Svar på några frågor

Så här frågar NAnders Teglund (som alltså inte är samme Anders Teglund som pratar i P3 på tisdageftermiddagar och spelar med bland annat mig):

– blir det ngn bq-platta
– blir det ngn mabd-platta
– blir det några dikter och sånt

Så här ligger det till.

1. Ja, men jag och vi vet inte exakt när. Förhoppningen är att spela in i år. Budgeten sprack rejält, vi är tvungna att göra det på ett annat sätt än vad vi hade tänkt, och alla har andra heltidssysselsättningar på sidan om. Lite svårt att rodda ihop den tid det ändå tar att göra det. Särskilt med så lite pengar som vi har att göra det för. Det låter kanske konstigt. Men det tar längre tid helt enkelt, jag ids inte utveckla det mer detaljerat än så.

2. Ja. Fast det finns inte mycket färdigt. Hade en grym idé om ett slags konceptalbum: en dubbel med engelska texter, men det går lite trögt just nu. Har en del helt nya låtar som inte hör dit. Det kanske blir de låtarna i stället. Jag har lyssnat mycket på East West och Adventure av den anledningen: ett slags riffande och växelspel som jag vill göra något eget av. Fast jag har också lyssnat schweinigt mycket på den remastrade versionen av Scum senaste tiden, så det kanske inte betyder så mycket. Vad jag lyssnat på alltså.

3. Ja. Fast det känns allra jobbigast just nu. Det är för mycket litteraturdebatt i Sverige just nu. Jag vill inte vara med överhuvudtaget och det är svårt. Att hålla sig utanför menar jag. Jag är så van att ha åsikter om precis jävla allt och jag vill verkligen inte det.

Dessutom undras det om MABD-spelningar, och så här ser läget ut på den fronten:
Nästa onsdag spelar jag, Mats och Cristian i Luleå under namnet Matti Alkberg Kolme. Det gör vi tillsammans med The Baboon Show och vi gör det för att få in pengar till nånting som kommer att förändra Luleås (och i förlängningen hela jävla världens) kulturliv till det bättre. Scharinska i Umeå har ringt och frågat om vi vill komma och spela i slutet av september, och det vill vi såklart, men jag har inte hört om några datum eller så. Dessutom är det lite snack om att styra upp en långhelg/vecka i slutet på oktober. Dels med band, och dels lite mer lågmält ihop med Ulf Stureson. Eller så blir de två grejerna samma grej. Vi vet inte om någon är intresserad ännu. På arrangörsfronten menar jag.

Jag skriver lite andra grejer under tiden. Vad det blir vet jag inte, men den här pjäsen, exempelvis, som jag har hållit på med i två år nu sväller och sväller. Den känns rätt bra faktiskt.
Jag har också extremt dåligt självförtroende just nu, beroende på att jag är så fattig. (Jag säger inte det för att någon ska tycka synd om mig, jag konstaterar bara fakta.) Det har liksom låst sig lite.
Så fort jag sätter mig ner för att göra något ploppar frågan ”är det här ekonomiskt försvarbart?” upp i skallen. Och det är det förstås inte. Eller, det kanske det visst är, men det är så jobbigt och jag känner inte igen den känslan. Det liksom kretsar såväl korpar som gamar över mig när jag sätter mig ner. Och de fläktar inte bara med vingarna.
Men det kanske löser sig, jag vet inte, men jag hoppas det. Jag kan egentligen inget annat än det här. Och just nu inte ens det alltså.
Annars: Riot On

Matti

604 kommentarer

Skriv en kommentar
 1. Bo Ek skriver:

  Vi fortsätter väl den eviga diskussionen här, eller?

 2. NAnders Teglund formerly etc etc skriver:

  Varför inte.

  Tack för svaret, Mutti. Hade jag varit rikare kunde jag blitt din ciceron. Eller musa? Minns aldrig vad det heter.

 3. Bo Ek skriver:

  Fluffer heter det.

 4. ... skriver:

  matti du borde dra till japan och bli sällskapspojk, ta hand om rika japan gubbar. Gulla lite med dom och vara som en geisha.. skulle fan passa dig svinbra. JAg har sett : Blodhaj, Romhaj, BAnanhaj,och Bärshaj. Tyvärr såg vi ingen vinhaj den finns bara i södra frankrike. Höll på att glömma pisshaj.

 5. Benny skriver:

  Matti: Kom förbi på en kaffe. Du kan få göra ett konceptalbum av mig, för mitt liv tycks vara en liggande åtta av kaos. Man har ett mynt där ena sidan ser helt förjävlig ut, något slags lutfrätskada. Så man vänder på det, och det visar sig att den sidan också är helt förstörd. Dessutom kan vi kan skippa litteraturdebatten. Kaffe var det. Jag ringer(?).

 6. hjort skriver:

  NAnders: Mecenat?

 7. Bo Ek skriver:

  Fluffer säger jag ju. Lyssna för fan!

 8. hjort skriver:

  Jag tror du tänker på Flubber med Robin Williams.

 9. matti skriver:

  Ok. Klockan 19.00 är det hardcore från USA (Born/Dead) samt ett band frånL-å och ett från U-å på Lillan.
  Är nån på? W? Benny? Kilotin? Joachim? Lillis? Nån? Kostar typ 30 eller 50 spänn eller nåt. Jag ska skriva om det för NSD så jag kommer in i alla fall.

 10. hjort skriver:

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=541&a=60918&viewAll=true

  Hohohohohoho! Sicket jävla brev! Helt underbart!

  ”Hej Olaf,
  Till mitt metspö har jag blytyngder som väger ganska mycket. Jag har även en katt som är väldigt tung”….

 11. kilotin skriver:

  Meh… det var väl själva fan. Var det ikväll?!
  Jag hade hakat mao, men läste meddelandet försent.

  Dagens visa: Song to the siren (1970)
  Orginalet med tim buckley är bäst, men Cocteau Twins versionen är också bra att ha.

 12. NAnders Teglund formerly etc etc skriver:

  Matti, you´ve got Gmail!

 13. Skamsen skriver:

  Känner mig så hemsk när jag läser avslutningen på dina svar Matti. Jag sitter här hemma och kollar in på sidan varje dag och blir irriterad över att det inte finns några nyheter om när nästa BQ eller MABD kommer ut. Som om jag inte redan fått tillräckligt mycket tröst, glädje osv av din musik och dina texter.
  Jag vet hur pengaproblem suger musten ur en. Hoppas att det löser sig.

 14. Lejonet skriver:

  Skamsen: Jasså. Jag trodde att problem med pengar gjorde att man blev mer kreativ. Är inte det hela idén med Alliansens politik?

 15. hjort skriver:

  Lejonet: Jo för fan! De är ju det bästa som har hänt kultursverige sen Strindberg föddes!

 16. matti skriver:

  Äh, det är bra med mig. Det ordnar sig. Kolla det här i stället (tack Mörn!) Hade inte sett den och den är bäst.
  http://www.youtube.com/watch?v=09082IQDsbc

 17. reinfeltd som rondellhund skriver:

  fan vad skönt han juckar mot stolen. mer sånt.

 18. Patrik Lermon skriver:

  Och ändå har jag köpt varenda MABD-platta, gått på massor av konserter. Matti, jag köper nästa platta i två ex, ok?

  Punkdrömmar är så jävla bra f.ö.

 19. Joachim skriver:

  någon som såg upp till kamp igår?

 20. Jonas skriver:

  Inte igår, men tidigare.

  Tough shit, farsan.

 21. matti skriver:

  Vaddå tidigare? Har du hela?
  Jag tyckte så här: Riktigt bra, men jag hade lite svårt för han Svirri (eller vad han hette: Loke? Gummir?). Osäker på om det är skådisen eller bara karaktären han spelar. Och sen blev det lite mossigt när de satt på stranden och ba: ”ett samhälle som slår sina barn.” och ”De är rädda för kraften.” Då blev det den gamle Birro: den med kepsen i debattprogram, om ni minns.
  Men jag gillade det jättemycket i övrigt. Kanske inget Det andra Heimat. Men det skulle kunna bli. Jag hoppas ju det.
  Viss kritik har lämnats av yngre. Dock har den mest handlats om de äldres omfamning och mindre om serien i sig.
  Personligen tycker jag att det visst är sentimentalt men att det inte gör ett endaste litet skit. Jag tycker om sentimentalitet när den ser så snygg ut. Och hur skulle en beskrivning av den tiden kunna vara osentimental? Det skulle vara om Carl Bildt skrev den efter en tid i terapi där det kommit fram att han blivit våldtagen hela sin uppväxt. Men nu är det ju inte den berättelsen det här.
  Och så var det bra att det rökte i varenda scen.

 22. matti skriver:

  Förtydligande: den gamle Birro är alltså den unge Birro.
  Peter Birro är Sveriges bäste dramatiker: åtminstone för teve. Kanske någonsin. Jag har så mycket respekt för honom att det fattar ni inte.

 23. Morten Rotne Leffers skriver:

  den nya birro, alltså den som föddes i samband med hammarkullen, är nästan ett geni. ett av väldigt väldigt få nästangenier. han borde göra mer långfilm, jag tror han skulle kunna bli en grym regissör också. den gamla birro, han med skinnpaj och thåströmkeps, liksom den yngre brodern birro, han som skriver dikter och är melodramatisk, är talanglösa nollor. upp till kamp var lite seg inledningsvis, men jag tror det kan bli riktigt riktigt bra. inte så många likheter i det stora hela, men vissa scener var väldigt mycket roy andersson. och roy är ju som alla säkert vet det enda riktigt riktiga geni som filmsverige någonsin haft. jag lovar, roy kommer att vara mer respekterad än bergman om 30 år.

 24. Nils J skriver:

  Roy Andersson? Blä! Märkte inte särskilt mycket av hans inflytande – och tack och lov för det, eftersom Andersson är en av Sveriges mest överskattade regissörer (bortsett från En kärlekshistoria).
  Desto mer uppenbara svenska influenser är förstås Bo Widerberg och Stefan Jarl. Sen flirtades det mycket med såväl Jules et Jim som Quadrophenia (kyssen mitt under upploppet!) också. Gott så.
  Blev i det stora hela mycket imponerad av första avsnittet. Klyschorna, när det gäller själva karaktärerna, övervägs av, well, LIVET i bilderna och dialogen, medan tidsmarkörerna inte känns ett dugg påklistrade.
  Birro kan mycket väl vara ett litet geni men glöm inte bort Lasermannen-mannen (eh, vad hette han nu igen?) Killen är det bästa som har hänt sedan Moodysson, den mest angelägna regissören just nu i den deprimerande öken som vi brukar kalla ”film-Sverige”.

 25. NAnders Teglund formerly etc etc skriver:

  Och nu talar vi om Lukas Moodysson. Hur är det, är han inte på gång igen?

 26. NAnders Teglund formerly etc etc skriver:

  Och, är jag ute i smakträsket som tycker att Rapport till himmelen och Silvermannen lovade oerhört mycket, men att Ulf Malmros sedan dess, ja, jag vet inte, ramlat i någon slags Svenska Filminstitutet-fälla.

 27. Morten Rotne Leffers skriver:

  roy andersson är en av sveriges mest underskattade regissörer (och fruktansvärt orättvist stämplad som pretentiös). visst är de andra du nämner bra (framförallt bra berättare) men som filmskapare kan de knappast ens jämföras med roy andersson. jag skulle kunna utveckla varför, men, som en flitig skribent här brukar uttrycka det, jag ids inte.

 28. Nils J skriver:

  Ville inte låta dömande, sorry.
  Har egentligen inget emot Roy Anderssons pretentioner -själva ordet ”pretentiös” har f ö ingen negativ innebörd, i mina öron – men jag har svårt att beröras av exempelvis ”Sånger från andra våningen”, med sin reklamfilmsestetik och den ack-så-svarta humorn (som i mitt tycke slår in öppna dörrar).
  En smaksak, I guess.
  NAnders Teglund formerly etc etc: Det senaste på Moodyssonfronten är att han i höst spelar in sin nya, engelskspråkiga film ”Mammut” någonstans i Sydostasien (Thailand?). Skulle handla om ett amerikanskt överklasspar och deras barnflicka, om jag minns rätt.

 29. matti skriver:

  Roy ja. Vet inte om han är vare sig under- eller överskattad, däremot har jag personligen lite svårt för hur han bara och endast berättar i bilder och hela tiden säger ”mer” eller i alla fall ”nåt annat” än det han faktiskt säger. Men det är en smaksak. Därmot hoppas jag att Birro (och det gäller Mikael Marcimain [det ärså han heter, Nils] med) aldrig börjar göra film. Sån extremt daterad uttrycksform. Det finns berättelser, det finns begåvade, till och med geniala (Moodysson) människor, men producenterna och finansiärerna har helt underminerat det skithålet ni andra refererar till som svensk film. Och det, jag har sagt det förut, gäller film i största allmänhet från länder av Sveriges storlek: USA och i viss mån England producerar en del apbra filmer varje år men ärligt, det är mer undantag än regel nuförtiden. Danska filmer är också kejsarens nya kläder: ett par bra filmer, några habila regissörer och ett geni, det är vad som gjorts där senaste 10 åren och dessutom peakade man med denallra första av dessa: Breaking the Waves. Fucking Åmål, Tillsammans, Ett hål i mitt hjärta är bättre än alla de andra danska filmerna. Smala Sussie, Jalla Jalla, Detaljer och kanske tre till är minst lika bra som Festen och allt det där. Men film är passé och teve (jag använder den stavningen) är det nya svarta.
  Det gäller åtminstone USA, England, Tyskland och Sverige. De länder där det talas andra språk har jag sämre koll på. Det skyller jag också på svensk filmpolitik.

 30. NAnders Teglund formerly etc etc skriver:

  Matti: ergo, Ulf Malmros var the shit för över 10 år sedan. Han var det nya svarta då, nu är han Colin Nutley.

 31. T in the park skriver:

  Scenen i ”En kärlekshistoria” där en Bertil Nordström får ett frispel är bland det bästa: ”Pengar, pengar, pengar…det är det enda som betyder något i det här jävla skitlandet”. Typ.
  I nivå med Ernst Gunther i Badjävlar. Det närmaste svensk film kommit Tomas Sandströms mål mot sovjetryssarna i VM 1987.

 32. Morten Rotne Leffers skriver:

  jag håller inte med om att film är en daterad uttrycksform. ett hål i mitt hjärta är ett bra exempel på motsatsen. farväl falkenberg likaså. däremot är det ju helt uppenbart att det görs för mycket colin nutley och kjell sundvall och annat elände (exempel på det skithål som många associerar med svensk film) och att det leder till att det bara görs max en bra film per hundra värdelösa. men jag kan inte se skillnaden mellan film och teve i detta avseende.

 33. matti skriver:

  Svensk dramaproduktion för teve är överlägsen svensk långfilm. Ger du ett exempel kontrar jag med två tevedito.
  Dock är svensk teve inte på långa vägar lika bra som engelsk/amerikansk. Men ändå.
  Och det ärväl inte tio år en Smala Sussie kom? Det är Malmros bästa.

 34. matti skriver:

  Falkenberg har jag inte sett. Däremot Hata Göteborg, en på många andra sätt minnesvärd afton i Härnösand.

 35. NAnders Teglund formerly etc etc skriver:

  Smala Sussie = film. Silvermannen och Rapport från himlen = teveserier. Och teveserier is the shit. För varje Ulf Malmros-rulle du gillar kontrar jag med två tevedito.

 36. matti skriver:

  Ok. Du menade så. Men Mäklarna är nästan hans bästa i såna fall.

 37. NAnders Teglund formerly known as skånes gümmo skriver:

  Ja. Eller Sally.

 38. matti skriver:

  Ändå. Han är grym och jag längtar till skivan. Han kan inte vara helt sopig när han fortfarande gör så här bra låtar. Och den här looken, jag älskar den. Nikki Sudden, Rowland S Howard etc.

  http://www.emi.se/artists/babyshambles/video/index.htm

 39. Bo Ek skriver:

  På film gillar jag Rob Schneider. På teve gillar jag nyheterna.

 40. Morten Rotne Leffers skriver:

  Rob Schneider? Trodde bara du gillade pörr.

 41. Piedro skriver:

  ”Råbb S-ka-najder” heter det.

 42. Morten Rotne Leffers skriver:

  om ni inte redan har fantomerna så kan ni få den gratis på adlibris nu. den är jävligt bra. eller den var i alla fall bra när man var ung och fortfarande läste böcker. nu läser man ju mest pörr.

  http://www.adlibris.com/se/promotion.aspx?page=fantomerna

 43. Benny skriver:

  Benny vettni, han gilar er han.

  Är det någon som någonsin har en fråga om grammatik, ring mig. Jag är ett grammatikorakel nu.

 44. Steve Ignorant skriver:

  Jag tappade alla jag känner på Soulseek. Har ni vägarna, förbi säg till. Jag har users only så om jag inte addar direkt beror det på att jag är nån annanstans just då. Tack för mig.

 45. matti skriver:

  Vi spelar på Lillan i kväll. Vi ska spela som vore det 1988 och Bug var ny…
  Kom gärna dit. Babbon Show och några andra band med, Earth Died Screaming bl a.
  Blir asbra. 60:- insläpp 18.30. Vi spelar vid 20.00. Det säljs öl till billigt pris. var där eller var, ja, här. Bara som exempel.

 46. matti skriver:

  Fan förlåt. Baboon stavas det. Vet jag väl.

 47. Viita skriver:

  Matti: Jalla Jalla och Smala Sussie bättre än Festen? Ett hål i mitt hjärta bättre än alla ”de där danska” filmerna? (Antar att det är dogmafilmerna du menar). Alltså, what? Dogmafilmerna förändrade ju filmhistorien, Ett hål i mitt hjärta är typ en porrfilm där alla mår sämre än vanligt. Eller do you care to elaborate? Jalla Jalla och Smala Sussie, well… underhållande bagateller – at best.

 48. Skamsen skriver:

  Viita: Håller med dig om att Festen är bättre än de andra filmerna. Men Ett hål i mitt hjärta, ”typ porrfilm”? Som John Waters säger om Pink Flamingos: För att kallas porrfilm måste man kunna runka till den och jag undrar vem som runkar till det här.
  Visst finns det säkert någon sjuk jävel som gör det. Men den stora massan (som inte såg filmen) finner det förhoppningsvis vidrigt.
  Jag finner den typen av verk faschinerande. På samma sätt som med Salò och Manic street preachers The holy bible får jag känslan av att upphovsmannen varit så arg och äcklad över någonting att han inte kommit på något annat sätt att kommentera det än att skildra det vidriga på det vidriga sättet.

  Fan vad alla språkpoliserna här inne kommer att gå loss.

 49. Morten Rotne Leffers skriver:

  heter det inte pörrfilm?

 50. Sweet tooth skriver:

  jag runkar till manics och ola sal’o.

 51. Viita skriver:

  Skamsen: Problemet med filmer som ”Ett hål i mitt hjärta” är att de lätt blir en display i äckel utan något djup. Ja jag fattar att snuff-film är något dåligt, what else is new liksom? En film som Irreversible däremot, sätter nya perspektiv till begrepp som hämnd och skuld. Tror att det var Orvar Säfström som sade det bäst i nån chatt för svin länge sedan. ”Världen är sjuk, Lucas är frisk” – Världssamvetet var liksom jävligt maxat i Lilja och blev typ helt sprängfyllt med ”ett hål”. Eller för att fortsätta citaten ”varför ska jag må dåligt? Jag har aldrig våldtagit någon 16-årig balt?” – Kellerman (har jag för mig)

 52. Skamsen skriver:

  Viita: Kan hålla med.
  Mina åsikter förändrades inte direkt av Ett hål i mitt hjärta. Precis som den mesta konst som är alternativ predikar den ju för redan frälsta.

 53. hjort skriver:

  Ursäkta att jag kommer in här och avbryter diskussionen, bry er inte om mig….

  Tänkte bara fråga en sak, i och med att det hänger en del musiker här.

  Är det nån som kan tipsa mig om ett musikprogram som kan ge mig tillgång till åtminstone hyfsade blås-samplingar? Trumpet, tuba, flygelhorn, såna grejer? Jag känner ingen trumpetare, och har så här långt försökt undvika datorer så långt som det är möjligt.

 54. Joachim skriver:

  Trevlig spelning ikväll hörni. Nya ungdomsgardet på plats också, nu var man helt plötsligt en av de tio övervintrade tonåringarna i lokalen, istället för snedluggen längst fram. (undantaget nils)

 55. matti skriver:

  Ok. Dogma förändrade filmhistorien? Hitler ritade om europakartan?
  Jag menar: förändring är ingret värdeladdat ord i sig, det beytder bara att något förändras.
  Festen är överskattad, Ett hål i mitt hjärta är underskattad. Precis som någon skriver borde man bli förändrad av det man ser, att det är det som gör konst till konst.
  Festen? Buhu, incest, men vi visste redan det, den säger att de gamla vanliga sakerna är fel. De ÄR såklart fel, men inte är det något nytt med Festen? Ett hål i mitt hjärta däremot. Förändrar den inget annat så får man i alla fall tillbaka tron på Torsten Flinck som skådis. Och Sanna Bråding är så jävla bra också.
  Och den skildrar något äckligt genom att vara äcklig. Jag tycker det är en bra metod. Så upplever jag inte Festen (exempelvis) eller Vinterber (visst heter han så?). Däremot Trier. Folk som törs utmana SAMTLIGA konventioner (konstnärligt menar jag, inte vad gäller annat: mord, pedofilsvin, prostitution – jag är extremt moralistisk när det gäller de grejerna, Gammeltestmentlig rentav.), jag är på deras lag.
  Smala Sussie är en hel del, inte så mycket kanske, men den är definitivt inte misslyckad. På samma sätt som att Manhattan Murder Mystery är en av Allens bästa är Smala Sussie bra. Sådär som Blades of Glory, 40 Year Old Virgin eller annat som är så bra bara för att det är helt igenom habilt och inte just mycket mer. Som Maratonmannen och När lammen tystnar, för att exemplifiera att det inte endast gäller komedier.
  Jag menade inte Jalla Jalla, jag menade Kopps. Fast Festen är nog bättre än den. Jag ger mig där.
  Framförallt vände jag mig dock emot det slentrianmässiga hyllandet av dansk film på bekostnad av den svenska, när det är samma skit egentligen. För varje Riket kommer det tvåhundra Hugo-Djungeldjuret. För varje Tillsammans tvåhundra filmer med the cast from fucking värdelösa Ondskan.

 56. NAnders Teglund formerly etc etc skriver:

  Ok, jag ska inte svära i kyrkan etc – men det här med att utmana konventioner och sådant, det är så jädra… eh, jag vet inte. Evig tonårsrevolt får jag lust att säga.

  Jag läste en intervju med Moodysson inför Fucking Åmål. Han hade samma princip i Tillsammans. Den principen var: Lyckligt slut. Det är därför jag älskar teveserien Gilmore Girls: tevevärldens överlägset rappaste/roligaste dialog, och ett underliggande puttrande mys.

  Det är klart att man får gilla äckel, att man får gilla att konventioner bryts, att folk kräks i munnen på varandra och kletar sperma i ansiktet på 47-åriga dvärgar i rullstol för att man vill SÄGA någonting och blablabla. Men att detta skulle vara den enda acceptable formen för Konst (med stort K), köper jag inte.

  Eller snarare, jag kanske är snett ute, men Matti, definiera konst. Om du definierar det som ”att utmana konventionerna”, så, ja, då har du ju rätt.

 57. Bo Ek skriver:

  ”Precis som någon skriver borde man bli förändrad av det man ser, att det är det som gör konst till konst.”

  kanduntelesa?

 58. NAnders Teglund formerly etc etc skriver:

  Jo, jag kan läsa. Jag är doktor i statsvetenskap och tjänar bra med pengar på att just läsa. Dessutom heter det ”kan du inte läsa”. Kan du inte stava?

  Så definitionen är: konst = bli förändrad av det man ser.

  ”Förändrad” och ”man” är nyckelord. Antyder något högst subjektivt. En massmördare som ser ett avsnitt av Gilmore Girls och blir alldeles mjuk och varm i bröstet, byter karriär och blir veterinär som bara tar hand om kattungar. En rockstjärna som ser folk spy i varandras käftar blir… ja, förändras hur?

  Jag vet inte om ”Bo Ek” vill ta den här debatten istället för Matti, eller om han alltid per automatik tar hans parti när oenigheter – eller nej, inte oenigheter, diskussioner – uppstår. Men jag skulle själv vilja ta den med Matti, om du ursäktar, ”Bo Ek”.

 59. matti skriver:

  Definiera konst, mena du har hopplösa krav. Tänk, jag tycker Fucking Åmål är konst! och 40 Year Old Virgin! Och 1900! Och Velvet Underground and Nico! Och de där jättespindlarna jag och Peter såg på Malmö konsthall en gång!
  Självklasrt finns det ingen som helst motsättning mellan myspys och ens definition av konst. MEN klart det ska utmana konventionerna. Det är ju inte det samma som att spy nån i munnen, Will Ferrell som Neil Diamond (finns på You Tube) kan mycket väl vara konst. Lars Viiks rondelhund är däremot tveksam. Förr tyckte jag att allt som upphovsmannen sa var konst är konst, att auteuren hade tolkningsföreträde och att det var liksom odiskutabelt. Jag börjar vända där, att det kanske är tvärtom att värdet helt sitter i betraktarens ögon. Fast jag tror inte det är så svartvitt: antingen eller. jag måste bara börja definiera utifrån det. För jag är sån. Först är det två extremer sen fogar jag ihop dem och DET, i sin tur, är min åsikt.
  Och kanske konst är summan av upphovsmannens intention delat med hur pass förändrad betraktaren är efter att bevittnat spektaklet.
  Eller så är det definitionen av Gud. Eller så är det samma sak.
  Jag är annars anhängare av den metod som inbegriper inspiration, besatthet och inlevelse i verket: och tror att det är den dimensionen som gör något märkvärdigare, andligare rent av, än annat.
  Annhängare alltså. Därmed har jag inte påstått att jag själv tillämpar detta jämt och ständigt, eller att det skulle vara den enda metoden som ger resultat/effekt.

 60. NAnders Teglund formerly etc etc skriver:

  Coolers, äntligen lite teori.

  Jag tror jag håller med dig i allt du skriver. Som vanligt.

 61. matti skriver:

  Alltså, jag är ju bara ingen särskild egentligen. Inte kan jag definiera konst, jag vil nog inte ens och dessutom finns det fan experter som inget hellre vill. Jag kan, i bästa fall, hålla med dem eller inte. Men inte tänker jag på huruvida saker är konst eller inte. Så ofta i alla fall. Bra eller dåligt, gillar gillar inte. Inget mer. Jag har blivit inlurad i den här diskussionen kan jag känna (och jag tar den gärna, för jag tycker det är roligt): som med semantiken för i tiden, på fredagar. Politiserandet är en extremt liten grej i mitt liv, jag är inte så bra på det heller. Jag vill att det ska vara klart bara.

 62. NAnders Teglund formerly etc etc skriver:

  Samma här asså. Jag vet inte ens om jag polemiserade, jag tror bara att jag fick en association till riktiga kulturtyper som inte går igång förrän det typ handlar om pedofilmålningar målade i aids-smittad blod eller en konstutställning när Jackie Arklöf ritat streckgubbar etc.

  Egentligen är ju själva begreppet ”konst” ointressant – frågan är väl vad som, rent uttrycksmässigt, ÄR intressant. Och det är ju högst subjektivt hos betraktaren.

 63. ... skriver:

  detta är det roligaste jag har läst på hundra år..

  All members got together on Tomas wedding early July, and sat down and had a chance to talk. This night of emotions, laughter, tears, hugs and kisses
  ended up in one song live on stage together..

 64. Bo Ek skriver:

  ”Jag vet inte om “Bo Ek” vill ta den här debatten istället för Matti, eller om han alltid per automatik tar hans parti när oenigheter – eller nej, inte oenigheter, diskussioner – uppstår. Men jag skulle själv vilja ta den med Matti, om du ursäktar, “Bo Ek”.”

  Detta är ett öppet forum. Om du inte pallar att folk lägger sig i kanske du ska funderat på att ”ta debatten” med Sverigedemokraterna, eller förlåt jag menar Matti, per e-post.

 65. matti skriver:

  Hmmm. Jag hör dig Bo Ek. Lite surt där NAnders!
  Dock finner jag det olustigt att blandas ihop med Sverigedemokraterna. Men det är förstås inte riktat till mig, ihopblandningen.

 66. NAnders Teglund formerly etc etc skriver:

  Jag pallar nog ”att folk lägger sig i”. Huruvida jag pallar allmänna oförskämdheter är en annan femma, men också det får man kanske ta i öppna fora.

  I just det här fallet var jag mer intresserad av att Matti utvecklade ett resonemang han tidigare startade i detta öppna forum om konst, än att se dig citera en passage ur ett av hans tidigare inlägg följt av ett ”kanduentelesa”. Men det är klart, varje gång någon är intresserad av ett individuellt svar från en individuell skribent i detta fora, kanske man ska mejla dem?

 67. Bo Ek skriver:

  Du frågade efter en definition av konst och i Mattis inlägg fanns en definition av konst, dock inte den definition av konst som du uppfattat var Mattis definition av konst. Min slutsats blev således att duntekanlesa. Har du nerverna på skjortärmen idag?

 68. NAnders Teglund formerly etc etc skriver:

  Bara lite less på dig.

 69. Bo Ek skriver:

  Dra nån gammal statsvetardoktor som tjänar bra på att läsa över dig.

 70. NAnders Teglund formerly etc etc skriver:

  Touché.

 71. Piedro skriver:

  Ha ha ha.

  krogshow.blogspot.com

 72. fläskkotlettmannen skriver:

  Electric Banana Boys! Gud vad roligt! Om Apan Apansson hoppade av och han från Backyard hoppade in kunde de heta Electric Bandana Boys.

  Äh, för långsökt. Men ni fattar känslan. Det är därför jag inte har någon krogshow.

 73. matti skriver:

  Jag tycker inte heller att det behöver vara konst för att vara bra. Eller dåligt. Däremot vill jag gärna slå ett slag för de som har lite pretentioner, som ids uttrycka mer komplicerade grejer och känslor är fucking Grabben i graven bredvid, och kallar det de gör för konst.
  Alla ska vara så jävla nedlåtande mot allt hela tiden. Bara för att man hellre kollar på Scrubs än Höstsonaten betyder inte det att Scrubs är bättre än Bergman. Med den logiken (och allt för många lever efter den) är korpfotboll och cigarettrökning bättre än AIK och fjällvandring, bara för att det är softare och mer bekvämt. Fan, gör inte era (mitt, egentligen) liv till teori bara för att ni pallar med lite tuggmotstånd!
  Jag kollar hellre Scrubs sex dar i veckan än Bergman, men – Hey! – prick så ser ju livet redan ut! För alla! Konst är inget hot mot någon. Men kanske borde det vara det?

 74. matti skriver:

  INTE pallar med lite tuggmotstånd skulle det såklart stå.

 75. Anonym skriver:

  konst, är inte det sånt där som inte passar in i något annat fack? sånt som ligger lite i framkant, och som sen hinns i fatt och då läggs i ett fack? typ?

 76. matti skriver:

  Anonym: Ja, jo så enkelt är det nog. Not. Såg Borat i helgen (hade inte sett den innan) så jag försöker få fart i NOT-skämten igen. Klart underskattad form av humor. Not.

 77. matti skriver:

  Anonym: Förlåt, du har en poäng helt klart. Jag tror inte det är så enkelt bara, jag behövde inte raljera för det.

 78. Viita skriver:

  Det som gör Festen speciell (enligt mig) är ju att den berättartekniskt gör en helt ny grej. Alltså visst, ord som ”förändring” och ”nyskapande” skall inte definieras som positivt laddade. Progressivt är ett bättre ord för de där filmerna.

  Dramaturgin i Festen är inte så jätteavancerad. Klassiskt liten svag kille mot en hel familj av feta och dumma antagonister, arbetarklassen i köket är hans enda vänner.
  Och Jag tycker inte att det gör något. Det som intresserar mig är att filmen ifrågasätter och vill omdefiniera de normer som finns inom film.
  Moodysson har inte, med sina ambitioner om världsförbättring, nått upp till samma nivå. Kanske är det coolare att vara superarty och bara skita i vad folk vill ha och freaka med en massa äckel, men vem ska titta på det? Det finns ju inget drama att tala om, vem ska identifiera sig med en lägenhet full av idioter som gör matporr? Det måste ju finnas någon liten verklighetsanknytning? och det gör det inte i ”ett hål” – Det känns poserat på något sätt, misären används som ett verktyg för att Modysson ska få visa upp sitt stora patos över mäniskans förfall.

  Diskusen om vad som är konst vågar jag mig inte på.

 79. Hans skriver:

  Den där NAnders verkar ha mens.

 80. matti skriver:

  Jag hör vad du säger, Viita. Men för mig betyder vad man gör med ”Filmen” (som uttrycksmedel, konstform etc) fuck all om det inte samtidigt ger mig något ytterligare. Det blir bara estetik, som inredningsarkitektur eller mode eller matlagning som jag INTE tycker är konst. Och för att understryka och i möjligaste mån undvika ett eventuellt bakhåll från fashionistas och/eller Sommartorpet-Ernst: Det är värdefullt ändå, allt det där.
  Men jag personligen tycker konst är roligare än form.
  Festen är en enkel historia filmad med handkamera. Ett hål i mitt hjärta är en lite mer komplicerad filmad med liknande utrustning, den är ännu fulare faktiskt, men är det av en anledning: den är gjord med video FÖR ATT det den beskriver ser ut på det sättet. Festen ser ut som den gör av en annan, politisk anledning, dogma-greppet är bara en (tidens) tillfällighet och den hade lika gärna kunnat filmats konventionellt och varit lika bra. Är jag tydlig här nu? Yttre omständigheter bestämde hur Festen skulle se ut. Ingen bestämde över Lukas Moodysson. Det gör honom och den filmen märkvärdigare.
  Det är fö intressant att vi diskuterar om två filmer som är bra här, båda är ju det, tror det är ett bra sätt att komma någonstans: att inte ställa Varuhuset mot Heimat menar jag. Annars är ju det ett vanligt fel. Jag gör det ofta i alla fall. Och då pratar man liksom förbi varandra hela tiden. Hoppas vi inte gör det nu?
  Dogma var som punk eller progg eller futurism eller vadsomhelst: säkert en nödvändighet då, men i backspelgeln tar estetiken och föränklingarna över ens sätt att förhålla sig till dem. Det är ”rörelsernas” förbannelse. På många sätt också dess ynnest. Sett ur något slags antroplogiskt perspektiv i alla fall.

 81. Piedro skriver:

  Jag tycker att den där Hans verkar ha bytt namn

 82. NAnders Teglund formerly etc etc skriver:

  Toché igen. Riktigt hög klass.

 83. matti skriver:

  Hehehe. Föränkligarna. Snyggt stavat mongo!

 84. matti skriver:

  Hittat vi Viita. Nog är han cool ändå, Roy, oavsett vad jag (och alla andra) tycker i övrigt:
  http://www.nojesguiden.se/film/14689#comment

 85. djingis khan skriver:

  MONGO ¹??, m||ig. (i fackspr.) till 1, 2, == mongo, sbst. 1. SUNDEVALL ÅrsbVetA 1845–50, s. 46. Indiska Mongolider. RETZIUS EthnolSkr. 239 (1860).
  MONGO ¹??, adj.
  i fackspr. till 1, 2, == mongo, adj. l. Mongolida stammar. BACKMAN MännRas. 357 (1935).
  MONGOLISERA, v.,
  -ing. till 1, 2: göra (ett folk o.d.) till mongoler sätta mongolisk prägel på (ett folk l. ett land o. d.). TurForskn. 7: 0 (1919).
  Mon­ goliseringen av Asien. BACKMAN MännRas. 102 (1935).
  MONGOLISK adj.

  ( mongolisk 1781 osv. mungalisk 1761

  1) till 1: som har avseende på l. tillhör l. härstammar från mongolerna l. Mon­goliet. SvMerc. 6: 04 (1761).
  DJURBERG GeogrUngd. 351 (1781).
  REUTER DjurgSkildr. 39 (1903).

  2) till 2: karakteristisk för l. tillhörande den människo­ ras vartill mongolerna m. fl. folk höra; särsk.

  a) om anletsdrag l. kroppsbeskaffenhet o. d.
  STIERNSTOLPE Arndt 3: 174 (1808).
  Mongoliskt sneda ögon. MELLIN Nov. 3: 66 (1840, 1867). Almquist VärldH 1: 182 1927.

  b) i uttr. (den) mongoliska ra- sen o. d., om den människoras till vilken mon­ golerna o. en mängd andra, i sht asiatiska folk höra, kännetecknad bl. a. av gulaktig hy, ut­stående kindknotor o. sneda ögon, gula rasen (se gul, adj. 1 e ?).
  FRIES ÅrsbVetA 1832, s. . BonnierKL 8: 19 1926.
  MONGOLISKA, i bet. 1 f., i bet. 2 r. l. f. till 1.

  1) mongolisk kvinna.

  2) det till den ural-altaiska språkstammen hörande språk som talas av mongolerna. THOMÉE Grube 2: 105 (1873).
  MONGOLISM ¹??, r.
  [jfr eng. mongolism]

  med. medfödd rubbning i utvecklingen, hos barn yttrande sig bl. a. däri att anletsdragen erinra om den mongoliska rasen.
  FörhLäkS 1913, s. 251.
  MONGO ¹??? l. ?¹- m||ig.

  1) i fackspr. till 1, 2: person tillhörande en ras som är besläktad med l. liknar mongolerna. Ymer 1909, s. 239.

  2) med. person som lider av mongo­loid idioti (se mongo, adj. 2.
  FrörhLäkS 1913, s. 255.
  MONGO ¹??? l. ?¹-, adj.

  1) (i fackspr.) till 1, 2, om folk l. ras: som liknar l. är be­släktad med mongolerna; om anletsdrag o. d .: som erinrar om den mongoliska rasen. JmFmT 2: 215 (1901).
  De mongoa folken. 2NF 2: 173 (1904).
  Ett och annat mongoloit drag kan möj­ ligen framträda hos lapparna. Fennia XXXXIX. 4: 287 1929.

  2) med. i uttr. mongo idioti, idioti vid vilken anletsdragen erinra om den mongo­ liska rasen; jfr mongolism.
  GbgLäkSF 1905, s. 19.

 86. djingis khan skriver:

  nyttja omvänd guilt by association en gång till, och du åker på en snyting!

 87. Skamsen skriver:

  Jag gråter när jag ser Festen. Då är den bra. Men å andra sidan har jag gråtit när jag har tittat på Ricky Lake också så det kanske inte är en så bra måttstock.
  Jag vet inte om jag har missförstått extramaterialet på alla mina dvd:er med Lars von Trier-filmer, men hittade han inte på Dogma för att komma undan sina egna kontrollbehov? För att lära sig slappna av. Det är ju sant som Matti säger att Dogma-filmerna ser ut som de gör p g a regler, inte för att historierna kräver det.
  Är det verkligen svårt att identifiera sig med karaktärerna i Ett hål i mitt hjärta? Tycker inte jag. Alla säger väl någonting någonstans i filmen som jag tycker är sympatiskt. Var i och för sig länge sedan jag såg den (man vill inte göra det så ofta), men jag vill minnas att jag tyckte att alla fyra hade något fint drag.
  Angående Moodyssons lyckliga slut så har han ju gjort avbön där. Han hade fått brev efter Fucking Åmål från ungdomar som befann sig i en komma ut-process och tyckte att slutet låg långt från verkligheten. Jag hade pojkvän på den tiden så jag hade väl fullt upp med att vara kär och tänkte inte på det. Men Tillsammans hatar jag verkligen. Man luras in i att tro att det slutar bra. Men kvinnorna har det inte slutat så bra för. En går tillbaka till sin misshandlande man. En lämnar kollektivet och gråter sig hem till mamma. En som gått på den homosexuella trenden visar sig inte vara lika tolerant mot män som gör det samma. Ändå kände jag mig lite lycklig när jag gick ut ur biosalongen och tyckte att SOS var en riktigt bra låt. När jag kom hem minns jag att jag kände mig lurad.
  Moodysson försökte ju t o m få till ett lyckligt slut i Lilja 4-ever. Där behövdes det i och för sig lite religös tröst för att inte deppa ihop totalt.

 88. NAnders Teglund formerly etc etc skriver:

  Roy!!!

  Förövrigt – det var en otroligt rolig chatt på DN igår, läsarna vs. Janne Banan Guilliou. Toppklass.

  djingis khan: vem riktar du dig till, och varför fysiska hot?

 89. lill-djingis skriver:

  vet inte. blir bara så. vi erövrar. och så säger någon något dumt, och så blir det blodbad och samma visa igen. jag kan inte få ett slut på det, fast det egentligen är en freudianskt fulhandling. jag & mitt folk vill egentligen bara kramas. men något kom emellan.

 90. NAnders Teglund formerly etc etc skriver:

  Länken:

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2677&a=689084

  Ett exempel:

  BN: Det måste vara skönt att ”slippa” gå till jobbet varje morgon som oss andra knegare. Reflekterar du över att du som framgångsrik författare faktiskt liksom lever i en annan värld an de flesta andra svenskar?

  Jan Guillou: Det är en missuppfattning att författare inte arbetar.

  Och alla filmer borde ha lyckliga slut. Det borde stå i Genever-konventionen.

 91. Piedro skriver:

  NAnders formally known as….: det jag tror Djingis menar är att Matti associerar ”mongoloider” med ”mongoler” by association. Fast formellt sett är det väl mongoler som associerar sig själva med dem genom att genetiskt anta deras look?

 92. lappjävel skriver:

  Piedro: så det du påstår är alltså att vi lappar har avlat fram vår avkomma att efterlikna mongoloider för att inkognito gå i cp-klass och få bidrag? är det det du menar?

 93. Piedro skriver:

  Nej, att mongoloider avlat fram sig själva för att kunna få ett eget sameparlament och rättigheter som om urbefolkning de vore + lite rätt till renskötsel.

 94. matti skriver:

  Fast jag skrev inte mongo. Nickknyckare. Ids.

 95. djingis skriver:

  matti: kan ni inte släppa någon vinyl med mabd? en fet 180grammis! en live-skiva?! jag köper inte cd-skivor mer, och vill ju stödja er orkester på något sätt! jag har dock lånat göta kanal en gång. men hur mycket provision får du egentligen för sånt? inte mycke, säkerligen. well, keep fanan högt.

 96. Magnus skriver:

  Matti du har fått mail från FP!

 97. NAnders Teglund formerly etc etc skriver:

  Vad vet vi om Elin Alvemark och vad tycker vi om henne?

 98. NAnders Teglund formerly etc etc skriver:

  Och varför undrar jag? Jo, för jag satt och hinkade i mig en flarra billigt vin framför ett teveprogram som heter De nya alkoholisterna, där hon var liksom programmets plot-leader. Jag vet ingenting om den här människan, men hon verkar vara något i nöjesbranschen, och gav – för att vara en kanal 5-produktion – ett hyggligt vettigt intryck.

 99. kilotin skriver:

  NAnders Teglund formely etc etc: Jag tycker du ringer och säger det till henne. Helst redan ikväll. Då kan du ju samtidigt fråga.

 100. NAnders Teglund formerly known as skånes gümmo skriver:

  Kilotin: jag ska alltså säga till henne: ”Vad vet vi om dig, och vad tycker vi om dig”? Jag har redan skrivit på hennes blogg att jag tyckte att det var starkt av henne att vara med. Men nu ska jag alltså också ringa henne? Shiiit.

 101. matti skriver:

  Läste ett kapitel ur Myggor och tigrar och oavsett allt annat så var det bra i alla fall. Så fort cashen rullar in ska jag köpa den. Vill inte säga nåt innan, men jag lär ju göra det. Tio år försent som med allt annat.

 102. Morten Rotne Leffers skriver:

  väldigt konstig diskussion om film här. jag menar det där med att ”visa upp sitt stora patos över människans förfall” och liknande. ett hål i mitt hjärta är ju i första hand en ubåtsfilm. den handlar inte om ”en lägenhet full av idioter som gör matporr”. jag undrar hur många som tycker något om den filmen som verkligen har sett den. och hur många som reflekterat över vad de egentligen sett. ibland kräver ju konstnären något tillbaka av den som kunsumerar konsten också. all film kan inte vara som grabben i graven bredvid och all poesi kan inte handla om att längta stenarna där barn jag lekt.

 103. NAnders Teglund formerly etc etc skriver:

  Som sagt, jag tyckte ett hål i mitt hjärta var rätt bra pörr.

 104. matti skriver:

  Magnus: Åh, tack! Återkommer via mail när jag hört med de andra. Men det verkar grymt!

 105. Benny skriver:

  Rumble City, Lala Land. Pistepirkko är lika bra som BQ, men på helt andra grunder och mot andra bakgrunder.

 106. Gud skriver:

  Ingen jävla mobbning här. Jag har ersatt kommentaren som fanns här innan med denna. Somliga vill inte bli uthängda, eller ens att det ska antydas saker om deras person. Då ber de till mig. Då åtgärdar jag det om jag finner det lämpligt. Det har hänt några gånger tidigare, men aldrig att en återkommande besökare ställt till det. Dålig stil. Be nu om ursäkt!

 107. Hans skriver:

  Någongång, du kommer inte att veta när, kommer det att hända extremt hemska saker i ditt liv Benny. Du vet inte vad, men det kommer att hända, och jag vet vem som kommer att vara den skyldige.

 108. Benny skriver:

  Det låter på dig, Hans, som att jag inte kommer veta det ens efter att det har hänt. Det kan alltså redan ha hänt? Är allt det här dennes fel då alltså? Som ondskan personifierad? Lite som Lagerkvists dvärg?

 109. Mike Syrén skriver:

  Lars Top-Galia! Ska du med och se Dansdepartementet mot Sort Sol i morgon på O’Leary’s? Bord finns från 19.30.

 110. Ola Jörhall skriver:

  Men lätt du. Träffade han som hade bokat, Torsten i Fem Snabba, på stan och jag kommer!

 111. Ismo Alanko skriver:

  Shit hot! Då hörs vi! Perkele.

 112. w skriver:

  mike syrén:

  finns det plats åt mig också? jag är så ensam, och ung.

 113. Mike Syrén skriver:

  Lars Top-Galia! Känner du för att småmysa med någon ölis innan Dansdepartementet och Sort Sol går på? Jag är hemma på eftermiddagen och tänker småmysa till Skottland-Litauen kl. 16.00 och England-Israel kl.18.00. Ölisar har jag om du är sugen.

  W; det är typ fullt, tyvärr.

 114. Viita skriver:

  Lite seg på att svara här men vafan.
  Ja Morton Rotne, jag har sett den. Det verkar ju lite sjukt at ge sig in i en diskussion om en film man inte har sett och jag har för övrigt svårt att förstå varför du antyder att jag skulle pyssla med något sånt?

  Ett förtydligande: Jag tycker inte att ”ett hål” är en bra film, det är förmodligen därför jag högg direkt. Jag vill minnas att jag till och med gav den en etta när den kom på dvd. Men den är intressant at diskutera eftersom den väcker så starka känslor. Så tycker jag att Lucas Moodysson är intressant för att han alltid gör sådana skrällfilmer.

  Mitt största problem med ”Ett hål” är att skådespelarna gör de här idiotgrejjerna på riktigt. Det är ju liksom inte fejkat. Sanna Brådin verkar ju (enligt bakomfilmen) inte direkt vara något snille. Detta ger en ganska jobbig känsla av att hon övertalats, manipulerats in i filmen. Även den där klassiske Emo-kid-sonen som lyssnar på typ självmordsmusik hela dagarna är med i bakomfilmen, han säger att han trodde att Lucas skulle göra en Vampyrfilm och vill inte vara med längre. Ganska osmakligt tycker jag. – Såvida inte bakomfilmen är det enda som är fejkat. Men det vore väl lite underligt?
  Är det moraliskt ok att göra en film precis som, och ibland värre än de typer av film man försöker varna för? Jag tycker att det är lite knepigt det där.

  Nuså, Dogme 95: ”Vidare svär jag som regissör att avstå från all personlig smak. Jag är inte längre konstnär. Jag svär att avstå från att skapa ett verk, eftersom jag anser att ögonblicket är viktigare än helheten. Mitt främsta mål är att tvinga fram sanningen om mina karaktärer och filmens skådeplats. Jag svär att göra det genom alla tillgängliga medel och på bekostnad av all god smak och estetiska överväganden. Därigenom avlägger jag mitt Kyskhetslöfte”

  Så yeah Matti, jag köper ditt resonemang om att Dogma är rätt punkigt. Även att det är estetik. Där är vi nog bara olika. Jag kan liksom tycka att en film som 300 (skulle kunna vara regisserad av Leni Riefenstahl) ändå är schysst att titta på eftersom den är så snygg, snygg, snygg.

  Sedan om det är konst med estetik? eeh, är inte den första konsten målad på tavlor?

 115. Viita skriver:

  Angående Elin Alvemark så har hon en riktigt clean blogg: http://hellyeah.webblogg.se/makt/

  Arg som helvete är hon, I like.

 116. Rotne Leffers skriver:

  vita, se mitt tidigare inlägg i detta ärende. du har uppenbarligen inte förstått ett hål i mitt hjärta. du tror den försöker varna för porr. i så fall förstår jag att du inte gillar den. jag gillar inte romaner på franska. jag förstår helt enkelt inte språket. oerhört irriterande. sjukt att folk skriver på språk som jag inte förstår.

 117. matti skriver:

  viita: jag tror inte på en fläck att sanna bråding är dum i huvet. jag tror hon har fler hästar hemma än vad jag har. även om det inte behöver betyda att det är många, även om jag hoppas det.
  klart att konst innhåller estetik, vad trodde du att jag menade egentligen? jag säger det igen då: formen för festen betyder ingenting, den hade varit lika bra eller dålig hursom.
  ett hål i mitt hjärta, du säger att det är en dålig film. nu missförstår du igen och denna gång är det semantiskt: jag menade att båda filmerna har ambitoner att vara något som exempelvis inte strul är. det är väl bra? du tycker den är misslyckad? ok. men ambitionen är det väl inget fel på? jag formulerade mig klumpigt bara, kallade båda för bra men det är tydligen för subjektivt.
  jag kan också gilla 300, jag har inte sett den, men jag kan säkert. jag gillar zack snyde roch frank miller i alla fall, jag har ingen anledning att misstro 300 och har heller inte gett uttryck för något liknande.
  MEN jag kan tänka mig att de som var med och gjorde 300 hade det ännu värre än de som gjorde ett hål i mitt hjärta. det baserar jag på vad jag antar vara svenska och amerikanska arbetsförhållanden, fackföreningar etc. så fördomsfull är jag. hursomhelst är det mig fullkomligt egalt när det kommer till vad jag faktiskt ser när jag tittar på filmerna. så cynisk är jag.
  den första konsten är väl troligen ritad med blod på väggar av grottmänniskor? ungefär som i moodyssons film?

 118. matti skriver:

  dessutom, vad sa alla som var med i 300 när de såg det färdiga resultatet? där hade de stått och bjäbbat framför en blå vägg i veckor, och trodde de skulle vara med i värsta matporrfilmen…

 119. ESSO skriver:

  Hahahahaha!

  ”Blir det vinst är vi i Alperna. Punkt. Då löser jag biljett, köper träskor och tar en kurs i fondue.”
  Simon Bank, Aftonbladet

  Kurs i fondue. Det var roligt skrivet!

 120. Viita skriver:

  Matti: Hallå eller, såg du Sanna Bråding när hon var programledare för idol? Har du hört henne på Radio? Alltså, Jag har nog aldrig hört henne ställa en relevant fråga. Kanske har hon bara valt fel yrke.?

  Angående ambitionsnivån på filmerna så: Ok, nu är jag med. Men jag trodde att diskussionen var en slags drabbning mellan de båda. Därför försöker ju jag argumentera för att festen är en bättre film och att ”ett hål” är misslyckad. Såklart att det blir subjektivt, no problem there.

  Rotne: Vad vill den varna för då? Om inte den typen av beteende som visas i filmen? Är det nån subtext jag inte snappat upp så får du gärna upplysa mig istället för att bara påpeka min okunskap.

  300 är bra, men också väldigt dålig. det är bara att springa och hyra den tycker jag, den är så pass moraliskt och politiskt inkorrekt att det blir ofrivillig humor av hela bygget. Men det är ju egentligen skitsamma så länge det är roligt.

 121. Hans skriver:

  Vill den varna för något? Jag tycker det är rätt bra pörr.

 122. Bo Ek skriver:

  ”Rätt bra pörr.” Det var ju en klassig kommentar. Har bestämt för mig att det var nån som var väldigt mån om nivån härinne för ett par dygn sen.

 123. Magnus skriver:

  Matti, Calle känner till oss genom Stella Rocket och Audionom! Ni får komma och kolla någon dag.

 124. Hans skriver:

  Oj, har Bo Ek mens?

 125. NAnders Teglund formerly etc etc skriver:

  Hans: verkligen hög nivå.

 126. matti skriver:

  sanna bråding är grym och jag tänker inte diskutera det mer.
  jag är nyvaken och fortfarande rätt upprörd över att inte svensson blev utbytt tidigare. fortsätter gräla film vid ett annat tillfälle.

 127. matti skriver:

  Mer Banks:

  ”men ingen strategi i världen kunde dölja att Christian Wilhelmssons fötter är snabbare än Thomas Helvegs fötter, eller att Zlatan Ibrahimovics fötter är snabbare än Thomas Helvegs bil.”

  Hahahahaha! He’s on a roll!

 128. Bo Ek skriver:

  Var inte upprörd över Svensson, var glad att Marcus Allbäck, eller ”Mackan” som han kallas, inte fick spela.

 129. Bo Ek skriver:

  ”Toché” Hans.

 130. clara skriver:

  Nu är Sanna B en av mina närmsta vänner så det blir lite personligt kryddat men jag kan upplysa Viita om att bakomfilmen till Ett hål är fake.
  Sen om hon jobbar i branscher där man ska ställa ytliga frågor behöver inte betyda att man är exakt bara så som framställs i media och det behöver man nog inte vara något snille för att haja. Sen tycker jag det är roligt att läsa jämförelser av olika filmer, kan tänka mig att det är lite samma som musik: ibland har en lösning kommit till av ett rent praktiskt skäl. Vi hade inte råd med en riktig polisbil, tiden räckte inte till, pappan fick vara gay för att han var bla bla etc eller vi sket helt enkelt i att förklara den historien vidare för vi gillade det själva som det var. SEN kan jag själv tycka att någon kunde ha kollat lite mer hur Sanna mådde efter den där filmen och av mina personliga erfarenheter av Moodysonmannen är att han gärna utnyttjar unga talanger till sina projekt utan att tänka direkt på konsekvenserna. Man ska vara glad över att få jobba med honom. Men det betyder ju inte att hans filmer är ointressanta för det. De flesta personer är väl svin på ett eller annat sätt nångång och så vidare. Och jag älskar era diskussioner, dyker in här ibland och får ett typsnitt på vad som händer i världen. Typ.

 131. matti skriver:

  Du sa det jag inte kunde/ville Clara. Hon är ju din kompis, inte min. Jag har förstått det här efter att läst dig, men det kändes inte som om jag hade riktigt rätt att uttala mig.
  Vi kan väl byta filmer nu? Att diskutera kring menar jag. Eller rent av prata om ngt annat?

 132. hjort skriver:

  Då kan vi väl prata lite om Billy Bragg? Kan nån rekommendera mig var man ska börja lyssna om man bara hört A New England innan? Kanske inte värsta debattämnet, men jag tar gärna emot tips.

 133. Bo Ek skriver:

  Jag har inte lyssnat särskilt mycket på Bragg, men de skivor han gjorde med Wilco där de tonsatte bortglömda texter av han med maskinpistolsgitarren är väldigt bra.

 134. hjort skriver:

  Tack för det, Bosse mitt lilla ollon! Du har ju tipsat bra förut, så det kör jag på.

 135. Jonas skriver:

  Waiting for the great leap forwards är nog hans bästa låt, tycker jag. Härligt naiv, precis som jag var dåförtiden.

 136. matti skriver:

  Hjort: Talking to the Taxman about Poetry? Heter den det? det är den med Johnny Marr i alla fall. Greetings to the New Brunette är med på den och den är bäst. Och St. Withins Day. Om du är på andra sidan så finns där en mapp med hans bästa låtar. Som gjord för dig och dig endast.

 137. matti skriver:

  Jag är kär i hans ballader, när det är typ han och en vuxentidning.

 138. hjort skriver:

  Tror Bo menade Mermaid Avenue, men Marr är visst med på Talking to the Taxman about Poetry. Fan vad wikipedia är grymt ibland. Nåväl, andra sidan here I come!

 139. Bo Ek skriver:

  Just, Mermaid Avenue I och II. Heter de så? Väldigt bra. Och on that note, nya Wilco är också bra. Sky Blue Sky heter den. Om man nu gillar ”no depression”.

 140. T in the park skriver:

  Is it wrong to wish on space hardware?

 141. stalle skriver:

  yes

 142. Mats skriver:

  Som gammelgök kan jag inte undgå att rekommendera ”Life is a riot with spy vs spy”.
  Eller som sångarn brukar säga: Första skivan är alltid bäst

 143. Piedro skriver:

  Nu är det gammal indiehumor på krogshow. Jag vet inte.

 144. matti skriver:

  Men Mats, Mats Mats. B-sidan på första singeln är det som är bäst. Ever and always body and soul.

  Jaha. Själv har jag spelat och läst dikter i drygt tre timmar för högstadieelever och sedan gått med gitarr och tung väska från Tuna till Svartöstan. Ingen mat. Gud vad det var jobbigt. Nu är det fan synd om mig. Jag har ont.

 145. hjort skriver:

  Vad spelade stackars farbror alkberg för ungdomarna då, om man får fråga? Och vad sa de om det?

 146. T in the park skriver:

  Det finns inga som Billy Bragg längre. Eller, jadetärklart att han själv finns juh kvar förstås. Men det kommer inga nya B.B. För att inte tala om Johnny Marr. Eller Morrissey, för den delen. Däremot produceras en jävla massa snygg-Erikar. Det är som om de klonades fram i någon gudsförgäten myrmark och sedan släpps lös i reklamradion som vore de böldpesten. Allt var bättre förr. Även skitmusiken. Då var det sagt.

 147. Joachim skriver:

  Ja det glada 80-talet ja. Topplistorna bara svämmade över av guldklimpar.

 148. mats skriver:

  Okej Matti, bäst är naturligtvis ”it stays here”(andra låten på b-sidan av första singeln ”Between the wars”).
  Vad är förresten grejen med att man på nätet måste stava ju med h på slutet?

 149. Jonas skriver:

  m4tz: ROTFLMAO!!!!!! för5ök hÄnG m33333, dUUd33!!!!

 150. hjort skriver:

  ”ROTFLMAO!!!!!! för5ök hÄnG m33333, dUUd33!!!!”

  QFT! LOL

 151. kilotin skriver:

  nu kommer tydligen de där jävla ryss-spammen igen
  matti, du får starta ännu ett nytt band, så vi får en ny gästbok

 152. matti skriver:

  på tal om det glada 80-talet så har jag den här samlingen. electro breakdance old skool revival. kolla låtlistan på allmusic. fan, jag fattar inte vad tiden gör med musik. så mycket som jag hatade som jag gillar nuförtiden. som tur är väger det inte lika tungt i motsatt riktning. min GODA smak var felfri redan då.

 153. mats skriver:

  Matti:grymt! Jag tror faktiskt att det var Bassline med Mantronix som fungerade som soundtrack när jag som brådmogen trettonåring, försökte bila upp ett hål i Patrik Nilssons golv med mitt ansikte. Rytmen rann ut med blodet.

 154. T in the park skriver:

  Vet väl inte om man kan sätta likhetstecken mellan ”topplistan” och ”skitmusik”, J. Topplistorna på 80-talet var väl förvisso inte fyllda av exempel på musikalisk fulländning. Men det var ändå bättre då än nu, på det stora hela.

 155. skräddarn skriver:

  inte riktigt va? det är juH som bäst nu. fast det kommer vara juH vara ännu bättre i morgon.

 156. matti skriver:

  jag tror det var maskinerna. man hör hur nya de var, liksom gnistrade. nu tänker jag på snön de där dagarna i slutet av februari när det äntligen inte är natt dygnet runt längre.

 157. skräddarn skriver:

  det är precis min poäng. allt nytt ÄR bra. gammalt kan naturligtvis vara bra det också, ibland bättre än det nya, men det nya är bra per definition. nya hänger förresten här ihop med egna, personliga.

 158. Mats skriver:

  Allt var bättre förr. Hur långt tillbaks man än går så var det ändå bättre förr.
  Det finns fan inget värre än generaliserande nostalgi.

 159. matti skriver:

  så när du skriver ny musik så menar du inte musik som nödvändigtvis är gjord i år, det kan vara musik från, säg, 1966, som var ny då? i förhållande till det från 1965 då? eller musik som 1966 lät som om den var gjord/inspelad 1965? Jag får inte ihop ditt resonemang, skräddarn.

 160. Anonym skriver:

  Jag undrar: är mats och Mats samma person?

 161. T in the park skriver:

  Jamen det VAR ju bättre förr. Det finns mycket färre bra band än för 10 år sedan. Det verkar vara allt färre människor som öht bryr sig om musik. Och så vidare. Och snygg-Erik är sämre än t.o.m. Spandau Ballet. Juh.

 162. Joachim skriver:

  Ja, det är möjligt att det var bättre förr. Jag vet inte, jag var inte där. Är lite stingslig gällande nostalgi också, inget personligt. Är bara less på alla jävla popsnören i min krets som maler på om 80-talets glory days hit och dit. Det görs massa bra musik nu, främst inom tex hiphop. Det är inte omöjligt att det t o m görs mer bra musik nu än förr, men hela industrin är radikalt annorlunda, så det är svårt att jämföra då med nu. MABD är väl t ex ett exempel på det.

 163. Joachim skriver:

  skönt, nu kom det en sisådär 10 nya inlägg innan jag skickade mitt. fan vad ni var aktiva helt plötsligt.

 164. vp skriver:

  förr eller senare. nu är i alla fall det sämsta. i alla avseenden. så har det alltid varit för mig.

 165. skräddarn skriver:

  med ny musik menar jag inte nödvändigtvis musik från i år.
  musik som gjordes 1965 som lät som om den skulle vara inspelad 1966 är enligt min mening bra musik, ja. den är bra för att den är ny. eller var ny då, rättare sagt.
  musik som spelades in 1966 men låter som om den vore inspelad 1965 KAN också vara bra, men är det inte automatiskt. fast nu glider vi in på två olika diskussioner samtidigt väl? en om man kan hävda att musik som är ny också är bra och en om det var bättre förr. pallar vi det?

 166. ... skriver:

  jens lekman är ett skämt. Säger han själv iaf.

 167. Luke skriver:

  Big Bird the band är ett JÄVLA skämt. Säger alla iaf.

 168. vp skriver:

  Electralane Bananarama The Band är ett skämt. säger krogshow iaf.

 169. Anonym skriver:

  Electralane Bananarama The Band. Då är det skämtet färdigt nu, va?

 170. mMats skriver:

  Stavningen spelar ingen roll. Jag var hur som helst bättre förr.
  Jag har förresten upptäckt ett tydligt samband mellan ekonomi och hårväxt. Jämför bara mig med Matti så ser man ett tydligt samband: Jag har börjat tjäna pengar på hederligt arbete men får bara färre hårstrån för varje dag.
  Matti har uppenbarligen sämre ekonomi än nånsin men ser ut som Vincent i skönheten och odjuret.
  Om någon av er fosskisar skulle kunna ta tag i det här vore jag er evigt tacksam.

 171. Gummo formerly known as NAnders teglund formerly known as gummo skriver:

  Det ryktas om att det finns en punktering av electric banana band-skämtet. men juryn godkände inte det.

 172. ... skriver:

  randy the band är inget skämt.

 173. matti alkberg skriver:

  om nu leadsångaren/sologitarristen vid en ålder av 27 kvävdes av sina spyor kunde de faktiskt heta Electralane Bananarama The Band Of Gypsys.

 174. T in the park skriver:

  Skitsamma, egentligen J. Avsåg inte att fara ut i en lång harang om 80-talets allmänna förträfflighet. Tyckte 80-talet var rätt pissigt medan det pågick. Det jag från början menade var att påtala den nuvarande bristen av personligheter som Billy Bragg och talanger som Morrissey. Men det är väl kanske också skitsamma, iochförsig.

 175. Benny skriver:

  Var det någon som såg Franke på Way Out West? Jag har googlat, läst recensioner och bloggar, men jag har inte läst något om spelningen egentligen. Bara om frisyrer och att det var lite folk. Nå?

 176. david skriver:

  att det var bättre förr är sant. ibland kan man också tycka att ”det var bättre förr” var bättre förr. men det går inte att vara sentimental om nuet eller framtiden ju. man kan iofs konstatera att -nuet- ”det är bra” eller att -framtiden- ”det blir bättre” men man har inte samma belägg för det som när det gäller just förr.

 177. david skriver:

  det här med film då. har fattat ett osunt tycke för sydkoreanska filmer. osunt på så sätt att det lett till införskaffandet av 24 stycken inom loppet av en vecka. och såklart osunt på så sätt att jag känner mig nödgad att nämna det i gästbok. men jag gillar det. alltid snyggt, alltid schysst nyttjande av bildspråk, ofta behandlandes hämnd och dess konsekvenser, sällan lyckligt.

 178. Gummo formerly known as NAnders teglund formerly known as gummo skriver:

  jag kanske är jävig, men de 10 senaste inläggen i krogshow är nog toppen på deras långa humorkarriär. nu kan de skjuta sig själva.

 179. matti skriver:

  Electric Light Bananarama the Band Orchestral Manoeuvres in the Dark Tranquility… and you will know us by the trail of dead.

  Haahahahha!

 180. K-grogg skriver:

  Vart har jag hållit his i hela mitt liv? Det här är ju bättre än facebook. Sjukt kul läsning.

 181. Hans skriver:

  det här med tjejer då. har fattat ett osunt tycke för sydkoreanska tjejer. osunt på så sätt att det lett till införskaffandet av 24 stycken inom loppet av en vecka. och såklart osunt på så sätt att jag känner mig nödgad att nämna det i gästbok. men jag gillar dem. alltid snygga, alltid schysst nyttjande av hjortar, ofta behandlandes hämnd och dess konsekvenser, sällan lyckligt.

 182. Joachim skriver:

  Jag är så in i helvete sjuk idag. I wouldnt recommend it.

 183. david skriver:

  fan, du genomskådade min allegori hans. allegori-hans.

 184. david skriver:

  förresten, brukade inte nip/tuck vara en bra serie? eller var det jag som brukade vara dålig och tyckte att den var bra? säsong fyra är iallafall usel. man väntar bara på att bobby ewing ska vakna å ha drömt alltihop.

 185. Joachim skriver:

  det diskuteras hejvilt på nätet just nu huruvida animal är baserad på keith moon, mick fleetwood eller christian ramirez.

  http://www.youtube.com/watch?v=uhbxN4NO38k

 186. david skriver:

  manéren, ögonbrynen, vrålandet= moon

 187. hjort skriver:

  Hans: Vadå ”nyttjande av hjortar”?!

 188. teg skriver:

  Jag var på Franke på Way out west. Det var, kära Franke-fans, värdelöst!

  Den riktiga sångaren har slutat att sjunga. Han står mest på scenen och diggar nu för tiden. Sjunger med, fast inte i micken. Det är istället den lite tjockare, men minrdre karismatiske, gitarristen som sjunger. Han sjunger dåligt dessutom.

  De har övergett sin Joy division-slammerpop till något som kanske kan benämnas som rockabillyboogie rock (som the boppers). De spelade en låt från gamla skivan, då sjöng den gamla sångaren. Det var det enda bra.

  Vad jag har förstått så är ju en stor del av deras charm att de är lite blyga och kompromisslösa. Eloge till det. Men det här har ingenting med att inte showa att göra.

  Det var dåligt helt enkelt. Alla i publiken skruvade på sig, och sa till grannen ”vafan är det här? det är ju kasst”.

  Eftersom ingen annan av er var där så får ni lita på att jag har rätt.

 189. matti skriver:

  jag vill bara tipsa om samtliga bloggar som bröderna teg är inblandade i. jag har haft en underbart rolig halvtimme, faktum är att hela familjen har det.

  det har alltid varit den brodern som sjungit mest, teg. dessutom vill de ju bli lite sådär hatade. senast jag såg dem på gbg-kalaset 2004gick pa:t sönder, alltså helt och hållet. de fortsatte spela ändå: bara scenljud, ingen sång. och när bq spelade med dem på kägelbanan en gång tyckte alla det var bara oljud och de spelade crass gamla di they owe us a living. så extremt ohippt då att det kan man knappt begripa. det är därför tunaskolan ser ut som den gör. franke påminde mig om något som jag hade glidit ifrån. och ibland slåss de med folk och är typ kommunister. jag menar, det kan mycket väl ha varit bra i gbg. om man gillar dåligt alltså. och det är ju det bästa ibland. sådär som jesus and mary chain var en gång i tiden. eller, jag kan inte förklara. om man inte gillade det så gjorde man inte det förstås. och jag menar inte att det lät som JAMC, jag var inte ens där. men de är lite svåra och bråkiga, och det gillar jag som fan. någon måste vara så också. grymt att de börjar bli lite gamla också. bröderna har fö alltid älskat rockabilly. och the fall. och hat samt att vara hatade. jag tror det i alla fall och jag älskar dem för det. jag litar på allt de gör.

 190. Joachim skriver:

  vilken är grytts bästa?

 191. matti skriver:

  men kolla krogshowen nu då! de har dödat mig!

 192. matti skriver:

  nästan 20 år försent, men vad bra nasty as they wanna be är!

 193. vp skriver:

  grytts bästa är amason.

  krogshowen är fan det bästa som har hänt på nätet de senaste tio åren.

 194. teg skriver:

  det är ju det jag förstått, att de vill vara på tvärsen och hatade.

  men ändå.

  jag var där och så tyckte jag iaf. Men tilläggas bör ju att jag annars bara såg svenneband på way out west, så jag blev ju kanske bortskämd med underhållningsuppträdanden.

  såg: hellacopters, hives, teddybears, ark, manu chau, franke.

 195. Gummo formerly known as NAnders teglund formerly known as gummo skriver:

  teg: jag gissar att matti tycker att det är konst, du vet, det är viktigt att vara utmanande.

  obs: ironi. så slipper vi den infekterade debatten igen.

 196. Joachim skriver:

  nae alltså grytts bästa solo.

 197. matti skriver:

  joachim: brott och straff, är vi på väg hem, kajsa grytt, revolution. i den ordningen. högst subjektivt då. alla är bra men de lider lite (utom den senaste) av svennig produktion.
  annars är jag önskar dig med tant strul allra allra bäst. bäst låtar, bäst proddad, bäst allt. bäst i sverige efter håkan. överhuvudtaget.

 198. matti skriver:

  teg: jo, jag vet. du tycker förstås som du tycker, men jag har en mjuk prick vad gäller de där killarna. jag försvarar den så fort jag får tillfälle, nästan oavsett vad. det kanske är ett handikapp. jag säger som han vars fanclub jag är ordförande i : en del av mitt hjärta kommer alltid slå för dem.

 199. Joachim skriver:

  ja tant strul är ju lätt topp tre svenskt för mig, men det är sedan länge. grytts sologrejer har jag inte så mycket som tittat åt ännu, däremot.

  ni kommer aldrig förstå franke, enligt dom själva i alla fall.

 200. Joachim skriver:

  matti: och tack.

 201. teg skriver:

  gamle klassiske BQ-devisen:

  ”Är det bra så är det bra, är det dåligt så är det grymt”-funkar ju på Franke och jag fattar verkligen grejen. Motsatsen till The Ark.

  Det är bra att de inte gör spelningar så ofta och att många av deras fans missade deras spelning på Way out west.

  Jag vill även tillägga att jag gillar dem jättemycket, eller har gjort iaf. Blev besviken när jag inte gillade dem.

  ”ni kommer aldrig förstå franke, enligt dom själva i alla fall.”
  Typiskt elitistisk konstresonemang. De som inte uppskattar Konsten (med stort K) förringas genom att de ändå inte räknas. Det leder vidare till att alla som inte uppskattar konsten är uteslutna, de är ändå inget att ha. För de förstår inte.
  Jag vet att jag kanske slår in en öppen dörr här, men vill ändå poängtera det. Jag är själv elitistisk i mångt och mycket.

  Men faktum kvarstår: Bra är fortfarande bra och dåligt är fortfarande MOTSATS till Bra.

 202. matti skriver:

  Men att vi aldrig kommer förstå var nog bara en ordlek. Deras hit heter ju typ så.

  Att bra är motsatsen till dåligt och tvärtom är att begränsa språket för mycket, eller i alla fall att använda det för fundamentalistiskt. Att bra även är en synonym till skicklig betyder ju inte att den som är skicklig är bra.
  Om kock-Tina gör pruttgröt är det ändå bara gröt. Om än med en kvist mynta on top.
  Jag tycker ofta att fult är finare än fint.

  Jag reagerar bara som jag gör för att de är mina vänner. Jag kanske hade tyckt det var dåligt, vad vet jag, jag var som som sagt någon annanstans. Men jag vill inte att någon annan ska säga det. Det gäller alla mina vänner, dig med. Även om jag för mitt liv inte kan tänka mig att du någon gång gjort/skulle kunna göra något dåligt.

 203. matti skriver:

  BTW, en grej för att återknyta till en tidigare diskussion här.

  http://www.expressen.se/kultur/1.830984/josses-grabbar

  Tyvärr har hon ju helt och hållet rätt. Och att jag inte tänkte på det själv ser jag som ett allvarligt karaktärsfel.

 204. vp skriver:

  alltså bra är bra och dåligt är dåligt. det är ett faktum som ingen kan förneka. invändningen att bra kan vara dåligt och dåligt kan vara bra är ju bara giltig om man accepterar att någon annan än man själv definierar vad som ska kallas bra respektive dåligt. alltså, för att ta ovanstående exempel, när någon (den kritiska massan) får för sig att bra är detsamma som skicklig. men så är det ju inte, det vet ju alla. därför är påståendet att något kan vara bra om man gillar dåligt helt obegripligt. man kan nämligen inte gilla dåligt. bra är det jag gillar och dåligt är det jag inte gillar. sen att det råkar vara så att jag ofta gillar samma saker som flera av mina vänner betyder ju inte ett skit mer än att vi har just det gemensamt. den enda som kan ändra på detta förhållande är KBoi (för han är kalif och det ingår i hans mandat), men han har inte tid för tillfället.

 205. Bo Ek skriver:

  KBoi låter hälsa att han inte har någon kommentar.

 206. Gummo formerly known as NAnders teglund formerly known as gummo skriver:

  Alltså, matti, vi får ta det här på ett symposium någongång. Men allt dina vänner gör försvarar du, även om det är dåligt? Hur är det när CR knallar upp med en ny PH-demo som du tycker suger isterband, försvarar du hans verk då? Eller finns det privata tillfällen, innan typ en Frankedemo blir en EP då du tillåter dig att tycka att något är kack, och sen när det kommer ut, då försvarar du det? Lite som typ såssarnas riksdagsgrupp, att man bråkar som fan bakom lyckta dörrar om typ nivåerna sjukförsäkringen, men att så fort Göran eller topparna fattat ett beslut, och beslutet blir offentligt, så sparkar lojaliteten in och man försvarar även kackiga beslut (som man privat inte alls står för) inför den arga massan?

  Det här är jag uppriktigt intresserad av, för jag misstänker att jag fungerar likadant i andra sociala sammanhang. Asså, typ, jag får säga tjabbiga grejer om min prossa, jag får badmoutha min fassa och jag får skälla på vp för att han inte kan laga mat utan recept. Men så fort någon annan får för sig att ge sig på någon av mina insiders, så försvarar jag det, även om insidersen har gjort något pissigt.

  Det kanske bara är plain old biologism, jägar- samlareskit, typ stammentalitet. Vad vet jag. Det är inte ens viktigt. Det är betydelselöst. Men ändock la jag ned tre minuter av mitt liv på det.

 207. Benny skriver:

  Pågående krig till trots – Det Gummo just sa, det han liknade det vid och förhoppningsvis den kommande diskussionen är det mest intressanta jag läst i Gästbok. Det är intressant på många plan. Kör igång.

 208. Benny skriver:

  Jag är lite förvånad över diskussionen kring Upp till kamp, just av den anledningen Kazmierska sätter fingret på. När Birro satt i frukostsoffan tog tanten till vänster om honom upp det, som något att sakna hos serien. Det är ju, med mig undantagen, bara grappar i det här forumet (typ, vad jag vet). Är det här symptomatiskt för diskussionen här? Hör det ihop med ”Han är grym, han gör grymma grejer.”-dogmen? Jag vet inte om jag letar efter internutredning för ett forum, vi har säkert alla olika anledningar att prata med varandra.

  Jag själv har nog på många sätt blandat bort korten vad gäller genus. Jag hävdar mig ibland vara ointresserad av den. Men just nu känns det relevant. När det blandas Grytt, konstdiskussion och ryggdunk män emellan.

 209. Hans skriver:

  Genus=anus

 210. vp skriver:

  fan vad bra kazmierska är. trots att jag inte gillar henne. hon är undantaget som bekräftar regeln.

 211. Benny skriver:

  Den diskussionen, gällande genus. Ska det stå.

 212. Bo Ek skriver:

  KBoi låter hälsa att han inte har något genus.

 213. Piedro skriver:

  Bo Ek är ett palindrom. Man kan säga det baklänges.

 214. hjort skriver:

  Bo: huvudsaken är väl att han har ett anus.
  If it’s not love then it’s the bum that will bring us together.

 215. w skriver:

  benny, du och petter lurade mig om den där filmen alien 4. den var ju helt värdelös.

 216. matti skriver:

  ja, men det är väl klart, gummo. klart det är så, jag säger ju det själv. men att teg och crr skulle lämna ifrån sig dåligt är osannolikt. möjligen demos och grejer, men det är ju bara just demos. man gör ju såna för att det sen ska bli bra. om man gör såna, vill säga.

  vp: du fattar visst vad jag menar. om jag säger att jag tycker att fult ofta är finare än fint så fattar du. jag har blitt äldre. jag blir inte inlurad i semantik längre. inte lika lätt. klart att smak är subjektivt, objektivt i mitt fall till och med, men jag pratar inte om det. jag pratar om rådande koncensus och du vet det, len.

  benny, vp: kazmierska är bra den här gången. sen kan man argumentera, med viss rätt också, för att upp till kamp inte handlar om politik, det handlar om några människor i en politisk tid, och om de människorna håller på med det eller inte är helt upp till dem. eller, ja, birro då, men gör nåt bättre själv kan man säga.
  ingen har väl någonsin trott att birro har tolkiningsföreträde eller visar sanningen, eller att det skulle vara självupplevt? visst kan man säga att det dramturgiska gör anspråk på att vara autentiskt. men det är ju inte det. att opponera sig mot innehållet i något uppenbart fiktivt är på sätt och vis samma lika som att klaga på att det är svartvitt, för så var det minsann inte på riktigt.
  fast jag håller med natalia här, det gör jag.
  ändå kommer jag fortsätta se serien. jag har invändningar, speciellt gällande hur klumpigt alla scener (hittills: jag har inte sett nån jävla fancy förhands-journalistkopia[ja, jag är avundsjuk]) som har något slags politisk innehåll känns helt misslyckade: skådespelarna vet inte vad de ska göra av det (just då) yxiga manuskriptet, och jag tycker det förtar en hel del trovärdighet. kanske borde man fokuserat mindre på politik överhuvudtaget i stället för att lägga till den feministiska kampen? birro är skarpare när han låter människor komma till tals snarare än ideologier och olika grupperingar.

 217. kilotin skriver:

  Nähä, han tar inte upp kvinnokampen. Men det kanske inte ÄR en serie om kvinnokampen. Enligt Stig Hanséns krönika (länk på samma sida), var vänsterkillarna de värsta förtryckarna av kvinnor, så jag är skeptisk till hela problemet. Men nu är det försent, drevet kommer kräva att det skulle vara en serie delvis om kvinnokampen och den som protesterar offentligt kommer hängas högt. Kazmierska får väl göra en egen serie då? Där kan hon ju skildra den ÄKTA sanningen (som inte heller hon egentligen har upplevt). Ni får ursäkta, men jag blir lite upprörd.

 218. kilotin skriver:

  cats on fire, ”higher grounds” och akustiska ”never land here” t.ex., är det bästa jag hört på länge, tack E
  ”meh, kilotin, alla vet och det där är gammalt, nu är nu, rätt är rätt och snett är snett”
  jaha, jag kanske är senfärdig, jagvet
  snälla, låt mig hållas

 219. Jonas skriver:

  Matti: Haha. Är inte det bästa med hela Upp till kamp att jag har haft hela serien på en sån där förhandskopia i snart två månader men INTE idats se skiten. Befriande känsla på nåt sätt.

 220. gummo skriver:

  Den där länken var… ja, det roligaste sen någon skämtrakade av Hitlers mustasch på något nazistinternat i Tyrolen.

 221. Joachim skriver:

  Tror kejsaren utan kläder-känslan som kazmierska uppdagade inte mest kommer av att man alltid måste skriva om feminismen, utan snarare att en enig svensk journalist gett (typ, har inte och kommer inte läsa allt) stående ovationer. Birro själv hinner med att bre ut sig i tv och säga saker i stil med att de är så nöjda över att den inte är nostalgisk eller subjektiv. Den handlar förvisso delvis om dem men är samtidigt ”extremt autentisk”. Serien handlar, enligt dem, om den tidens politiska frågor och ideal och kompromisser kring denna. Och kärlek.

  5 fick den i DN där man hyllade researchen och den skickliga realismen. Nu står man ju lite med byxorna nere, att en massa smarta män här gjort bort sig blev ju pinsamt tydligt.
  Sen kan ju serien va svinbra ändå, blir ju bara lite bismak i champagnefesten. Lite som när matti kissade på sig på releasefesten till ditt hjärta är en stjärna.

 222. Joachim skriver:

  enig svensk journalistkår då asså

 223. Benny skriver:

  Angående dom politiska scenerna. En viss lång stortrutad fössesedaspojke (grattis, jag sa det först) blev lite bråkig när jag kommenterade just det. Nu har inte jag sett mer än ett och ett halvt avsnitt. Men jag liksom vrider lite på mig i vissa situationer, där politiken sätts som olika motiv. Jag vill inte, som när Matti ställer upp i sin konstpolemik, sätta ’anspråk på absoluta värden, sanningar och bla bla bla’ mot ’den fiktiva berättelsen, det subjektiva och icke-självupplevda’. Man gillar Birros grejer av vissa anledningar, men just här ogillar jag dom/honom, för en förenklad politisk bild. Fiktivt berättande eller inte, he e ju gjort på en analys. Allt med den handlar väl om en analys? Kanske inte just ideologisk, men sociiologisk (eller någon tvärig värvetenskap med socio-…). Serien blir helt ointressant om den skulle skildrat där och då, utan politisk kontext. I alla fall om jag har uppfattat motiven rätt. Det är inte nytt men det är jävligt grymt om det blir rätt, att få till knixen i människor i politiska situationer. Som Ivar-Lo.

  Jag själv gillar ju kopplingen socialism – kärlek. Den ska jag prata om ikväll. På Jockes födelsedagsfest, och festen på Lillan. Grattis igen.

  Liars nya skiva låter som Beat Happening gjort av snyggingar. Inte bara så, men det är en ingrediens.. Det är inte så ’nytt’, men jag gillar det ändå.

 224. Jonas skriver:

  Ang Upp till kamp håller jag med Annika Flynner mest av alla.

 225. Benny skriver:

  W: Men det är bara för att du inte problematiserar relationen mor – son tillräckligt. Gör om, gör rätt.

 226. Joachim skriver:

  Jonas: Haha. Jävlar vilken sågning.

  http://annikaflynner.blogg.se/

 227. gummo skriver:

  jag har inte sett upp till kamp, kommer inte att göra, men håller med om EXAKT varje stavelse. älskar att ta genvägar till smakupplevelser.

 228. w skriver:

  du är ju dum i huvudet

 229. w skriver:

  are you for real?

 230. w skriver:

  are you for real? gör dig inte dummare än vad du redan är

 231. gummo skriver:

  Exakt vem vänder du dig till W

 232. Benny skriver:

  Mot mig tror jag. Han är arg för att jag sa att Alien 4 var något att se. Jag kommer ju knappt ens ihåg filmen, jag vet bara att Ripleys unge var sjukt obehaglig. Förlåt W, jag ska hålla mig till sånt jag kan istället.

 233. Joachim skriver:

  catfight! mjaaauuuurrrrrr fsss

 234. Snake! skriver:

  Take your tops of! oh yeah!

 235. hjort skriver:

  Benny: Ja, det där får du bakläxa på, även om jag tycker w överreagerar här. Jag tycker att man gott kan se Alien 4 om man sett de tidigare, men nån vidare bra film tycker jag inte att det är, särskilt inte i jämförelse med de tidigare.

  Till och med trean verkar ju bra i jämförelse, jag menar, den hade ju åtminstone lite Lance Henriksen, Pete Postlethwaite och ett grymt slut. Ett definitivt slut. Sånt gillar jag.

  Fast sen är väl fyran lite av en dubbel besvikelse, antar jag. Inte nog med att den inte lyckas föra Alien-serien tillbaka till ettan eller tvåans storhetsdagar så är den ju en besvikelse i Jeunet-mått mätt.

 236. w skriver:

  jag förstod inte att den registrerade inläggen. trodde det blev fel hela tiden.

  gissel: benny såklart. han lurade mig ju. nu när jag tänker efter, kanske dig också då. för du är ju ett gissel.

 237. gummo skriver:

  ah well, kom tillbaka när ni fått hår på pungen, ungjävlar.

 238. Joachim skriver:

  ja, jag vaknar varje dag och önskar att jag var 45

 239. Benny skriver:

  Alltså den här jävla rondell-Mohammed. Varför gör man en sån? Det känns synnerligen osympatiskt. Varför snackas det om ”konstens gränser”, när det bara är pajjigt? Wienaktionisterna, now there’s brilliance.

 240. matti skriver:

  jag gillar alien 4. visst är det den där de simmar? den är grym. 28 veckor senare är ännu bättre.

 241. hjort skriver:

  Bara för att jag är så jävla motvals idag så måste jag säga att jag inte gillade 28 veckor senare heller. Den börjar så jävla bra, och sen slutar den precis som man börjar misstänka att den kommer att göra ungefär en fjärdedel in i filmen. Nej fan, nu väntar jag på Diary of the Dead. Romero premiärvisade den nyligen i samband med Torontos internationella filmfestival. Den kommer att bli da shit, det är jag övertygad om.

  http://www.myspace.om/diaryofthedead

  Fast ja, simmandet i Alien 4 är läskigt som fan, det måste jag erkänna.

 242. hjort skriver:

  Länkade snett.

  http://www.myspace.com/diaryofthedead

  Så ska det vara, såklart.

 243. w skriver:

  simmandet i alien 4 var ju bara fånigt. simmandet i deep blue sea däremot, helt genialiskt. genmanipulerade superhajar som, förutom att de kan simma baklänges, är supersmarta. det enda grymma i alien 4 var när hon gick in i rummet som var fyllt av misslyckade ripley kloner, iförsig också när drottningen gave birth.

 244. w skriver:

  jonas och den feta röda tanten köpte den där boken i självförsvar precis innan de kastade loss från stockholm på väg till finland på färja

 245. skräddarn skriver:

  allt med alien 4 är bra förutom den där killen som ser ut som edgar davids.

  nu ska min mamma och svärmamma bestämma vilka som är bäst; bq, mabd eller paper. resultat kommer.

 246. skräddarn skriver:

  låtarna som spelades upp för juryn var följande: 1. En tidsinställd bomb 2. My Life 3. Loneliness abandons the lonely. Båda gillade mabd bäst (det här går ju att dansa till!), tvåa kom bq (det händer väldigt mycket) och på tredje plats paper(det här var, vad säger man… entonigt). så kan det gå.

 247. Joachim skriver:

  w: kan du messa din soulseek vid tillfälle, visade sig att jag hade fel snubbe, hade en kort men väldigt förvirrande chatsession med nån jävla tomte nyss.

 248. Bo Ek skriver:

  KBoi låter meddela att han är mer bakis än Jesus fassas brossa.

 249. gummo skriver:

  Är nykter som en nyponros. Vill bara meddela det.

 250. matti skriver:

  grymt med alien 4: det w skriver och när ripley luktar på grejer det är ju ascoolt. det är ju inget mädterverk, men den är ok. deep blue sea är också bra.

  på temat bakis. jag är 40 + idag, minst. sthlm är fint fast spöregnigt. i love fläsklägg och tänker på det just nu, innan pizzan.

 251. stalle skriver:

  har tänkt på fläsklägg hela helgen. perfekt att börja fylleriet med, ännu bättre att avsluta med.

 252. gummo skriver:

  mmm… fläsklägg, rotmos, senap…

 253. vp skriver:

  hörde jag någon prata om fläsk? ich liebe fläsk! gärna med lite flott därtill.

 254. gummo skriver:

  Mmmmm. Fläsk. Frukost i går: Jägmästarens bacon + ett stekt ägg. Mmmmm. ICH LIEBE flott.

 255. Bo Ek skriver:

  Jag köper mitt fläsk på postorder från Fleskekörka i Göteborg.

 256. Benny skriver:

  W: Ring mig när du läser det här, viktigt.

 257. Hans skriver:

  W: Ring inte mig när du läser det här, viktigt.

 258. teg skriver:

  ska man tolka Bennys uppmaning som att W är lättare att nå på mabd-gästboken än på sin mobil?

  remarkabel fakta i såna fall.

 259. Anonym skriver:

  benny verkar ju tro det. prova ring hem istället

 260. Hans skriver:

  Eller så vill Benny bara bekräfta för sig själv och alla som hänger här att W och han är så tighta att W är beredd att kasta sig på telefonen när han läser att Benny har något viktigt att säga.

 261. Bo Ek skriver:

  teg – ring mig när du läser det här, viktigt.

 262. Kricke skriver:

  Hans – där fick du så du teg!

 263. w skriver:

  benny, ring mig. har rast till 18.30

  gummo, är du rätt försäkrad? jag menar, hur täcker din nuvarande försäkring dig om den stora röda tanten bränner upp sina byxor, och ditt hus, i samma veva? eller om vp kommer över och av misstag grillar din fru

 264. gummo skriver:

  om du nu skriver så för att du tror att jag skriver under psedonymen ”Hans” härovan, så tror du fel (du kan väl kolla IP-numren själv som har admin-behörighet). om jag känner för att uttrycka min befogade avsky mot benny gör jag det mer än gärna under eget namn. om du undrar av något annat skäl, så kan jag lugnt upplysa dig om att du kan ta och skita på dig, snorunge.

 265. gummo skriver:

  om du nu skriver så för att du tror att jag skriver under psedonymen ”Hans” härovan, så tror du fel (du kan väl kolla IP-numren själv som har admin-behörighet). om jag känner för att uttrycka min befogade avsky mot benny gör jag det mer än gärna under eget namn. om du undrar av något annat skäl, så kan jag lugnt upplysa dig om att jag är mer välförsäkrad än jag är välhängd, vilket betyder rätt mycket.

 266. gummo skriver:

  fan, int meningen att låt otrefvlig, men ni fattar

 267. Benny skriver:

  Man ska tolka det som att Benny inte har några pengar på sin mobil och går ut genom dörren. W jobbar dessutom, och här internet där. Sök alltid efter den enklaste förklaringen, forskisar.

 268. gästen skriver:

  alltså. det är faktiskt trevligt att folk som du finns, matti. det är knökfullt med idioter i den här världen, mig inklusive, men thank lord att det finns några fyrtorn som lyser upp vardagen emellenåt. du är all kredd berättigad. keep on strong!

 269. teg skriver:

  teg – ring mig när du läser detta, viktigt.

 270. teg skriver:

  teg: äh, du får ringa mig istället.

  Eller förresten, vänta till efter Upp till kamp. Jag vill inte bli störd när jag tittar på hur det såg ut förr, serrö…

  Hörs sen då, pysen!

 271. hjort skriver:

  om mr. teg sitter och debatterar med sig själv om att ringa upp sig själv så är han nog redan störd, skulle jag gissa.

 272. w skriver:

  men ids

 273. gummo skriver:

  w: du kan ju alltid försäkra benny.

 274. vp skriver:

  eller brandförsäkra mattis kam. bwoahahahaa!

 275. w skriver:

  nej det går inte. försäkringen ersätter inte vissa sjukdomar, exempelvis: CP, downs etc.

 276. w skriver:

  ring mig när ni ser det här. vem som helst.

 277. Bo Ek skriver:

  Jag ringde, men du svarade inte. Fasoner!

 278. matti skriver:

  Ring aldrig mig. Era dårar. Utom du W, jag vill verkligen prata med dig. Om vårat nya plejs.

  Upp till kamp. Såg inte senaste, men nu får det fan räcka med erat pipande. DET ÄR INTE VERKLIGHET! Det är en författarkille som speglar sig i en annan tid genom andra (påhittade) människor. Big deal. Ids gräla. Annika Flynner ryter snyggt, men ändå. Det är TV. Det är samma kanal som satsar på och visar nya avsnitt av Svensson Svensson for fucks sake.
  Jag ska se reprisen när det nu är. Jag skiter i vad ni säger.

  Sa han glatt medans han njöt för fulla muggar av nya fantastiska Convoj.

 279. mMats skriver:

  Convojs nya är faktiskt redigt käcka melodier

 280. gummo skriver:

  Finns Convojs nya
  att köpa nånstans?

 281. matti skriver:

  De har inte ens skivbolag ännu. Det är en ding, ding ding, ding värld.

 282. gummo skriver:

  Jag hatar den dinga världen. Inte minst mot bakgrund av att min kropp har intagits av virus. Ich bin so freaking förkyld.

 283. Bo Ek skriver:

  teg – kabla över nya convoj så fort du bara kan. eller ring mig. eller båda.

 284. gummo skriver:

  teg – lägg en kabel och rätta dig i convojledet.

 285. sunshine skriver:

  har ni några spelningar i götet med omnejd?
  jag längtar hem till norrbotten svin mkt just nu
  plis do it!!

 286. shining skriver:

  har ni några spelningar i götet med omnejd?
  jag längtar hem till norrbotten svin mkt just nu
  plis do it!!

 287. teg skriver:

  myspace.com/convoj

  där hittar ni några grymma låtar med ett emoband av idag!

 288. matti skriver:

  Jag ska KANSKE spela i Göteborg före jul i alla fall. Men troligen inte med helt band. Men troligen inte mol allena heller. Återkommer.

 289. gummo skriver:

  ich LIEBE convoj. liebe.

 290. vp skriver:

  ich liebe fläsk med löksås.

 291. teg skriver:

  benny.

  tack för länken. PÅ riktigt. Det var stark och fin läsning.

 292. matti skriver:

  Men vafan. Ge mig nya Babyshambles. Ge mig nya Ian Brown. Fast as a shark vill jag ha dem.

 293. matti skriver:

  eller en inbjudan till oink.

 294. gummo skriver:

  Vicket konstigt inlägg. Vad sysslar karl’n med?

 295. Viita skriver:

  Hur levande den där filmen fortfarande är? Eeeh? Han vill att de fyra små ska repriseras? Vill han ha airtime eller vad är dealen?

 296. matti skriver:

  300. That’s a first.

 297. Bo Ek skriver:

  301. That’s a first.

 298. matti skriver:

  Fan, jag hade glömt, eller om jag rent av missade då, men det finner jag för otrolit, har flera skivor på vinyl och så, men gud vad commando m pigg var bra, vad peter puders, även han som spelade innan, är grym på gitarr, och, framförallt, vad bra eva sonesson sjunger, och dessutom gillar jag texterna, det är ju alltid ett bonus.

  Nu en fråga: funkar alla de där bisatserna ovan? Det är fredag och en repris av semantikdax.

  Allt i den där första meningen stämmer, det är inte bara språk. Jag älskar Commando. Som man sa. Som de hette när de blev sämre.

 299. matti skriver:

  Jag korrigerar själv, språkpolisen är inte inbjuden: otroligt, stavas det. Och för konsekvensens skull bör man Skriva Eva Sonesson just så. Med versaler, som man gör när man menar egennamn. Samma sak gäller Commando M Pigg och Peter Puders. Kommat (eller och-et) efter ”sjunger” är onödigt, jag vet.

 300. matti skriver:

  Semantikdax. Helvete.

 301. matti skriver:

  Ingen här, nähä. Jag berr mig lika mycket som vanligt.

  Strages You Tube-lista i DN är visserligen rolig men ännu roligare är läsarkommentarerna. Och ännu, ännu roligare Strages svar på dessa

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3008

 302. matti skriver:

  berr= bryr

 303. Anonym skriver:

  pinsamt

 304. Benny skriver:

  Det är inte semantik, det är grammatik. Syntax. Och det är jag skitbra på. Faktum är att dom flesta av dom satser du radade (satsradning, vanligt på låg- och mellanstadiet) var samordnade huvudsatser. Lite huller om buller. Om man sedan ska prata om de olika nivåerna, varför man menar att det ena är bisats och det andra är huvudsats (och deras innebördes samordning), då är man typ påväg mot semantiken.

 305. Piedro skriver:

  Lägg av Benny, det där är bara semantik.

 306. matti skriver:

  Benny: Du får gärna bena upp meningen i satsdelar. På riktigt alltså, jag är intresserad. Jag är rätt nöjd med den: give or take, jag menar, det var ju en hel del fel i den. Men det rättade jag ju sen. Samordnade huvudsatser, lite huller om buller is the shit. Nästan the new black. Blanda språk är också def.

 307. gummo skriver:

  Språk. Can’t live with it, can’t shoot it.

 308. teg skriver:

  its all’bout the Biff-regel: i Bisats kommer Inte Före det Finita verbet.

 309. Benny skriver:

  Teg: Var är du? Jag vill ligga med dig på plats. Sitt still.

 310. Joachim skriver:

  på tal om kamp så såg jag lasermannen (jag är så jävla with it)
  asabra ju. två tor, tre oden och ingen loke, toppen.

 311. teg skriver:

  benny: hos din morsa. kom hit och var med vettja!!

 312. Hans skriver:

  Wishin’ i was Teglund
  Wishin’ that the whole world knew my name
  Wishin’ i was thrillin’, that i would never be
  To blame, wishin’ i was kissin’ a girl with lips
  Smooth as pearl, wishin’ i was pretty, wish that
  I could twist the world round my finger, wishin’
  I had money wishin’ for the time to spend it all,
  Wish that i could wrap the world round my finger,
  But i would always love you, i guess that would
  Never change.

 313. Hasse skriver:

  benny-teg: 0-1.

 314. matti skriver:

  matt pond pa, klart man känner igen dem, men på nya skivan utvecklas de faktiskt. inte för att det är så märkvärdigt: det är inte precis kid a, om man säger. men det är lite mer komplicerade sångmelodier än tidigare, och här och var en anstrykning av americana. det hedrar dem. av alla oc-band som finns på vår blå planet är de fortfarande bäst. två mindre bra skivor av tio och hela tiden på rätt sida om coldplay. det här är en av de bättre. last light heter den.

 315. Joachim skriver:

  Sonic! Sonic! Sonic the hedgehog!

 316. teg skriver:

  benny: mitt förra inlägg var bara jag som samlade Schyffert-poäng. Se så bra det gick.

  Förlåt.

  Nu försöker jag skaffa lite Haag-poäng också! Det är svårt att kombinera de två.

 317. Benny skriver:

  Jag tycker det verkar gå bra. Schyffert är dock den snyggaste av de två, man vill ju hellre vara han (honom?).

 318. david skriver:

  matt pond pa: bra. jag lägger dom i kategorin ”artister som sällan tar ut svängarna men typ aldrig gjort en dålig låt” tillsammans med kategorins kejsare teenage fanclub. tack för mini-rescension matti.

 319. Skamsen skriver:

  Har ni sett Du levande nu?
  Den var mycket rolig. Mannen i elektriska stolen blir tillsagd att ”försöka tänka på något annat”.

 320. stalle skriver:

  roy andersson: överskattad geggamojja.

 321. Skamsen skriver:

  stalle: stolle utan smak

 322. hjort skriver:

  jag skulle vilja se Du Levande, men om den är lika jävla svart som Sånger från andra våningen vetefan om jag kommer tycka om den. Jag mådde bara dåligt av den jävla filmen.

 323. Skamsen skriver:

  Klart den är svart. Men mycket tokroligare.

 324. hjort skriver:

  Låter bra.

 325. Joachim skriver:

  Vinca Rosea, första spåret på Dooms nya Special Herbs. Ja ba dör. Däruppe med Rza numera. Fyra av fyra midgårdsormar.

 326. Jonas skriver:

  Har sett Upp till kamp nu, och jag ändrar mig. Det är bra. Till å me ett känslokallt svin som ja blev lite blödig.

  I övrigt är den här dan på så jävla fel sida om festen.

 327. pippi skriver:

  mena, lillis. fick hoppa ur taxin på vägen hem. trodde min sista stund var kommen. men magen lugnade ner sig till slut. så ingen spydd.
  var in the house today. känns fortfarande lika bra med det.

 328. KRICKE skriver:

  okej. allihopa nu:

  HATA HATA HATA DJURGÅRDEN!!!

 329. Hasse skriver:

  För vi är Djurgår’n tills vi dör!

 330. Skamsen skriver:

  Vad omogna ni är. Heja på eller hata ett fotbollslag. Vad fånigt.

 331. hjort skriver:

  Äh! Lite hat har väl ingen dött av!

 332. Skamsen skriver:

  hjort: Säg det till… någon som dött av hat.

 333. Hans skriver:

  Va? Har … dött av hat?

 334. Skamsen skriver:

  Ja. Har du inte hört talas om bögknackning t ex. Dör inte bögar p g a hat då?

 335. hjort skriver:

  Jag väntade mig att nån skulle ta upp förintelsen. Men bögknackning är ju också hatbaserat.

 336. teg skriver:

  ingen har dött på ett fat, däremot.

  i alla fall inte kroknäsorna.

 337. Skamsen skriver:

  Jag har inte råkat ut för någon bögknackning själv (än) men tror att jag hade känt mig ganska hatad.

 338. KRICKE skriver:

  Ahmen. Låt mig HATA ifred. Jag lovar att inte döda nån när jag håller på, ska hata på kammaren. Sen ska jag försöka sluta och bara festhata då och då.

 339. kramp skriver:

  jag hatar på helgen efter jag har slutat jobbet och dricker öl. mamma hatar flera gånger om dan. ett tag hatade hon typ 30 gånger om dan.

 340. skräddarn skriver:

  http://www.expressen.se/debatt/1.852413/idrotten-raddade-mig-fran-litteratur

  det bästa är att han själv i och med detta, har skapat ett klassiskt stycke litteratur.

 341. gummo skriver:

  Fullt medvetet dessutom. Det verkar liksom aldrig ha funnits en Nisse Holm på ATP-touren. Tippar att det är fejk.

 342. Benny skriver:

  Hade varit bra om Deamon funnits kvar i livet, Teg kanske kan kontakta honom? Det är tydligen någon Staffan Erfors som ligger bakom. Han har i alla fall skrivit om Nisse Holm tidigare, då som tränare på Kungliga Tennisklubben.

 343. stalle skriver:

  I Afghanistan är satellit-tv förbjuden. Därför är den populäraste tv-stationen just nu kabul-tv.

 344. Bo Ek skriver:

  Spriten räddade mig från litteraturen. Jag har aldrig läst en bok i hela mitt liv (på universitetet plankade jag baksidestexterna på böckerna i bibblan när vi blev tillsagda att läsa mossiga fackböcker och skriva tenta).

 345. Hans skriver:

  Litteraturen räddade mig från litteraturen. Jag började läsa en bok av Claude Levy-Strauss, men sköt mig själv redan efter 3 sidor. Sedan dess har jag inte öppnat en bok.

 346. deamon skriver:

  staffan erfors är chefredaktör för kvällsposten, expressens systertidning i skåneland. staffan bär diadem och är en mycket kompetent kvällstidningsmakare. vad han har för inblandning i nisse holms epos har jag ingen aning om. om de två är vänner kanske erfors uppmanat nisse holm att författa dessa rader i anslutning till bokmässan – men det tycker jag låter långsökt. däremot kanske situationen är den omvända.
  hursomhelst är ju de fyra sista utgångarna i texten fantastiska. just så känner även jag idag, när luleå har säsongspremiär hemma mot focking brynäs. bocken ska brinna och vi ska ta pipan från lärking. nu kör vi!

 347. Hans skriver:

  Hockey? Är inte det en utvecklingsstörning?

 348. stalle skriver:

  jo

 349. ... skriver:

  hockeyn förstör för fotbollen,, den måste bort. jag är seriös. spelarlönerna dom har i hockeyn gör att fotbollen inte kan jämföra sig med skithockey. massa småstäder som kollar 89 matcher per år som inte betyder ett skit. när man ändå snackar om hockey så kan jag även inkl basket. men den är inget hot iofs.

  men jag tänker skicka ut en lista om att hockeyn måste bort. Som jag hoppas alla skriver på.

 350. gummo skriver:

  givet. men lycka till att få underskrifter i surahammar, typ.

 351. ... skriver:

  NEj , jag vet gummo. Men det är fan tragiskt. Men va fan dom kan väl stödja örebro eller västerås..sura alltså.

 352. matti skriver:

  …: Men jag fattar inte riktigt. Menare du att man ska skära i landsortsidrotten för att exempelvis DIF och MFF ska ska kunna stärka sitt kapital och lyckas i Europa?

  Jag gillar inte heller hockey, men inte är det därför i alla fall. Jag skriver gärna på listan, men då vill jag ha garantier på att en hel del av Renbergs lön går till experimentell balett i Hjoggböle. Och till Kvinnojouren.

  Förresten: har inte Stockholmslagen typ minst publik av alla hockeylag i Sverige, sett till capita och definitivt jämfört med fotbollen? Börja klipp där först av allt.

 353. ... skriver:

  Exakt matti.. Stockholmslagen har ingen publik för dom gillar fotboll. inte hockey. Det borfe landsorten oxå fatta. JAg tror malmö ff har sämre kapital än luleå hockey har. Boden , luleå och närliggande städer borde slå ihop ett lag och spela i boden. Där det faktiskt kommer folk nu på matcherna och där dom ska bygga en ny arena till fotbollen. Experimentell balett i hjugböle mår ingen bra av. Freaks till människor som lika gärna hade kunnat bli nassar.

 354. matti skriver:

  …: Men en stor del av landsorten, över halva, har också snö och minus 20 halva året. Så brukar det låta häruppe. Men det är ett pissargument. Hockey spelar man ju innomhus, och det borde funka lika bra överallt och varsomhelst, som basketen. Men det talar ändå emot fotboll, sett ur någon slags demokratisk synvinkel. Men experimentell balett borde få mer pengar än hockeyn. Vadsomhelst borde få mer pengar än hockey. Dyr jävla medelklassport som uppfostrar illiterata penalister. Och det har jag argument för: det ligger i själva sportens natur, föräldrarna måste satsa skitstor del av sina liv och pengar och då är det fan viktigt att ungarna blir bra på det. På att åka omkring och knuffas. Klart barnen blir stressade. Klaart de kommer befinna sig på en nioårings nivå när de är 30 och har lagat kroppen mer än Frankesnsteins monster. Basket och fotboll har åtminstone alla råd med. En boll på 10 till 22 pers. Klart. Bara klimatet som säger ifrån. fast det gör ju det rätt jävla ordentligt, då.
  Och man kan fan satsa på basket också, det tar kanske tio år, men det lär det ju gör för fotbollen med. Bortsett från ett fåtal av de allsvenska lagen. Alltså, att bli publikdragande klubbar med internationella framgångar.

  Eller. Jag får lite dåligt samvete för hur jag framställer hockeyspelare, drar alla över en kam. Några av mina bästa vänner älskar hockey.Och jag känner folk som spelar/har spelat på hyfsat hög nivå och det går/gick bra för dem. Jag generaliserar, va.
  Jag vet, personligen, fler basketspelare som läst Camus än vad jag känner hockeyspelare som gjort dito. Det är möjligt att det säger mer om mitt umgänge och mig än vad det gör om nämnda atleter och deras idrotter.

 355. ... skriver:

  trondheim?. mycket snö. men dom verkar ju fatta mer än 75% av sveriges befolkning. Halvstort fotobollslag har dom oxå., JAg har inte träffat någon hockeyspelare som är smart., Dom äter ju wienebröd till frukost och ligger o runkar någonstans i österike. pinsamt., här är ett klipp http://www.youtube.com/watch?v=MKN39OJ_CvM

  Sån är hockeyn,

 356. gert och gunvor skriver:

  jag och min fru dansar bäst till puppy hours. har er orkester någon annan slagdänga som man kan slå klackarna i taket till, så att säga?

 357. Bo Ek skriver:

  Jag spelade hockey i tio år, men jag var skitdålig. Se hur det gick. Nu sitter jag här i Österrike och är nervös.

 358. vp skriver:

  hockey är en sport för och med idioter. fotboll är det vackraste som finns. så var det sagt. nästa!

 359. hans skriver:

  Jag pluggade juridik i tio år, men jag var skitdålig. Se hur det gick. Nu sitter jag här i Glada Hudik och är nervös.

 360. matti skriver:

  Hans: Ja, det var ju en rolig historia. Senmoralen är väl att det är fel att slå ihjäl andra?

 361. Bo Ek skriver:

  H-sand om jag får be, hans.

 362. matti skriver:

  Alltså, Hans med länken till DN.

 363. ... skriver:

  fan den var riktigt bra shotters nation.!!

 364. Benny skriver:

  Jag gillar ju autonoma revolutioner, men tycker jag att det är kul med munk-splatterfilm för det? Nej, så är det självklart inte.

 365. vp skriver:

  jag fick just lära mig att utrecht betyder fitta på hindu.

 366. hans skriver:

  nej, Bo Ek, jag bor inte i H-vall, utan i Glada Hudik.

  Trodde du att jag menade dig? Varför gjorde du det? Passar det in så bra på dig, förrutom det där med Hudik eller?

 367. hans skriver:

  H-sand menade jag så klart….

 368. matti skriver:

  …: Ja, grym. French Dog Blues bäst just nu.

 369. Bo Ek skriver:

  kul vp.

 370. gummo skriver:

  08:20. Vem fan kom på det här med dygn, dagar, arbetsvecka och skit. Han eller hon måste vatt full eller dum i huvudet. Jag AVSKYR rutiner, plikt och tvång. Ge mig, ge mig attrapper.

 371. teg skriver:

  http://www.youtube.com/watch?v=C_prtJoN62E

  fy fan vad bra det var på den tiden. Innan ironin. Alla var töntar och alla gjorde bra musik. Fan vad roligt.

 372. matti skriver:

  Jag har nu läst Faller fritt som i en dröm och den var verkligen bra. Annars: bra vecka. Gjort ungefär fem pop och rocklåtar. Verser, refränger, sångmelodier, allt det där. Bara texter och arr kvar. Och texter har jag, fast bara i huvet ännu. Svenska eller engelska?

 373. vp skriver:

  jag fick just veta att utrecht inte alls betyder fitta på hindi.

 374. matti skriver:

  Vilken utveckling! Men visst har hon ovanligt mycket mörkare röst efter bara två år? Målbrottet?

 375. matti skriver:

  Och samtidigt som Jet! Fast i New York! Exakt lika!

  http://www.youtube.com/watch?v=xZur5v3uLJI&mode=related&search=

 376. skräddarn skriver:

  skellefteå, new york, samma, lika. jag röstar för tre på engelska och två på svenska.

 377. gummo skriver:

  Matti – kör på hindi. Där kommer du undan med fula ord.

  Eller på engelska. Jag har lyssnat på Moby Dick idag, och gud vad jag saknar trevlig pop på engelska. Gjord av dig.

 378. Bo Ek skriver:

  Är det nån annan än jag som tycker att det är bra att den burmesiska juntan äntligen satt ner foten?

 379. hjort skriver:

  Jag är med gummo. Kör på engelska. Texterna på Eternity Now var grymma, men de var inte många, och inte långa. Och Ditt Hjärta Är en Stjärna hade tillräckligt med briljanta textrader på svenska för att jag ska klara mig ett bra tag.

  Sitter själv och lyssnar på lite gamla BQ-album. Var länge sen jag verkligen lyssnade igenom ett sånt, har mest lyssnat på de senare plattorna på sistone, men fan vad bra de gamla är.

  Alltså, jag älskar alla plattorna, men jag hade nästan glömt hur fantastisk pop ni gjorde på det glada 90-talet. Nästan.

 380. Mats skriver:

  Så länge det låter som Springsteens nya får det vara på vilket språk det vill

 381. gummo skriver:

  Alltså, det här med hockey och fotboll. Det är sådant här som får en att ladda hagelbössan och ta pågatåget till Surahammar:

  ”Den där allsvenska hockeymatchen…jag tror det var Växjö-Västerås…som gick istället för Inters match häromdan (Intermatchen sändes i efterhand) drog nytt rekord på TV4 Sport, 65 000 tittare.”

  Hur ska fotbollen kunna konkurrera med hockeyn i det här landet när Svenne fucking Banan lägger sin tid och sina pengar på h o c k e y a l l s v e n s k a n – och stora sponsorer slänger alla sina pengar efter dem och multihallarna – istället för fotbollen? My god.

 382. matti skriver:

  En kanske konstig fråga men skulle någon kunna säga mig om det existerar en motsättning mellan fysik och metafysik och hur den motsättningen i såna fall ser ut och tar sig uttryck? Eller är det så olika grejer att man aldrig ställer dessa mot varandra?
  Jag vet förstås att det är helt olika dicipliner (alltså vetenskap och filosofi), men ändå.
  Jag är helt allvarlig, så raljera inte ner mig bara för att det är kul, tack.

 383. Benny skriver:

  Nu är jag fortfarande ett helvete sedan gårdagens tur med min enda vän. Men här har du ett lästips Matti.

  http://instruct.westvalley.edu/lafave/epiphenomenal_qualia.html

  Jag ids inte diskutera det nu, kanske senare. Har en bra uppsats på papper om precis det också, av någon smarto. Om ditt intresse står sig någon dag kan du få den.

 384. Benny skriver:

  Haha. I fucked up the gästbok. Me 4-ever.

 385. Benny skriver:

  Chris Rock: Du har viktigt mail. Gå dit istället.

 386. w skriver:

  har inte fått nåt mail av dig.

 387. vp skriver:

  han skrev ju viktigt. således måste det komma från någon annan.

 388. Jonas skriver:

  ”I hate hospitals, in my mind they are associated with sickness.”

 389. Benny skriver:

  Nickknyck, skitkul. Jag hatar Chris Rock.

 390. ... skriver:

  fuck hockey, Dags att ladda bössorna. En gång för alla.

 391. hjort skriver:

  400 inlägg! Weeehooo!

 392. weirdo skriver:

  jag har inte fått något mail av dig

 393. teg skriver:

  och så kastade alex skalman in handuken.

 394. teg skriver:

  …vilket är skönt och helt rätt gjort, om ni frågar mig.

  jag var på bokmässan och såg då han, gynning och alsing pratade om deras nysläppta bok Privat. Den som består av mail mellan gynning och schulman.
  Ni vet ju säkert att gynnings mamma är förläggare och rik. Hon hade sett dessa mail och sagt att ”det är ju poesi, vi måste ge ut det!”. Mossan stod bredvid och skrattade åt Gynning och Alex. Tyckte att de var så tossiga och vassa.

  Det tyckte inte jag.
  Jag valde att lyssna på dem istället för min favvo Bengt Ohlsson.

  Han skriver ju om bloggen som ett monster. Jag är medberoende av det monstret. Ska bli lite skönt att slippa….

 395. matti skriver:

  Jag håller med Teg. Ändå, det här är roligt. Skrivet häromdan

  ”Just det, ja!
  Jag får inte glömma att påminna Adam om tidsomställningen.
  När man åker till Göteborg måste man ju vrida tillbaka klockan.
  Ett år.”

  Adam i sammanhanget är Alsing. Jag vet inte, men det blir ännu roligare då.

 396. teg skriver:

  ja, men självklart är han ju hur rolig som helst många gånger.

  det tycker jag också.

  det jag menade var bara att jag också är en slav under hans blogg, eller monstret.
  nu kanske jag istället ödslar all min internettid på att läsa bengt ohlsson-krönikor eller nåt.

 397. teg skriver:

  ”ja, men självklart är han ju hur rolig som helst många gånger.”

  Benny (aka syntaxkonungen): vad är det för fel på denna mening då? jag vill inte veta hur den skulle vara istället, utan vad de fel som är här heter. typ att den är vänstertyngd, och såna grejer…

 398. Mats skriver:

  Teg och Benny: Kan man med rätt meningsbyggnad avhjälpa att jag blir mer och mer framtyngd för varje dag.

 399. Hans skriver:

  Nej, men du borde göra något åt det där ståndet och viagramissbruket.

  Hö-hö-hö

 400. teg skriver:

  mats: nej, tyvärr. det har inte med MENINGS- utan med KROPPSbyggnad att göra.

  Jari sitter alltså på svaren.

 401. Bo Ek skriver:

  Alla svåra ord är adverb. Semantik är för bögar.

 402. Skamsen skriver:

  Jag läste Alex Schulmans blogg en gång i somras. Det var en av de värsta upplevelserna i mitt liv.

 403. Skamsen skriver:

  Bo Ek: Innebär det att jag måste lära mig vad semantik är?

 404. teg skriver:

  ordet semantik har en etymologisk härkomst i det antika grekland.

  Se =betrakta och bli betraktad.
  Man = människa med manslem
  tik = honhund senare använt i uttycket ”such a bitch”

  När man satte ihop orden, under det antika grekland, var det för att finna ett ord för all bögaktighet som fanns där och då.

 405. Skamsen skriver:

  Vet inte om du driver med en obildad kommunalarbetare eller om du menar allvar, käre teg.

 406. Bo Ek skriver:

  shit vad bra nya thurston är. så bra så bra.

 407. Bo Ek skriver:

  Fan, brände alla pengar på Shaun Ryders metadonpåsar. Shit asså.

 408. Benny skriver:

  Shit, välgörenhet går ju för långt om man plockar ut sin pace maker för att skramla i bössan. Någon borde ju berätta för honom.

 409. teg skriver:

  skamsen: nej, jag försöker inte driva med någon.

  jag syftade på att bo ek sa att sematik var för bögar. drog det påstående till det absurda bara. plockade isär det som alla språkvetare alltid ska göra…

  hoppas det framgick, och om inte, så var det det jag menade iaf.

 410. teg skriver:

  så om du känner att jag drev med dig så är svaret alltså nej; jag skojar runt med språkvetenskapliga metoder för att få till ett absurt skämt

 411. Bo Ek skriver:

  påståendet var absurt och tillspetsat redan innan teg plockade isär det. det mesta jag säger är absurt och tillspetsat. semantik måste man lära sig, men bara på fredagar då vi diskuterar språkfrågor i denna låda.

 412. Jonas Teglund skriver:

  Ha! Nu kan ni inte förstöra sidan med era långa länkar längre!

 413. Joachim skriver:

  Fan vad grymt!

 414. ... skriver:

  fuck bloggar..

 415. vp skriver:

  jag håller med Mats. shuouiiiit i helvete vad bra nya börje är.

 416. matti skriver:

  Alltså, nya Bruce. Den är inte bra. Det är muskler och billiga låtar. Ledsen det räcker inte. Så gammal blir jag aldrig.

  Dock har singeln vissa kvaliteter, då har de där fula ackorden en mening: som i Byrds So You Wanna Be a Rock n Roll Star. Eller snarare Patti Smiths version av densamma.

  Jag hatar inte Bruce, tcärtom, men den här skivan är kass. Jag skyller på den där jävla Nu Metal-producenten, men också på bossen själv. Hur kunde han luras till det här? Och om han inte är lurad är det än värre. Då har han gjort en skiva helt utan nyanser och allsångsrefränger direkt för tvåhundra miljoner fotballfans som kommer att besöka hans tio år långa världsturné. Då är det rent spekulativt. Och ingen är betjänt av det, ingen. Menar, vad är poängen med ett album som är gjort i enkom för att sälja något annat? Även om det är sin egen turné? Tycker det är respektlöst mot alla som faktiskt föredrar att lyssna på saker i stället för att stå och trängas med grottmänniskor.
  Inte för att ställa saker i opposition mot varandra men jag lyssnar på nya Liars i stället, alla dagar i veckan. Den är beviset på att man inte behöver sälja ut eller göra som andra, folk, helst vill och ÄNDÅ vara lättillgängligare än någonsin.
  Eller, ja. Den är verkligen inte bra Bruce, det var bara det jag ville säga. Alla här verkar tycka anne.

 417. ... skriver:

  fuck alla bloggar!.!.. utom fredagslistan.,., den är fan bäst: inga protest!!

 418. Jonas skriver:

  Nya Cass McCombs däremot. Jävligt bra, om än kanske inte lika bra som varken PREfection eller A. På många håll är den ett steg närmare Coldplay. Det är ändå rätt mäktigt.

 419. matti skriver:

  Ja. Och Convoj. Fan vad den såhär två veckor senare fortfarande är grym.

 420. vp skriver:

  nu har du fel igen matti. den är bra. stjärnstopp.

 421. matti skriver:

  Argumentera för det då. Nä just det.

 422. gummo skriver:

  Eh, han argumenterade just. Med det bästa argumentet: stjärnstopp. Reglerna säger att det är klart då.

  Det hindrar ju fö inte att jag hatar Börje. Över allt annat. Med frenesi dessutom.

 423. hjort skriver:

  Man bara måste älska gästboksreglerna för argumentation.

  För övrig räcker vepes åsikt gott för mig, utan argument. Tycker han den är bra så tycker han. Mer än så behöver jag inte veta. Men om jag sen lyssnar igenom plattan och tycker att den suger så har ju vepe fel. Fast det är ju alla införstådda med antar jag.

 424. hjort skriver:

  Fan att jag aldrig kan stava rätt. Smisk ska jag ha.

 425. matti skriver:

  Men jag vill gräla. Och höra sakliga argument. Mest det senare.

 426. hjort skriver:

  Fair enough. Jag är inte helt emot den idén egentligen. Den skulle ju kunna bidra till att jag får nåt intressant att läsa. Kör i vind, vp. Chop chop!

 427. Joachim skriver:

  Hatti: Topp, kommer hem till dig och gormar nästa gång jag är arg.

 428. matti skriver:

  glömde två grejer jag såg på teve i helgen: fan vad leif gw är grym. och mona sahlin var otippat bra i luuks videoprogram. respekt.

 429. klasse skriver:

  Shit, alltså. 483 kommentarer och fem män i kalsonger vid varsin dator.
  När dom lämnar datorn far dom och repar eller äter.
  Grymt!

  Eller ?

 430. matti skriver:

  Ja. Det är grymt. Klasse rimmar på mongo.

 431. stalle skriver:

  Dagens Strage-klipp i DN: oslagbar humor.

 432. hjort skriver:

  stalle: ja tamejfaan. slutet var helt fantastiskt.

 433. Jonas skriver:

  Vad säger ni om Björn Ols… förlåt, Mando Diaos nya platta rå? Äre inte svårt att lyssna på den där singeln som har den där stråkmelodin i bakgrunden som man gått å nynnat på från den där gitarrmelodin.

 434. gummo skriver:

  Nämnde jag att jag älskar Sibiria? I ”Sätt att förfölja dig på”, textraden: ”Du förstår Foucault men inte mig”. My god. Så enkelt. Nästan lika bra som ”En kort stund med John Blund”.

 435. Hans skriver:

  jag är ju förstås part i målet, men jag tycker att det är vidrigt att Sverige behandlar sina konstnärer så uselt. bq, mabd, matti är ju talande exempel – men den här killen får ju inte ens skriva böcker längre, och han skriver den bästa prosa som går att uppringa sedan hitler skrev mein kampf:

  http://imuglybutivegotablog.blogspot.com/2007/06/gstblogg-johannes-nilsson-om-sex-droger.html

 436. Skamsen skriver:

  Nu har tydligen ett gäng nazister tagit på sig skulden för att ha förstört Andres Serranos bilder på Kulturen i Lund. I flygbladet de lämnat på plats ska det ha stått ”Mot dekadens och en sundare kultur”. Ni som är språkpoliser: borde det inte stå ”för” efter ”och”?
  Eller? Jag vet inte.

 437. Benny skriver:

  Ojojoj vad bra det går att repeat-lyssna på Ave Patricia med Downer Trio idag. I’m gonna surround it.

 438. hjort skriver:

  Skamsen: Nu är ju inte jag nån vidare språkpolis eller språkmästare på något vis, men jag håller med dig i alla fall. De verkar ju inte vara de vassaste skäggen i brevlådan alltså.

 439. teg skriver:

  skamsen: jag håller också med.

  de är inte den mest välstrykna blazern i garderoben, de där nassarna.

 440. Kricke skriver:

  jaha, halva gästboken bakis idag kanske?

 441. matti skriver:

  joru. men vad värt det känns. tack alla.

 442. Bo Ek skriver:

  Tack själv. Det var smukt, din lille kosebamse.

 443. gummo skriver:

  det var en trvelig baluns, o du ärade kalif.

 444. vp skriver:

  ”Så här frågar NAnders Teglund (som alltså inte är samme Anders Teglund som pratar i P3 på tisdageftermiddagar och spelar med bland annat mig)”

  borde det inte stått ”bland andra mig”?

 445. matti skriver:

  Mitt band som jag kallar ”mig”. vp.

 446. Skamsen skriver:

  Jag fattar inte det där i Rödeby. Jag vägrar att tro att allting hade med ett ”lätt begåvningshandikapp” att göra. Det är så jävla vidrigt. Tanken på det som hänt och det som händer där söker mig hela tiden.

 447. Benny skriver:

  Läs inte det här.

  “ja, men (självklart) är han ju
  (sadvl) P S

  [hur] rolig [som helst] (många gånger).”
  [madvl] pred [madvl] (tadvl/oadvl)

  Predikatet är här passivbildande, och fylls med information med sitt predikativ.
  Två saker är intressanta med meningen:

  Nästan allt annat än det informativa i satsen är vaghetsmarkörer. Det inledande är jakande till någons tidigare åsikt (eller kanske rent av Tegs egen?), men det står på två ben. Informationen är i sin form en invändning, men uttryckligen bara jakande (tvetydigt). Det som kan ses som vaghetsmarkörer är inledande “Ja”, “självklart”, “ju”, det kraftigt jakande “hur rolig som helst” samt den trevande invändningen “många gånger”. Alltså o stort sett hela meningen är en “fegis”. Man kan dra olika stora växlar på det; hur förtrogen Teg känner sig med sitt eget språk; hur Teg förhåller sig till ämnet; hur Teg förhåller sig till forumet och dess medlemmar.

  Det andra intressanta är att meningen innehåller staplande av adverbial: hur [rolig] som helst (måttsadverbial) – många gånger (tidsadverbial eller omständighetsadverbial). Staplande kan användas kombinerat på många sätt andra gånger, men eftersom det ena i denna mening kan ses som ett superlativ och det senare kanske något avklingande, gör också brytningen dem emellan att meningen tappar styrka – blir vag.

  För Mattis mening kärvs en annan sorts analys, en något modifierad sådan. Man gör vanligtvis inte den här sortens analys eftersom den inte behövs för att förklara för mellanstadiebarn varför meningen är fucked. Men eftersom det nu är en “språkligt banbrytande poet” som ska bli läxad, måste det göras i fogarna. Man gör typ såhär när man gör argumentationsanalyser, i en annan språkdiciplin.

  [Fan, jag hade glömt], eller (om jag rent av missade då),
  (BS1 till HS1) (BS2 till BS1 till HS1)

  men (det finner jag för otrolit),
  (BS1-BS2-BS1-HS1/ alt. obegripligt)

  (har flera skivor på vinyl och så),
  (BS2-BS2-BS1-HS1)

  men [gud vad commando m pigg var bra]
  [HS1]

  [vad peter puders], (även han som spelade innan),
  [HS2…] (BS1-HS2)

  [är grym på gitarr],
  […HS2]

  och, [framförallt, vad bra eva sonesson sjunger],
  [HS3]

  och [dessutom gillar jag texterna],
  [HS4]

  (det är ju alltid ett bonus).
  (BS1-HS4)

  Först och främst är meningen förvirrande för att kommateringen både sker mellan och inom meningarna. Om man ska göra satsradning till ett progressivt inslag i språkutvecklingen måste man nog hitta ramen för “den nya kommateringen”. Kanske som en upprättelse för B-människan.
  Om man istället vill formulera varför meningen är”fel” kallas det satsradning. Man uppmärksammar det som ett problem eftersom det ibland kan vara svårt att följa textens innehåll, vad som är viktigt och inte. Jag ser det inte som ett fel, men jag är för det ingen språkhippie. Som han, Fredrik Lindström.

  Vidare kan sägas att användningen av “opersonliga det” och pronomen i olika former skulle underlätta kommunikationen, eftersom det ibland blir svårt att veta vilken bisats som hör till vilken annan. Sista bisatsen (BS1-HS4) i meningen står här som ett bra exempel för just det.

  Jag beklagar dröjsmålet. Jag har haft fullt upp med att göra slut med flickvän, spisa av en annan, dricka mig bedövad samt sörja för mitt i övrigt värdelösa liv. Ingen som helst romantik i det.

 448. teg skriver:

  tack för sent svar.

  det gav mig inget annat än respekt för din syntax-kunskap. men jag förstod inte mycket, annat än att min sätt att uttrycka mig var ”vagt”.

 449. Benny skriver:

  Vi kan fejsbooka om saken.

 450. hjort skriver:

  Några frågor:

  Är jag den siste i världen som inte skaffat fejsbook?

  Är Danzig nåt att hurra i julgranen för om man gillar Misfits som de var i begynnelsen? Faan vad Hybrid Moments är bra. Världens bästa låt idag.

  Och har nån här hört nåt från Radioheads nya?

 451. Skamsen skriver:

  FB är lunarstorm för vuxna som är bittra över att det inte fanns internet när de var små. Vägra!

 452. hjort skriver:

  Skamsen: Jag vägrar för fullt! Om inte annat för att alla tjatar så förbannat på mig om att jag borde börja.

 453. matti skriver:

  Jag hade facebook i två veckor. Det var fullständigt outhärdligt.

  Danzig efter Misfits är ungefär lika roligt som Misfits efter Danzig. Faktum är att Misfits gjorde en suverän skiva (Static Age) en bunt fantastiska singlar och en bra men misslyckad andraskiva (Earth AD). Officiellt är den senare debuten, då Static Age släpptes långt senare än denna, men jag bryr mig inte om sådant. Jag tänker kronologist ur bandets perspektiv. Fuck skivbolag. Alltså, det var bara et kort tag som Misfits verkligen var bra, men då var de lika bra som, om inte Ramones, så i alla fall Dead Boys och Damned. Fan, de var bättre än båda de två. Så var det sagt. Danzig gjorde nån enstaka bra grej efteråt, framförallt med Samhain.
  Finns det böcker om Misfits? Med intervjuer med alla medlemmar där de anklagar varandra och så? Jag skulle vilja läsa om det. Det skrivs ju om detta, hyfsat utförligt dessutom, i den utmärkta om än lite chauvinistiska American Hardcore-boken som kom för några år sedan. Men jag vill gärna ha mer.

  Så min text innehöll alltså inga fel egentligen? I am best.
  Förresten, eftersom ”en språkligt banbrytande poet” står inom citationstecken så är det alltså inte Benny själv som fäller det omdömet, utan det är en allmängiltig sanning? I’m shit-hot too. Då hänvisar jag frånvaron av pronomen och ”opersonliga det” till just det.

 454. matti skriver:

  Ärligt, jag fattade fan inte, men jag uppskattar verkligen att du gjorde det Benny. Tio röda rosor kommer din väg.

 455. matti skriver:

  Och när vi ändå håller på med det akademiska (tack B för tipsen om det metafysiska btw!): kan någon på ett hyfsat pedagogiskt sätt förklara vad begreppet kontrapunkt egentligen betyder? Jag är inte helt dum i huvet, men min musikteori är ganska så skral.

 456. matti skriver:

  Äh. skit i det. Stämmor, kanon sånt där. Jag trodde det var nåt mycket mer spektakulärt, typ en hel och omdebatterad kompositionsteknik eller nåt. Eller om tonernas ton (punkt alltså). Jag ids inte ens förklara vad jag tänkte.

 457. Benny skriver:

  Åh herrgud. I am Damo Suzuki, jag dör.

 458. hjort skriver:

  matti: Jamen då nöjer jag mig med att sitta och suga på de gamla Misfits-karamellerna ett tag till.

  Skulle också gärna vilja läsa mer om bandets konflikter. Det enda lilla jag har läst om saken är det som jag hittat på wikipedia, och det var inte mycket, och inte kommer det från den mest pålitliga källan i världen heller. Får kolla upp American Hardcore.

  Har du sett filmen som kom efter boken? Ska visst ha släppts på DVD tidigare i år.

 459. matti skriver:

  filmen är grym. scenen var ju som den var, men filmen är grym. klart sevärd.

 460. hjort skriver:

  Skitbra, då har jag grejer att kolla upp. Danke schön.

 461. ... skriver:

  filmen är tyvärr kass.. kolla live klipp på youtube istället, finns ingenting av värde i filmen. o du ta en large hon har så jävla stora pattar.

 462. Bo Ek skriver:

  ur intervju med mapei:

  Du pratar engelska på scen, antar jag?
  – Ja, mest. Jag gör ju musik på engelska också, så det känns naturligt. Det hade varit konstigt att göra det här med Lars Demian eller någon annan svensk komiker.

  Lars Demian är inte komiker!
  – Vad vet jag?

 463. martin skriver:

  jag förstår inte varför. men först nu förstår jag beatles storhet. min mamma hade rätt.

 464. martin skriver:

  mamma!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 465. matti skriver:

  Jag tyckte vi gjorde en grym spelning i går på Kulturens hus, Luleå. Trots extremt sävlig (död?) konfrencier. Han presenterade alla som spelade fel, fel namn tillhörande helt påhittade genrer (utom då Kebnekajse, då började han yra om Stadspuben och Svartöstan, och som alla från Luleå vet: när the old folks börjar yra om det där så slutar de a l d r i g).
  Jag förekom hursomhelst, trängde mig före honom och presenterade oss som ”Mats och Matti. Vi spelar US Hardcore.”
  Sen brakade vi rätt in i en fantastisk version av Bullar. Publiken var lite surrig: somliga hade druckit för mycket trots sin respektingivande ålder och missade att det satt några yngre farbröder och spelade akustisk folkpop på scenen. Men sånt är ju kul. Då får man gräla lite med publiken, jag gillar det ibland. Lite trista covers: These Days, Streets of Your Town och (förlåt) There Is A Light. Men bra spelat och sjunget. Som Nina Ramsby sa på den där (underbara) konserten med Martin H på tv i söndags: ” Tack så mycket! Och varsågoda!”
  Slår ”Tack som fan” alla dagar i veckan.

 466. Hans skriver:

  Eller som Jens Lekman sa: ”Ni har varit fantastiska, jag har varit fantastisk”.

 467. Skamsen skriver:

  Jag tyckte Fredrik i Popsicle sade det bäst när han tog emot grammisen: ”Tack till oss själva och varsågod och hoppas, hoppas….” Ja, ni minns säkert fortsättningen.
  Annars var Andreas Mattsson bäst på mellansnack. ”Som ni hör så sjunger jag en kvarts tonsteg högre än vad jag ska. Det är för att vi är så nära ekvatorn.”

 468. kilotin skriver:

  Ni gjorde ju en grym spelning! These Days, särskilt. Vackert. Inte alls trist. Alls. Inte nånstans. Sen har jag alltid älskat gitarrmelodin i Ragnar och Spöken. Skickligt spelat eller skickligt komponerat vet jag ej vilket, men lovely never the less.

 469. matti skriver:

  Åh tack. Vi drog lite abrupt. Hans och Kilo. Kul att ses i alla fall.

 470. Benny skriver:

  ”Han presenterade alla som spelade fel”, alltså bara Mats då alltså?

  Jag säger det igen, Radioheads nya är sviiinbra.

 471. ... skriver:

  jens lekman kan ta och penisprutta sin farsa i röven..

 472. matti skriver:

  “Han presenterade alla som spelade fel”
  Presentationen konfrenciern gav av av de medverkande artisterna var uppåt väggarna felaktig. Monolog i stället för Dialog. Singing songwritng. Etc.
  Du fattade hela tiden, erkänn.

 473. Benny skriver:

  G-g-guilty.

 474. kilotin skriver:

  Så det var Hans?!
  Alltså, ”vår” Hans?
  I fall ja, borde jag ha ställt honom mot väggen för allt han har vräkt ur sig här under åren.

 475. Hans skriver:

  Ställa mot väggen är så överskattat, din stora skäggiga farliga bit.

 476. Skamsen skriver:

  Matti: Sitter här och lyssnar. Är det helt fel att tänka på Reevolution som en heterofientlig låt? Tänker på att ni ibland kallas breeders i homokretsar.

 477. matti skriver:

  Skamsen: Nej. Inte helt fel. Men den är ju fientlig mot homo sapiens öh. Vad är Breeders?

 478. Bo Ek skriver:

  Vagt nedsättande omdöme om heterosexuella inom gay-världen. Och Kim Deals band.

 479. Skamsen skriver:

  Bo Ek svarade på frågan. Kallas försvarsmekanism…

 480. Bo Ek skriver:

  Försvarsmekanism? Hurdå menar du?

  Och vet du förresten vad ”…” har fått för betydelse i detta och anknytande forum?

 481. Skamsen skriver:

  Nä. Jag vet inte vad ”…” har fått för betydelse här. Upplys mig.

  Med försvarsmekanism menar jag att man använder ett nedsättande uttryck mot det man är avundsjuk på för att man själv aldrig kommer att uppnå det. Gäller givetvis inte alla som homos som använder uttrycket.

 482. Skamsen skriver:

  Första ”som” ska bort i sista meningen.

 483. Kricke skriver:

  Vad konstigt. Tycker bögar att BQ låter som Breeders? Är det något som händer med öronen när man blir bög?

 484. Benny skriver:

  Gay Icon är Sveriges genom tiderna bögigaste bög-skiva. Efter allt som Jens Lekman har gjort. Han har inte en straight cell i kroppen.

  Jari är Greig reinkarnerad. Kboi är bergakungen.

 485. KBoi skriver:

  Blanda inte in mig i dina konstiga fantasier.

  … betyder att man vill ligga. Med vem som helst.

 486. Benny skriver:

  Åh gud så skönt att jag slipper se Micke Nilsson ikväll.

 487. hjort skriver:

  KBoi: Hur uppkom den där betydelsen av ”…” egentligen? Det var före min tid.

 488. KBoi skriver:

  Vet inte. Fråga Matti eller gummo eller vp. Eller kanske Martin L.

 489. hjort skriver:

  ok.
  matti/gummo/vp/martin: Hur uppkom den där betydelsen av “…” egentligen? Det var före min tid.

 490. hjort skriver:

  eller skit samma förresten. ingen mening med att förklara ett skämt.

 491. matti skriver:

  Breeders. Oh my god. Det är det vi är. Avundsjuka. På Kim Deal.

  Nya Kent låter förresten som gamla Kent. Som reklam-Radiohead. Den är inte bra, alltså. Nya Radiohead låter som reklam-BQ. Den är rätt bra.

 492. Benny skriver:

  Vad innebär ”reklam-”?

 493. Kricke skriver:

  Det betyder ”Bennys morsa”.

 494. vp skriver:

  som om någon någonsin trott att kents nya skulle vara bra. kent är ju kräkmedel. det har de alltid varit. skuukt dåliga. sämt.

  det där med … har jag aldrig varit inblandad i.

  och inte slapp man se micke nilsson heller. och inte erik edman heller. och inte slapp man höra glenn heller. det roligaste, eller tråkigaste, av allt var ändå när han, på fullt allvar tror jag, påstod att petter hansson aldrig gör en dålig match. ungefär då somnade jag.

 495. matti skriver:

  Det sämsta var Isaksson och hans sepiga utsparkar. Och är det nån annan som har en känsla av att Elmander skulle våldta sina föräldrar om det skulle impa the slightest på Zlatan?

  Men reklam menar jag att de gör förenklade versioner av något i botten märkvärdigt, i syfte att få folk att göra något, typ handla. Det är inte bara dåligt med det. Och jag gillar Kent litegrann ändå. Det där med Ingenting ingenting. Det har någon slags hypnotisk effekt på mig. Å ena sidan. Det har säkert Joe Labero med och trolleri är det värsta jag vet.

 496. Bo Ek skriver:

  Det hela var en mycket tragisk affär. Kommentatorn sa att man ska spela på Zlatan längs marken, för han är inte bra i luften. Det är fel. Zlatan är inte alls oäven i luften, det har han visat flera gånger. I så fall kan man inte slå några inlägg eller hörnor. Det är intressant det där, Bosse kommentator är helt och fullt galen. Alla hans uttalanden är ad hoc. Ena minuten säger han att de måste anfalla på vänsterkanten för att nästa hävda att det är högerkanten som gäller. Det han precis sagt räknas inte. Sen är kommenatorerna måttligt kritiska mot någon annan än Ibra. Han är en spelare av mycket hög klass, kanske bäst i världen. Han står alltid rätt placerad (han har en intressant kurva han rör sig i bakom anfallslinjen när han inte har boll). Han slår fantastiska passningar som Elmander förstår lite för sent för att de ska gå fram. Kommentatorerna säger allt som oftast att ”nu har det släppt för Zlatan” när han väl får boll. Ingen säger nånting när Allbäck (han som kallas ”Mackan”), den kliniske avslutaren, inte ens träffar kortsidan när han får en chans att skjuta. Och så får Linderoth cred. Vad gör han egentligen? Bryter halvfult på gränsen till gult och slår luftpastejer som inte en jävel kan nå. Speluppläggare my ass! Och att hela spelet är låst i en mittfältsdiamant där Linderoths position spelar huvudroll är helt förkastligt. Varför kan man inte spela två parallella innermittfältare där båda har defensiva och offensiva roller? Vad är det som säger att det inte går?

  Lyssnade på Kents nya igår. Idag känner jag mig bakis och konstig. Det var dåligt. Jag tyckte om Kent en gång 1993, men sen dess har jag ändrat mig.

 497. Bo Ek skriver:

  Det bör tilläggas att jag gillade Kingmaker och Sugar samtidigt. Inte utan att man undrar vad man höll på med.

 498. Klas skriver:

  Bo Ek: Som gammal fotbollsgymnasiekille måste jag ge mig in i det här. Fotboll är min drog.
  Jag håller med dig om att Z är helt okej i luften. Men det är stor skillnad på att få långbollar från målvakt eller backlinje och försöka vara kreativ, mot för att få inlägg när ens lag tagit sig runt på kanten. Ingen spelare, förutom kanske Koller från Tjeckien är farlig när han får en långboll från 65 meter, med en mittback i ryggen. Hur kan man ha som taktik (spelarna berättade det åt Runheim efter matchen) att lyfta långt i början mot Nordirland!?
  Okej mot Argentina eller Brasisilen att man vill klara första kvarten men hemma mot ett gäng kyrkogårsvaktmästare? Inters spel går ut på att hitta Zlatan på fötterna, rättvänd så han kan vara kreativ. Kolla på deras matcher, sex av tio anfall söker de den lösningen. Så han kan släppa tillbaka och de kan börja hitta kombinationer. Sverige ger han pastejer på huvudet, felvänd med en mittback i ryggen. Här har vi världens bäste forward och han får den inte på fötterna. Det är faktiskt tjänstefel att inte använda Zlatan på fötterna.

 499. Bo Ek skriver:

  Klas – jag håller med dig i nästan allt. Vad kommenatatorerna menade igår var dock att man under inga omständigheter kan spela Zlatan på huvudet, att han inte klarar nånting om han inte får bollen på fötterna. Givetvis är ingen betjänt av smöriga pastejer som studsar 10 meter upp i luften. Tacka fan för att Alexandersson, mästaren på det området, inte var med igår. För övrigt skulle jag vilja ha hans jobb, jogga lite på kanten och slå tåpaj så fort bollen kommer nära. Ett träben och två emaljögon verkar vara vad som krävs, är inte så säker på att jag är villig att fixa det.

  Ditt påstående om att Zlatan är bäst med bollen på fötterna och rättvänd är en floskel av guds nåde. Nämn en fotbollsspelare som inte är kalas när han står med näsan mot mål och får bollen klistrad vid vristen. Marcus Allbäck, eller ”Mackan” som han kallas, är den enda jag kommer på.

 500. Klas skriver:

  Bo: Jo, du har väldigt rätt i att alla fotbollsspelare är bättre med den vid fötterna (förutom Elmander som är bättre med den fem meter framför fötterna då han kan sträcka ut) och jag tror vi menar samma sak egentligen.
  Jag menar väl egentligen bara att när man har världens bäste forward måste man våga spela mer efter backen. Det är inte 1986 längre och Robet Prytz är den ende svensk som kan trixa till 100.
  Om kommentatorerna har du partvis rätt också. Bo GT var lite väl nitisk när han klagade hela tiden att man aldrig fick spela långt, det är naturligtvis inte sant. Men jag gillade att han sa till Glenn. För Hysen är ju så dålig att man får magsår. Hur kan man exempelvis säga att Lagerbäck kommer att byta in Micke Nilsson som back och sätta upp Concha på mittfältet när Chippen gick ut? Alla vet ju att Micke Nilsson slog igenom både i Halmstad och landslaget som yttermittfältare. Hysen är bara med för att han är grå-tinnings-snygg. Han är ju dummare är alla fotbollskillar ihop som jag stött på i ett omklädningsrum. Och då har jag stött på många ska du veta. Om han hamnar vid omklädningsrumsstereon så spelar han garaterat Ac/Dc. Och alla vet ju att Blåvitt gick till prostituerade när de spelade europacuper i öststater på åttiotalet. Jävla gaisare

 501. Skamsen skriver:

  Jag förstår mig inte på fotboll och borde hålla käften. Jag vet inte ens vad offside är trots att jag sett Kvarteret Korpen 37 gånger.
  Men Kent tycker jag alltid har haft några bra låtar på varje skiva. Men live vill man ju inte se dem…

 502. Bo Ek skriver:

  Grejen är att det så lätt blir dogmatiskt. Man ska spela efter marken, ja. Det är effektivt och ofta enklare när det funkar. Detta får dock inte utesluta att man spelar bollen i luften. Jag tycker Zlatan är ett typexempel på en spelare som inte faller i den dogmatiska fällan. Han spelar efter situation och gör det som blir bäst, har ett öga för när han kan trixa upp den i luften och när det är enklare att slå en stenhård och rak pass i djupled. Sen att medspelarna i landslaget inte fattar förrän det är försent är en annan grej.

  Linderoth är motpolen. Han spelar exakt likadant varje match, oavsett om det funkar eller inte. Han är en träbock och ibland rent av korkad. Axel mot axel, bort med motståndaren och sen en skön lantpaté rätt upp i mumindalen, trots att han ofta har sex andra alternativ att kortpassa där han kan få igång ett bra uppspel. Igår lyckades han flytta upp sin sorgliga lekamen en gång. I övrigt rör han sig inte utanför sitt kungadöme av skit, strax i närheten av mittcirkeln.

 503. Klas skriver:

  ”Han spelar efter situation och gör det som blir bäst, har ett öga för när han kan trixa upp den i luften och när det är enklare att slå en stenhård och rak pass i djupled”

  Här ger jag mig inte. Jag menar att man måste skilja på att slå långa från backlinjen 65 meter som är en lösning man bara ska använda sig av när det måste rensas, och att Zlatan trixar upp bollen när han har den i sin ägo och är konstruktiv. Det är två olika saker. Jag menar inte att bollen alltid måste slicka marken. Men på landslagsnivå ska man som backspelare kunna sidledspassa sig ur ett läge när man är fyra backar mot en eller kanske två forwards som pressar. Det kan inte Mellberg, det kan inte Hansson. Eller så får de inte för Lagerbäck.

  Vi gör ett experiment. Kolla nästa gång Barcelona spelar match. Jag lovar dig 100 spänn skattefritt om du ser barcas backlinje rensa mer än två gånger på nittio minuter, oavsett om de möter Real eller Murcia. Så är det. Vi kan/ska kräva mer av en svenskt landslag hemma mot Nordirland än att de under sextio minuter spelar varannan lång. Hur man än vrider och vänder på det faktum så är det alldeles åt helvete. Fan jag älskar när man pratar fotboll så här på liv och död. Som att inget annat spelar roll. Jag skulle jobba ett år på samhall om sverige skulle vinna VM i utbyte. Kalix i mig är stark.

 504. kramp skriver:

  sportgroda under gårdagkvällens match och tillika kvällens behållning: ”…Lasse Lagerbäck och hans assisterande undersköterska Roland Andersson”.

  nu, trots att vi gjorde mål på en fast situation och var ytterst nära på källströms frispark, är vi ändå värdelösa på fasta situationer. på så många hörnor kan vi inte lyckas få en enda farlig chans ändå. anders svensson lägger dom i knähöjd på första stolpen och kim källström är som vanligt, att han får till det en gång av trettio. och varför utnyttjar vi inte conchas inkast? killen ingen hört talas om som spelar helt ok.

 505. Bo Ek skriver:

  Klas, jag håller med och det uttryckte jag också såhär:

  ”Givetvis är ingen betjänt av smöriga pastejer som studsar 10 meter upp i luften.”

  Vad jag menar är att Zlatan klarar trixiga luftinlägg, och då menar jag inte 65-metersbollar utan adress från Niklas Alexandersson utan sköna inlägg från Kongo Kim, såväl som slickade markpassningar. Av kommentatorernas utsagor lät de dock som att de menar att han klarar att bollen studsar ens 30 centimeter över mark. Vi är överens, så varken du eller jag behöver ge oss. Och behåll dina hundra kr. Vi vet ju alla att det är precis så.

 506. Bo Ek skriver:

  att han inte klarar att bollen studsar menar jag givetvis.

 507. Klas skriver:

  Ok, då hajar jag. Missförstod. Vi tar hundringen och dricker upp den tillsammans istället. Knacka mig på axeln nästa gång på krogen. Varför svarar ingen av de andra? Matti, kan du inget om fotboll? Teglund, har du bara pianofingrar? Ni andra?

 508. vp skriver:

  vi jobbar ju.

 509. vp skriver:

  BWAHAHAHAAA!

 510. Bo Ek skriver:

  Till att börja med är jag beredd att skänka bort detta EM-slutspel, bara vi blir av med Lagerbäck. Sen är jag villig att jobba i södra norrland i två hela år om vi vinner ett mästerskap.

  Vänta, det gör jag ju redan. Nu är det upp till landslaget att leverera!

 511. matti skriver:

  Jag tycker Linderoth gör ett bra jobb.
  I övrigt är jag så arg i dag att jag misstänker att jag fått det där 28 dagar senare-viruset. På allt och alla helt utan anledning. Håll er borta, svin.

  Jag kan inte så mycket om fotboll. Jag har jobbat. Det har gått åt helvete.

 512. hjort skriver:

  ”Det har någon slags hypnotisk effekt på mig. Å ena sidan. Det har säkert Joe Labero med och trolleri är det värsta jag vet.”

  Håhåhåå! Bäst idag.

  Har inte hört mer än Ingenting från Kents nya, men jag tror det räcker för mig. Har inte gillat dem sen högstadiet, cirkus tio år sen. Möjligtvis med undantag för Vinter Noll2, och videon till Max 500. Den är grym. Kuslig som fan.

  Radioheads nya var helt ok på första lyssningen, och likaså Hives nya måste jag erkänna. Fotboll däremot har jag aldrig riktigt förstått, men i sällskap med goda vänner och gott öl så kan det vara hur grymt som helst trots att jag ingenting begriper.

  matti: Tråkigt att höra. Gäller det jobb för brödfödan eller det konstnärliga, eller vad man ska kalla det?

 513. matti skriver:

  Äh. Bara sur och ont i huvet. Och så skäller jag på folk och får dåligt samvete. Och blir sur för det. Jajaja. Den här skämtartikeln till dag är snart slut. Och i morgon blir det, kanske inte bra men, bättre. Åtminstone.

  Jag gillar nya Radiohead och efter den inledande 5/4-delshistorian så liksom öppnar skivan upp sig. The Knife är en adekvat jämförelse, och jag tycker Silent Shout är bättre än de två senaste med Radiohead. Fast There There är en av deras två-tre bästa låtar.
  Men det är ju inte Bear Quartet International Airport. Eller Faries, eller annan valfri från Eternity Now. Fast det låter som om de lyssnat på den. Jag menar inget annat med det, bara att det låter som om de lyssnat på den.

 514. Klas skriver:

  Jag kan sträcka mig till att ge melody club full på nästa gång de spelar live i lule. men då får det fan i mig bli em-guld

 515. Klas skriver:

  full pott till melody club menar jag. 5 kurirer

 516. Jonas skriver:

  Jag tycker inte man ska snacka skit om Sverige.

 517. gummo skriver:

  Som gammal fotbollstränare måste jag säga att ni har fel. Kolla på en valfri IFK Norrköping-match. De drar 70 meters långbollar HELA tiden. Och vinner superettan överlägsen. Och Klas – fotbollstränare trumfar fotbollsgymnasium.

  Jag ger bort en isländsk 0-3 förlust mot Vatikanstaten mot att Liston blir förbundskapten med Henrik Dagård som fystränare och Ragnar Skanåker som idrottspsykolog. Allbäck, eller någon annan blond och blåögd med smilgropar, på platserna 1-11.

 518. Klas skriver:

  Äh. hur många här har vigt ett gymnasieliv åt sport? Här är bara en massa musikmärkare och flummare.
  Författare, rödvinsfyllor och kultursvammel. Fotbollsgymnasiet, det ni. Det var rediga tag. Pripps, sprit, absolute music, göteborgs rape, frisörtjejer på hemmafesthångel, peak-skjortor och tajta levisjeans. Inget jävla svammel med andra ord

 519. Janne Kask skriver:

  Och inte var nån på nån öde ö med Robban och Anders Lundin ens!

 520. Jonas skriver:

  ”Alla som finns här inne, ta fram, längst ned ifrån tårna och hela vägen upp, den mentala kraften, den psykiska kraften som krävs för att vinna på bortaplan”

  Jag har gjort världen en tjänst och laddat upp en klassiker på nätet: http://video.google.com/videoplay?docid=-7957743208666251912&q=lule%C3%A5+hockey&total=107&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=4

 521. Kricke skriver:

  Se upp Cristian, he´ll go all Robinson on you!

 522. Klas skriver:

  Förutom att ni slängde bort hela gymnasiet på att gå ES så hade ni inte klarat er en dag på ön. Där behöver man rediga Kalix-tag i nävarna för att ta sig fram. Ett palmhjärta öppnar inte av sig självt.

 523. Klas skriver:

  Jonas: Tack för videon, fy fan va vackert. Sånt där kan få mig att stanna fem år till i Lule

 524. gummo skriver:

  Nej Klas. Så funkar det inte. En vinter fixade jag där. Sen sköt jag mig själv, bildligt talat. Åkte till Södertälje, vaxade benen och gick med i en loppcirkus.

 525. Klas skriver:

  Gummo: Respekt

 526. stalle skriver:

  Klas, vi gick inte gymnasiet.

 527. Kricke skriver:

  Mitt stalltips är ändå att Stalle hade klarat sig rätt bra på den där ön. Men egentligen, det enda jag bryr mig om, är hur mycket man får ligga om man har vatt med på Robinson. Jag menar, fick Robban så mycket som han säger, hur bra har inte ours truly klarat sig?

  Sen tycker jag fan att alla dessa jävla forskare som hänger runt BQ borde ta och skärpa sig. Ägna er åt era jobb istället för att hänga här, era jävla slöfockar.

 528. Bo Ek skriver:

  Jag är inte fosskare. Har aldrig varit och kommer sannolikt aldrig bli. Fast riktigt säker kan man ju inte vara.

 529. matti skriver:

  Ok. Men vem tar med en gammal man på Mapei då? Så länge jag är hemma till läggdags är jag finfint sällskap.

 530. matti skriver:

  Fan. Jag går väl själv då.
  Btw, det här är jag extremt mallig över: http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=173002800
  En hund som jag.

 531. hjort skriver:

  En hund som jag. Fan vad fint. Och fan vad jag saknar min gamla vovve nu. Har aldrig hört talas om Bröderna Lindgren innan förresten. Men, men, jag är ju alltid så jävla efter med allting. Efter och bakom.

  Jonas: Fan så lamt! Helt underbart.

 532. stalle skriver:

  En hund som jag. Fan vad fint. Och fan vad jag saknar min gamla vovve nu. Jag är också efter, men ska skaffa ny hund och även den där musiken.

 533. kilotin skriver:

  En hund som jag. Fan vad fint. Och fan vad jag saknar min gamla vovve nu. Jag är också efter, men ska nog inte skaffa en ny hund. Dock den där musiken.

 534. stalle skriver:

  http://www.sr.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/324/295796_366_247.jpg

  Frågesport så här på lördan. Från vilken svensk grupp är denna fotoidé snodd? Rätt svar får gå hem ensammen.

 535. stalle skriver:

  Å det är alltså Isolation years som badar på bilden…

 536. kilotin skriver:

  Får sån ”vad hände sen”-känsla av den bilden.
  – och så var det bara 1-2-3-4, fyra killar kvar.

  Om jag var med på den bilden skulle jag ligga på botten. Näsan ovan vattnet igår? Lycka till idag.
  Ni andra, gå och köp jobb.

 537. matti skriver:

  stalle: Kai Martin? Dom dummaste? Fan, jag ser det framför mig, men kommer inte på det.

 538. stalle skriver:

  rätt årtionde matti, men du ska lite norrut

 539. skräddarn skriver:

  slint badar väl så där?

 540. hjort skriver:

  stalle: Hundskaffartips. Rädda en övergiven irländsk jycke.

  http://www.hundarutanhem.se/

  Vet inte om det är nåt för dig, men hellre en länk för mycket än en för lite.

 541. matti skriver:

  Slint gör det, ja. Och nu vet jag: Brända Barn.

 542. otto link skriver:

  trevligt att ha hittat hit. har ju saknat bq-gästboken.

  omslaget till klassikern ”spiderland” med slint

  och här är några andra som badar. Jag kan inte svära på om de har nån orkester ihop dock.

 543. Stalle skriver:

  hjort: redan bokat att kolla på hund i helgen.
  matti: right on.

 544. Stalle skriver:

  rätt länk

 545. Klas skriver:

  Ett vackert stycke musikhistoria: Mats har gjort en fantastisk intervju med allas vår 50 cent. Sluta inte läsa nu, ni som inte kan er 50 och tror att ni inte bryrr er om han.
  50 är mycket mer än 9 skotthål och sexistiska videos. Ärligt. Här fångar Mats exakt vart hiphop står idag och varför. Det är en popkulturell samtidsskildring som är nåt i hästväg.

  Länk: http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=806731&BroadcastDate=&IsBlock=1

 546. Benny skriver:

  I Umeå bjuder kommunen på kaffe och inträdet när det vankas fotboll. I Umeå är alla kära i alla, ingen är otrogen och alla betalar svingärna sin skatt.

 547. UA skriver:

  puss på er alla!
  exta till matti

 548. UA skriver:

  extra*

 549. gumman skriver:

  underhåll mig, pliis.

 550. matti skriver:

  Ska inom kort uppdatera den här sidan. Det händer lite grejer, det här jag ska göra med Ulf Sturesson bland annat. Måste invänta en del information först bara.

 551. stalle skriver:

  Vi har uppdaterat lite… åker till Luleå på torsdag dessutom.

 552. skräddarn skriver:

  det låter ju kul. det där med luleå, sturesson och allt. nåt annat som låter kul så här halvvägs genom är conny nimmersjös skiva.

 553. hjort skriver:

  skräddarn: o fan! har en liten bob hund-revival här själv. hur låter plattan om du skulle ge dig på att beskriva den?

 554. skräddarn skriver:

  enkelt sagt: bra. lite sådär svensk monoton gubbindieindustri med fint gitarrspel och grymma texter om södertälje, vänner och familj. great.

 555. hjort skriver:

  Ok, tack ska du ha! Ska kolla upp plattan när jag får tillfälle.

 556. UA skriver:

  jag fick ingen puss tillbaka nähä
  är det så man uppskattas va
  fu då matti

 557. matti skriver:

  Puss puss. Du kan fu bäst du vill. I’m on a roll för en gångs skull.

 558. sverker being weirdo being a bad drunk skriver:

  vad döper man en låt som handlar om gubbarna egentligen?

 559. otto link skriver:

  Jag är så jävla pepp (aka ”sugen”) på ett nytt bq-album så det finns inte! Tyckte inget vidare om varken ”Saturday Night” eller ”Eternity Now” från första början, men nu är de nästan det enda jag lyssnar på. Finns inget annat som låter som de skivorna. ”Saturday Night” är en stor stark femma (af funf möjliga) i min bok numera. Har hämtat mycket kraft, kräftspad och inspiration från den. ”Eternity Now” har flera goda stunder den också, men ”improvisationsspåren” mellan jejo och jari hade man kanske klarat sig utan. De känns mer märkliga för att vara märkliga.
  – He he! Det här kan ju ingen jävel gilla! Det här tar vi med på plattan. (Ska du ha ett hekto sparris?)
  Hmm… Det roliga är att precis när jag sitter och skriver det här så rullar omedvetet riffet i ”faeces” runt i huvudet på mig. Den kanske inte är så jävla dum ändå, men den är ju ingen ”wear that jacket” eller ”open the door, open” heller…

 560. KBoi skriver:

  sverker being weirdo being a bad drunk – The gubbs.

 561. Unabombaren skriver:

  Men skriv något då matti, vi vill veta vad som händer med vår älskade matti!!!

 562. otto link skriver:

  finns det någonstans på nätet som man kan ladda hem spelningen från nalen som svt sände?
  nån som har den digitalt och vill dela med sig?

 563. UA skriver:

  tack för pussen, jag är ju kär. hur blir det med musiken? update update update.

 564. Bo Ek skriver:

  Spännande s.k. beef där mellan Klaz och Teg. I mitt tycke var det dock mer färs. Fortsätt så grabbar, att gnabbas lite där nere.

 565. gummo skriver:

  nu har jag plötsligt en beef med K-laz. men jag tänker inte plocka upp den tråden. funderade ett tag på att anlita minstings-teg på driveby-shooting, men avhöll mig. vad var det kant sa? andra kinden till och allt det där.

 566. vp skriver:

  inte fan va dä kant som sa dä?

  jag tycker det var synd att beefen dog så snabbt och att kombattanterna inte vill kännas vid den i efterhand. det var en riktig beef. och den var mycket underhållande. ungefär som i gamla tider när kboi och jag brukade battla (vi har slutat med sånt för det är barnsligt). synd bara att båda gav sig så lätt.

 567. kilotin skriver:

  jag tror han sa: håll dig på din kant och allt det där

 568. kilotin skriver:

  Så man inte blir kantad som allt för kantig.

 569. gummo skriver:

  kantstött

 570. Benny skriver:

  Shit, Sinead O’Connor-klippet från Strages lista. Man blir ju helt lipig, integritet 4-ever.

 571. kilotin skriver:

  Kant i början av sin kariär: praktikant

 572. kilotin skriver:

  Kant var en riktig kvinnokarl: trekant

 573. Hans skriver:

  Benny. Gör rätt, gör om.

 574. david skriver:

  men va fan… min länk funkade dåligt. kör lite utdrag från henrik rydström-chatten istället:

  Fråga: Visst är du snabbare än Lantz?
  Henrik Rydström: I sidled, ja.

  Fråga: Om Kalmar vinner allsvenskan är det bara att gratulera. Men är det inte ett svaghetsbetyg till svensk fotboll att ni kan bli bäst i landet? Ni saknar egentligen allting som behövs för att klara sig i den internationella fotbollen.

  Henrik Rydström: Hahaha…..hohohoho……vänta, jag ska svara, ska bara skratta klart först, åh, där kom tårarna också…..haha….hohoho…..sådär, nu ska jag ta mig samman. Jo, det är ett underbetyg. Att ett lag som spelar bra pressfotboll, som är täta i defensiven, som har ett fint passningsspel och som är starka på fasta situationer får inte vinna Allsvenskan. Då dör fotbollen.

 575. hjort skriver:

  På tal om precis ingenting så råkade jag se slutet på ett gammalt avsnitt med Bröderna Dal på Barnkanalen i helgen. Fan vad mäktig låten i sluttexterna är där, Eye of Wendor med Mandalaband. Ända till det blir stabbiga elgitarrer för allt vad tygen håller åtminstone.

 576. matti skriver:

  När allt blir spännande i Bröderna Dal, den där mystiska musiken man hör då: jag har snott det. först till någon Chutzpa eller Ape Sex-låt. Sen till Jag vill inte förstå. Outrot i den.

  Liten värld, liksom.

 577. matti skriver:

  Förresten. Gubbängsfestivalen på lördag. Jag spelar där. Googla för info. Verkar bra. Hade jag inte spelat själv och bott så långt ifrån som, säg, Uppsala eller Gnesta, hade jag lätt betalat de 160 spänn det kostar att komma in.

 578. NAnders formally known as the Shit skriver:

  Hade supergärna kommit – men är stuck between a rock and a hard place. I Skåne.

  Sen tycker jag förresten att alla gör den fetaste vågen för VP. Ni vet varför. Hans grabbar asså.

 579. Skamsen skriver:

  Matti: Menar du cliffhangermusiken som kommer precis när de fryser bilden? Den musiken är ju helond. Jag vågade knappt flytta mig från TVn efter att ha hört den när jag var liten.

 580. hjort skriver:

  Det är ju själva fan att det verkar hända så mycket kul när man är pank. Måste fixa ett jobb.

 581. matti skriver:

  Vaddå? Hans grabbar? Är det grattis som gäller? Dubbelgrattis alltså, till hans madame med?

  Men vafan, VÅGEN!

  DEn här låten ska jag spela på lördag.

  http://www.youtube.com/watch?v=nCzUMjCykn8

  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!! Jag dör vad sjukt roligt!!!!

 582. hjort skriver:

  Visst fan, glömde. Förlåt.
  Känner inte dig, vp, men det verkar som att ett grattis är på sitt plats: Grattis!

 583. Skamsen skriver:

  Skamsen säger:

  Skrivet den 30 oktober 2007 kl. 14:43

  Matti: Menar du cliffhangermusiken som kommer precis när de fryser bilden?

 584. kilotin skriver:

  Mohahaha! Vilken kul länk!

  En till som vet hur man gör:
  http://www.youtube.com/watch?v=_s3Sk8o3xaU

 585. matti skriver:

  Skamsen: Yes.

 586. vp skriver:

  det är min madame som ska ha vågen. jag åkte ju bara med. och tur var nog det. nu, först nu, fattar jag varför du skaffat fem matti.

 587. skräddarn skriver:

  jag tänkte nog gå på lördag. först har jag avslutning med mitt korplag på läckerbiten men sen blir det gubbängen. finns det någon schema för när akterna spelar?

 588. Stalle skriver:

  Vp: Grattis!

 589. Anonym skriver:

  si

Skriv en kommentar

Din epostadress visas aldrig