TIDIGA EXPLOITED ELLER HUR JAG LÄRDE MIG ATT ÄLSKA PANDEMIN


Beställ boken »

Först av allt, lite fakta. Tidiga Exploited är skriven mellan vårarna 20-21. Under pandemin. Den är en direkt fortsättning på Med rätt att dö. Biografiskt är det ett faktum. Den är ett försök att vrida tillbaka en klocka, vrida om en kniv, vrida och vända teman, som en trasa. Vända den biografiska principen, liksom ställa den i en spegel. Ett försök att vända sig i sin egen grav utan att hamna i den. Tiden är ett ihopknölat papper som vecklas upp och ut. Och ingen förstår på vilken sida man befinner sig.

Böcker, när man skriver dem, man skickar in manus till förläggare och redaktör, tar deras skäll och i sällsynta fall beröm och skriver om och skriver om tills de tröttnar på en. Ungefär då är boken klar. Boken jag tänkte och syftade på var Med rätt att dö. Är, inte var, den finns ju fortfarande och jag tänker på den nu.

Och då händer det att en pandemi bryter ut och alla ens övriga åtaganden, t ex planerade turnéer, ställs in. Och då kanske man börjar skriva nytt direkt. T ex en ny skiva (Häxor) och/eller en ny bok (Tidiga Exploited).

Skivor går ju, bara man lägger manken till, fort som en blixt att göra. I alla fall om man gjort några innan. Det måste gå fort också, andras tid och pengar står på spel. Men man kan också bolla idéer med andra, inblandade i skivan eller ej.

Med böckerna är man ensam som Tom Hanks på en öde ö, men utan volleyboll. Men med tak över huvet, om man har tur. Om man inte föredrar himlen. Inte i motsats till helvetet alltså, utan till skillnad från inomhus.

Jag menar att innan skället och berömmet från förläggare och redaktörer börjar är det väldigt ensamt. Och det var väldigt länge sedan jag var ensam. Helt i fred. Till freds. Fast det har jag nog aldrig varit. Men på ett personligt plan var det alltså väldigt härligt med pandemin. Som jag absolut inte förringar allvaret i. Men det var skönt att alla andra var lika upptagna med sig själva som jag var. Förutom några skivinspelningar där i början, eller i slutet av början, av arbetet med Tidiga Exploited har jag verkligen varit ensam, ensammare än vanligt.

Helt ärligt, jag har skrivit så väldigt mycket om det här nu, hoppat mellan genitiv och tempus att jag på sätt och vis tappat förmågan att befinna mig i nuet. Eller om jag tappat förmågan att befinna mig någon annanstans än just där. Här. Just nu, i nuet.

Det enda verkligt biografiska är det. Att jag under det här arbetet nog formaterat om min hjärna. Och jag fortsätter med det. Resten, det jag skulle kunna säga om vad som finns i boken, finns i boken och det får man väl läsa sig till i boken, i Tidiga Exploited. Gör det, läs den, jag är upptagen med nästa gamla bok, med nästa gamla skiva. Vi hörs eftersom. Förr eller senare ses vi också. Eller innan. Vi ses för länge sen. Vi sågs sen.

Vänligen,

Mattias Alkberg

81 kommentarer

Skriv en kommentar
 1. stalle skriver:

  ❤️👊🏻

 2. G skriver:

  En fantastisk titel på diktsamlingen och sedan inlägget med Dr Merkwürdigliebe-parafras på det!

 3. tp skriver:

  Aha, dax att byta ut toalitten mao! Börjar ju ändå kunna Med rätt att dö efter drygt ett års användande.

 4. Anonym skriver:

  Tack Gud för männen från Norrbotten. Matti med sina böcker, Ingemar med sin gräsmatta. Orden och jorden!

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/se-ingemars-jattelika-grasmatta-i-vita-plojer-ner-tiotusentals-kronor

 5. Magnus skriver:

  Kul med Donda! Men himla tråkigt med Lee Perry. :(

 6. matti skriver:

  Har lyssnat på Donda i samnanlagt ungefär åtta timmar nu. Mitt betyg är fyra starka kringlor av fem möjliga. Men det kan ju ändras.

 7. H skriver:

  Snålt!

 8. matti skriver:

  Som sagt, det kan ju ändras. 😉

 9. Sue skriver:

  Det var som att känslorna kastade mig rakt in i väggen när jag hörde denna. Jag vill skriva om den men jag klarar det inte. Mina förklaringar skulle bara förstöra.

  https://open.spotify.com/track/6DZz58CbF0AKw5PCKqNKcM?si=y0goqoZOSiiuHCNOs5b1lA&dl_branch=1

 10. Sue skriver:

  The Guardian däremot har mål i mun:

  “He coasts by with gospel fragments that don’t really go anywhere, something particularly evident on Come to Life, with a piano line that pulls the heartstrings in the manner of a cancer charity TV commercial.”

 11. H skriver:

  Ja, han gör ju kristen musik numera, amerikansk evangelisk kristen till och med. Det måste man förstås inte tycka om, men det blir som att klaga på att Onkel Kånkel sjunger om snusk.

  Och att det hörs i musiken. Och märks i form av de på många sätt osmakliga featsen med Marilyn Manson, som jag tror härrör ur en genuin önskan från Kanye att vara kristuslik (samt hans kändisfixering) snarare än att provocera. Om man ser det ur sin egen logik tycker jag att det blir en annan sak. Jag har inte läst Guardian-recensionen, men jag tycker det blir märkligt att lyfta ut separata låtar ur en (härligt rörig) helhet. Jag tycker att skivan är helt fantastisk.

 12. H skriver:

  … och Chris Brown, skulle det stå, om pluralen före Marilyn Manson förvirrade läsaren.

 13. Sue skriver:

  H, vad menar du med kopplingen mellan Kanye, Chris Brown och Marilyn Manson? Hänger inte med, är nybörjare :)

 14. Sue skriver:

  En av anledningarna att jag har fallit så hårt för Kanye är det kristna (jag är nydöpt). Jag känner mig bekräftad när Kanye visar att det smutsiga och andliga kan finnas i samma människa. Det hör så klart samman med min egen strävan att skapa ett bättre liv ur ett destruktivt, som nykter alkoholist. Och det är så klart inte samma sak som att försöka vara ett helgon, tvärtom är det att ta ansvar för sin egen skit. Det är gudstro för mig.

  Om jag ska säga något generellt om skivan så är den det bästa jag hört.

 15. Sue skriver:

  Förlåt, nu kanske jag lät som att jag tror på en dömande Gud? Så är inte fallet, tvärtom. Det finaste min präst sagt till mig är att vi bär inte Gud genom våra andliga handlingar, utan vi är burna av Gud. Nåden är att vara älskad oavsett. FÖRLÅT igen för predikan men detta är extremt viktigt för mig, jag vill inte skriva nåt som kan uppfattas :)

 16. H skriver:

  Sue: Marilyn Manson och Chris Brown gästar båda på skivan. Samt Dababy, som nyligen blev så kallat cancelled för homofobiska uttalanden.

  Särskilt Marilyn Mansons medverkan är svår att uppfatta som något annat än ett ställningstagande från Kanye (”Tell me if you need someone that needs Jesus…”). Texten Manson sjunger, ”We’re all liars, guess who’s going to jail tonight? God’s gonna post my bail tonight” tolkar jag som att Manson erkänner sina synder (alltså sin skuld) och får syndernas förlåtelse – alltså att det är Kanyes avsikt med Mansons medverkan.

  Håller med om det smutsiga och det andliga som finns samtidigt hos Kanye.

 17. Sue skriver:

  H: Tack! Då förstår jag. Och i ärlighetens namn var det ju du som först satte mig på spåret andligt/smutsigt när jag bad dig om en första introduktion till Kanye.

 18. Sue skriver:

  Apropå saker som är svåra att tala om är det här ett utmanande poddavsnitt om #metoo. Så mycket sägs som jag tänkt och känt men inte orkat formulera pga samhällsklimatet.

  https://open.spotify.com/episode/5Vp5m7J9p7ZHna6oSH2GW6?si=AAZCfx5eTwW2qv1qSbZhkw&dl_branch=1

 19. matti skriver:

  Nya Abba

  HELT OK

 20. shredd skriver:

  Ye är geni. Kristen eller inte, han har haft det från första början. Tycker Donda är det bästa han gjort sedan Yeezus.

 21. shredd skriver:

  Abba däremot! Fakking gårdare!

 22. Sue skriver:

  Nu har jag hittat Kid Cudi genom Kanye ❤️❤️❤️

 23. matti skriver:

  Det finns ingen god kapitalism men det finns goda kapitalister såklart. Fast de är dumma, det är dem.

 24. matti skriver:

  Obs! Nya turnédatum här på sidan. Kan såklart komma nya igen. Och fler.

 25. gummo skriver:

  Throwback till det enda i mitt liv jag gjort som jag är stolt över (minus kanske barnen):

  ”Studerar man projektet lite närmre märker man att det mest verkar handla om en klubb för inbördes beundran. Vilket inte behöver vara fel om det kommer ut bra popmusik ur det. Det gör det på Money Talks ibland – men tyvärr alltför sällan.
  Laaksos inledande “Blizzard” är ett exempel, Andreas Mattsons (Sweet Chariots) och The Concretes bidrag är två andra. Men mestadels är tolkningarna sega och tråkiga. Och på den punkten skiljer sig inte denna hyllningsskiva från till exempel “Plura 50”.”

 26. matti skriver:

  gummo: ❤️🐻❤️🐻❤️🐻❤️❤️❤️❤️❤️

 27. G skriver:

  Passerar Älvsjö torg där Moderaterna står och kampanjar inför kyrkovalet, en stund senare kommer jag på mig själv nynnandes ”Hahaha så jävla ful, moderat…”

 28. matti skriver:

  G: ❤️

 29. matti skriver:

  Grymt! Aldrig hört talas om. Han har en likadan Sun Ra-tröja som mig!

 30. matti skriver:

  Har inte sett nya Dune men vill säga att David Lynchs film är en av filmhistoriens mest underskattade.

 31. stalle skriver:

  såg den nyligen. lynch version alltså. 5/5.

 32. Klaus D skriver:

  matti: Blir spelningarna med Jakob H i Oktober av?

 33. matti skriver:

  Klaus D: ja!

 34. matti skriver:

  Fast nu fick jag höra att Eskilstuna den 13 är inställt. Och att det blir en extraspelning i Uppsala den 20.

 35. Klaus D skriver:

  matti: Grymt – tack!

 36. matti skriver:

  Såg nya Dune igår, den var bra. Sen såg jag Kaurismäkis Brott och straff (bra) och Skuggor i paradiset (ännu bättre).

 37. tp skriver:

  Extraspelning Uppsala är ju bara bäst! Är ju på Gotland på de andra spelningarna. Missar tyvärr Pascal ändå.

 38. Anonym skriver:

  Skaffa amazon prime. Nån som kan tipsa om någon serie där. Började se fleabag. Men tyckte inte om det.

 39. Anonym skriver:

  Och redan sett. Expanse, office, battelstar och homecoming

 40. Sue skriver:

  Fortsätt se Fleabag, den växer. Annars är The Marvelous Mrs Mazel ljuvlig.

 41. matti skriver:

  Goliath.

 42. Anonym skriver:

  Tack. Ska kolla in

 43. matti skriver:

  Halt & Catch Fire dök upp på Comhem Play! Vilken bortglömd pärla till serie det är, alla måste se.

 44. G skriver:

  Tysklandsvänner! Ni har väl inte missat: https://sverigesradio.se/avsnitt/1707238

 45. stalle skriver:

  g: grym frippa hade han iaf.

 46. Pat skriver:

  Topp tre svenska grupper som borde återförenas:
  1. BQ
  2. Systraskap
  3. Breach

 47. G skriver:

  Överraskande djupsinne från Markoolio i gårdagens avsnitt av Över Atlanten: Ibland tänker jag att vi är i helvetet. Att livet på den här planeten är helvetet och att vi alla gjort fruktansvärda saker i våra tidigare liv för att hamna här.

 48. Anonym skriver:

  Topp tre svenska grupper som borde återförenas:
  1. BQ
  2. Bear Quartet
  3. The Bear Quartet

 49. matti skriver:

  G: Markolio är ju king.

  Övriga: ❤️🙂

 50. Bjerg skriver:

  Hur var konserten i Uppsala? Vad gör ni för trevligt?

 51. matti skriver:

  Den första var svinbra! Den andra börjar snart och den tredje har jag inte ens tänkt på än. 🙂

 52. Sara skriver:

  Tack för fin bok. Är det kanske meningen att raden från A hell on earth skrivs ”a claring light” istället för ”a glaring light”? Fick mig att tänka efter iaf.

 53. matti skriver:

  Sara: tack!

  Ja alltså, jag tog citatet rakt av från skivomslaget. Men håller med om det råder viss oklarhet. Discharge kan ju ha skrivit fel när det begav sig. Och jag kan såklart gjort fel lika gärna. Kan inte kolla nu, och det är ju vad det är ändå. 🙂

 54. Redaktören skriver:

  Sara, det står tamejfan ”glaring” och inte ”claring” i skivomslaget. Det är skrivet i versaler och skillnaden mellan C och G i skrivmaskinstypsnittet är minimal, men det ÄR ett G nu när du säger det. Förlåt, Matti.

 55. matti skriver:

  Det gick inte att se herr Redaktör, och jag är ju lika skyldig. Det går knappt att höra. Men jag tycker att han sjunger Claring. Jag tror Discharge (betvivlar att de har/hade en erfaren formgivare) skrivit fel. Ja, och senare jag då. 😔

 56. G skriver:

  Viktigt att hålla reda på om det är G.

 57. Anonym skriver:

  Topp tre bokstäver som ser likadana ut:

  1. C
  2. C
  3. C

 58. Fredrik B skriver:

  Fast ”O” är rätt lik också:
  O
  D
  0
  C
  X
  typ

 59. FredrikB skriver:

  Och Ö
  på danska

 60. Jan Vasell, Floda skriver:

  Incognito uttalas med betoning på o-et!

 61. stalle skriver:

  IncognitO!

 62. money skriver:

  hej jag är ett människobarn för 47 jordsnurr som inte kan släppa två saker:

  1. om ni lyssnar på Phil Collins ”In the air tonight” från 1:30 in i låten, och slutar efter 2:15; och sen sätter på BQ’s Tibet… det kanske är min vanliga gamla brist på musikalitet som talar, men visst ÄR DET LIKT?!?!?!?!

  2. kommer ur garderoben som en älskare av andreas mattsson nu, även post-popsicle, men jag blir helt tokig på en grej hos honom som låtskrivare. han har vid två tillfällen (jaja, ur MITT perspektiv) skrivit låtar som från intro till vers utlovar en (relativ) klassiker (eller iallafall En Bra Låt): ”är det nu det börjar”, och den nya ”darling river”. men så kommer EN SÅ JÄVLA SLÖ OCH TRÅKIG REFRÄNG som pajar hela låten. och nu ska alla hålla med.

 63. Anonym skriver:

  Allt med BQ är ju egentligen bara en upprepning av Phil Collins samlade musikaliska gärning.

 64. Wonderboy skriver:

  100 procent In the air tonight!

 65. Bob Dylan skriver:

  Nämen det här är så bra, rodnar lixom https://www.youtube.com/watch?v=3azwe-Gmllg

 66. Anonym skriver:

  Republican Jesus har landat i Vetlanda:

  https://www.youtube.com/watch?v=f7Qv6is8_kg

 67. V skriver:

  Duetten med Annika Norlin, Matti – wow <3

 68. stalle skriver:

  ja jävlart bra 😘

 69. Magnus skriver:

  Säger detsamma, wow! Bland det finaste jag hört.

 70. matti skriver:

  :) Tack!

 71. Anonym skriver:

  Annars då?

 72. stalle skriver:

  jo fan rullar på som man säger…

 73. G skriver:

  Ja, men tack för allt då gästis. Vilken fin tid vi hade!

 74. tp skriver:

  Eller hur G.

 75. ? skriver:

  Nedlagd?

 76. typ verkligen nån helt annan än hjort skriver:

  Det började gå utför med det här stället när hjort la av.

 77. Anonym skriver:

  thank you for the music

 78. matti skriver:

  Äh, jag bara tröttnade lite. Inte på er! På mig, och den här sidan. Den kommer säkert tillbaka när det händer nåt nytt, som inte har med pandemin att göra.

Skriv en kommentar

Din epostadress visas aldrig