill få sin röst hörd tror jag. Maximalt vänster och sen hoppas att det rödgröna vinner valet. Sen kanske andra, mer vettiga, allternativ dyker upp. Men nu måste Arbeta!-partiet/en först och främst bort, så resonerar jag.

 505. Benny skriver:

  Tommy Körberg är bulgar, 114.

 506. matti skriver:

  Sonic Youth kunde ha lagt av efter The Diamond Sea egentligen, fan vilken fullkomlig låt. Men de gjorde inte det, de gjorde svinmycket bra grejer, som hela Sonic Nurse, exempelvis. Stort band. Självklarhet, jag vet, men jag ville säga det ändå.

 507. Skamsen skriver:

  Glöm inte Karen Revisited på Murray Street. Mycket fin låt. Men jag är rädd för att Sonic Nurse kommer att vara deras sista stora stund. Deras bästa tillsammans med Sister.

 508. skräddarn skriver:

  kungen heter jandek!!

 509. matti skriver:

  skräddarn: han gör ju det!

 510. Conny skriver:

  Raketen, låten ”Aning”, mycket bra. Jag ryser liksom som jag aldrig ryst förut ibland när Birgit Bidder sjunger på stockholmska. Overkligt.

 511. matti skriver:

  Spelade gitarr, ville göra ett hårt jazzriff, kom på ett, typ, men jag kände igen det så mycket. Det var Eight Miles High, Byrds-versionen. Nu kan jag inte sluta lyssna på den. Förståelsen för vad de håller på med, poängen med Byrds, jag har ju alltid tyckt att de varit så fruktansvärt överskattade, ökade med, tja, 90% kanske. Så går det till ibland. Nästa gång, vem vet, sitter jag och spisar Love som om inget hade hänt.
  Självklart blev det även en playlist. Tema: att öppna huvet, att släppa in och igenom, när man lyssnar på musik. Eller åtminstone när man spelar den.

  http://open.spotify.com/user/%7ebjorvy%7e/playlist/6ZFLCHAaaGgvywZbHkaL2P

 512. matti skriver:

  Förresten, vet inte om det är allmänt känt, men fatta att det finns en massa Televisionlåtar, alltså nya, skrivna efter tredje skivan, vad jag förstår (fast nu har de väl lagt av för gott?), som aldrig släpptes! Som den här:
  http://www.youtube.com/watch?v=_33oB81jLYg&feature=related

 513. skräddarn skriver:

  fan vad television var bäst ändå. hade aldrig hört den där låten förut. grym ju.

  första videon från monty python:

  http://www.youtube.com/watch?v=e19jYE1YlBg&feature=related

 514. P skriver:

  Min Byrds-favorit:
  http://open.spotify.com/track/4ps7ABmYWYZIFH7T3O1kPD
  En översättning och tonsättning av en dikt skriven av den turkiske poeten Nazim Hikmet om bombningen av Hiroshima. Sjukt goth för ett band som är stående inslag på TV-shopsamlingar på temt 60-tal. Inte helt oväntat spelade This Mortal Coil in en cover.

  http://wonderingminstrels.blogspot.com/2001/04/i-come-and-stand-at-every-door-nazim.html

 515. Conny skriver:

  Hur KAN moderaterna ha en valaffisch med texten ’arbete ger frihet’ utan att det blir fullständigt ramaskri? Hur fan är det möjligt? Vad är det för jävla tid vi lever i?

 516. matti skriver:

  Jag har sett den, men är den på allvar? Skulle vilja se den i ett moderat sammanhang, gärna med en naz… förlåt moderat som försvarar den.

 517. Skamsen skriver:

  De drog väl tillbaka texten när de kom på att den används förr.

 518. P skriver:

  Aha! Det var dom som snodde skylten från Auswitch alltså!

 519. Benny skriver:

  Mattias Alkberg: Bootlegen du skickade har kommit bort, kan du skicka den igen?

 520. matti skriver:

  Doom. Bra band.

 521. stalle skriver:

  något måste ske.

 522. matti skriver:

  Alltså, Luleå, Norrbotten, man blir helt jävla matt emellanåt. Nu fryser Landstinget och Arjeplog Kommun bidragen till en spelning med bland andra Mikael Wiehe, för han tyckte, från scenen, att vi skulle störta regeringen. Man kan tycka vad man vill om Wiehe men att dra tillbaka ett redan beviljat arrangemangsstöd pga en artists åsikter är fan sovjetkommunistiskt/nazistiskt. Och ja, jag hade blivit lika upprörd om det hade handlat om Mange Schmidt eller Ultima Thule. Läs gärna:

  http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=5591767
  http://www.kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?articleid=5534303

  Om ni vill slippa infarktläge bör ni undvika att läsa folks kommentarer. Norrbottningar som skriver på de platserna är mer fientligt inställda till kultur än Herman Göring. Även om han inte verkar ha så mycket med det att göra som man kan tro: http://www.faktoider.nu/kultur.html

 523. matti skriver:

  Alltså, hela Fifth Dimension är ju grym. Jag hade fel KBoi. Förlåt.

 524. P skriver:

  ”Sanningskommission”…. Verkligen obehaligt. Det var faktiskt undertecknat som bokade den där spelningen med ABF. Utan arrangemangsstöd hade de inte kunnat genomföra konserten, inget snack. Landstinget och Arjeplog Kommuns linje är alltså att inte stötta någon annat än totalt apolitiska, eller rent av rent kommersiella kulturyttringar? Det låter ju jävligt sunt.

 525. Conny skriver:

  Nu hör jag att den där moderata banderollen ska vara fejk. Blodtrycket steg i onödan.

 526. P skriver:

  haha, jag har googlat runt hela dagen för att ta reda på om den var på rikt. Lite synd, ändå.

 527. Le KBoi skriver:

  Klart du hade fel. Som vanligt.

 528. matti skriver:

  Vibrators första, Pure Mania. Fan vad bra egentligen. Mindre pretentiöst Only Ones. Liiite mindre bra också, men bara lite.

 529. marcus skriver:

  Tack BQ för att ni gör mitt liv värt att leva. Monty Python är det bästa jag hört, någonsin.

 530. Backlund skriver:

  Dom hade mycket vin och bra kött i frankrike. Jag drack och åt av det.

 531. Benny skriver:

  http://www.youtube.com/watch?v=oUF2a1u3lRU

  Det var det här jag nämnde förut. Alltså herregud, finns appselut INGET som går att jämföra med det här. Mitt musikintresse blir helt monoteistiskt av en gammal VHS. Dessutom konverterar jag till ’homo’.

 532. Backlund skriver:

  Sen kom man hem och där hade BQ släppt skiva på iTunes. Likadant som jämt – en konstant stående ovation. Eller det kanske blir att man går ner på knä? Eller kysser marken? Jag tror inte det spelar någon roll kanske.

 533. Alexander skriver:

  Sista minuterna på Escape från Promille Hill är bland det finaste jag hört. Glädjen är total när gitarrerna bryter loss!

 534. martin skriver:

  ”Monty Python” fick högsta betyg (5 av 5) i Göteborgsposten idag.

 535. P skriver:

  Nu har man skivrackarn på rikt också. Fy fan vad bra den är.

 536. Backlund skriver:

  Du länkar ju inte P så jag får göra det. http://kamratskaprock.blogspot.com/2010/09/allt-ar-fel.html

 537. Benny skriver:

  Den som skriver den där bloggen får gärna säga mer om Michael Rother-spelningen. Jag hade en jävla tenta idag, så jag kunde inte gå.

 538. P skriver:

  Benny: Det var jävligt bra. Steve Shelly kanske spelade aningen onyanserat för att göra Neus originalinspelningar rättvisa, men å andra sidan var det något annat än en Neu-repris vi såg. Snarare en tappning av de olika perioderna av Rothers musik ihopsmält till en ny helhet.

  Jag lyckades faktiskt stänga av hjärnan och glida in i ljudväggen under spelningen, så man analyserade liksom inte under konsertens gång och har inte så många detaljer att bidra med för er som inte var där. Men det är ju bästa möjliga kritik, att man gled in i det.

  Jag tyckte verkligen att det var oerhört bra, ljuden, drivet. Fantastiskt. Minus för att det tog en jävla timme att kliva upp på scen efter utsatt tid. Vad är det för tysk disciplin egentligen?

  På dagen hade Michael Rother en liten föresläning på Goethe-institutet. Det har det skrivits lite om på Annika Flynner-bloggen:

  http://annikaflynner.blogg.se/

 539. Le KBoi skriver:

  Jag är med P.

 540. Backlund skriver:

  Jag var på Säkerts releasefest. Efter spelningen. Det var tydligen jävligt bra enligt artisten och hon var också förvånad att det kom så mycket folk att kön räckte runt kvarteret.

 541. Backlund skriver:

  LeKBoi: Alla är med P.

 542. P skriver:

  Backlund: Det är kul att annika inte verkar fatta hur poppis hon är. Sympatisk.

 543. Benny skriver:

  Ja, det där var ju ett jävla clusterfuck. Men jag har svårt att se det som något annat än en hemskt anekdot. Jag har mycket gemensamt med den historien, i mitt liv. Exakt dom här sakerna tänkte jag på förra valet, och gick därför och röstade. MEN:

  ’De rödgröna’ kommer inte att höja skatten. Så länge de inte gör det, kommer det inte finnas pengar till välfärdssystem. Det är min analys.

  I år kommer inte ’det pragmatiska och goda’ i att gå och rösta nå upp till sitt gränsvärde, jag kommer följa min ideologiska övertygelse istället. Jag tror inte på representation. Det funkar inte, i alla fall inte i förhållande till vad jag kräver av ett samhälle. Jag är demokratisk på annat håll.

  Det finns ingen poäng med att jag säger det här egentligen, vädjar inte till att folk ska följa mitt exempel. Försöker bara bena ut det hela rationellt. Om man kunde rösta med hjärta i det här valet, skulle jag inte tveka. Men jag tror inte att det är möjligt, hela gänget är klåpare.

 544. stalle skriver:

  stavar åt helvete fel.

 545. matti skriver:

  Please kill me. Skitliv.

 546. stalle skriver:

  vad har hänt matti?

 547. Adrian skriver:

  Såg att nya skivan liggar på Spotify nu. Har/kommer den släppas på vinyl? Känns inget kul att köpa cd-skivor. Små och fula är de.

 548. Lillis skriver:

  Vi har ett nytt band:

  http://www.thebells.se

 549. gummo. skriver:

  asså, the bells asså. jag dör. har inte hört, men uppställningen. i teorin asså. knäckande bra. i teorin. längtar till praktiken.

  asså. här bråkar vi om allians schmallians eller rödgröna schmödgröna. asså. fattar ni att omkring 4-6 procent på väljarna håller på att dunka in, typ, den här snubben in i riksdagen:

  kentekeroth.se

  asså. på rikt. for real. vad händer? fattar ni vad sex procent är för någe? och hos vp, vettni, är det var tredje som gör´t.

  vad händer?

 550. hjort skriver:

  Själv har jag precis upptäckt att en av mina äldsta vänner, som jag för tillfället bor ihop med, tänker rösta SD. Jag vill inte förstå.

 551. gummo. skriver:

  hjortis: anledningen till mitt inlägg. dels: vaffan, skillnaden mellan sossarna och moderutterna är inte riktigt vad den brukade vara. ändå så jävulskt mycket tjafs, när de mest övertrumfar med hur man ska ratta på instrumenten, inte ändra dem, dvs., ideologiskt pregnant debatt.

  så, idag, mötte jag en man, med ett högst hedervärt yrke och en högst normal inkomst, en vanlig snubbe, om än med finsktklingande efternamn (oh, the irony): han började härja runt med varför han skulle rösta på sd. ”att de andra slickar arschlet på varandra, och att de som kommer hit, de behöver ju inte vara här, de riktigt behövande blir kvar därhemma, och, faktiskt, vad tror du skulle hända om jag flydde till irak, skulle jag få hemspråksundervisning, va, nej, men det ger vi araberna. därför röstar jag sd”.

  på rikt. han sa så. typ ordagrant.

  vad händer? fattar ni så vanligt det här är? det är FLER som röstar (v) än (sd) i år. antagligen. it´s sickening to the bone. och inte fan hjälper det när göran hägglund, som härbergerar galna abortmoståndare och kreationister, offentligt säger att han inte ser någon större skillnad på ohly och åkesson.

  vad händer??? i´m fucking bestört. på rikt.

 552. gummo. skriver:

  ok, man ska inte skriva med rötjut innanför västen: rättelser:

  – vi saknar ideologiskt pregnant debatt i årets valrörelse, menar jag
  – sd kan bli större än v. och centern. kanske kristdemokraterna (vilket, och det är jag lite osäker på, jag inte är hundra på vad som är värst, med tanke på vilka enorma tokjönsar som gömmer sig under kd-paraplyt).

 553. stalle skriver:

  hörde en bellsduett. topp tunnor fint!

 554. stalle skriver:

  johan forslind/-g?

 555. skräddarn skriver:

  ja, det var fina låtar.

 556. P skriver:

  Gummo: SD lärju faktiskt komma in i riksdagen. Tyvärr, så klart. Det är tragiskt och vridet och sjukt. Men väl i dagsljus och med ett dagligt krav på sig att ta ställning i konkreta sakfrågor (och för den delen att i motioner konkretisera sin perversa rasism) kommer de blottas som det kalle anka-parti de är. Vars förslag förhoppningvis röstas ned om och om igen. Precis som Ny Demokrati förlorade all trovärdighet så fort de inte kunde spela missnöjeskortet från marginalen. De har många puckade sympatisörer, men knappt ett organiserat parti. Det är klart det är en mardröm att SD kommer över 4 %, men det är bara ett extra sjukt inslag i det faktum att de borgerliga partierna har ett sådant övertag i problembeskrivningen, hur de sätter agendan. Allt är fel.

 557. P skriver:

  The Bells! Fint, väldigt fint! Peter spelade några demos på Siesta för en. Lät grymt då, låtert grymmare nu.

  Open Forest låter ganska mycket som något Backlund skulle hitta på:

  http://www.myspace.com/kolonivagenskapell

 558. P skriver:

  Eller, nu låter det ju som om man inte är helt bestört över det faktum att så pass många kan tänka sig att rösta på ett jävla nazistparti. Men det är just det, det är ett större problem att vi kommit till en punkt då folk på allvar kan ta till sig sådana tankegångar än att just det äckliga lilla partiet kommer in.

 559. P skriver:

  Rödtjut innanför västen här med

 560. gummo. skriver:

  P. asså. de skiljer sig åt för mycket, sd och nyd. för att man ska kunna slå sig till ro och tänka att de är en mandatsperiodslända. stor organisation. funnits med länge. är urläskiga. inga cirkusdirektörer och grevar där inte. inga lokalavdelningar fyllda av besvikna såssar. plain riktiga rassar.

 561. P skriver:

  Ja, jo. Mitt i allt helvete kanske man försöker trivialisera det värsta för att stå ut.

 562. matti skriver:

  Stalle: Jag hade inte ätit middag bara. Bättre nu.

 563. matti skriver:

  Jag älskar The Bells. Hur han sjunger. Vilka texter. Vilka låtar. Och nej, det är INTE Johan Forsling.

 564. axel skriver:

  en fråga om bq-plattan (som är fenomenal): hette inte låten ’dogs’, ’doors’ tidigare?

 565. matti skriver:

  Ja. Den hette Doors tidigare. Vi ändrade i titlarna så länge det var fysiskt möjligt. Tills omslaget gick i tryck.

 566. gummo. skriver:

  har lyckats spisa the bells, och praktiken stämmer överens med teorin, gud vad jag vill äta upp dem med choklad- & kolasås på, i synnerhet No Waves och River´s Hand, mumsfillibabba.

 567. P skriver:

  Bells, vem sjunger egentligen?

 568. matti skriver:

  Bells: Jonas.

 569. P skriver:

  Om någon har lust och är i Stockholm kan man med fördel gå till Söders Hjärta ikväll. En annan spela skivor och sånt larv. Det kan nog bli en och annan BQ eller MABD-dänga. Eller ja, det är klart det blir det. Varannan låt typ.http://www.clubcorazon.se/

 570. stalle skriver:

  nya skivan är bra, mkt bra. hittar man texterna någerst?

 571. matti skriver:

  stalle: Hehehehe. På skivomslaget, leecher…

 572. axel skriver:

  matti: missa inte hans tillägg på bloggen: http://blogg.svd.se/andreslokko?id=20581

 573. Backlund skriver:

  matti: blir det nåt monty python tygmärke i stil med 89-märket?

 574. stalle skriver:

  ok, kommer det med posten eller?

 575. stalle skriver:

  axel: hahaha

 576. hjort skriver:

  gummo: Bestört är fan ordet. Det kommer bli valvaka här hemma har jag fått höra, och det kommer bli kämpigt för undertecknad. Det är med sann sorg jag ser hur SD blivit så pass rumsrena bland vanliga, i övrigt hederliga människor.

  Ditt möte med den där herren låter otäckt mycket som de resonemang jag har fått höra på sistone. Att skrämma upp folk med vaga utspel om invaderande islamism och en främmande lede fi borde fan inte fungera i dagens samhälle. Men så verkar det göra det ändå. Hur går det till? Allvarligt, förklara detta för mig, någon. I feel like I’m taking crazy pills.

  Jag gick och förtidsröstade för några dagar sen. Hade lovat mig själv att låta bli, av i stort sett samma anledning som Benny väljer att avstå, men SD skrämde mig till det. Vet inte vad som är sorgligast egentligen. Att man frångår sin övertygelse enbart för att motverka en rörelse som SD eller att göra det förgäves.

 577. knut-henry skriver:

  Jag kan varmt rekommendera Andreas Malms bok ”Hatet mot muslimer”. Den förklarar dagens ruttna Sverige på ett ypperligt sätt, vilket självfallet också inkluderar resterande Europa där brunskjortorna kastar ut romer p.g.a deras ”etniska tillhörighet” i Frankrike och skapar apertheid-skolor i Danmark. Den benar dessutom ut Lars Vilks förkärlek för det västerländska samt hans motsatta uppfattning av det ”andra”. Lars Vilks är en högst tvivelsam person. Ändock har ni väl stundom rosats hans verk här i gästboken? Jag tror att det blott beror på ovetskap…. Eller hoppas.

 578. hjort skriver:

  knut-henry: Berätta gärna mera. Om boken, och om Vilks.

 579. matti skriver:

  hjort: han är inte dum i huvet i alla fall. Läs honom, alltså verkligen LÄS honom. Han är inte tveksam, jag tycker inte det, men han är komplicerad och vägrar förenkla. Läs honom du med KH, inte bara vad andra skriver om honom. Sen kan vi snacka.

  http://www.vilks.net/

 580. matti skriver:

  Vad gäller merch och vinyl så har jag inget med det att göra. Alltså, initiativet kommer inte från mig, och ska inte göra det heller. Vi fem tillhandahåller musiken och inget mer. Men det vore fint/bra/kul med båda.

 581. hjort skriver:

  matti: Nädå, jag tror inte han är dum i huvet. När jag först hörde talas om honom tyckte jag han verkade lite skum på fel sätt, men efter att ha läst intervjuer med honom nu på senare tid (efter attentatet mot hans hus och allt det där, exempelvis) tycker jag han verkar ha tänkt igenom saker och ting. Om han sen har tänkt rätt eller fel vet jag inte riktigt. Jag borde forska djupare i vad Vilks säger, absolut, men jag vill gärna att knut-henry utvecklar vad han menade lite själv också. Varför Vilks skulle vara så tveksam och så.

  Såhär: i allmänhet så är det väl så att jag inte är en vän av religion, därmed inte heller islam. Men ibland känns det luddigt var man bör ställa sig i förhållande till mer eller mindre offentliga personers uttalanden vad gäller hela problematiken. Om det rör sig om ett motstånd mot religiös fanatism eller en enskild religion. Rör det sig om det senare (och det här är alltså ingen spekulation kring just Lars Vilks) vill jag liksom inte vara med.

  När jag pratat med min SD-röstande vän om saker och ting tidigare har det alltid verkat som att personen i fråga varit väldigt negativt inställd till religion som fenomen och inte har uttryckt något särskilt agg mot just islam, men helt plötsligt har den trosinriktningen blivit något särskilt ondskefullt och i det läget känner jag mig verkligen inte bekväm längre. Nyanseringen av problematiken är väldigt viktig för mig, antar jag. Vet inte om Vilks erbjuder något sånt, men det får jag försöka ta reda på antar jag. Tack för länken.

 582. skräddarn skriver:

  när ni är klara med vilks föreslår jag påbyggnadskursen:

  http://www.youtube.com/view_play_list?p=C287FDC8D1E6EA8F

 583. hjort skriver:

  Just det ja, tror inte jag har orerat om hur mycket jag gillar Monty Python än. Men det gör jag, jag gillar den. Enorm skiva. Slutminuten på Escape From Promille Hill. Bättre än jag förtjänar. You You You You You är så otroligt vacker, men det har jag ju vetat länge. Måste lyssna in mig lite extra på det som är helt nytt för mig, men det är alltid ett gott tecken vad gäller BQ. Föffan. Tack och bock, björnfarbröder.

 584. Conny skriver:

  hjort: här har du ett par bra argument att slå din gamle vän i huvudet med innan söndag:

  http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/for-sverigedemokraterna-ar-zlatan-inte-svensk-1.1172192

 585. kuk-henry skriver:

  mitt problem med vilks är att han menar att den ”västerländska kulturen” är överlägsen den ”muslimska världens” dito, eller den konstruerade ”homo islamicus”,på samma sätt som rasbiologer menade att den ”vita rasen” var överlägsen alla andra, ”raser”.

  att ens försvara det västerländska gör att jag osäkrar min revolver.

  men ja, läs själva vad han skriver och bilda er en uppfattning. om ni har tid och ork.

  http://www.vilks.net/index.php?s=V%C3%A4st+har+en+%C3%B6verl%C3%A4gsen+kultur+p%C3%A5+grundl%C3%A4ggande+punkter

  men matti, vad är det som du finner så stimulerande med människan?

 586. hjort skriver:

  Conny: Man tackar. Jag ska göra mitt bästa, men jag är rädd att bilden av SD som något slags politisk rebellrörelse och martyr har förblindat lite grann. Logiken har liksom redan förlorat.

  KH: De punkter Vilks pratar om där tycker jag talar för ganska sunda värderingar, om man talar om dem i sig själva, utanför den givna kontexten. Jag vill inte att religionen ska influera politiska beslut, exempelvis. Kvinnorättsfrågor är skitviktiga för mig; jämställdhet är en absolut nödvändighet på vägen till jämlikhet, och borde vara en självklarhet överallt i världen. På så vis skulle jag kunna hålla med om att en del av världen, där dessa värderingar är vanligare, är överlägset en annan del av världen, i just det specifika avseendet. På samma sätt som jag skulle kunna säga att någon som förespråkar kulturell mångfald och tolerans gentemot människor från främmande kulturer är ideologiskt överlägsen vem som helst från SD.

  Men därmed inte sagt att jag känner mig helt bekväm med Vilks formuleringar i just det inlägget, men det kan mycket väl bero på att det just är ett enda isolerat inlägg (har inte hunnit läsa resten), och dessutom en reaktion på någon annans kommentar. Jag vill ändå gärna se lite nyanserande; även om vi i exempelvis Sverige är bättre på jämställdhet och demokratiska processer än i exempelvis Iran är vi långt ifrån perfekta på endera området, och har heller inte alltid varit på den här nivån. Att ta sig hit har varit en lång process, och jag tror inte att den har blivit påskyndad av att någon utomstående har talat om för oss ”vad som gäller”, om man säger. Jag antar att det är generalisationen av muslimer som en enhetlig grupp som måste läxas upp som sticker i mina ögon.

  Men, återigen, det här är bara så jag känner efter att ha läst detta lösryckta inlägg, så vilket håll det egentligen lutar åt kan jag förstås inte säga än. Ville ändå skriva av mig lite grann, försöka förklara var jag står, även om jag känner att jag inte förklarar så bra.

 587. matti skriver:

  KH: Ja, få se nu. Vet inte om jag pallar ta den här diskussionen här.

  Men jag menar helt kort att Vilks rondellhund handlar om något annat än att provocera islamister, det handlar mer om att provocera konstens status quo. Vilket han på sätt och vis lyckats med, med tanke på hur han bemötts i svensk media (hur den utländska reagerat vet jag inte mycket om) och av sådana som, ja, dig och mig, och andra vänstermänniskor. Och liberaler.
  Fundamentalisterna har fastnat på det här med hur man får framställa en profet eller inte. Det är ju idiotiskt. Självklart ska man väl få framställa Buddah, Jesus. Mohammed, Churchill, Ghandi, Hitler, Stanley Sjöberg, Lars Werner, Göran Persson, Voldemort etc hur man vill utan att utsättas för dödshot? Utan att någon försöker elda upp ens hus?
  Frågan om vilken kultur som är att föredra handlar om det här. Och vika rättigheter exempelvis kvinnor och homosexuella (och naturligtvis konstnärer och intellektuella) har i dessa kulturer.

  Men jag är egentligen mer intresserad av Vilks som konstnär och konstteoretiker än som politisk varelse. Tycker det är synd att fokus mer eller mindre flyttats från det till det här. Frågan om konsensus och rätt och fel ur ett konstnärligt perspektiv är mer komplex och, som sagt, mer intressant. För mig i alla fall.

 588. kuk-henry skriver:

  matti: faktum är att de flesta ”muslimer” inte har något som helst bekymmer med att mohammed blir avbildad. i många länder där majoriteten eller minoriteten är hängivna åt islam betyder det inte ett jota. han blir där ständigt avbildad. de som måhända blir förbenade är just fundamentalistiska muslimer, och desto mer när deras profet skymfas i väst, med argumentet att islam skulle vara en mindre nogräknad religion, än säg kristendomen.

  att sedan projicera denna fragmentariskt fundamentalistiska identitet på den resterande islamska världen är lika idiotiskt som att säga att åke green representerar kristendomen.

  och hur fantastiskt är egentligen vår jämlikhet? och vår tolerans mot hbt-personer? och hur är det ställt med våra patriarkala strukturer? är det inte just västvärldens koloniala lagar som dröjer sig kvar i afrika, som i nigeria där bl.a homosexualitet är förenat med dödsstraff.är verkligen the west better than rest? jag känner sunkigheten sjunka in, i att bara uttala något liknande.

  det som är intressant med vilks konst, gällande rondellhunden, är just hans världsuppfattning. vem som helst kan ställa sig och pissa i en kyrka, att det sedan skulle vara en konstnärlig provokation, fait accomplit, måhända så vara fallet, men exakt vad vill verket förmedla? att yttrandefriheten är något som är internaliserat i den västerländska själen? jag tror att al-jazeera är mer frispråkig än mången västerländsk media, exempelvis.

  men, läs andreas malms bok, den är jädrans bra. faktiskt.

 589. matti skriver:

  Jag anser inte att Vilks påstår något av det du tillskriver honom i dina två första stycken ovan. Jag gör det DEFINITIVT inte. Jag åsyftar dessutom endast den fundamentalistiska kulturen Vs den icke-fundamentalistiska. Jag jämför inte Iran med Sverige, eller ens Danmark.

  Stycke tre: Vad ska jag säga? Att det är bra att det är så? Att homosexualitet är förenat med dödsstraff i Sverige? Att Sverige och väst är bäst, och att detta skulle ha en biologisk orsak? Ursäkta, men är du helt dum i huvet? Har du läst här någon gång innan, eller i BQs gamla gästbok,eller något om mig överhuvudtaget, så vet du vad jag tycker.
  Det här är anledningen till att jag inte vill diskutera det här, här och nu. Det finns ingenting som är bra med de gamla koloniallagarna, de patriarkala strukturerna i Sverige är fucked up osv osv.
  Hör här nu: om man säger EN sak så betyder inte det att man säger EN ANNAN sak. Lägg inte ord i min mun, är du snäll.

  Vilks konst, hunden, handlade om det här: att det är ok att avbilda Jesus eller George Bush som rondellhund men inte Mohammed, för då bryter man mot överenskommelsen om den goda smaken, den rätta läran, den att man inte ger sig på en redan utsatt minoritet, särskilt inte en som accepeterats av företrädarna för den goda smaken. Han utmanade denna konsensus. Förespråkare för denna konsesus gick i taket.
  Att islamisterna (inte muslimerna, jag gör skillnad här) gick i taket är en bisak som blev huvudsak.
  Att rasister och antirasister använder detta som slagträ är inget vare sig Vilks eller någon annan kan rå på eller låta passera, självklart.

  Men det är ett för endimensionellt sätt att se på saken, på verket (och konstnären): som ett politiskt instrument, ett inlägg i integrationsdebatten.

  Vänsterns stora problem har alltid varit att Verket måste BETYDA något, stå för något ytterligare, större, finare, snarare än att bara vara sig självt nog. Tänk Majakovskij, exempelvis.
  Högerns stora problem har alltid varit att, ja, de är höger helt enkelt. Att det kapitalistiska värdet, det marknadsmässiga är viktigare än allt annat.

  Vilks verk (och gärning i stort) blir problematiskt såtillvida att man är betjänt av ha lite insyn i konstvärlden, konsthistorien, för att kunna ta till sig det han försöker säga. Det gör det hela lite internt i initieringsskedet (för mig, oss, som mottagare alltså), detta att han gjorde konst för redan konstintresserade/medvetna/upplysta/utbildade. Kanhända borde han ha räknat med den följande debatten, att han var naiv till en början. Men han är alltså konstnär, konstprofessor till och med, och inte i första hand samhällsdebattör.
  Men tillhör man den lilla klick som anser att konstnärernas och de intellektuellas enda ansvar (om de har ansvar överhuvudtaget i traditionell mening, även detta är vida omdebatterat i något tidigare inlägg här) är att ifrågasätta rådande normer, att tänka nya tankar, att problematisera, så är folks reaktioner, enögda från båda angreppshåll, egentligen mer provocerande än något annat. För de snubblar redan i startblocken, liksom.

  Jag läser Andreas Malms bok vad det lider, men först ska jag nog göra en skiva.

 590. matti skriver:

  Men du, nu när jag tänker efter: Åke Green representerar ju visst kristendomen. Vad annars representerar han? Han är ju ändå helt dum i huvet, och han är inte den enda som representerar kristendomen, men jag måste väl fan få bråka om det, om att han är dum i huvet, att jag tycker annorlunda? Exempelvis.

 591. k-henry skriver:

  nog fasen vet jag att du är medveten om allt det där. men om man hänger på vilks-tåget bör man ju förstå varhän det barkar? alltså, åt en grotesk rasistisk orientalism.

  alltså, det är ju bara att kolla upp vad herr vilks tycker om vårt mångkulturella samhälle, och hur man bör tygla muslimer och visa dem vart skåpet ska stå när de lever här. det är ju simpel fascism.

 592. hjort skriver:

  Sidospår: En gammal kompis till mig var hemma hos Åke Green och hans fru på Öland, strax efter hans berömda predikan, för att göra en intervju/personporträtt av honom. Hon hade väl väntat sig någon som var lika hemsk som de åsikter han framförde, men istället möttes hon av ”en mysig, gammal morfar” som serverade hembakt och förde trivsam konversation. Som jag minns det hade hon det – trots rakt motsatta övertygelser om i princip allt – ganska trevligt där.

  När jag tänker på det vet jag inte om det ska ses som ett gott tecken eller inte. Hade det varit bättre om han hade varit ett otrevligt svin som man hade kunnat vifta bort som just detta, eller är det lovande att han kan bete sig som folk och kanske till och med knyta an till personer som inte överensstämmer med hans idealbild?

  Jaja, I digress. Nuförtiden bor visst Green i min barndomskommun. Vet inte varför han sökte sig dit, men jag kan bara hoppas att han känner sig ensam med sina värderingar. Tillräckligt mycket högertänkande där ute som det är, fan vet varför.

 593. KBoi skriver:

  jag tror allvarligt inte att jag hört någon säga något vettigt och sansat om muslimer i något sammanhang. alla är fan tokiga rasister i det sammanhanget. ta bara debatts debatt om niqab. gp:s ledarskribent med mustasch sitter och snackar dravel på bästa sändningstid. fyfan. de ska va mjukbrö och bearnä.

 594. gummo. skriver:

  kukhenry: jag förstår vad du säger, och även vad matti säger, men en sak är vi väl överens om? att, ifall vi vill bo i ett öppet samhälle, så bör man väl få rita mohammedhundar och ha bisarra uppfattningar, hur mycket vi än månde avsky det? visst går det en gräns, och det har vi experter på som brukar hänga här, men bara så vi är på det klara, apropå vilks, det här när man försöker döda honom och skit, för att han säger vissa grejer, det är inte OK? eller?

 595. henrys kuk skriver:

  gummo: visst ska lars vilks ha sin fulla rätt att kunna uttala sig rasistiskt liksom att göra rasistiskt förankrad konst, så länge som folk samtidigt har rätten och utrymmet att fördöma hatbrottet, i silkeslena ordalag.

  men handlar det verkligen om en sondering av yttrandefriheten? handlar det inte blott om en heterosexuell man och hans snedvridna islamofobiska världsuppfattning? liksom det handlar om gp:s ledarskribents uppfattning att det är hans manliga rätt att få se kvinnors nakna ansikte – bortom deras niqab?

 596. matti skriver:

  Jag vänder mig inte emot det mångkulturella samhället, jag tycker även att vi ska ta emot alla som har det svårt och alla som vill komma av andra anledningar med (Sverige är fan så stort att vi skulle kunna placera hela England i skogen någonstans mellan Östersund och Borlänge utan att någon skulle märka det, om det var det som var problemet, att folk märks) däremot är det ett problem när somliga har tolkningsföreträde angående vad detta samhälle ska innehålla. Det bäddar bara för de mest högljudda/agressiva. Och enligt mig innebär det även ett demokratiskt problem i stort, alltså ett problem med demokratin, som gäller på betydligt fler områden än de vi nu diskuterar. Hart när alla, skulle jag vilja säga.

  Sen fattar jag inte hur man kan få Vilks att stå för en ”grotesk rasistisk orientalism”. Det är du och andra som gör det till det. Det är faktiskt inte Vilks problem vad andra gör med det han ritade (i en handvändning, kan tyckas, när man ser bilden, men i det fallet är jag inte kompetent att lämna något objektivt omdöme).

  Du kan prata om Vilks-tåget, jag hävdar att han själv inte kör det, han har inte ens biljett. Men om detta tåg verkligen finns går det i andra riktningen med: en servil jävla sosseacceptens som påminner om de som säger sig inte ha något emot bögar så länge de inte tafsar.

  Det är inte så konstigt att folk röstar på SD. De flesta är ju ändå idioter, särskilt beter de sig därefter om de behandlas så.

 597. matti skriver:

  Du pratar om något som inte finns, Henry. Lars Vilks har INTE framställt rasistisk konst. Men i sak har du rätt. Ville han skulle han få, sen kan gällande lagstiftning ta tag i det. Eller vi andra.

  Än en gång, det mest störande är att folk använder sig av Vilks som politiskt redskap. Jag fattar att somliga vill kunna exemplifiera en tes eller en åsikt. Men man gör de verkliga rasisterna, SD, de som hänger på Motpol, Åke Green etc, en tjänst om man slösar upp sin helt klart befogade rättrådiga energi på Vilks.

 598. gummo. skriver:

  jag är för oinsatt i Vilks för att veta om han pysslar med grotesk rasistisk orientalism, men av det jag sett och hört genom en lekmans okulärbesiktning av den offentliga debatten kring det hele, så stämmer det inte. överbevisa mig gärna med förstahandskällor.

  en JÄVLIGT rolig grej, för att dirigera bort trafiken från diskussioner som lätt spårar ut om vi inte är noggranna med källhänvisningar och förstahandsuttalanden, Annika Norlins nya platta är textmässigt lysande (ja, tycker jag alltså), men det skojiga är att hon lånat mer än en ton (förefaller det mig) från saliga Hardy Nilssons fina powerpopdänga ”Faller tillbaks” i inledningen av briljanta ”Får jag”.

  nån mer som hör detta?

 599. Conny skriver:

  Mina vänner från Helsingborg i Skåne är inte så förtjusta i Vilks. De har hört honom prata om hans olagliga konstverk vid Kullaberg, och deras åsikt om honom är att de tycker att han har väldigt mycket Von Oben-perspektiv på saker och människor.

  Men så skulle väl Dublinborna beskrivit James Joyce också, så det säger väl ingenting…

 600. Benny skriver:

  Det är ju inte utan att man tvekar och tvivlar, det hära.

 601. Joachim skriver:

  Benny: Vilks eller valet?

 602. KBoi skriver:

  Störta regeringen idag, kom igen.

 603. Benny skriver:

  J: Valet. Vilks kunde jag inte bry mig mindre om, tycker han verkar osmart.

 604. hjort skriver:

  Gå och rösta, Benny. Så slipper jag vara ensam om att svika mina principer. Skit i samhället, tänk på mig. Bara mig.

 605. vp skriver:

  va?! har jens lekman okulärbesiktigat vilks?

  gå och rösta med er nu. helst rödgrönt om ni frågar mig, men blått är bättre än brunt. och tänk på att en utebliven röst eller en röst på fi eller pp är en indirekt röst på rasisterna.

 606. Björn skriver:

  Rätta mig om jag har fel men en röst på F! eller PP minskar väl andelen för SD? Men om de ändå får 4% kan de så klart gynnas av småpartiernas obetydliga röster men då är väl skadan redan skedd och vågmästarrollen beror då mest på fördelningen mellan de stora blocken.

 607. matti skriver:

  En röst på Fi är en röst på Fi, fuckers
  En röst på Pp är en röst på |,,/

 608. Backlund skriver:

  nu är Mange Schmidt på tv. han hävdar att ”förfäder har slagits för att vi ska få rösta”. han tror han är i uvesa. hoppas alla röstar, om ens bara för att slänga ut omänskligheten från regeringen. nu kom Måd på teven. typ samma känsla som första gången man såg killer-bob.

 609. Backlund skriver:

  ”jag har valt We are all the winners. det har litet dubbelt budskap för jag sjöng den ju i mitt gamla revygäng i Bygdeå…” – Måd.

 610. matti skriver:

  Vilka är era vallåtar då? Svar önskas innan dagens slut. Man får välja hur många man vill.
  Mitt första val är Doomsday med Discharge. Refrängen går: Doomsday doomsday, it’s doomsday doomsday

  En mer praktisk vore kanske Bye Bye Pride med Go-Betweens. Och så masa sig iväg för att få in Ohly i regeringen…

 611. Backlund skriver:

  Tragedy – Night falls

 612. Lillis skriver:

  Känns som att det kan bli Nere på parkeringen i fyra år till.

 613. gummo. skriver:

  Björn: har du druckit knark? En röst F! eller PP blir bara en mindre röst på dem, om du annars hade tänkt rösta SD.

  En röst på F!, PP eller Kalle Anka-Partiet är en bortslängd röst i så motto, att den inte räknas parlamentariskt (men det kanske kan få väljaren att må bra, vad vet jag). Om väljaren istället röstar på något etablerat parti (skit i rött eller blått), som räknas parlamentariskt, så blir det i realiteten en röst som s.a.s. ”nullerar” en SD-röst.

  Men man kan ju förstås resonera som Matti, om man som väljare vill känna att man tillfredsställde sin förstapreferens. Men vill man känna att man gör SD en otjänst, böj dig framåt, bit i äpplet, och rösta på det minst dåliga alternativet ni hittar i riksdagen.

 614. hjort skriver:

  Doomsday-refrängen är citerad på en BQ-EP, va? Number?

 615. Skamsen skriver:

  Propagandhi funkar väl de flesta dagar.

  Does it seem strange to you? The confetti. The balloons. The mile-wide grins and the victory dance to welcome in the heir to a state of (utter and complete) disrepair? Because it sure seems strange to me: they’re acting like they won the fucking lottery! I mean, shouldn’t they feel terror at the task that lies ahead: to feed and house the people that this system’s left for dead. And could I have hit the nail much harder on the head? It’s profits before lives. They are motivated by greed.

  Jag har inte riktigt hängt med i valdebatten direkt. Men igår pratade Reinfeldt om ett parti som heter Sverigedemokraterna. Han sa att man inte skulle rösta på dem om man tyckte om Sverige. Det tyckte jag var fint eftersom jag är mot nationalism och sånt. Så de röstade jag på. Jag fattar bara inte varför de har ”sverige” med i partinamnet om de nu inte tycker om Sverige.

 616. vp skriver:

  alltså, jag förstår att många instinktivt resonerar som björn och matti mfl. det var därför jag påpekade det som gummo sedan förklarade på ett mer utförligt och pedagogiskt sätt. det är viktigt att alla är medvetna om hur systemet faktiskt fungerar. sen ska man göra som man vill och känner såklart, men man bör i alla fall vara medveten om konsekvenserna. det är tyvärr så att varje röst på fi och pp i praktiken gynnar sd (om inte fi och pp på något magiskt sätt lyckas ta sig över 4 procent samtidigt som sd hamnar under samma gräns, men det är högst högst högst osannolikt). och ingen av oss tycker väl att tillfredställelsen av att rösta helt med hjärtat är värd konsekvensen att rasister får reellt parlamentariskt inflytande?

  min vallåt är förresten to have and to have not med billy bragg.

 617. hjort skriver:

  Jag kör på What’s So Funny ’bout Peace, Love and Understanding. Helst med Costello. Swastika Eyes (Jagz Kooner Mix) med Primal Scream funkar med, även om låten som sådan kanske handlar mer om militarism än rasism.

 618. gummo. skriver:

  Min är förstås ”Political Science” med Randy Newman.

  Eller ”Christmas Time in Washington”, med Steve Earle.

 619. KBoi skriver:

  Vallåtar? Jag laddade hemma hos Sparvle med What I Hate och Placard.

 620. hjort skriver:

  Jag är fan nervös nu.

 621. Joachim skriver:

  min är kill em all med metallica och i drink med charles aznavour. den sista oavsett valresultat.

 622. Joachim skriver:

  den första också.

 623. KBoi skriver:

  Nu går det åt helvete. Alliansen sitter kvar och SD i riksdagen. Jag emigrerar.

 624. Benny skriver:

  What I Hate var min vallåt förra valet. Satt på Porsön och lipade. I år blir det Epitaph med King Crimson, tillsammans med gitarrerna från No Harm med Faust.

 625. matti skriver:

  Henry: Bra val! Oväntat, lite borgerlig text om charmen med småföretagande. Om man så vill. Eller om autonomi om man vill det. Jag älskar låten i alla fall, en av hans allra bästa.

  Så här tänkte jag.Inget av de etablerade partierna kommer att göra det bättre för mig personligen. Inget driver de frågorna jag vill, ingen är ens i närheten nuförtiden, sedan V backat om sex timmars arbetsdag. Grunden för allt är, i mina ögon att total jämlikhet mellan könen uppnås, samt att klassamhället slängs på tippen. Det kommer ju inte att ske. I den mån jag vill ha en parlamentarisk demokrati överhuvudtaget så vill ha en kvinnlig statsminister som inte har en allvarlig hjärnskada av den sort som Maud Olofsson har, helst av alla Gudrun Schyman, och det kommer ju inte ske. Då kvarstår samvetsfrågan, som för mig ändå är den största. Men har man levt med dåligt samvete hela livet gör fyra år till ingen större skillnad.
  Men står jag/man/vi ut med fyra ytterligare år av socialdemokratisk maktfullkomlighet i Luleå och Norrbotten, även om alternativet antagligen är värre? Och på riksplanet, kan det egentligen bli sämre? Ja om nassesvinen kommer in. Jag bet i äpplet. Rödgrönt. V rakt över.

  Sen gick jag hem och spelade det här
  http://open.spotify.com/user/%7ebjorvy%7e/playlist/3Vrjqut1PbEFvNQxmqUBAK

  Bara låtar utan nån särskild mening. Men bra, om man vill tänka på något annat för an stund.

 626. matti skriver:

  Kill ’em All är väl ingen låt? Det är ju en skiva.

 627. hjort skriver:

  Jag är fan nervösare nu.

 628. KBoi skriver:

  Åt helvete. Med musik.

 629. Joachim skriver:

  matti: korrekt, det är en skiva. valde alltså en hel skiva. how you wanna handle it dawg?

  nu tippar det över till i see a darkness dock, att döma av svts valu. alternativt suicidal thoughts med biggie. storjävlaröven.

 630. Björn skriver:

  4%-spärren är baserad på samtliga röster. Därmed står jag fast vid att en F!-röst är lika mycket värd för att hålla SD utanför riksdagen, som röster på andra partier. Men jag förstår hur ni tänker och jag gjorde som ni sa.

 631. olof palme skriver:

  fyfan, svenska folket, harakiri? nu, ok? nu? alla på en gång? alrajt? ni är äckliga? yes?

 632. hjort skriver:

  Sorgeband på.

 633. KBoi skriver:

  Jag tar mig en kula för pannan.

 634. vp skriver:

  så var det med det. sverige, det sista civiliserade landet i europa. nu ett minne blått. vidrigt.

 635. Backlund skriver:

  Beatrice Ask kallade mig precis för extremist för att jag är vänsterpartist. Mörkret är kompakt och rasisterna ska precis hålla tal. Jag gråter på rikt.

 636. nickedocka skriver:

  finanskris >> fascistpartierna tar över europa >> HEJ KRIG! HEJ DÖD!

 637. hjort skriver:

  Döden diskriminerar åtminstone ingen. Äeh, hör på mig. Jag vet fan inte vad jag säger längre. Det här är katastrof. Hur ska vi återhämta oss? Hur ska vi som enskilda personer bära oss åt för att förändra attityderna till det bättre igen? I vilket samhälle ska våra barn leva egentligen?

 638. matti skriver:

  Going Underground?

 639. hjort skriver:

  I’ll Be Gone.

 640. matti skriver:

  Jag accepterar inte det här. Jag gör fan inte det.

 641. hjort skriver:

  Nej. Aldrig acceptera. Aldrig förlåta. Nu måste detta vändas. Fort som fan. Med kärlek ska jag kväva er, era jävlar. Med kärlek.

 642. Conny skriver:

  Min vallåtar genom åren har varit ’Levande Begravd’ med Liket Lever samt ’En dag i varuhuset’ med Ståålfågel.

 643. matti skriver:

  Kristian Luuk, jävla tönt.

 644. Backlund skriver:

  matti: exakt. det är ett val som rapporteras, inte undehållning. svt är pinsamma.

 645. PL skriver:

  de pissar på sr, de pissar på svt, de pissar på oss.

 646. matti skriver:

  Men NU är det väl revolution på gång i alla fall?

 647. matti skriver:

  Joachim: with force.

  Vallåt: Crass – Do They Owe Us A Living?

  Och texten fortsätter: Of course they fucking do.

 648. Backlund skriver:

  Norrland för sig självt.

 649. Anna skriver:

  ?”ungdomar röstar ofta åt vänster men det brukar rätta till sig när de blir äldre” – Jan Gubbkuklund.

 650. P skriver:

  Jag vill inte vara här längre.

 651. hjort skriver:

  Allvarligt talat: Hur stor chans/risk är det att det blir nyval? Skulle ett sådant gynna eller skada SD i dagsläget?

 652. Joachim skriver:

  matti: wanna throw down? ill throw down dawg.

  hur mycket inflytande kan man rimligtvis räkna med att sd får nu?

 653. Conny skriver:

  Vad sa folket egentligen?

  Helst av allt skulle jag i dagsläget se att Moderaterna och Socialdemokraterna – de två stora mittpartierna – bildar regering. Arbete och trygghet, utan tokkonservativa Jan Björklund och hans 50-talsskola som ingen lärare tror på, eller Kristdemokrater som vill dra kvinnan till spisen och tycker homosexualitet är onaturligt.

  Men en sådan regeringsbildning skulle bara kunna ske om de nya moderaterna verkligen vore de nya moderaterna. I själva verket tror jag att bakom Anders Björks och Fredrik Reinfeldts moderna fasad ryms mestadels inom det partiet de gamla toktoktokkonservativa gamla moderaterna.

  Men jag hoppas att jag har fel i detta sista! Upp till bevis, Reinfeldt! Ta sossarna i hand och visa att 90 procent av svenskarna sa nej till rasism och hat.

 654. gummo. skriver:

  för er som tror att sd:s framgångar beror på att sverige blivit ”kallare”, tänk om. det var betydligt värre för typ ett decennium sedan, men fortfarande är det så att uppemot 20-25 procent av svenskarna har hyggligt, ehm, tja, inte så jävla schyssta uppfattningar om invandrare.

  som en statsvetare skrev häromåret:

  http://www.newsmill.se/artikel/2009/12/10/sds-framg-ngar-beror-inte-p-kad-fr-mlingsfientlighet

 655. matti skriver:

  Han är bra, den där statsvetaren.

  Reinfeldt förklarade det där med omval rätt bra i natt i SVT, men då var jag för affekterad för att kunna förstå. Och nu har jag helt enkelt glömt.

 656. hans skriver:

  vallåt? så här i retrospekt?

  Linton Kwesi Johnsons Fite Dem Back:

  http://www.youtube.com/watch?v=ZYG5J4s0D_s

  ”We´re gonna smash their brains in/´cause they ain´t got nothin´ in them”

 657. P skriver:

  Fan. Nu sjönk det in på allvar. Sitter på jobbet och bara skakar. Vilken jävla skymmmning.

 658. hjort skriver:

  gummo: Intressant läsning. Men vad är det för jävla losers som kommenterar? Hårklyverier om huruvida man får påstå att SD är främlingsfientligt? Vad är det för jävla bullshit? Trött jag blir.

 659. Johnny skriver:

  Ville mest bara säga att jag ägnat kanske 3 timmar till att lyssna igenom Monty Python men bara kommit till Escape from Promille Hill. Låtarna är ju så jävla bra att man bara måste lyssna en gång till!

 660. matti skriver:

  Johnny: Tack!

  En annan grej, har ni sett videon till Heathen Child? Inte riktigt vad man väntar sig av Nick Cave. Riktigt bra, kan inte länka för jag är tydligen under 18 i dag. Men ni vet ju hur man gör.

 661. Benny skriver:

  Jag er meget foertjust i vordan denne Gissurs skrive og framstaelle forsk, fosskstilistiskt. Pa danne saette boer vittenskap allte framstelles i medierne.

  För att inte tala om själva innehållet; Rakknivar och allt. <3

 662. F. skriver:

  what I hate what I hate
  the economic elite
  every fascist heartbeat
  every bank and the market
  the most sacred consumers

  what I hate what I hate
  everything that thrives
  on hopelessness and less
  the contmpt for the weaker
  the cries for one leader

 663. hjort skriver:

  Var nere på stan och köpte Monty Python igen. För att trösta mig lite. Den är fin, när man håller i den och allt. Första gången på flera år jag varit med om att personen bakom disken uttalat sig positivt om BQ och verkat glad över mitt val. Också fint.

 664. nikolaj skriver:

  när ja o vp bruka handla platter på nassist o fassist bruka de fråga om de stavas beer kvartett.

 665. F. skriver:

  ”hopelessness and lies”

  ska det förstås stå i citatet.

 666. henry skriver:

  mer vallåtar:

  http://www.youtube.com/watch?v=PQPg8Yea2VE

  är det någon som har hört marie selanders solo-skivor? är dom rackarns bra?

 667. Benny skriver:

  Jocke: Jete fin låt det dära

 668. henriette weber skriver:

  jag vill inte vare en party-pooper. men,,,, ytterligare ett tecken på att vi lever i den halalslaktade rövens tecken är att k. höglund håller på att supa ihjäl sig. bostavligen. snart börjar maskeraden, där likmasken vakar, över din och min fejja. var så osäker.

 669. matti skriver:

  Aldrig, aldrig att jag lägger av. Jag gräver hellre min egen grav.

 670. stalle skriver:

  är det nån som bett dig lägga av? be dom fucka off.

 671. matti skriver:

  Nä, ingen har bett mig, inte så jag brydde mig i alla fall. Tänkte på den där Konvaljen-låten i Henrys förra. I hans fall verkar det handla om att supa, dock… Men det är en grym låt.

 672. stalle skriver:

  ah, kollade inte på den. sitter med ett ex av skivan nu. förbannat bra.

 673. Backlund skriver:

  Jag sitter och skriver debattartiklar och kommentarer på artiklar i ÖstersundsPosten avsedda att demonisera något sorts hot mot SD. Det hemskaste är att det bakom varje vrå tycks finnas människor med ett gnolande agg som manifesterar sig genom försvarandet av SD. Jag formulerar mig alltid inte svinbra men då tar jag det och ber om ursäkt för otydligheten och förtydligar mig sedan. Medan motståndet i debatten (vilket tycks vara den internetanvändande anonyme hobbyhatern) talar om våldsvänstern och kommunister till höger och vänster. Jag vet inte om jag tycker att själva åsikterna är mest obehagliga eller det faktum att de nu har fått ett parti i riksdagen som de främlingsfientliga kan använda som moralsköld.

 674. hjort skriver:

  Ja, det är skrämmande att se hur många kommentarer till artiklar och blogginlägg som försvarar SD och slår sig fram med idiot-argument av typerna

  a)”SD vägrar bara vara PK och är inte rasistiska alls”
  b)”Allt vänster om alliansen är ju ändå ännu värre, se på Sovjet”
  c)”Nu är SD i riksdagen och därmed är det demokratifientligt att protestera mot dem”

  Osv, osv. Fucking eejits. Väntar bara på att de ska börja prata om hur tågen minsann kom i tid på Mussolinis tid också. Antar att det mest rör sig om ett fåtal bindgalna idioter som gett sig faen på att försvara SD så mycket och ofta de bara kan, och på så vis verkar vanligare än de egentligen är. Men ändå. Dat is frustratin.

 675. Backlund skriver:

  Ja, eller man får hoppas att det är ett fåtal bindgalna idioter. Och deras påhopp på klamydiabrevet-tjejen är bara rent omänskliga och förkastliga.

  Men vi kan tala om hur förkastligt det är hur mycket vi vill. Min bror påpekade nyss att allt som sägs angående SD’s främlingsfientlighet just nu biter dåligt eftersom dom nu sitter på sin största trumf till dags dato. Sin riksdagsplats, och det demokratiska valets legitimering av den. Det är dock fyra år vi talar om, och även om Åkesson är den smartaste av idioterna så har dom 19 till som skall sitta i riksdagen… Frågan är bara vem fan som ska ställa dem mot väggen, för medierna gör verkligen inte sitt jobb.

 676. matti skriver:

  Jag tror inte det är ett fåtal, inte i den bemärkelsen att det är samma människor som skriver överallt. Däremot samma sorts människor.

  Jag har en känsla av att det har med identifikationen att göra mest av allt. Och att man förr identifierade sig som arbetare, och som del av ett kollektiv, om man inte var borgare. Nu definierar man sig tyvärr mer som svensk, individ och maktlös. Förenklat alltså. Jag har studerat de här kommentarfälten i dagstidningarna en tid nu, och det är likadant överallt, oberoende av vad artiklarna handlar om (sportsidorna lite undantaget). Man hävdar en grund och ogenomtänkt, fullständigt subjektiv, åsikt och hänvisar till sunt förnuft och ett allmängiltigt ”man” som avsändare. Alltså, att MIN åsikt är kollektivt gällande. Förr var det tvärtom i större grad, att JAG tyckte som kollektivet. De här människorna röstade på sossarna förut. Nu röstar de på SD.

  Det är alltså en känsla jag har. Har inte riktigt formulerat färdigt. Men förr var ointresset och inskränktheten inte lika farligt och, eh, inskränkt, liksom. Är ni med på vad jag försöker säga?

 677. hjort skriver:

  Medierna i Sverige är fan i utförsbacke. Av de jag läste journalistik tillsammans med har i stort sett ingen av de som hade kunskap och engagemang nog att ta sig an journalistiken på ett seriöst sätt fått jobb på positioner där de fått tillfälle att göra detta. Två, kanske tre. Men de jobbar mest lokalt tror jag, och resten av dem har väl antingen börjat jobba med underhållningsjournalistik eller bytt bransch helt.

  Nåja, revolutionen börjar vid frukostborden. Vi får göra vårt så gott vi kan, hoppas att det når ut tillräckligt. Börja så, åtminstone.

 678. Backlund skriver:

  Ointresset och inskränktheten var inte lika farlig när den hade botten i arbetarvärderingar och kallade sig arbetare. Visst. När den nu har sin botten i ”svenska” värderingar och kallar sig svensk så blir ointresset för god diskussion farligare för att den med inskränkta och outvecklade åsikter för fram en farlig (främlingsfientlig) åsikt.

  Nu kanske jag bara upprepade vad du sa. Men jag försökte kanske utveckla det för mitt eget huvud.

 679. matti skriver:

  Och detta beror på att sossarna dragit så mycket åt höger att det inte r någon större ideologisk skillnad mellan dem och moderaterna. Då kan man lika gärna välja moderaterna som åtminstone har en ideologisk grund att stå på rörandes dessa traditionella högerfrågor som privatiseringar och den retoriska glidningen till ”skattebetalare”, från ”medborgare” alltså. Eller visa sitt missnöje/ointresse genom att välja SD.

 680. matti skriver:

  Eller sin rena jävla dumhet. Jag har inga problem med att kalla svergiedemokrater för idioter. Jag vägrar fan klappa dem på huvet i alla fall.

 681. Backlund skriver:

  Och när begrepp som arbetare också urvattnats i debatten bidrar det till en likriktning och meningslöshet av den politiska diskussionen där det då blir enklare att välja ”det andra” alternativet. Även fast de inte förstår vad de gör.

  Preaching to the kör, men ändå. Som hjort säger så får vi göra så gott vi kan och bara börja någonstans. En diskussion om vad som hänt och hur det hänt osv. är väl en början om någon.

 682. hjort skriver:

  matti: Jag är med, och tror du är på rätt väg med din analys. Tyvärr. När jag talar om ett fåtal bindgalna idioter menar jag inte det är samma tre jeppar som skriver överallt (även om jag tror att många av de mer engagerade säkert skriver på flera olika ställen), men att de som har just dessa åsikter fortfarande är relativt få jämfört med oss som har de motsatta, men att de syns mer, är mera högljudda just nu. Att SD-vänliga inlägg inte står i proportion till SD-stödet i samhället.

  Därmed inte sagt att de är så få att man ska avfärda dem eller något, tvärtom, jag oroar mig som fan här.

  Det du säger om att tala om sin egen åsikt som en gemensam och att först etablera en grund för diskussionen på subjektiv nivå känner jag definitivt igen. En diskussion kan inledas med ett kallt konstaterande att det multi-kulturella Sverige ”inte fungerar” och sen byggs det därifrån, med argument som helt baseras på den vaga uppfattningen, och allt ifrågasättande av den kommer att bemötas som verklighetsfrånvänd. Hur ska man tackla sånt egentligen?

 683. hjort skriver:

  Kom ur synk där, skriver långsamt. Nevermind.

 684. Backlund skriver:

  hjort: så sakligt man någonsin kan.

 685. Baader skriver:

  Eller med våld.

 686. matti skriver:

  Hohoho.

 687. matti skriver:

  En annan bra text, denna gång med utgångspunk i själva valvakan: http://www.weirdscience.se/?p=9895#comments

 688. henry skriver:

  jag visste inte att marie selander var bäst även på 60-talet, men jo, det var hon:

  http://www.youtube.com/watch?v=GLvlFnSfoyY

  och på 70-talet:

  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3421&grupp=7163&artikel=2702963

  ps. en annan synpunkt på valet:

  http://mnmlsmn.blogspot.com/2010/09/alla-som-rostar-ar-cp-tontar.html

 689. matti skriver:

  henry: word.

 690. matti skriver:

  P: word.

 691. Backlund skriver:

  P: Du kan fan skriva skiten ur vad som helst. Stolt blir jag. På rikt.

 692. Benny skriver:

  Jag har ju aldrig riktigt lärt mig att hålla käften, men hursom. Jag tycker blogginlägg och möten på torg och gud vt allt faller platt. Ni bemöter retorik med retorik, återger en ytlig vänsteranalys för att säga något om en ytlig rasistanalys. Jag trött på er. Ni har på det hela taget förmodligen aldrig tagit samtalet med en populistväljare eller en rasistväljare. Mer än kanske i en miljö där inget står på spel, låt säga en kö till Max eller på tricken. Jag är trött på er. Ut i verkligheten, först där kan man börja snacka om pragmatik en något slentrianmässigt ’organsiera er’. Jag skiter i om ni så väljer att spöa nassar eller föärsöka ta en kandidat i stats för att bemöta helvetetsplågorna, men gör åtminstone något annat än pratet. Full och less. Piss off.

 693. Benny skriver:

  Föll bort en sats:

  Ut i verkligheten, först där kan man börja snacka om pragmatik, annat än något slentrianmässigt ‘organsiera er’.

 694. Joachim skriver:

  Benny: Lust att fortydliga lite?

  Det har var kul, tycker jag:

  Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth tycker att ordet ”kultur” har en negativ klang och vill istället använda ”underhållning”.

  Vad tycker du om det?
  Liv Strömkvist:– Jag tycker att namnet ”Lena Adelsohn Liljeroth” har en väldigt negativ klang. Därför föreslår jag att hon döps om till ”Blubby”.

 695. matti skriver:

  Benny: fullgubbe.

 696. P skriver:

  Benny: Det jag skrev om organisation var inte ett uttryck för slentrianmässig retorik utan tvärtom en mycket konkret uppmaning till handling. Om jag är trött på något är det privata idébyggen. Jag har det senaste året engagerat mig partipolitiskt, fackligt och i tillfälliga utomparlametariska grupperingar och aktioner. Inte för att någon nödvändigtvis exakt överensstämt med min ganska splittrade ideologiska övertygelse, utan för att det finns ett värde i oganisationen i sig. Det är något jag aldrig trodde jag skulle göra.
  Men att dagligen möta högerns argument på arbetsplatser och i det offentliga rummet är helt avgörande. Jag menar inte organisera sig som i att starta facebookgrupper, eller för den delen ur något folkhemsnostalgisk perspektiv. Utan helt enkelt som i behovet av att konkret möta den andra sidans åsikter. Tillsammans.

  Jag är inte akademiker, kommer inte från en akademisk bakrund och kommer aldrig röra mig i den världen. Så jag ber om förståelse för om min argumentation uppfattas som ”ytlig vänsteranalys för att säga något om en ytlig rasistanalys”.

  Som läget är nu känns det liksom viktigare att markera sin ståndpunkt i alla möjliga forum, även om den är lite simpelt forumlerad.

 697. gummo skriver:

  För att sätta SDs framgångar i sitt rätta sammanhang: vem fan är överraskad. Lite nuffror från Integrationsbarometern (2007):

  – 23 procent av svenskarna är beredda att stötta ett parti som vill begränsar invandrares rättigheter

  – 30 procent tycker att ”etniska svenskar” ska ha företräde till jobb, bostäder och bidrag i Sverige

  Siffror från SOM-institutet (2008):

  – 39 procent tycker att det finns för många utlänningar i Sverige

  Det är dags att ansikta musiken och kalibrera självbilden av Sverige: 5,8 procent för ett rasistiskt parti är i själva verket kanske lite i lägsta laget.

 698. hjort skriver:

  gummo: Och ändå är det så att det var värre förr? Hur faan är det ställt med det här jävla skitlandet?

 699. gummo skriver:

  hjort: benny har nog en liten poäng, trots fyllan, i att många av oss och dem vi umgås med, just hänger i rätt avgränsade kretsar där antirasism och – tro´t eller ej – hyggligt liberala värderingar råder. vi märker helt enkelt inte av dessa 20-30 procent som månne är något mer inskränkta.

  sedan tillkommer en ytterligare faktor. fler av våra kamrater än vad vi tror kanske umgås med den här typen av tankar, men av fruktan för att bli utfryst, idiotförklarad, utskälld, håller de sina synpunkter på integrationsproblematiken för sig själva. det kan vara ytterst rationellt att hålla sina uppfattningar för sig själv. för den som är intresserad av sådana beteenden, tycker jag att timor kurans ”privat sanning, offentlig lögn” är en fin introduktion till den sortens psykologi; vill man sedan krydda på med en förståelse för hur en viss typ beteenden som tidigare ansågs vara förkastliga plötsligt blir populära, kan man roa sig med gladwells ”the tipping point”, eller den ursmarte schellings ”micromotives and macrobehavior”.

 700. hjort skriver:

  gummo: Mjo, det har man ju upptäckt nu, hastigt och olustigt. Att det är vanligare i ens egna krets än man trott. I det fallet går det ju att ta debatten, skjuta ner de argument som kommer fram, men hur ska man egentligen gå till väga när man inte ens märker det?

  Om folk är rädda för negativa reaktioner och därför inte uttrycker sina åsikter, då är det ju skitsvårt att anpassa sig till dem. Å ena sidan vill jag inte bete mig som att det vore ok för någon att vara främlingsfientlig, men å andra sidan vill jag inte heller framstå som ett direkt hot mot någon i och med att det knappast gör vederbörande mer mottaglig för ”mina” värderingar.

 701. Benny skriver:

  Min poäng var just den gummo pekar på: Vänstern pratar med vänstern, och när den väl gör något riktat utanför sin egen krets är det sällan annat än retorik. Jag skulle aldrig anklaga någon för att vara dålig på retorik, eller för att inte vara tillräckligt akademiskt bildad, det resonemanget vore helt sepe. Men jag förstår om ni tolkar det jag säger som så, eftersom jag kritiserar själva sakinnehållet i vänsterns sätt att argumentera. Det är två delar av det här, som jag tycker är allvarligt.

  Det jag framhäver är att det är skillnad på att bemöta sakfrågor (i det här ärendet vanligtvis rasism i integrationsfrågor) med vänsterretorik och hardcore fakta. Min uppfattning är att vänsterförklaringen mot rasisimen bygger på vetenskapliga grunder, bland annat socioekonomiska. Men istället för den förklaringen, har jag istället bara hört ett jävla gapande om ’inga rasister på våra gator’. Den här kritiken riktar sig främst alltså till de som tar till orda i ärendet, dom som vill att deras åsikter ska synas, som exempelvis en blogg.

  Min kritik är alltså:

  1. Vänsterns ’preaching to the choir’. Jag tror att gemene vänstersympatisör helllre pratar med en FI.are än en Sverigedemokrat. Inte konstigt i sig, men det gör heller ingen skillnad. Jag tycker att vänstern borde fatta att det är så, ryggdunkarlaget. Självklart tror jag på samtal, både riktat inom och utom konsensusgrupper, men jag tror att det är naivt att säga att pratet inom gruppen hjälper i det här ärendet. I ett större perspektiv är detta också min analys av varför Sverigedemokraterna kom in, men det är en annan diskussion.

  2. Mängden vänsterretorik respektive saklig argumentation i uttalanden, gärna räknat i ord per minut. Det här med ’markera sin ståndpunkt oavsett om den är simpelt formulerad’ håller inte tycker jag. På vilket sätt skulle det göra någon skillnad? Att Sverigedemokrater blir rädda har vi inget för, mobbarattityd. Det är alltså inte en fråga om ideologi, det är en fråga om att ha rätt eller fel, i fakta.

 702. Backlund skriver:

  Så oavsett klass på skrivandet: http://ltz.se/ledaredebatt/debatt/1.2350672-de-pratar-men-sager-ingenting

  Vad jag förstår går det i den tryckta tidningen och de ska tydligen ta in P’s senaste blogginlägg som han skickat in också. Jag tycker att det är nått. Naivt eller inte.

 703. Benny skriver:

  Ni tycks bara höra det ni vill höra.

  Ironiskt nog kritserar den där artikeln exakt samma sak som jag kritiserar vänstern för. Med den väsentliga skillnaden är att jag kritiserar er/oss, inte SD-politiker.

 704. Benny skriver:

  Four Lions, roligaste filmen jag någonsin sett.

 705. Backlund skriver:

  Jag tar ingen ståndpunkt för vänster heller i artikeln. Och jag skriver inte för någon vänster. Jag ser artikeln som en mer allmän bild om hur politiker agerar överlag som jag tycker är farlig, och att det nu fått en yttring i att SD fått riksdagsplats.

  Samtidigt tycker jag det är skitbra det du säger. För jag tror garanterat att vänstern behöver rannsaka sig själv i sin framtoning, och jag med.

 706. matti skriver:

  Jaha. Men vad gör du som är så jävla viktigt och bra då, Benny?

 707. matti skriver:

  För övrigt tycker jag som Johannes Nilsson (jag tror det var han) i nån av länkarna som Henry la in däruppe, att det gått inflation i själva rasist-begreppet. Och i och med begreppsvidgningen så är allt fler rasister. Och det vill man ju inte vara. Så man håller käft.
  Det, och avpolitiseringen av hela samhället, framförallt arbetarrörelsen. För argument, se exempelvis Mikael Wiehe-debaclet ovan.

  Alltså, klart Benny har rätt mycket rätt i sak, men so what? Folk är upprörda och vill samla sina tankar, här är väl lika bra som någon annanstans? Sen går vi ut och knackar svinen.

 708. matti skriver:

  Eller knackar, övertygar dem om ”att vänsterförklaringen mot rasisimen bygger på vetenskapliga grunder, bland annat socioekonomiska”. Zzzzzzzzz…

  Alltså, de är idioter, det är därför de röstat på SD. De saknar antingen intelligens eller empati. Eller har för lite av båda.

  Ej heller ska vi glömma att det är mest Alliansens fel det här. Och sossarnas, men inte lika mycket.

 709. matti skriver:

  Rättare: De är idioter FÖR ATT de har röstat på SD. Jag skiter helt i om det är missnöjesröster eller inte. Ett svek är vad det är, plain and simple.

 710. leatherface skriver:

  akademikerna går samman och kritiserar vanligt folk. nytt. det är därför de röstar på sverigedemokraterna.

 711. Backlund skriver:

  Inga akademiker ”går samman” i någon utstuderad riktning, men ändå finns det någon sorts tro från de som försvarar SD att det finns någon sådan gruppering. Jag skriver vad jag tycker och Benny skriver vad han tycker och Matti och P likaså. Men vi håller, som synes, inte med varandra om allt även fast vi kan gilla vad de andra skriver om. Och vadå ”vanligt folk”?
  Vilka är vanligt folk? Och vad är då isåfall ovanligt folk? Är vanligt folk en homogen massa som tycker likadant och är rättfärdiga just för att dom är vanligt folk?
  Akademikerna, eller nej fan. Jag lämnar dom utanför det här. Vi som skriver om detta erbjuder en syn på något vi tycker är helt uppåt väggarna idiotiskt (i det här fallet ett främlingsfientligt parti) och obehagligt. Eller skit i ”Vi”. JAG gör det för den skull, jag tänker inte försöka motivera de andras motiv. Och varför någon röstar på Sverigedemokraterna är som matti säger bara för att det är en avsaknad av intelligens eller empati.

 712. Conny skriver:

  Jag är arbetare. Jag är vaktmästare. Jag bär tunga saker på jobbet och umgås med sophämtare, låssmeder, rörmokare och fastighetsskötare och städare 40 timmar i veckan 2/3 av året, när jag inte håller på med musik.

  Jag hatar när ni sitter och pratar om mig och mina arbetskamrater som nån slags enhetlig grupp utan hjärna, som ni ska tänka ut hur ni ska kunna kommunicera med trots att de flesta av oss saknar akademisk utbildning.

  Fucking översitteri låter det som. Det låter som ni säger att ’de flesta negrerna i Afrika är mer som apor. Hur ska vi kunna göra dem kristna?’

 713. Conny skriver:

  Dessutom har jag faktiskt jammat med ovan nämnda Konvaljen en sommarkväll i Ångermanland 1987-88 nån gång.

 714. Fredrik B skriver:

  Alltså…
  Jag är inte stammis här, jag är akademiker av värsta (minst empatiska?) sorten (naturvetare) och är inte övertygad av vänsterpolitik (inte av någon annan politik heller).
  Jag har aldrig funderat över att rösta på SD och jag tycker också att rösta på dem är ett tecken på brist på insikt, men…
  Alltså, ni kan ju fan inte hålla på att skriva att man skall knacka dem, att de är dumma i huvut (ok, de kanske man kan)och så vidare, för jag vill ju faktiskt att NÅGON skall stå för det utopiskt goda.
  Jag tycker fortfarande att man måste bekämpa dumhet med vettiga argument, vad har man vunnit annars?

 715. Benny skriver:

  matti: Okej.

 716. Benny skriver:

  Om det jag hittills sagt uppfattas som att det skulle vara en ’akademikers gnäll på vanligt folk’ känner jag mig fullständigt färdig med den här ’nyanserade’ politiska diskussionen. Akademiker mot vanligt folk, värsta jag hört.

  matti: Jag har rätt i sak säger du, men ändå käftar du med något slags ’so what?’? Jag fattar ingenting. Fredrik B sammafattar gott nog för mig, jag är färdig med det här ämnet.

 717. skräddarn skriver:

  nu sjönk det in, skakar och spelar vuvuzela samtidigt. anton abele kan komma in i riksdagen.

 718. gummo. skriver:

  jag fattar inte riktigt var den sansade analysen av valresultatet tog vägen.

 719. Benny skriver:

  En sak till bara: Det är fan usel människosyn att hävda att folk är ointelligenta och empatibefriade om de röstar SD. jag vet inte åt vilket håll Conny riktadedet han skrev, kanske mot mig. Men det han sa om folk på jobbet tycker jag passar bra gällande SD-röstare. Återigen, jag tror inte ni känner speciellt många SD-röstare som hasplar ur er sånt.

 720. Backlund skriver:

  En sak till bara: Ja, det är dåligt sagt om det skulle innefatta ALLA SD-röstande. Nu uttryckte jag mig inte klart nog då jag menar de som röstar på SD pga rasistiska åsikter.

 721. Conny skriver:

  hehehe. Sorry för vedträet i elden. Jag agerade på instinkt. Vet inte exakt vart jag riktade det jag skrev. Det har ju skivits 100 meter text här sen jag var inloggad i förrgår.

  Benny, jag hänger inte riktigt med, vad sa jag om folk på jobbet som passade gällande SD-väljare? De jag nämnde, som jag jobbar med, röstade inte på SD. I Stockholm hade SD bara 2%.

  Varför är SD så stora i Skåne? Jag tror att SD-väljarna i Klippan (där jag varit och bott över hos white-trash-folk) helt enkelt är unga människor utan jobb som gått på propagandan om att invandrarna kommer hit och tar våra jobb. Jag tror också att dessa människor har ett stort politikerförakt.

  Min grundsyn är att jag tror att det går att berätta fakta för de här människorna, och få dem att byta åsikt.

 722. Benny skriver:

  Och min tanke är givetvis att människor som är rasister inte är empatilösa svin som saknar intelligens. Det är inte bara en förenkling av läget just nu, det är en förenkling av ett helt samhälle.

 723. henry skriver:

  alltså, ni snackar ju bara skit. konvaljen, däremot, visste vad han snackade om redan 1975:

  http://rapidshare.com/files/420629898/07_Konvaljen_Guldringen.mp3

 724. matti skriver:

  Alltså, jag är inte akademiker som bekant. Jag menar inte att kokettera med det heller. Däremot blev jag lite stött och defensiv när Benny underkände andras upprördhet för att deras (våra) argument inte var vetenskapligt korrekta. Tyckte det var en översittargrej. Folk reagerar med bestörtning över det faktum att SD kommit in i riksdagen. Om vi inte pratat med några sverigedemokrater innan valet (utan med våra vänner) och därför inte lyckats övertyga dem om att de har fel så måste vi väl få chans och tid att mobilisera nu? Åtminstone? För det är ju inte så att vi (jag) lärt känna en massa nya människor med idiotiska åsikter, som röstar därefter, sedan i söndags.

  Men sen det här med att vi ska bemöta dem med argument och bla bla bla. Det är klart vi ska. Att vi inte ska knacka dem är ju också klart. Att 5,7% av Sveriges befolkning skulle ha psykopatiska drag är ju självklart inte sant. MEN de har röstat på ett parti som vilar på nationalsocialistiska värderingar. Oavsett varför så tycker jag att det är dumt gjort av dem, och jag tycker man ska ryta åt dem, snarare än att klappa på dem på huvet som barn och försöka förstå. Vuxna människor som vill andra människor illa får väl fan tåla att bli kallade idioter?

  Jag är rätt knäckt av det här valet, men jag kommer igen. Jag måste bara få ondgöra mig bland människor jag litar på först, få ut den värsta ilskan så jag inte gör nåt dumt när det blir skarpt läge. Är det ok med er? Det är er jag menar, er jag litar på.

 725. henry skriver:

  ja, det är ju därför åtminstone jag har bökat mig fram till den här gästboken, för att den huserar vettigt folk som man emellanåt kan mjölka på någon ny/gammal sjövild, fantastisk musik, eller annat. inte för att jag känner er, men höhö, mitt bökartryne brukar inte ta fel. group-hug, ok? sassabrassamandelmassa?

 726. hjort skriver:

  Alltså, som vänstersnubbe med SD-sympatisör inne på livet måste jag säga att det känns självklart att alla SD-röstare inte är idioter i egentlig mening. Det är absolut inte den bild jag har av människan i fråga. Jag är för övrigt inte säker på att idioter överhuvudtaget finns. Däremot verkar det saknas någon form av insikt, vilja till analys och – som det faktiskt tycks vara saken i mitt fall – ett visst mått av allmän empati, vilket skrämmer mig.

  SD står för ett antal värderingar som jag tycker är fullständigt åt helvete, och att någon röstar för dessa tänker jag inte låtsas om som att det är något annat än någonting fruktansvärt. Däremot är det kanske bäst att hölstra pickadollen och förklara varför det är så fruktansvärt på ett sakligt sätt istället för omedelbart gå på attack, och för att kunna göra detta tror jag det är bäst att först diskutera saken bland personer man respekterar och som förstår var man kommer ifrån. Dels för att kunna ventilera, men också för att kunna lägga argumenten till rätta och att kunna vara kollektivt konsekventa.

  Allt detta har säkerligen redan sagts, och dessutom utförligare och lättförståeligare, men jag skriver ändå. Jag har varit ute och druckit øl och skulle jag skriva en massa skit som inte spelar någon roll må det vara hänt. Ni får väl sålla bort ’at och sen går livet vidare.

 727. hjort skriver:

  Och ja, jag vet att jag använt just ordet ”idioter” om SD-folk tidigare, men jag var arg. Jag är fortfarande arg, men jag är tillbaka till mitt gamla synsätt, och vet äntligen bättre än att använda ordet i konversationer med faktiska SD-sympatisörer. Se det som ett kraftuttryck. Eller som att jag hycklar, beroende på hur ni är lagda.

 728. Benny skriver:

  Men Matti för hela hundan. Läs om det jag skrev. Jag underkände inte argumenten för att de inte var vetenskapliga, jag säger att det är mer retorik än argumentation som bemöter rasismen. Sluta dra in den här skiten med akademiker, intelligens, utbildning, över- och undersittare. Jag säger det här utifrån jobb och fotbollsomklädningsrum, har inte jota med akademi att göra. Vad jag gör ’bättre’ och att du ska skaffa rassepolare var självklart inte mina poänger, inte ens del av mitt resonemang. Det vet du.

  Det är förmodligen usel timing att jag börjat orera om det här, här. Den som tar åt sig gör det, den som börjar sparka och skrika gör det. Ber om ursäkt för att ha satt mig på någon, var inte alls dit jag ville komma. Det står inte en massa skit mellan raderna.

 729. Skamsen skriver:

  Ni har så rätt så allesammans. Men givetvis har ni helt fel också.

  Folk har inte röstat på sd för att invandrare tar jobb och blablabla. Jag är övertygad om att det har med islam att göra.

  Vi kan ju göra det enkelt och kalla mig för islamofob. Det bjuder jag på. Jag har med åren blivit väldigt hatisk mot alla religioner. Som nyutkommen bög i slutet av 90-talet gjorde jag upp med kristendomen och ser inte den som ett hot längre. Med åren förstod jag även att det fanns någonting som hette islam. På senare tid har jag slukat Richard Dawkins och Christopher Hitchens och håller med dem när de säger att det är löjligt att jämföra farorna med kristendomen och islam. Ni kan själva leta upp deras funderingar kring detta på youtube.
  Om det hade funnits ett parti som utan nationalistisk (hatar nationalism lika mycket som religioner) grundsyn hade haft samma åsikter om alla religioner som sd har om islam hade jag troligen röstat på dem.

  Innan ni börjar kasta ert hat över mig påminner jag er om hur ledsen jag var när en muslimsk pojke på jobb skulle utvisas för några år sedan.

  Jag har ju skrivit lite om mitt jobb tidigare och kan komma med några exempel på saker som retar/skrämmer/deprimerar mig.

  ”Säg inte till pappa att jag tog av den” säger en liten flicka när hon tar av sig sin slöja. (Jag började faktiskt gråta nu.)

  Lärarna kan inte längre informera hemmen om när klasserna ska besöka kyrkor eftersom muslimska föräldrar håller sina barn hemma då. (Detta handlar om när man jobbar med religioner och besöker även tempel, moskén och synagogan.) När vi var ute och promenerade med klassen i dag skulle vi gå över en kyrkogård och en pojke berättade att han inte fick gå in på såna och se ”krist” (=kors).

  Jag har musiklektioner och för några år sedan var det en liten pojke som förklarade att han inte fick sjunga. Sedan har han sammanbitet suttit och sjungit med i sångerna, spelat trummor osv vecka efter vecka. Kalle Kamel var hans favoritlåt och han ville sjunga den vecka efter vecka. T o m när han förra året hade vuxit ifrån den fullständigt önskade han den (och blev hånad av klasskamraterna).
  Hans lillasyster har börjat skolan nu och hon kan varenda sång redan. ”Min storebror har lärt mig.” Tydligen har det varit deras lilla hemlighet.

  Judehatet är så utbrett att man inte kan tro det. Dessa små underbara ungar kan plötsligt slänga ur sig att de hoppas att alla judar ska dö.

  Historierna om bestraffningarna de använder sig av på arabiska skola/koranskolan (kärt barn har många namn) i Moskén är ålderdomliga. Någon form av extrem skamvrå verkar det vara frågan om. Tro fan att ungarna som går dit beter sig underligt de dagarna de ska dit. Om jag förstått saken rätt handlar det om sammanlagt nio timmars koranläsning i veckan utspritt över tre dagar.

  Hemspråkslärare verkar prata mer religion än språk under sina lektioner.

  Anser ni att något av de etablerade partierna tar upp den här problematiken? Ser ni det som ett problem eller någonting man ska bejaka? SD har givetvis inte lösningen på problemet (som ju jag menar att det är) men övriga partier vill ju inte ens se det. Nalin Pekgul är ett undantag. Hon är klok men berättar själv om hur partiet sopar hennes uttalande under mattan. Förhoppningsvis kommer de andra partierna att hitta bra lösningar på problemen som SD kommer att beskriva och jag hoppas att det vänds till någonting som ska hjälpa barn som växer upp med muslimska föräldrar snarare än någonting som hotar den fantastiska svenska kulturen.
  Tänk er att frireligiösa kristna hade indoktrinerat sina barn (vilket de ju gör) på samma sätt som jag tycker jag har beskrivit, hade vänstern varit tyst då? Jag hoppas verkligen inte det. Vänstern sviker de här barnen. Religionsfriheten kan dra åt helvete. Vad har barnen för frihet när t o m deras hemspråkslärare i den kommunala skolan säger att de ska brinna i helvetet om de inte tror?

  Är jag rasist? Är jag islamofob? Är jag nazist? Är jag humanist? Är jag kommunist? Är jag moderat? Är jag sverigedemokrat?

 730. aard skriver:

  Hej, Tänkte gratulera för den fantastiska skivan och fastnade i timmar ( i alla fall en) med att läsa kommentarer.

  Jag har ett par tre bekanta som röstat på SD i valet. Det har visat sig vara lättare sagt än gjort att ”ta snacket”, och snacket känns minst sagt fruktlöst.

  ”man ska inte dalta med en religion vars grundare var pedofil, vilket formar de troendes värderingar” är ett exempel på argument som jag tycker är helt fruktansvärt, men det finns liksom ingenstans att gripa tag i det för att kunna bemöta det. Min bekante har hakat upp sig på någonting som i sammanhanget, alltså immigration och integration, är helt irrelevant och bildat sig en uppfattning om en hel folkgrupp därefter.

  Rent spontant vill jag säga att det är rasistiska åsikter, men då begår jag precis samma misstag som precis alla svenska partiledare begår i uttalande efter uttalande. Jag försöker slingra mig ifrån att prata om det som är komplicerat, för det är jäkligt komplicerat, och försöker istället få SD-väljaren att skämmas med hjälp av slagträsordet ”rasist”, något som man verkligen inte är här i sverige.

  Min bekante, och förmodligen de flesta Sd-väljarna, tycker dock inte att han är en rasist, han tycker att han är rakryggad och smart, han har sett igen hyckleriet och böjer sig inte för allmänhetens påtryckningar.En allmänhet som egentligen bara vill tycka rätt.

  Jag upptäckte att det var svårt, att på tunnelbanan mellan västertorp och liljeholmen (tre stationer/ cirkus 6 minuter) förklara vad jag manar solidaritet och tolerans, och varför ett parti som skuldbelägger en utsatt samhällsgrupp är farligt. Jag kan inte ens förklara det här och nu.

  Det känns som att jag antingen måste använda mig av nötta floskler när jag diskuterar eller förklara hela min världsbild och människosyn – som han i alla fall inte kommer acceptera eftersom att han är höger.

 731. henry skriver:

  nä, nu tycker jag att vi – samtliga – ska sjunga we shall overcome, eller läsa gunnars gamla dikt som skrevs i samma tid som vår (1941):

  Non serviam

  Jag är en främling i detta land
  men detta land är ingen främling i mig!
  Jag är inte hemma i detta land
  men detta land beter sig som hemma i mig!

  Jag har av ett blod som aldrig kan spädas
  i mina ådror ett dricksglas fullt!
  Och alltid skall juden, lappen, konstnären i mig
  söka sin blodfrändskap: forska i skriften
  göra en omväg kring seiten i ödemarken
  i ordlös vördnad för någonting bortglömt
  jojka mot vinden: Vilde! Neger! –
  stångas och klaga mot stenen: Jude! Neger! –
  utanför lagen och under lagen:
  fången i deras, de vitas, och ändå
  — lovad vare min lag! — i min!

  Så har jag blivit en främling i detta landet
  men detta landet har gjort sig bekvämt i mig!
  Jag kan inte leva i detta landet
  men detta landet lever som gift i mig!

  En gång, i de korta, milda
  de fattiga stundernas vilda Sverige
  där var mitt land! Det var överallt!
  Här, i de långa, välfödda stundernas
  trånga ombonade Sverige
  där allting är stängt för drag… är det mig kallt.

 732. matti skriver:

  Benny: Jag överreagerade. Som vanligt. Du skrev på fyllan. Min IQ är inte ens ett skonummer i ditt sällskap. Du är för komplicerad för mig, men jag gillar dig.

  Skamsen är inne på något intressant här, vill jag lova.

 733. Skamsen skriver:

  TACK Matti!

  Tyvärr har jag märkt att det inte är lätt att diskutera islam med folk. Antingen är folk rädda, dumma (rasister) eller det som vi islamofober brukar kalla för islamkramare.

  Min gamla pojkvän, som jag kände till p g a hans radikala vänsterteorier innan jag träffade honom, visade sig vara islamofob. ”Jag har jävligt svårt för muslimer” sa han när vi tittade på nyheterna en gång. I någon diskussion om islam och sd på qx (en del bögar har faktiskt gått över till sd) upptäckte jag att det alkoholiserade gamla hycklarsvinet minsann försvarade islam med näbbar och klor. Så viktigt är det för somliga att framstå som pk (ett uttryck jag hatar).

  Jag tyckte det här som Benny skrev om att bara umgås med sina egna var intressant. Det skapar verkligen en skev världsbild när man gör det. Jag har en kompis som inte kan förstå varför jag döljer min läggning på jobb. Han lever i fina kretsar med journalister och annat pack och tror på fullt allvar att folk inte är homofobiska längre.

 734. hjort skriver:

  Religionsfrågan är skitviktig, och ja, det skulle vara fint om fler partier ville ta upp den och ta den på allvar, men SD gör ju fan inte ens det. Jag har fått höra ytliga argument som haft med islamistiskt förtryck att göra (liknande de aard talar om), men det enda de har tjänat till är att demonisera en hel kultur enbart för att kunna använda det som ammunition i en debatt där den egentliga tanken är att måla en bild av det främmande som barbariskt. De skiter väl fullständigt i barnen som inte får sjunga Kalle Kamel, det är knappast dem de tänker på när de talar om problematiken inom islam. Att rösta på SD för att bekämpa islamistiskt förtryck är som att bränna ner hela huset för att man fått vägglöss. Om någon sedan tror att det är ett bra tillvägagångssätt så är det naturligtvis upp till oss andra och de etablerade partierna att erbjuda seriösa och konstruktiva alternativ, vilket saknas, men även i avsaknaden av dem är SDs idéer inget annat än kattguld, och det borde folk inse om de tar problemen på allvar.

 735. Skamsen skriver:

  Läs ”Du store gud? Hur religionen förgiftar allt” av Christopher Hitchens. Finns ljudbok också (tpb): God is not great. How religion poisons everything.

 736. Skamsen skriver:

  hjort: Just därför skrev jag att sd inte har lösningar. Men de tvingar förhoppningsvis de andra partierna att ta tag i problemet.

  Jag skriver även att islam skrämmer mig. Jag kan inte komma ifrån det. Mammor som inte bar slöja för några år sedan gör det numera. Tror ni att de i vuxen ålder fattar detta beslut själva eller tror ni att de utsätts för sociala påtryckningar.

  Jag har vid två tillfällen stött på extremliberala akademiker som på nästan ett förväntansfullt sätt har pratat om att de inte är främmande för att Sverige en dag kommer att vara muslimskt. Nu är kanske mitt jobb inte representativt, men vissa dagar känns det som att det inte kommer att dröja så många år. Men jag kanske har blivit uppskrämd av Hitchens & co.

 737. matti skriver:

  hey, islamofob är dåligt. Ateist är bra.

 738. hjort skriver:

  Skamsen: Så länge SD inte på något sätt tillåts sätta eller påverka agendan så.

  matti: Word.

 739. hjort skriver:

  Säger förstås inte att du antyder att SD borde eller kommer få påverka agendan, Skamsen. Tror du har hjärta och hjärna på rätta stället.

 740. matti skriver:

  ”The American Muslim writer Stephen Schwartz has defined Islamophobia as the condemnation of the entirety of Islam and its history as extremist; denying the existence of a moderate Muslim majority; regarding Islam as a problem for the world; treating conflicts involving Muslims as necessarily their own fault; insisting that Muslims make changes to their religion; and inciting war against Islam as a whole.”

  Och det är ju inte bra, va?

 741. Skamsen skriver:

  Jag valde att kalla mig islamofob eftersom jag trodde att någon skulle slänga det på mig.
  ”the condemnation of the entirety of Islam”
  Inte mer än jag gör med någon annan religion.
  ”its history as extremist”
  Precis som kristendomen. De delar ju många av sina sagor.
  ”denying the existence of a moderate Muslim majority”
  Gör jag absolut inte (jag träffar dem dagligen), men de extremare verkar bli fler för varje år.
  ”regarding Islam as a problem for the world”
  ALLA religioner är ett problem. Men Hitchens, Ayaan Hirsi Ali och Dawkins har övertygat mig om att islam 2010 är ett större problem än andra religioner.
  ”treating conflicts involving Muslims as necessarily their own fault”
  Men så kan man ju inte göra.
  ”insisting that Muslims make changes to their religion”
  Kloka muslimer verkar ju själva tycka det. Det var en intressant intervju med en kanadensisk debattör i Existens någon gång. Hon menade att de måste modernisera sin religion och framförde en massa smarta åsikter.
  ”and inciting war against Islam as a whole”
  Jag tycker inte om våld. Här har jag problem med Hitchens som var för irakkriget.

 742. Backlund skriver:

  Skamsen: Jag tycker du skriver något mycket viktigt. Jag är rädd för att skriva om saker pga. min oerfarenhet i att sakligt försöka argumentera för en viss ståndpunkt och jag blir glad av att se någon som skriver på ett sådant sätt som du gör.

  http://blogg.aftonbladet.se/omvarlden/2010/09/framlingsfientlighet-ar-ingen-sjukdom-som-gar-att-bota

  En analys bland alla andra. Jag tycker den säger något om vad som händer.

 743. Backlund skriver:

  Eller. Det klart som fan den gör, det är ju en analys. Är du full Backlund? Ja. Lite.

 744. hans skriver:

  Vänner, ibland när jag läser här, så går tankarna osökt till den där briljanta scenen i Life of Brian, med alla sekterna som sitter där på läktaren och skäller på varandra, fast de i grunden säkert är jävligt mycket mer överens om det mesta jämfört med hur oeniga de är med sina politiska fiender. Alla här tycks ju rörande överens om att det är tråkigt med SD i riksdagen, och så bråkas det om hur hur många änglar som får plats på ett knappnålshuvud och huruvida gud kan lugga en skallig.

  Det roar mig.

 745. Hans skriver:

  Mig med. Fast måttligt. Kan ni inte prata om gamla skivor istället. Eller nya. Såna som inte har gjorts ännu…

 746. henry skriver:

  Andres Malm skriver:

  http://www.dn.se/dnbok/de-raddas-revelj-1.738664

  Men det finns alternativ till massfördrivning. Mark Steyn har en annan lösning. Den provades i Srebrenica, Prijedor, Sarajevo. Så här skriver han, i en passus som väckt visst uppseende efter att Cristopher Hitchens återgav den i sin hyllningsrecension:

  ”Varför föll Bosnien ned i den värsta slakten i Europa sedan andra världskriget? Under trettio år före sammanbrottet hade serbernas andel av den bosniska befolkningen minskat från 43 till 31 procent, medan muslimerna hade ökat från 26 till 44 procent. I en demokratisk tidsålder kan man inte övervinna demografi – utom genom inbördeskrig. Serberna förstod det, liksom andra européer kommer att förstå det i en nära framtid: om man inte kan föröka sig snabbare än dem återstår att skjuta av dem.”

  Och, mer, apropå Hitchens och den nyatiestiska vågen:

  http://biologyandpolitics.blogspot.com/2009/07/robert-wright-kritiserar-christopher.html

  Har mer att säga, men har en skola att gå till.

 747. henry skriver:

  han som omskrivs i aftonbladet-artikeln har varit mobbad sedan barnsben. eller, nä, han var mobbad redan innan han föddes, strukturellt. han är en solkar produkt av hat, och då är det inte konstigt att han på ett trubbigt sätt reproducerar hatet och skapar en syndabock [att projicera hatet på]. jag tror att det går igen hos många som röstar på sd, och då är inte riktigt idiot-stämpeln applicerbar något mer. att många sd-röstare kan verka empatilösa är nog just resultat av en frånvaro av dito i uppväxt, osv. alltså inte alla, men många. strukturen pissar ju på människor på olika sätt. att sedan ta sig ur den neråtgående hatiska spiralen är nog just själva dilemmat när man har socialiserats in i dylika miljö.

 748. matti skriver:

  Är det föresten inte rätt upprörande med de (DN, Aftonbladet? Jag minns inte nu) som skyller på sofflligarna nu när Alliansen inte får majoritet? Som att allt skulle bli bra bara SD inte har den sortens inflytande? Som att välja mellan HIV och AIDS. Man kanske ännu hellre skulle ha ett liv utan någotdera.

 749. frans skriver:

  matti: finns det vinyl på nya skivan,? om inte pallar du skicka en skiva till mig, Skickar original mixar till dig snart med sjömannen.. ses.

 750. matti skriver:

  frans: du har mail.

 751. Conny skriver:

  Skamsen:

  Intressant vinkling du har på SD-debatten. Fundamentalistisk religionsutövning är vederstygglig, och jag håller med dig om att detta är ett stort problem, och säkert har du också rätt i att detta är orsaken till framgångarna i valet för SD.

  Hela frågan om burkornas vara eller inte vara på arbetsplatser ger mig mycket ångest. Vet faktiskt inte vad jag ska tycka. Å ena sidan är det absurdt att staten ska bestämma hur någon ska klä sig (som att förbjuda punkares säkerhetsnålar). Men om mina barn fick en förskolärare vars ansikte de aldrig fick se skulle vi förmodligen söka nytt dagis.

  Måste dock argumentera för att muslimer inte är detsamma som fundamentalistiska muslimer. Lika lite som kristna skulle vara samma sak som fundamentalistiska kristna.

  Framförallt är det ett stort misstag att ta sekulariserade muslimer för varandes trosutövande muslimer, vilket är precis vad SD gör.

 752. Skamsen skriver:

  henry: Jag vet att Hitchens är väldigt extrem och håller inte alltid med honom när det kommer till hur man ska komma tillrätta med religiös problematik. Men hans tanke om att arrestera påven tyckte jag var fin. Ni kan ju titta på en debatt där han snackar om katolicismen. Mycket rolig och hård. Stephen Fry är också helt fenomenal.
  http://www.youtube.com/watch?v=RuPfymsbNkE
  Det är en herrans massa delar, men jag lovar fin underhållning.

  Conny: Givetvis hade vemdetnuvar rätt i går när han skrev att SD:s väljare skiter i om Ali får sjunga Kalle Kamel. Men precis som du skriver om burkan väcker mycket i det islamiska uttrycket (om man nu kan säga så) obehag hos mig. Burka och Niqab påminner mig om maskerade demonstranter som har något skit på gång. Likaså när man inte kan ta i hand (jag har råkat ut för det en gång och har dragit mig för att räcka fram handen till en kvinna i slöja sedan dess) eller när muslimska läkare inte kan röra patienter av motsatt kön. Magkänslan säger att det är fel.

  Givetvis gäller det inte alla muslimer. Men jag ser hur de extrema har blivit fler.

 753. stalle skriver:

  Pop, då och nu
  27 Jul, 2010

  nu är det väl dags för en ny text här?

 754. matti skriver:

  Kanske en dum fråga, men visst gynnas väl vi som röstat vänster lite av att Alliansen inte fick egen majoritet? Med tanke på att båda sidor klart uttryckt att de inte kommer att samarbeta med SD så måste väl det innebära att man i mångt och mycket måste söka stöd hos de rödgröna. Och därför kan man åtminstone inte genomföra så många övergripande, onda, reformer som man gjorde efter förra valet. Eller funkar det inte så?

 755. matti skriver:

  Ja, Stalle, det är det verkligen. Håller på att samla mig inför det. Händer grejer på solofronten, men en del hänger fortfarande i luften. Nästa vecka vet jag mer. Men det är bra nyheter i alla fall. För mig i alla fall.

 756. Adrian skriver:

  Skamsen har definitivt en poäng i inlägget som rörde om i grytan en bit upp i forumet (det skrivs ju så mycket och snabbt så man hinner ju inte riktigt med). Debattartikel i DN imorse som var inne på samma spår

  http://www.dn.se/debatt/vi-efterlyser-en-debatt-om-invandringens-problem-1.1175308

  Så ljuset i detta elände är att förhoppningsvis betyder rassarnas intåg i riksdagen att de etablerade partierna på riktigt tar tag i integrationsproblemen (inte invandringen i sig) som vi ser i samhället, samt att SD’s oförmåga (”vi har max räknat fel på ett par hundra miljoner”, va’ fan är det?) kommer skina igenom när den politiska vardagen sätter igång igen. SD åker ut med huve före 2014, alla glada, inte minst invandrarna eftersom vi under denna tid kommit på att vi måste avsätta resurser och kärlek för att få dem integrerade.

  Dock är det skrämmande vilken ”uppning” av resurser det innebär för SD att få komma in på stora bollplanen. Jag menar, med 300 milj. på fickan kommer de säkert kunna ragga ihop ett gäng skrupellösa & slipade typer att dryga ut ledamötesposterna med. Som det känns nu är ju din lokale SD:are typ killen i Filipstad, ni vet. Så länge det är så känns det ju tryggt.

  Dock gillar jag religioner. Tycker det är lite mysigt sådär.

 757. Statstjänstemannen skriver:

  Hittade hit genom sökning på nya BQ-skivan och har ägnat senaste timmen med genomläsning av alla intressanta kommentarer och länkar. Vilken guldgruva denna sida är hörni!

  Hursom, Monthy Python är för tusan överväldigande bra. Sitter med låtarna ristade i öronen i mitt lilla statstjänstemannarum och måste lyssna igen och igen.

 758. Adrian skriver:

  Matti (ang stiga över blockgränsen):

  Ja vad hände med det där? Raino sträckte ju ut en hand till MP som agerade iskalla. Har de kommit längre i några förhandlingar, elelr är allt hemligt (jag har ju flyttat till en liten stad där jag inte har TV eller vänner att prata med så jag har liksom halkat efter litet).
  Antagligen försöker väl MP spela svåra och dyrköpta, vilket kan vara slugt. Satsar på ministerposter, månne?

 759. Jonatan skriver:

  Grym platta Matti. Den värmer i dessa bistra tider.

 760. sssssssssss skriver:

  aaaaaaaaaaa

 761. fixa_kommenterar_funktionen_för_bövelen skriver:

  llllllllll

 762. fixa_kommenterar_funktionen_för_bövelen skriver:

  kkkkkkkk akkkkkkkkkka

 763. matti skriver:

  Det är inget fel på den,

 764. matti skriver:

  Jag menar, de måste väl samarbeta i skilda frågor nu, inte övergripande och ideologiskt, men kompromissa. Det kan väl bara bli bättre för vår del?

 765. Anonym skriver:

  jag är inte ett dugg rädd för sd:s politik. vad jag dock är rädd för är den allt mer normativa islamofobin/rasismen som liberaler som ayaan hirsi ali , fp,tidningen neo/axess kräker ur sig, samt sarkozy/tobias billström som utvisar romer till höger och vänster. att misstänkliggöra en hel hop människor, ain’t no god -ok? (senast vi gjorde det i europa var resultatet folkmord i bosnien, kommer ni ihåg!?) speciellt inte om deras gemensamma nämnare är någon sorts uppdiktadetnicitet, religion, eller vad faen det månne vara, som sätts som motpol mot vår fantastiska västerländska ”modernitet”. varenda beståndsdel av dagenssverige/europa äcklar mig.

 766. skräddarn skriver:

  eller hur björn? vad är det där?

 767. matti skriver:

  Aldrig hört talas om den boken. Den verkar inte särskilt bra. Tur då att den kort i alla fall. 18 sidor.

 768. henry skriver:

  för att vi inte ska glömma bort i vilken tid vi lever i:

  http://www.youtube.com/watch?v=IIFl3tcbB9w

 769. matti skriver:

  Vi lever även i en tid där Steve Albini säger till en häcklare: ”Why do I suck so much? ’cause your mum was busy.”

  Kan vi inte börja prata om sånt igen? Shellac eller nåt.

 770. matti skriver:

  Eller jag vet: tevehösten? Några synpunkter?

 771. Benny skriver:

  HAHAHAHAHAHA.

  HBO har startat en ny serie om maffian på trettiotalet. I övrigt är det väl mest hockey, visst?

 772. Skamsen skriver:

  Och det är Scorsese som regisserade pilotavsnittet. Dexter drar väl igång i helgen. The Event är kanske också värd att undersöka. Och givetvis Modern Family. Det är den finaste serien någonsin.

 773. henry skriver:

  jag kan inte förstå att ni orkar kolla på så mycket tv. jag försökte se four lions apropå rekommendationer härifrån, men vafaen vad dålig den var.

  den här les blank-dokumentären är dock sjujävla bäst:

  http://www.worldscinema.com/2010/07/les-blank-well-spent-life-1972.html

 774. stalle skriver:

  jag ser bara kungarna från tylösand och debatt.

 775. hans skriver:

  jag ser bara på kungarna från tylösand och på stalle, när han är på teve.

 776. matti skriver:

  The Event. Första avsnittet var då i alla fall så spännande att jag kommer se nästa. Annars, Sons of Anarchy har börjat bra, House är fortfarande House. Lone Star är inte så bra som folk säger (har bara varit ett avsnitt iofs) och This Is England ’86 är mysigt på ett engelskt, smutsigt sätt – som vissa serier från 80-talet faktiskt, Johnny Jarvis exempelvis. Men bäst av allt just nu är Rubicon. Inte sett Boardwalk Empire ännu. Som ni kanske begriper. Och True Blood, vilket fiaskoslut på senste säsongen. Sista två, tre avsnitten var TV när det är som allra sämst.

  Och igår var det säsongspremiärer på The Office och BBT.

  Det jag ser fram emot mest är ändå: http://www.youtube.com/watch?v=EDN1g1BrQH0

 777. marcus skriver:

  Är the Office fortfarande bra? Har bara sett första halvan av förra säsongen..

 778. matti skriver:

  Jag tror det. Det är Michaels avskedssäsong.

 779. Skamsen skriver:

  Har True Blood börjat igen? Jag såg bara första säsongen och bestämde mig för att vänta se den tills den var avslutad. Har den blivit bättre i nya säsongen?

 780. matti skriver:

  Tredje säsongen slutade för några veckor sen. Jo, bättre men den är väl lökig emellanåt.

 781. david skriver:

  Jag nappar på Shellac-spåret istället: http://www.youtube.com/watch?v=0cRoyFMLUuY

  Det är alltid lika grymt med nördiga artister som spelar hård musik. My Black Ass är svårslagen som öppningslåt och tillsammans med Dog and Pony Show bäst på första albumet. Prayer to God känns spontant som världens brutalaste break-up låt. Otroligt sorglig och hysteriskt rolig på samma gång.

 782. matti skriver:

  Jag gillar Shellac bäst när de antyder lite melodier, som på Prayer To God och den här: http://www.youtube.com/watch?v=4baS5wj00gg&feature=related
  Deras bästa låt kanske, breaket i slutet, eller efter typ tre minuter. När han säger det där ”A lotta people thinks that she’s crazy. Well I know, I know a lotta people a lotta people, and I think, I think she’s allRIGHT!!”
  Då är det så jävla bra. Annars är ju Shellac inte alls lika bra som vare sig Big Black eller Rapeman.

 783. Joachim skriver:

  Matti: Angående minoritetsregering och vad som händer nu: http://www.svd.se/nyheter/politik/valet2010/statsvetare-alliansen-klarar-att-regera_5393905.svd

  TV: Känner att många serier jag tyckt varit bra eller åtminstone okej gått över pensionstiden. Typ dexter, house (som fan) och big love (kanske lite). Kommer klämma första Boardwalk Empire (hbo maffia) ikväll, tror mycket på den. (Steve Buscemi!)

  Annars är jag lite vilsen, glott igenom hela Visitors från 84, men det gav mig mest en massa popkultreferenser, mer än att vara särskilt bra. (LIZARD PEOPLE!) Någon som har tips på gammalt och bra?

 784. Joachim skriver:

  erh. bör ej dricka öl och skriva. parentesbonanza.

 785. Skamsen skriver:

  Jag har levt med Monty Python och Sundströms senaste skiva i min lilla mp3-spelare i några veckor nu. De första veckorna hoppade jag över många BQ-låtar eftersom de kändes tunga att cykla till. Nu är det Sundström jag hoppar över. Det är väl bara två av hans låtar som känns lite käcka. (Till skillnad från hans förra skiva som faktiskt var en av förra årets bästa skivor. Kanske t o m den bästa.) Det är faktiskt bara en låt på MP som jag inte står ut med. Den drar ner hela skivan i och med den hemska synten i versen. Annars är det ordentligt med magi rakt igenom och jag slår mig aldrig till ro med den riktigt utan tycker fortfarande att jag hör en massa nya ljud hela tiden.

 786. matti skriver:

  Ren nyfikenhet: vilken låt, vilken synth?

 787. Skamsen skriver:

  Vet inte. Har inte lärt mig titlarna än. Den är i slutet av skivan. Texten i refrängen är någonting med ”so glad to see you” kanske. Synten genom hela låten gör faktiskt att låten låter som ett humoristiskt infall i stället för någonting genomtänkt (som resten av skivan). Ändå gick jag och nynnade på den hela dagen i torsdags.

 788. matti skriver:

  Promille Hill är det. Den är ju underbar, tycker jag då. Tycker det låter som om Ian Brown sjöng med Jesus Lizard på en afrikaturné.

 789. Skamsen skriver:

  Ge det några månader så kanske jag ändrar mig. Annars har ju Vaselines gjort comeback. Vet inte riktigt vad jag tycker. Men Säkert! är bra. Annars går jag runt och väntar på en ny skiva med Kimya Dawson.

 790. Backlund skriver:

  Boardwalk Empire tycker jag var fantastiskt. Likaså första avsnittet av The Office och 30 Rock. Säga vad man vill om Alec Baldwin men rolig som ett helvete är han. Gällande Monty Python så kan jag inte sluta lyssna på Escape from promille hill. Köpte den på itunes först till ipoden men gick på Burmans i Umeå igår och köpte compact discen. Av någon anledning så är det ett par låtar jag inte har gett chansen än. Vet inte varför.

  Folköl och Surfer Rosa är det som gäller just i detta nu dock.

 791. stalle skriver:

  fållisar och pixies. åh mitt sena 80-tal.

 792. Backlund skriver:

  det funkar närsomhelst.

 793. Backlund skriver:

  men nu är det folköl (Falcon Bayerskt) och Stone Roses.

 794. Anonym skriver:

  Åh. Lördag. Folle. Take me out tonight.

  Stalle: flytta skitsnabbt till en etta på Östermalm. Jag kommer förbi med en La Garonne och cigg.

 795. Backlund skriver:

  Enligt stalles fb så njuter han nog snarare av färsk-Rödöperan i detta nu. Men vad vet jag. Jag saknar bara Rödöperan. Potatisen alltså.

 796. hjort skriver:

  Snart blir det folköl och musik även hos unge herr hjort. Norrlands och Monty Python. Den där delen av You You You You You som börjar ”please find it in your heart” gör mig helt fuktig i ögonvrån. Även utan alkohol. Gud så fint.

 797. stalle skriver:

  stalker! jag dricker hemgjord mörk rom och äter choklad. behöver jag säga att sambon är borta?

 798. hans skriver:

  även här folköl, urquel.

 799. matti skriver:

  stalkern var jag, ingen främling.

 800. stalle skriver:

  matti: var du anonym eller backlund? jag låser dörrar här!

 801. Anonym skriver:

  Vedbastu och Oppigårds
  Och musiken från barnens Mario Cart….
  Hemgjord mörk rom, vill ha!
  Blir nog C”ome on Pilgrim” snart

 802. Fredrik B skriver:

  Och det var jag nyss…

 803. stalle skriver:

  skål då, både matti och pc-membern.

 804. stalle skriver:

  ska jag skämmas som inte vet vem den kvinnliga huvudpersonen i kvällens ”här är ditt liv” är?

 805. matti skriver:

  Tar tillbaka det där med att This Is England skulle vara mysigt. Jobbigt och mörkt blev det nu. Bättre.

 806. Joachim skriver:

  Ingen booklet på mp3-versionen, inte ens omslag. Svagt.

 807. skräddarn skriver:

  här är mitt favoritklipp med shellac:
  http://www.youtube.com/watch?v=WZWrVQTlonc&feature=player_embedded#!

  annars tycker jag rapeman är bäst av de där tre. snyggast omslag också.

 808. matti skriver:

  Joachim: Old school. Fysisk produkt. Det är det senaste.

 809. david skriver:

  skräddarn: Inte fan trodde jag att den albumtiteln skulle tas så bokstavligt! Fint, skojigt och lite obehagligt.

  Jag har inte lyssnat på Big Black men föredrar Shellac framför Rapeman. Samma best men mer renodlat unikt om ni fattar vad jag menar. Det råder liksom ingen tvekan om att det är en Shellac-låt man lyssnar på. En lite nördig fundering som avslutning: Basljudet som återfinns hos Rapeman, Shellac, Superchunk, Fireside och säkert tusen andra band, var härstammar det ifrån?

 810. henry skriver:

  vad säger herzog om tv-hösten?

  jo:

  http://www.youtube.com/watch?v=-ymyiRXCszc

 811. Joachim skriver:

  Matti: Griniga gamla gubbar. Same old same old.

 812. Backlund skriver:

  stalle: skål igår. fast jag är ingen pc-member. P var det förut dock. jag frilansar säger vi.

 813. frans skriver:

  Boardwalk var överbra,,, brianjonestown som vinjettmusik kan inte bli bättre .

 814. matti skriver:

  Frans har rätt.

 815. matti skriver:

  Jag har sagt det förut, men alltså Johnny Was med Stiff Little Fingers är lika magisk som Marquee Moon.
  Grym version på hemmaplan: http://www.youtube.com/watch?v=VmeHLLrwSNQ

  Jake Burns, vilken stjärna. De tidiga punk/postpunkbanden och reggaeinfluenserna överhuvudtaget. White Man in Hammersmith Palais, Pressure Drop, I Fought the Law, Shoplifting, Fade Away etc. Så mycket bra. Enda jag kommer på som jag inte gillar är Pistols Submission. För mycket fläsk, för lite nerv. Och ja, med små bokstäver. FLÄSK äter man. Fläsk är när man har gitarrmattor på fel ställen i låtar.

 816. Le KBoi skriver:

  Man kan fläska också. Det betyder samma som det engelska verbet ”to pork”.

 817. hans skriver:

  nänä, läkboi, ”to pork” betyder ”skinka på”.

 818. Joachim skriver:

  på tal om england: http://www.youtube.com/watch?v=29k2YtNJ5AE

  från ”an england story – 25 years of the mc in the uk”. fläskigt. fläsk är när man har gitarrmattor på fel ställen, eller när basen orsakar klagomål från grannen fyra dörrar bort från dig.

 819. Newman skriver:

  Nu har jag börjat få en bild av vad du tänker med nya skivan. Om jag säger distpedal vad säger du då?

 820. Jerry skriver:

  Nnnnnewman!

 821. matti skriver:

  Newman: Ja, inte är jag mot i alla fall.

 822. frans skriver:

  2 avsnittet av boardwalk var ännu bättre.

 823. stalle skriver:

  jag vill ha thelins gamla distpedal.

 824. stalle skriver:

  spelade på den för 24 år sen på dagen. i skellefteå.

 825. Stellan skriver:

  Jag har fått en upphakning, så varje gång jag nynnar eller tänker på ”Fist or hand” blir refrängen ”is this fisting or embrace…”.
  Det känns konstigt.

 826. matti skriver:

  Jag tycker det låter lite härligt. Men det är ju mina preferenser.

 827. hjort skriver:

  Festfistare.

 828. kilo skriver:

  What’s got two legs and bleeds alot?
  Half a dog.

 829. matti skriver:

  Den här gåtan drog min äldsta för mig för några år sedan:

  – Vad är det som är skärt och inte kan vända sig i en hall?
  – Ett spädbarn med ett spjut genom halsen.

 830. Benny skriver:

  LO – Kvinnors arbetsmiljö är sämre än mens.

 831. matti skriver:

  Monty Python, plats 33 på topplistan. Antagligen rekordplacering. Jaja.
  http://www.hitlistan.se/

 832. kilo skriver:

  I think it’s tragic that whole families can be torn apart by something as simple as wild dogs.

 833. hjort skriver:

  When I was a little kid we had a sand box. It was a quicksand box. I was an only child.

  Eventually.

 834. Le KBoi skriver:

  Det var en kille som gick till tatueraren och bad att få en 100 kronors sedel tatuerad på det allra heligaste, men han tvekade och frågade varför.

  – Jo jag har tre skäl. För det första så gillar jag att hålla i en hundralapp. För det andra så gillar jag att se pengar växa. Och för det tredje så vill jag kunna ge frugan en hundralapp då och då.

 835. kilo skriver:

  The doctor goes out to the waiting room and says, ”Mr. Smith, you can come in and see your baby.”

  Mr. Smith goes in to see the doctor holding a swaddled child. ”Mr. Smith, you’re the father of a baby boy, and I have amazing news: your baby can fly! Just watch!” The doctor tosses the child in the air and steps back. The infant falls with a sickening thud to the floor.

  Mr. Smith cries out in horror as the doctor scoops up the baby. ”That’s weird, it worked before. Let me try again,” he says, hurling the baby across the room. The baby bangs into the opposite wall and again falls to the floor.

  The dad runs over to pick up his child, but the doctor gets there first. ”Listen, I know he can fly, lemme try one more thing,” he says, and, opening a window, throws the child outside. The baby, of course, falls the eleven stories out the window to the ground.

  With a scream of rage, the father tackles the doctor and wraps his hands around the doctor’s neck, strangling him. With his last breath, the doctor chokes out, ”I was…just…kidding…your baby was…born dead….”

 836. Benny skriver:

  Har lyssnat på Howard Devotos – Jerky versions […] hela morgonen. Tycker den stundtals är bättre än Rattlesnakes. Vilken jävla skiva, har aldrig hört den förut.

  Lloyd Cole kommer för övrigt till Uppsala i november, Katalin.

 837. Ulf Buller, Saltsjö Boo skriver:

  Men hold op med di der vitsingarna noen gang!!!

 838. Mörn skriver:

  Matti och andra, berätta lite om distpedaler! Jag funderar på att köpa en för första gången. Mera trasigt än tufft har jag tänkt mig.

 839. stalle skriver:

  En sån hade jag, men sålde eftersom man inte ska kasta pärlor för svin.

  http://4.bp.blogspot.com/_B1Q5Y4WvKaQ/S7FWvXkzUpI/AAAAAAAAABc/Nvsbx6atVaI/s1600/ts808.jpg

 840. matti skriver:

  mörn: Jag har en Rat, en sån där helt vanlig. Skön, lite basig fuzz eller värsta spräcket. Min favorit är dock en Boss Over Drive OD-3. Den kan allt, men är bäst att kompa/plocka med. För effekt, alltså tjut och psykdist kör jagBoss Super Over Drive SD-1. Fast det är antagligen inte mig du ska fråga om det här. Conny, Joel eller Jari (fast han lär ju inte skriva här) kan jag tänka mig chefar. Cristian har en helt vansinnig dist också, nåt amerikanskt hemmabygge som Steve Albini antingen uppfunnit eller rekommenderat. Jonas har säkert också lite tips. Fast han är mer inne på en annan sorts effekter. Delay och chorus och sånt. Han är grym på det.

 841. stalle skriver:

  jag tar gärna emot tips på en billig men skön fuzz

 842. Ulf Buller, Saltsjö Boo skriver:

  jag tar gärna emot tips på billigt men skönt fultjack

 843. Mörn skriver:

  Kanske köper en boss då, de ser ju gulliga ut tillsammans i alla fall.

 844. Benny skriver:

  Mitt bästa tips för hela veckan: Colin Blunstons Neil MacArthur-singlar. vojvoj.

 845. Benny skriver:

  Blunstone

 846. Le KBoi skriver:

  Cristian har en Harmonic Percolator som jag har lånat några gånger. Den är helt sinnessjuk.

  http://pages.prodigy.net/chuckcollins/percolator.html

 847. Backlund skriver:

  Har en MXR Distorsion+ som jag tycker är bra och fin. http://www.mercadolibre.com.ar/jm/img?s=MLA&f=55186767_9601.jpg&v=E

 848. Benny skriver:

  hjort: LOLCATZ!!!!!11

 849. matti skriver:

  Calle Olsson samlar på all things Boss. All things Roland, till och med.

  Hans bästa pedaler är de ”som inte hörs förrän man slår av dem!”

 850. henry skriver:

  calle olssons bror i ryssland:

  http://www.youtube.com/watch?v=qBGD2H1B14Q

 851. Conny skriver:

  mörn:

  Distpedalernas herre är Johnny Essing. I förhållande till honom känner jag på detta område bara till kötträtten kokt med bröd, om du förstår hur jag menar.

  Men Maestro-fuzzarna från -60 och -70-talen är fantastiskt varma, onda, elaka och galna. Tyvärr går de inte att ha live eller när man repar, för de går sönder hela tiden, och det tar typ en timme att byta batteri i dem.

  Live är det praktiskt med boss, de är ju inte så dyra heller, och går fan aldrig sönder.

  Jag kör också med en Rat live. Den är Punk.

  Kompljud vid inspelningar tycker jag annars för det mesta låter bäst med bara förstärkar-dist.

  Det eviga problemet med pedaler är att de alltid stjäl attack och ton. Seriekopplar man pedaler till en gitarr försvinner grundljudets styrka längre och längre in i skogen och till sist blir det bara kvar en liten mygga.

  Men så finns ju butiken pedal-heaven på nån gata på Söder i en källare, med en hel vägg av moderna apparater…

 852. johan skriver:

  nån som har provat en fender blender?
  en sån är jag lite sugen på.
  men när man kollar in youtube för att få en liten bild hur de låter är det alltid nån idiot som inte får till det bara.

 853. matti skriver:

  Jag har trampat sönder varenda Boss jag någonsin spelat på, inklusive två stämapparater. Men så väger jag 800 kilo också.

  Vad jag inte gillar är de här ”vintage”-pedalerna som dök i slutet på 90-talet, de som heter typ Marshall, är lite gråbruna och gjorda i nån slags metal. De påminner om de här förstärkarna som dök upp ungefär samtidigt, Peavy Classic 30 osv. Man vill så gärna att de ska vara bra, men de duger inte. För Marshallljud duger väl egentligen bara en fet jävla Marshallstack, osv. Allt nytt (förutom Boss) är så puttenuttigt och påminner om effekterna i Garageband. Det känns lågt, det känns inte när man spelar med dem.
  Fugazi, Ian MacKaye i alla fall, har konsekvent kört helt utan pedaler så länge han spelat gitarr. Rätt in i monstermarshallen bara. Det låter ju bra.
  Själv önskar jag ibland, som idag, att jag hade brytt mig mer när jag var yngre. Köpt grejer och testat dem, liksom. Jag har alltid förlitat mig på Jari i det avseendet. Jag borde lärt mig mer när jag fortfarande var ung nog att lära. Fender Twin, möjligen Super Reverb (framförallt Joels), en delaypedal (Boss DD-3), distarna jag nämnde ovan. Det blir inte märkvärdigare än så i mitt fall. Live i alla fall. På inspelningar ids jag inte komma ihåg nåt, blir det bra så bli det. Finns ingen anledning att göra om exakt samma sak en gång till. Det kan vara indolensen som talar.

 854. Conny skriver:

  Jag har också levt slarvigt matti. Har inte en grej. Rara skivor sålde jag också i min ungdom för att kunna köpa öl. Inte mest för festen utan för att man skulle jaga brudar, och oftast sa de nej. Fy fan.

 855. Conny skriver:

  Kurt Wered på facebook. Jag säger inget mer än så.

 856. Joel skriver:

  Det finns ett gammalt Italienskt märke som heter JEN som gjorde en fuzz som låter helt fantastiskt. Det är en liten blå pedal med två rattar, en för attack och en för level. De kan nog tyvärr vara rätt dyra eftersom de är både eftertraktade och lite sällsynta. Finns t.ex. ingen på ebay nu.

  Men ett tips om du vill ha en jävligt bra fuzz som låter lite gammaldags, är att du köper en Dunlop fuzz-face. (De är oftast billiga, för de låter bedrövligt.) Sen betalar du någon elektronikkunnig en liten slant för att byta ett motstånd och två transistorer, och vips har du en väldigt bra kopia av en Dallas Arbiter Fuzz-Face. Det var en sån som Hendrix använde. Transistorerna du ska ha heter AC128 och är germaniumtransistorer. De görs inte längre, för de är ojämna och läcker DC och sånt, men det är ju just såna egenskaper som gör komponenter ganska lyckade i musikutrustning, eftersom det ger upphov till ett personligt och roligt ljud.

  Ett annat tips på en grym dist är Electro-Harmonix Germanium Overdrive. Den har just såna germaniumtransistorer, men är en overdrive och inte en fuzz. Den har också en grym ratt som heter Voltage drain som minskar spänningen i disten. Vrider man på den så får man fram ett ljud som låter som när batterierna precis håller på att ta slut, och det är rätt ballt.

  Vill du ha en fet rördist som påminner om en fuzz så kan du köpa en gammal Tandberg rullbandspelare, sån som fans i skolan när man var liten, och köra gitarren eller basen genom den. (Det måste vara den gamla typen av bandare med rör i.) Låter helt sjukt bra grynigt och varmt och otroligt komprimerat.

 857. matti skriver:

  Puh!

 858. matti skriver:

  Jag var ännu sämre. Sålde rara skivor för att ha råd med skitskivor.

 859. Backlund skriver:

  Joels utläggning är det närmaste religion jag har kommit.

  Förresten ska man inte ägna sig åt överslagsräkning av vad man spenderat under en medioker utekväll. För man inser hur djäfvla dum i hufvudet man är. Tack för mig.

 860. skräddarn skriver:

  fan, någon måste ha ändrat min startsida till http://www.gayguitaristsunited.se/wankers. skumt

 861. Mörn skriver:

  Tack för alla tips. Jag har alltid haft en slags aversion mot massa pedaler och varit ganska nöjd med enbart boss-delay och fender deluxe. Men nu är jag ensam gitarrist i ett band och tänker att då kanske man måste fläska på lite.

  Tandbergargrejen använde jag på en skiva, tyckte det var grymt. Tror till och med att jag har en sådan hos mina föräldrar, får kolla upp det.

  Orkar inte nörda in på det här med byta motstånd och sådant. Kött och potatis räcker för mig.

  Den där som lät som att batterierna dog verkar ju mäktig!

  Det svåraste med det att kolla upp distpedaler är att alla som gör demos på nätet sitter och gubbrunkar. Ni som har intresse, ta ett ansvar och lägg upp några klipp på youtube!

 862. enlickunc skriver:

  Den mest grundläggande vädjar till detta är att värma Express från den varma Miscellanea , jorden, medföra kan också vara bekvämt atmosfäriska fronter och mer.

 863. Johne979 skriver:

  Thanks for this article. I’d also like to convey that it can always be hard if you find yourself in school and starting out to initiate a long history of credit. There are many college students who are only trying to live and have long or good credit history can often be a difficult thing to have. fdekgdfkgdeb

 864. Wow! thnx youtube songs in addition to identical artist! which just about all the things i have to have! Big thanks!
  coque iphone 7 kenzo https://www.anten.fr/

Skriv en kommentar

Din epostadress visas aldrig